mary_be 20.03.08, 10:34 Witam! Wczoraj byłam u lekarza i nie rozumiem co oznaczają pewne skróty. A mianowicie - AFI- N? i łożysko II - co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynaoles Re: łożysko 34 tc. 20.03.08, 16:36 Witam. AFI to skrót od angielskiego terminu "amniotic fluid index" i ozacza ilość wód płodowych. AFI - N znaczy, że ilość płynu owodniowego (wód) jest w normie. Z kolei "łożysko II" oznacza stopień dojrzałości łożyska wg skali Grannuma - drugi stopień jest prawidłowy w 34tc. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_be Re: łożysko 34 tc. 21.03.08, 23:46 Witam! Bardzo dziękuję za odpwiedz! Jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi i nie wiem za bardzo co zrobić - a mianowicie tętno dziecka ostatnio ( w środę - na wizycie u lekarza) było 170, zaznaczam że na usg( w poniedziałek) było 140. Siostra trochę bardziej doświadczona, powiedziała mi że powinnam mieć zrobione KTG - żeby sprawdzić jak to z tym serduszkiem jest. Nie wiem czy mam jutro jechać do szpitala czy nie? Następną wizytę mam za 3 tygodnie dopiero.. Odpowiedz Link Zgłoś