Dodaj do ulubionych

prawda czy nie?

20.04.05, 18:15
serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51237,70735.html czy to prawda ze jest
lek przeciwirusowy?
Obserwuj wątek
    • ata_11 Re: prawda czy nie? 20.04.05, 18:16
      bo jesli istnieje taki lek to dlaczego powszechnie uwaza sie ze cytomegalia
      jest nieuleczalna i nie zleca sie badan w ciazy?
      • koala.mb Re: prawda czy nie? 20.04.05, 19:44
        Po pierwsze to nie prawda, ze badań w ciąży sie nie zaleca. Super byłoby gdyby
        wszystkie potrzebne badania podlegały refundacji przez NFZ.Tak niestety nie
        jest i pacjentki za większosc badań musza same płacic. To sa dosyć duze koszty,
        więc trudno sie dziwić że czesto badania nie sa wykonywane. Co do leczenia CMV
        to owszem, po porodzie podaje się noworodkom leki p/wirusowe, jednak leczenie
        cytomegalii w ciązy nadal pozostaje w fazie badań. Do leczenia płodu probuje
        się stosować gancyclovir, jednak na pewno nie jest to lek stosowany rutynowo.
        • ata_11 Re: prawda czy nie? 20.04.05, 20:14
          jestem nauczycielem w 37tc czy teraz zalecalaby pani robienie tego badania w
          moim przypadku?co to znaczy ze nie jest lek stosowany standardowo?
          • koala.mb Re: prawda czy nie? 21.04.05, 08:41
            Badanie zawsze warto wykonać, żeby wiedzieć czy noworodek ma szansę być
            zakażony czy nie. Natomiast jeśli dotychczas nic nie wskazuje na to, aby płód
            był zakazony, myslę że nie ma sie co martwić. Lek jest stosowany w badaniach
            naukowych. Nie wszedł jeszcze do codziennej praktyki.
            • ata_11 Re: prawda czy nie? 21.04.05, 13:10
              a co wskazuje na to ze plod moze byc zakazony?o jakich objawach mowimy?co
              powinno mnie zaniepokoic ???????????
              • koala.mb Re: prawda czy nie? 21.04.05, 13:38
                Bez paniki. Czy dotychczas w badaniach usg wszystko było ok? Czy masz lekarza
                który Twoja ciążę prowadzi? Przecież jemu na pewno nie obce są objawy zakażenia
                CMV. Gdyby było cokolwiek nie tak, raczej nie ukrywałby tego przed Tobą.
                • ata_11 Re: prawda czy nie? 21.04.05, 14:05
                  oczywiscie ma pani racje,jedyne co mnie zaniepokoilo to fakt ze o tej chorobie
                  nie uslyszalam od lekarza prowadzacego a wie kim jestem z zawodu...jedyne co na
                  usg wyszlo nieprawidlowe to poszerzenie miedniczek nerkowych 18x7mm prawa i
                  12x5mm lewa...a ja jako mloda matka [1-sze dzieecko]i mysle ze nie tylko ja
                  czasami za duzo sie martwie....ale tak to jest ...a wiec przepraszam ze mecze
                  ale mam nadzieje ze pani rozumie
                  • koala.mb Re: prawda czy nie? 21.04.05, 15:02
                    Myślę, ze nie uslyszałaś o tym od swojego lekarza, bo nie miał podstaw żeby u
                    Ciebie CMV podejrzewać ( taka mam nadzieję). Poszerzenie miedniczek nerkowych
                    powinno być skontrolowane po porodzie. Nie jest ono na tyle duże żeby być
                    niebezpieczne dla miąższu nerek, dlatego ingerencja w ciąży jest zbedna. Nie
                    jest to objaw cytomegalii u płodu.
                    Masz rację, nauczyciele to trudny orzech do zgryzienia.
                    Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka