Dodaj do ulubionych

Chorowanie w ciąży

26.02.14, 17:00
Witam, Jestem w 23 tygodniu ciąży. Kilka dni temu zaraziłam się wirusem gardła od mojego dwuletniego siostrzeńca. Miałam przez 3 dni gorączkę, którą zbijałam domowymi sposobami plus paracetamol. Od czterech dni gorączki nie mam,ale mam kaszel, taki odrywający. Dziś byłam u internisty , który mnie osluchał i nie stwierdził nic na płucach ani oskrzelach.Z tego te względu nie dostałam żadnego antybiotyku tylko muszę się sama wykurować. Mam takie pytania: czy w ciąży groźna jest tylko wysoka dłużej utrzymująca się temperatura, czy jeśli takowej nie mam to nie muszę się przejmować jeszcze tą pozostałością infekcji w postaci kaszlu? Czy może jednak taki kaszel dłużej utrzymujacy się, pomimo iż nie jest oznaką zapalenia płuc ani oskrzeli, ani też niema przy nim gorączki to i tak sam fakt jego istnienia oznacza infekcję i może zaszkodzic dziecku w brzuszku? Boje sie o swoje dziecko.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Chorowanie w ciąży 26.02.14, 19:47
      Myślę, ze nic nie grozi Pani dziecku. Na kaszel pomocny jest na przykład syrop z cebuli albo buraka, pić można herbatkę z lipy z sokiem malinowym. Jeśli chce się Pani leczyć naturalnymi metodami to polecam niedawny wątek na ten temat. Niebezpieczna jest wysoka temperatura utrzymująca się dłużej, stan podgorączkowy nie ma większego znaczenia. Życzę zdrowia :)
      • pingking Pani Kasiu a może antybiotyk? 26.02.14, 21:44
        Dziękuję za odpwoiedź. Pierwsza moja choroba w ciąży i bardzo się tym martwię. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi dziecku skoro już nie mam temperatury. Pani Kasiu a czy wysiłek związany z odkasływaniem nie jest zbyt intensywny w ciaży?Rzadko kaszle,ale jak juz zaczne to intensywnie, czy taki wysiłek nie spowoduje akcji skurczowej czy coś w tym stylu? Czy powinnam uprzeć się na antybiotyk mimo, że tam nic nie ma na oskrzelach i płucach,ale po to aby jednak nie mieć tego kaszlu?
        • go-jab Re: Pani Kasiu a może antybiotyk? 27.02.14, 04:11
          Antybiotyk nie leczy kaszlu.

Antybiotyk zabija bakterie.

Kaszel moze sie po chorobie utrzymywac 4-6 tyg..
          • pingking Re: Pani Kasiu a może antybiotyk? 27.02.14, 10:26
            Pani Kasiu to jak to w końcu jest? Ja się bardzo tym wszystkim przejmuję, a nie mam kogo zapytać, w internecie sa sprzeczne informacje. Ja czytałam, że taki długotrwały kaszel może doprowadzić do skurczów i teraz się bardzo boję co mam robić? Tu koleżanka pisze, że może trwać nawet 6 tyg i to jest normalne? W ciąży mieć kaszel trwający 1,5 miesiąca i nie wyrządzi żadnej krzywdy dziecku? Przecież z jakiejś przyczyny musi trwać tak długo utrzymujący się kaszel? Teraz to juz sie porządnie przestraszyłam.
            • katarzynaoles Re: Pani Kasiu a może antybiotyk? 27.02.14, 15:59
              Ja nie wiem jaki pani ma ten kaszel, więc trudno mi coś mówić na pewno. Normalnie kaszel w ciąży nie wy wywołuje żadnych ubocznych skutków dla dziecka. Nie myślałabym o antybiotyku "na wszelki wypadek", bo antybiotyk nie cukierek i działa na wszystkie bakterie w organizmie, także na te, które są nam konieczne dla zdrowia. Po antybiotykoterapii należy się liczyć na przykład z grzybicami, które też trzeba leczyć. Lepiej więc postawić na naturalne metody nie przejmować się tak bardzo, bo stres też nie jest najzdrowszy :). Gdyby kaszel bardzo Panią męczył albo się nasilał zawsze może Pani znów odwiedzić lekarza, na razie dałąbym sobie trochę czasu na dojście do siebie. Pozdrawiam :)
              • pingking Re: Pani Kasiu tak czy nie 27.02.14, 17:36
                Pani Kasiu dziekuję za odpowiedź.Proszę jeszcze o krótką poradę w stylu tak/nie, bo juz nikt w domu nie może słuchać mojej histerii,a ja naprawdę się tym przejęłam (nie wiem, może hormony) Kaszel mam z dnia na dzień co raz mniejszy. Dziś tylko 2 razy zdarzyło mi się kaszlnąć tak naprawdę intensywnie odksztuszając więc chyba nie jest źle? W necie piszą ogólnie, żę kaszel możę wywołać skurcze, a ja od razu wszystko biorę do siebie. Czyli ten kaszel aby spowodował czynność skurczową to musi być naprawdę silny i męczący a nie taki jak u mnie, że większość dnia nie kaszlę tylko jak mi się nazbiera? Czyli trochę za bardzo wzięłam do siebie pojęcie, że kaszel może wywołać poród, takie rzeczy się zdarzają ale w sporadycznych i naprawdę ciężkich przypadkach, tak?
                • katarzynaoles Re: Pani Kasiu tak czy nie 27.02.14, 18:10
                  Nie udzielam odpowiedzi tak/nie bo nie wierzę, że są w 100% prawdziwe. Ale nie sądzę, żeby miała Pani urodzić od pokasływania, naprawdę. Przynajmniej ja czegoś takiego nie widziałam, a położną jestem bez mała 30 lat. Pozdrawiam i życzę spokoju :)
                • rozalka81 Re: Pani Kasiu tak czy nie 12.03.14, 14:28
                  Kobieto, nie czytaj za dużo w necie bo oszalejesz. Ja w ciązy też czytałam i kupę nerwów straciłam, niepotrzebnie... Niestety teraz dopiero jestem "mądra".
    • olunia14i28 Re: Chorowanie w ciąży 04.04.14, 08:36
      Najlepiej to do łóżka i mleko z miodem i czoskiem , tak że chleb z masłem ( nie żałować masła , ale też nie bez przesady ) i czoskiem , Apap na pewno w ciąży można wziąć oraz banki postawić. Mi akurat pomogło : miód z mlekiem , chleb z czoskiem i masłem , maść rozgrzewajaca , apap , gorąca herbata tak , że z miodem , i leżenie w łóżku pod kołdrą ... Tak apropo Miałam 38.5
      Stopni gorączki i 3 dni takiego leczenia się i zdrowa jestem ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka