timoneq 31.08.11, 12:16 zamiast sie obijac synek mógl pracowac w wakacje by kupic wlasny transport? prawo jazdy kat B1 i w zime moze jeździc :] dziekuje. a ze leniwe to niech sie meczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: acotopo Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.11, 13:06 timoneq napisał: > zamiast sie obijac synek mógl pracowac w wakacje by kupic wlasny transport? pra > wo jazdy kat B1 i w zime moze jeździc :] dziekuje. a ze leniwe to niech sie mec > zy timoneq deb...u Wszedzie poza Polską w miastach jeżdzi się komunikacja miejską - ważne to przede wszystkim dla środowiska. Tylko, że ta komunikacja jest robiona dla ludzi - a przypadek Częstochowy pokazuje, że jest zupełni inaczej. No i jeszce tacy ludzi jak timoneq, którzy nigdzie sie bez samochodu nie ruszają - ale to już kwestia zupełnie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
timoneq Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 31.08.11, 15:41 to powod zeby pisac do gazety o łebku ktory ma daleko do szkoly - trzeba bylo przeprowadzic sie do srodmiescia zeby bylo wszedzie blisko oczywiste jest ze mpk musi kombinowac bo jest negle duzo remontów, malo kasy, zrobili taki projekt bedzie pol roku i zmienia jesli zamkna całe środmiescie dla samochodow osobowych to bede skłonny sie przesiaść na mpk, inna sprawa jest to że samochodem jest po prostu taniej i wygodniej :] Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowy_biegacz To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośrednie... 31.08.11, 14:19 Hah, domyślam się czyjego idioty tak mama się użala. Jak nie pasuje to niech zap$%&% synuś na 17, ta dojeżdża do tramwaju. Andrzej Pompka, który do autobusu wsiada przy ul. Marynarskiej, widzi to jednak inaczej: - Kto przy zdrowych zmysłach mając własny samochód będzie czekać na autobus 22A tylko po to, żeby przejechać nim jeden przystanek i czekać pięć minut na 22? - pyta. Mają do wyboru albo jechać ten jeden przystanek, albo iść z buta krótki odcinek na następny przystanek. Z tego co wiem byli i przed zmianami tacy co spacerowali, ale czy to aż taki problem się przesiąść? Jeden z Czytelników w liście do redakcji podpowiada, że autobus 22 mógłby na przemian jeździć do Łojek i do Dźbowa - zwłaszcza że do tych pierwszych docierać ma tylko połowa kursów, zaś reszta skończy bieg przy dworcu w Gnaszynie. Głupota, zbyt duża różnica w czasach przejazdu, p. Marcin Pająk mądrze prawi. Lepsza jest przesiadka. "W czym jesteśmy gorsi od Łojek, skąd będzie można nadal dojechać bezpośrednio do centrum Częstochowy, choć ta miejscowość w przeciwieństwie do nas leży poza granicami miasta?" - pisze Czytelnik z ul. Kolorowej. Jak już pisałem; zapier%$@ na 17, albo na 12 skoro nie chce się synkowi przesiadać. Niech się ludzie nauczą wreszcie, że w innych miastach działają prężnie systemy przesiadkowe, a nie u nas się narzeka. Panie Marcinie P. słuszne kroki! Kibicuję Panu we wszystkich zmianach. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 31.08.11, 14:31 W większości dużych miast obok linii magistralnych jeżdżących miedzy dzielnicami są linie wewnątrz dzielnicowe (takie jak nasze 22A)które dowożą pasażerów z osiedli do centrów przesiadkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
m-no85 Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 31.08.11, 15:36 Odpryski głupoty dotarły i do nas. Kto zostanie "uszczęśliwiony" przesiadką w następnym rewolucyjnym podejściu... w końcu Częstochowa musi brać przykład z najlepszych miast już biegających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: *.net.stream.pl 31.08.11, 19:03 > Odpryski głupoty dotarły i do nas Od kiedy Rędziniaku Częstochowa znaczy "u Was"? Odpowiedz Link Zgłoś
m-no85 Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 31.08.11, 21:17 Bredzisz Stefan ale domyślam się na koronie którego Króla dyndasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: 193.138.241.* 31.08.11, 14:43 Jak jesteś taki zawodowy biegacz, to sam zap.......j z jednego końca miasta na drugi 10x dziennie! Wyjdzie Ci to zdrowie i nie będziesz wtedy właził do d... Pająkom i innym Sikorom... Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowy_biegacz Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 31.08.11, 15:07 Z tym, że w porównaniu do Was mądre głowy na zmiany nie narzekam, wręcz się z nich cieszę. A głupi motłoch by wszystko obalił, nawet jeśli zmiany jeszcze nie weszły w życie i nie wypróbowali nowości. A do dupy, to Ty sobie możesz włazić swojej krowie, ingerować w twe życiowe sprawy nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
jajecznicazpomidorami Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 01.09.11, 11:30 biegaczu pobiegnij do lekarza i lecz sie na głowę Odpowiedz Link Zgłoś
m-no85 To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośrednie... 31.08.11, 14:51 "połączenie bezpośrednie ze zmianą autobusu" buachaha dobry tekst ,na razie drodzy parafianie pewnie nie pasujecie do taktu przez co jesteście wrzodem na d... jesteście najsłabszą nicią w pajęczynie sieci komunikacyjnej. Układanie rozkładów i "reformowanie" to złoty interes dla tych co mają się tym zajmować, bijcie głośno w dzwony to może ktoś was usłyszy i uwzględni w kolejnej reformie reformy. Może znów coś się zlikwiduje by zostać zawodowym biegaczem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.08.11, 17:21 Dwa razy dziennie w tę i z powrotem - no, nie zazdroszczę tych codziennych dojazdów z taką ilością przesiadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: *.net.stream.pl 31.08.11, 17:58 Po pierwsze jesli mowa o centrach przesiadkowych muszą one być. Po drugie aby to miało senns musi być taryfa czasowa a nie kasowanei biletu przy kazdej przesiadce. Po trzecie autobus musi w tym centrum dowozić pasażerów w jakieś sensowne miejsce. Bez obrazy ale ul. Popiełuszki takim miejscem nie jest. Rozumiem ze są remonty nie mniej w takiej sytuacji zalecana by była zmiana trasy lini 22 tak aby zachaczała o al. Wolności - jesli sięnei da teraz to w najbliższej mozłiwej przyszłości. Co co krańcówki to tez mozna sie zastanowić czy akurat dz. Pólnoc w której linii autobusowych jest od groma jest najszczesliwszym miejscem. Tak czy owak jesli 22 ma być lini magistralną to mimo wszytko z uwagi na brak komunikacji w al. NMP powinna dowozić ludzi przynjmniej w takie mijsce gdzie mozna się w miare dogodny sposób przesiąść na tramwaj lub inny autobus. Ulica Popiełuszki zdecydowanie takim miejscem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.wu Taryfa 31.08.11, 19:04 Modernizacja przestarzałej taryfy, to konieczność! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.marcin To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośrednie... 31.08.11, 18:45 Droga redakcjo! Małe sprostowanie kursów 22A nie będzie więcej niż 33! Teraz przy podziale linii na A i B MZD ograniczył liczbę kursów 33B, natomiast kiedy autobus jeździł całą trasą tych kursów było znacznie więcej niż 22A będzie miało obecnie. Proszę abyście to sprostowali bo z perspektywy osób które będą podróżowały linią 22A takie stwierdzenie jest po prostu nie poważne i MZDiT na chwilę obecną nawet nie powinien podnosić takiego argumentu. A nie powinien tego robić tym bardziej że większość osób które jeżdżą linią 33 uważało że po otworzeniu ulicy Wolności linie A i B zostaną znowu połączone w jedną i wszystko wróci do normy. Do normy jednak nie wróci a co wiecej stanie na głowie! Jestem osobą która podróżowała tą linią na bardzo dużym dystansie bo z Mirowa do Gnaszyna. W chwili obecnej nie mam nawet ochoty myśleć o przesiadkach z przesianych kursów 22A na 22 i na 26. Przerasta mnie to o tyle że autobusy ni jak się mają do moich godzin pracy a liczba przesiadek na mojej trasie może być na tyle duża (bo autobus nie dojeżdża ani do linii tramwajowej ani w 2 aleję) że najzwyczajniej w świecie nie będę marnował czasu na autobusy, przesiadam się w auto. I nikt mi nie wmówi że to bezpośrednie połączenie ze zmianą autobusu, to jest bezpośrednie połączenie z pominięciem ścisłego centrum z masą przesiadek. Trzeba to powiedzieć głośno z tego miasta trzeba uciekać - pracę na drugim końcu podjąłem bo było sensowne połączenie a teraz jeśli mam do pracy i z pracy dojeżdżać po 1,5 godziny to wybieram samochód, myślę że tak zrobię nie tylko ja. Gratuluję osobie mydlącej oczy "połączeniem bezpośrednim" i życzę aby takim bezpośrednim połączeniem dojeżdżała sobie do pracy wraz z jakimś innym autobusem - wtedy ja powiem że to jeden bilet! Cholera wie czemu niektórym tak bardzo zależy na tym żeby poskracać linie autobusowe które są punktualniejsze niż te dużo krótsze, polityka tego miasta mnie przerasta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a likwidacja 33 -to powinno być przedmiotem dyskusji IP: *.mtk-tv.pl 31.08.11, 21:06 bardzo się cieszę, że wysiadając rano z pociągu mam zasuwać przez całe aleje żeby móc wsiąść do 22 i dojechać do Gnaszyna, na pewno co rano chętnie skorzystam z takiego spaceru tak jak i inne osoby dojeżdżające do tej pory 33, w końcu to po to remontują aleje i plac Biegańskiego, żeby uczynić z ich deptak i trzeba ludziska jakoś do tego zmotywować:-) Gratuluję MPK kolejnego fantastycznego posunięcia, dzięki któremu więcej osób przesiądzie się na inne środki transportu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z. Biegacz Re: likwidacja 33 -to powinno być przedmiotem dys IP: 212.2.126.* 31.08.11, 21:31 zmiany wprowadza MZDiT, a nie MPK. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. MZDiT - organizator MPK - realizator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: likwidacja 33 -to powinno być przedmiotem dys IP: 193.138.241.* 31.08.11, 22:34 MPK+MZDiT=bajzel w komunikacji miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toro Dlaczego Tatus nie wozi swojejgo synka samochodem IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 31.08.11, 20:45 do szkoly???Jak Tatusia stac na Domek to go stac na samochod!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody autobusy IP: *.inlink.eu 31.08.11, 23:05 z tego wynika, że mieszkańcy miasta powinni wymusić na jego władzach obecność komunikacji miejskiej w alejach na całej ich długości ( no może bez trzeciej ). Nie uniknie się paraliżu podczas kiedy większość linii miała na trasie II Aleję, która nagle dla autobusów zostaje zamknięta - wbrew zasadzie "by mieszkańcom żyło się lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: autobusy IP: *.net.stream.pl 01.09.11, 06:23 Po 5 latach od zakończenia remontu jak najbardziej mozna cokolwiek wymuszać. W tej chwili niestety obecność komunikacji publicznej w al. NMP po za krótkim odciniem II al. NMP miedzy al. Wolności a ul. Piłsudskiego jest nie możliwa. No chyba że oddamy kase unijna przeznaczoną na remont al. NMP. Ale to raczej nie realne i bez względu na to kto bedzie rządził miastem tego nie uczyni. Odpowiedz Link Zgłoś
jajecznicazpomidorami To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośrednie... 01.09.11, 11:36 na kopalnianej i okolicach pracuje dużo osób a 33 zlikwidowali .Jak z 2 zmiany pojechac jedynym 22a pomiędzy godziną 20 a 22.07 .autobusem o 22.07 .Skonczyć prace o 22 przebrac się umyc i dojsc jeszcze około 5 minut do autobusu .A co potem / mając bilet miesięczny na piechotę do centrum niezle co ? Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowy_biegacz Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 01.09.11, 13:21 Akurat z Tobą się zgadzam, powinien być jeszcze jeden kurs, bo stanowczo za wcześnie jest ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trosk Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 19:38 akurat pracuję przy kolorowej, frekwencja w 22A , kurs o 16.04 - 3 osoby, kurs o 16.34 - 2 osoby, kurs z leśnej o 16.07 - 2 osoby... gratulacje dla mpk , tożto widac efekty zachęt do korzystania z kounikacji publicznej! ( dodam jeszcze iż że np. w 23 po 14'tej z centrum był tłok jak nigdy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszk. kolorowej Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: *.rev.masterkom.pl 06.09.11, 19:22 dzisiaj ani jeden z autobusów 22 A ,kiedy wracałam z pracy (ok.16) nie czekał na pasażerów 22.na pierwszy się spóźniłam(korki Sobieskiego),a drugi odjechał zgodnie z rozkładem i ludzie , którzy wysiedli na p.Gnaszyn,też nie zdążyli.Dopiero na tarsie zatrzymał 22 trąbieniem Odpowiedz Link Zgłoś
robert.marcin Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 10.09.11, 12:19 No i jest projekt linii 21 - łączącej dzielnicę Gnaszyn (od Dźbowa - Liszkę Dolną) przez Kawodrzę Dolną ze ścisłym centrum Częstochowy. Autobus z tego co widzę w projekcie ma kursować do Piłsudzkiego a w godzinach 4- 15 do stadionu miejskiego. Z całości wynika że w godzinach szczytu Gnaszyn zostanie połączony (dość istotnym połączeniem) z Rynkiem Narutowicza. Jednak nasuwa się tu dla mnie kolejne pytanie. Dla mieszkańców Gnaszyna być może nie tak istotne jak dla mnie osobiście. Otóż na pytanie w MZDiT dlaczego została zlikwidowana linia 33 otrzymałem odpowiedź że trasa była zbyt długa i przez to "nie do opanowania". Niestety z tego co widzę autobus 21 wcale nie będzie miał w godzinach szczytu dużo krótszej trasy niż autobus 21. Argument cenny bo o ile 33 na Gnaszynie było bardzo potrzebnym połączeniem z centrum o tyle dla Mirowa i tamtej części Zawodzia było dawniej bardziej punktualnym ( a przez to jak wiadomo bardziej wiarygodnym połączeniem) z centrum. A dla mnie i kilku innych osób jednocześnie połączeniem bezprzesiadkowym z dzielnicą Gnaszyn na której pracujemy. Ponieważ argument wygody jednostek nie będzie brany pod uwagę, podważam zatem argument MZDiT które utworzyło połączenie o długości trasy prawie równej do zlikwidowanego połączenia Leśna - Dźbów i powołuję się na drugi argument ważny dla Mirowa - które straciło "punktualniejszy autobus". Jako że linia 26 spóźnia się do 11 minut w obu kierunkach wydaje się rozsądnym rodzielenie jej i przywrócenie nam autobusu który nie musi jechać na stadion a z powodzeniem mógłby jechać sobie do pętli PEGAZ. Takowe pytanie zadam MZDiT w poniedziałek takowe też zadam na piśmie Wydziałowi Komunikacji który sprawuje pieczę nad tym tworem. Ponownie nawołuje zainteresowane strony do kontaktu z w/w instytucjami celem konsultacji. Odpowiedz Link Zgłoś
m-no85 Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn 10.09.11, 14:12 >No i jest projekt linii 21 - łączącej dzielnicę Gnaszyn (od Dźbowa - Liszkę Dolną) przez Kawodrzę Dolną ze ścisłym centrum Częstochowy jestem na tak, przesiadki i bieganie , łączenie niczego z niczym zdecydowane niet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: To nie przesiadka lecz "połączenie bezpośredn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 09:42 Jeszcze jeden przykład złej komunikacji Odpowiedz Link Zgłoś