Dodaj do ulubionych

Boję się porodu

04.06.05, 14:01
NA samą myśl o porodzie robi mi się słabo.
Nie jestem w ciąży, ale wiem, że kiedyś będę, jednak chcę
odłożyć ten moment jak najdalej w czasie.
Boję sie bólu, szpitala, i tego, że poród tak długo trwa.
Mam nadzieję, że kiedyś przezwyciężę ten strach pragnieniem
posiadania dziecka. Czy poród jest taki straszny jak sądzę?
Obserwuj wątek
    • piotrzz Re: Boję się porodu 07.06.05, 00:19
      Ja rodziłam raz a teraz jestem w ciąży po raz drugi. Mój poród nie należał do
      najłatwiejszych i najkrótszych ale absolutnie nie wspomninam go źle. Może
      dlatego że nie myślałam o samym porodzie tylko chciałam już jak najprędzej
      spotkać się z moim dzieckiem. Wcześniej starałam się do porodu jak najlepiej
      przygotować aby wiedzieć co się będzie ze mną i wokół mnie działo i jakie mogą
      się pojawić ewentualności. Był też ze mną mąż-a to bardzo dla mnie dużo znaczyło
      bo bałam się trochę samego pobytu w szpitalu.
      Jeśli chodzi o ból to wiedziałam że jak nie dam rady to poproszę o znieczulenie.
      A poród wcale nie trwa tak długo jak się wydaje, tzn nawet jak faktycznie trwa
      długo to rodzącej ten czas upływa bardzo bardzo szybko i człowiek skupia się na
      tym żeby ułatwić sobie i dziecku przyjście na świat.
      Jak już pisałam-po tych 9 m-cach czekania chcesz już w końcu przytulić swoje
      dziecko a poród jest jedynym sposobem który to umożliwia i nie trzeba się go
      bać. Ja tak to traktuję. I za 4 m-ce następny:)
      Życzę odwagi i naprawdę - nie taki diabeł straszny....:)
      Aneta
    • gojel Re: Boję się porodu 10.06.05, 22:53
      :) uszy do góry! ja tez bałam się porodu. ale kiedy byłam w 8-9 miesiącu ciązy,
      nie mogłam sie ruszać, tulko z łózka do łazienki i spowrotem, kiedy nie mogłam
      spać w nocy i oddychac tak było ciężko to marzyłam tylko o jednym, żeby w końcu
      minął 9 miesiąc ciązy i żeby juz urodzić!!! Dotrwałam do końca a jak ulga
      potem:) Życzę duzo wiary we własne możliwości
    • alinaw1 Re: Boję się porodu 12.06.05, 16:07
      Myślę, że u Ciebie zadziała słynne prawo odwrotności. Skoro się boisz- będzie
      dobrze. Wszystkie moje histeryczne koleżanki miały wspaniałe porody, a ja-
      optymistka, super przygotowana, zwolenniczka natury przeżyłam koszmar. Było żle
      podczas porodu, po nim i jeszcze półtora roku później. Teraz, choć bólu
      porodowego wbrew powszechnemu sądowi- nigdy nie zapomnę - jestem drugi raz w
      ciąży.
      • lyka Re: Boję się porodu 15.08.05, 12:32
        Proponuję rodzić w prywatnej klinice przez cc.
        • mamulka30 Re: Boję się porodu 19.08.05, 16:18
          a ja mysle ze to dla ciebie po prostu jeszcze za duza fantastyka. wszystko ci
          sie pozmienia gdy nadejdzie chec posiadania dziecka. ja przez czas ciazy
          zastanawialam sie jak to bedzie, obawy przed bolem oczywiscie tez mialam, ale
          gdy zaczal sie porod (z zaskoczenia) zapomnialam ze mam sie bac! wszystko
          wspominam miło, bolec owszem bolalo ale zapomnialam o tym w momencie ujrzenia
          dzidziusia!
    • okruszek8 Re: Boję się porodu 19.08.05, 21:55
      Nie ma sie czego mobawiac. Ja wlasciwie sie nie balam pierwszego porodu, bo
      bylam przygotowana na cc. Urodzilam naturalnie i tek na prawde bardziej mnie
      bolalo samo szycie, czy moze znieczulenie przed szyciem niz sam porod. Teraz
      nie dlugo (za 4 tygodnie) ma przyjsc na swiat moje drugie dziecko i musze
      zdecydowac czy ma byc cesarka czy naturalny porod. Przyznaje, ze jestem za
      naturalnym, ale ze wzgledu na wade moja serca zalecane jest cc. Boje sie
      cesarki. Naturalny porod nie jest wcale straszny. To jest najcudowniejsze
      przezycie.
      Trzymaj sie.
      • klek1 Re: Boję się porodu 20.08.05, 20:21
        Najcudowniejsze przeżycie, ha ha ha , z której strony?
        • mkolaczynska Re: Boję się porodu 21.08.05, 07:46
          haha :-) z tej dolnej chyba nie ;-)bo żadnej innej przy psn chyba nie ma :-)
          • zanaa Re: Boję się porodu 22.08.05, 10:34
            ja sie strasznie boje, wrecz mam koszmary w nocy> w sumie to od kiedy sie
            dowiedzialam jak sie rodi dziecko to sie balam:)nie wyobrazam sobie porodu bez
            zzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka