Dodaj do ulubionych

Demontaż komunikacji

28.04.11, 12:34
"Skręt z al. Kościuszki w stronę pl. Daszyńskiego dopuszczono tylko dla autobusów. Pod tym kątem drogowcy zaplanowali modyfikację pracy sygnalizacji świetlnej."

To i przy okazji mogliby znaki zmienić, bo dotychczasowe stawiali analfabeci. Wynikało z nich, że autobus może skręcić, ale tylko jadąc w stronę Daszyńskiego północną jezdnią al. NMP, czyli pod prąd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marzyciel Re: Demontaż komunikacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 15:20
      Wreszcie pojawił się promyczek nadziei, że za parę lat będę dumny z bycia częstochowianinem. Spójrzmy jak jest w Łodzi. Tam komunikacja miejsca "przecina" Piotrkowską ale nią nie jeździ nią. Mam nadzieje, że tak kiedyś będzie, bo Częstochowa to naprawdę piękne miasto w porównaniu np z Łodzią tylko czasami mam wrażenie, że rządzący tym miastem albo boją się wprowadzić świetne pomysły. Jestem całym sobą ZA zamknięcie ruchu w alejach. Ruch powinien tylko być dla dostawców sklepów, policji,karetek, straży pożarnej itd... NIE dla autobusów czy samochodów prywatnych.
      • pbe64 Re: Demontaż komunikacji 28.04.11, 17:39
        Jeżeli wprowadzą to rozwiązanie, to centrum miasta przeniesie się do Galerii Jurajskiej. Aleje zostaną skansenem, który będą odwiedzać tylko pielgrzymki. Pomysł żeby linie tylko przecinały Aleje jest w warunkach częstochowskich idiotyczny, bo nie ma żadnej równoległej ulicy, którą te linie mogłyby potem pojechać. Na północ od Alei jest jedna jedyna Jana Pawła II, ale odległa o około 600m, na południe jest zero równoległych ulic. W takim układzie żadna linia z Parkitki/Grabówki/Tysiąclecia nie dojedzie do placu Biegańskiego, bo nie miałaby ani jak dojechać na Zawodzie, ani jak dojechać na Raków/Błeszno. Czyli miejsce w które teraz miasto ładuje grubą kasę stanie się NIEDOSTĘPNE dla komunikacji, co w moim przekonaniu najlepiej można opisać właśnie słowem skansen.
        • Gość: Marzyciel No tak, lepiej zostawić wszystko po staremu czyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 17:52
          No tak, lepiej zostawić wszystko po staremu czyli "po częstochowsku". Najlepiej nic nie robić w tym mieście, bo życie toczy się tylko w okół Alej. Świetnie ! Taki tokiem myślenia to faktycznie te miasto nigdy się nie rozwinie, powiększy i nigdy nie będzie równoległych ulic nawet w planach bo po co kiedy mam te Aleje... A jak mi nie pasuje to pewnie lepiej abym się przeprowadził i nie narzekał, czyż nie tak ?
          • pbe64 Re: No tak, lepiej zostawić wszystko po staremu c 28.04.11, 18:00
            NAJPIERW musi być ulica równoległe do Alei na południe od nich, a dopiero potem Aleje mogą być wyłączone z ruchu. Jeżeli liczysz, że ludzie będą szli 600-1000m do kawiarni, czy sklepu, to raczej się rozczarujesz. Naprawdę, nie życzę Częstochowie źle, ale zabieranie się do takich projektów od du... strony nie wróży im świetlanej przyszłości. Od kilkudziesięciu lat wiadomo, że Aleje to nie tylko deptak, ale również ważna część sieci komunikacyjnej centrum Częstochowy. Próba demontażu tego stanu bez zapewnienia alternatywy, to czysty sabotaż.
            • Gość: Marzyciel Re: No tak, lepiej zostawić wszystko po staremu c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 18:06
              ja to całkowicie rozumiem tyle, że nawet jakby był taki projekt to znając mentalność częstochowian to wiem, że znaleźliby byle powód że jest to projekt do du.. A pozostawiając obecny stan rzeczy znowu tracimy czas na rozwój. Stanie w miejscu = cofanie się ! Może więc nie skupiajmy się na krytykowaniu tylko na zaproponowaniu dobrego rozwiązania jakiejś drogi - np Sobieskiego przeciągnąć - i nie mówcie że się nie da, bo wszystko się da jak się chce.
              • Gość: monika Re: No tak, lepiej zostawić wszystko po staremu c IP: *.2.142.31.tvksmp.pl 29.04.11, 08:25
                przecież wszystkich zmian zrobić naraz się nie da....dziś zrobimy aleje, jutro alternatywa dla nich, pojutrze sympatyczne zagospodarowanie Starego Rynku...jakby najpierw budować tą równoległą drogę, to byłoby wielkie gadanie "po co ta droga, tylko korek się robi, a przecież są aleje". generlanie też jestem za zamknięciem Alej, ludzie boją się lub nie lubią zmian, dlatego tyle gadania jest, a często też jesteśmy wygodniccy, do tej pory autobus stawał mi pod nosem, a teraz trzeba będzie się przejść kawałek, no a to przecież nie boli!!! na co dzień jeżdżę samochodem, ale zanim to nastąpiło miałam 1 drogę do III Alei...tramwaj....więc jeśli chciałam dostać się, np do empiku to dygałam na nóżkach....nie gadałam, że powinno się wykombinować jakieś połączenie "mnie z empikiem"....mieszkanie w mieście to szukanie drogi do jakiegoś celu bo nie zawsze jest bezpośrednie połączenie.....

swoją drogą, do tej pory lubie iść w III Aleje, mam swoją ulubioną kawiarnię i podjeżdżam właśnie tramwajem na wypadek, jakby mi się zachciało napić czegoś mocniejszego....i widzę, że np w niedzielę jest na prawdę dużo ludzi w Alejach...w kawiarniach pozajmowane miejsca...ciekawe czy wszyscy podjeżdżają autem (wątpię)...Aleje nie wymrą, bo też chodzenie do galerii na kawę to marna przyjemność, gdy jest ładna pogoda...
                • Gość: A-LFA Re: No tak, lepiej zostawić wszystko po staremu c IP: *.net.stream.pl 29.04.11, 11:35
                  Drogi alternatywnej dla al. NMP nie wybudujesz bo nie masz gdzie. Zabudowa na to nie pozwala. A w cywilizowanych miejscach jest na odwrót czyli wpuszcza sie wszedzie albo prawie wszędzie komunikacje publiczna natomiast samochody prywatne już nie. U nas bedzie całkowicie na odwrót czyli w al. NMP beda samochody ale nie bedzie komunikacji publicznej. I to jest najbardziej nie normalne.
      • Gość: madmax Re: Demontaż komunikacji IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.11, 22:01

Marzycielu !

Nie o to chodzi, by tak, jak to robił Wrona, "na siłę" forsować przypadkowo wylosowane z worka pomysły. Nasze miasto będzie lepsze, gdy ODPOWIEDZIALNI RZĄDZĄCY wspólnie z URBANISTAMI jasno określą priorytety przekształceń miejskiej przestrzeni publicznej w jej najważniejszych obszarach. Dopiero po tym trzeba przeprowadzić PUBLICZNĄ DYSKUSJĘ metod realizacji tych priorytetów.

Wrona nie był zdolny do takiego trybu postępowania, bo zawsze miał jedynie słuszną rację, a utwierdzał go w tym przekonaniu chór pochlebców. Poza tym, jak widać m.in. z jego działań w sprawie tramwaju, ignorował ekonomię, "dzieki czemu" będziemy przez całe lata eksploatowali tramwaj wybudowany po tragicznie nieekonomicznej trasie.

K.Matyjaszczyk nie ma odwagi, by "wylosowane" zabójcze pomysły Wrony odrzucić i brnie w tę głupotę, nie bacząc na to, że skutki kompletnie nieprzygotowanej przebudowy al.NMP, w/g idiotycznego pomysłu Wrony = za wszelką cenę utrwalającego "pielgrzymkostradę", przyniosą wieloletnie olbrzymie straty, wielokrotnie przewyższające kwotę marszałkowskiej unijnej dotacji. Do rządzenia miastem trzeba odwagi i ODPOWIEDZIALNOŚCI, a obecny przezydent w tej sprawie prezentuje coraz większą niefrasobliwość. Strach sie bać ! Miasto trzeba ratować z ruiny, bo w jakim jest stanie widać choćby po wszędzie dziurawych drogach. Potrzebny jest porządnie przygotowany program powstrzymania "powronnej degradacji" i plan wyjścia z "wronich megadługów" ! Nic tego nie zastąpi ! A czym częstuje nas K.Matyjaszczyk ? Pseudokonsultacjami nt jednośladów w Alejach ! Śmiechu warte !
        Most się za chwilę zawali, a on medytuje, jak pomalować balustradę !

Poza tym facet jest kompletnie bez kompetentnego wsparcia kadrowego; wiceprezydenci z importu, nowy dyrektor od dróg też z innego powiatu . . . Jak takim ludziom ma zależeć na NASZEJ CZĘSTOCHOWIE ???
        Trudno być optymistą . . .
        K. Matyjaszczyk nadal nie potrafi sklonić do poważnej jawnej dyskusji na kluczowe tematy zagospodarowania przestrzennego miasta NIKOGO z częstochowskich urbanistów ! I jak tu się dziwić, że w parkach pod Jasną Górą wyrastają jakieś koszmarne budy, pod PKSem "zakwitają" blaszaki, na ul.św.Barbary trwa "afrykańskie" targowisko, a w samym środku miasta magistrat ulicę Wały Dwernickiego przerobił na substandartowy pawilonowy koszmar ! I to w SAMYM CENTRUM, które w każdym mieście powinno być supereleganckim SALONEM !!!! Jak widać, przy Wronie miejscowi urbaniści, nauczyli się tylko TRWAĆ !

A do powstrzymania rujnowania naszego miasta trzeba ODPOWIEDZIALNOŚCI, KOMPETENCJI I ODWAGI ! Jeśli kogoś z zewnątrz trzeba by do nas sprowadzić to z pewnością urbanistów, bo dalszych popisów niekompetencji już nie da się wytrzymać.

• mistral75 Re: Demontaż komunikacji 28.04.11, 22:32
          Madmaxie,
          Masz calkowita racje w swojej tezie,ale jest juz za pozno by uchronic degrangolade tego co oficjalnie nazywa sie juz wioska z tramwajem.
          Zaszlosci sa juz zbyt duze,bledy polytycznych kacykow zbyt nabrzmiale by w nastepnych latach przy takiej slabej wladzy wypchnac Czestochowe do czolowki peletonu rozwoju,
          Mam wrazenie ze ludzie sie juz z tym pogodzili.
          I wydaje mi sie ze jedynym chyba srodkiem do wyjscia z zapasci powinno byc ograniczenie miasta zbyt rozrosnietego na swoje mozliwosci do granic sprzed sztucznej reformy administracyjnej sprzed 1975r,oraz zmian w granicach z 1977.
          Miasto jest zbyt biedne i zbyt zadluzone by realizowac swoje biezace potrzeby zwiazane chociazby z budowa nowych drog,kanalizacji,remontami,wykupem gruntow,a co dopiero inwestowac z mysla o przyszlosci.
          Niestety slabosc wladzy,brak talentow do nowoczesnej organizacji miasta,brak umiejetnosci zarzadzania i patrzenia w przyszlosc jest slaboscia nas samych ktorzy partycypujemy w demokracji na swoj sposob.Niestety jedni bez skrupulow umieja to wykorzystac na swoj prywatny uzytek a nie dla pozytku ogolnego,inni musza za to wszystko placic uciazliwosciami dnia codziennego i reakcja na informacje o takich kwiatkach.
          Dlatego nie dziwie sie mlodym ludziomprzed 30 ktorzy nie majac perspektyw na rozwoj swoich talentow tutaj na miejscu decyduja sie czesto ze swoimi malymi rodzinami na migracje z Czestochowy.
          Niestety lista wydluza sie z miesiaca na miesiac,bez przytaczania liczb.
          Smutne:(
    • mistral75 Demontaż komunikacji 28.04.11, 16:00
      Jednym z czynnikow ktore zapewniaja potok ludzi w alejach jest komunikacja publiczna.Calkowite jej wyeliminowanie spowoduje widoczny spadek korzystajacych z szerokiej infrastruktury handlowo uslugowej klientow.
      Szykuje sie niezla zaba z projektu rewitalizacji made in ekipa T.Wrony.Korytarz dla komunikacji mozna rownomiernie rozlozyc, ale calkowite jego wyeliminowanie spowoduje zapasc handlowo-usludowa w tej czesci miasta.Odzyje na pewno GJ.
      • Gość: 99Problemz Czy tylko w alejech są sklepy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.11, 18:01
        Mam czasem wrażenie że niektórzy z was "najlepiej wiedzących" nigdy nie wyszli po za aleje. Ja na szczęście zdążyłem zauważyć, że więcej sklepów i usług jest po za nimi. Galeria, Tesco i inne Castoramy, M1, Jagielończycy... i tak się zastawiam po co miałbym jechać w centrum coś kupić ? Nadmiar gotówki z chorym entuzjazmem do centrum ? Proszę wytłumaczcie mi o co wam chodzi z tym sklepami w alejach. Przecież tam jest wszystko droższe niż w porównywalnych sklepach po za centrum.
    • Gość: cz Re: Demontaż komunikacji IP: *.prenet.pl 28.04.11, 18:02
      Dlaczego Urząd Marszałkowski nie zgadza się na pozostawienie komunikacji, skoro samochody osobowe pozostać mogą? W Europie robi się raczej odwrotnie (np. Krakowskie Przedmieście...)
    • Gość: antywrona Re: Demontaż komunikacji IP: *.ip.netia.com.pl 28.04.11, 18:59
      Demontaż komunikacji w Częstochowie zawdzieczamy Wronie. Obecnie jest to jego zemsta zza grobu.
      Tramwaj na Błeszno pogorszy komunikację z tej dzielnicy. Do tej pory z ul. Jesiennej można było dojechać bez przesiadki prawie do każdej dzielnicy Częstochowy. Gdy będzie tramwaj - tylko na Północ!
    • Gość: droid Re: Demontaż komunikacji IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 19:00
      Co za debil wymyślił ten tytuł, przecież Autobusy mogą przecinać Aleje w co najmniej CZTERECH miejscach:
      1. Piłsudskiego-Pułaskiego;
      2. Dąbrowskiego-Nowowiejskiego i Śląska-Kilińskiego
      3. Kościuszki-Wolności
      3. Warszawska-Ogrodowa i Krakowska-Warszawska
      A skoro tak, to można tak ustawić linie komunikacyjne, że DOJEDZIE SIĘ w pobliże KAŻDEJ Z ALEJ!
      A skoro tak, to po co te strachy i głupie teksty typu - "nikt nie przyjedzie w Aleje", oczywiście, że nikt nie przyjedzie jeżeli w Alejach zamiast kawiarni, restauracji, barów itp. będą (jak dotychczas) Banki, sklepy z telefonami i bóg wie co!!!
      ALEJE BEZ AUT PRYWATNYCH I KOMUNIKACJI TO BARDZO DOBRY POMYSŁ, na miarę EUROPY!!!
      • pbe64 Re: Demontaż komunikacji 28.04.11, 19:34
        Przeciąć aleje mogą. A co dalej? Weźmy linie z Grabówki/Parkitki które jadą na Zawodzie lub Raków/Błeszno. Przecinają Aleje ulicami Popiełuszki-Pułaskiego, przecinają Dąbrowskiego-Nowowiejskiego, przecinają Kościuszki-Wolności i ... z żadnego z tych miejsc nie ma jak dojechać do Krakowskiej lub do Mirowskiej czyli praktycznie nie można puścić tamtędy autobusów. Tylko plac Daszyńskiego będzie w miarę przyzwoicie skomunikowany z innymi dzielnicami. Ewentualnie można te linie puścić na południe miasta ul. Niepodległości, tylko że to by oznaczało powrót do dublowania się tras tramwaju i autobusu.
      • sceptyk2009 Re: Demontaż komunikacji 28.04.11, 20:52
        "Co za debil wymyślił ten tytuł, przecież Autobusy mogą przecinać Aleje w co najmniej CZTERECH miejscach:
        1. Piłsudskiego-Pułaskiego; "
        Debil wymyślił ten tytuł,
        a kto wymyślił połączenie ulic Piłsudskiego z Pułaskiego,
        nawet jak traktując te ulice osobno,to Piłsudskiego nie przecina Alej!
    • czest55 Demontaż komunikacji 28.04.11, 19:07
      A moim zdaniem w alejach powinny jeżdzić tylko autobusy ,natomiast powinny być zamkniete dala prywatnych samochodów. W alejach mieszkają przede wszystkim starsi ludzie dla których dojście do przystanków na bocznych ulicach to nie lada problem, zostana oni pozbawieni kontaktu z miastem.
      • Gość: Stg Re: Demontaż komunikacji IP: *.inlink.eu 28.04.11, 19:22
        Stanowcze tak dla wywalenia samochodów, nie dla wywalenia komunikacji publicznej. To chore i nielogiczne żeby wycofać autobusy z Alej NMP. ale najwyraźniej najpierw trzeba zrobić gów** żeby się na nim poślizgnąć.
      • Gość: TEX Re: Demontaż komunikacji IP: 82.132.248.* 28.04.11, 19:32
        Nie tylko oni ,inni częstochowianie również,patrz przykład 21.
        Myślałem że nowy prezydent będzie kierował się rozumem ale on zapewne bał się że podniesie się larmo że nie wykorzystał funduszy unijnych ale mógł przecież powiedzieć jasno:ODCINAMY ALEJE OD WSZELKIEGO RUCHU ,TEGO PUBLICZNEGO TEŻ!!!!
        Miast odrzucić tego zbuka zaczyna go jeść i szybciej mu się niż się tego spodziewa.
        Widać że politycy każdego szczebla bardziej kierują się obawami o wskaźniki niż rozumem.
        W kolejnych wyborach hasłem opozycji zapewne będzie "Przywróćmy miastu Aleje" albo "Przywróćmy życie w Alejach"etc,etc.
        I górą będzie ten który zniósł te kukułcze jajo czyli Wrona,już słychać cichy chichot historii.
    • mistral75 Demontaż komunikacji 28.04.11, 19:32
      Dopiero teraz widac jak bedzie brakowac przeprawy(wiaduktu bedacego czescia poludniowej obwodnicy centrum) przez tory w obrebie al.Sobieskiego lub 3 Maja.
    • grzegorzpob Demontaż komunikacji 28.04.11, 19:48
      Witam
      a na stronie MPK zanych informacji. Ludzie znów jak "debile" będa czekac na autobus który nie przyjedzie. Korzystam z lini 26 i 27, dla mnie to co sie teraz dzieje to porazka. A co i nnymi autobusami 21 , 32, 31 czy tez 12.
      Przeciez one też skrecały koło sądów by dojechac do placu Biegańskiego.
      Powinno sie koordynatórów zwolnic bo nic nie myslą w tym MPK.

pozdrawiam
      • pbe64 Re: Demontaż komunikacji 28.04.11, 19:58
        Na stronie MPK są informacje 21 kwietnia. Tylko ktoś chyba nie pomyślał i umieścił je jako jeden z podpunktów pod hasłem "Objazdy ul. Jagiellońskiej"
    • sceptyk2009 Demontaż komunikacji 28.04.11, 20:45
      ...zaorać do k.... nędzy to porąbane,
      ponoć "dobre miasto" !!!
      • Gość: koli Re: Demontaż komunikacji IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 21:37
        "Dobre" - to było za Wrony, teraz jest "pobudzone energią" - lewicowo-bezmózgową!
    • Gość: i gut Re: Demontaż komunikacji IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.04.11, 21:49
      Na co komu autobusy? Jeżdżą nimi tylko sprzątaczki itp. osobliwości, nikt normalny nie jeździ autobusami!!! NAPRAWDĘ!!!
      • Gość: Stg Re: Demontaż komunikacji IP: *.inlink.eu 28.04.11, 23:02
        Człowieku autobusem jeżdża ludzie uczący się, pracujący każdego stanu i zawodu więc weśże się opamiętaj bo gdyby każdy kupił sobie swoje auto to zdechłbys marnie przyparty do muru blachą zaparkowanego auta lub przytłoczony korkiem tudzież spalinami. Pozdrowienia dla korzystających z transportu publicznego.
        • Gość: jw. Re: Demontaż komunikacji IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.04.11, 23:08
          to zdechłbys mar
          > nie przyparty do muru blachą zaparkowanego auta lub przytłoczony korkiem tudzie
          > ż spalinami

podoba mi się ta wizja -pasuje do nowego placu Biegańskiego - zdychanie na tle kostki brukowej - poetycko i wiosennie
    • diel Demontaż komunikacji 28.04.11, 22:20
      Chciałbym szczerze podziękować Urzędowi Miasta, MPK, MZDiT i wszystkim innym niczego niewinnym i za nic nie odpowiedzialnym ludziom ;) Do niedawna miałem dylemat. Zastanawiałem się, czy kupić sobie samochód, czy pozostać przy komunikacji miejskiej. Problem najwyraźniej rozwiązał się "sam", będę stał w korkach jak inni, ale przynajmniej będzie mi wygodniej ;)

Do wszystkich, którzy uważają, że ludzie dla zasady narzekają na każdą zmianę. Macie rację, ale chyba nie w tym przypadku. Lubię zmiany, ale te na lepsze, a nie na gorsze. Centrum miasta jest dla mieszkańców, a nie po to, żeby ładnie wyglądało na zdjęciach i nie po to, żeby malowniczo przetaczały się przez nie samotne kłębki kurzu.

Nieco poza tematem, ale analogicznie. Żeby nie było, cieszę się z nowej linii tramwajowej. Tylko jak tak patrzę na umęczoną ostatnio ulicę Orkana, to mam wrażenie, że droga, która do tej pory służyła mieszkańcom osiedla, teraz staje się tranzytową, na swój sposób jednokierunkową ozdobą torów, zrobioną nieco jakby na złość. I problem z komunikacją z jednymi dzielnicami miasta zamienia się na problem z komunikacją z innymi dzielnicami.
    • dudusz Likwidacja MPK 28.04.11, 22:26
      Straszenie ludzi brakiem dojazdu jest śmieszne a zarazem zadziwiające, a mianowicie Częstochowa nie jest metropolią i odległości między ulicami w centrum są jak przeście przez Galerie Jurajską a jakoś nie widzę tam jeżdżących chociażby meleksów i starszych ludzi też widzę i powiem że dają rade.Kończcie to marudzenie,ruszcie redaktorze stare kości jedź do Wrocławia czy Krakowa, pomaszeruj na Rynki i ulice obok, poszukaj przystanków i wracaj szczęśliwy że nie tylko w Częstochowie jest demontaż komunikacji. Nowe czasy koniec lamentów.
      • mortimerx1 Likwidacja MPK _bzdura! 28.04.11, 23:00
        Witam
        No i stało się !!!chociaż tyle pisałem i protestowałem, uwrażliwiałem to nic
        będziecie chodzić na nogach bo Pan prezydent ma was w d...
        od początku pisałem że wyeliminowanie ruchu z Alei to ich śmierć; szkoda tylko starszych ludzi co będą teraz do MPK spory kawał musieli dochodzić! eh zarządzający tym miastem to naprawdę do niczego się nie nadają!
    • Gość: stagger Re: Demontaż komunikacji IP: *.net.stream.pl 29.04.11, 00:52
      Była rozważana kiedyś opcja, żeby aleje były zamknięte dla samochodów prywatnych, a otwarte dla autobusów. Moim zdaniem bardzo dobra - ruch byłby malutki, a ludzie mogliby dojechać.

Ale ktoś postanowił, że będzie odwrotnie... Ludzie bez samochodów będą musieli pielgrzymować kilometrami, a zmotoryzowani zapchają i zasmrodzą aleje.

Dlaczego dowiadujemy się o tym przez przypadek?!
    • Gość: A-LFA Re: Demontaż komunikacji IP: *.net.stream.pl 29.04.11, 07:48
      Po zmianach czyli po weliminowaniu kumunikacji publicznje z al. NMP w zasadzie cała komunikacja przeniesie się na al. JP II bo innej opcji brak. Oczywiście teoretycznie autobusy moga przecinać al. NMP ale tak naprawde to ma to sens jedynie w rejonach pl. Biegańskiego i ciągu Popiełuszki Pułaskiego bo inaczej bedziemy dublowali tramwaj. Sklepy w al. NMP już padają jesli weliminujemy z tego mijsca jeszcze i komunikacje publiczną padną zupełnie.
      Z kolei obecna władza straszlwie boi się oskarżen iż oddała kase przyznaną przez UE i przez to nie wyremontowano al. NMP czy nie wybudowano tramwaju. Efekt bedzie tylko taki iz ludzie zrezygnują z komunikacji publicznej bo przestanei ona miec sens.
      A tak na marginesie to tak we Wrocławiu jak i w Krakowie jak i w Łodzi w berpośredneij bliskości miejsc wyaczonych z ruchu znajdziemy tak autobusy jak i tramwaje. W Krakowie sa one nawet na Starym Miescie. W Cz-wie po likwidacji przejazdu przez al. NMP autobusów nigdzie w pobliżu nie znajdziemy.
      • Gość: luron40 Re: Demontaż komunikacji IP: *.play-internet.pl 29.04.11, 07:59
        należy wreszcie docenic swietny pomysł połaczenia starego rynku z rynkiem wielunskim przez aleje jednotorową linią tramwajowa , z perspektywa przedłuzenia jej na parkitke i zawodzie.
        • Gość: A-LFA Re: Demontaż komunikacji IP: *.net.stream.pl 29.04.11, 11:32
          Sprawa może i niegłupia tyle tylko, iż całkowicie nie realna w realizacji. Jej budowa miałaby sens w tej chwili na etapie przebudowy al NMP oraz gdyby przebudowa dotyczyła też ul. Popiełuszki oraz 3 maja oraz ul. Wieluńskiej - no i oczywiście samego Rynku Wieluńskiego.
          W tej chwili, kiedy projekt przebudowy nie obejmuje linii tramwajowej jej budowa jest absolutnie nie możliwa do realizacji, bo po pierwsze zgody na to nie wyrazi Urząd Marszałkowski, (bo takowej linii nie było w projekcie, który został zatwierdzony) a po drugie miasta nie stać na dołożenie do budowy takiej linii - bo koszt takiej inwestycji, czyli remont al. NMP rozszerzony o przebudowę ulic Popiełuszki, 3 - maja oraz Wieluńskiej oraz budowę infrastruktury dla potrzeb tramwaju - zwiększy się o ładnych kilkanaście milionów. Dodatkowo trzeba by na nowo rozgrzebać III al. NMP, co jest raczej absurdem. Natomiast po zakończeniu przebudowy przez lat 5 i tak nie wolno niczego zmieniać natomiast po 5 lata aleje bez komunikacji wymrą a potem taniej wyjdzie alejami puścić ewentualnie autobusy niż zaczynać przebudowę od nowa, aby wybudować linie tramwajową, której koszt był by porównywalny z linią na Błeszno. Dodatkowo za taką inwestycje trzeba by zapłacić ze środków własnych, bo szans na ponowną dotacje unijną remontu / przebudowy tej samej ulicy ja nie widzę. Dlatego pomysł jest nie realny do zrealizowania.
      • Gość: L. Re: Demontaż komunikacji IP: *.244-160-184.mc.videotron.ca 01.05.11, 15:27
        "W Cz-wie po likwidacji przejazdu przez al. NMP autobusów nigdzie w pobliżu nie znajdziemy."

Linie przecinajace nie znajda sie w poblizu al. NMP?
        • Gość: smiech na sali to stek bzdur IP: *.play-internet.pl 01.05.11, 15:54
          Linie przecinające będą w okolicach alei.

Czyli Puławskiego-Popiełuszki, Al. Kościuszki-Al. Wolności, Warszawska-Krakowska , Warszawska-Mirowska, Warszawska- Ogrodowa, Warszawska - Pl. Daszyńskiego

Może więcej rzeczowego materiału?

Aleje powinny być odciążone od ruchu. Nie może decydować partykularny interes tych wieśniaków-kamienniczników.
          • Gość: śmiech na sali Re: to stek bzdur IP: *.play-internet.pl 01.05.11, 16:04
            Swoją drogą w takim Krakowie nikt nie płacze,że musi iść na autobus czy tramwaj, bo przez całą Floriańska, Rynek a dalej choćby Grodzką nic nie kursuje z komunikacji.

Równolegle do tych ulic odbywa się ruch Westerplatte czy Dunajewskiego w poprzek są przecinki w postaci Franciszkańskiej czy Dominikańskiej z drugiej strony ruch odbywa się Basztową.
            Odległości podobne a nawet dalsze niż w Częstochowie.

My mamy w poprzek Kościuszki- Wolności, Puławskiego- Popiełuszki, Pl. Daszyńskiego,gdzie ruch się będzie odbywał we wszystkich kierunkach.

Może Haładyj zacznie pisać dorzeczne artykuły w końcu, bo pisze bez sensu i zbliża się do retoryki "Poniedziałku"
            • Gość: śmiech na sali Re: to stek bzdur IP: *.play-internet.pl 01.05.11, 16:08
              Tytułem uzupełnienia: Wzdłuż alej, są jeszcze Racławicka, al. JP II, Waszyngtona itd., może wreszcie ruszy ktoś te swoje prowincjonalne dupska i i opracuje inną koncepcję transportu miejskiego niż tylko aleje.
              • pbe64 Re: to stek bzdur 02.05.11, 07:16
                Chyba nie do końca orientujesz się w odległościach. W Krakowie do Rynku jest z pierwszej obwodnicy niecałe 300m, a z Placu Wszystkich Świętych, gdzie jeździ tramwaj około 150 m. W Częstochowie z Jana Pawła II jest do centrum 600m. Waszyngtona i Racławicka w żaden sposób nie nadają się do przejęcia komunikacji, bo po pierwsze są za wąskie, po drugie nie stanowią jakiegoś spójnego ciągu komunikacyjnego, biegnąc równolegle do Alei na krótszych odcinkach.

Jeżeli przyjmiemy, że obecny przebieg linii komunikacyjnych ma jakiś, chociaż minimalny sens, to Popiełuszki-Pułaskiego, Dąbrowskiego-Nowowiejskiego, czy Kościuszki-Wolności w żaden sposób nie mogą przejąć komunikacji, bo nie ma ulicy równoległej do Alei na południe od niej, którą te linie mogłyby wrócić na swoją trasę. Z powodu braku tej równoległej ulicy linie 12, 13, 21, 26, 27, 28, 31, 32 musiałyby zostać wyrzucone na Jana Pawła II i z linii przecinających centrum stałyby się liniami odległym o około 600 m od centrum. Wątpię, żeby ludziom chciało się tyle chodzić, więc wybiorą samochód.
                • Gość: A-LFA Re: to stek bzdur IP: *.net.stream.pl 02.05.11, 08:59
                  TO JEST TAK ZWANA KWADRATURA KOŁA. Jak przeniesiemy autobusy na al. JP II i Warszawską czas przejazdu się wydłuży, co spowoduje iż kolejne osoby przeniosą się do samochodów zwiększenie ruchu samochodów spowoduje zakorkowanie miasta, (czyli i tak korkującej się al. JP II), co jeszcze więcej wydłuży czas jazdy autobusem. Oczywiście w miedzy czasie al. NMP wyludnione na skutek braku ludzi powoli zaczną chylić się ku upadkowi. Dodatkowo puszczanie komunikacji publicznej (autobusów) al. Wolności czy al. Kościuszki nie ma sensu, bo jest dublowaniem tramwaju, ale może nie być innej możliwości z uwagi na całkowity brak dróg alternatywnych. Czyli skończy się jak zwykle totalnym bałaganem i zwiększeniem ruchu samochodów osobowy przy jednoczesnej degradacji znaczenia komunikacji publicznej. Bo, na co komu komunikacja, która nie dojedzie do samego centrum?
                • Gość: śmiech na sali pbe64 IP: *.play-internet.pl 02.05.11, 11:48
                  Jak zwykle, niektórzy mają problem ze zrozumieniem tekstu czytanego.

Mówimy o ulicach Warszawska, Dąbrowskiego, Kilińskiego, Kościuszki, Wolności, Pułaskiego, Popiełuszki (prostopadłe przecinające), które przejmą ruch komunikacji miejskiej po uprzednich zmianach w ruchu ulic JP II, Racławicką itd ( a więc tych równoległych do al. NMP) Przystanki mają być zorganizowane w prostopadłych do al. NMP,tylko należy logicznie zaplanować jak będzie się odbywał ruch tymi prostopadłymi wyżej wymienionymi i zależnie od linii.

Kompletne bzdura z tą wąską przepustowością na ulicach równoległych do al. NMP, panie "fachowcu" , w Krakowie są o wiele węższe ulicy-arterie komunikacyjne, które wymieniłeś.
                  • Gość: śmiech na sali Re: pbe64 IP: *.play-internet.pl 02.05.11, 11:50
                    ps. mamy jeszcze oczywiście ulice wychodzące z pl. Daszyńskiego, tu też jest cała gama możliwości pokierowania niektórych linii.

• Gość: A-LFA Re: pbe64 IP: *.net.stream.pl 02.05.11, 12:19
                      Tyle tylko iż to nie zmienia faktu iż jedynym miejscem przez które komunikacja publiczna bedzie mogła przejechać przez linie kolejową jest al. JPII Efekt praktycznie cała komunikacja publiczna pojedzie przez al. JPII zwikszajac i tak duże natezenei ruchu na tej ulicy. To po 1. Po drugie Cz-wa bedzie jedynym miejscem na świecie gdzie na głownej ulicy zostana dopuszczone samochody a zakazana komunikacja publiczna. Wszedzie postępuje się całkowicie na odwrót dopuszcza sie komunikacje zbiorową a ogranicza samochody prywatne.
                  • pbe64 Re: pbe64 02.05.11, 12:33
                    Piszę chyba wyraźnie, ze równoległe są za wąskie i za krótkie żeby przejąć komunikację. Jedyną ulicą równoległą, którą może przejechać autobus na odcinku od placu Biegańskiego do placu Daszyńskiego jest Jana Pawła II, tylko, że jest ona oddalona prawie 600m od Alei NMP.

> Mówimy o ulicach Warszawska, Dąbrowskiego, Kilińskiego, Kościuszki, Wolności, P
                    > ułaskiego, Popiełuszki (prostopadłe przecinające), które przejmą ruch komunikac
                    > ji miejskiej po uprzednich zmianach w ruchu ulic JP II, Racławicką itd ( a więc
                    > tych równoległych do al. NMP) Przystanki mają być zorganizowane w prostopadłyc
                    > h do al. NMP,tylko należy logicznie zaplanować jak będzie się odbywał ruch tymi
                    > prostopadłymi wyżej wymienionymi i zależnie od linii.
                    Jakbyś popatrzył na plan Częstochowy, to byś się zorientował, że prostopadłymi do Alei NMP nie da się zorganizować komunikacji, bo po przecięciu Alei nie ma możliwości przejechania na drugą stronę torów kolejowych. Wymieniłem 8 linii, czyli prawie 1/3 komunikacji miejskiej, które jadą Aleją NMP i żadna z tych linii (w związku z brakiem alternatywnej drogi przez tory kolejowe) po skierowaniu na ulicę prostopadła nie ma jak wrócić na swoją stałą trasę. Czyli wszystkie musiałyby jechać JP II i Warszawską do placu Daszyńskiego.

> Kompletne bzdura z tą wąską przepustowością na ulicach równoległych do al. NMP,
                    > panie "fachowcu" , w Krakowie są o wiele węższe ulicy-arterie komunikacyjne, k
                    > tóre wymieniłeś.
                    To wymień chociaż jedną ulicę w Krakowie węższą niż Waszyngtona lub Racławicka, którą jeżdżą autobusy. Ja takiej nie znam.
                    • Gość: A-LFA Re: pbe64 IP: *.net.stream.pl 02.05.11, 13:17
                      Już zamkniecie dla komunikacji publicznej III al. NMP spowdowało sytuacje iż autobusy linii 18 i 11 jadą dokładnie na około dodatkwo na ul. Sobieskiego tworzą sie korki z uwagi na fakt iż samochody nie maja jak wyminąc autobusów. Ale na upartego alternatywa choc bedąca namiastką jest. Dla odcina I i II ale NMP alternatywy (sensownej alternatywy) po prostu brak. Stwierdzenei iz autobusy pojada miast I al. NMP ulicami Garibalgiego i Katedralną to jakiś żart. Katedralą owszem jeżdziły ładnych klikanascie lat wstecz jedynie autobusy lini podmijskich - po remoncie nawierzchni juz na te ulice nie wróciły. W tej chwli puszczenie ul. Katedralna autobusów oznaczałoby np iż natęzenei ruchu autobusów w stosunku do tego co kiedykolwiek było wzrosłoby od 300%. Natomist Garibaldiego jest po prostu za waska do tego celu zreszta aby nią coklowiek puscić trzeba by wybudować sygnalizacje na skrzyzowaniu z ul. Warszawską. Dlatego pozostaje jedynie al. JP II zapchana już teraz do granic możliwości. Bo chyba nikt rozsądny nie planuje autobusów na ul. Jasnogórskiej.
                      • mistral75 Zamkniecie wiekszosci alej dla ruchu samochodowego 02.05.11, 13:53
                        A tutaj cos dla ochlody ktora zrewolucjonizuje nasze pojecie o tym co tak naprawde pozostanie po zlikwidowaniu ruchu w calosci alej z wyjatkiem krotkiego odcinka miedzy skrzyzowaniem Wolnosci i Kosciuszki a ul.Wilsona i Pilsudskiego.Reszta ma byc w ogole zamknieta dla ruchu samochodowego z wyjatkiem ruchu lokalnego.I wlasnie takze w tym celu jedzil Matyjaszczyk do Katowic.
                        www.dziennikzachodni.pl/czestochowa/398094,czestochowskie-aleje-beda-zamkniete-dla-aut,id,t.html
                        • Gość: A-LFA Re: Zamkniecie wiekszosci alej dla ruchu samochod IP: *.net.stream.pl 02.05.11, 14:22
                          Bąd w linku to jest tu:ALEJE CAŁKOWICIE ZAMKNIĘTE
                          Innymi słowy szykuje się nam korek w centrum jakiego Cz-wa jeszcze nie widziała.
                    • Gość: śmiech na sali Re: pbe64 IP: *.play-internet.pl 02.05.11, 19:45
                      Równoległa koncepcja to tylko jedna z możliwości.
                      Mówimy o całkowitej rewolucji i wykorzystaniu "przecinek" poprzercznych, czyli wychodzące na pl. Daszyńskiego,Kościuszki-Wolności, Śląska,Dąbrowskiego, Kilińskiego,Nowowiejskiego czy linię Puławskiego-Popiełuszki. Koncepcję opracowania takiego przebiegu poszczególnych linii wzdłuż poprzecznych zostawmy fachowcom od planów MPK. Zgadzam się, będzie to całkowita rewolucja w tej części miasta, ale możliwa do zrealizowania z pominięciem prywaty kamienniczników czy prowincjonalnego myślenia.

Co do Krakowa, mówimy głównie o poprzecznych ulicach,czyli np. przystanki w okolicach pl Dominikańskiego, czy Basztowej, jeżeli o odległościach.
                      Co do szerokości i przeciskania się autobusów w wąskim gardle ulic,polecam chociażby Stradomską albo przyjrzeniu się jak biegnie linia tramwajowa w gardle ulicy Dominikańskiej.

Z alej do przystanków powiedzmy na Warszawskiej, Śląskiej , czy Kilińskiego jest kilka metrów i tam powinny przebiegać nowe trasy komunikacji miejskiej.
                      • Gość: śmiech na sali Re: pbe64 IP: *.play-internet.pl 02.05.11, 19:54
                        Istnieje też możliwość zmiany ruchu na ruch jednokierunkowy. Skoro w Katowicach czy Krakowie w śródmieściu potrafili to u nas też można. Podejrzewam,że problem sprowadza się nie do możliwości technicznych,ale mentalności, zwłaszcza przyjezdnych o innych blachach niż SC a dalej,co za tym idzie także ruchu komunikacji miejskiej,bo takie by było główne założenie ruchu jednokierunkowego, przy czym największe zastrzeżenia mieli by kierowcy samochodów osobowych z wyżej wymienionymi blachami.
                        • pbe64 Re: pbe64 03.05.11, 10:27
                          Dopóki miasto nie zbuduje wiaduktu lub tunelu na przedłużeniu Sobieskiego lub MPK nie opracuje wykonalnej technicznie teleportacji autobusów, to i tak autobusy muszą przejechać nad torami II Aleją, bo innej drogi po prostu nie ma. Żadna zmiana na jednokierunkowe, czy budowa sygnalizacji świetlnej nie spowoduje, że powstanie inna możliwość. Nie chodzi tu o mentalność, czy przyzwyczajenia, tylko o wieloletnie (bo mające początek jeszcze w XX wieku) zaniedbania w budowie alternatywnej drogi na południe od centrum w kierunku wschód - zachód.
                          • Gość: A-LFA Re: pbe64 IP: *.net.stream.pl 03.05.11, 11:30
                            Owszem, ale którędy dalej? Katedralną? Absurd. Garibaldiego? Tak samo. Owszem można zrobić Garibaldiego jednokierunkową od Warszawskiej do Wilsona, ale bez sygnalizacji świetlnej i przebudowy (poszerzenia) skrzyżowania manewry autobusów są tam nie realne. Pozostaje al. JP II.
                            Na wiadukty, (bo potrzebne są minimum dwa na ciągu 1 - MAJA - Ogrodowa oraz Sobieskiego – Legionów) bym nie liczył. Po prostu są to inwestycje tak kosztowne, iż bez względu czy u władzy będzie SLD, PiS, Wspólnota czy PO czy ktokolwiek nie wyczaruje kwoty tak ogromnej, jaka potrzebna jest na te choćby tylko dwie inwestycje z budżetu miasta (sam wiadukt na torami kolejowymi był szacowany na około 250 - 300 mln zł, bo dochodzi koszt wykupu działek na konieczne wyburzenia, ten drugi był by pewnie tańszy, ale to i tak ma być kwota w okolicach 50 - 60 mln). Bez tych dwóch inwestycji nie wyobrażam sobie zamknięcia całkowitego al. NMP. Bo skończy się to całkowitym paraliżem komunikacyjnym miasta.
    • Gość: wierna Re: Demontaż - komunikacji? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 29.04.11, 13:22
      Ale o co chodzi? Cokolwiek by się nie działo z placem Biegańskiego i Alejami - wszystko będzie w porządku. Prezydent powiedział, że największym zagrożeniem dla miasta jest oświata! Wystarczy wyeliminować szkolnictwo! Troszeczkę wiary w nowego prezydenta - on wie co robić, by nic nie groziło miastu.
      • Gość: jaś Re: Demontaż - komunikacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.11, 13:44
        no i dobrze trzeba bedzie korzystac z taksowek.o wiele szybciej i nikt ci za uchem nie sapie
    • Gość: wkurczest Re: Demontaż komunikacji IP: 212.244.80.* 02.05.11, 09:13
      Dla MPK poniedziałek 2 05 2011 jest sobotą, dniem majowego weekendu o czym informują podobno w autobusach (a nie w rozkładzie jazdy i na przystankach). Wsiadłem dzisiaj i żadnej takiej informacji nie widziałem! Kto układa rozkład? To są jaja jakieś. To, że 2 maja ktoś nie pracuje to dlatego, że wziął sobie urlop! To jest zwykły dzień pracy!!! Poza tym czy każdy codziennie jeździ autobusem, żeby informacja została przeczytana? Powtarzam: to są jaja jakieś!!!
      • Gość: xxa Re: Demontaż komunikacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.11, 20:53
        Miej pretensje do MZDiT w Częstochowie.
    • xkx2 Re: Demontaż komunikacji 03.05.11, 08:12
      Zauważam tu pewną niekonsekwencję. Z jednej strony GW od zawsze lansowała centrum, jako przestrzeń publiczną a'la stare miasto w Krakowie z drugiej strony Lewica i ich organ prasowy w Cz-wie, czyli PONIEDZIAŁEK lansował pozostawienie al. NMP i ogólnie całego centrum Cz-wy tak jak jest czyli z ruchem pojazdów. Teraz jak okazało się iż aby zrealizować wizje Rewitalizacji centrum miasta i przekształceniem go w przestrzeń publiczną musi się to wiązać z zamknięciem go (zaczynając na początek od al. NMP i placu Biegańskiego) dla ruchu kołowego GW nagle podniosła krzyk. To jakaś niekonsekwencja. Bo trzeciej opcji nie ma albo robimy rewitalizacje centrum miasta i powoli eliminujemy z niego ruch kołowy - niestety komunikacje publiczną też - bo przestrzeń publiczna z autobusami nie jest przestrzenia publiczną (tak na marginesie dla mnie pozostawienie czynnych przecinek przez pl. Biegańskiego jest idiotyzmem, bo jest zaprzeczeniem przestrzeni publicznej, jako takiej. Bo, na co komu plac, którego boki są bardzo ruchliwymi ulicami. W tej sytuacji jeśli nie będzie możliwości skrętu w al. NMP należało zastanowić się nad tunelami).
      W tej chwili GW mówi tym samym tonem, co Poniedziałek. Przedtem mówił innym tonem. Może warto by być konsekwentnym do końca?
      • Gość: luron40 Re: Demontaż komunikacji IP: *.play-internet.pl 03.05.11, 10:30
        i tak wy obywatele bedziecie sie musieli zadowolic tym co wam wasza urzednicza władza łaskawie ofiaruje.
        bez konkretnych planów i projektów, bez wizji miasta zgłaszaja sie po władze , po pensje z waszych podatków a was i tak to nie obchodzi bo najwazniejsze zeby wygrali nasi . Nie lepsi , madrzejsi nie ci co wiedza czego chca i jak to osiagnac dla dobra naszego miasta , tylko tzw NASI.Bezkrytycznie przyjmujecie co wam napisza ,powiedzą - jak LEMINGI- wstyd.
        Aleje to skarb zakopany przez nas głeboko , zakopany przez samochody, autobusy ,brzydką architekturę , dziadowskie reklamy i nasza obojętnosc na wspólne dobro i historie.
        pisałem o projektach które zmieniłyby Aleje i nasze miasto i zachecam do stworzenia grypy ktora swoją pasją i miłoscia do miasta potrafiłaby zaplanowac i zrealizowac konkretne projekty w infrastrukturze. można zacząc od skweru a skonczyc na lądowisku dla wachadłowców , wystarczy się zjednoczyc i omijac malkontentów , bo to zarazliwa niebezpieczna lokalna choroba.
        • Gość: A-LFA Re: Demontaż komunikacji IP: *.net.stream.pl 03.05.11, 11:31
          Proponowałeś tramwaj ale to inwestycja a tym etapie całkowicie nie realna w realizacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka