Dodaj do ulubionych

1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego

14.10.09, 06:36
Kapitalną fuchę sobie znalezli "przyjaciele zwierząt". Za łaskawe przyjechanie po jednego kundla aż 1000 zł, czyli mniej więcej tyle, ile wynosi minimum ustawowe dla ludzi ciężko pracujących cały miesiąc na pełen etat. A to wszystko w kraju, gdzie - jak podają media - co czwarte dziecko chodzi głodne, a 2/3 obywateli nie ma żadnych oszczędności na czarną godzinę. O ile znam biologię, to "bezdomny pies" jest zjawiskiem naturalnym. Natura chciała, że psy nie mieszkają w domu, ale w lasach, na równinach, gdzie można znalezc pożywienie etc. Pies, jeśli jest dorosły, potrafi sobie przecież poradzić w takiej sytuacji, zwłaszcza w otoczeniu osiedli ludzkich, gdzie wyrzuca się dużo jedzenia. Jakoś zanim nasi przodkowie udomowili psa, psy "bezdomne" świetnie sobie radziły, przeżywając wszystkie zlodowacenia. Tych naturalnych instynktów, wykształconych przez miliony lat ewolucji, nie zatraciły przez zaledwie kilka tysięcy lat koegzystencji z człowiekiem.

Brawa dla wojtów gmin, którzy nie uginają się pod ekologicznym terrorem. Jeśli ci wszyscy z Fundacji Pro Animals tak bardzo kochają zwierzęta, to niech opiekują się nimi w czynie społecznym, bez oczekiwania na horrendalne wynagrodzenie. Poza tym jeśli to jest Fundacja, organizacja pozarządowa, to obywatele i samorządy terytorialne nie mają obowiązku na nich łożyć pieniędzy, podobnie jak np. ja nie mam obowiązku płacić na Fundację Owsiaka. Psiarze tego jednak nie rozumieją i żeby łatwiej położyć łapę na samorządowym (czyli moich i Twoich także) pieniądzach, idą skarżyć się do mediów. A usłużne media dbają o wywarcie odpowiedniego wrażenia na czytelnikach już choćby przez tak prowokacyjne nagłówki jak powyższy.
Obserwuj wątek
    • sarissofoi Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 06:59
      Dobrze prawi, dać mu piwa.
      Poważnie, to jakaś kpina. Psy bezdomne powinno się odstrzeliwać i tyle.
      Dziki pies jest dużo niebezpieczniejszy od wilka, z tego względu że nie obawia
      się ludzi. Zresztą ile tych wilków w Polsce jest.
      Zaraz podniesie się larum że psy też istoty czujące i tym podobne pierdoły.
      A ja na to: Masz psa? To o niego dbaj. A od pieniędzy publicznych wara.
      Zresztą dawno doszedłem do wniosku że najlepszy urzędnik to taki którego nie ma.
      Bo nic nie zjebie.
      • Gość: ziza Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.09, 07:15
        A dlaczego są bezdomne psy?bo są nieodpowiedzialni ludzie, właśnie takich
        pacanów odstrzeliłabym!!!!!!
        • timbwolf3 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 07:33
          Sa takze glodujace i porzucone dzieci...kiedy brakuje na ich
          potrzeby jak w ogole mozna myslec o jakichs kundlach?? zgadzam sie z
          przedmowcami, natura sama reguluje ich populacje, moze w panstwach
          gdzie jest nadmiar pieniedzy mozna sie zajmowac takimi pie...mi,
          ale w Polsce jest na pewno wiecej potrzebujacych i kundle powinny
          byc na ostatnim miejscu
          • szarak_44 - - Niestety jest gorzej 14.10.09, 08:18
            - natura niestety wcale nie reguluje ich populacji, bo animalsi
            dokarmiaja. Co zresztą samej przyrodzie szkodzi, bo taki swobodny
            piesek stadem, to najskuteczniejszy drapieżnik.

---
            Kiedy chwytamy za miecze, nazywają nas
            Awarami. Gdy lepimy zbyt wprawnie garnki, przezywają nas Wandalami.
            Jeśli tylko dosiadamy w bitwie koni, stajemy się dla nich Scytami...
            Jesteśmy Słowianie !

• Gość: tata Re: - - Niestety jest gorzej IP: *.net.stream.pl 15.10.09, 10:38
              AUSTRALIA - dziki pies Dingo
              • Gość: niedebilom Re: - - Niestety jest gorzej IP: 193.138.241.* 15.10.09, 10:59
                w poprzednim ustroju przy każdym kole łowieckim była funkcja strzelca lub jak
                ich inaczej nazywano oganiacza do którego należało robienie porządku z
                bezpańskimi psami i kotami , prosto i bez znęcani się nad zwierzętami - kula lub
                śrut z dubeltówki i po sprawie - koszt około 2zł za nabój. Panom i paniom pseudo
                ekologom proponuję iść do pracy , fabryki czy marketu , przerobić dziennie 8h za
                950zł na miesiąc a później dopiero niech krzyczą że 1000zł za pieska to mało ,
                może do tych imbecyli nie dociera że taka kwota to często cały budżet domowy
                rodziny nie wspominając o emerytach czy rencistach a jeśli już chcą być tak
                dobrzy to niech dają na takie rzeczy ze swojej kasy
                • mojmailek Re: - - Niestety jest gorzej 15.10.09, 14:01
                  Gość portalu: niedebilom napisał(a):

> w poprzednim ustroju przy każdym kole łowieckim była funkcja strzelca lub jak
                  > ich inaczej nazywano oganiacza do którego należało robienie porządku z
                  > bezpańskimi psami i kotami , prosto i bez znęcani się nad zwierzętami - kula lu
                  > b
                  > śrut z dubeltówki i po sprawie - koszt około 2zł za nabój. Panom i paniom pseud
                  > o
                  > ekologom proponuję iść do pracy , fabryki czy marketu , przerobić dziennie 8h z
                  > a
                  > 950zł na miesiąc a później dopiero niech krzyczą że 1000zł za pieska to mało ,
                  > może do tych imbecyli nie dociera że taka kwota to często cały budżet domowy
                  > rodziny nie wspominając o emerytach czy rencistach a jeśli już chcą być tak
                  > dobrzy to niech dają na takie rzeczy ze swojej kasy

Jeżeli tak boli Cię wydawanie publicznych pieniędzy, to może po protestuj sobie
                  przeciw remontowi łazienek w ministerstwie sprawa zagranicznych za pól miliona
                  złotych - wydają Twoją kasę tylko dla własnego luksusu.
          • delphine85 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 08:54
            porzuconymi dziećmi państwo się zajmuje.

A co Ty robisz dla tych głodujących dzieci, o których wspomniałeś? Bo robisz coś, prawda? Nie pozwalasz naturze, żeby sama "regulowała ich populację"? Czy tak sobie wyciągnąłeś temat głodujących dzieci, żeby pokazać jak mało ważne są te "kundle", którymi tak gardzisz?

Należy likwidować PRZYCZYNY problemów. Psy/koty sterylizować, czipować i nakładać bardzo wysokie kary za porzucanie, zapewnić edukację seksualną i darmową antykoncepcję ludziom ubogim, ułatwiać zakładanie własnych firm (itd. itp.), a nie BIEDA - dać pieniądze (bo można tak bez końca i nie likwiduje się biedy tylko uczy się postawy roszczeniowej), bezdomny pies - zastrzelić (a kto jest winny temu, że pies jest bezdomny?).

Wystarczy chociaż chwilę pomyśleć, zamiast pleść co ślina na język przyniesie.
          • Gość: kag Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.ghnet.pl 14.10.09, 09:15
            skoro natura sama reguluje kto ma prawo żyć a kto nie, to może kiedyś się okazać ze będziesz chory i głodny a ktoś powie że szkoda na ciebie pieniędzy. Zwierzęta są naszymi mniejszymi braćmi, są takimi stworzeniami bożymi jak my a to MY LUDZIE zabraliśmy im ich środowisko życia budując w tych miejscach nasze wsie i miasta. a za ich miłość i oddanie odwdzięczamy się przywiązaniem do drzewa, głodzeniem i biciem. Potem w niedziele mamy jeszcze czelność iść do kościoła. Gdy czytam te komentarze to aż wstyd ze też jestem jednym z was
            • Gość: ja Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.Red-79-153-180.dynamicIP.rima-tde.net 14.10.09, 21:18
              Porównujesz starszych ludzi do psów? Jak chcesz to się psami opiekuj, ale nie za
              moją kasę, za 1000zł to niektórzy muszą przez dwa miesiące przeżyć.
              • Gość: ABCD Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:09
                "za 1000zł to niektórzy muszą przez dwa miesiące przeżyć. " - Ty raczej do nich
                nie należysz skoro Cię stać na internet i możesz sobie pozwolić na tracenie
                czasu na forum.
          • anna22290 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 15.10.09, 19:02
            tak poboznie ucza was w kosciele jestescie znani z braku kultury ,w
            Niemczech opisywali pare dni temu jak polacy dla przyjemnosci
            pastwia sie nad zwierzetami ,mozecie byc dumni ze swojej
            ciemnoty ,kundle czy inne rasy zwierzeta dla takiego bydla na
            ostatnim miejscu jestes dnem
      • Gość: tooto Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: 78.133.205.* 18.10.09, 21:11
        Breneka do sztucera kosztuje 3.50zł
    • Gość: maskour brawo IP: 217.167.239.* 14.10.09, 07:10
      problem bezpanskiego psa mozna rozwiazac za 2 PLN - tyle kosztuje
      ustrzelenie siersciucha.
      • Gość: lol Re: brawo IP: 87.239.192.* 14.10.09, 07:25
        Ciebie młotkiem, ktoś może za free uciukać. Nic, nie będzie to kosztowało.
        • Gość: dfssdfsd Re: brawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.09, 08:10
          pozdrawiam obszczymurka z fundacji....

Ps. Kiedy zaczniecie myśleć o ludziach ?

• Gość: franek Jakiś rozsądny burmistrz IP: 188.33.159.* 14.10.09, 08:46
            Pomoc społeczna daje po kilkadziesiąt, najwyżej kilkaset złotych dla
            ubogich ludzi, a psa ma odłowic za 1000 zł i potem utrzymywać? Komuś
            odbiło!
            Fundacje ochrony zwierząt niech same zdobywaja pieniądze, niech
            zarabiają lub żebrzą, każdemu wolno! Ale wara od wymuszania
            pieniędzy społecznych, których zawsze brak na bardziej sensowne
            wydatki.
            Bezdomne, uciążliwe zwierzęta trzeba możliwie humanitarnie,
            niestety, usmiercić.
            • mojmailek Re: Jakiś rozsądny burmistrz 14.10.09, 14:03
              Gość portalu: franek napisał(a):

> Pomoc społeczna daje po kilkadziesiąt, najwyżej kilkaset złotych dla
              > ubogich ludzi, a psa ma odłowic za 1000 zł i potem utrzymywać? Komuś
              > odbiło!
              > Fundacje ochrony zwierząt niech same zdobywaja pieniądze, niech
              > zarabiają lub żebrzą, każdemu wolno! Ale wara od wymuszania
              > pieniędzy społecznych, których zawsze brak na bardziej sensowne
              > wydatki.
              > Bezdomne, uciążliwe zwierzęta trzeba możliwie humanitarnie,
              > niestety, usmiercić.

Pomoc społeczna daje co miesiąc po kilkaset złotych. Schronisku pieniądze dajesz
              tylko raz i musi ono za te pieniądze utrzymać psa przez niekiedy lata.
              • Gość: ja Re: Jakiś rozsądny burmistrz IP: *.Red-79-153-180.dynamicIP.rima-tde.net 14.10.09, 21:20
                No to niech uśpi, problem z głowy. Albo się nimi sam(a) zajmuj.
          • Gość: VVV Re: brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:11
            "> Ps. Kiedy zaczniecie myśleć o ludziach ?" - O "ludziach" ma myśleć państwo i
            setki organizacji powołanych do pomocy ludziom. Dajcie spokój tej garstce która
            zajmuje się zwierzętami.

Sam nie pomagasz - To siedź cicho!
      • Gość: Bury Re: brawo IP: 212.244.68.* 14.10.09, 07:25
        może wiesz także ile kosztuje utrzymanie pacana ?
        • Gość: orient Re: brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 07:42
          Nie wiemy. Zapytaj się swojej mamusi i nam napisz.
      • Gość: mysliwy Re: brawo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 09:31
        a ile kosztuje ustrzelenie glupiego maskoura ?
      • Gość: tata Re: brawo IP: *.net.stream.pl 15.10.09, 10:49
        Ciebie też bym odstrzelił - nawet za darmo
        Inna sprawa to CENA ile sobie krzyczą za łapankę i " zaopiekowanie" się psem.
        To przecież czysty rozbój.
        POWOŁAĆ HYCLA" na etat dać sprzęt( jakiś transport) i za 3000 brutto/ miesiąc
        będzie po sprawie Przed wojną taka funkcja doskonale funkcjonowała. Teraz też w
        niektórych państwach istnieje pod różnymi nazwami.( Oczywiście za samo łapanie
        i dostarczanie zwierzaków do schroniska a nie za ich likwidację)
    • condor 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 07:39
      Dlaczego nie można tak po prostu usypiać bezpańskie psy ? Bo co ? Bo to nie
      ludzkie ? Gó... prawda - świnie choć dużo inteligentniejsze od psów - zabijamy
      na skalę przemysłową i obrońcy zwierząt nie krzywią się jedząc schabowego. Te
      różne fundacje udające miłość do piesków jak widać przekładają ponad nią
      miłość do pieniądza a piesek jest tylko środkiem do ich zdobycia.
      • cillian1 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 07:50
        > Dlaczego nie można tak po prostu usypiać bezpańskie psy ? Bo co ? Bo
        > to nie ludzkie ?
        dokładnie, wciąż się nad tym zastanawiam. Jak można wydawać tysiąc złotych,
        kiedy naprawdę ktoś głoduje! Lepiej, naprawdę lepiej, uśpić zwierzaka, niż ma
        się męczyć w schronisku, gdzie "przyjaciel zwierzęcia" to tak naprawdę zawód -
        dający utrzymanie!

Tylko niech ktoś mi nie pisze: czy bezdomnego człowieka też należy uśpić?????
        Nie, "znaj proporcje mocium panie!" Każdy gatunek pomaga tylko i wyłącznie
        swojemu gatunkowi!!!!! Szanuję zwierzęta, ale nie do szaleństwa, jak niektórzy,
        co mają po 10 zwierzaków w domu!
        • glomek Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 08:10
          "Każdy gatunek pomaga tylko i wyłącznie swojemu gatunkowi!!!!!"

lubie wierzyc ze wyznacznikiem i miara 'ludzkosci' w ludziach jest wlasnie to ze
          potrafimy czuc sympatie, szacunek, troske rowniez wobec innych gatunkow,
          szczegolnie tych ktore sa wobec nas bezbronne (w zasadzie teraz to wszystkie)

w schronisku nie pracuje i za szalenca sie nie mam ale jak slysze ze ktos
          skatowal psa, zaglodzil konia to mam ochote sk..wiela tez katowac i glodzic, a
          nie mysle ze to inny gatunek wiec w sumie jest ok.
          • cillian1 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 08:25
            > potrafimy czuc sympatie, szacunek, troske rowniez wobec innych

potrafimy, ale wszystko ma swoje granice, gdyby to było naszym celem to byśmy
            ratowali zwierzęta, nie ludzi ;)

mnie też k...a bierze kiedy słyszę o katowaniu dla przyjemności! to jest chore i
            uważam że takich trzeba leczyć, ale... ratowanie dla samego ratowania (bez celu,
            bo ono ma żyć i tyle) nie ma sensu ;) Jak chcesz to ratuj miliony zwierząt
            rocznie, ale nie za państwowe! jeśli schronisko nie ma kasy na swoje utrzymanie,
            znaczy nie powinno ratować. Uśpienie to nie zakatowanie! :)
          • Gość: wp Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: 188.33.9.* 14.10.09, 09:57
            Glomek myślę,że Masz rację.Napisz tylko:W naszym mieście wszystkie dzieci dostają jeść co najmniej raz dziennie.
        • Gość: hauhau Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 08:10
          i co boli cie to ,ze ktos ma 10 zwierzakow w domu bo go stac na to,zeby miec ?
          ja mam hodowle i mam 18 psow w domu i co ,stac mnie to moge zreszta sasiedzi sie
          nie skarza bo maja daleko do mnie wiec wara ci od tego kto ma wiecej zwierzakow
          niz jednego. A co do zachowania wojta to ja bym juz go wymienil na innego a tego
          wywiozl na taczkach do gnojowki a co tam. Idac tokiem waszych rozmow wynika,ze
          ludzie bezdomni sa bardziej przydatni niz psy bezdomne,aha tyle,ze psy nie moga
          sobie same pomoc wyjsc z bezdomnosci a bezdomni ludzie czesto niechca ba niechac
          nawet do schroniska dla bezdomnych a wiecie czemu? bo tam nie mozna pic alkoholu
          i bic innych a przeciez wiadomo,ze bezdomni lubia pic i smierdziec tez lubia,bo
          jakby nie lubili to by sie czesciej myli,chociazby w schroniskach i wymieniali
          swoje ubrania na czyste albo prali te co maja a nie wchodzi taki do autobusu i
          jebie na caly autobus, kanary nawet palcem nie rusza zeby takiego za morde
          wypieprzyc z autobusu bo i po co . Ehh!
          • cillian1 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 08:32
            > i co boli cie to ,ze ktos ma 10 zwierzakow w domu bo go stac na
            > to,zeby miec ?

nie zrozumiałeś mnie, ty to robisz dla kasy, rozstajesz się ze swoimi psami po
            jakimś czasie, oczywiście nie ze wszystkimi! Cieszy mnie, że masz je na wsi, a
            nie w bloku, czy ciasnym małym domku, gdzie zwierzęta włażą sobie na głowę itd.
            Chwała ci za to, że masz cierpliwość do tresury i opieki nad nimi. Ale.... nie
            wymagajmy od ludzi, żeby rozumieli, że na psa idzie 1000 zł, kiedy inny człowiek
            (też zwierze) nie ma na życie! ;) Rozumiem, że można kupić kotu psu karmę za
            mnóstwo pieniędzy, wiedząc że ludzie głodują ;)

Mam koleżanki, które widząc porzucone młode, ludzkie młode, i np. szczeniaka,
            zabierają do domu szczeniaka! To mnie dziwi i oburza!
      • Gość: Ja Powinno się też usypiać starych ludzi IP: *.cezex.pl 14.10.09, 08:42
        nie terzebaby było tworzyć domów spokojnej starości, powinno usypiać
        się bezdomnych, żeby niepotrzebna była pomoc socjalna, powinno się
        usypiać sieroty, żeby nie potrzebne były domy dziecka itp,itd.
        Bezdeomne psy, borą się z głupoty i nieodpowiedzialności ludzi
        • Gość: franek Re: Powinno się też usypiać starych ludzi IP: 188.33.159.* 14.10.09, 08:52
          Idź juz do szkoły, bo się spóźnisz!
          Jeśli w domu nie nauczyli cie różnic między człowiekiem a
          zwierzęciem to może szkoła pomoże?
        • cillian1 Re: Powinno się też usypiać starych ludzi 14.10.09, 08:55
          no wiedziałem, że znajdzie się jedne, co tak napisze!

Ilu starszym ludziom pomogłeś?!!!!!! Dać ten tysiąc na opiekę właśnie dla tych
          ludzi, a nie....
          • Gość: Ja Re: Powinno się też usypiać starych ludzi IP: *.cezex.pl 14.10.09, 09:04
            Jedni chcą pomagać ludziom inni zwierzętom. Czy coś w tym złego? Ja
            należę do tych drugich właśnie dlatego, że tacy jak Ty tego nie
            robią. Przecież to człowiek udomowił zwierzęta. Gdy żyły dzikie, na
            wolności nie było problemu bezdomnych.
            A Ty ilu ludziom pomogłeś? Nie oddałeś przypadkiem rodziców do domu
            opieki, bo tak wygodniej?
            • cillian1 Re: Powinno się też usypiać starych ludzi 14.10.09, 10:09
              > Jedni chcą pomagać ludziom inni zwierzętom. Czy coś w tym złego?

oczywiście, że nie, ale róbcio to za swoje, nie za wszystkich. Ludzie ludziom,
              potem zwierzęta, czy to takie trudne, czy człowiek głodujący nie będzie miał
              uczucia, że jest gorszy od psa? Będzie miał, i to jest straszne! Jak chcesz, to
              pomagaj, nawet mrówkom, ale nie licz nas zrozumienie ;)
            • cillian1 Re: Powinno się też usypiać starych ludzi 14.10.09, 10:12
              > A Ty ilu ludziom pomogłeś? Nie oddałeś przypadkiem rodziców do domu
              > opieki, bo tak wygodniej?

PS. Nie, nie oddałem! I nie oddam. Dbali o mnie jak sr..łem w pieluch, to i ja
              mogę się poświęcić, kiedy będą tego potrzebować!
              • Gość: Monika Re: Powinno się też usypiać starych ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 09:28
                Patrząc na Twoje podejście do zwierząt jestem przekonana, że to właśnie przez
                takich jak Ty jest problem z bezdomnymi psami
                . Bo właśnie tacy jak Ty,
                wyzuci z wszelkich cieplejszych uczuć względem zwierząt wyrzucają je na ulicę,
                przywiązują do drzewa, katują... A one potem wałęsają się po miastach i wsiach
                usiłując znaleźć pożywienie i niejednokrotnie stwarzając zagrożenie dla ludzi. I
                przez takich jak TY gminy muszą bulić z MOICH pieniędzy po 1000 zł za wyłapania
                wyrzuconego przez takich jak TY psa. A prawdziwym miłośnikom zwierząt chwała za
                to, że zgarniają BEZPŁATNIE wiele psów z ulicy i opiekują się nimi, znajdując im
                domy. Chwała im za to, że STERYLIZUJĄ zwierzęta, usiłując zapobiec psiej i
                kociej bezdomności. CHWAŁA IM ZA STERYLKI ABORCYJNE I USYPIANIE ŚLEPYCH
                MIOTÓW
                , które również przyczyniają się do zmniejszenia populacji bezdomnych
                zwierząt. I chwała im za to, że NIE WYRZUCAJĄ ZWIERZĄT NA ULICĘ. I dla
                ścisłości, piszę o prawdziwych miłośnikach zwierząt, a nie PSEUDOMIŁOŚNIKACH,
                którzy w wyłapywaniu zwierząt zobaczyli fantastyczne źródło zarabiania pieniędzy.
                Usypianie bezdomnych psów? Owszem, powiedzmy po 3 miesiącach od odłowienia, aby
                był czas na znalezienie potencjalnego domu. Jednak usypianie bez stwarzania
                cierpienia, jakie często opłacani przez gminę hycle przysparzają psom (patrz
                sprawa weterynarza Marka K. z Wołomina - wystarczy wpisać w Google).
                Więcej empatii, to może zmniejszy się bezdomność zwierząt, a gminy nie będą
                musiały dorabiać zwyrodnialców.
                • gniot3 Re: Powinno się też usypiać starych ludzi 03.11.09, 10:06
                  Moniko , podpisuję się pod Twoim tekstem dwoma rękami.Mam 7 zwierzaków a każdego
                  z nich historia to koszmar przeżyty u ,,dobrych ludzi,,Niektóre to staruszki
                  potwornie okaleczone psychicznie i fizycznie ale teraz szczęśliwe.Pozdrawiam Cię....
    • lowcadebili3 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 08:04
      Wystarczy aby firma robiła kalkulację każdego przypadku:
      ile kosztował dojazd + ile godzin przepracował człowiek + zysk dla firmy i na
      tej podstawie płacić. Wątpię by kiedykolwiek wychodziło 1000zł (popieram teorię
      że to niezłe cyckanie budżetu gminy) ale dla debili zbyt trudne jest to do
      wprowadzenia.
      • Gość: wrc Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.magma-net.pl 14.10.09, 08:18
        ale tak sie nie da.
        zaznaczam ze 1000 to jakis kosmos.
        ale nie mozna liczyc w ten sposob.

musisz utzrymac pracownika przez m-c (a nawet 2 bo ktos bedzie chory, urlop itp),
        samochod
        koszta inna
        zarobek.

nie mozna liczyc na godzine, bo nie wiesz nigdy ile tych psow zlapiesz.
      • Gość: b.davies Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: 89.72.112.* 14.10.09, 08:22

Ja osobiście wolę, żeby pieniądze z podatków, które płacę, były przeznaczane na pomoc zwierzętom, a nie bezdomnym i sierocińcom.
      • Gość: isri Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: 217.17.32.* 14.10.09, 08:24
        Jestem za! - dolicz jeszcze utrzymanie psa przez X lat które psiak spędza potem
        w schronisku, nawet kilkanaście. Obowiązkowe szczepienia i leczenie. Wyjdzie
        spokojnie kilka tysięcy!

Popieram Twój pomysł - w końcu los zwierząt w schroniskach się poprawi.
        • lowcadebili3 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 09:29
          Ta kalkulacja dotyczy tylko odławiania bo chyba o tym było w artykule gazety.
          Resztą zajmuje się schronisko i to jest odrębny temat.
          • mojmailek Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 14:12
            lowcadebili3 napisał:

> Ta kalkulacja dotyczy tylko odławiania bo chyba o tym było w artykule gazety.
            > Resztą zajmuje się schronisko i to jest odrębny temat.

To jest kwota za przyjęcie psa do schroniska a nie za przyjechanie i zabranie go
            tam. Te pieniądze idą na obowiązkowe zabiegi zaraz po przyjęciu psa i na jego
            późniejsze utrzymanie, bo nie każdy pies od razu trafia do adopcji.
          • Gość: 1256 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:26
            lowcadebili3 napisał:

> Ta kalkulacja dotyczy tylko odławiania bo chyba o tym było w artykule gazety.
            > Resztą zajmuje się schronisko i to jest odrębny temat.

Niestety nie masz racji. Ten 1000 zł to jest właśnie kwota za którą trzeba
            wyżywić,leczyć i szczepić tego zwierzaka przez następne X lat!
            Dla ludzi "w temacie", którzy znają realia schronisk i opieki nad zwierzętami to
            są śmiesznie małe pieniądze a Wy się oburzacie że to nie wiadomo ile.
            Proponuję wyliczyć ile sami wydajecie na "kundla"/"dachowca" którego trzymacie w
            domu w ciągu całego jego życia. Założymy się że nie zmieścicie się w 1000 zł?
      • mojmailek Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 13:59
        lowcadebili3 napisał:

> Wystarczy aby firma robiła kalkulację każdego przypadku:
        > ile kosztował dojazd + ile godzin przepracował człowiek + zysk dla firmy i na
        > tej podstawie płacić. Wątpię by kiedykolwiek wychodziło 1000zł (popieram teorię
        > że to niezłe cyckanie budżetu gminy) ale dla debili zbyt trudne jest to do
        > wprowadzenia.

Czy według Ciebie schronisko to jest czarna dziura? Uwzględnij w swojej kalkulacji koszt utrzymania psa w schronisku - niekiedy przez lata.
    • rudy_63 Ludzie mordują świnie i krowy to dlaczego nie psy 14.10.09, 08:22
      Jeśli można mordować świnie (i więzić je celem utuczenia i zjedzenia)
      o DNA bardziej zbliżonym do ludzkiego niż psie DNA, to dlaczego
      takie frustracje budzi mordowanie psów. Czy ktoś na to sensownie
      odpowie ?
      Ps
      Przecież psy też są jadalne !!!!
      • Gość: isri Re: Ludzie mordują świnie i krowy to dlaczego nie IP: 217.17.32.* 14.10.09, 08:25
        Ty też jesteś jadalny - zrób światu przysługę i przerób się na pokarm...
    • i.n.d.i.a Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 08:39
      Moj boże jakie tu wszyscy maja ludzkie podejście. Chcę wam
      powiedzieć, że to samo Hitler muślał o was. Wszak rud aryjski był
      gatunkiem panów, a cała reszta do gazu. Czytając to wszystko myślę,
      że miał racje.
    • delphine85 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 08:47
      Wszyscy, którzy napisali, że tyle jest biednych dzieci, a jacyś debile pomagają psom - oczywiście pomagają tym biednym dzieciom, tak? Co konkretnie robicie?

Wszystkie psy i koty powinny być czipowane i sterylizowane, do tego powinny być nakładane wysokie kary za porzucenie zwierzaka + dożywotni zakaz posiadania zwierząt (gdy będą zaczipowane będzie można sprawdzić błyskawicznie kto jest właścicielem) - i problem schronisk by się po paru latach sam rozwiązał (gdy śmiercią naturalną umarłyby dotychczas zamieszkujące je zwierzęta). Wystarczyłaby MASOWA akcja sterylizacji. Po niej zwierzęta rozmnażałyby się tylko u hodowców w sposób kontrolowany.

Ale co z tego, że taka akcja by wystarczyła - jeśli ludzie biorą kotka/pieska, bo "słodki", potem zamiast wysterylizować - rozmnażają, pozwalają niekastrowanemu zwierzęciu wychodzić poza własny teren - dzięki takiemu postępowaniu SAMI JESTEŚMY ODPOWIEDZIALNI za to, co mamy, a tym samym - skoro zwierzęta rozmnożyły się dzięki nam, trafiły na ulicę dzięki nam - powinniśmy zapewnić im jakiś byt. Nawet w tym durnym schronisku.

Człowiek często trafia na ulicę w wyniku własnej głupoty, a i tak są miejsca, w których się mu pomaga. Zwierzęta trafiają na ulicę w wyniku głupoty człowieka. Ale niektórzy chyba jeszcze nie dorośli do takiego postrzegania sprawy i zamiast rozwiązać problem u podstaw - najchętniej zrobiliby jedno wielkie BUM co jakiś czas, gdy problem staje się widoczny. Myśląc analogicznie powinno się zrzucić bombę atomową na wszystkie kraje, w których panuje bieda, a jak od nowa ktoś się tam osiedli i znowu będzie bieda - zrzucić następną bombę, i tak do skutku. Powodzenia.

• Gość: pisior Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: 80.54.120.* 14.10.09, 08:48
      Święta prawda - to perfidne wyłudzanie pieniędzy. To samo dotyczy
      tzw. ekologów.
    • jolkak11 Wójt ma rację! 14.10.09, 08:54
      Nikt normalny psychicznie nie będzie znęcał sie nad zwierzętami, ale
      uśpienie wałęsających się, brudnych i często chorych psów nie jest
      znęcaniem się! Nie traktujmy zwierząt jak nadprzyrodzonych istot
      którym należą się wyjątkowe względy. Owszem zwierzęta bywają miłe,
      mądre na swój sposób, przywiązane do człowieka - ale nie
      przesadzajmy! Nie "uczłowieczajmy" ich.
      • Gość: gość portalu Re: Wójt ma rację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:28
        Jak Ty zachorujesz lub będziesz brudna to chętnie osobiście Cię uśpię.
        fantastyczna teoria.
        Zwierzaka wystarczy wyleczyć, wykąpać czasem tylko odkarmić żeby, początkowo
        śmierdzącego mopa, zmienić w cudownego (czystego) przyjaciela!
    • teresa1950 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 09:00
      Czy Ci ludzie zasługują na te stanowiska?Przecież stosunek do zwierząt
      pokazuje nasz stosunek do innych ludzi.Te bezdomne zwierzęta swoją bezdomność
      zawdzięczają ludzkim potworom.
      • Gość: ja Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.Red-79-153-180.dynamicIP.rima-tde.net 14.10.09, 21:24
        Porzucanie zwierząt powinno być karalne, ale tutaj rozmawiamy o zwierzętach już
        bezdomnych.
    • Gość: ~woda Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.chello.pl 14.10.09, 09:19
      Trochę jeszcze głupiutki jesteś... Gminy które nie posiadają własnych schronisk
      płacą innym gminom te 1000zł o które się tak plujesz nie za "złapanie", ale za
      późniejszą opiekę, wyżywienie i leczenie.
      Patrząc po tym jak ludzie twojego pokroju traktują najbardziej bezbronne istoty,
      człowiek ma przerażającą wizję jak będzie wyglądał świat za kilkadziesiąt lat.
      Ale pamiętaj, że ty też (już nie długo) będziesz bezbronny i zależny całkowicie
      od łaski innych - jak nauczysz młode pokolenie, które zapewne przyjdzie ci
      wychować, braku miłości - to możesz być pewny, że sam jej nie doświadczysz kiedy
      będziesz jej BARDZO potrzebował. Ci którzy będą na ciebie patrzeć powiedzą: co?!
      1000zł na tego starego dziada? Przecież nawet jak go stąd podniesiemy i
      uleczymy, to i tak nic nam po nim! Bywaj!
      • Gość: lila Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.09, 10:05
        Pamiętajmy, że miarą człowieczeństwa jest stosunek do zwierząt. A Ci, którzy
        zarzucają, że nie zajmujemy się ludzmi, niech sami sami zaczną pomagać. Świat
        będzie wtedy lepszy.
        Fundacja For Animals
        • cillian1 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 11:12
          > Pamiętajmy, że miarą człowieczeństwa jest stosunek do zwierząt.

a nie przypadkiem litości nad słabszymi i bezbronnymi? Tylko dlaczego pieprzą
          wam się hierarchie?

> Fundacja For Animals

ciesz się że masz za co żyć, dzięki tym zwierzakom. Zwierzaki się mniej cieszą,
          siedząc w klatkach. Ale może faktycznie lepiej żyć w klatkach, niż zostać
          uśpionym.... może w wigilię coś powiedzą ;)
          • Gość: 009 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:33
            > ciesz się że masz za co żyć, dzięki tym zwierzakom. Zwierzaki się mniej cieszą,
            > siedząc w klatkach. Ale może faktycznie lepiej żyć w klatkach, niż zostać
            > uśpionym.... - A wiesz jak się cieszą kiedy z tych klatek wychodzą do własnych
            domów? Nie wiesz bo niby skąd! Niezapomniany widok, polecam!

Poza tym polecam przeczytać co oznaczają słowa FUNDACJA i WOLONTARIUSZ a może
            wtedy zrozumiesz,że w FUNDACJACH pracują WOLONTARIUSZE nie pobierając za to
            wynagrodzenia za do wkładając w to pracę, serce, pieniądze, rezygnując z wolnego
            czasu itd.
            Ale tego też nie wiesz bo zza ekranu komputera tego nie widać.
    • Gość: do stawrogin19 Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.10.09, 10:19
      Przeczytaj to napisałeś i pomyśl. To nie boli!
      • Gość: xxx Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.net.stream.pl 14.10.09, 10:37
        Dlaczego niby tylko miasta mają płacić na utrzymanie schronisk jeśli
        praktycznie na wsiach najmniej kontroluje się rozmnażanie zwierząt.
        To smao tyczy się całej reszty dzikich wysypisk, bo po co płacić za
        wywóz śmieci, palenia plastików w centralnym i wywożenia szaba do
        lasu. Taka jest prawda, znam takich ludzi.
    • dyziek_o 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 14.10.09, 12:26
      No!
      To wszystko jasne.
      Jeśli wójtem gminy Poraj jest Marian Szczerbak, dawny działacz z byłej PZPR,
      to nic dziwnego, że ma podejście do swoich obowiązków - jakie ma. To jeszcze
      "stara gwardia". Z układami tu i ówdzie.
      Możecie mu skoczyć.
      Trza szybko wybrać innego. Ale gwarancji, że będzie lepszy nie ma żadnej.
      Pozdrawiam,
      Dyzio.
      • Gość: Anna Milion ludzi głoduje :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 12:54
        Ale gdzie człowiekowi do psa ,przecież sierściuch najważniejszy!! TFuuuu
        organizacjom broniących zwierząt ,a upadlających człowieka!!!!.
    • danutaa Człowiek bezdomny 14.10.09, 13:23
      Ciekawi mnie jak podobna sprawa wygląda z człowiekiem bezdomnym?
      • dyziek_o Re: Człowiek bezdomny 14.10.09, 13:37
        No i proszę.
        Pisać się damy nauczyły ale już rozumieć to co napiszą - nie bardzo.
        Proponuje abaratno jeszcze trochę do jakiejś szkoły pochodzić.
        Tylko nie po to by się za chłopami rozglądać ale nauki pobierać bo luki widzę
        okrutne.
        Dyzio.

ps.
        ......wyjaśniam, bo przy tym stanie inteligencji mogę zostać niezrozumiany:
        - gdzie widziałaś jak pies " upadla" człowieka?!
        Odwrotnie i owszem, widziałam; - np. w Kłobucku.
        Poniała?????!!!!!!
        • Gość: AGA Ślepy Dyzio IP: *.cezex.pl 14.10.09, 14:02
          Oj Dyzio, skoro luki widzisz to zmień okulary. Dlaczego mamy użalać
          sie nad bezdomnym, skoro nikt nie chce nad bezpańskim. Bezdomny do
          uśpienia.
        • Gość: danutaa Re: Człowiek bezdomny IP: 85.222.87.* 14.10.09, 14:15
          Dyziek ty lekcje orografii wykładasz? Niedouczony profesorze jeszcze
          ci daleko do tego musisz także do szkoły iść i douczyć się cha cha
          cha tak żeby cię można było zrozumieć, bo używasz słów takich, że
          nie ma ich w słowniku Polskim a może ty pa ruski gawarisz i nie
          mnogo go ponimajet, bo i ja luki u tibia widzu? Troskę o psa widzę,
          ale troski o człowieka nie widzę panimajet ty Dyziek.
          • i.n.d.i.a Re: Człowiek bezdomny 15.10.09, 11:42
            Do Danuty, Agi i Anny. Jak pisałam kilka postów wyżej ale po tym co
            przeczytałam powtórze to jeszcze raz. Drogie panie to samo Hitler
            myślałby o was gdyby żył. W końcu przecież jesteście rasą panów jak
            niegdyś rasa aryjska która chciała zgładzić chrych, słabszych i
            bezbronnych. W końcu przecież ten świat do ludzi należy. A cała
            reszta niech zdycha. Pozdrawiam.
            • Gość: knep Re: Człowiek bezdomny IP: 85.222.87.* 18.10.09, 18:10
              Ile pieniążków ty i.n.d.i.a dałaś na te pieski? Schroniska czekają
              na Twe pieniążki.
              • Gość: i.n.d.i.a Re: Człowiek bezdomny IP: *.net.stream.pl 19.10.09, 17:12
                Drogi knepie czy jak się tam zwiesz. Daję na schroniska 1 procent
                podatku więcej nie mogę bo mnie nie stać. Mam dwa psy jeden z nich
                to znajda. Ja go nie chciałam ale on mnie bardzo chciał. Dałam
                również mojej mamie psa który błąkał się pod moim zakładem pracy.
                Jeśli masz jeszcze jakieś pytania wal śmiało.
                Pozdrawiam.
                • Gość: knep Re: Człowiek bezdomny IP: 85.222.87.* 19.10.09, 23:13
                  i.n.d.i.a sama wiesz o tym że cię nie stać więcej ale byś chciała
                  żebyśmy my wszyscy to zafinansowali?
                  • i.n.d.i.a Re: Człowiek bezdomny 20.10.09, 21:08
                    Ile miałam tyle dałam, ale dałam i daję co roku na wszystko, na
                    orkiestre Jurka Owsiaka na co sie da.Niech to będzie jedna złotówka,
                    zlotówka do złotówki i się uzbiera. W moich postach nie obliczałam
                    co kto i ile dał, ale chodzi o zrozumienie. Bo to ludzie udomowili
                    zwierzęta a teraz myślą, że maja prawo decydować o ich życiu lub
                    śmierci. I szlag mnie trafia kiedy modlą się żarliwie chcąc sobie
                    zasłużyć na życie wieczne w niebie, a zdepczą wszystko co nie
                    opowiada ich własnym stworzonym przez nich samych zasadą. A na tym
                    świecia nie żyjemy sami, choćby samych mrówek jest więcej niż nas.
                    Co do twojego czytania ze zrozumnieniem mam duże wątpliwości czy
                    rozumiesz tekst pisany. Mam nadzieję, że jasno i wyraziście
                    naświetliłam Ci mój światopogląd.

Pozdrawiam.

• anna22290 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 15.10.09, 18:57
      gratulacje fanatycznie katoliccy polacy jestescie w EU znani z
      dreczenia zwierzat wojt to kolejna cudowna katolicka swinia chociaz
      trudno zwierzeciu ublizac ,typowa polska postawa nie mieszkam w
      Polsce od wielu lat ale jaki stosunek do zwierzat taka kultura
      narodu od EU dzieli Polske przepasc
      • Gość: krzychu Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.chello.pl 18.10.09, 03:15
        jesteście załośni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja bym wolał dac 1000 zł nawet na nie jednego psiaka, niz np. na nie ktorych
        ludzi takich jak wy ! :/

ZAL!!!

jk ktos wspomnial..psy bezdomne sa wlasnie przz takich kretynow.. ! wszystko
        wina ludzi!

• Gość: Mandarynka Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.cdma.centertel.pl 18.10.09, 12:07
          Po co piszesz, że dałbyś 1000zł na psa? Daj je schronisku albo jeszcze lepiej
          kup za te 1000zł karmy dla psów. A wtedy wszyscy Cię pochwalą.
          Ważniejsze są czyny a nie puste słowa.
    • czaterxx Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego 18.10.09, 22:16
      Jak zawsze najwieksze oburzenie wsrod tych ktorzy nigdy nikomu nie pomogli sami,
      moze autor tego watku zamiast pisac takie bzdety ruszy d.. i pomoze dzieciom z
      domu dziecka lub cos na nie przekaze wlasne pieniadze a nie bedzie roztrzasał
      sie nad publiczna kasa. Jak zawsze widze tysiace samarytanow ktorzy potrafia
      psiac posty bo to nie kosztuje nic wysilku ale pomoc komus to nie pomoga
    • Gość: ABC Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:05
      "Kapitalną fuchę sobie znalezli "przyjaciele zwierząt". Za łaskawe przyjechanie
      po jednego kundla aż 1000 zł, czyli mniej więcej tyle, ile wynosi minimum
      ustawowe dla ludzi ciężko pracujących cały miesiąc na pełen etat." - KRETYN!
      Inaczej określić się nie da. To nie jest koszt "przyjechania po pieska" tylko
      koszt złapania go, przewiezienia, szczepienia, leczenia i karmienia go DO KOŃCA
      JEGO ŻYCIA!!! Dam Ci psa i 1000 zł, jeśli uda Ci się go utrzymać za te pieniądze
      przez 10-15 lat to znaczy że jesteś idealnym kandydatem na kierownika schroniska!!!

Nie wypowiadaj się jeśli nie masz pojęcia!

Aha czytanie ze zrozumieniem nie boli - ta fundacja nazywa się FOR ANIMALS nie
      PRO Animals!
    • Gość: Lucy Re: 1000 zł za kundla? Wolę dać na coś innego IP: *.net.stream.pl 20.10.09, 23:48
      Co za pajace...
      Państwo ma obowiązek łożyć i na biedne dzieci i na bezdomne
      zwierzęta. Psy i koty nie rosną na drzewach, tylko się rozmnażają.
      Już wcześniej ktoś pisał że potrzebne są zmiany systemowe i
      likwidacja przyczyn a nie skutków.

Dla mnie jeśli ktoś nie ma serca dla zwierząt to nie ma go też dla
      ludzi. Ja ze zwierzętami mam kontakt od zawsze, kocham je. Jestem
      też matką, zresztą dziecka niepełnosprawnego. Wiem ile płacę
      podatków, wiem ile państwo oferuje mojemu dziecku na rehabilitację
      (porażka). Wiem też że pieniędzy wiecznie nie ma na nic - na chore
      dzieci, biedne dzieci, sieroty, szpitale, także bezdomne zwierzęta i
      schroniska.

Jest za to na 2 porshe dla jakiegoś pajaca z cba. Kraj absurdów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka