awesta8 30.05.10, 20:18 Czy ktoś zna przyczyny nagłego odejścia p.Dyrektor i wie jakie są kandydatury na jej miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.10, 11:19 ja nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakie_przyczyny Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 01.06.10, 15:55 Jakie przyczyny? Ta Pani/ czytaj: obecna Dyrektorka/ jest w wieku emerytalnym; najwyższy więc czas, aby zajęła się wnukami... Młodszych od niej dawno ...JUŻ... "odesłano" na emeryturę! NECHAJ "rządzą" MŁODZI, NIECHAJ SIĘ BRATAJĄ I KUMPLUJĄ Z UCZNIAMI...NIECHAJ wprowadzają "TE" swoje pseudonowoczesne metody nauczania i... wychowania, bo przecież ... : "Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie" ! Już SĄ FAJNE, a B Ę D Ą jeszcze lepsze(!) Kłaniam się nisko i uniżenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.10, 16:02 Do jakie_przyczyny : Może te same przyczyny dla których dużo generałów chce się zwolnić z wojska : zmiana warunków przechodzenia na emeryturę - odprawy emerytalne itd . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aco? Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 01.06.10, 22:36 A co? TY chcesz wystartować? Angruszu? Nie TE LATKA...50-latków "nie biorą" - marne szanse... masz (!) KOLEGO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany! Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.apus-net.pl 01.06.10, 16:57 Słuchajcie czy na pewno odchodzi Pani Dyr. na emeryturę ? Czy następczynią będzie obecna Pani vicedyrektor? Czy ktoś z kadry obecnej przygotowuje sie na konkurs,czy może ktoś z zewnątrz, ustawiony ?;) Dajcie znać! Uczniowie i nauczyciele I LO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiel Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: 195.205.171.* 01.06.10, 23:49 A może kończy się kadencja? Odpowiedz Link Zgłoś
awesta8 Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego 06.06.10, 18:00 kadencja konczy sie dopiero za rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enigma Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.10, 21:24 Widzę, że więcej hipotez niż deszczowych dni w minionym maju ;) A powód jest jeden odejścia tej pani. Ciągnie się za nią wielki ogon spraw nazwę to delikatnie niezałatwionych. I jak nie wiadomo o jakie sprawy chodzi to chodzi o (...) Interesuje się nią instytucja, która powołana jest do wyjaśniania matactw i malwersacji. Oczywiście oficjalnie odchodzi na emeryturę, ale zazwyczaj prawda ma drugie dno, bo spokojnie mogła by sobie siedzieć i błyszczeć na stołku dyrektorskim jeszcze kilka ładnych latek. Ciekawostką jest fakt powszechnie znany, że chce sobie namaścić na swój stołek podobną sobie panią. Wnioski zostawiam dociekliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.10, 21:34 No no też tak słyszałam. Ale słyszeć to jedno a wiedzieć to drugie, chociaż z innej strony, czego się spodziewać po ludziach, którzy wykorzystują swoją pozycję zawodową tylko dla szpanu i poklasku? Niestety ta pani tak jest postrzegana przez środowisko częstochowskie. Szkoła zapuszczona jak dziadowskie podwórko, zalane kondygnacje, bałagan, a samoocena pani L.J. jak zwykle na szóstkę z plusem. Chodziłam do tej szkółki dawno temu i jedno powiem już wtedy lubiła błyszczeć i szpanować. Szkoła była dla niej tylko tłem ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zafira Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.10, 09:38 Szkoda, że to nie jest inna branża, bo już dawno by wyjechała na taczce. A tak to urząd miasta przymykał oczy na to co się działo w słowaku, a pani "zarządzała jak umiała". Ciekawe gdzie się podziała ciężka kaska którą skręcił jej znajomy z komitetu rodzicielskiego kilka lat temu??? Nikt nic nie wie? Czyżby sprawa ucichła? A było głośno o tym w gazetach i w Częstochowie. Poszukajcie w archiwum wiadomości to się niektórym coś przypomni. Najwyższy czas na nią tyle, że powinna najpierw się rozliczyć z tych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
awesta8 Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego 07.06.10, 19:38 No ładnie.Czy te pieniądze z komitetu zostały już odzyskane? Podobno ma kandydować pani, która miała sprawę o mobbing? Czy ktoś zna szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.10, 20:54 Pieniądze nieodzyskane, sprawa jest rozwojowa. A co do kandydowania to niejaka pani Z. miała sprawę o mobbing i między innymi z tego powodu usiłuje sobie zmienić przystań. Na szczęście istnieją media i ludzie potrafią myśleć. Więc trudno sobie wyobrazić, żeby ktoś taki objął stanowisko w bądź co bądź w najstarszej i znanej (z tej lepszej strony też)szkole w Częstochowie. Szkoła dostatecznie straciła na opinii za "panowania" pani J. - ona sobie zrobiła ze Słowackiego prywatny folwark. Kilka postów do góry patrz "Enigma". Najwyższy czas, żeby ludzie zaczęli myśleć i chcieć coś zrobić dla młodzieży. W tej szkole trzeba chłopa za dyrektora, bo nie dość, że od lat mówi się o niej "klasztorek" to jeszcze sprytna przeoryszka L.J. zrobiła wszystko, żeby ta opinia ciągnęła się za nią jak smród. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 07.06.10, 21:51 czy to prawda , ze władze miasta bardzo promują obie te panie a panią LJ mimo tych dziwnych spraw w tle zgłaszają do nagród? Gdzie tu troska o szkołę, dobro młodzieży? Liczy się tylko łup polityczny, układy rodzinne, koterie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orion Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 07.06.10, 21:57 a to szkoły nie stać na własnego kandydata? Zamiast biadolić trzeba wybrać wlasnego Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszeklysin Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego 07.07.10, 16:03 awesta8 napisał: > kadencja konczy sie dopiero za rok Komisarz czyści na różne sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: granit Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 07.06.10, 22:09 Nie chcieliście Wrony to teraz macie prawdziwie demokratyczne władze, które zupełnie nie okazują arogancji!Nawet nie udają, że chodzi o dobro miasta, tylko by jak najszybciej wszędzie gdzie się da umieścić swoich przez wyborami samorządowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.10, 22:21 To przecież nikt inny, tylko Wrona takich utrzymywał i podtrzymywał przy władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.10, 22:50 Kandydat z grona jest - facet i to prawie w 100% ma poparcie, co z tego jak "góra" robi krecią robotę i usiłuje wkleić swoje "kukułcze jajo" w postaci pani Z. Chociaż z taką przeszłością choćby ta pani miała poparcie samego diabła może ubiegać się o posadkę w piekle, a nie w szkole. Jeszcze istnieje coś takiego jak gazety i internet. Rodzice potrafią czytać i potrafią też pisać. Ktoś tam wcześniej słusznie napisał, że przydałby się mężczyzna jako dyrektor. O ile mi wiadomo to startuje tam z grona jeden facet i najważniejsze, że go popierają pracownicy L.O. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.10, 22:56 Moje dziecko chodzi do tej szkoły, ja sobie chwalę. Faktycznie słyszałam, a właściwie czytałam o tej pani Z. co się tam ubiega o stołek. Niezłe ziółko. Jak się baba sądzi o mobbing z pracownikami, to wiadomo, że nic dobrego z tego nie wyniknie dla nikogo. Tacy ludzie powinni być trzymani z daleka od kierowania czymkolwiek, no może z wyjątkiem wózka widłowego, bo dziecięcego bym jej też nie dała do prowadzenia. Tymczasem jeśli tu na forum jest ktoś z nauczycieli, życzę sukcesów i głowa do góry. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2 Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 08.06.10, 05:34 Podobno jest świetny kandydat ze szkoły. I pytanie-czy na układy tej pani nie ma rady? czy ktoś , kto rządzi maleńkim gimnazjum ogarnie tak duże liceum. czy potrzebna jest tak duża ofiara , by zaspokoić czyjeś ambicje? Nauczyciele, którzy głosowali na PO-przed wyborami wszelakimi-chwila refleksji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ja Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 08:38 A kto ci powiedział, że PO ją popiera? Bzdura jakaś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 08.06.10, 07:26 A co to za facet ten Wasz kandydat? Czego uczy? Skąd pewność, że jest lepszy? Faktem jest , że w oświacie porządny facet na wagę złota, szczególnie przydatny by zrobić porządek ze sfeminizowanym piekiełkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 08.06.10, 07:55 Nie bądzcie naiwni-Polska powiatowa układami stoi. Nawet sprzątaczka musi być po linii partyjnej lub układowej a co dopiero dyrektor szkoły. Albo się należy do odpowiedniej partii albo ma się odpowiedniego kuzyna albo bywa się na odpowiednich imieninach. A oficjalnie mówi się , że wygrał najlepszy a "ciemny lud" musi to kupić. Kogo obchodzą kompetencje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 11:05 To jest fakt , układy układziki i na stanowiska wchodzą miernoty którym nie zależy żeby coś szło w dobrą stronę. Jak czytam to obecna dyrektorka nie jest najlepiej postrzegana i to , że nagle odchodzi to musi być coś na rzeczy. Niech rodzice i kadra nauczycielska się skonsolidują i promują swojego kandydata z prawdziwego zdarzenia, który będzie dbał o interesy tej instytucji nie można siedzieć biernie na tyłkach i nic nie robić a tym samym dać sobie narzucić wolę miasta. Może trzeba zrobić trochę szumu. Jak ktoś wie to napiszcie jacy są kandydaci. Nawiasem pisząc słyszałam , że pani Masza odeszła ze szkoły wcześniej więc chyba uczniowie ale i nauczyciele trochę odetchnęli i skończył się terror. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 12:06 O stanowisko dyrektora każdy może się ubiegać , najlepiej jeśli by miał jeszcze odpowiednie przeszkolenie . A w komisji konkursowej zasiadają przedstawiciele rady rodziców - chyba dwie osoby i związków zawodowych no i reprezentant miasta . Trudno tak kogoś przegłosować ,jeśli nie ma się poparcia tych środowisk . Ktoś wcześniej użył określenia " klasztor " dla oceny Słowaka . Z historii tej szkoły wiadomo - szkoła prywatna dla panienek z dobrych rodzin - o tradycji surowej dyscypliny . Wielu osobom to odpowiadało - zwłaszcza rodzicom - . I Masza tę tradycje podtrzymywała .Jak komuś to nie odpowiada , to niech idzie do innej szkoły - jest szeroki wybór . Ja ,jako absolwent ale i rodzic absolwentów ,chwalę taką tradycję . A granica między mobbingiem a egzekwowaniem porządku i dyscypliny nie jest wyraźna . Pani prof. Anna Mordaszko potrafiła znacznie dosadniej wyrażać się np o ubiorze uczennicy czy ucznia (o wiedzy też ) i nikt nie robił z tego problemu , wtedy . Nikt rozsądny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alior Re: konkurs w I LO IP: *.net.stream.pl 08.06.10, 19:12 Teraz są inne zasady konkursu. Nauczyciele i rodzice mają tylko po jednym głosie , wiec praktycznie decyduje Urząd Miasta i związana z nim politycznie delegatura kuratorium. Dobro szkoły nie jest ważne. Może komuś pali się grunt pod nogami, może jakaś szkoła ma kiepski nabór, może grozi jej likwidacja? Trzeba się więc w porę ewakuować korzystając z kontaktów, póki one jeszcze coś znaczą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka do Angrusz i innych niezorientowanych IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 13:04 Piszesz, że: "A granica między mobbingiem a egzekwowaniem porządku i dyscypliny nie jest wyraźna ." A co ty człowieku z byka spadłeś? Może nie doświadczyłeś (łaś) w swoim życiu co to jest mobbing? Aż budzi się podejrzenie, że kryje się za twoim beznadziejnym nickiem jakiś dyrektor chory na władzę! Mobbing to mobbing i tylko osioł nie widzi różnicy pomiędzy znęcaniem się uporczywym nad swoimi pracownikami, a dyscypliną pracy. Prawdopodobnie uważasz nauczycieli za osłów, skoro zapodajesz takie teksty. Jeśli cię bierze tęsknica za rygorem to się zapisz do armii, policji albo cholera wie gdzie. W pracy, szczególnie opartej o edukację młodzieży liczy się ciepło, dobre traktowanie i wzajemne poszanowanie. Młodzież patrzy i wyciąga wnioski. Jak postępować będzie dyrektor, tak z czasem będzie postępować młodzież i kadra. Jak komuś tęskno do zwyrodniałych czasów PRL-u to droga wolna łapka w górę i głosujcie na panią Z. Mam jednak nadzieję, że po ostatnich wydarzeniach w Polsce, w ludziach coś drgnęło i zaczęli doceniać prawdziwe wartości. Dlatego najlepszym wyborem dla 1 L.O. jest kandydatura człowieka, który takie (wartości) posiada i będzie je wcielać w codziennym zarządzaniu szkołą. Pan S. Maślikowski ma też jeszcze jedną zaletę - jest mężczyzną i tu nie można mi zarzucić szowinizmu, bo ja akurat jestem kobietą, ale wiem jedno - w środowisku kobiecym świetnie sprawdza się mężczyzna jako szef. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Do mamuśki i innych o krótkiej świadomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 14:15 historycznej . Słowacki od dawna , ba !!! ze słyszenia to od samego początku uchodził za szkołę , gdzie jest rygor , wolę to nazwać porządek i dyscyplina . Zapewne dotyczyła ona nie tylko uczniów ale i nauczycieli . Z tego słynął Słowak . W takim duchu pracowała pani Maślikowska , kiedy była zwykłą i młodą nauczycielką( to pamiętam jako uczeń ) jak i wtedy kiedy była wicedyrektorką ( to pamiętam jako ojciec ). Zapewniam , zwłaszcza tych o krótkiej świadomości historycznej , że za moich uczniowskich czasów rygor , znowu !!! tylko dyscyplina , był o wiele większy niż za czasów moich dzieci. Jak pani L.J. odnosiła się do nauczycieli to nie wiem , nie pamiętam aby pani śp Koczwarska odnosiła się źle . Nie docierało to do mnie . Ale jestem za tym by nadal podtrzymywać tradycję surowej dyscypliny w Słowaku . Może to z powodzeniem zrobić pan ( nie pani , to nie rodzina ) Maślikowski - już raz brał udział w konkursie . Nie wiem ,za co jest sądzona jakaś pani Z . Musiałbym coś więcej wiedzieć, żeby ją ocenić , a na odległość nie poważę się. Wiem , że mobbing jest ( stosują go panie często przekwitające - również nauczycielki ale i w innych miejscach pracy też występuje )ale wiem , że i czasy są takie , że dyscyplina wśród młodych pracowników jest niska , również nauczycieli - wychowani na luzie , "bezstresowo" . Mam nadzieję ,że komisja konkursowa podejdzie do wyboru rzetelnie - co nie jest łatwe w Częstochowie , gdzie często podlega się działaniu różnych układów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry_duch Re: Do mamuśki i innych o krótkiej świadomości IP: *.xdsl.centertel.pl 09.06.10, 15:56 A ja uważam, że świetną kandydatką byłaby jedna z wicedyrektorek ZSTiO im. Żeromskiego. Odwala prawie całą robotę za dyrektora i to dzięki niej Żeromski jest teraz jedną z lepszych placówek oświatowych w mieście na szczeblu szkolnictwa wyższego. Zresztą niektórzy profesorowie ze Słowaka bardzo chętnie by ją widzieli na tym stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamuśka do spragnionych rygoru IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 17:45 Moi drodzy czy Wam naprawdę panujący upał do głowy uderzył? Chcecie zrobić West Point ze Słowackiego? (Niezorientowanych odsyłam do wuja Google). Chwalicie rządy pani Maślikowskiej na widok której co niektóre bardziej wrażliwe dziewczęta sikały w majtki? Czy może idziecie kluczem swoich krzywd i w miarę idei "ja miałam (em) przesrane to niech też inni zobaczą co to znaczy zamordyzm i despotyzm. Szanowna pani Maślikowska - nie jest to rzadna tajemnica była wychowanką moskiewskich szkół i prym wiodła w zwalczaniu wszelkich przejawów niechęci (bo już nawet nie powiem nienawiści) do "przyjaciół" Moskali. Jej wielkie umiłowanie komunistycznego sposobu dydaktyki i wychowania młodzieży było cechą nadrzędną i nikt w to nie wątpił. Zapewniam, bo znam to z autopsji nie przebierała ta pani w słowach i jej "słowiczy krzyk" do dziś wspominają absolwentki tego liceum. Nie wyobrażam sobie takiej, albo podobnej osoby na stanowisku, które wymaga dużego taktu, dystansu i poszanowania drugiego człowieka. Dyrektor to nie cham i gbur tylko człowiek dystyngowany i uczciwy. Swoim postępowaniem nie może siać postrachu i terroru, a świecić przykładem i co nie jest bez znaczenia przekonaniami. Wydaje mi się, że tu na forum po cichu zgromadziło się kilku przynajmniej zwolenników wychowania (tresury) jakie kiedyś sami odebrali i teraz w ramach "miłości bliźniego" pragną zaserwować młodzieży. Jeżeli jest to prawda, to wolna droga, może piszcie sobie ludziska do "NIE", albo z panem Palikotem na jego blogu uskuteczniajcie swoje absurdalne teorie. Tu zgromadzili się ludzie, widzę, że i rodzice, którzy są zatroskani o przyszłość tej szkoły. Nie potrzebujemy tu żadnych prowokacyjnych nawoływań do tego kto rzekomo byłby lepszy z Żeromskiego i jak wspaniała była pani Maślikowska. Być może była wspaniała dla autora takiej tezy, który miał i ma jakieś masochistyczne ciągoty. Ale tego typu ludzie pasują na dyrektorów jak przysłowiowa "pięść do oka". Wszystko w tym temacie. A kandydata jak łatwo się zorientować społeczeństwo Słowaka posiada. Popiera go w ogromnej większości i problem nie tkwi w tym co się tu komu na forum podoba czy nie, tylko w tym, żeby wybór odbył się zgodnie z demokracją opartą o uczciwe sumienie osób wybierających. Jeżeli one nie zawiodą i nie dadzą się zmanipulować osobom mającym do załatwienia prywatne interesy to zwycięży w Częstochowie demokracja. I może będzie to precedens, żeby w tym trudnym do zarządzania mieście coś nareszcie pozytywnie drgnęło. Częstochowianie pokazali niedawno w wyborze Prezydenta i odwołaniu poprzedniego, że mają swoje zdanie i potrafią je wypowiedzieć. Myślę, że będą również uważnie patrzeć na ręce osobom odpowiedzialnym za wybór dyrektora szkoły w 1 L.O. i w razie czego ponownie się odezwać. Jeżeli ktoś tu na forum uważa, że uczciwy i demokratyczny wybór bez "rozdawania kart" przed grą - jest niewłaściwy to niech się teraz ujawni i napisze. Może poznamy tu osoby, którym ogromnie nie w smak jest uczciwość i gra "fair play" tylko kochają krecią robotę, układy, protekcje, nepotyzm oraz jak niektórzy zamordyzm i despotyzm. Głowa do góry prawda zwycięży ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: do spragnionych rygoru IP: *.net.stream.pl 09.06.10, 18:52 Pracowałam krotko w tej szkole. Ma ogromny potencjał i wspaniała tradycję ale była zle zarządzana. Dyscyplina i porządek wśród uczniów być musi, by nauczyli się odpowiedzialności ale wśród nauczycieli atmosfera była fatalna a to za sprawą p. dyr.Faworyzowanie niektórych nauczycieli, dziwna polityka kadrowa, napuszczanie jednych na drugich, manipulacje, wyścig szczurów-co i tak nie miało wpływu na pozycje nauczyciela. Zastanawiałam się często co powinnam jeszcze zrobić by zasłużyć na uznanie, gdzie powinien pracować mój mąż czy ojciec, czy może powinnam zachwycać się strojem czy fryzurą p. dyr.Całe mnóstwo złej energii wytworzonej w ludziach. Dziel i rządź. Z perspektywy czasu ciesze się , że nie było tam dla mnie etatu bo teraz pracuje w szkole, w której jest mi dobrze. Dyr wymaga ale chwali, jest konsekwentny, konkretny, profesjonalny, życzliwy, pozytywnie mobilizujący. Sam dużo od siebie daje , świetny organizator i takiego wam życzę. Żeby nie zaczynał dnia każdego od wizyt towarzyskich na parterze szkoły...Żeby nauczyciel znaczył przynajmniej tyle co księgowy szkoły, sekretarka czy p. sprzątająca, ze o p. administratorze nie wspomnę- a nie był traktowany jak śmieć. Trzymam kciuki za Was i życzę lepszego dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lejdi do" kaski" IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 19:20 Witam, ja tam byłam krótko, pracowałam roczek jako stażystka. Faktycznie dużo racji w tym co piszesz. Czułam się od pierwszej chwili jak śmieć. Dyrekcja nie raczyła nawet mi odpowiedzieć dzień dobry jak jej na korytarzu mówiłam. W końcu przestałam po iluś razach, bo ile można się płaszczyć.Z początku wydawało mi się, że to tylko mnie dotyczy, ale to był standard. Gwoli prawdy dodam, że kiedyś jeden raz nawet udało mi się porozmawiać przy okazji rozliczania się z konspektów. Przykre jest, że baba ładowała do wszystkich na per ty. A jeśli już chciał kogoś zj...ć do zazwyczaj waliła pani profesor. Ogólnie typowa lala błyszcząca cekinami, której głównym problemem była fryzurka i ciuszek. Kadra obdarowywana była wszystkimi jej obowiązkami (nie wiem jak jest teraz, ale pewnie niewiele się zmieniło). A gaduła nie do przegadania, zresztą kto by ją przegadał, nie było i nie ma równych partnerów dla tej pani. Prawda, że teraz jestem chwilowo bez pracy, ale gdybym miała wrócić do tego bajzla pod wezwaniem świętej Lidii to wolę już mój obecny status gospodyni domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 " masochistyczne ciągoty " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 22:35 Do mamuśki : a pisz sobie jak chcesz, ale ludzie - rodzice - mają już dość bałaganu w szkołach , bo od kilkunastu lat szkołami zaczęli rządzić ludzie " z taktem i wyczuciem " tylko bez trzymania się ziemi . Ja mam tych ludzi dość i dlatego mimo różnych określeń moich poglądów , nie dam się i swoje będę odważnie głosił . Zaczęłaś brzydko określać panią Maślikowską , a czy pamiętasz , czy znałaś w ogóle p Annę Mordaszko . Ona była moją wychowawczynią i wiem jaka była , jak się czasami odzywała , ale zmuszała do pracy . A czy byłaś na ostatnim Zjeździe absolwentów Słowaka ( 100 chyba rocznica , a na 95 rocznicy chyba to wtedy jeszcze pani A.Mordaszko pojawiła się na scenie i trzeba było słyszeć ile dostała oklasków .) Ja nie mam masochistycznych ciągot , tylko po przeżyciu sporej ilości lat jestem przekonany , że tylko dzięki ciężkiej pracy ,wysiłkowi osiąga się dobre wyniki . Ale kierownictwo MEN woli inaczej - promowanie z jedynkami . W nadchodzących wyborach - jeszcze nie tych prezydenckich - ludzie będą mogli się wypowiedzieć czego chcą : czy luzu liberalnego czy dyscypliny w szkole i wychowania a nawet tresury . Bo szczyl w pierwszej klasie ma wiedzieć, że się wstaje , kiedy nauczyciel wchodzi .Nie musi wiedzieć dlaczego byle to robił .Jak zmądrzeje , to będzie wiedział dlaczego . Co do ustawiania konkursów to ogólnie się zgadzam : bez ustawiania . No ale to trudne i trudne do udowodnienia , że takiego czegoś nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyzsza? Re: Do mamuśki i innych o krótkiej świadomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 11:46 > A ja uważam, że świetną kandydatką byłaby jedna z wicedyrektorek > ZSTiO im. Żeromskiego. Odwala prawie całą robotę za dyrektora i to > dzięki niej Żeromski jest teraz jedną z lepszych placówek > oświatowych w mieście na szczeblu szkolnictwa wyższego. Ciekawe twierdzenie, nie tylko dlatego, ze Zeromski do szkoly wyzszej ma sie jak wol do karety, ale nawet na poziomie ponadgimnazjalnym do liderow nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do mamuśki i innych o krótkiej świadomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 21:23 Myslę,że tymi wpisami ktoś robi krecią robotę szkole. I można się domyślać kto to jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: do Angrusz i innych niezorientowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 11:50 a czy uwazasz, ze w XXI wieku mobingiem jest polecnie pracownikowi wystosowywania pism do petentow napisanych na komputerze (po kilku zfinansowanych szkoleniach) poprawna polszczyzna (bez bledow gramtycznych i stylistycznych)? Czy uwazasz, ze mobingiem jest rozliczanie czasu pracy pracownika, ktory poza siedziba firmy zalatwia sluzbowe sprawy w 30 minut, a potem 3 godziny lata po sklepach? W pojeciu pewnych pracownikow urzedow w tym miescie jest to mobing przez przelozonych! W tym kraju mobing stal sie slowem kluczem do wszystkiego byle tylko nie pracowac i nie przemeczac sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 do innych niezorientowanych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.10, 12:09 Do abc : Angruszowi nie trzeba o tym mówić , bo dobrze wie jak jest . Z mobbingiem jest podobnie jak oskarżenie o molestowanie przez nauczyciela w szkole - zawsze oskarżyć można Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYM do angrusz1 IP: *.chello.pl 17.06.10, 14:42 brawo za twa wypowiedz !!!jest cos niefajnego jak szkalowanie opini i szklo i dyrektora prosze ciekawski o zerkniecie na strone internetowa i tam sa odpowiedzi o wynikach nauczania Tego Liceum Slowackiego w nazwie a teraz konkrety rece skaldajcie albo podatki podwyzcie bo powia czestochowaski to jest biala plama i miasto tez w zarobkach!!!a to tez sie wiaze w przychodach miasta nauczyciele nasi w czestochowei zarabiasli mniej niz srednai nauczyciela o takim samym stopniu kwalifikacji budzet miasta musial polozyc tu moge sie mylic co do ilosci ale 12 milonow zlotych zeby wyrownac pozim pensji nauczycieli do sredniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Można IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 19:51 Do TYM: Pisze :"podwyzcie bo powia czestochowaski to jest biala plama i miasto tez w zarobkach!!!a to tez sie wiaze w przychodach miasta nauczyciele nasi w czestochowei zarabiasli mniej niz srednai nauczyciela o takim samym stopniu kwalifikacji budzet miasta musial polozyc tu moge sie mylic co do ilosci ale 12 milonow zlotych zeby wyrownac pozim pensji nauczycieli do sredniej " Można zatrudniać tylko dyplomowanych i mianowanych i dawać im wszelkie nadgodziny i już średnia płaca wyjdzie bardzo wysoka . Ale także można zatrudniać młodych nauczycieli : stawka zaszeregowania niższa - kontraktowy albo stażysta , no i dodatek za wysługę lat niższy . Można nie dawać żadnych nadgodzin ale za to zatrudniać nawet na kilka godzin innego nauczyciela , który ma mało godzin , ba nawet mu brakuje do pół etatu . I wtedy wyjdzie dość niska średnia płaca wśród takich nauczycieli . Co jest lepsze ? Trudno powiedzieć . Ale ta druga opcja ma tę zaletę, że znacznie więcej ludzi ma pracę . Nie jest bezrobotnymi na lub bez zasiłku . W sytuacji tak dramatycznego spadku zatrudnienia nauczycieli ( nawet dyplomowani i mianowani dostają do wyboru : emerytura albo 3/4 etatu ) lepiej utrzymać w oświacie jak najwięcej nauczycieli . Zostaną najlepsi , najbardziej wytrzymali . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 19:02 Do "mamuśki" - no wreszcie ktoś nazwał rzeczy po imieniu i uporządkował parę spraw w tej dyskusji. Prawda, że "mamuśka" jest idealistką, ale bez takich ludzi jak Ona żyje się źle. Ma rację, że despotom i ludziom, którzy zawsze szukają ogniska, żeby upiec własną pieczeń trzeba mówić stanowczo NIE ! Inaczej w Polsce będzie jak na Ukrainie - wszystko za łapówki i znajomości. Faktycznie wielu wychowanych w tamtym systemie, który uczył tylko jak kraść i kombinować nadal ciągnie do władzy, bo tam mogą rozwinąć skrzydełka. Jedno w tym naszym biednym kraju jest zastanawiające, dlaczego do władzy nie garną się ludzie z nieposzlakowaną opinią tylko zawsze jacyś popaprańcy mający problemy z prawem. Na takich jest zawsze urodzaj. A jak się zacznie promować na stanowisko człowieka z dobrą przeszłością, uczciwego to góra usiłuje go zdeptać. Osobiście byłbym za panem S. Maślikowskim, z kilku powodów - jest to człowiek znany z uczciwego postępowania, faktycznie startował już kiedyś na to stanowisko, ale zmieliły go te same tryby, które w tej chwili również usiłują pokazać swoją siłę. Zgadzam się z mamuśką - w Częstochowie coś się zmieniło na lepsze i mam wrażenie, że ludzie zaczynają patrzeć władzy na ręce. Istnieją na szczęście media i w razie czego dzięki uprzejmości Gazety wiele spraw zamiatanych pod dywan ujrzy światło dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 09.06.10, 19:17 To niech startuje ta osoba z Żeromskiego czy nawet innego liceum. Przynajmniej zna specyfikę szkoły średniej a nie ta z malenkiego gimnazjum i w dodatku tak kontrowersyjna. Nie wystarczy zrobić show z młodzieża w UM by rządzić dobrze w LO. to tylko wskazuje na p. układy. Za starej ekipy impr. miejskie obsługiwał Traugutt a teraz ta szkoła ma swoje 5 minut. układy, układy i hop w górę po trupach. Z tego co czytam , LO za bardzo tego kandydata nie chce.Niezłe perspektywy na udana współprace.chyba ze na starcie zamordyzm... Kandydaci z liceów -do konkursu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goście z LO Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.prenet.pl 09.06.10, 21:58 Panie Maślikowski , liczymy na Pana !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.10, 09:36 Co do kandydatury Pana Maślikowskiego: uważam, że jest to wysoko postawiona osoba. Powiedziałbym nawet o Nim GOŚĆ. Facet ma pojęcie, o czym świadczą Jego poczynania w IPNie. Poza tym, jest obecnym pracownikiem szkoły. Wszystkim nauczycielom z pewnością dużo lepiej będzie się współpracowało z osobą że tak powiem 'z załogi'. Nie wiem co tak na prawdę będzie miało wpływ na wybór, nie sądze, żeby była to uczciwa gra. W każdym razie i rodzice, i nauczyciele i sami uczniowie, a przecież to o ich dobro chodzi przede wszystkim, popierają kandydaturę Pana Maślikowskiego. WSZYSCY TRZYMAMY ZA PANA KCIUKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 10:54 "Co do kandydatury Pana Maślikowskiego: uważam, że jest to wysoko postawiona osoba. Powiedziałbym nawet o Nim GOŚĆ. Facet ma pojęcie, o czym świadczą Jego poczynania w IPNie. Poza tym, jest obecnym pracownikiem szkoły." To, ze jest wysoko postawiony na tym stanowisku jest akurat wada. Ciekawe czy ma pomysl zeby szkole w ogole uratowac, na ten moment nabor jest tragiczny. Brak chetnych, ktorego nie da sie wytlumaczyc tylko nizem demograficznym. Z roku na rok, coraz gorzej i szkola toczy sie rozpedem. Nie wiem czy ta kandydatura jest w stanie zmienic wizerunek szkoly w miescie. Tu potrzeba fachowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarząbek Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.10, 10:06 Łubu dubu łubu dubu niech nam żyje prezes naszego klubu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ikto Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 16.06.10, 23:50 kiedy ma być ten konkurs? wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyga 2 najlepsze licea w Cz-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 15:08 podajcie dwa najwyżej stojące w rankingu licea w Częstochowie. Tak na drugim miejscu jest Słowacki a potem długo długo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: 2 najlepsze licea w Cz-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.10, 15:13 Związki zawodowe Solidarność powinny zwrócić uwagę na prowadzenie historii w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka 2010 Re: 2 najlepsze licea w Cz-wie IP: *.xdsl.centertel.pl 18.06.10, 13:32 Nie narzekałam na rozszerzoną historię z mgr Kaim-Zyśk, więc dlaczego mają zwracać uwagę? Lepiej niech na naszą byłą wychowawczynią zwrócą. Nepotyzm i tyle. Arcybiskup Nowak i "kracząca" Wrona w rodzinie, więc nikt jej nic nie zrobi. A ta pani (U.Z - jakby ktoś nie wiedział) kandyduje. Cała szkoła jej nie chce, ale obie razem z obecną p. dyrektor starają się jak SB uciszać tych niepoprawnych. Ta szkoła jest jak powiedzenie o niej: "Z przodu liceum, z tyłu muzeum, w środku obóz" I to taki obóz, że KL Auschwitz to przy tym wakacje. Uczniowie są psychicznie niszczeni przez kadrę pedagogiczną, nie dosypiają, nie mają prawa chorować. Wiem, że nazwisk się nie powinno używać, ale skoro już jestem absolwentką to nie będę się ograniczała. Panie: Zaleska, Jończyk, Słomian, Szczekocka, Całus. One z całą pewnością nie powinny uczyć. Albo nie mają podejścia do ucznia, albo powinny mieć już dawno emeryturę, ale wolą siedzieć przy korycie. Idąc do tego liceum miałam nadzieję, że po jego ukończeniu będę wykształconą, pełnoprawną obywatelką kraju. Teraz uważam, że była to potwornie zła decyzja, bo jedyne czego się nauczyłam, to kombinować, niewysypiać się i korzystać z porad psychologa. Czy licuem powinno tak niszczyć życie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: 2 najlepsze licea w Cz-wie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.10, 15:10 <I to taki obóz, że KL Auschwitz to przy tym wakacje> tego nauczyłaś się na historii? no no pogratulować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Od lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 19:33 Do absolwentki : "bo jedyne czego się nauczyłam, to kombinować, niewysypiać się i korzystać z porad psychologa. " To szkoda , że tylko tego się nauczyłaś . To w 80 % od ciebie zależało . To ty zaniedbałaś , to ty utraciłaś szansę . Nauczyciel może tylko pomóc , ale do głowy wejdzie tylko dzięki twojej pracy , pracy w pocie czoła . A mogłaś niedosypiać i ryć np słówka angielskie . A szkoła od lat była znana z dyscypliny i powtórzę się od lat ta dyscyplina spada , maleje . Ja kończyłem w 1975 i wiem co to było - fizyka u prof. Anny Mordaszko . Przeżyłem , nie miałem trudności dostać się na dobrą politechnikę . Moje dzieci kończyły 2001/2002 i wtedy też obserwowałem dyscyplinę - już nie ta co dawniej . ale może większa niż w innych luzackich liceach . Ja wolę dyscyplinę , porządek i skupienie się na nauce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student historia w ILO to dno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.10, 13:06 jeśli absolwentka tak myśli jak pisze. Wstyd, żenada itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedząca I LO IP: *.xdsl.centertel.pl 23.06.10, 15:24 W Słowackim dzieje się źle,a nawet bardzo źle... Jak wybierałam ta szkołę to myślałam,że się czegoś nauczę,a nie nauczę się jak myśleć byle do wakacji...!!! Ta szkoła wykańcza psychicznie...!!! Żeby mieć w miare oceny muszę zarywać noce,a i tak nie ma sprawiedliwości.Co do p.Całus to w 100% się zgadzam,ta pani powinna już dawno iść na EMERYTURĘ!!! Nic nikogo nie nauczy tylko jej słynne: "HAAALO,tu jestem!" Zgadzam się też,ze stwiedzeniem,że p.Kajm umie nauczyć historii i robi to dobrze,ale lepiej od niej i z pasją naucza historii p.Paściak.Co do p.Maślikowskiego to chyba dobry kandydat na dryrektora,przynajmiej nie przebiera się i nie wygląda jak p.Lidia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: I LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 17:09 Zaczynam się niepokoić-moje dziecko chce iść w tym roku do Słowackiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luśka Re: I LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 17:54 wiecie co?- super dyskusja:) zrozumiałam ,choć nie siedzę w tej szkole: - fajnie byłoby ,aby Maslikowski został dyrem -zle jakby została Zalewska - miasto może wszystko...a może jakiś koń trojański:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Re: I LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.10, 22:07 Obstawiam, ze wygra Agata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: I LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.10, 16:41 W ten wtorek. Nawet pani wicedyrektor R. już nie ma pojęcia kto dokładnie startuje ^^ Z. się wycofała i idzie na urlop zdrowotny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ucznia Re: I LO IP: *.net.stream.pl 25.06.10, 16:01 Agata?czy masz na mysli Agate L? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do absolwentki Re: 2 najlepsze licea w Cz-wie IP: *.prenet.pl 27.06.10, 20:48 Taka młodzież otrzymuje dzisiaj świadectwo maturalne..........!?.Obóz,koryto....myślę ,że z tobą jest jeszcze gorzej,tobie potrzebny jest dobry PAS,albo PSYCHIATRA .Nie pas,dużo pasów .Co ty napiszesz na forum ,jak jakimś cudem skończysz studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: 2 najlepsze licea w Cz-wie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 10:06 Do do ... : No właśnie , wielu osobom , tu wypisującym się forumowiczom , przydałoby się przyłożyć wiele pasów . Dawniej w szkole , zwykle podstawowej , były tzw łapy i agresji , chuligaństwa i zwykłego chamstwa było mniej . Te łapy były skutecznym narzędziem odstraszającym jednych no i zwykłą , skuteczną i dolegliwą karą dla drugich . No ale PO przeforsowało ustawę , że taka metoda wychowawcza to teraz agresja i przestępstwo . No cóż , zdrowy rozsądek zaczyna ustępować ideologii liberalnej . Ciekawe jak Polacy to ocenią w kolejnych wyborach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: 212.87.244.* 25.06.10, 05:50 A ja powiem jedno: tam powinien przyjść zupełnie Ktoś z zewnątrz, nie związany z żadną koleżanką, ani kolegą. W wielu przypadkach się to już w częstochowskiej oświacie sprawdziło. Nowa osoba, nowa wizja, nowe spojrzenie na wizerunek szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.146.177.16.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.06.10, 19:37 Bez przesady. W ogóle ponoć przesunięto termin rozwiązania konkursu... Cała ta sprawa śmierdzi na kilometr. Co do nauczania p.Kaim, czy też p.Paściaka - oni przede wszystkim UCZĄ. Natomiast pod wielkim znakiem zapytania jest to co wyprawia niejaka była bibliotekarka(A.W. gdyby ktoś nie wiedział o kogo chodzi), która (nie wiem, jak jest obecnie) za moich czasów recytowała książki z pamięci nie wnosząc do zajęć nic poza tym co moglibyśmy przeczytać w podręcznikach. Osoba z zewnątrz-to nie jest dobry pomysł.nie będzie wiedziała, co tak na prawdę dzieje się za murami tej szkoły...Z drugiej strony nie popadajmy ze skrajności w skrajność...Nie porównujmy szkoły do obozu! Tam ginęli ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolewnt2010 Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.10, 18:03 Może i gineli ludzie, a u nas w szkole ginie uczniowskie serce do nauki, wola istnienia, wolność słowa...Jednym słowem człowiek po opuszczeniu murów tej szkoły nie jest tym samym człowiekiem jakim był, rozpoczynając naukę w tej przereklamowanej "Elitarnej Placówce Oświatowej" Nie polecam tej szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urisa I LO im. J. Słowackiego IP: *.xdsl.centertel.pl 28.06.10, 09:23 Słowacki to obóz na miarę 21 wieku...,już tu nie giną ludzie,ale ginie ich samoocena...,nauczyciele już się o to starają i to bardzo... Jeśli twoje dziecko chce iść do tej "Elitarnego I LO" najpierw się niech dobrze zastanowi,bo jak wyjdzie z niej to będzie zupełnie inne! Wykończonego psychicznie,fizycznie ze spadniętą prawie do zera samooceną... Swoją drogę jak będziecie wiedzieli kto wygra konkurs w Słowackim to napiszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 23:01 No jutro się rozstrzygnie kto będzie dyrektorem. Trzymam kciuki- oby jak najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renna Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 13:20 Czy już po konkursie? Kto wygrany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i juz po Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 29.06.10, 17:31 juz po konkursie-zgodnie z przewidywaniami nie został rozstrzygniety i teraz P. Kurpios wskaże dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.apus-net.pl 29.06.10, 19:27 To był żenujący spektakl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdumienie Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 29.06.10, 20:24 Czy naprawdę w całej Częstochowie nie ma doświadczonego, świetnego merytorycznie nauczyciela z liceum, który znalazłby uznanie w oczach władz oświatowych? Do czego prowadzi ta dziwna polityka oświatowa i czy ma na uwadze dobro szkół? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 20:39 Władze oświatowe mają pewnie swojego kandydata , więc dlatego nikt nie znalazł uznania w ich oczach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 21:12 Ale to komisja głosuje . To żaden nie zdobył większości ? Czy teraz inne zasady działania komisji niż onegdaj ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 21:13 To takie okrężne kręcenie lodów . Ma być " nasz " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acoto Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 29.06.10, 21:16 Kto brał udział w tym spektaklu? NIKT nie zabłysnął? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do angrusza Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 29.06.10, 21:33 widocznie ktos sie wstrzymal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana I LO im. J. Słowackiego IP: *.xdsl.centertel.pl 29.06.10, 23:23 Między kim,a kim był remis??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 23:34 A może ktoś napisać kto w ogóle startował? Przewijały się nazwiska Zemła i Maślikowski- czy to właśnie oni? Czy ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rada_rodziców Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.xdsl.centertel.pl 30.06.10, 05:00 Zemła?? Czy Ona nie była kilka lat temu dyrektorem gimnazjum nr 17?? Co do Maślikowskiego, to się nie nadaje, nie ma chłop przebicia w szkole. Dobrzy pedagodzy w Częstochowie są, ale żaden z nich nie jest na tyle głupi, żeby wchodzić do "bagna" które narobiła Lidia J. Szkoda, że przez "rozpuszczoną jak dziadowski bicz" kadrę pedagogiczną ta szkoła tak upadła. Angruszu, odnośnie twoich wcześniejszych wypowiedzi nt. dyscypliny w tej szkole. Za Twoich (i moich w sumie też, bo też kończyłam Słowaka) czasów owszem, dyscyplina była, ale czasy się zmieniają i teraz nie wolno ucznia uderzyć. Jedyne co niestety pozostaje, to psychiczne wykańczanie, bo jak to mówią: na to dowodów nie ma. Jeśli uważasz, że dobrze się w Tej szkole nadal dzieje, tylko młodzież jest zła, to idź Ty się tam teraz uczyć. Może Ci się poglądy zmienią, bo tak: - to jest obóz, - istnieje zjawisko przemocy psychicznej, - uczniowie są niedoceniani, - nikt nic nie robił, bo dyrekcja miała znajomości w Ratuszu, - osobiście uważam, że jest zbyt konserwatywny (gorzej od LPR). Moja córka skończyła właśnie pierwszą klasę i szukam jej liceum, do którego mogłabym ją przepisać. Ta szkoła... to coś... ehh, szkoda słów. NIE POLECAM TEJ SZKOŁY!! RODZICE ODRADZAJCIE!! KANDYDACI REZYGNUJCIE!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do zainteres. Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 30.06.10, 07:05 Maślikowski i Nanys (zesp. szkol nr2 gimnazjum i podst.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 07:37 Do rady-rodziców : Nie wiem jak teraz jest w ILO . Za moich uczniowskich czasów nie było atmosfery wykańczania ucznia - może inni mieli inne odczucia - ale dyscyplina była , była i w innych szkołach . Nauczyciele i wtedy byli różni i zapewne teraz . Szkoda, że w szkołach dyscyplina spada a i chęć do nauki też - to obserwuję w wielu miejscach . Co do egzaminu . To kto go nie poparł ? Czy głosowanie było tajne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.10, 21:09 Słowacki Słowackim :)bierzcie się za Kopernika:)))I niech tam polecą głowy:))..a raczej głowa:)))Najwyższej:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 12:42 czy juz wybrano dyrektora? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralina Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.51.57.30.tvksmp.pl 07.07.10, 14:11 jestem absolwentką Słowaka. uczyłam się za czasów panowania p.Szlagi i wicedyrektor p. Maślikowskiej. niestety wspomninam źle te czasy. nieprzespane noce, upokorzenia ze strony nauczycielek itp.ogólnie rygor i ciągle "pod górę". nie wiem na ile się zmieniło w tej chwili ale skoro p. Maślikowski jest kandydatem na dyrektora to trzymam kciuki za niego bo uważam, że najlepiej spełni tę funkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonka Re: I LO im. J. Słowackiego 09.07.10, 12:43 Kończyłam Słowaka pod tym samym dowództwem. Rygor owszem, ale nieprzespane noce? Chyba byłaś nadgorliwa ;) Choć fakt faktem też tego miło nie wspominam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.10, 15:12 A majtki miałaś sprawdzane zimą, czy ciepłe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no i co? Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.10, 12:27 No i co z tym dyrektorem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pleased Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 20:24 Witam :) Jestem uczennicą 'Słowaka', w najbliższym roku szkolnym będę w klasie maturalnej. Faktycznie, panuje tutaj duża presja, szczególnie w pierwszej klasie, kiedy wszyscy chcą pokazać się od najlepszej strony. Nauczyciele dość często raczyli nas tekstami w stylu: "Jeśli tego nie wiesz, to się zastanów, co robisz w tej szkole. To jest SŁOWACKI!!! " Zarywanie nocek nie jest mi obce, problemy zdrowotne na tle stresowym także. Pomimo tego ZDECYDOWANIE POLECAM to liceum!!! Uczy odpowiedzialności, umiejętności organizacji czasu, a także przyswajania MEGA ilości wiedzy w krótkim czasie ( stres). W drugiej klasie jest już zdecydowanie lepiej, człowiek uczy się dystansu do tego wszystkiego, czytaj nauczycieli z wybujałym ego. Bardzo popieram kandydaturę profesora Maślikowskiego, gdyż jest świetnie przygotowanym merytorycznie, wykształconym, obytym człowiekiem, otwartym na współpracę z uczniami. Nie boi się nowych rozwiązań, które mogłyby zaburzyć jego 'święty spokój'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.10, 22:57 Do pleased : Też popieram . Na moich studiach - chemia Gliwice - prof Podkówka ( chemia fizyczna ) potrafił na egzaminie powiedzieć do studenta ; ja tu czas z panem marnuję a mógłby na polu u siostry gnój rozrzucać . Albo : " jest tyle pięknych zawodów np szewc, co pan tu robi na chemii ? Przywykłem, skończyłem ,ale ryłem , czasami aż mózg się lasował np do trzeciego terminu z chemii organicznej u prof. Troszkiewicz ( wtedy 77 lat ) w maju , kiedy na całej uczelni były igry a akademik cały huczał od muzyki i podpitych studentów . Ale w Słowackim fizyki uczyła mnie prof.Anna Mordaszko - też miała niezłe powiedzonka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cccr Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.07.10, 18:34 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 10:13 i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.146.84.14.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.08.10, 21:42 Wiadomo już kto powita nas 1 września na szkolnym dziedzińcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pleased Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.10, 19:53 Z tego co wiem, to nowym dyrektorem została kobieta, nazwiska niestety nie pamiętam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gi Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 11:26 ?????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka! Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 02:27 pani Ledwoń. Absolwenci szykują nalot na 1 września, szykujcie się xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 02:33 po długich i wnikliwych dociekaniach wyszło nam że pani Agnieszka Henel którą wytrzaśnięto nie wiadomo skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 27.08.10, 08:40 A zna KTOŚ tę Panią? Czy uczestniczyła w konkursie (?), bo, o ile mi wiadomo, kandydatów w konkursie bylo dwóch: p.Maślikowski- nauczyciel z I LO i "jakaś" Pani z zewnątrz, ale NIE p.Henel... Skoro robi się "TAKIE numery", to po co organizować konkursy??? Od razu "przynosić w teczkach SWOICH", po co zabierać ludziom czas, zarówno kandydatom, jak i członkom komisji... NIE PIERWSZY to już ( i pewnie nie ostatni...) TAKI konkurs na dyrektora w naszym mieście ! W S T Y D demokratyczna (niby) WŁADZO!!! Ja przynajmniej "dziękuję" za TAKĄ demokrację; wezmę to pod uwagę przy najbliższych wyborach samorządowych ! Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega z Pracy Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.2.9.46.tvksmp.pl 02.01.11, 19:37 Widać że niektórym nie znana jest procedura konkursu na dyrektora. Jak ktoś ma problemy z wyszukiwaniem na internecie to po krótce wytłumaczę. Jeżeli komisja konkursowa nie wybierze dyrektora - czyli jest remis w głosowaniu wtedy głos decydujący ma osoba pełniąca obowiązki Prezydenta Miasta, wybiera albo z pośród startujących kandydatów, lub wybiera osobę trzecią przez siebie wskazaną. Najczęściej wybierane jest to trzecie wyjście ( przykład -dyrektor II L.O.) dzieje się tak dlatego iż Prezydenci Miast wybierają osoby do których mają zaufanie, a nie te które startują w konkursach. Za 4 lata zweryfikuje się ten wybór i albo Pani Henel dalej będzie dyrektorem - bo wygra konkurs , albo nie. Nie ma co rozpaczać. Nauczycielem się jest całe życie Dyrektorem się bywa. Osobiście uważam że pani Henel powinna się sprawdzić na tym stanowisku. Więc mam tylko prośbę, aby nie nastawiać się do niej anty bo to bez sensu. Jak się komuś nie podoba to co zrobił pan Kurpios to nie głosujcie na niego. Pozdrawiam słowackiego i mam nadzieje że jednak przekonacie się do Pani Henel, jako nauczycielka jest naprawdę bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxcv Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 10:41 Agnieszka Henel jest polonistka w II LO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewucha Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 11:00 coż więc...mamy dyrekcję z teczki jak zawsze w czestochowie... dziewczyna młoda moze się bedzie chciała wykazac,..może ma dobre wzory...po koperniku przecież...uczyła w II LO i IX LO ale skad się wzięła?w konkursie???czy bedzie umiała posprzatac po poprzedniczce??..jakie ma kwalifikacje...z jakimi organizacjami wspołpracuje? wstyd za takie rozwiazanie sprawy panie kurpios ...zawiodłam się na panu ..a dlaczego nie został Dyrem Maslikowski,prosze o wytłumaczenie sprawy???dlaczego tak rozwiazuje się problemy...pytam bom mloda i prosta dziewucha ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.chello.pl 27.08.10, 11:23 Co tutaj tłumaczyć?Kumoterstwo ,protekcja,układziki.....Jak się ma w rodzinie "zbycha,czy mira" dostaje się pracę w taki sposób.Nie musisz być dobrym nauczycielem,jak mówi pani naczelnik,wystarczy wiedzieć z kim dzieci chrzcić!?Takie wolty jak teraz, nie robiono w oświacie częstochowskiej za żadnej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 12:30 Pani ta jest z klucza partyjnego pani Leszczyny, która startuje na stanowisko prezydenta Częstochowy i ustawia teraz wszystkie swoje koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notak Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 28.08.10, 12:39 Tak też i pomyślałem, w końcu to TEŻ polonistka, a więc KOLEŻANKA ze "szkolnej ławy"! Scyzoryk się w kieszeni otwiera,jak się patrzy na TAKĄ "demokrację" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Nie ma 100 % zasady ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.10, 15:47 ale jednak to matematyczki umieją logiczniej myśleć, sprawniej liczyć . Poprzednia dyr. była matematyczką a ta będzie polonistką . Czy poradzi sobie z finansami szkoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nie ma 100 % zasady ale IP: *.net.stream.pl 28.08.10, 17:29 Na jakiej podstawie zakład Pan, ze humanisci sa mniej logiczni? Poza tym od liczenia jest ksiegowa. Dyrektor ma realizowac swa wizje szkoly, wspierac nauczycieli i uczniow, pracowac w srodowisku lokalnym na rzecz szkoły itp. Nie ma znaczenia jakiego przedmiotu uczy tylko jakim jest czlowiekiem. A p. Agnieszka powinna byc przede wszystki Herkulesem , bo bedzie musiala wykonac jedna z jego prac.....Powodzenia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Nie ma 100 % zasady ale IP: *.2.141.91.tvksmp.pl 28.08.10, 18:23 Już bez przesady z tym Herkulesem:)A tak swoją drogą - chyba głupio stanąć dyrektorowi przed gronem pedagogicznym, które go nie wybierało, natomiast poparło kandydata uczestniczącego w konkursie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Nie ma 100 % zasady ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 19:42 wie jak to się robi, bo w II LO było przecież identycznie z konkursem... też był remis i wskazanie prezydenta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Nie ma 100 % zasady ale IP: *.chello.pl 31.08.10, 14:55 Te konkursy na dyrektorów szkół to jedna wielka LIPA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.chello.pl 28.08.10, 22:54 To nie są koleżanki,to są kuzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehee Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 29.08.10, 00:28 No to jeszcze lepiej... NEPOTYZM kwitnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MANUELA Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.10, 20:44 No nie wiem,może i kwitnie, ale niektórzy z tego grona to kretyni.Np tak ta od historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???????????? Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.10, 22:52 że co?jak tak można:)Manuelo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 08.09.10, 19:36 Witam, jestem ciekawa jak nowa Pani dyrektor sobie radzi, czy ktos odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu? Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 20:19 podbijam temat?jak sobie radzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i co? Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.net.stream.pl 05.03.11, 23:56 I co slychać w Słowaku? Jak tam "nowa" p. DYREKTOR? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no i co Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 00:09 ty chcesz wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baja Re: konkurs na dyrektora I LO im. J. Słowackiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 11:11 ja tez chce wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś