Dodaj do ulubionych

zespół Ashermana

30.07.05, 12:16
mozesz droga Koalo powiedziec cos wicej o tej chorobie? wiem tylko tyle, ze
moga ja powodowac np. nieprawidlowe lyzeczkowania macicy.
jak sie ja diagnozuje( czy wystarczy zrobic usg?), jak sie to leczy i jakie
sa rokowania co do ciazy? dzieki.
ps. pisalam w imieniu dziewczyny, ktora wyszla z taka diagnoza ( samo usg) i
nie otrzymala niestety zadnych wytycznych. bardzo mi jej szkoda.
dzieki.
Obserwuj wątek
    • isa2 Re: zespół Ashermana 31.07.05, 09:34
      Witam,

u mnie podejrzewano zesp. Ahermana. Ponoc po zabiegu lyzeczkowania macicz moga
      pojawiec sie zrostz na macicy, nieodtwarza sie endometrium - no i to w
      endefekcie moze nieleczone skutkowac bezplodnoscia. Takie info dostalam od
      mojeg gin. - no na szczescie u mnie wszystko wraca do normy.
      • pimpek_sadelko Re: zespół Ashermana 31.07.05, 10:23
        kolezanka jest w ciazy... na poczatku. zatem z plodnoscia jak widac jest ok.
        • isa2 Re: zespół Ashermana 31.07.05, 12:06
          Oto tresc z forum ginekologicznego:
          Macica zarośnięta (intrauterine adhesions ? IUA). Całkowite lub częściowe
          zarośnięcie światła trzonu macicy na skutek braku udrożnienia i przetrwania w
          postaci litej odpowiednich odcinków przewodów kołośród-nerczowych (wrodzone)
          lub w wyniku uszkodzenia błony śluzowej w przebiegu procesów zapalnych bądź jej
          usunięcia w czasie zabiegów ginekologicz?nych (nabyte). Objawy: amenorrhea,
          hypomenorrhea, poronienia nawykowe, niepłodność wtórna.
          Generalnie plecam wrzucic haslo w google :).
          • pimpek_sadelko Re: zespół Ashermana 31.07.05, 18:09
            czytalysmy to, ale to zadna wiedza, zbitek slow. nie ma nic o diagnostyce, o
            leczeniu... no nic. przekoplam net i zero wiesci.mam nadzieje, ze Koala powie
            cos wiecej, cos konkretniejszego:(. oby optymistycznego!!
    • koala.mb Re: zespół Ashermana 01.08.05, 17:01
      Niewiele więcej mam do dodania. To rzeczywiście czesciowe lub całkowite
      zarośnięcie jamy macicy wskutek nadmiernego wyłyżeczkowania jamy macicy lub
      procesow zapalnych. Diagnozowane zwykle przy prowadzeniu pacjentek niepłodnych
      przy pomocy histeroskopii lub histerosalpingografii. Jesli kolezance udało się
      zajśc w ciąże, to z terminów podanych w internecie może byc dla niej ważny
      tylko ten mówiacy o poronieniach nawykowych. Przy czesciowym zarośnieciu jamy
      macicy obszar pozostaly, tam gdzie jest jedynie możliwe zagniezdżenie zarodka
      może byc zbyt mały dla rozwijającej się ciąży, co w efekcie spowodowac może
      poronienie. Nie napisałaś natomiast czy przed ciążą była ona w jakikolwiek
      sposob leczona i na jakiej podstawie stwierdzono ten zespol. Może diagnoza była
      nietrafiona?
      • pimpek_sadelko Re: zespół Ashermana 02.08.05, 08:56
        przed ciaza nikt tego u niej nie zauwazyl, malo tego: ona ma juz dziecko. do
        tego po tym jak jeden lekarz stwierdzil, ze to ten zespol pozla do dwoch innych
        i ci juz nie byli tacy pewni. u niej na usg wyglada to jak pecherzyk i dwoch
        stawialo na to, ze to mogla byc ciaza mnoga i jeden zarodek sie nie rozwijal...
        jak mozna to sprawdzic, zeby w ciazy byla spokojna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka