Dodaj do ulubionych

Do Pani Doktor - urlop macierzynski

22.08.05, 12:06
Szanowna Pani Doktor,
przepraszam, bo pytanie nie dotyczy porodu, ale chcialam zasiegnac opinii
Ekperta. Na jakiej podstawie ginekolog moze wypisac 2 tygodnie urlopu
macierzynskiego przed urodzeniem dziecka? W przepisach prawnych jest
sforulowanie, ze takie prawo mam ja - jako pacjentka, a nie lekarz. Zycie
niestety pokazuje inaczej. Bede wdzieczna za odpowiedz.
Z pozdrowieniami,
Nina
Obserwuj wątek
    • okruszek8 Re: Do Pani Doktor - urlop macierzynski 22.08.05, 21:13
      Ja tez nie jestem ekspertem w tej sprawie, ale wydaje mi sie, ze na podstawie
      ustalonej daty porodu. Nawet jezeli dostaje sie zwolnienie w czasie ciazy, to
      lekarz nie wystawi Ci dluzej niz do ustalonego terminu. Ale czy jestes pewna,
      ze chcesz wykorzystywac urlop macierzynski przed porodem? Przeciez ucierpi na
      tym malenstwo, bo automatycznie rezygnujesz z tych 2 tygodni juz po porodzie.
      Przeciez jak wezmiesz zwolnienie to tez jest rozliczane jak urlop macierzynski
      (100%), a nie traci na tym dziecko. Zastanow sie raczej nad zwolnieniem. Szkoda
      tego czasu. Lepiej zachowaj go dla DZIECKA.
      Pozdrawiam
      • nina78 Re: Do Pani Doktor - urlop macierzynski 23.08.05, 08:39
        Stad wlasnie moje pytanie. Za nic w swiecie nie chce wykorzystac tych dwoch
        tygodni macierzynskiego przed porodem. Jednak praktyka lekarska czesto pokazuje,
        ze lekarze wystawiaja macierzynski jeszcze przed porodem, tlumaczac, ze sa
        zobligowani przez ZUS, a to nieprawda. ZUS powiedzial, ze decyzja nalezy
        wylacznie do lekarza, natomiast przepisy prawne stanowia, ze zdecydowac sie na
        to moge (ale nie musze). Dlatego chcialam zasiegnac opinii eksperta :)
        Pozdrawiam,
        Nina
        • aniapatryk Re: Do Pani Doktor - urlop macierzynski 24.08.05, 16:52
          Lekarz moze wystawic zwolnienie dłuzej niz termin przewidywanego porodu, nie ma
          takiego prawa które zabroniłoby mu to.Ja tak mam wystawione, i sprawdzałam to
          dokładnie-wszystko zgodnie z prawem, lekarze sami wymyślają sobie niepisane
          prawo-przykre to, bo powinni pomagac a nie przeszkadzac cieżarnym.I uwaga
          lekarze uwielbiaja wpisywac na druku zwolnienia adnotacje(nie ma na to rubryki),
          kiedy ma byc termin przewidywanego porodu, stad potem ZUS ucina 2 tyg. na
          macierzynski,lub jak jest po terminie porod tez zabiera wczesniej.Trzeba
          dokładnie sprawdzac co tam lekarz powypisuje na zwolnieniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka