Dodaj do ulubionych

Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CNC ???

15.09.09, 09:22
Witam,

czy ktoś wie gdzie w Cz-wie zrobić kurs przygotowujący do zawodu
Operatora CNC ? Jest mnóstwo ogłoszeń do pracy za granicą w tym
zawodzie, może warto się przekwalifikować ? Co sądzicie ??
Obserwuj wątek
    • 4dagome1 Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN 15.09.09, 09:38
      kseniamedina napisała:

> Witam,
      >
      > czy ktoś wie gdzie w Cz-wie zrobić kurs przygotowujący do zawodu
      > Operatora CNC ? Jest mnóstwo ogłoszeń do pracy za granicą w tym
      > zawodzie, może warto się przekwalifikować ? Co sądzicie ??
      RE>>>>>>>>> Taki kurs niewiele Ci da Potrzebna kilkuletnia praktyka.jesli masz
      podstawy i znasz obróbkę skrawaniem na tradycyjnych maszynach to będzie łatwiej
      .Trzeba tez dobrze znac obsługę komputera .A najlepiej przyjdz i zapytaj o prace
      w AUTOMEX . na DZBOWIE
    • Gość: ryczaca30tka Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 10:49
      w Metal Teamie, przy trasie na Katowice obok nowego budynku Wkręt
      Metu. Wiem, że mają maszyny i symulatory wiec szkoelnia nie tylko
      teoretyczne ale głównie praktyczne.
      • Gość: jasiu... Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.09, 19:41
        Czyżby założycielka tematu i ryczaca30tka to ta sama osoba?

Tak szczegółowo opisuje co gdzie w jaki sposób, z jakim wyposażeniem.
        Kryptoreklamą strasznie to śmierdzi, ale niech tam.

Ja chciałbym tylko sprostować jedno zdanie: Jest mnóstwo ogłoszeń do pracy za
        granicą w tym zawodzie
        .

Nie wiem, za jaką granicą, ale przez ostatni rok, przynajmniej za tą najbliższą
        zachodnią bardzo się zmieniło. Kryzys w Niemczech bardzo silnie zaatakował
        przemysł maszynowy, w niektórych branżach ilość zamówień spadła o połowę. Jeśli
        ktokolwiek szuka pracy za granicą, to chyba warto skończyć jakąś szkołę medyczną
        i zostać Altenpflegerin. W tym zawodzie nadal można trafić oferty.

I najważniejsze! W Niemczech (innych krajach podobnie) zawód zdobywa się robiąc
        tzw. Ausbildung. Młody człowiek, po 10 klasie idzie pracować i dalej się uczy.
        Po trzech latach ma opanowany zawód. Wejście na niemiecki rynek pracy dla
        Polaka, jest w zasadzie niemożliwe do 2011 roku. W zasadzie, bo czasem się uda.
        Warunki - znajomość języka w stopniu umożliwiającym komunikację i długa praktyka
        w zawodzie, w którym ma się zamiar pracować.

Nikt nie przyjmie ludzi po jakichkolwiek kursach. Nawet na Altenpflegerin są
        wymagane przynajmniej roczne referencje, np. z polskiego domu opieki, czy
        szpitala. W przypadku, kiedy praca miałaby polegać na zasadzie: "załóż detal,
        przyciśnij guzik, zdejmij detal", to ten kurs pewnie wystarczy. Tylko że takiej
        pracy nie dadzą Polakowi, a będą chcieli zmniejszać u siebie bezrobocie,
        przeszkalając tubylca. Może najpierw warto popatrzeć, czy rzeczywiście te oferty
        (rzetelne) są, a później namawiać ludzi.
        • Gość: jaś_fasola Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN IP: *.adsl.alicedsl.de 16.09.09, 20:51
          Gość portalu: jasiu... napisał(a):

> Czyżby założycielka tematu i ryczaca30tka to ta sama osoba?
          >
          > Tak szczegółowo opisuje co gdzie w jaki sposób, z jakim wyposażeniem.
          > Kryptoreklamą strasznie to śmierdzi, ale niech tam.
          >
          > Ja chciałbym tylko sprostować jedno zdanie: Jest mnóstwo ogłoszeń do pracy z
          > a
          > granicą w tym zawodzie
          .
          >
          > Nie wiem, za jaką granicą, ale przez ostatni rok, przynajmniej za tą najbliższą
          > zachodnią bardzo się zmieniło. Kryzys w Niemczech bardzo silnie zaatakował
          > przemysł maszynowy, w niektórych branżach ilość zamówień spadła o połowę. Jeśli
          > ktokolwiek szuka pracy za granicą, to chyba warto skończyć jakąś szkołę medyczn
          > ą
          > i zostać Altenpflegerin. W tym zawodzie nadal można trafić oferty.
          >
          > I najważniejsze! W Niemczech (innych krajach podobnie) zawód zdobywa się robiąc
          > tzw. Ausbildung. Młody człowiek, po 10 klasie idzie pracować i dalej się uczy.
          > Po trzech latach ma opanowany zawód. Wejście na niemiecki rynek pracy dla
          > Polaka, jest w zasadzie niemożliwe do 2011 roku. W zasadzie, bo czasem się uda.
          > Warunki - znajomość języka w stopniu umożliwiającym komunikację i długa praktyk
          > a
          > w zawodzie, w którym ma się zamiar pracować.
          >
          > Nikt nie przyjmie ludzi po jakichkolwiek kursach. Nawet na Altenpflegerin są
          > wymagane przynajmniej roczne referencje, np. z polskiego domu opieki, czy
          > szpitala. W przypadku, kiedy praca miałaby polegać na zasadzie: "załóż detal,
          > przyciśnij guzik, zdejmij detal", to ten kurs pewnie wystarczy. Tylko że takiej
          > pracy nie dadzą Polakowi, a będą chcieli zmniejszać u siebie bezrobocie,
          > przeszkalając tubylca. Może najpierw warto popatrzeć, czy rzeczywiście te ofert
          > y
          > (rzetelne) są, a później namawiać ludzi.

No trochę spadło zapotrzebowanie w Niemczech na operatorów CNC.
          Nie jest jednak tak źle jak to malujesz.
          Polacy mogą też znaleźć tutaj zatrudnienie, ale najczęściej nie udaje się to,
          ponieważ jak język jest opanowany to brak umiejętności zawodowych lub odwrotnie.
          Faktem jest, ze żaden kurs nic specjalnie nowego nie wnosi.
          Najszybciej idzie opanować problemy dokładnie mając doświadczenie w obróbce na
          maszynach konwencjonalnych. Pomimo faktu, że sterownik jest identyczny, to każda
          maszyna różni się od następnej i niestety występuje to nawet w maszynach tej
          samej marki. Jeśli chodzi o pracę w Niemczech preferują tutaj sterowanie
          Heidenhein, które jest bardzo przyjazne dla frezerów. Po kursie, gdzie liże się
          sterowniki różnych firm facet bez wprawy w obróbce skrawaniem w żaden sposób nie
          poradzi sobie z optymalizacją programu w sposób szybki i sprawny. Nie chcę
          wspominać o szerokiej gamie narzędzi stosowanych w niemieckich firmach. Tutaj
          metodą obróbki skrawaniem produkuje się detale z bardzo zróżnicowanych
          materiałów nie wykluczając nawet tworzyw sztucznych. Niemcy mają również
          znacznie szersze spojrzenie na technikę mocowania i pozycjonowania detalu w
          procesie obróbki skrawaniem.
          Życzę więc powodzenia wszystkim w zgłębianiu teorii sterowania CNC. Po
          dziesięciu latach praktyki zostaniecie rasowymi obrabiarkowcami.
    • Gość: AB Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 07:49
      Sprawdź:
      itm.pcz.czest.pl/
      www.metalteam.pl/szkolenia.html
      www.zbryk.pl/index2.php3
      www.wurex.edu.pl/
      Jeżeli nie chcesz się martwić o pracę w przyszłości, to doskonały
      wybór. Warto w to zainwestować.
      • Gość: jasiu... Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.09, 18:13
        Nie lubię, jak nieszczęśliwych ludzi naciąga się na kursy, które tak naprawdę
        dają pracę organizatorowi takich kursów. Poszukałem w
        praca.gazetapraca.pl/0,4050,,,1,,,,,,,,,,,,cnc.html - 20 ofert z całej
        Polski. Większość z firmy ARGO. Wszedłem na jedną z ofert, (praca w Austrii). Od
        razu na początku: AUSTRIA - wymagany paszport niemiecki.

No to może przynajmniej w Polsce. Taka oferta z gazety:
        praca.gazetapraca.pl/200,4001,,668196,,Programista%2F+Operator+Frezarek+CNC.html

Poczytajmy wymagania:
        wykształcenie wyższe techniczne
        kilkuletnie doświadczenie w programowaniu systemów numerycznych maszyn CNC (do
        obróbki metalu)

A więc studia i kilka lat pracy, a nie kurs.

Idźmy dalej -
        praca.gazetapraca.pl/200,4001,,669745,,FREZER+-+OPERATOR+OBRABIAREK+CNC.html
        i wymagania: doświadczenie w pracy na stanowisku frezera; o kursie nie piszą.

No wreszcie znalazłem
        praca.gazetapraca.pl/200,4001,,669674,,OPERATORZY+OBRABIAREK+CNC.html
        Producent artykułów motoryzacyjnych Zatrudni: operatorów obrabiarek CNC (również
        kobiety) oraz konwencjonalnych możliwość przyuczenia oraz pracy na umowę
        zlecenie - żadnych wymagań, chcą nawet przyuczyć. Nawet panie chcą u siebie
        zatrudniać. Tylko, że znów kurs się nie przyda.

Co w takim razie AB miał na myśli, pisząc Jeżeli nie chcesz się
        martwić o pracę w przyszłości, to doskonały wybór. Warto w to zainwestować.

Konkrety może, bo mnie się wydaje, że wczorajszy krawiec, przekursowany na
        programistę raczej ma mierne szanse na to, by po takim kursie przestać się
        martwić o pracę w przyszłości.

Nie lubię, jak się wykorzystuje osoby, które i tak są w ciężkiej sytuacji, bo
        nie mają pracy. Te kursy, jakoś dziwnie nie kojarzą mi się z perspektywami
        lepszego życia. Każdy pyta o referencje, doświadczenie. Sami najlepiej wiecie,
        czy wśród waszych znajomych jakikolwiek kurs diametralnie zmienił ich życie.
        Jeśli znacie takie przykłady, przytoczcie. Podyskutujemy!
        • Gość: ron Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN IP: *.bb.online.no 17.09.09, 14:29
          odradzam AUTOMEX
      • www.startcnc.pl Re: Gdzie w Cz-wie można zrobic kurs operatora CN 04.02.15, 14:15
        zobacz na www.startcnc.pl
    • humanhunter Praca 25.06.14, 09:53
      Witam, poszukuję operatorów/programistów frezarek do firmy inżynieryjnej pod Częstochową. Wymagane minimum roczne doświadczenie w pracy z frezarkami, w kwestii programowania istnieje możliwość wcześniejszego przeszkolenia. Umowa o pracę, praca dwuzmianowa, atrakcyjne wynagrodzenie. Osoby zainteresowane zachęcam do przesyłania CV na adres alicja.nocon@human-hunter.pl. W razie pytań odsyłam również do kontaktu mailowego.
    • rock.y93 Programista cnc 25.08.14, 13:48
      Witam ja ostatnio odbyłem dobry kurs programisty cnc w firmie ceence.pl kurs był tani (850 zł brutto)
    • www.startcnc.pl Kurs CNC w Start CNC 29.01.15, 12:52
      Kurs CNC w Start CNC - www.startcnc.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka