ata_11 20.04.05, 18:15 serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51237,70735.html czy to prawda ze jest lek przeciwirusowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ata_11 Re: prawda czy nie? 20.04.05, 18:16 bo jesli istnieje taki lek to dlaczego powszechnie uwaza sie ze cytomegalia jest nieuleczalna i nie zleca sie badan w ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: prawda czy nie? 20.04.05, 19:44 Po pierwsze to nie prawda, ze badań w ciąży sie nie zaleca. Super byłoby gdyby wszystkie potrzebne badania podlegały refundacji przez NFZ.Tak niestety nie jest i pacjentki za większosc badań musza same płacic. To sa dosyć duze koszty, więc trudno sie dziwić że czesto badania nie sa wykonywane. Co do leczenia CMV to owszem, po porodzie podaje się noworodkom leki p/wirusowe, jednak leczenie cytomegalii w ciązy nadal pozostaje w fazie badań. Do leczenia płodu probuje się stosować gancyclovir, jednak na pewno nie jest to lek stosowany rutynowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ata_11 Re: prawda czy nie? 20.04.05, 20:14 jestem nauczycielem w 37tc czy teraz zalecalaby pani robienie tego badania w moim przypadku?co to znaczy ze nie jest lek stosowany standardowo? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: prawda czy nie? 21.04.05, 08:41 Badanie zawsze warto wykonać, żeby wiedzieć czy noworodek ma szansę być zakażony czy nie. Natomiast jeśli dotychczas nic nie wskazuje na to, aby płód był zakazony, myslę że nie ma sie co martwić. Lek jest stosowany w badaniach naukowych. Nie wszedł jeszcze do codziennej praktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
ata_11 Re: prawda czy nie? 21.04.05, 13:10 a co wskazuje na to ze plod moze byc zakazony?o jakich objawach mowimy?co powinno mnie zaniepokoic ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: prawda czy nie? 21.04.05, 13:38 Bez paniki. Czy dotychczas w badaniach usg wszystko było ok? Czy masz lekarza który Twoja ciążę prowadzi? Przecież jemu na pewno nie obce są objawy zakażenia CMV. Gdyby było cokolwiek nie tak, raczej nie ukrywałby tego przed Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
ata_11 Re: prawda czy nie? 21.04.05, 14:05 oczywiscie ma pani racje,jedyne co mnie zaniepokoilo to fakt ze o tej chorobie nie uslyszalam od lekarza prowadzacego a wie kim jestem z zawodu...jedyne co na usg wyszlo nieprawidlowe to poszerzenie miedniczek nerkowych 18x7mm prawa i 12x5mm lewa...a ja jako mloda matka [1-sze dzieecko]i mysle ze nie tylko ja czasami za duzo sie martwie....ale tak to jest ...a wiec przepraszam ze mecze ale mam nadzieje ze pani rozumie Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: prawda czy nie? 21.04.05, 15:02 Myślę, ze nie uslyszałaś o tym od swojego lekarza, bo nie miał podstaw żeby u Ciebie CMV podejrzewać ( taka mam nadzieję). Poszerzenie miedniczek nerkowych powinno być skontrolowane po porodzie. Nie jest ono na tyle duże żeby być niebezpieczne dla miąższu nerek, dlatego ingerencja w ciąży jest zbedna. Nie jest to objaw cytomegalii u płodu. Masz rację, nauczyciele to trudny orzech do zgryzienia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś