Dodaj do ulubionych

Podwyższone TSH

02.06.10, 11:21
Pani Kasiu! Jestem w 18 tygodniu ciąży.Od prawie początku miewam napady duszności.Lekarz zlecił badania hormonalne.TSH wyszło podwyższone 4.13
Wynik niewiele przekracza normę ale wiem że może to być bardzo niebezpieczne dla dziecka.Internista dał mi skierowanie do endokrynologa żeby skonsultować te wyniki ale w tym roku już nie mam szans się dostać.Trochę się tym martwię; czy mam powód? Dziękuję z góry za radę.Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bracialwieserce Re: Podwyższone TSH 02.06.10, 11:35
      Trzeba iść koniecznie prywatnie do endokrynologa.
      Dodatkowo ważne niezmiernie jest to czy po porodzie sprawa nie rozkręci się albo
      w poporodowe zapalenie albo w hashimoto. I teraz powinnaś mieć usg tarczycy i
      wolne hormony spr oraz przeciwciała tarczycowe TG i TPO.
      Poczytaj też tu
      www.endokrynologia.netoraz

www.skotnicki.pl/ginekologia/content/view/49/49
      Z cała pewnością TERAZ sprawy nie należy olac zaniedbać. Jeśli jesteś z Wawy db
      specjalistą jest dr Małgorzata Gietka namiary na nią sa na forum znanylekarz.
      Można teraz pochodzić prywatnie potem łazić państwowo. Sprawy nie należy
      zaniedbywać bo to raz złe dla dziecka zwłaszcza w pierwszym trymestrze dwa być
      może będziesz musiała leczyć się dożywotnio - o tym zadecydują Twoje
      wyniki/samopoczucie/dr.
      • bracialwieserce Re: Podwyższone TSH 02.06.10, 11:36
        Miało być
        www.endokrynologia.net
    • ewcik035 Re: Podwyższone TSH 02.06.10, 11:46
      Myślę,że jeżeli pójdziesz do państwowego lekarza i powiesz że jesteś w ciąży to napewno znajdą miejsce żeby cię przyjąć .Tarczyca i wszystko co z nią się wiążę jest bardzo ważne dla maluszka.

Pozdrawiam
      • iwonagos Re: Podwyższone TSH 04.06.10, 10:04
        No niestety to się jest w ciąży to nie bardzo interesuje kogokolwiek:( Ja mogłam tylko pomarzyć o dostaniu się do endo i diabetologa w ciąży:( Poszłam więc prywatnie.
        Jeżeli chodzi o tsh w ciąży, to normy są inne. Ja nie jestem w ciąży i moje tsh 2,26 lekarze uznają za wysokie w związku z czym musiałam zwiększyć dawkę hormonu. Teraz w ogóle pozmieniały się normy. ponad 4 to zdecedowanie za duzo. nie zwlekaj absolutnie. idz do lekarza.,
    • jusiakr Re: Podwyższone TSH 04.06.10, 15:15
      Ja też miałam lekko podwyższone TSH i nie miałam żadnych objawów, po
      prostu rutynowe badanie. Okazało się, że mam niedoczynność tarczycy
      i do końca życia będę brała leki. Koniecznie spróbuj się dostać do
      lekarza, jeżeli nie uda się w NFZ, to idź prywatnie. Jeżeli chcesz
      efektywnie wykorzystać wizytę prywatną, zrób sobie badanie FT3 i FT4
      i idź od razu z wynikami.

Z doświadczenia wiem, że dostać się do endokrynologa jest bardzo
      ciężko, niestety.
    • katarzynaoles Re: Podwyższone TSH 05.06.10, 00:03
      Proszę się nie martwić na zapas, ale koniecznie jak najszybciej iść
      na konsultację z endokrynologiem, żeby mógł ocenić sytuację i
      zaproponować sposób postępowania. Pozdrawiam serdecznie :)
    • maagdaamm Re: Podwyższone TSH 06.06.10, 21:58
      Skad jestes?
      W Zabrzu do pani profesor endykrynolog mozna sie dostac w ciagu tygodnia. Koszt
      wizyty 70 zl.
      • karla.81 Re: Podwyższone TSH 07.06.10, 09:46
        Hej! Jestem z Częstochowy. Nie jest tu łatwo dostać się do specjalisty na NFZ ale na szczęście znalazłam endokrynologa który przyjmie mnie w piątek,oczywiście prywatnie.Już nie mogę się doczekać wizyty bo bardzo źle się czuję.Cały czas brakuje mi powietrza i ledwo chodzę.Dziś powtórzyłam badania TSH,wyniki będą w środę; oby nie były gorsze.Pozdrawiam!
        • gonia_29 Samo TSH 07.06.10, 14:23
          to mało warto porobić inne badania hormonalne -dla tarczycy, nie daj się
          zignorować dr. Ewentualnie idź do innego, dobrze jest mieć usg miałaś robione?
          Masz powiększona tarczycę?
          • karla.81 Re: Samo TSH 08.06.10, 12:59
            Niestety nie miałam usg tarczycy.W piątek idę prywatnie do endokrynologa i mam nadzieję,że zleci potrzebne badania.Bardzo źle się czuję ale nie o siebie się martwię, tylko o dziecko.Na szczęście w czwartek mam badania prenatalne więc dowiem się czy z dzidziusiem wszystko ok.Pozdrawiam!
            • princy-mincy zanim pojdziesz 09.06.10, 12:59
              oznacz sobie ft3 i ft4, bo samo tsh nie jest w ciazy miarodajne
              wiem, co mowie- choruje na Hashimoto i moj prowadzacy endokrynolog
              powiedzial, ze nie bedziemy wcale patrzec na tsh podczas ciazy i
              kazal oznaczac ft3 i ft4
    • bubster Re: Podwyższone TSH 07.06.10, 15:22
      Spójrz jeszcze na to forum:

forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
      i na to

forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
    • gonia_29 Re: Podwyższone TSH 08.06.10, 20:30
      Pewnie dr da Ci wszelkie badania i pomoże. Napisz jak poszło - powodzenia!
      • karla.81 Re: Podwyższone TSH 09.06.10, 11:52
        Dzisiaj odebrałam drugie wyniki z TSH.Niestety idą w górę, 5,82 :( Z niecierpliwością czekam do piątku na wizytę; czuję się okropnie.
        • jusiakr Re: Podwyższone TSH 09.06.10, 21:58
          zrobiłaś może ft3, ft4? trochę szkoda wydać 70 zł na wizytę, podczas
          której dostaniesz skierowanie do laboratorium...

Przelicz to sobie na słodkie śpiochy dla malucha ;-)
          • karla.81 Re: Podwyższone TSH 10.06.10, 09:53
            Zrobiłam i wyszły w granicach normy; FT3-3,54 a FT4-0,919
            Nie wiem już co myśleć,dużo się już naczytałam i mam mętlik w głowie.Gdybym czuła się dobrze to na pewno bym się tak nie martwiła ale czuję się strasznie; dosłownie się duszę i czasem nie mam siły ruszyć się z łóżka.Pewnie gdyby nie obowiązki to leżałabym całymi dniami:(
            • ewcik035 Re: Podwyższone TSH 10.06.10, 10:09
              Nie każde "w normie" jest dobre. A możesz wpisać swoje wyniki razem z normami z labolatorium? albo zerknij na te forum i tam wpisz wyniki a napewno ktoś ci pomoże. Ja też mam chorą tarczyce i jak tylko widzę że troche moje wyniki zaczynają spadać w dół(chociaż mieszczę się w tzw NORMIE)to zaczynam się zle czuć,ale ja trochę nauczyłam się swojej choroby właśnie dzięki temu forum
              • karla.81 Re: Podwyższone TSH 10.06.10, 10:19
                FT3 od 1.8 do 4.2 - mój wynik 3.54
                FT4 od 0.8 do 1.9 - mój wynik 0.919
                W normie się mieści ale TSH jest jednak za wysokie.
                • ewcik035 Re: Podwyższone TSH 10.06.10, 14:12
                  FT4-10,82%
                  FT3-72,50%

Moim zdaniem masz dosyć dużą niedoczynność, FT4 jest niższe od FT3 chodzi mi o
                  procentowe przeliczenie,ja zaczynałam od FT4-20%i musze powiedzieć że bardzo zle
                  się czułam a ty dodatkowo jesteś w ciąży więc dzidzia czerpie od ciebie hormony
                  których ty i tak masz malutko. Powinnaś jak najszybciej dostać hormony w
                  tabletkach(letrox-eutyrox) bo twoje będą spadać jeszcze bardziej a to nie dobre
                  i dla ciebie i dla dziecka.Domagaj się od lekarza żeby bardziej zwracał uwage na
                  poziomy hormonów FT3-FT4 , TSH nie jest miarodajne w ciąży.Twoje FT3-FT4 powinno
                  być na jednym poziomie(ja najlepiej czuje się jak mam FT3-65% i FT4-65%)
                  Najlepiej jak poczytasz sobie troche na tym forum
                  www.suwaczki.com/tickers/w4sqdqk3gyivm29s.png
                  • karla.81 Re: Podwyższone TSH 10.06.10, 18:22
                    Dzięki za info.Jutro idę do endokrynologa ale dopiero mam na 19.30 Na pewno będę musiała brać hormony i mam nadzieję, że ta pani doktór będzie umiała dobrze się mną zaopiekować w czasie tej ciąży i że wszystko będzie ok,że dzidziuś urodzi się zdrowy...
    • karla.81 Re: Podwyższone TSH 14.06.10, 09:25
      Byłam u pani doktór endokrynolog i jestem bardzo zadowolona z tej wizyty:) Dostałam Letrox 50 i za miesiąc mam zrobić dodatkowe badania.Pani doktór powiedziała, że wszystko będzie dobrze.Dziękuję Wszystkim za radę!!!
      • jusiakr Re: Podwyższone TSH 14.06.10, 22:20
        Super, że szybko trafiłaś do lekarza i jesteś zadowolna z wizyty.

Z ciekawości, lekarz od razu kazał Ci brać całą dawkę? Pamiętam, że
        na początku zaczynałam od ćwiartki tabletki dziennie przez 3 dni,
        potem połówka, potem 3/4, a dopiero wtedy całość. Tak, żeby
        stopniowo przyzwyczajać organizm.
        • salem24 Re: Podwyższone TSH 15.06.10, 09:17
          Miałam podobnie, teraz - 7 mies po porodzie - jestemn pod stałą opieką
          endokrynologa, mam chorobę hashimoto. można z tym żyć, ale trzeba regularnie
          kontrolować poziom hormonów. Ważne, żebyś regularnie zażywała leki, potrzebnye
          hormony są Tobie, ale przede wszystkim dziecku. Na pewno zauważysz poprawę
          samopoczucia po lekach. Aha! Po skonczonych 6 mies dziecka należy zbadać hormony
          maleństwu, no i pilnować wyniku badan przesiewowych po porodzie.
          • karla.81 Re: Podwyższone TSH 15.06.10, 10:28
            Z tą poprawą samopoczucia to bywa różnie.Przeważnie do południa jestem słaba i troszkę mnie dusi a po południu nabieram sił.No ale Letrox biorę dopiero od soboty.Za miesiąc powtarzam TSH, FT4 i jeszcze zleciła anty-TPO.To chyba właśnie badanie na hashimoto. Jedyne co mi pozostaje to być dobrej myśli, że dzidziuś będzie zdrowy.Mam też nadzieję że moja pani doktór która prowadzi ciążę będzie wiedziała jak dalej mnie prowadzić,bo na początku była trochę tak jak by przerażona raczej z niewiedzy, dlaczego tak źle znoszę tą ciążę.Myślę że na pewno wszystkie wyniki badań i informację od endokrynologa będę musiała zabrać ze sobą do szpitala...
            • jusiakr Re: Podwyższone TSH 15.06.10, 21:06
              u mnie ginekolog nie wtrąca się do pracy endokrynologa. Tylko się
              dopytuje, czy regularnie chodzę na wizyty.
              A endokrynolog zawsze się pyta jak przebiega ciąża itp.

Generalnie, nie czuję sie niedobadana ;-)
              • karla.81 Re: Podwyższone TSH 16.06.10, 10:46
                Aha:) U mnie też na pewno będzie ok.Już się oswoiłam z myślą, że będę musiała biegać i do ginekologa i do endokrynologa:) Moja Pani ginekolog jest naprawdę w porządku i wiem,że w razie potrzeby jest do mojej dyspozycji 24h na dobę ale z początku byłam naprawdę wystraszona bo dużo się naczytałam (może niepotrzebnie) jak niedoczynność tarczycy może źle wpłynąć na dziecko. Ale teraz jestem już spokojna...
                • ewcik035 Re: Podwyższone TSH 16.06.10, 13:10
                  Do tych badań które zleciła endokrynolog dorób sobie FT3 bo jest to ważne w
                  ciąży i pamiętaj że wszystkie wyniki z jednej próbki krwi. Jak będziesz miała
                  wyniki wpisz je razem z normami. Powodzenia
            • gonia_29 nieprawda 18.06.10, 12:26
              nie samo TPO decyduje powtarzam zrób sobie TG i usg tarczycy koniecznie winno
              być! Masz dobrą ogólna morfologię?!
              • karla.81 Re: nieprawda 19.06.10, 12:21
                Morfologię mam dobrą ale pomału spada. Ostatnio 12,1 W ogóle pozostałe wyniki są w miarę dobre,bez zastrzeżeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka