czarnulka1906 24.06.08, 18:39 Ok tygodnia zauważyłam na prawej piersi dziwną narośl tak jakby pieprzyk lub obce ciało Nie boli nie swędzi po prostu jest jestem w 36 tyg ciązy czy to mogą być jakieś zmiany hormonalne?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 24.06.08, 18:43 Czy możesz opisac trochę dokładniej? W ktorym miejscu, jak duże, jakiego koloru, czy boli? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnulka1906 Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 24.06.08, 18:53 pod piersią znaczy w dole pod otoczka sutkową Nie duże może 3-5 mm brązowe odstaje Nie nie boli wygląda jak narośl lub obce ciało Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 24.06.08, 22:00 Dalej niezbyt rozumiem. Ale mam dwie propozycje: Może chodzi o "gruczoły Montgomery’ego"; to takie roznej wielkości "guzki" na otoczce brodawki, które nawilżają skórę. U niektórych kobiet widoczne już wcześniej, i prawie się nie zmieniają, najwyżej ciemnieją trochę (ja tak miałam). Ale u niektórych widać je dopiero w ciąży, albo na początku karmienia. A tu zdjęciu biustu z dobrze widocznymi gruczołami: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Closeup_of_female_breast.jpg/800px-Closeup_of_female_breast.jpg Druga opcja to mogą być włókniaki. To takie małe wypukłe piegi albo wypustki na skórze. Nie są zaraźliwe, nie bolą (chyba że się podrażnią) i bardzo często występują (ma je prawie połowa ludzi). Medycyna nie wie, skąd dokładnie się biorą, natomiast częściej występują u kobiet, osob otyłych, z cukrzycą, sa coraz czestsze z wiekiem, no i bardzo częste właśnie w ciaży. Istnieje też skłonność rodzinna. Najczęściej pojawiają się na szyi, w pachach tułowiu i zagięciach ciała, np. pod biustem. Często są wypustkowate, na takiej jakby szyjce. Moga być w kolorze skory albo nieco ciemniejsze. Ja miałam je tez przed ciąża, tylko w ciąży się ich zrobiło jeszcze więcej. Mam kilka pomiędzy biustem oraz sporego włokniaczka na obwódce brodawki, takie odstające coś, w takim samym kolorze jak reszta otoczki. Tu ilustracja typowego wyglądu: www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/9902.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
barabasia2 do czarnulka1906 24.06.08, 22:49 Ja też mam takie narośle przy piersiach, ale zapewne są efektem zmian hormonalnych. Patrząc na zdjęcie, na pewno nie są to gruczoły Montgomerego, tylko jakby takie mini brodaweczki/pieprzyki. U mnie pojawiły się na otoczce sutka. Jak jest u Ciebie ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnulka1906 Re: Piersi Pani Kasiu prosze o pomoc 25.06.08, 09:35 No to raczej wygląda na tego włókniaka Podobne chodź nie do końca Odpowiedz Link Zgłoś