paul-usss 09.03.09, 16:28 Mój problem polega na tym,że chcę mieć dziecko ale boję się ciąży:( Może nie samej ciązy ale porodu. Nic nie wiem o porodzie. Tzn co oni mi robią? Każdą kobietę tną ? (czy jak to tam nazwać)w jakim miejscu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w_isienka Re: Boję się. Pomożecie ? 09.03.09, 17:58 Bać się rzecz ludzka :) Spróbuj ten strach oswoić :) Może poczytaj to: www.dobrzeurodzeni.pl/index.php?id=relacje_kobiet.htm www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79332,3107798.html Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Boję się. Pomożecie ? 09.03.09, 19:04 Nie bój się. Ja czekam na trzecie dziecko :),a kiedyś chciałam nie mieć dzieci w ogóle. Ciąża dla mnie jest zawsze cudownym czasem, być może dlatego, że dobrze ją znoszę. A sam poród, no cóż - rzecz naturalna, trzeba przeżyć, pewnie z milion kobiet dzień w dzień to spotyka ;). I choć dla mnie zawsze wiąże się on z wielkim bólem, jest też najpiękniejszym przeżyciem. Tylko dwa razy w życiu płakałam ze szczęścia- w dniach, w których rodziły się moje dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
mareszka Re: Boję się. Pomożecie ? 10.03.09, 19:12 Powiem Ci tylko, ze macierzyństwo/rodzicielstwo jest znacznie trudniejsze niż sam poród. Nawet najdłuższy poród kiedyś się kończy, a matką jest się przez całe życie ;). Ja akurat (jakkolwiek głupio to brzmi) bardzo lubię być w ciąży ;) wszystko przechodzę świetnie i podchodzę do tego całkiem naturalnie. Z zasady nie interesuję się możliwymi nieszczęściami i patologiami, bo mnie nie dotyczą. Wszyscy są bardzo wyrozumiali, mam prawo sobie dogadzać i się oszczędzać, a nawet mieć fochy (od czasu do czasu). Przede wszystkim ciąża i poród to najnaturalniejsze rzeczy na świecie. Każdy z nas tak się na świecie znalazł i każda matka to przechodziła, a skoro dzieci wciąż się rodzą, to chyba nie jest to aż takie straszliwe ;). Jeśli masz skłonność do wielkich lęków z tym związanych, to lepiej nie słuchaj panicznych relacji. Bardzo wiele kobiet niezwykle przesadza próbując wyolbrzymić swoje cierpienie. Ja obiektywnie miałam poród raczej ciężki, a to było najwspanialsze wydarzenie w moim życiu. Jeśli chodzi o samą wiedzę o porodzie, to dobrym jej źródłem jest szkoła rodzenia. Tam pozwalają się oswoić ze wszystkim, co się zdarzy, można sobie obejrzeć porodówkę, pogadać z dziewczynami po porodzie. Jestem obecnie w drugiej ciąży i już z radością myślę o rozwiązaniu (a wiem już co może mnie czekać). Jeśli masz ochotę tak po prostu pogadać zwyczajnie jak to jest, to możesz stuknąć na moje gg: 5655462, bardziej profesjonalnie polecam jakś miłą położną, lekarza, albo dobrą książkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś