storczyk27 04.03.08, 09:18 Witam serdecznie Czy mając wade serca w postaci wypadania płatka zastawki mitralnej jest ona przeciwskazaniem do porodu sn? Czy o rodzaju porodu decyduje kardiolog czy ginekolog? Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: Serce 04.03.08, 12:18 Nie jestem ekspertem w sprawach kardiologicznych - to pytanie do specjalistów. A cięciu w takiej sytuacji decyduje ginekolog po konsultacji z kardiologiem. POwodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: Serce 04.03.08, 14:10 Ja mam wiotki płatek i kardiolog mi powiedział, że to nie wpływa w żaden sposób na ciążę i nie jest przeciwwskazaniem do porodu sn. Powiedział też, że dla zespołu Barlowa (wypadający płatek) to ciąża działa na korzyść i wszystko sie poprawia... Watpię więc, żebyś w tej sytuacji miała szanse na poród cc, no ale nie przesądzajmy - jak napisała wyżej Pani Położna - o tym decyduje ginekolog z kardiologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 Re: Serce 04.03.08, 14:11 Witam,ekspertem również nie jestem w tej dziedzinie...trzy lata temu urodziłam synka(4280g)siłami natury,mówiłam lekarzom o płatku i żaden nie stwierdził przeciwwskazań do porodu sn,poród wspominam jako wspaniałe wydarzenie w moim życiu,pozdrawiam i życzę powodznia Odpowiedz Link Zgłoś
storczyk27 Re: Serce 04.03.08, 14:52 Dziękuję serdecznie za odpowiedzi i również przyszłym mamom życzę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
alexkieszek Re: Serce 04.03.08, 17:03 to wszystko zależy od przebiegu ciąży i od tego jak taka wada wpływa na Ciebie. Ja mam prolaps zastawki mitralnej co powoduje w ciąży u mnie omdlenia, zasłabnięcia i w ogóle problemy z tachykardią i ciśnieniem. Za namową gin i położnej rodziłam sn bo i kardiolog nie była przekonana po czym szybciej dojdę do siebie... miałam wskazanie na znieczulenie zewnątrzoponowe, antybiotyki (przeciw zapaleniu zsierdzia) i skrócenie drugiej fazy porodu.... ale taką decyzję podejmuje zarówno gin jak i internista/kardiolog i prowadzący poród... powiem Ci jedno bardzo się bałam jak to się zakończy bo w ciąży przez 6 miesięcy nie byłam w stanie samodzielnie nawet robić siku ale tak się spiełam że urodziłam w 4 godziny z jednym szwem :) i teraz dziękuję Temu na Górze, że rodziłam sn :) Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: Serce 05.03.08, 14:19 Mam wypadanie płatka zastawki mitralnej. Ginekolog wysłała mnie na konsultację do kardiologa. Kardiolog powiedział, że należy przeprowadzic echo serca, żeby dowiedziec się, na jakim poziomie jest ten defekt (echo nie mialam, ponieważ badanie sprzed roku jest dla tego lekarza aktualne). Rodziłam naturalnie, chociaż poród byl cieżki, to z moim sercem nic się nie działo. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pati291 Re: Serce 07.03.08, 20:11 Ja miałam podobny problem. Gin zlecił mi wizytę u kardiologa. Skierowanie dostałam od lekarza rodzinnego, który dał mi jednocześnie skierowanie na morfologię, cukier i trójglicerydy. Te wyniki musiałam mieć na wizycie u kardiologa. Podczas wizyty miałam zrobione EKG i echo serca. U mnie wada jest na szczęście, jak usłyszałam, na granicy błędu. Widać ją na USG ale została określona na 1 (chyba są 4 stopnie). I oczywiście ku mojemu zadowoleniu nie ma wskazań do cc. Wyniki i opis pokazałam gin i lekarzowi rodzinnemu. I przy okazji kardiolog na USG zbadała mi tarczycę. Odpowiedz Link Zgłoś