Dodaj do ulubionych

czynsz w prywatnych kamienicach

08.01.11, 18:10
mam pytanie. czy są jakieś regulacje dotyczące procentowej wysokości czynszu? tzn jeżeli np czynsz w 2010 roku wynosił np 400zł, to o ile może prywatny właściciel kamienicy podnieść czynsz? do jakiej wysokości? i czy są jakieś przepisy, które to regulują?
Obserwuj wątek
    • dominik.wu Re: czynsz w prywatnych kamienicach 08.01.11, 19:34
      A trąbiłem na tym forum z milion razy. Powtórzę zatem:

Czynsz regulowany jest Ustawą o ochronie praw lokatorów i mieszkaniowym zasobie gminy.
      Mówi ona, że stawka czynszu nie może przekroczyć 3% wartości odtworzeniowej 1. metra powierzchni użytkowej mieszkania. Wartość tą raz na pół roku ogłasza wojewoda. Obecnie wynosi on 3 359zł, co w przeliczeniu wg ustawy daje 8,40zł/metr. Więcej wynieść nie może. Jeśli wynosi, to możesz taki czynsz zgłosić do sądu i sądownie żądać jego obniżki.

www.katowice.uw.gov.pl/news/komunikaty_i_informacje/st:1/idn:3328.html
      Czynsz może być podnoszony raz na pół roku. Jeśli wynosi mniej, niż w/w, to podwyżka nie powinna być większa, niż 15%, ale ten zapis zniknął parę lat wstecz.
      • agnieszka82-2 Re: czynsz w prywatnych kamienicach 13.03.11, 20:55
        WITAM COOOOOO?WYNAJMUJE MIESZKANIE MAM 38m CZY TO ZNACZY ŻE MÓJ CZYNSZ NIE POWINIEN BYĆ WYŻSZY NISZ 319 zł odpiszcie prosze ......
    • Gość: stefan Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: *.146.127.185.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.01.11, 11:24
      A jaki macie metraż? Bo dominik.wu napisał, że to od metrażu zależy.
      • Gość: ale jaja Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 12:03
        nie od metrażu, tylko od "widzimisię" właściciela kamienicy
        • Gość: Mas Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.11, 14:38
          Gość portalu: ale jaja napisał(a):

> nie od metrażu, tylko od "widzimisię" właściciela kamienicy

Dokładnie każdy właściciel narzuca stawkę ile mu się podoba. Odpowiem dlaczego np ja tak robię. Mam 7 mieszkań z których sześć wynajmuję a za 3 biorę pieniądze po 700 zł za 35m2. Troje pozostałych mimo licznych wyroków sądu nie płaci, ale za to ja musze płacić podatek od nieruchomości za wodę której odciąć im nie mogę a którą zużywają, i podatek od wzbogacenia za wynajem (płacę od pieniędzy których nie dostaję). Wyrzucić takich nie mogę do 2013 roku (2008 wniosek o przyznanie lokalu zastępczego). Także przez dobrych cwaniaczków co nie placa za mieszkanie, czynsze kosztują tyle ile kosztują. Teraz już z tym nie będzie problemów bo jest cos takiego jak umowa najmu okazjonalnego w której lokator wskazuje mieszkanie do którego będzie mogł zostać wyeksmitowany po rozwiazaniu umowy. Oczywiście spisywana w obecności wlasciciela wskazanego lokalu u notariusza.
          • Gość: eeeeewkaa Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: 195.88.28.* 10.01.11, 14:55
            stawki stawkami a mój wujek płaci za 30m i dwie osoby 519zł. Jak się nie podoba to...wiadomo nikt nie trzyma siła. Gaz i prąd oczywiście oddzielnie.
            • Gość: lokator Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: 46.113.207.* 10.01.11, 15:08
              Jednak ludzie kupują-mieszkają-płaczą-płacą-no bo gdzieś mieszkać muszą czy po prostu trzeba mieszkać i płacić.Bardzo trudny temat -forum nic nikomu nie pomoże.Dzisiaj ceny wszędzie zaczynają być umowne.
              • Gość: ech Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 16:57
                Żeby chociaż te odstępne były mniejsze....A tu zapłacisz, i nie wiadomo kiedy może Ci umowę wypowiedzieć , takie ma prawo.
                • Gość: bolo Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 10:51
                  A o co wy się tu tak spieracie. Zawsze czynsz w prywatnych kamienicach był najdroższy
                  • Gość: ola Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 11:09
                    A jak się komuś nie podba to brac kredyt i kupować mieszkanie.jest ich na rynku pełno.Tak robi większość ambitnych ludzi.Nauczyli się tylko narzekać.Do pracy sie brać a nie narzekać.
                    • 31anna Re: czynsz w prywatnych kamienicach 11.01.11, 18:33
                      ola ty wiesz co piszesz, czy tylko piszesz, zeby pisac??? obydwoje z mężem pracujemy, mamy dwójke dzieci i regularnie płace czynsz, bez jakichkolwiek zadłużeń. Nie mam zamiaru płacić za kogoś kto czynszu nie płaci, dlatego zanim napisłałam pismo do administracji budynku wolałam się zapytac tutaj. Oczywiście nie jest to jedyne źródło mojej wiedzy... ale i tak dzieki za informacje..
                      • dominik.wu Do Anny 12.01.11, 10:46
                        W takim razie idź tropem, który Ci podałem:
                        - ustawa o ochronie praw lokatorów i mieszkaniowym zasobie gminy
                        - link, który podałem

Kwotę z linku należy podzielić przez 12 i pomnożyć przez 0,03. Zwróci to maksymalną dopuszczalną prawnie stawkę czynszu za metr.

Piszesz o administracji? Kto Wami administruje? LZWN, czy WAM? U nich obowiązują narzucane przez nich stawki odpowiednio 6 i 7 zł/mkw. W Gold Home obowiązuje 8,09 (nieporozumienie). Ja u prywatnego właściciela płacę gwarantowaną umową 6zł/mkw.
                        • 31anna do dominika 13.01.11, 21:42
                          dzieki za podpowiedź. wyszło mi że powinnam płacić za czynsz duzo mniej niz naliczył administrator...:) teraz czekam na pisemna odpowiedź na pismo o zobaczymy...
                          a że prywatna kamienica?? cóz tam tez obowiązuje prawo.. i tyle..
                          aha dominik ja nie "biurwa" jestem tylko terenowa:) - a to tak w nawiązaniu do innego tematu na forum:):)
                          • dominik.wu Re: do dominika 21.01.11, 14:58
                            Za biurwę przepraszam, poniosły mnie emocje.
                    • dominik.wu Re: czynsz w prywatnych kamienicach 12.01.11, 10:51
                      Ale nie każdemu taki kredyt dany jest. KNF ciągle uczciwym ludziom rzuca bele pod nogi chcąc wyeliminować z rynku kredytowego nieuczciwych.
            • dominik.wu Re: czynsz w prywatnych kamienicach 12.01.11, 10:49
              > stawki stawkami a mój wujek płaci za 30m i dwie osoby 519zł.
              30 x 8,40 = 252zł. Do tego pewnie dochodzą śmieci, woda, oświetlenie części wspólnej. Ale gdzie to jest w tych przepastnych 267zł? Wał się kręci.
              • Gość: eeeeewkaa Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: 195.88.28.* 12.01.11, 20:45
                cóż prywatna kamienica.Jak się nie podoba to do widzenia.
                • Gość: lokator m1 Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: 188.33.209.* 13.01.11, 21:56
                  A moja ciocia placi 3.23 z za m2 ale ma pokoj bez okna i komina oraz budę na kury na podworku.
                  • dominik.wu Re: czynsz w prywatnych kamienicach 21.01.11, 14:46
                    A ja płacę 6zł/mkw - mieszkanie w centrum miasta 10 metrów od III Alei, najem dożywotni, dożywotnie stawki państwowe (ustawowe), zdrowe mury z cegły, gaz, co, niedługo kablóweczka. Ale trzeba trafić na człowieka, nie na wampira.
                    • 31anna Re: czynsz w prywatnych kamienicach 21.01.11, 17:19
                      dominik to mieszkasz koło mnie:) a nie ma jakiegos lokalu wolnego w tej twojej super kamienicy????:)
                      • dominik.wu Re: czynsz w prywatnych kamienicach 14.03.11, 19:31
                        Jest, ale zajmie je właściciel. Niestety ...
                        Przepraszam za zwłokę - dawno tu nie zaglądałem.
    • dzwoneczekl Re: czynsz w prywatnych kamienicach 24.01.11, 18:27
      To co napisał dominik.wu dotyczy mieszkań będących w zasobach gminy .Właściciele prywatnych kamienic mogą stosować stawki umowne za czynsz + stawki za media/woda,śmieci itd. corocznie podawane przez te instytucje /.
      • Gość: gosc Re: czynsz w prywatnych kamienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.11, 10:04
        Dominik po co ty trujesz o tym tramwaju ? wiekszosc ludzi woli i tak swoj samochod a tramwaj czy autobus jest potrzebny w dzisiejszych czasach dzieciarni i staruszkom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka