bara-nek 17.04.08, 15:48 Czy można to badanie wykonać we własnym zakresie w domu? Mam glukometr. jakie powinno być stężenie glukozy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina.chonly Re: krzywa cukrowa 17.04.08, 23:43 Niestety nie odpowiem Ci dokladnie jakie powinny byc wyniki w krzywej cukru po 1 i 2 godzinach od wypicia glukozy, wiem, ze w takim "normalnym" pojedynczym badaniu norma jest max 120. Ja tez mam glukometr w domu, ale wolalam zrobic badanie w szpitalu - jak sie okazalo duzo dokladniejsze. W szpitalu rownoczesnie pani pobierala krew do laboratorium na cukier i przy okazji od razu badala glukometrem. Wyniki byly nastepujace: glukometr: 85 (na czczo)- 131 (po jednej godz) - 102 (po dwoch godz) laboratorium: 73 - 102 - 73. Sama widzisz jaka rozbieznosc w wynikach. Moze warto sie jednak przejsc na badanie. Zycze powodzenia i niskiego cukru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: krzywa cukrowa 18.04.08, 21:34 Witam. Chyba jednak zrobiłabym badanie w laboratorium, bo jest to pewniejsze. Normy to 65-115 na czczo (tu w różnych źródłach drobne różnice), a godzinę po obciążeniu50g glukozy- mniej niż 140. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
asiak39 Re: krzywa cukrowa 19.04.08, 18:27 nie wiem czy gdyby okazało się, że wyniki są za wysokie diabetolog mógłby je uznać jako podstawę do zdiagnozowania cukrzycy. Odpowiedz Link Zgłoś
azerus Re: krzywa cukrowa 20.04.08, 15:56 poza tym z tego co pamietam a o czym mówił mój diabetolog na ostatniej wizycie(a akurat była przy nim banda studentów, którym wszystko tłumaczył a ja sie przynjamniej wszystkiego szczegółowo dowiadywałam)wyniki z glukometru nie moga słuzyć jako wyniki prawidłowej krzywej cukrowej. Sa to tylko mniej wiecej wyniki przyblizone, obarczone pewnym błędem (stosuje sie je do kntroli diety przy cukrzycy) i nie mozna ich wykorzystywac później do analizy krzywej. Odpowiedz Link Zgłoś