norto 11.03.11, 21:13 gdzie kupię butelkę? też w mlekomacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spesz Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDEO] 11.03.11, 21:37 Jednym słowem,wracamy do korzeni.Szkoda,że nie ma automatów z prawdziwie wędzonymi wędlinami i żywnością bez konserwantów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.03.11, 08:23 Tak,butelkę kupisz w mlekomacie. I potwierdzam,to mleko jest pyszne,ale dla amatorów smaku prawdziwego mleka od krowy.Czuć smak,zapach. Nie nadaje się dla wielbicieli "kartonowego" mleka.Moje dziecko,niestety,nie miało okazji spróbować wcześniej takiego mleka tylko kartonowe i był to dla niej szok.Powiedziała,że śmierdzi krową i odmówiła picia. Wszyscy pamiętający i lubiący smak mleka z dawnych lat będą zachwyceni. A i jest tłuste,nie wiem ile %,ale widać,że zbiera się dużo śmietany na górze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... I dobrze!!! IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.11, 09:50 Tylko że artykuł mógłby wspomnieć o uczuleniu na mleko, jakie jest całkiem popularne wśród osób dorosłych. W ten sposób byłby bardziej obiektywny. Niestety jak się ocenia co czwarty - piąty dorosły Polak mleka pić nie powinien. Przyczyna jest prozaiczna - nietolerancja laktozy. Skoro autorka ruszyła temat, to może go uzupełni? Nie będzie wyglądało, że artykuł jest sponsorowany, bo przedstawia mleko w samych superlatywach, a więc nie do końca uczciwie. Polecam zasięgnięcie informacji u dowolnego lekarza. Piszę, dobrze, bo ktoś, kto zainwestował niemałe pieniądze w mlekomat nie zaryzykuje wpadki (wystarczy jedna i ludzie wrócą do kartoników) i o jakość świeżego mleka będzie dbał. Cza pokaże, jak inwestycja będzie się kręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
spesz Re: I dobrze!!! 12.03.11, 11:19 Nietolerancja laktozy nie jest uczuleniem.Po prostu z wiekiem organizmy dorosłych nie pijących codziennie mleka,przestają produkować enzym trawiący ten rodzaj cukru.Objawia się to...biegunką:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: I dobrze!!! IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.11, 12:52 Nietolerancja laktozy nie jest zaliczana do uczuleń i z tym się zgodzę. Jednak oprócz nietolerancji laktozy mamy do czynienia również z uczuleniem na zawarte w mleku białko. Polecam tekst: alergia.medycyna.anauk.net/6-0-4-Alergia+na+mleko+krowie.Alergia.html - wyjaśnienie jest dość szczegółowe. A dwa wyrazy, których młode matki boją się najbardziej, to tzw. "skaza białkowa" u dziecka, która często objawia się uczuleniem na białko z mleka. Żeby rozszerzyć temat - jak napisała kiedyś wyborcza: zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,8908462,Pij_tylko_mleko_.html - druga strona artykułu: Prawdopodobnie opinia o powszechności alergii na białka mleka krowiego bierze się z faktu, że naprawdę sporo osób, przede wszystkim dorosłych, rzeczywiście nie najlepiej się czuje po jego spożyciu. Nietolerancja mleka, a dokładniej zawartej w nim laktozy, dotyczy prawie co trzeciego dorosłego Polaka. Z tego samego artykułu pochodzi jeszcze jeden fakt, który warto upowszechnić: To nieprawda, że te dzieci, które go nie piją nie urosną, będą się gorzej uczyć, etc. Zmuszanie ich za wszelką cenę do wypijania "szklanki zdrowia" nie ma sensu. Zwłaszcza, że jak przestrzegają specjaliści, czasem właśnie niechęć do białego napoju jest pierwszym, zauważalnym sygnałem, że malec może cierpieć na alergię, bądź nietolerancję. Organizm niejednokrotnie dobrze wie, co jest dla niego dobre. Trzeba tylko chcieć i umieć go wysłuchać. Każdy artykuł powinien być rzetelny, a ja w pracy pani Anety rzetelności nie dostrzegłem. Są plusy - możliwość zakupu nieprzetworzonego, "niewymęczonego" mleka, ale przy okazji powinno się zaznaczyć, że ten specyfik nie jest dla wszystkich, choćby tego nawet chcieli. I na końcu - absolutną bzdurą jest stwierdzenie spesz-a, że z wiekiem organizmy dorosłych nie pijących codziennie mleka,przestają produkować enzym trawiący ten rodzaj cukru. Codzienne picie mleka nie ma tu nic do rzeczy, a na zaprzestanie produkcji laktazy, umożliwiającej strawienie zawartej w mleku laktozy mają wpływ jedynie czynniki genetyczne. Przy okazji - praktycznie każdy Chińczyk (można to rozszerzyć na całą Azję) nie toleruje laktozy i właśnie dlatego w oryginalnej kuchni chińskiej mleko nie występuje (zastępowane jest soją). Odpowiedz Link Zgłoś
spesz Re: I dobrze!!! 12.03.11, 16:08 Gdybyś poczytał dokładniej naukową literaturę,to dowiedziałbyś się,że zanik enzymu jest spowodowany również uwarunkowaniami genetycznymi,więc jedno nie wyklucza drugiego.Ale tak to już jest z pseudonaukowcami czerpiącymi wiedzę z "Tiny" i" Świata Kobiet".Łatwiej jest chlapnąć jęzorem i udawać elokwentnego niż przeczytać ze zrozumieniem coś więcej niż program telewizyjny.Życzę miłego przeglądania gazet :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: I dobrze!!! IP: *.dip.t-dialin.net 12.03.11, 20:18 Speszu, ale mój problem polega właśnie na tym, że w mojej rodzinie występuje właśnie nietolerancja laktozy. A jeśli się ma jakąś przypadłość, to każdy stara się o tym dowiedzieć jak najwięcej i to nie z TINY, tylko od kompetentnych osób. Z Tiny, to się można dowiedzieć, jakie mleko jest zdrowe, o nietolerancji laktozy powie ci lekarz (i to nie każdy) i uwierz mi, moje wiadomości są naprawdę ścisłe. To wcale nie taka prosta sprawa. Jak widzisz z IP przy moim nicku, ja piszę z Niemiec. Mleko bezlaktozowe jest tu zdecydowanie droższe, niestety, jeśli chcesz pić kawę z mlekiem, a masz problem, musisz takie kupować. Na szczęście choćby w Kauflandzie wybór produktów bezlaktozowych jest duży, niestety są one wyraźnie droższe. Gdybyś chciał coś więcej zobaczyć, to ja muszę kupować produkty z tej firmy: www.minusl.de/ Pooglądaj sobie www.minusl.de/105 - wybór jest spory - jest śmietana, kefiry, sery, lody i oczywiście mleko. Nie wiem, jak w Polsce - ta oferta jest dostępna w Niemczech. Właśnie dlatego, że w Polsce tej dolegliwości wielu lekarzy nie chce diagnozować (a bo masz nerwowe dolegliwości i stąd te objawy ze strony układu pokarmowego) nietolerancji laktozy chcę przy okazji zwrócić na problem uwagę. To dotyczy maksymalnie ok. 1/3 osób dorosłych, ale oni powinni wiedzieć, czemu po wypiciu mleka, czy zjedzeniu lodów boli je brzuch, mają rozwolnienia, czy wzdęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
spesz Re: I dobrze!!! 13.03.11, 03:36 Jeszcze raz Ci powtórzę to co napisałem wcześniej:z pewnym wiekiem ludzie dorośli mają problemy z trawieniem mleka z powodu zaniku enzymu rozkładającego laktozę.Mogą mieć na to wpływ uwarunkowania genetyczne,ale niekoniecznie.Tak naprawdę to do tej pory trwa wielki spór między naukowcami o mleko.Jedni twierdzą,że jest niezbędne do normalnego rozwoju,a inni,że jest wręcz szkodliwe.To co napisałeś o Chińczykach jest prawdą,ale podam Ci mój przykład:od dziecka uwielbiam mleko w każdej postaci(masło,sery,śmietana itp.) i z różnych żródeł(krowy,owce,kozy).Mniej więcej do 25-tego roku życia spożywałem surowe mleko codziennie bez żadnych problemów,póżniej była przerwa na ok.10 lat i znowu zacząłem popijać.Niestety,w tej chwili nawet niewielka ilość surowego mleka powoduje u mnie ciężką.....niestrawność:).Rozmawiałem o tym z lekarzem i dietetykiem i obaj stwierdzili,że powodem tego jest właśnie zbyt duża przerwa w spożywaniu mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: I dobrze!!! IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.11, 09:57 A widzisz, ciekawa opinia. Obecnie lekarze uznają teorię trochę inną. Wybacz że posłużę się tekstem naukowym. Utrzymanie wydzielania laktazy nie jest spowodowane mutacjami w obrębie samego genu laktazy LCT, lecz mutacjami na zewnątrz genu w obszarach intronów innego genu (MCM6), które wpływają na ekspresję genu LCT. W Europie za tolerancję laktozy odpowiadają dwie mutacje: przede wszystkim zmiana C na T w pozycji -13910, i nieco rzadsza zmiana G na A w pozycji -22018. W Afryce Wschodniej z tolerancją na laktozę skorelowane są inne polimorfizmy, również znajdujące się w intronach genu MCM6. I to jest obecnie oficjalnie przyjmowana przez medycynę przyczyna zaniku laktazy w organizmie, a więc nietolerancji laktozy. O piciu mleka i jego wpływie na wystąpienie nietolerancji nic nie ma, bo takiego wpływu nie ma. Niestety polscy lekarze informacjami na ten temat najczęściej nie dysponują. Skąd zatem opinia, którą usłyszałeś - ano proste. Jeśli laktoza (przecież cukier) nie jest wykorzystywana w organizmie, to od razu znajdą się w jelitach bakterie, które tą laktozą będą się żywić. Te wzdęcia, bóle brzucha, nudności, to nie jest skutek bezpośredniego zalegania laktozy w jelitach, ale skutek jej rozkładu w tym miejscu. A jeśli, przy braku laktazy, w pewnym momencie życia dostarczysz laktozy więcej (choćby lody, desery w dużej ilości, na wczasach), to bakterii wykorzystujących w organizmie laktazę się namnoży więcej, a więc i objawy się nasilą. Stąd obecnie ostrożnie bada się teorię, że bardzo ostrożne dawkowanie laktozy w dorosłym wieku może nie doprowadzić do objawów nietolerancji. Stąd w produktach, które są przeznaczone do szerokiego spektrum odbiorców (np. lody z dużych koncernów) eliminuje się laktozę z mleka (laktazą produkowaną z drożdży). Podobnie również produkuje się wiele bezlaktozowych produktów. Czasem objawy może wywołać nawet maleńka dawka laktozy, choćby z zabielanego sosu, czy zupy. Warto o tym pamiętać. Niestety, na zanik wydzielania laktazy w organizmie mamy taki sam wpływ, jak na zanik grasicy, czy zanik jajników u kobiet w wieku przekwitania. To też są geny i niestety musimy się pogodzić z tym, że jeden ma pewne możliwości dłużej, inny krócej, ale dietą tych możliwości nie zwiększymy. Czy można opóźnić nietolerancję laktozy określonym leczeniem - ano można, tyle, że to nie jest choroba i leczenie nietolerancji choćby terapią hormonalną byłoby wielkim błędem. Zbyt niebezpieczna ingerencja w organizm, a przecież z tym da się żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: I dobrze!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.03.11, 14:16 Ale pieprzysz o tym uczuleniu - przesadzasz - a może ty ogrodnik ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.11, 11:33 Mleko ma 4% tłuszczu .Wszystko jest napisane na mlekomacie. Odpowiedz Link Zgłoś
filopolityk myślałem ,że mnie już nic nie zaskoczy a tu masz.. 12.03.11, 09:55 Fajnie ,fajnie problem polega na tym ,że mamy już zdarta "psyche" poprzez reklamy i czasopisma które alarmują "mleko u dorosłych ludzi powoduje ostereoporozę i wypłukuje wapno" :(((( kto z nas kiedyś wiedział co to jest cholesterol ??? ...czy ktoś widział kiedyś na oczy cholesterol ? ...:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.11, 11:29 Też w mlekomacie po prawej stronie butelka 1l kosztuje 1 zł .Wrzucasz pieniążek wbijasz nr butelki i na dole wyciągasz butelkę .Na samej górze są butelki 0,5 l później 1 l.Wszystko sprawnie .Pieniądze też można rozmienić w mlekomacie.Mleko super .Właśnie je piję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej_na_rowerze I z czego się cieszycie? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.03.11, 13:31 Niedługo wam wszystkim przejdzie. Taki mlekomat to rzeczywiście fajna sprawa, ale jest jeden problem - to urządzenie jest przeznaczone dla ludzi, a nie dla zwierząt tylko przez pomyłkę nazywanych ludźmi. Przejdzie wam ochota na mleczko za kilka tygodni, kiedy mlekomaty będą zniszczone, oszczane, obrzygane, olane przez wałęsające się sierściuchy i zarzucone śmieciami... Życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
asterix1986 Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDEO] 12.03.11, 14:06 święta Prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxx Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.31.143.38.rybnet.pl 16.03.11, 23:26 tak, można kupić w mlekomacie albo przynieść swoją to urządzenie polskiego producenta mlekomat.info na tej stronie są adresy innych mlekomatów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 14:53 Wszystko fajnie ... tylko się nie zsiada :( kupiłem 3 butelki ... dla siebie i dla znajomych. Pojawiła się śmietana następnego dnia ale mleko zsiadło się dopiero po 6 dniach u znajomej ... ( w ciepłej kuchni ) ja nie doczekałem i wylałem. Nadmieniam, że kupuję czeto w nowym targu "prosto od krowy" i zsiadłe jest już na drugi dzień ( max 48h ) w dużo chłodniejszym pomieszczeniu !!! Co jest grane ? Tam inne krowy mają ? Coś za wolno następuje ten proces z "mlekomatowym" mlekiem abym uwierzył, że nie jest do niego nic dodawane ... a miałem nadzieję, że w końcu będę mógł pić prawdziwe zsiadłe mleko w częstochowie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do janka Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.play-internet.pl 26.03.11, 11:22 Masz rację ,ale widać że na wsi nigdy nie byłeś.Mleko bezpośrednio od krowy nadaje się na zsiadłe mleko.Inne mleka są albo pasteryzowane lub po prostu dodawane są środki które przedłużają okres jego ważności.Jeśli nie mam racji to niech ktoś ze wsi poprawi moją wypowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norto Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 19:35 moje zsiadło się w 3 dniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 20:04 ...na zsiadłe nadaje się też z kartonu hej 3,8.smacznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 12:32 Nie bardzo rozumiem ... Wychowywałem się na wsi i nie mam wątpliwości, że to "prosto od krowy nadaje się na zsiadłe" :) Stąd moje zdziwienie gdy kupiłem w melkomacie ( rzekomo nie poddawane żadnym obróbkom ) i nic ... Jadąc z nowego targu zakupiłem "prosto od krowy", dla pewności odczekałem prawie dwie doby ... i mam przepyszne zsiadłe mleko. Ten eksperyment utwierdził mnie w przekonaniu, że z tym z mlekomatu jest coś nie tak. Więcej go nie kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do janka Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.play-internet.pl 27.03.11, 13:25 Chyba masz rację.Mleko żeby się szybko zsiadło musi mieć odpowiednią temperaturę np powyżej 25 stopni w otoczeniu.Mleko zsiadłe najczęściej piło się zdecydowanie w lecie.Jeśli mleko będzie stało 3 dni to zacznie kisnąć.Mleko pijałem zsiadłe ponad 40 lat temu -wtenczas nie było tyle różnych ulepszaczy jak obecnie dodaje się do chleba czy do szynek.Miało również większy % tłuszczu i wtenczas było więcej śmietany na mleku zsiadłym.Takie są moje wspomnienia. Ciekawe -Kto mnie poprawi w tej wypowiedzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Felieton: Wielki powrót zsiadłego mleka [WIDE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 18:38 Jeśli chodzi o temp. to w takiej trzymałem mleko z mlekomatu ... i nic. Natomiast to, które kupuję "prosto od krowy" stało w dużo "gorszych" warunkach ( było sporo chłodniej ) a jednak już po nieco ponad dobie było zsiadłe. Właśnie je piję i smakuje wyśmienicie. Wnioski nasuwają się same. A szkoda bo bardzo się ucieszyłem z postawionych mlekomatów i liczyłem, że mleko z nich naprawdę nie będzie "udoskonalane". Jestem fanem zsiadłego ale aby je zrobić w dalszym ciągu muszę kombinować jak tu znaleźć osobę, która posiada jeszcze krówkę i odsprzeda mi butelkę ( a o takie niestety coraz trudniej ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Czy działa jeszcze jakiś mlekomat w Cz-wie? IP: *.96.245.2.tvksmp.pl 23.05.13, 10:22 Na Północy zniknął, na Westerplatte też już chyba nie ma ..... Odpowiedz Link Zgłoś