Dodaj do ulubionych

Poród 6 lat po cc

27.02.12, 08:41
Witam,
Jestem 6 lat po cesarskim cięciu (poprzednio ciecie wykonano w 41 tc ze względu na spadające tętno dziecka w czasie zapisu ktg i brak jakichkolwiek objawów porodu).
Jestem obecnie w 39 tc, wkazań do cesarki jako takich nie ma. Czy ze względu na poprzednią cesarkę mogę nie zgodzić się na poród sn? Czy jest to w jakiś sposób uregulowane prawnie?
Z góry dziękuję za informację.
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: Poród 6 lat po cc 27.02.12, 13:39
      Możesz się nie zgodzić na próbę porodu siłami natury po wcześniejszym cięciu cesarskim. Dla odmiany ja nie zgodziłam się na cięcie (poprzednie miałam 9 lat temu) i urodziłam sn, oczywiście gdy doszłam do ósmego cm nie mogłam sobie przypomnieć dlaczego nie zgodziłam się na to cc ale jak tylko urodziłam byłam b. zadowolona, po 2 godzinach od porodu wstałam do wc, rano sama powędrowałam pod prysznic i zjadłam normalne śniadanie. Życzę udanego porodu, zgodnie z wybraną opcją.
    • katarzynaoles Re: Poród 6 lat po cc 28.02.12, 18:51
      Nie ma uregulowań prawnych w tej sprawie, jest tylko rekomendacja PTG, żeby w razie porodu po cc uzyskiwać zgodę matki na poród sn - ta zasada jest zazwyczaj respektowana w szpitalach. Może się Pani upewnić, jak jest w miejscu, które Pani wybrała. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka