Dodaj do ulubionych

Wojewoda: Stan wałów w rejonie Częstochowy był ...

24.05.10, 21:24
Pan Wojewoda chyba pomylił miasta. Od 2002 roku do chwili obecnej (do końca 2009r.) wybudowano, wyremontowano i odtworzono prawie 9 km wałów przeciwpowodziowych oraz wykonano ok. 6,5 km ciągów spacerowych za kwotę prawie 7 mln zł, z czego ponad 3 mln pochodziło z budżetu miasta - Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, a 600 tys. ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Obserwuj wątek
    • rompirs Wojewoda: Stan wałów w rejonie Częstochowy był ... 24.05.10, 21:44
      Platformiane lanie wody....(w złym momencie)Panie Wojewodo zapraszamy na
      spacer wałami w Częstochowie. Zapraszamy Pana Ministra Milera żeby zobaczył
      jak wały przy areszcie wyglądają...Panie Tadeuszu 3 mln z budżetu miasta na
      wały to była dobra inwestycja. O staraniach o pozostałe 4 mln nie wspomnę...
      • Gość: bik Re: Wojewoda: Stan wałów w rejonie Częstochowy by IP: *.2.10.25.tvksmp.pl 24.05.10, 22:02
        To nie jest mój wojewoda. Hanysy WON!!!!!!!
    • ggm czy mogę czuć się bezpieczna? 24.05.10, 23:26
      Od lat wiadomo, że w pomieszczeniach po dawnej chłodni miejskiej zostało sporo
      amoniaku, który w połączeniu z powietrzem tworzy trujący związek mogący zabić
      większą cześć społeczeństwa naszego miasta. Wystarczy dodać, że chłodnia leży
      przy rzece.Chciałabym wiedzieć,czy jako mieszkanka naszego miasta mogę czuć
      się bezpieczna w wypadku "wielkiej wody". Świetny temat dla reportera.
      • Gość: PM Re: czy mogę czuć się bezpieczna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 08:36
        Panie redaktorze, miejscowość nazywa się Korwinów a nie Korwinowa.
    • zbyszeklysin Wojewoda: Stan relacji z Kurpiosem jest zły??? 25.05.10, 09:31
      Czyżby w relacji wojewoda Łukaszczyk - peł. obow. prez. Kurpios powstała jakaś nomen omen wyrwa?
      Bo Częstochowa nie może się wstydzić stanu swojego odcinka wałów wzdłuż Warty i innych rzek.
      Może pan Wojewoda oceni decyzję swojego kolegi z PO Bogdana Zdrojewskiego, który jako prezydent Wrocławia wybudował mieszkania komunalne na terenach zalewowych?
      Ale jak to mawiał pan Niesiołowski "on jest kulturalny, zna się na kulturze" więc na terenach zalewowych niekoniecznie.
      Wracając do tematu panie wojewodo, oczekujemy na pełny raport z całego województwa. I chcielibyśmy dowiedzieć się jak wyglądało pańskie działanie w kwestii zabezpieczenia przed powodzią.
      Bo skoro dopiero teraz pan zauważa zły stan wałów, to znaczy, że raportów o ich stanie wcześniej pan nie żądał?
      Oj panie wojewodo! Coś mi tu brzydko pachnie! Może to jest zasada całej PO, że lepiej pokopać piłkę, niż popracować? Nawet Kurpiosowi zalazł pan za skórę.
    • Gość: m... a ja mam pytanie do wojewody i posłów, IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.10, 11:05
      gdzie są pieniądze z Gminnego i wojewódzkiego FOŚiGW i po co zmienialiście
      ustawę w ubiegłym roku.
      • Gość: realista POwódź obnaża prawdziwe oblicze PO IP: *.centertel.pl 25.05.10, 12:39
        Zaniedbania, brak reform, oto co obnaża ta powódź.
        Współczuje rządowi, który przyjdzie po PO.
        • Gość: sol Re: POwódź obnaża prawdziwe oblicze PO IP: 77.252.235.* 25.05.10, 13:28
          jak zwykle częstochowa to pempek śiwta. W rejonie częstochowy to nie
          znaczy tylko w mieście co w wyartykułowano dość dokładnie. Trzeba
          się wyślić i przeczytać cały tekst. Komplesy z was wyłażą na każdym
          kroku. Niby 250tys mieszkańców z czego ponad połowa to okoliczne
          wsie na siłę włączone do miasta by było godną stolicą województwa.
          Do roboty się wezcie bo od waszego narzekania głowa boli.
          • kaboom1993 Re: POwódź obnaża prawdziwe oblicze PO 25.05.10, 18:46
            Wały przeciwpowodziowe Warty w mieście udało się odtworzyć. Są one dzisiaj atrakcją dla mieszkańców a tereny w pobliżu rzeki wykorzystywane są do celów rekreacyjnych. Wrona wydawał pieniądze na budowę wałów, mimo że w tym czasie żadnej powodzi nie było.
            • e-niezapominajka Re: POwódź obnaża prawdziwe oblicze PO 25.05.10, 19:12
              Czy Pan Wojewoda nie pamięta, że ze środków RZGW przeprowadzona została konserwacja koryta rzeki Warty na długości 800m?????????????
          • Gość: Oszolom Przyjacielu z Katowic IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.10, 18:58
            Oczywiście ,że Czewa to pępek jak piszesz i to dobre miasto.Jak tu
            walą pielgrzymi z całego świata i drą mordy jak napylają ateiści .To
            jest to pępek świata.Podejrzewam że okoliczne wiochy w twoim mieście
            ci nie przeszkadzają.Pomożesz przyjacielu sławić dobre imię tego
            miasta .Inaczej rzucę zabobon.
            • Gość: viva Re: Przyjacielu z Katowic IP: 195.88.29.* 25.05.10, 19:29
              ktoś tu pokazuje różki:)
              • Gość: emerytka Re: Przyjacielu z Katowic IP: 195.88.29.* 25.05.10, 19:34
                Tadek to był gość! Tyle wałów wybudować? A teraz Pan Wojewoda mówi, że lipa. Czas odświeżyć pamięć!
          • Gość: ??? Re: POwódź obnaża prawdziwe oblicze PO IP: 193.138.241.* 25.05.10, 20:55
            Pozdrawiamy przyjaciół z Katowic i z całego kraju :-)
            Zapraszam do mojego pępka - jest tu miło i przytulnie.
            Mam nadzieję, że "nasz" Wojewoda da trochę kasy na poprawę tego fatalnego stanu..
            Z resztą może nie wieszać psów na Wojewodzie, może to była jego autokrytyka. A
            wały w Częstochowie rzeczywiście są zadbane i mogą stanowić atrakcje dla
            pieszych jak i ciekawy szlak komunikacyjny dla rowerzystów. Tu exprezydent
            Tadeusz akurat trafił w dziesiątkę i może triumfować, bo byli i tacy, którzy
            skłonni byli powiedzieć, że na wały szkoda pieniędzy. A i te rozkopy na
            Krakowskiej w ostatnich latach, to zdaje się kanalizacja deszczowa? Sam wiele
            razy przeklinałem, kto to wymyślił, a teraz muszę się ukorzyć...
            • Gość: katolik Re: POwódź obnaża prawdziwe oblicze PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 22:40
              Taka jest prawda
    • skorpion.pl wały i powodzie 25.05.11, 17:59
      Myślicie , że prowadzone prace melioracyjne mają na celu ochronę przeciwpowodziową ? to się mylicie - w najlepsze trwa w Polsce proceder zgłaszany wielokrotnie przez ekologów , wędkarzy i opisywany przez Gazetę - wyrzucanie w błoto pieniędzy podatników, zamiast fachowych działań mających na celu ochronę mieszkańców prowadzi się bezsensowne prace . bo jak nazwać w Częstochowie kolejne prostowanie uregulowanej już przecież Kucelinki , jak nazwać wycięcie do gołej ziemi wszelkich roślin łącznie z krzewami nad Wartą - gdy już uczyniono wcześniej z niej w obrębie miasta uregulowany kanał ? na dokładkę przyspieszanie spływu wody zwiększa zagrożenie dzielnic Aniołów i Wyczerpy , co pokazał ubiegły rok . . za nasze pieniądze robi się pozorne prace , które nic nie dają . a kasa leci - w ubiegłym roku zauważyłem , że na dopiero co wyprostowanym odcinku Warty koło DK 1 wycięto dopiero co odrastającą roślinność w rzeczce - po co ? ale ktoś za to wziął pieniądze i pewnie ma umowę na konserwację za odpowiednią kasę i będzie za niepotrzebną zupełnie robotę brać pieniądze z budżetu miasta , zamiast solidnie odtworzyć tzw małą meliorację ,rowy itd . i tak się ciągnie od kilku lat , prokuratura umarza kolejne sprawy , zarząd melioracji prostuje dalej , p.Eliza pisze kolejny artykuł , a tych, którzy są świadomi co się dzieje zalewa na przemian woda i nagła krew . a dotyczy to całej Polski , współczuję mieszkańcom Świniar i wielu innych miejscowości , nie wiedzą co im gotują melioranci i pozbawione rozumu niektóre samorządy , gdzie przeważa lobby meliorantów zamiast rzetelnej wiedzy hydrotechnicznej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka