Dodaj do ulubionych

zabieg Credego

31.08.13, 23:13
dziewczyny i p.Kasiu
czy ten zabieg jest jeszcze u nas obowiązkowy?
i druga rzecz-jak to wygląda przy porodzie domowym?
Obserwuj wątek
    • kawonka32 Re: zabieg Credego 01.09.13, 22:16
      Możesz odmówić jego wykonania, ja tak zrobiłam, nikt na siłę dziecku oczu nie zakraplał. Podejrzewam, że przy porodzie domowym masz równie duże pole do manewru, jeśli nie większe.
    • katarzynaoles Re: zabieg Credego 04.09.13, 19:56
      A o który zabieg Credego chodzi?
      • ciociacesia o ten na oczy noworodka 04.09.13, 23:00
        azotanem srebra mu po oczach znaczy
    • katarzynaoles Re: zabieg Credego 05.09.13, 12:53
      Jeśli chodzi o zakraplanie oka a nie o "pomoc" w urodzeniu łożyska to nie jest obowiązkowy, ale rekomendowany www.ptmp.pl/rekomendacje/rek11.htm
      W domu to różnie, najczęściej unikamy zakraplania azotanem srebra, bo dzieci mają potem podrażnione oczy, a nasze mamy domowe wszystkie mają badania czystości pochwy robione po 36tc, więc wiemy, czy jest jakaś możliwość zakażenia. Pozdrawiam :)
      • mama.rozy Re: zabieg Credego 05.09.13, 13:03
        dziękuję Pani Kasiu:)
      • alicja_wk Re: zabieg Credego 13.09.13, 21:23
        To ja się podepnę pod wątek, żeby nie mnozyc nowych na ten sam temat...
        Jakie konkretnie badania nalezy wykonać, aby miec pewność, że dziecko niczym sie nie zarazi? Czy wystarczy posiew w kierunku GBS, czy jeszcze pod kątem innych zakażeń?
        • agagadala Re: zabieg Credego 06.10.14, 00:22
          Odkopuję wątek.
          Co z zabiegiem Credego, gdy ma się GBS dodatni? Czy wówczas istnieje realne zagrożenie i konieczność jego wykonania, czy mogę w takiej sytuacji odmówić jego wykonania bez narażania zdrowia dziecka?
          • tankky Re: zabieg Credego 07.10.14, 00:38
            to ja się zapytam. Dlaczego nie chcecie tego zabiegu na dziecku?
            • katarzynaoles Re: zabieg Credego 08.10.14, 20:04
              To ja odpowiem czemu nie chcę zakraplać :). Otóż powikłaniem tego zabiegu są bardzo często ropiejące oczka u dziecka. Powieki puchną mocno i jest dużo wydzieliny. Poza tym jak są zrobione badania czystości pochwy to po to, żeby niepotrzebnie nie ingerować farmakologicznie ani u dziecka ani u mamy - trochę bez sensu najpierw robić badania a potem nie wyciągać z ich wyników żadnych wniosków. Pozdrawiam :)
          • katarzynaoles Re: zabieg Credego 08.10.14, 20:00
            Nie ma zagrożenia zakażenia gałki ocznej GBS, a azotan działa tylko miejscowo. Na wszelki wypadek informacja została sprawdzona u okulisty. Pozdrawiam :)
    • kopiko-lol Re: zabieg Credego 23.10.15, 21:06
      odkopuje temat, poniewaz wyczytalam ze dziecku nie nalezy po tym zabiegu przemywac oczek sola fizjologiczna, chcialabym zapytac po jaki czasie mozna juz uzywac soli fizjologicznej do oczek?
      • katarzynaoles Re: zabieg Credego 24.10.15, 20:57
        Nie znam tej zasady, ciekawe, gdzie Pani znalazła taką informację? Chodzi o to, żeby w ogóle nie przemywać oczek? Bo może chodzi o to, żeby zaraz po zabiegu nie przepłukiwać worka spojówkowego. Moim zdaniem po kilku godzinach spokojnie można przemyć oczka. Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka