Dodaj do ulubionych

Nierówne piersi

28.04.15, 23:12
Mam pytanie dotyczące laktacji. Karmię moją córcię od 3 tygodni, Mała ssie 6 razy dziennie, przybiera na wadze i wszystko wydaje się być w porządku. Zastanawia mnie jednak i lekko niepokoi, że jedną pierś mam sporo większą i jest w niej zdecydowanie więcej mleka. Czym to może być spowodowane i czy mogę z tym coś zrobić?
Obserwuj wątek
    • ikka135 Re: Nierówne piersi 29.04.15, 22:43
      Ja mam nierówne, niezależnie od tego czy karmię czy nie. Wydaje mi się, że z tej większej częściej karmisz. Po po prostu przystawia częściej dziecko do piersi. Nikt z nas nie jest idealnie symetryczny , piersi także. A tak swoją drogą sześć karmień w ciągu doby to za mało. Noworodek winien jeść gdzieś 10 razy albo więcej. Laktacja się unormuje i piersi też.
    • katarzynaoles Re: Nierówne piersi 30.04.15, 00:35
      Koleżanka ma rację - bardzo wiele kobiet ma nierówne piersi i nie ma to znaczenia dla karmienia. jesli mleka w jednej piersi jest zbyt mało i dziecko chce jeść dalej po opróżnieniu piersi to można dokarmić z drugiej, pamiętając jednak, żeby następne karmienie zacząć właśnie od niej. Wprawdzie karmień mogłoby być więcej, ale na pewno nie trzeba dziecka karmić na siłę jeśli ma się dobrze i prawidłowo przybiera na wadze -nie sądzę więc, żeby musiała Pani coś szczególnego robić oprócz cieszenia się bliskością z córeczką. Pozdrawiam serdecznie :)
      • beniutka_bo Re: Nierówne piersi 30.04.15, 23:12
        Jestem bra-fitterką, staniki dobieram zawodowo i w temacie samej nierówności piersi powiem tyle, ze to jest powszechne :D Jest teraz mnóstwo staników, wkładek itp. które pomagają korygować drobne ( a i większe) asymetrie. Ważny jest dobrze dobrany biustonosz, na stabilnym obwodzie, nie podjeżdżający na łopatki i z odpowiednią miseczką.
        Możesz próbować to nieco "korygować"- podając nieco częściej mniejszą pierś ;) Ta się rozkręci, tamta nieco zmniejszy;) i się trochę wyrówna :)
        spisz z małą? Jeśli tak- pewnie większa pierś jest z tej strony, na której śpisz (bo "siłą rzeczy" w nocy pewnie mała częściej z niej ssie).
        A swoją droga- 6 kp na dobę i prawidłowe przyrosty? Zazdroszczę :) Absolutnie serio. Powodzenia na mlecznej drodze :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka