Dodaj do ulubionych

Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna

15.03.10, 10:48
W Częstochowie działa kilka Ognisk Środowiskowych. Ludzie tam działający to osoby z ogromnym sercem wobec dzieci z rodzin patologicznych, z biednych dzielnic, bez perspektyw. Jednak nikt, podkreślam NIKT z UM nie chce im ułatwić tej pracy.
Od początku roku nie mają umów pozwalających im prowadzić te placówki, nie dostają pieniędzy na zakup jedzenia dla tych dzieciaków oraz środków czystości, elementarnych środków czystości - papier toaletowy, mydło i ręczniki papierowe.
W wielu świetlicach są dzieci wyjątkowo uzdolnione plastycznie, zdobywają nagrody w konkursach organizowanych przez jednostki budżetowe. W grudniu dzieci ze świetlicy na ul. Orlej odebrały aż 4 nagrody z rąk p. Kurpiosa za swoje prace. Ale szanowny panie p.o. prezydenta - uściskami rąk ani uśmiechami nie zapewni się tym dzieciakom możliwości dalszego doskonalenia swoich zdolności. One muszą mieć gdzie to robić, muszą mieć obok siebie osoby, które potrafią im wskazać jak powinny postępować aby coś osiągnąć, a pan i pańscy współpracownicy niestety nie jesteście zainteresowani pomocą tym dzieciakom.

Warto się zastanowić czy aby warto zagłosować na tych ludzi, którym jest obojętne co się dzieje z przyszłością naszego miasta, bo przyszłość naszego miasta to są właśnie dzieci.
Obserwuj wątek
    • Gość: liberał [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.10, 11:09
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: panczen Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.10, 13:24
      Mieszkańcy troszeczkę więcej oczekiwali od prezydenta a prawdopodobnie chodzi o
      to aby tylko przetrwac do listopda. w zasadzie żadnych oczekiwanych zmian na
      razie więc aby do wiosny
    • Gość: dupa jasiu Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: 217.6.213.* 15.03.10, 16:10
      Walesa, dawaj moje 100 milionow !!!
    • Gość: Śnięty Mikołaj Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: 94.254.243.* 15.03.10, 16:17
      Wszystko fajnie, pięknie tylko coś mi się zdaje,że ktoś z tych świetlic
      specjalnie nie zadbał o stronę formalną pewnych działań,które by uruchomiły inne
      działania i tu się krąg zamyka. W sumie ciekawy temat dla tych co niby serce
      mają po lewej stronie mocy i dlatego warto zagłosować na tych co im "serucho
      pika" nie tylko po lewej stronie,ale dostaje również palpitacji na samo słowa
      władza

• angela_pl Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna 15.03.10, 17:02
        Mylisz się Święty Mikołaju. Osoby działające w tych świetlicach zadbały o
        wszystko. W UM już pod koniec listopada były kompletne dokumenty, które należy
        składać aby w następnym roku świetlice mogły legalnie działać i mieć
        dofinansowanie. W grudniu opiekunki chciały porozmawiać z p. Kurpiosem na temat
        umów, ale p. Kurpios nie wykazał najmniejszego zainteresowania tym tematem.
        Smutne to, ale prawdziwe.
        • Gość: Śnięty Mikołaj Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: 94.254.243.* 15.03.10, 17:19
          angela_pl napisała:

> Mylisz się Święty Mikołaju. Osoby działające w tych świetlicach zadbały o
          > wszystko. W UM już pod koniec listopada były kompletne dokumenty, które należy
          > składać aby w następnym roku świetlice mogły legalnie działać i mieć
          > dofinansowanie. W grudniu opiekunki chciały porozmawiać z p. Kurpiosem na temat
          > umów, ale p. Kurpios nie wykazał najmniejszego zainteresowania tym tematem.
          > Smutne to, ale prawdziwe.

Kurpios pełni swoją funkcję od 27 listopada,więc nie wierzę,że nie było jakiś
          przeszkód formalnych,które w sytuacji,kiedy budżet był jeszcze Wrony,wszystko
          zostało dopilnowane od strony formalnej ze strony świetlic środowiskowych.
          Cóż..zawsze warto krzyczeć,koń z rzędem temu,kto będzie krzyczał głośniej.
          • angela_pl Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna 15.03.10, 18:18
            Święty Mikołaju, to chodzi o umowy pozwalające działać tym świetlicom, w
            budżecie zostały ujęte te koszty i zatwierdzone. Ale prawda jest taka, że
            zaniedbania urzędników spowodowały, że świetlice do dziś działają nielegalnie i
            bez dofinansowania. Dla jaśniejszego obrazu napiszę, że osoby działające w tych
            świetlicach z własnych środków kupują potrzebne rzeczy: chleb, masło, coś na
            kanapki (bo dzieciaki przychodzą tam także po to, aby coś zjeść), środki czystości.

Ale to chyba w wykonaniu PO jest normalne, ostatecznie mecze piłki nożnej też
            odbywają się w rundzie wiosennej nielegalnie, bo rząd "zapomniał " o
            ustanowieniu odpowiednich przepisów.
            • Gość: Śnięty Mikołaj Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: 94.254.243.* 15.03.10, 18:48
              Prawda leży zawsze po środku a nic się nie dzieje bez przyczyny.
              Tak jak powiedziałem nie wierzę,że nie było jakiś przeszkód formalnych.
              Tak na marginesie jak ktoś się decyduje działać pro publico bono w tym zakresie
              to chyba powinien mieć świadomość tego,że miasto nie jest organizacją
              charytatywną.Inną sprawą jest kwestia predyspozycji osób kierujących tymi
              świetlicami.
              Status tych placówek jest jaki jest. Działają na zasadzie wolontariatu.
              Część jest dotowana z budżetu , resztę powinna pozyskiwać sponsorów na własną
              rękę na zasadzie bycia w miarę kreatywnym.
              • Gość: skrzat Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 22:16
                Już po tych wpisach wiadomo kto odpowiada. Cały czas prawie organizacje działają
                na zasadzie wolontariatu bo za takie dotacje to nie wiem kto by się utrzymał. No
                ale wiadomo tych ludzi należy sponiewierać a nie pomagać. Lepiej niech dzieci i
                młodzież poniewiera się po ulicach, chuligani, kradnie, bo po co im pomagać.
                Lepiej później w telewizji ubolewać że nie mają się gdzie młodzi ludzie podziać,
                że nie wychowani. A kto ma się nimi zająć skoro rodzice tyrają na chleb, a inni
                nie potrafią się odnaleźć w życiu. Jak ktoś jest głupi kto się takimi dziećmi
                chce zająć to niech w naszym kraju radzi sobie sam. Tylko wielkie ośrodki
                charytatywne mają racje bytu,a te małe zrzeszające z nizin dzieci niech sobie
                radzą same, a najlepiej żeby znikły z powierzchni ziemi, bo nie będą obciążać
                budżetu miasta.
                • Gość: Śnięty Mikołaj Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: 94.254.243.* 15.03.10, 22:32
                  Piszemy o różnych zupełnie rzeczach.Zastanawiam się czy wystarczająco wiele
                  zrobiłaś/zrobiłeś,żeby rozwijać taką placówkę,bo sądzę,że jesteś doskonale
                  zagłębiona w temacie.
                  Wolontariat jedno,dobrymi intencjami to podobno piekło jest wybrukowane.
                  Zatem zamiast siedzieć tutaj na forum i pisać jakie to złe jest miasto,poszukaj
                  może przyczyn jakiś decyzji,nie bij piany.

Nie wiem o czym myślisz,ale odpowiadam jako forumowicz. Póki co,to wygląda
                  tak,że mamy przedstawiony problem,ale tak naprawdę nie wiadomo o co Ci chodzi,bo
                  nie sprecyzowałaś.Mamy za to otwartą sugestię,że Kurpios jest be i dlatego mam
                  głosować jak będą wybory na kogoś innego.
                  • Gość: 2w2 Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 10:23
                    forum.gazeta.pl/forum/w,55,108745586,108765001,Re_I_jest_dalej_.html?wv.x=2
                    • Gość: skrzat Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 10:49
                      Nie interesuje mnie polityka i nią się nie będę zajmować. Więc nie ma powodu
                      zbaczać z tematu tak ważnego jak przyszłe pokolenie.Niech każdy tyle pracuje ile
                      wolontariusze i organizatorzy świetlic i organizacji zajmujących się dziećmi i
                      młodzieżą a nasz kraj będzie miał się czym szczycić. Ty forumowiczu piszesz w
                      godzinach pracy, a powinieneś też czym innym się zajmować. Ja wczoraj pozyskałam
                      żywność dla kilku świetlic i uważam że ten dzień nie był stracony. Dwa i pół
                      miesiąca żywić i utrzymywać tyle świetlic bez żadnej dotacji - jeśli uważasz że
                      to nic to mi Ciebie żal. Nie potrafisz docenić ludzi którzy mają serce po
                      właściwej stronie.
                  • angela_pl Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna 16.03.10, 11:00
                    cyt. "Mamy za to otwartą sugestię,że Kurpios jest be i dlatego mam
                    głosować jak będą wybory na kogoś innego." Źle mnie zrozumiałeś. Ja nie
                    twierdzę, że p. Kurpios jest be i dlatego masz głosować na kogoś innego. Ja
                    twierdzę, że ze strony p. Kurpiosa jest zupełny brak zainteresowania tym co się
                    dzieje w mieście. Wygląda to tak, że jeśli coś nie jest medialne to nie jest w
                    kręgu zainteresowania. Wnioski wyciągnij już sam/a.

Jeśli chodzi o Świetlice, to do wczoraj działały bez umów z miastem, czyli
                    działały nielegalnie. Same dotacje są niewielkie z UM, ale bez umów ciężko jest
                    rozmawiać z potencjalnym sponsorem, bo i o czym? O tym, że jest taka świetlica,
                    ale póki co działa nielegalnie, bo ktoś z UM zaspał i nie podpisał umowy
                    pozwalającej działać? Jak sądzisz, kto podejmie poważną rozmowę z opiekunami jak
                    nie będzie widział dokumentów potwierdzających działalności tych świetlic?

Dasz pieniądze, nawet niech to będzie 10 pln jeśli ktoś się do Ciebie zwróci z
                    taką prośbą na nie wiadomo co? Opiekunowie nie siedzą, nie czekają na datki,
                    uwierz mi, sama im często w tym pomagam, wiem jak jest ciężko wyszukać ludzi z
                    dużym sercem. Ci, którzy mnie znają wiedzą że od kilku lat pomagam świetlicom w
                    Częstochowie (znają mnie z tej działalności ludzie nie tylko w naszym mieście,
                    ale również ludzie w Europie), wiedzą, że nie jest to ani łatwa ani przyjemna
                    sprawa, ale uważam, że każdy zasługuje na to, aby dać mu szansę. Zwłaszcza, że
                    te dzieci chcą się wyrwać z tego środowiska. Oczywiście nie wszystkie, ale
                    znakomita większość wie po co przychodzi do tych świetlic.

Jeśli potrafisz dawać takie cenne porady jak mają działać te świetlice i na co
                    zdecydowali się ludzie tam działający, to zapraszam do współpracy. Przyda się
                    jeszcze jedna osoba, zwłaszcza taka, która wie na czym ta działalność ma
                    polegać, a mam wrażenie, że jesteś mocno zorientowany/a w tym co piszesz.
                    Zastanów się nad moją propozycją, może warto pomóc słabszym nie tylko słowem,
                    ale i czynem?
                    • Gość: Tom Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 09:31
                      Swego czasu ktoś w podobnej dyskusji zapraszał mnie do współpracy.
                      Nie jestem pewien czy nie Ty - dość dawno temu. Chciałem
                      współpracować. Nawet urlop wziąłem. Byłem dwukrotnie na Koziej i
                      pocałowałem klamkę. Wychodzi na to że ludziom zależy tylko w
                      internecie.
                      No i już mi przeszło...
                      • angela_pl Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna 17.03.10, 09:47
                        Witaj Tom,
                        ciężko mi jest odpowiedzieć co się mogło stać, że uścisnąłeś dwa razy klamkę, bo
                        ja za każdym razem wchodzę do środka:-))

Ognisko na Koziej działa od godz. 16.00 do 20.00. Być może dzieci były na
                        basenie lub na sali. Udało się załatwić karnety na basen. Nie zawsze dzieciaki
                        siedzą tylko w Świetlicy. Trzeba im pokazać, że można robić ciekawe rzeczy w
                        mieście, a nie tylko wałęsać się po ulicach i palić papierosy czy pić piwko z
                        ojcem. Pytanie, gdzie chciałeś wejść - do przedszkola? Z boku przedszkola jest
                        wejście do Świetlicy. Samo przedszkole o 16.00 jest zamykane, a Świetlica mieści
                        się w piwnicach tego przedszkola.

Nie zniechęcaj się do pomocy. W Częstochowie jest kilka Świetlic działających
                        tak jak Świetlica na Koziej. Najbliższa jest na ul. Warszawskiej. Też działa w
                        godzinach popołudniowych.

Pozdrawiam, Angela.
                        • Gość: Tom Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 10:05
                          Próbowałem wszystkich wejść, tego po schodkach w dół także - a może
                          raczej przede wszystkim.
                          Było piekielnie gorąco - to był lipiec albo sierpień. Dlatego
                          przyszedłem parę dni później już o późniejszej godzinie.
                          Było - minęło.
                          • angela_pl Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna 17.03.10, 14:19
                            No to wszystko jasne, już Ci wyjaśniam. W lipcu dzieciaki wyjeżdżają na tydzień w góry i na kolejny tydzień nad morze - wszystko dzięki sponsorom żeby było jasne, za co po raz kolejny serdeczne podziękowania im składam. Resztę miesiąca dzieci są zabierane na basen, do muzeum i w wiele ciekawych miejsc pozwalających rozwijać te dzieciaki wszechstronnie. Natomiast sierpień jest miesiącem wolnym, bez zajęć w Świetlicach. Jest to system wypracowany od kilku lat. Na początku wszystkie świetlice pracowały w wakacje, ale w sierpniu nie było chętnych dzieci. Wobec takiej sytuacji ustalono taki właśnie system pracy.

Dziękuję Ci za zainteresowanie.
                            Pozdrawiam, Angela.
                            • Gość: Tom Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 14:53
                              A to całkiem możliwe. Tylko dlaczego nie było żadnej informacji?
                              Poza tym - zapraszałaś, o ile to Ty byłaś.

Odpozdrawiam :)
              • Gość: fan Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.51.57.95.tvksmp.pl 16.03.10, 10:11
                osobiscie znam 3 rodzaje prawd ,moja prawda twoja prawda i g..no
                prawda.Prawdy nigdy nie leży po środku! Szczególnie w Częstochowie
                • Gość: Śnięty Mikołaj Słów kilka... IP: 109.243.112.* 16.03.10, 20:37
                  Po pierwsze nie piszę w godzinach pracy,więc proponuję czytać dokładnie godziny
                  w których pojawiają się wpisy na forum,jeżeli nawet zdarzyło mi się pisać w
                  godzinach pracy z tego co pamiętam,było to podczas przerwy na kawę itp.
                  korzystając z własnego,nie służbowego laptopa.
                  Po drugie uważam,że jest to celowe bicie piany na forum,bo nic poza tym,że
                  podobno Kurpios nie zwraca uwagi na problem świetlic,nie słyszę.
                  Nie uzyskałem odpowiedzi,czy zostały dopełnione wszystkie formalne
                  działania,powiedzmy od strony osób takich jak Ty.
                  Po trzecie z tego co widzę na stronie internetowej UM,sprawa społecznymi, to
                  chyba nie Kurpios się zajmuje tylko wiceprezydent Majer,choć zwykła ludzka
                  przyzwoitość nakazuje,wypowiedzieć się obiektywnie,na to co tutaj niektórzy
                  wypisują.
                  Po wtóre nie wierzę,że zostało wszystko dopełnione od strony formalnej i to z
                  każdej ze stron.Nic się nie dzieje bez przyczyny.
                  Podobnie zresztą nie powstał bez powodów ten Twój,niby nie związany z polityką
                  post na forum.
                  Jak dla mnie sprawa jest jasna. Kurpiosa będą tutaj kopać na forum,bo to nie tak
                  jak było za Wrony, raczej Leśnikowski nie odpowie.
                  Inna sprawa i propozycja z Twojej strony.Nie trzeba prowadzić świetlic
                  środowiskowych,żeby stwierdzić,że coś się w życiu zrobiło pożytecznego dla
                  drugiego człowieka,pole manewru jest bardzo szerokie a ja nie mam sobie nic do
                  zarzucenia, nawet jeżeli nie nazywam Janina Ochojska czy Jurek Owsiak.

• Gość: do MIKOLAJA CHYBA NIE bardzo swietego IP: 92.117.158.* 17.03.10, 00:57
                    Chyba jestes tu niedawno na forum i nie znasz osiagniec i wielkiej
                    PRACY ANGELI i jej rodu.
                    MUSIALBYS POGRZEBAC TROCHE W ARCHIWUM i dowiedzilaby sie o okresie ,
                    kiedy FORUM NIE zajmowalo si pierdolami w stylu ktory ginekolog bada
                    okiem, lub czy w TRW SA PANNY Z DZIECKIEM OD MECHANIKA, CZY MEZATKI
                    BEZ DZIECI ale z kochankami.....
                    tylko zajmowalo sie bardzo powaznymi sprawami ..wlasnie
                    swietlice dla dzieci z rodzin patologicznych, pomoc osrodkowi
                    preadopcyjnemu, pomoc ciezko chorym biednym i naprawde potrzebujacym,
                    pomoc dla schroniska dla zwierzat i wiele innych

WIELOKROTNIE wlasnie dzieki grupie forumowiczow bardzo aktywnych
                    nadchodila pomoc, nie tylko spontaniczna mieszkancow, ale
                    potrafilismy wyegzekwowac od wladz wronich nalezne tym instytucjom
                    pieniadze, ktore dziwnym trafem nie trafialy do tych organizacji.
                    Wtedy to wlasnie i LESNIKOWSKI NIE RAZ DOSTAWAL PO LAPACH, za
                    niesluszna obrone swego chlebodawcy.
                    ANGELA MA WIELKIE ZASLUGI i chwala jej za to.
                    A poniewaz zna temat od potrzewki, niestety musisz MIKOLAJU skonczyc
                    ze swoja SWIETOSCIA i zejsc na ziemie i popatrzec realnie na
                    codzienne, coraz gorsze zycie w naszej kochanej klerowej czestochowie
                    ANGELA tak trzymaj TWA
                    • Gość: Śnięty Mikołaj Re: NIE bardzo swietego IP: 109.243.112.* 17.03.10, 01:23
                      To,że ktoś pisze,pisał na forum xy lat,nie upoważnia go tego żeby mieć monopol
                      na prawdę.
                      Czytam częstochowskie forum kilka lat i chyba specjalnie nie utkwiła mi w pamięci.
                      Chciałbym jako czytelnik forum znać odpowiedź czy uczyniono wszystko na drodze
                      formalnej nie tylko od strony urzędu,ale również od strony tej osoby.
                      Do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi na postawione pytanie,czyli jako obserwator
                      wysuwam prosty wniosek: nic się nie dzieje bez przyczyny.
                      Mamy czasem jako mieszańcy Częstochowy wyjątkowo negatywną cechę,że potrafimy
                      znaleźć krzywdy wyrządzane rzekomo naszemu miastu przez urzędników,ale nie
                      potrafimy znaleźć czasem głównych przyczyn : bierność i paplanina zamiast konkretów.
                      Czasem niestety nawet najbardziej szlachetne cele i idee ulegają degradacji,gdy
                      ktoś krzywdę ludzką miesza z otwartymi hasłami walki politycznej.

• angela_pl Re: NIE bardzo swietego 17.03.10, 09:38
                        cyt.:"Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna
                        Autor: angela_pl 15.03.10, 17:02
                        Mylisz się Święty Mikołaju. Osoby działające w tych świetlicach zadbały o
                        wszystko. W UM już pod koniec listopada były kompletne dokumenty, które należy
                        składać aby w następnym roku świetlice mogły legalnie działać i mieć
                        dofinansowanie. W grudniu opiekunki chciały porozmawiać z p. Kurpiosem na temat
                        umów, ale p. Kurpios nie wykazał najmniejszego zainteresowania tym tematem.
                        Smutne to, ale prawdziwe."

W tym poście została zawarta odpowiedź Śnięty a nie Święty Mikołaju:-)) Czytaj
                        bardziej uważnie, ja już swój błąd poprawiłam jak widzisz:-)

Owszem, pisanie xy lat na Forum nie daje mi prawa do uzurpowania sobie prawa do
                        nieomylności. Jak każdy człowiek i ja się mylę i ja popełniam błędy, ale w tej
                        sytuacji to był głos o pomoc, którą zresztą Świetlice otrzymały. Wyobraź sobie,
                        że po tym wpisie osoba, która zajmuje się umowami, nie pan Majer, bo ten tylko
                        składa podpis wcześniej zatwierdzając umowy, zadzwoniła i poinformowała, że co
                        prawda jeszcze nie dla wszystkich Świetlic działających w Częstochowie, ale
                        część już ma gotowe umowy do podpisu i zaprasza do UM po ich odebranie.
                        Jak widzisz czasami warto zwołać głośno i pomoc przyjdzie:-)

A co do polityki: zupełnie mnie to nie interesuje, ja nie widzę w ludziach
                        prawej, lewej czy środkowej części tego torciku, ja staram się dostrzec wartości
                        tego człowieka. A że obecnie p. Kurpios jest na takim stanowisku to on odpowiada
                        za pracę podległych mu ludzi. Wcześniej jak urzędował p. Wrona też mu się
                        dostawało i to nie raz jak jego urzędnicy zawalili swoje sprawy.

Dla rozjaśnienia sytuacji to wcześniejsza władza, która namiętnie likwidowała
                        przedszkola w Częstochowie też obrywała po łapach, nie za pomocą Forum, ale
                        osobiście musieli wysłuchać racji moich i innych rodziców, którym kazano wozić
                        dzieci z Błeszna na Raków albo do Śródmieścia. Udało się uratować kilka
                        jednostek, które były przeznaczone do likwidacji.

Natomiast fakt, że jakoś wcześniej mnie nie dostrzegałeś na Forum wcale mnie nie
                        smuci. Ja działam wśród ludzi, a nie wśród bajtów, pikseli czy innych
                        elektronicznych nośników:-)
                        Czasami miałam swoje wątki jak prosiłam o pomoc dla dzieciaków, ale zazwyczaj
                        osobiście spotykałam się z osobami, które deklarowały pomoc, a jeśli ja sama nie
                        mogłam jechał ktoś inny jechał z tych Świetlic, działających jak ja jako
                        wolontariusz czyli zupełnie bezinteresownie i za darmo, bo pewnie zaraz byś mi
                        odpisał, że pyskuję, bo pewnie kasy na pensje nie ma:-)

Wierz mi, staram się dostrzegać dobre strony w naszym mieście i je widzę, zawsze
                        z dumą podkreślam, że jestem z Częstochowy. Właśnie dlatego chcę w taki sposób
                        dołożyć swoją cegiełkę do poprawy wizerunku naszego miasta.
                        Sprytnie uciekasz od tematu wniesienia własnego wkładu w życie dzieci z trudnych
                        środowisk. Wiesz, każdy może powiedzieć, że nie ma sobie nic do zarzucenia,
                        nawet rodzice tych dzieciaków tak mówią. Nie obraź się za to porównanie, ale
                        często słyszymy taki tekst właśnie od rodziców dzieci przebywających w tych
                        świetlicach, że oni dają tyle ile mogą i nie mają sobie nic do zarzucenia. Po
                        rozmowie z nauczycielami, pedagogami działającymi w tych Świetlicach czasami
                        zmieniają zdanie. Może warto by było zajrzeć do którejkolwiek Świetlicy i
                        zapytać w czym można pomóc? Sam się przekonasz, że można jeszcze wiele zrobić
                        dobrego niewielkim kosztem, czasami sprzątając własną szafę.

Przemyśl to na spokojnie i nie atakuj na oślep.
                        Miłego dnia.
                        Angela.
                        • Gość: do MIKOLAJA CHYBA Re: NIE bardzo sNietego IP: 188.46.60.* 17.03.10, 13:58
                          TAK masz racje pozno bylo nie doczytalem dobrze
                          ale lepiej zeby byl nie swiety, zamiast nie sniety.
                          bo moze on sie pomylil?
                          NIE WIEM DLACZEGO TEN MIKOLAJ MI SMIERDZI lesnikiem........
                          moze sie myle, ale zbyt dokladnie rozpisuje temat, tak jakby kiedys
                          siedzial wsrod tych szerszeni wronich, i niektore jego zwroty to tak
                          jak bym go widzial jak to mowi.

TU JEDNAK tylko angela ma racje !!!!!
                          • Gość: śnięty Mikołaj Re: NIE bardzo sNietego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.10, 15:59
                            Zapewniam Cię,że nie jestem byłym rzecznikiem Leśnikowskim.
                            Skoro sprawa już się wyjaśniła, to chyba wszystkim się cieszyć z
                            pozytywnego zakończnia,jak myślę niedomówienia.
                    • sheboss Re: NIE bardzo swietego 17.03.10, 07:25
                      Radzę czytać uważniej. Nick Mikołaja to "Śnięty Mikołaj", a nie "Święty". Nie ma
                      potrzeby wytykać mu "nieświętości", bo sporo racji ma. Ja również proszę o
                      informację, czy spełniono wszelkie warunki, żeby bez przeszkód podpisać umowy. I
                      też nie mam odpowiedzi.
                      • Gość: skrzat Re: NIE bardzo swietego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.10, 10:52
                        Warunki były w 100% spełnione. Już jest wszystko formalnie podpisane.
                        Być może to opóźnienie było przez zamieszanie ze zmianami w urzędzie. Na chwilę
                        obecną jest ok. Dzięki.
        • Gość: TYM Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.chello.pl 17.03.10, 16:56
          do angela_pl i tu widac na tym przypadku ze wyborca prawy neidzie
          glosowac zeby popierac swa rodzine badz ich czlonkow tylko poto lub
          na kogos co powie normalnei ludzkim glosem to zrobimy to zrobimy itd
          ale to co teraz sie dzialo na tym referendum jak peiknei pod publike
          dzialano wystarczy mi na 100lat od teraz musze wiedzec na kogo i
          dlaczego i poco!!!!!!!
        • Gość: TYM Re: Piotr Kurpios i jego świta - Śpiąca Królewna IP: *.chello.pl 17.03.10, 16:56
          do angela_pl i tu widac na tym przypadku ze wyborca prawy neidzie
          glosowac zeby popierac swa rodzine badz ich czlonkow tylko poto lub
          na kogos co powie normalnei ludzkim glosem to zrobimy to zrobimy itd
          ale to co teraz sie dzialo na tym referendum jak peiknei pod publike
          dzialano wystarczy mi na 100lat od teraz musze wiedzec na kogo i
          dlaczego i poco!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka