asbi 18.03.08, 22:19 gdzieś w innych wątkach wyczytałam że aby przygotować szyjkę do porodu można pić herbatkę z liści malin i olej z wiesiołka. Można te "specyfiki" spożywać jednocześnie? Gdzie kupuje się taki olej z wiesiołka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: liście malin i olej z wiesiołka 18.03.08, 23:40 Witam. Hebatka z liści malin działa na macicę, a olej z wiesiołka przygotowuje szyjkę macicy do porodu i mozna je stosować razem. Olej z wiesiołka można kupić w zielarniach na przykład, bywa też w aptekach. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: liście malin i olej z wiesiołka 19.03.08, 12:09 olej z wiesiolka - oeparol - podobno ma najwiecej wiesiolka w wiesiolku ;-), bo sa tez innych firm, ale nieco slabsze. Ja uzywalam kiedys roznych firm, glownie w celu nawilzenia sluzowek i ten naprawde polecam. Do kupienia w aptece, to sa kapsulki, nie olej w butelce. Odpowiedz Link Zgłoś
stella1979 Re: liście malin i olej z wiesiołka 19.03.08, 23:15 myślicie, że to naprawdę działa??? może faktycznie warto sprobować.. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 Re: liście malin i olej z wiesiołka 20.03.08, 18:35 A jak stosować w takim razie razem herbatke z lisci malin i ten olej z wiesiola. Ile razy dziennie , od ktorego tygodnia?? Odpowiedz Link Zgłoś
ingebjorg Re: liście malin i olej z wiesiołka 20.03.08, 18:58 Ja kupiłam herbatę z liści malin "Dary Natury" i pije ją 2 razy dziennie. Olej z wiesiołka kupiłam w kapsułkach "Oeparol" i biręgo 3 razy dziennie ( rano i wieczorem po 2 kapsułki a w obiad jedną ). Jestem w 37 tygodniu a biorę to wszystko od tygodnia. Z tego co wiem to p. Kasia mówi, że można herbatę z liści malin pić przez całą ciążę a co do oleju to nie wiem. Poszukaj na forum bo wiem, że był napewno taki wątek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia244 jak przygotowac 18.04.08, 10:30 Mam piln epytanie. czy zalac wrzatkiem lyzeczke lisci malin i parzyc pod przykryceim 5 minut i potem pic ten napar? czy jak pisal ktos inny, wsypac 3 lyzki stolowe lisci malin zalac wodą i gotowac przez 5 minut, potem pic ten napar 3 rzy dziennie. Bardzo prosze powiedzcie jak prawidlowo pic te liscie z malin? Wielkie dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
s.dominika Może głupie pytanie ... 18.04.08, 10:35 Ale ten olej z wiesiołka to doustnie aplikujemy?? Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: liście malin i olej z wiesiołka 18.04.08, 11:04 Ja parzę liście i piję je od około 24 tyg. Mnie bardzo pomagają na stawianie się brzucha. Zamiast nospy pije maliny i nospy nie biorę. Odpowiedz Link Zgłoś
jasminee Re: liście malin i olej z wiesiołka 20.04.08, 12:58 Pytanie z serii obrzydliwych - do dziewczyn, ktore pija liscie malin :D Jak jest z kolorem waszego stolca?? Ja pije juz ok 3 tygodni i zauwazylam, ze mam zielonkawy kolor...zastanawiam sie, czy to od ziolek...niby prawdopodobne.. Odpowiedz Link Zgłoś
nadzieja_1 Re: liście malin i olej z wiesiołka 20.04.08, 15:39 Witam!Ja slyszalam,ze liscie malin przyspieszaja akcje porodowa powodujac,ze porod jest krotszy(nie wiem czy to prawda).Kupilam liscie malin,nie pilam ich wczesniej zeby nie sprowokowac akcji bo uwazam,ze kiedy dzidzius jest gotowy sam zacznie sie "dobijac".Ale wczoraj od 4.00 rano bolal mnie brzuch,mialam tez skorcze ale bezbolesne trwalo to do 9.00,potem koniec!!!Bol wrocil ok 18.00 znacznie silniejszy,wiec z mezem zaczelismy sie szykowac powoli do szpitala,wowczas zaparzylam ta herbatke z lisci malin i po wypiciu wszystko przeszlo.Wiec tak naprawde sama nie wiem jak to jest,moze pani Kasia dokladnie wytlumaczy na czym polega dzialanie tej herbatki. Odpowiedz Link Zgłoś
eve3 Re: liście malin i olej z wiesiołka 20.04.08, 17:06 ja piję napar z liści malin od 1,5 tygodnia(jestem w 38 tc) i przyznam szczerze że od tamtego czasu zmienił mi się kolor kupki właśnie na lekko zielonkawy :)(to a pro po pytania jasminee :) ). Natomiast do kolejnego wątku to wg informacji które uzyskałam to napar z liści malin nie przyśpiesza rozpoczęcia akcji porodowej natomiast wpływa na macicę i szyjkę- jest bardziej elastyczna i skurcze podobno są bardziej efektywne co być moze ma wpływ na długość pierwszego okresu porodu. A nawet jak nie pomagają(choć ja liczę że pomagają :) ) to te ziólka mają też inne korzystne właściwości np. oczyszczaja organizm z toksyn i maja witaminę C wiec i tak warto je pić :). Jak powąchałam opakowanie tych liści malin to pomyślałam że muszą okropnie smakować ale okazało sie że po zaparzeniu smakują jak herbatka z lipy- którą ja akurat lubię- i pijam przy przeziębieniach :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasminee Re: liście malin i olej z wiesiołka 20.04.08, 18:15 A ja juz nie przesadzalabym tak z tym okropnym smakiem. Jesli ktos wczesniej pijal chociazby czerwona, czy zielona herbate, czy inne ziolka typu melisa albo lipa to herbatka z lisci maliny jest calkiem niezla. Ja slodze lyzeczke miodu i jest zupelnie ok. Pilam juz gorsze wynalazki - np. sok z lisci pokrzywy albo z bialej kapusty :) (moi rodzice mieli jazde na nature :D) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: liście malin i olej z wiesiołka 21.04.08, 00:19 Drogie Panie - na większość Waszych pytań odpowiedzi znajdują się w obszernym wątku o herbatce z liści malin. a jeśli chodzi o poprawienie trawiastego smaku naparu - to mozna go przygotowywać z hibiskusem - robi się wtedy czerwony i kwaskowaty. Można też dodać cytryny i miodu, albo sypanej herbatki owocowej. Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
eve3 Re: liście malin i olej z wiesiołka 21.04.08, 10:01 napisałąm tylko że średnio pachniał, natomiast w smaku okazały się OK. Istotnie dużo smaczniejsze od czerwonej herbaty itd. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
nadzieja_1 Re: liście malin i olej z wiesiołka 21.04.08, 14:21 Niestety nie moge znalezc tematu o herbatce z lisci malin moze ktos moglby podac link,z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś