olgakg 05.03.09, 20:17 Witam, mam pytanie czy z wada wzroku -10 dioptrii jest mozliwy porod sn bez zadnych szkod? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eli-mama Re: Czy z duza wada wzroku mozliwy jest porod sn 05.03.09, 23:19 Jest możliwy, ale nie podałaś żadnych informacji, które mogłyby zasugerować czy byłby możliwy u Ciebie. To duża wada, nie ona jednak jest najistotniejsza. Jaki poród jest wskazany - określa okulista. Wskazania do cesarki: to zazwyczaj duża krótkowzroczność - powyżej minus 8 dioptrii, gwałtownie pogłębiająca się wada wzroku, stan po operacyjnym leczeniu wady, przebyte odklejenie siatkówki itp. Przy mniejszych wadach wystarczy wyeliminowanie silnego parcia w II okresie porodu. Stosuje się wtedy kleszcze lub próżniociąg położniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Czy z duza wada wzroku mozliwy jest porod sn 06.03.09, 00:23 Tak jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
malamufka Re: Czy z duza wada wzroku mozliwy jest porod sn 06.03.09, 08:32 > Przy mniejszych wadach wystarczy wyeliminowanie silnego parcia w II okresie por > odu. Stosuje się wtedy kleszcze lub próżniociąg położniczy. Niekoniecznie. Wskazania do skrócenia II fazy porodu też określa lekarz okulista na podstawie badania dna oka i ciśnienia wewnątrzgałkowego. W wielu przypadkach mimo sporej krótkowzroczności jak najbardziej nie ma przeciwwskazań do porodu sn. Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama Jak najbardziej. 06.03.09, 10:58 Dlatego napisałam, że najważniejsze jest zdanie okulisty, który oczy swojej pacjentki poznał dogłębnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
justynek2009 Re: Czy z duza wada wzroku mozliwy jest porod sn 06.03.09, 11:07 Ja mam krótkowzrocznośc -10 i -11 oraz niewielki astygmatyzm. Odwiedziłam już kilku okulistów żeby sie dowiedzić jak to będzie u mnie z porodem.Dwie Panie doktor po przebadaniu mnie powiedziały ze poróD tylko przez cc, bo moja wada ciągle sie powieksza i nie ma co ryzykować..stan mojej siatkówki jest jako taki jak przy tej wadzie.Z koleji P.doktor X stwierdził ze nie ma przeciwskazan do naturalnego porodu i od niego żadnego skierowania na cc nie dostane..gdy spytałam czy da mi gwarancje że wzrok mi sie znacząco nie pogorszy powidział ze absolutnie nie..I bądz tu mądry..Dziecko planujemy z mężem na przyszły rok i sama już nie wiem co robić,boje sie że jak dojdzie do porodu to w szpitalu mogą mi zakwestionować wskazanie do cc..poradżcie coś.. Odpowiedz Link Zgłoś
olgakg Re: Czy ktoras z was zaryzykowalaby? 06.03.09, 13:29 Ja mam teraz minus 10,wada mi sie poglebia,wiadomo nie tak szybko jak kiedys,pewnie jakies 0,5 na rok.W zeszlym roku mialam soczewki - 7,5 w tym -8 ale juz nie bardzo dobrze w nich widze.W dziecinstwie w wieku 11 lat mialam operacje na oczy skleroplastyke,tzw opasanie galki ocznej bo mi wada bardzo sie poglebiala.Teraz niby siatkowke mam ok,jeden lekarz mowi ze wporzadku drugi ze troche ciekka w niektorych miejscach, cisnienia w oczach niemam wysokiego czyli w normie do tego mam zwyrodnienie rogowki.Dla mnie proznociag i kleszcze przy porodzie nie wchodza w gre, bo slyszalam ze nieumiejetne zastosowanie tych urzadzen mosze uszkodzic dziecko.Co byscie zrobily na moim miejscu?na pyatnie czy po porodzie wada mi sie pogorszy lekarz powiedzial ze raczej tak, niechce miec - 15dioptrii.ale napisal zaswiadczenie ze na dzien dzisiejszy moge rodzic sn co wy na to?moj ginekolog powiedzial mi ze nie sztuka urodzic normalnie trzeba by miec jeszcze czym dogladnac dziecko i co dalej mam robic? Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama Re: Czy ktoras z was zaryzykowalaby? 07.03.09, 11:47 Piszesz o sporym ryzyku dla oczu: - wada się pogłębia - przebyta operacja - zwyrodnienie rogówki - próżnociąg i kleszcze podczas porodu - wykluczone; Pamiętaj, że lekarz może napisać Ci o możliwości sn, ale ŻADEN nie jest w stanie przewidzieć w 100 % jak bardzo pogorszy się wzrok. A będzie on Tobie jeszcze długo potrzebny, prawda? Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś zdeterminowana, żeby urodzić sn. Skonsultuj się może z jeszcze jednym, godnym zaufania okulistą i wtedy podejmij decyzję. Na podstawie tego co piszesz, moim prywatnym zdaniem nie podjęłabym raczej tego ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
justynek2009 Re: Czy ktoras z was zaryzykowalaby? 07.03.09, 12:08 Ja nie będę ryzykowala swojego zdrowia,dziecko musi mieć zdrową mame a nie w pól niedowidzącą...na kleszcze i próżnociąg sie nie zgodze więć pozostanie mi tylko cc..o zaświadcze nie wcale nie jest tak trudno..Walczcie dziewczyny o swoje oczy!! Odpowiedz Link Zgłoś