Dodaj do ulubionych

Namierzanie forumowiczów...

11.05.08, 21:33
Witam,
Nie chcę śmiecić niepotrzebnymi postami, ale słyszałam, a dokładniej rzecz
ujmując czytałam na jednym z forów na "Gazecie", że można namierzyć
odpowiednim oprogramowaniem IP osoby która się wypowiada na forum.
Pytanie dość poważne bo zmierzające do tego czy zachowana jest prywatność osób
się tu wypowiadających: czy można nas namierzyć? Oczywistym jest że w necie
nikt nie jest anonimowy, ale.... ciekawe do jakich granic może się posunąć
pracodawca? a jak wiemy nasz potrafi do dość dalekich.
Obserwuj wątek
    • prawdziwy_d_k Re: Namierzanie forumowiczów... 11.05.08, 21:42
      Jak nie piszesz z komputera w pracy to namierzenie jest "prawie" niemożliwe.
      Mogę podać swoje IP ale będzie to IP mojego providera a bez jego uczestnictwa
      niemożliwe jest namierzenie konkretnego komputera. Taka Neostrada z TP ma
      zmienne IP - znów trzeba znać logi (a zna je TP) żeby namierzyć kompa. No chyba
      że masz sztywne IP zewnętrzne ale to się naprawdę rzadko zdarza.
      • pogromczyni_goopkoof Re: Namierzanie forumowiczów... 11.05.08, 21:58
        IP mam zmienne, piszę z domu, necik z kablówki smile) Więc teoretycznie jestem
        bezpieczna. No chyba że ujawnię swoje dane wink
        • robotnik_pkobp Re: Namierzanie forumowiczów... 12.05.08, 01:03
          Nie martw się. Po IP mogliby jedynie może namierzyć z jakiego miasta nadajesz (a
          właściwie Twój dostawca internetu, bo Ty sama możesz z innego być), więc zarząd
          Twojego banku nic Ci nie zrobi.
          Poza tym są też takie programy, które by pokazywały tym "namierzaczom", że
          nadajesz np. z Wysp Owczych wink
          Pozdrawiam
    • 1maestro TECHNIKA 12.05.08, 07:48
      Hm... ciekawa sprawa z tym namierzaniem, nr IP ...

Sprawdźcie w Pekao24 - w zakładce BEZPIECZEŃSTWO - ostatnie logowanie. Tam widac adresy IP komputerów z których logujemy się do Pekao24.

Jeśli "KTOŚ" ma bazę nr IP osób korzystających z Pekao24 i bazę nr IP osób piszących na FORUM... to sami wiecie.

ALe przyznaję nie znam się na tym - w Banku pracuje kilku informatyków, może nas "oświecą" w tej sprawie ?
      • xyzonly Re: TECHNIKA 12.05.08, 10:27
        Ludzie, nie dajmy się zwariować!!! Nawet jeśli komuś udałoby się namierzyć nr IP
        i skojarzyć go z konkretnym pracownikiem to co mu zrobi??? Poleci mu po premii??
        nastraszy??? Jaki pracodawca przyzna się tym samym publicznie (bo nie wierzę,
        żeby takie działanie pracodawcy nie ujrzałoby później światła dziennego), że do
        tego stopnia inwigiluje swoich pracowników???
        • najlepszywolnyptak Re: TECHNIKA 12.05.08, 12:00
          Widzę, że psychoza strachu jest wszechobecna w waszej instytucji, która jeszcze
          tak niedawno była też moją....Właśnie dlatego odeszłam, że nie chciałam żeby mi
          zlasowali mózg, wyprali.... Byłam jedną z osób z byłego BPH, które odeszły za 7
          dniowym uprzedzeniem, wcześniej przez 5 lat w kochanym BPH byłam mobbingowana i
          miałam tego dość. Wiem co czujecie, ale nie poddawajcie się,trzymajcie razem, bo
          w "kupie siła"...Jeżeli natomiast boicie się własnego cienia, to jesteście już w
          podobnym miejscu, w którym ja byłam 2 lata temu....Dla pocieszenia: podniosłam
          się, wzmocniłam i myślę sobie, że teraz mogą mi nagwizdać...nawet jak namierzą
          moje IP... Jeżeli jesteście przekonani, że z tymi ludźmi, z którymi pracujecie
          nie da się pracować, nie marnujcie czasu na udowadnianie, że ziemia jest
          okrągła,natomiast jeżeli jesteście pewni,że możecie coś dobrego zrobić, to
          walczcie...Tak naprawdę nie instytucja jest złem, ale ludzie, których spotykacie
          na swojej drodze.Ja zrozumiałam, że nie chcę być Don Kichotem, który walczy z
          wiatrakami... Jeżeli uważacie, że wasz trud nie jest tzw. syzyfową pracą, to nie
          przejmujcie się głupotami, wszystkich was nie zwolnią, bo już dzisiaj mają
          poważne problemy kadrowe... odsyłam do ogłoszeń z dzisiejszej wyborczej... Życzę
          powodzenia, pozdrawiam....
          Ps. odezwę się jeszcze i postaram się, aby więcej ludzi dowiedziało się jak
          wygląda prawdziwa strona medalu pracy w bankowości, bo dla niewtajemniczonych to
          wciąż jeszcze jest Eldorado....
          • najlepszywolnyptak Re: TECHNIKA 12.05.08, 12:08
            Aha, jeszcze jedno.... gdzie jest powiedziane, że musicie mieć konto w banku, w
            którym pracujecie?.....
            • noname9999 Re: TECHNIKA 12.05.08, 13:52
              A wstawcie sobie w przeglądarkach serwer proxy (najlepiej zagraniczny) i po strachu.
              Bez dobrego fachowca nie namierzą. smile
    • monz30l Re: Namierzanie forumowiczów... 12.05.08, 18:04
      BZDURY BZDURY BZDURY

NIKT NIKOGO NIE NAMIERZA !!!!!!!!!!!!!!!

BOZE LUDZIE SKAD TEN STRACH ?????????????????/
    • 1maestro Re: Namierzanie forumowiczów... 12.05.08, 18:33
      Jak dobrze zrozumiałem NIKT tu się nie boi - nawet namierzania. Po prostu - powstał wątek,ktoś zadał pytanie i ...jak to na forum dyskutujemy.

Ja mam internet z kablówki - i jak się dziś zorientowałem moje IP jest "DYNAMICZNE" tzn. za każdym logowaniem mam inne. A to co widzę w Pekao24 to Ip operatora, nie moje

I to tyle w kwestii namierzania. Z mojej strony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka