Dodaj do ulubionych

Blizny po operacji

10.10.10, 07:13
Pani Kasiu, mam następujące pytanie - ponad pół roku temu miałam robioną laparoskopową operację wyrostka. Teraz jestem w 24 tc, brzuszek nadal mam niewielki, ale obawiam się, że mogą mi się rozejść szwy. Czytałam, że po cc, nawet po 5 latach się to zdarza, czy myśli Pani, że tak niewielka blizna koło pępka (teraz ma ok 2 cm) też może popękać?
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: Blizny po operacji 10.10.10, 11:30
      nie rozchodzą się szwy bo dawno ich tam nie ma-rozchodzą się blizny.
      co ma wyrostek do macicy?
      chodzi o rozejście blizny na macicy która podczas cc została nacięta a nie o rozejście blizn na skórze brzucha.
      • decylia Re: Blizny po operacji 10.10.10, 12:12
        Tylko wiesz, blizna jest stosunkowo "świeża". Mojej lekarce nie podoba się to, ale ona nie puści pary z gęby, żeby mnie wcześniej nie denerwować ;)
        • aadelina Re: Blizny po operacji 11.10.10, 18:17
          Nie przesadzaj, to juz nie jest świeża blizna. W ogóle o co się martwisz jak miałaś tylko malutkie nacięcie, metoda laparaskopowa nie powoduje dużych uszkodzeń, wszystko już w środku masz zagojone. Po klasycznym cięciu to różnie może być, wiadomo że przecinają jak leci i wybebeszają to potem można jeszcze długo odczuwać.
    • go-jab Re: Blizny po operacji 11.10.10, 23:20
      w ciagu 4.5 roku mialam 3 cesarki a pomiedzy nimi laparokopowo usuwany woreczek zolciowy i dwie osobne opreacje przepuklinowe (pepkoea i brzuszna)... nic mi sie nie rozeszlo i juz mi sie 4 dziecko marzy...
    • katarzynaoles Re: Blizny po operacji 11.10.10, 23:39
      Nie sądzę, żeby był powód do zmartwień - po pól roku nie powinno być śladu po laparoskopii oprócz niewielkiej blizny. Pozdrawiam i życzę spokojnej ciąży :)
      • decylia Re: Blizny po operacji 12.10.10, 12:41
        Bardzo dziękuję za wszystkie opinie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka