Dodaj do ulubionych

Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc

24.06.08, 18:39
Ok tygodnia zauważyłam na prawej piersi dziwną narośl tak jakby pieprzyk lub obce ciało Nie boli nie swędzi po prostu jest jestem w 36 tyg ciązy czy to mogą być jakieś zmiany hormonalne??
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 24.06.08, 18:43
      Czy możesz opisac trochę dokładniej? W ktorym miejscu, jak duże, jakiego koloru,
      czy boli?
      • czarnulka1906 Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 24.06.08, 18:53
        pod piersią znaczy w dole pod otoczka sutkową Nie duże może 3-5 mm brązowe
        odstaje Nie nie boli wygląda jak narośl lub obce ciało
        • kaeira Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 24.06.08, 22:00
          Dalej niezbyt rozumiem.
          Ale mam dwie propozycje:

Może chodzi o "gruczoły Montgomery’ego"; to takie roznej wielkości "guzki" na
          otoczce brodawki, które nawilżają skórę. U niektórych kobiet widoczne już
          wcześniej, i prawie się nie zmieniają, najwyżej ciemnieją trochę (ja tak
          miałam). Ale u niektórych widać je dopiero w ciąży, albo na początku karmienia.
          A tu zdjęciu biustu z dobrze widocznymi gruczołami:
          upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Closeup_of_female_breast.jpg/800px-Closeup_of_female_breast.jpg
          Druga opcja to mogą być włókniaki. To takie małe wypukłe piegi albo wypustki na
          skórze.
          Nie są zaraźliwe, nie bolą (chyba że się podrażnią) i bardzo często występują
          (ma je prawie połowa ludzi).
          Medycyna nie wie, skąd dokładnie się biorą, natomiast częściej występują u
          kobiet, osob otyłych, z cukrzycą, sa coraz czestsze z wiekiem, no i bardzo
          częste właśnie w ciaży. Istnieje też skłonność rodzinna.
          Najczęściej pojawiają się na szyi, w pachach tułowiu i zagięciach ciała, np. pod
          biustem. Często są wypustkowate, na takiej jakby szyjce. Moga być w kolorze
          skory albo nieco ciemniejsze.
          Ja miałam je tez przed ciąża, tylko w ciąży się ich zrobiło jeszcze więcej. Mam
          kilka pomiędzy biustem oraz sporego włokniaczka na obwódce brodawki, takie
          odstające coś, w takim samym kolorze jak reszta otoczki.
          Tu ilustracja typowego wyglądu:
          www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/9902.jpg
    • barabasia2 do czarnulka1906 24.06.08, 22:49
      Ja też mam takie narośle przy piersiach, ale zapewne są efektem zmian hormonalnych. Patrząc na zdjęcie, na pewno nie są to gruczoły Montgomerego, tylko jakby takie mini brodaweczki/pieprzyki. U mnie pojawiły się na otoczce sutka. Jak jest u Ciebie ?
    • czarnulka1906 Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 25.06.08, 09:35
      No to raczej wygląda na tego włókniaka Podobne chodź nie do końca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka