Dodaj do ulubionych

3 cesarka?

04.03.07, 17:19
kiedy mozna zajść bezpiecznie w ciążę po cc? Rodziłam juz dwa razy przez cc,
czy kolejna cesarka jest bezpieczna? Wiem, że zdania są podzielone na ten
temat, ale może ktoś był w podobnej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • mie11 Re: 3 cesarka? 10.04.07, 23:33
      podbijam
    • ela_anna Re: 3 cesarka? 13.04.07, 00:14
      2 cesarki ,kazda kolejna stanowi zagrozenie dla matki.Warto to przemyslec.Ale
      wielu kobietom udaje sie szczesliwie przebrnac i kolejna ciaze..
      • baska121 Re: 3 cesarka? 16.05.07, 19:51
        Czytam i nie wierze ze to pisza mamy ktore rodzily badz beda rodzic .Jedna
        cesarka i planuje druga i trzecia .a gdyby zdarzylo sie tak jak u mojej siostry-
        planowana 2cesarka ale w 7-mym miesiacu zaczela sie akcja porodowa i nie
        zdazyla dojechac do szpitala urodzila w domu przy mezu zanim nadeszla
        pomoc .Dobrze ze odczekala 2 lata po 1 cesarce bo zle by sie to
        skonczylo .Porod przychodzi tak nagle i nie mozna byc pewnym na 100procent jaki
        porod bedzie .Tego nie da sie przewidziec .Siostra tez uzgadniala z lekarzem
        druga cesarke a stalo sie inaczej .Co innego jak juz jestesmy w szpitalu ale
        planowac ciaze pol roku po cc i byc pewnym ze 2 tez bedzie cc to duze
        ryzyko .Rodzilam ,mialam tez cc i cos o tym wiem .Jezeli jestescie w ciazy to
        badzcie pozytywnie nastawione do urodzenia obojetne czy porod czy cc .
    • ewa_janiuk Re: 3 cesarka? 20.04.07, 16:02
      Do tego stopnia uważano za niebezpieczne dla matki i dziecka kolejne ciąże po
      przebytym cięciu cesarskim, że przez długi czas przy trzecim cięciu cesarskim
      podwiązywano jajniki. Na zdrowy rozsądek proszę popatrzeć jakie ma możliwości
      rozciągania się macica w miejscu, gdzie już kilkakrotnie była nacięta i jest
      zbliznowaciała. Prawdopodobieństwo zagrożeń zawsze wzrasta z każdą następną ciążą.
      Dlatego właśnie medycy tak przeciwni są cc.
      • earl.grey Re: 3 cesarka? 01.05.07, 23:17
        moja koleżanka, córka profesora ginekologa-połoznika, swoja trzecią cesarkę
        miała po trzech latach od poprzedniej. Wszystkie cesarki były z jej wyboru,
        dwójka starszych dzieci planowana w konsultacji z lekarzem. Przed zajściem w
        ciążę robiła badanie usg, żeby stwierdzić stan blizny.
      • rut.moabitka Re: 3 cesarka? 02.05.07, 08:45
        moja siostra miała trzy cesarki - ostatnią dwa miesiace temu. Dzieci w
        odstępach - 1 cc - 1,5 roku - 2 cc - 3 lata. Za kazdym razem kontrola blizny i
        dobra opieka lekarza. Ciąże w porządku, kolejne cesarki też. Cesarki planowe,
        bo coś z miednicą nie tak i nie urodzi naturalnie. Mało tego lekarz jej
        powiedział, że gdyby zdarzyła się czwarta ciąża, to tez dadzą radę. Ale chyba
        się juz nie zdarzy :)))
        • zuzaeb Re: 3 cesarka? 02.05.07, 11:46
          czyli nie jest tak dokońca źle jak to niektórzy próbują przedstawiać,dzięki za
          odpowiedzi, pozdrawiam
          • earl.grey Re: 3 cesarka? 02.05.07, 22:20
            u Miriam Stoppard (Childbirth) czytałam, że rekordzistka światowa miała 11 cesarek.
            Jeszcze przy okazji dodam, że ta koleżanka to juz nie taka młodziutka, jej
            najmłodszy syn ma 14 lat, a teraz jednak cesarskie cięcia sa robione coraz
            lepszymi technikami i coraz bardziej bezpieczne.
            • ewa_janiuk Re: 3 cesarka? 06.05.07, 23:25
              Określenie "coraz bardziej bezpieczne" samo już mówi za siebie. Nie jest to
              równoznaczne ze stwierdzeniem "jest w pełni bezpieczne" - warte przemyślenia.
              • grazynak11 Re: 3 cesarka? 10.05.07, 22:34
                Dziewczyno czy ty musiśz cały czas straszyć , że cc to niebezpieczne.
                Czy te twoje wypowiedzi są choć w 50 % poparte praktyką czy tylko słuszałam i
                podaję dalej.
            • marzenna88 Re: 3 cesarka? 22.05.07, 13:22
              jestem po 3cc...oststnie 17lat temu...bole brzucha przez polowe cyklu z powodu
              zrostow z ktorymi nie da sie nic zrobic poza operacja?! bez
              gwarancji...zastanawiam sie jak z tym zyc...
              • zuzaeb Re: 3 cesarka? 24.05.07, 12:36
                marzenna88 napisała:

> jestem po 3cc...oststnie 17lat temu...bole brzucha przez polowe cyklu z
                powodu
                > zrostow z ktorymi nie da sie nic zrobic poza operacja?! bez
                > gwarancji...zastanawiam sie jak z tym zyc...

ja też miałam te bóle po I cc, chodziłam przez 3 dni w miesiącu dosłownie na
                czworakach, ciekawe jak teraz po drugiej cesarce będzie???
                • ewa_janiuk Re: 3 cesarka? 27.05.07, 07:29
                  Moje wypowiedzi nie mają na celu straszenia przed cięciem cesarskim. Apeluję
                  jedynie o rozwagę w podejmowaniu decyzji gdy można znaleźć inne rozwiązanie.
                  Coraz to nowsze techniki stosowane podczas cięcia cesarskiego mają na celu
                  zmniejszenie prawdopodobieństwa jakichkolwiek powikłań. Powstała jednak u nas
                  moda na cięcia cesarskie na życzenie a etyka zawodowa i aktualna wiedza
                  medyczna wymuszają przeciwstawianie tej modzie realnych argumentów.
                  • anusia29 Re: 3 cesarka? 27.05.07, 12:30
                    Jak do tej pory niewieletych "realnych argumentów" było. Poza samym
                    hasłem,niestety.
                    • earl.grey Re: 3 cesarka? 04.06.07, 22:46
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=37377527
    • jarek4441 Re: 3 cesarka? 11.06.07, 13:44
      Przez przypadek trafiłem na ten wątek.
      Proszę Pani niepisanym standardem jest aby nie zachodzić w następną ciążę przez
      ok 2 lata po cięciu cesarskim, jednak każdy z nas jest inny, u jednej osoby może
      to być krótszy okres, inna powinna wystrzegać sie następnej ciąży bo może ona
      grozić poważnymi komplikacjami dla zdrowia a w skrajnych przypadkach nawet do
      zagrożenia życia matki. Najlepiej Pani stan może ocenić ginekolog, który
      operował jako ostatni/myślę, że jest to lekarz "prowadzący"/ i jego opinię
      proszę traktować jako wiodąca przy podejmowaniu decyzji.
      J.K.
      • zuzaeb Re: 3 cesarka? 13.06.07, 09:21
        Dziękuję za odpowiedź, rozumiem, że jest pan lekarzem?
        • robbi2 Re: 3 cesarka? 27.06.07, 12:45

A mój lekarz prowadzący dał mi zielone światło na 3 cesarkę!
          Jestem 7 miesięcy po cc i mogę zamawiać następnego bobasa.
          Ale narazie za trzeciego bobasa dziękuję, bobasy które mam zaspokajają moje
          potrzeby.
          Może kiedyś............
          • kkk_k Re: 3 cesarka? 01.07.07, 18:45
            Jestem w 14 tc i to będzie moja 3 cc. Mam świadomość tego że prawdopodobnie to
            moje ostatnie dziecko.

k.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka