Dodaj do ulubionych

waga w ciąży

20.02.14, 10:09
Bardzo proszę o poradę. Sprawa dotyczy mojej wagi. Jestem w 26 tygodniu ciąży i dotychczas udało mi się przytyć 3 kg i mnie to martwi. Przed ciążą moja waga była prawidłowa, choć blisko dolnej granicy BMI. Dziecko wg usg waży 614g i wg lekarza nie ma się czym martwić, choć zachęcał bym podjadała więcej. Kłopot jednak z tym, że od początku ciąży mam wrażenie, że porcje, które jadłam przed ciążą są za duże, praktycznie nie czuję głodu. I choć jem mniej niż przed ciążą to po prawie każdym posiłku czuję jakbym zjadła za dużo i czuję ogromny ciężar na żołądku. Nawet od słodkiego mnie odrzuca.
Czytam że powinnam przytyć w ciąży 11 kg, ale jakie mogą być konsekwencje tego, że mi się to nie uda? Czy jeżeli moje wyniki są w normie, wg lekarza z dzieckiem też jest dobrze, to powinnam się tak bardzo przejmować wagą?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: waga w ciąży 20.02.14, 11:30
      Nie zamartwiałabym się, jeśli dziecko rozwija się dobrze, a Pani niczego nie brakuje i czuje się Pani dobrze. Proponuję drobne zdrowe przekąski - suszone owoce, orzechy różnego rodzaju, migdały, miód do herbaty. Gorzka czekolada (taka 70%), chałwa, sezamki to zdrowe słodycze, na które może sobie Pani pozwolić. Ważne także, żeby w diecie znalazły się świeże warzywa i zdrowe tłuszcze (oliwa, olej kokosowy, olej rzepakowy itd.), bo są one konieczne do przyswajania niektórych witamin i w ogóle działają na nas korzystnie. Być może pomocne byłyby środki wpływające na pracę żołądka - takie same, jak stosuje się przy zgadze. Czyli - podsumowując - wcale nie musi się Pani tuczyć tylko jeść zdrowo. Wcale nie musi Pani koniecznie przybrać na wadze 11kg. Sama jestem na to przykładem - przybrałam 6 kg a córka zdrowiutka i ważąca 3300. Pozdrawiam serdecznie :)
      • madziab83 Re: waga w ciąży 20.02.14, 11:34
        potwierdzam, wcale nie trzeba dużo przybrać na wadze, by urodzić zdrowe dziecko, przybrałam na wadze w ciąży z synkiem 8 kg, on zaś w 37t4dc urodził się z wagą 3805 i 64 cm, także całkiem spory facet, fakt był bardzo szczupły i długi i taki jest do dzisiaj, ale czy to źle?
        • karolinaa09 Re: waga w ciąży 20.02.14, 23:21
          jeżeli jesteś bardzo szczuplutka, nie przytyjesz w ciązy 15 kg. Najwazniejsze, że z maleństwem wszystko ok. Jeżeli zdrowo, wartościowo sie odżywiasz to nie powinnas sie martwic
          • mima14 Re: waga w ciąży 21.02.14, 10:34
            Ja jestem w 19 tyg i mam na minusie 3 kg do wagi sprzed ciąży. Dziecko rozwija się prawidłowo. Może taka Twoja "uroda". Mój lekarz twierdzi, że waga nie jest najważniejsza, ważniejsze są wyniki badań, czy nie ma anemii itp. W poprzedniej ciąży do 30 tygodnia nie przytyłam nic, waga wahała się + - 1 kg. Przez kolejne 8 tygodni przytyłam 6-7 kg, większość to woda, były wakacje, upał i puchłam. Córka zdrowa, może nie wypasiona bo ważyła 2900 ale zdrowa. Całą ciążę przeleżałam, ruchu miała tyle co spacer do łazienki i krótki prysznic, nie odmawiałam sobie niczego, jadłam więcej niż przed, ale widocznie tak mam. W rodzinie mam dziewczynę, która zaczynała ciążę z wagą 40 kg przy wzroście 165, zakończyła na niespełna 50 kg, synek zdrowy, ale też mały 2700.
            Postaw na zdrowe, pełnowartościowe posiłki, dużo warzyw, owoców i jeśli dziecko rozwija się dobrze, ty się dobrze czujesz, wyniki w normie to powinnaś się cieszyć, że nie będą musieli Cię toczyć do porodu;)
    • livada Re: waga w ciąży 21.02.14, 13:32
      W pierwszej ciąży startowałam z 57 kg, przytyłam 7, urodziłam córę 3220 na początku 38 tygodnia. W ciązy lekka cukrzyca, ostatnie trzy miesiące lekka dieta, tzn. bez słodyczy, węgle raczej z niskim IG itd., nic restrykcyjnego. Córa zdrowa.
      Z drugą córką startowałam z 52, przytyłam 8, urodziłam kilka dni przed terminem dziewczynkę ważąca bagatela 4170... Też zdrową czywiście. Tym razem bez cukrzycy, pod koniec jadłam sporo, dużo przekąsek, bo mnie ciągnęło, ale na wagę najwyraźniej nie miało to wpływu.
    • annaberniak Re: waga w ciąży 03.03.14, 17:13
      Czesc, moja znajoma przez cala ciaze przytyla tylko 5 kg !!! ja bylam w szoku bo moja waga to bylo plus 20 kg ;) a ona urodzila zdrowego dzieciaczka! Wazyl nie duzo ale jest teraz taki fajny chlopak! jesli lekarz mowi ze jest w pozadku to jest! nie mart sie na zapas!
    • 11.jula Re: waga w ciąży 10.03.14, 16:38
      w pierwszej ciąży przytyłam 21 kg, w drugiej 23 kg, a teraz tylko 9 kg. Córka urodziła się 4 kg, tydzień po porodzie wróciłam do wagi sprzed ciąży, a teraz 2 mies. po porodzie zgubiłam dodatkowo prawie 5 kg. Także nie przejmuj się, wyjdzie na dobre. Zwłaszcza że na końcówce ciąży nie będziesz się czuła jak półtora słonia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka