prawdziwykicha.1 24.02.12, 11:21 Cuda,cuda ogłaszają potem wszystko w d.... mają.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gulden Jaa! ja scem brac takie same prochy jak ci panowie IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.12, 11:35 niezle wizje sie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umcs Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.isd-hcz.com.pl 24.02.12, 11:35 Świetny pomysł , ale aby był dochodowy wymaga "drobnej" poprawki... Konkordatu o punkt wprowadzający KASY FiSKALNE na JG i całej tej ciemnej finansowo instytucji. Bez tej drobnej zmiany nikt o zdrowych zmysłach nie zainwestuje SWOJEGO "złamanego grosza". Nikt nie wygra konkurencji z firmą zatrudniająca "na czarno" , nie płacącą ŻADNYCH PODATKÓW a dodatkowo wyciągająca brudne łapska po kasę z NASZYCH podatków!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.com.pl 24.02.12, 11:58 Komentarze bardzo nie na temat - jaki ma związek kościół i inwestycja dla wszystkich mieszkańców? Co do podatków instytucje kościelne są jednym z solidniejszych podatników, wystarczy pójść do swojego proboszcza w parafii i uświadomi niewiedzących. Poza tym w Częstochowie jak i w wielu innych miastach jest bardzo słaba ściągalność podatków do kasy miejskiej - sądzę, że część osób wymagających od innych nie wymaga tego samego od siebie, jak chociażby nie płacenie abonamentu, zaleganie lub nie płacenie podatków od nieruchomości itp., itd. Pozdrawiam wszystkich, którzy chcą poprawiać świat bez zmiany na lepsze samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.12, 12:23 Ty umcs. Poczytaj sobie. Nie wypisuj głupot. Powinni nałożyć podatki od głupoty, a wszystkim żyłoby się dostatnio. Stawki podatku duchownych. www.infor.pl/wskazniki/podatki/podatek-dochodowy-od-osob-fizycznych/1647,Stawki-ryczaltu-od-przychodow-duchownych.html Odpowiedz Link Zgłoś
samodzielnie_myslacy Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud 24.02.12, 15:38 Kasy fiskalne w prywatnych gabinetach lekarskich, u adwokatów, radców prawnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: 212.87.246.* 24.02.12, 15:53 akurat z wymienionych instytucji korzystalem i w kazdej dostalem rachunek z kasy fiskalnej takze nie szczekaj jak nie wiesz o czym jest mowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zębem Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 21:40 ... te konsument, chybaś korzystał jednocześnie z "wymienionych instytucji" i w czachę ci wali, zwłaszcza wtedy jak dawali rachunek z kasy fiskalnej w gabinecie dentysty/stomatologa, nie warcz bo strasznie echo niesie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konsument Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: 212.87.246.* 25.02.12, 08:31 jak dajesz grzebac w swoich zebach byle komu w byle jakim gabinecie to nie licz tez na rachunek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zębem Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 09:55 ... tylko twarde łby, chodzące do najlepszych gabinetów masażu mózgu, takich z kasami fiskalnymi, rżną głupa bez umiaru... Odpowiedz Link Zgłoś
samodzielnie_myslacy Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud 27.02.12, 07:47 Niekiedy mam wrażenie, że ja żyję w innym kraju... innej rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yach Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.xdsl.centertel.pl 24.02.12, 20:10 Sklepy klasztoru ewidencjonują sprzedaż na kasach fiskalnych, więc czemu się pieklisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolej Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: 184.107.58.* 24.02.12, 12:01 nazra sie przez 4 lata popier... glupoty ze niby cos robia i zamienimy ich na nastepnych Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud 25.02.12, 08:30 Kościół płaci podatki..........no kur....a! - nieźle się ubawiłem. Oczywiście, ze w sklepikach przykościelnych są kasy fiskalne. Ciemnocie już taki pokaz uczciwości starcza. Mnie nie. Bo już rzucając na tacę nie dostajesz paragonu. Chowając rodziców też żadnego rachunku mi dobrodziej nie wystawił. A może ktoś z czytających otrzymał rachunek za "co łaska" za chrzest czy komunię ?! albo za ślub ?! A gdzie opłaty skarbowe / te zgodne z prawem, ma się rozumieć / za działki czy obiekty budowlane niby zwrócone kościołowi w ramach zwrotu majątków.........?! Tu jest kasa jaką inkasuje ta firma a nie te grosze które ujawniają ze sprzedaży pamiątek czy różańców. O dotacjach z naszych podatków nie wspominam. Poza tym, nie piernicz mi tu głupot, że każdy proboszcz ujawni mi, ile płaci podatków czy ile ma dochodu. Masz mnie za idiotę ?! Takie brednie możesz opowiadać moherowemu oszołomowi a nie człowiekowi myślącemu samodzielnie. Oczywiście moherów ci u nas dostatek i podejrzewam, że nigdy ich nie braknie. Jednak społeczeństwa myślącego też / na nieszczęście czarnej mafii / przybywa. Co jak by leje miód na me serce. Pozdrawiam serdecznie, Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
tulse Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 24.02.12, 12:20 Należy natychmiast porzucić wszelkie pomysły w tym temacie. Plany spalić, a tą stronę usunąć, żeby czasem czegoś komuś nie przypomniała. Jesli to pomysł kogokolwiek z rządzących naszym miastem- wsadzic do wiezienia i dowiedzieć się ile z tego miał mieć. Uwaga: najpierw wsadzić. Podobnie zrobić z EURO 2012 (zanim dopadnie nas miedzygalaktyczny wstyd) i autostradami (posypać cienko ziemią, trawa wyrośnie sama- moze nikt nie zauważy). Dlaczego? Bo każda inicjatywa tego typu najpierw oznacza wielkie złodziejstwo, a potem kompletną katasrofę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 13:20 tak niestety jest bo nie chce sie pracowac kierownikim i dyrektorom za glodowe pensje 10tys/mc Odpowiedz Link Zgłoś
be0wulf Aquapark, hotele i cuda ... 24.02.12, 12:21 Częstochowskie sny o potędze. A kto tam będzie chodził i korzystał. Uczestnicy tej co jest "długa, głośna, kolorowa, chodzi po polach i sra po krzakach", że zacytuję popularną w okolicach Częstochowy zagadkę? W miescie gdzie najwiekszą frekwencją cieszą sie sklepy z szyldami "Wszystko po 4 zł"? Hotele? Ocenarium? Myślicie, że katabasy pozwolą, żeby taka kasa poszła im koło nosa? Albo goście są rzeczywiście naćpani albo wrócili dopiero co ze służbowej delegacji w Dubaju i im się czka. Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Oj nie ma juz chyba o czym pisac... 24.02.12, 12:30 Piekne sny i marzenia o czyms co raczej nie powstanie... W Czestochowie Aquapark, a w Olsztynie planowane(idea) ...baseny termalne. Czy mamy w regionie potencjal by snic o takich inwestycjach, ktore dla inwestora prywatnego beda musialy byc rentowne, no chyba ze miasto lub gmina Olsztyn zapewnia ewentualna rekompensate w razie klapy z frekwencja. A i tak wszystko bedzie zalezec od bankow...! Basen na Dekabrystow to jest dopiero trafiona miejska inwestycja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Oj nie ma juz chyba o czym pisac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 14:31 Dobrze powiedziane. Żaden aquapark nie ma w Częstochowie racji bytu! Taka inwetycja nie zarobi na siebie. Takie "Tarnowskie Góry" są na obrzeżach ogromnej aglomeracji i tam to jeszcze się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorzapolarna Re: Oj nie ma juz chyba o czym pisac... IP: *.182.223.130.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.02.12, 15:20 no to nowy "kwiatek" pana wrony, ktory Za 50 tys. zł wynajął profesjonalna firmę, która miała wymyślić, jak tego dokonać, bo miejskiego budżetu - tak jak teraz zresztą - na taką inwestycję nie stać. Skończyło się na wymyślaniu. a jak rozliczyl ta firme? czy moze sie podzielili kasa? ile takich kwiatkow powronich jest jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zębem Re: zorza polarna czy cyngielek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 22:44 ... zorzopolarna IP: *.182.223.130.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl bądź precyzyjna: zaczął Maras i zmarasiło się... bywa nie wszystko może się udać... kontynuował Wrona... w tej akurat sprawie postąpił jak samorządowy zawodowiec, wynajął profesjonalną firmę by opracowała warunki i sposób finansowania inwestycji (jeśli dobrze rozumiem treść artykułu), na którą ponoć budżetu nie stać - a wiedza kosztuje, więc w cywilizowanym świecie za nią trzeba zapłacić...nie piszą tylko co zaproponowano i jakie były wyniki tych analiz, a szkoda, bo można by się czegoś konkretnego dowiedzieć... potem Kurpios - ten chyba nie zaczął bo zanim zaczął to już mu kazali wyskakiwać, ale co spieprzył to spieprzył, kogo wywindował, tego wywindował i zostawił wrażenie stale głupio uśmiechającego się... z samego siebie chyba... Teraz Matyjaszczyk - naobiecywał i teraz pęka... zostawił problemy towarzyszom, a ci w swojej nieporadności pisną o czymś od czasu do czasu, zero konkretu, a potem cisza zapada...i znowu jakaś odgrzewka... a pół kadencji na karku. Teraz "wystawili" jakiegoś kierownika, który opowiada androny, jakby w Polsce nie funkcjonowało (61) parków wodnych, a w sumie takich obiektów o różnej wielkości i funkcji ("aquaparków") jest ponoć około 150 (część w budowie). Czytam tego gościa i nie wiem śmiać się czy płakać... bo cóż mu tu mamy: "... To nie są jednak negocjacje, a jedynie rozmowy o tym, jak takie partnerstwo mogłoby wyglądać" - opowiadają sobie o partnerstwie, jak mogłoby wyglądać... można i tak; "... Sztaby prawników deliberują więc, co zatem zapisać w ofercie przetargowej..." - a jakież to "sztaby" ? magistrackich radców prawnych czy prawników z kancelarii prawnych mających doświadczenie w opracowaniu tego rodzaju partnerstw i modeli biznesowych? Jeśli to jakaś znana firma doradcza to jaka i ile jej usługi kosztują? Dlaczego to nie jest jawne? Wreszcie o jakiej ofercie przetargowej tutaj się mówi - na co? wykonanie projektu, wyłonienie inżyniera kontraktu, bo przecież nie na wykonawstwo? czy chodzi o spółkę celową? Ile trzeba powiedzieć by nic nie powiedzieć... "Projekt Niemców wyróżnia pomysł, by obok aquaparku zbudować także wieżę do nurkowania, bodaj pierwszą w Polsce. Mówią też o akwarium lub oceanarium" - to już jaja nie berety, na marginesie wieżę do nurkowania głęboką na 15 m budują już w Świdnicy, a więc nie będziemy "pierwsi", mój boshe, oceanarium nam potrzebne już widzę te walenie w stresie... "... Włosi z kolei chcieliby stworzyć muzeum 3D, w którym można byłoby w tej technologii oglądać na początek głównie obiekty sakralne, ale nie tylko..." - a dlaczego nie w 4D albo i 5D, trójwymiarowość to już przeżytek, trzeba walić w konkurencję wielowymiarowością dużej skali, a może wręcz czasoprzestrzenią... zorzopolarna, jak widzisz nie w "kwiatkach" problem, problem w braku oświeconego przywództwa, które obraca się w świecie konkretu, najlepiej realnego, na miarę naszych potrzeb i możliwości, a nie poprzestaje na opowiadaniu bajek dla coraz bardziej wkur...onych dzieci... Mozolne lanie wody - to tytuł z papierowego wydania gazety - trafnie oddaje sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: zorza polarna czy cyngielek... IP: *.focha.trustnet.pl 25.02.12, 12:24 Ponoć tylko kilka procent ludzi czyta tekst ze zrozumieniem. Ty nie tylko to potwierdzasz, ale udowadniasz, że niektórzy nie rozumieją nawet tego, co sami piszą… . Ja osobiście się cieszę, że ta władza nie pakuje naszych pieniędzy „pod publiczkę”, w jakieś nieprzemyślane inwestycje, na których ona „piarowsko” pewnie by zyskała, ale my przez kolejne lata dokładalibyśmy do interesu. Sam podkreślasz (cytujesz), że Maras wiele się nie zastanawiał i sprawę zawalił, a Wrona się zastanawiał i z projektem się wstrzymał (myślę, ze to pośrednia odpowiedź na to, co wynikało z opracowania profesjonalnej firmy). Teraz myślą, analizują bo, mam nadzieję, nie chcą zrobić kolejnej głupoty. Chyba to lepsze i tańsze (bo za ich myślenie chyba nie płacimy) niż wpakowanie pieniędzy podatników w coś, co nie ma szansy realizacji lub zmusi miasto do ładowania milionów w Park, do którego pies z kulawa nogą nie pójdzie (bo żeby te ładowane miliony były mniejsze, musiałoby być drogo). Ale Ty widocznie uważasz, że stać nas na fundnięcie sobie Aquaparku czy kolejnej Hali „Arena” i dokładanie do niego kilku milionów rocznie (tak, jak to czynią w większości z tych funkcjonujących w Polsce). Masz prawo, tylko nie narzekaj potem, ze brakuje na szpitale, szkoły, drogi, sport, kulturę i co tylko dla Ciebie w mieście ważne. Dalej kpisz z prawników „deliberujących, co zapisać w ofercie przetargowej...”, zadając świadczące o twojej niekompetencji w temacie pytanie – na co ten przetarg. Ano, jak wynika z tekstu, właśnie na owe wykonawstwo, które ty akurat wykluczasz (cyt. „bo przecież nie na wykonawstwo?”). Bo pytanie jest podstawowe – jak, co i za co ktoś to wykona. Bo, jak znam życie, za darmo nic nie ma. Dalej kpisz sobie z koncepcji potencjalnych inwestorów (walenie w stresie itd.). Ale przecież to ich, a nie miasta koncepcje i może właśnie poziom ich abstrakcji powoduje, że miasto do tych projektów podchodzi sceptycznie. Choć akurat tych fantazji tak bardzo bym nie wyśmiewał. Widocznie inwestorzy słusznie zakładają, że na finansowanie inwestycji na 40 ha przez mieszkańców Częstochowy i okolic nie ma co liczyć. Jedyną więc szansą na zwrot z inwestycji jest stworzenie czegoś, co przyciągnie klientów z całej Polski czy nawet z zagranicy (no i choćby część z tych prawie 4 mln, co to – jak ktoś obrazowo tu napisał - „wiją się i s… po krzakach”). Stad może pomysł na wciąż jeszcze nieistniejącą w kraju (jak sam piszesz – dopiero (ponoć) budowaną w Świdnicy) wieżę do nurkowania (sądząc po popularności kursów nurkowania – pomysł niegłupi) czy oceanarium (szansa na tłumy dzieciaków z całej Polski w ramach „zielonych szkół” i lekcji biologii, które przy okazji skorzystają z Aquaparku). Jeśli inwestor skalkuluje, ze mu się to opłaci budować, a my do tego nie dołożymy ani złotówki – daj nam Panie Boże). Ale rzecz właśnie w tym, żeby pieniążki wyłożył inwestor. A jak się nie zdecyduje (a pokaże to przetarg), będzie to znak, że marzenia o superaquaparku należy włożyć między bajki i zająć się np. zwykłym uporządkowaniem terenu Parku – wycięciem chwastów, zabezpieczeniem brzegów, wysypaniem paru plaż i uruchomieniem paru letnich kawiarenek. Ale głupio stawiać kiosk, gdy jest teoretyczna szansa na budowę Galerii. Rzecz jedynie w tym, by z decyzją nie czekać zbyt długo. Ale z drugiej strony – co nagle, to po diable. Może wieć zamiast krytyki – jakiś pomysł? Podpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zębem Re: dark depression IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 18:36 Pisałem do zorzypolarnej a tu dark się odzywa i od razu zaczyna od pouczenia i diagnozy, że rzekomo "nie tylko to potwierdzam, ale udowadniam, że nie rozumiem nawet tego, co sam piszę"... takie ciemny typy jak dark tak mają - zakompleksieni, niedowartościowani - muszą zacząć od "obezwładnienia" gościa, który pozwolił sobie na wyłożenie swego stanowiska... On wie lepiej... nie mam dowodów, że jest inaczej, więc pozostawiam to bez ciętej riposty, bo musiałbym dark'u obrazić... Tyle wstępu... przechodzę ad rem. dark - chciałeś coś powiedzieć, czy tylko siebie samego przekonać do wyimaginowanego problemu... walisz strofy, zarzucasz innym niezrozumienie sprawy, a sam nawijasz makaron na uszy... 1. Myślę, że tylko ty rozumiesz to, coś tu w tej niby-polemice wysmażył... a tym samym niczego nie wyjaśniasz... 2. Ja też się cieszę, że obecna władza, jak sam piszesz, "nie pakuje..." 3. Piszesz "... teraz myślą, analizują bo, mam nadzieję, nie chcą zrobić kolejnej głupoty. Chyba to lepsze i tańsze (bo za ich myślenie chyba nie płacimy)..." - rozumiem, że przedtem nie myśleli i robili kolejne głupoty... - teraz "myślą i analizują" za darmo i nie robią ... - pytam: kto myśli, jak brzmi problem, jaki jest "harmonogram" tego myślenia i kiedy konkluzje? 4. Nie rób z siebie kretyna i manipulanta - nigdzie w swoim poście nie napisałem, że "... stać nas na fundnięcie sobie Aquaparku czy kolejnej Hali „Arena”; i dokładanie do niego kilku milionów rocznie"... a wręcz przeciwnie myślę, że ani w tej chwili, ani w przewidywalne przyszłości nas czyli miejskiej kasy nie stać na takie inwestycje. Mój pomysł jest prosty: zaczynamy od inwestycji w edukację w tym edukację władzy i administracji publicznej potem realizujemy najpotrzebniejsze inwestycje - systemowo rozwiązujące problemy w poszczególnych sferach funkcjonowania miasta, a na końcu, jak już będziemy piękni, zdrowi i bogaci - inwestujemy w zabaweczki i gadżety... aquaparczki i oceanaria... Myślę przy tym, że gdyby zwolnić armię wysoko opłacanych, a bezproduktywnych tumanów z magistratu i jednostek towarzyszących oraz spółek - to takie pieniążki po kilkunastu latach wzorowej gospodarki komunalnej by się znalazły... 5. Rozumiem, że siedzisz w tym i wiesz skoro twierdzisz, że to przetarg na wykonawstwo pisząc - "...właśnie na owe wykonawstwo, które ty akurat wykluczasz"... Powtórzę: wykonawstwo czego? jaki jest projekt i program użytkowo-funkcjonalny przedsięwzięcia? - ile to ma kosztować 100, 200,... 600 milionów złotych a może znacznie więcej? Przecież miasto nie odda ponad 40 hektarów pod nie wiadomo co - nie znalazłem w dostępnych publicznie źródłach żadnej konkretnej informacji? A może aquapark jest tylko alibi dla transakcji gruntem pod opłacalny dla inwestora "raj na ziemi"? 6. To końcowe zdanie ... "może więc zamiast krytyki – jakiś pomysł? Podpowiedź?" - niezbicie dowodzi absolutnej bezradności magistrackich macherów... kolejne firmy doradcze, za kasę, kolejni prezydenci i ich "sztaby", myślą i myślą, i nic... a teraz masz mieszkańcu podsuń im jakiś pomysł zamiast krytyki... oczywiście za friko... dark - nie rozśmieszaj mnie... podtrzymuję swoje stanowisko, w świetle faktów podanych do publicznej wiadomości, aquapark w Czewie to "mozolne lanie wody"... i czarna rozpacz. PS Oczywiście marzy mi się by w naszym mieście i okolicy zainwestowano w: - obwodnicę miasta rozwiązującą choćby częściowo problem ruchu tranzytowego, nie mylić z planowaną autostradą A1; - wielkie remontowanie ulic i dróg oraz pozostałej infrastruktury drogowej (obiekty mostowe); - rozbudowę sieci drogowo-ulicznej zgodnie z planami przebudowy centrum miasta (wykupy, wyburzenia i budowa nowych kwartałów miasta od nowa…); - rozbudowę sieci tramwajowej będącej alternatywą dla indywidualnego ruchu samochodowego; - budowę komfortowego krytego miejskiego kąpieliska/zespołu basenów (koszt do 50/60 mln zł); - "inteligentny" system sterowania ruchem drogowym w mieście; - miejski system wypożyczalni rowerów; - kameralny miejski stadion sportowy wielofunkcyjny; - lotnisko w Rudnikach dla małej awiacji… I niewiele więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
1borgia Re: dark depression 25.02.12, 19:31 Oczywiście marzy mi się by w naszym mieście i okolicy zainwestowano w: - obwodnicę miasta rozwiązującą choćby częściowo problem ruchu tranzytowego, nie mylić z planowaną autostradą A1; - wielkie remontowanie ulic i dróg oraz pozostałej infrastruktury drogowej (obiekty mostowe); - rozbudowę sieci drogowo-ulicznej zgodnie z planami przebudowy centrum miasta (wykupy, wyburzenia i budowa nowych kwartałów miasta od nowa…); - rozbudowę sieci tramwajowej będącej alternatywą dla indywidualnego ruchu samochodowego; - budowę komfortowego krytego miejskiego kąpieliska/zespołu basenów (koszt do 50/60 mln zł); - "inteligentny" system sterowania ruchem drogowym w mieście; - miejski system wypożyczalni rowerów; - kameralny miejski stadion sportowy wielofunkcyjny; - lotnisko w Rudnikach dla małej awiacji… I niewiele więcej. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mistral75 Re: Oj nie ma juz chyba o czym pisac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 18:20 Masz rację jak Częstochowa się nie obudzi to pałeczkę stolicy Jura przejmie Zawiercie , tak samo jak Dworzec my mamy ponoć tak mówił na otwarciu Kwaśniewski że najlepszy dworzec w Europie ale chyba pod względem zimna i tego ze podróżnym nie ma nic do zaoferowania, oraz brak centralnej magistrali. To wszystko dostało Zawiercie teraz bedzie piękny zabytkowy dworzec, obok doskonała pizzeria, magistrala centralna doskonałe połączenia krajowe i międzynarodowe. Co więcej turyści jadący na jurę wysiadają w Zawierciu lub Myszkowie skąd mają doskonałe połączenie, bo z Częstochowy nie ma dobrych połączeń, dużo mogę pisać bo znam ten temat doskonale i widzę jak moje miasto UMIERA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.net.stream.pl 24.02.12, 13:06 jest dobre miejsce na aquapark, zburzyc jasnagore, w tym miejscu powstanie najlepsza atrakcja czestochowy, pielgrzymi calego swiata beda do nas przyjezdzac na zjezdzalnie wodne i inne atrakcje Odpowiedz Link Zgłoś
62maniek Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 24.02.12, 13:25 Co czerwona zaciężna armia towarzyszy z Matyjaszczykiem i Baltem-(4zł od pielgrzymów) może wybudować w Częstochowie chyba kołchoz w ramach budzenia energii miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp coz za kumulacja inwestycji w czestochowie IP: *.sonicgatehosting.com 24.02.12, 13:47 jak narazie mamy jednego zainteresowanego inwestora z korei na wynajem hali produkcyjnej (pewnosc tej inwestycji jest dosyc watpliwa) i 2 chetnych aby wybudowac aquapark i zwalic ciezar jego utrzymania na miasto. Ot rok rzadow nowego prezydenta i jego pracowitej swity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 24.02.12, 13:30 Włosi z kolei chcieliby stworzyć muzeum 3D, w którym można byłoby w tej technologii oglądać na początek głównie obiekty sakralne, ale nie tylko. obiekty sakralne atrakcją aquaparku - to może się zdarzyć jedynie w Częstochowie Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek490 Kolejna paranoja ryżego Matyjaszczyka 24.02.12, 13:42 Debile z magistratu! Za dużo macie pieniędzy? Nie ma co z nimi zrobić? Chcecie dokładać do tych zamków na piasku z naszych pieniędzy? Walcie się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tata Re: Kolejna paranoja ryżego Matyjaszczyka IP: *.alfanet24.pl 24.02.12, 14:04 Jestem ciekaw kto im tam będzie chodził jak w mieście nie ma pracy i jest bezrobocie, najpierw niech pomyślą o nowych miejscach pracy żeby zatrzymać ludzi w mieście a dopiero potem myśleć o Aquaparkach innych atrakcjach w mieście gdzie każdy ma pracę i każdego będzie stać na takie atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhaaaa Kiełbacha wyborcza dla umierającego miasta IP: *.ice-net.pl 24.02.12, 13:49 Zwykła kiełbacha wyborcza dla umierającego miasta, dla poprawienia nastrojów, że coś się niby robi. A wszystko jest na papierze, szkice, plany, plany, plany. I tak od kilkunastu lat. Najbliższy aquapark, jak się nie mylę, jest w Tarn. Górach i jeszcze długo to się nie zmieni. miasto odsuwa się od standardów europejskich. walące się kamienice, krzywe chodniki, brud. Ogólnie dno i wodorosty. Zapraszam na ul. Krakowska, Piłsudskiego, Warszawska. To są w koncu główne ulice tego miasta..... jeszcze miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf Re: Kiełbacha wyborcza dla umierającego miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 13:53 powinni jeszcze wydalic informacje propagandowe na temat: ratowania wojewodztwa; zadowolic wszystkich kibicow planami remontów stadionów; zrobic impreze z kielbasa, piwem i budka suflera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc- sasiad do kichy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.12, 14:12 Tak maja wszyscy wszystko w dupie jak wszyscy maja w dupie twoje kicho wypociny i ciebie calego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicha Re: do kichy IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.12, 16:39 Mnie to wali.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
56realista Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 24.02.12, 14:15 Zamiast lansować bajki o gumowym wilku, lepiej przyjrzeć się tym, którzy opowiadają o nierealnych inwestycjach. Urząd Miasta to jedno wielkie kłębowisko kolesiów i nieudaczników partyjnych, którzy pracują tam, bo znali Wronę czy innych prezydentów. Kompetencji zero, ale rączki do brania kasy wysoce wyspecjalizowane. Ten gmach pęka już w szwach od spadochroniarzy różnej maści, ale nikt tego nie rusza, bo wszystkim jest to na rękę. Życzę powodzenia sprzedajne dziennikarzyny, piszące o kupach na chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajka Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.183.149.152.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.02.12, 14:53 Po co robić ludziom nadzieje i pisać takie bzdety jak wiadomo że w Cz-wie nigdy nic nie powstanie bo zrobiono przez lata z tego miasta zwykłą wiochę i zadupie. Teraz czerwoni kontynuują całkowity upadek tego miasta. Młodzi wyjeżdzają stąd za pracą a niedługo zostaną w tym mieście sami emeryci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśniak z miasta Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: 31.42.9.* 24.02.12, 23:24 mieszkałem w czętochowie przez ponad 30 lat, rok temu postanowiłem się wyprowadzić i zamieszkać na wsi, nie daleko częstochowy, ale na tyle oddalonej by nie czuć rozkładającej się (z żalem niestety) częstochowy... Gmina jest 200 razy prężniejsza niż częstochowa, mamy tu teraz szkołę, policję, poradnię lekarską, plac zabaw, DROGĘ BEZ DZIUR i ODSNIEŻONĄ, co było dla mnie szokiem, pocztę, i nawet mały supermarket i przede wszystkim las i spokój! JEST RÓŻNICA! POLECAM WSZYSTKIM, przeprowadźcie się, podatki płaćcie gminom, one potrafię tym gospodarować, bo miasto je niestety trwoni, na marzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wsiok miastowy Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: 74.2.87.* 25.02.12, 07:54 Czy aby to nie jest gmina Konopiska?bo cos by mi tak pasowalo.POpieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Ponoć świstak miał grypę. IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.12, 14:51 I nie wiadomo, kto wtedy w te sreberka zawijał. Czy Gazeta mogłaby to sprawdzić i podać na pierwszej stronie jako NIUSA? Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Aquapark w Częstochowie,park miniatur sakralnych, 24.02.12, 15:07 Od nadmiaru zapowiadanych atrakcji juz w tej chwil ,,peka glowa''. Radze sie tak nie podniecac ww.trescia. .Kac fizyczny i moralny bedzie mniejszy kiedy skoncza sie kolorowe proszki i tabletki...;) A co tam slychac panie dzieju w temacie:- Park miniatur sakralnych swiata na Zlotej Gorze...? Padl juz pierwszy milion odwiedzajacych i podziwiajacych te niespotykana i swoista atrakcje Czestochowy...? Moze by tak o tym ktos z dziennikarzy szukajacych za wszelka cene tematu na artykul,...napisal. Bo tam tez mialo byc kwieciscie i rozowo i najwazniejsze ...dla czestochowian jak ...caloroczny obiekt wodny przy ul. Dekabrystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Aquapark w Częstochowie, IP: *.play-internet.pl 24.02.12, 15:27 Pomarzyć każdy może.Ale czy to realne,żeby inwestycja była dochodowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Aquapark w Częstochowie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 15:54 nie ma szans. Bo prezydenci beda zatrudniac tak jak w spolkach komunalnych. Także bedziemy miec tam do utrzymania 4-6 ludzi na pensjach dyrektorów i 10 na pensjach kierownika, 2 sprzataczki i 4 ratowników, a oprócz tego jeszcze rade nadzorczą (5 osób to absolutne partyjne minimum) bo przedsięwzięcie bedzie mialo kilku współwłaścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnobedzie A nadmiar ciepła jest na południu Cz-wy 24.02.12, 16:34 Nadwyżkę ciepła z którym nie wiadomo co zrobić w Częstochowie ma Huta . Transportowanie ciepła 10 km nie jest dobrym pomysłem a wytwarzanie własnego bardzo kosztowne. Racjonalnym jest zatem, ażeby taki kompleks powstał w niedalekiej odległości od Huty ( Raków, Zawodzie, itp). Wtedy inwestycja ma szansę na powodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwykicha.1 Re: A nadmiar ciepła jest na południu Cz-wy 24.02.12, 16:45 Huta po 2015 roku zoatanie zamknięta.Więc kicha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek63 Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 24.02.12, 17:10 Kościołów w Częstochowie mnóstwo - prawie na każdym skrzyżowaniu a z jednym aqua parkiem taki problem - wstyd . Na Słowacji w co drugim małym miasteczku jest aqua park !!! Trzeba po prostu odważnej decyzji panie prezydencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dozo Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 23:03 ... policzyłem, na Słowacji mają 43 "aquaparki" w tym 26 rekomendowanych przez Slovakia Travel - a więc wiele, ale jakby nie liczyć nie w co drugim małym miasteczku... W Polsce mamy ok. 150 "parków wodnych/pływalni" (część w budowie) - 61 z nich podlega okresowym rankingom (obecnie najwyższe noty Terma Bania/Białka Tatrzańska, Tarnowskie Góry i Hajnówka), mówi się że 20 z nich to "aquaparki" (nieprecyzyjna definicja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olejkomucha Czerwona zaraz potrafi tylko krasc i klamac!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 24.02.12, 17:14 Odpowiedz Link Zgłoś
przem0_25 Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 24.02.12, 18:50 Ktoś myśli -"do trzech razy sztuka", to teraz jest ten trzeci raz i uda mi się wybudować wielki basen. Ale nie myśli , że aquapark to tylko biznes sezonowy . Chyba że zimą karze zrobić z tego lodowisko ( ale na następny sezon nikt nie wejdzie do śmier... wody). Na ten kryzys, który spotkał Europę (również i nas) ludzie potrzebują nie wydatku lecz po tym co nam oferuje rząd stałej pracy. Więc najlepszym pomysłem naszego prezydenta ,było by sprowadzenie inwestora który ma firmę non stop w sezonie ( np. spożywczą , włókienniczą , obuwniczą ), i będzie chciał wybudować w Częstochowie nową taśmę produkcyjną , a nawet wykorzystać stare budynki i je wyremontować np. po Wełnopolu.Bo po co budować basen jeśli z czasem tylko będą na niego chodzić pielgrzymi zmęczeni drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
piotroto Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 24.02.12, 21:22 Ja ogólnie bym tam kościół postawił bo w naszym mieście tego nigdy za wiele :D Można rownież wszystko zasypać i zaorać dla świętego spokoju :P Odpowiedz Link Zgłoś
larse Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 24.02.12, 23:25 mieszkałem w czętochowie przez ponad 30 lat, rok temu postanowiłem się wyprowadzić i zamieszkać na wsi, nie daleko częstochowy, ale na tyle oddalonej by nie czuć rozkładającej się (z żalem niestety) częstochowy... Gmina jest 200 razy prężniejsza niż częstochowa, mamy tu teraz szkołę, policję, poradnię lekarską, plac zabaw, DROGĘ BEZ DZIUR i ODSNIEŻONĄ, co było dla mnie szokiem, pocztę, i nawet mały supermarket i przede wszystkim las i spokój! JEST RÓŻNICA! POLECAM WSZYSTKIM, przeprowadźcie się, podatki płaćcie gminom, one potrafię tym gospodarować, bo miasto je niestety trwoni, na marzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.12, 08:45 gratulujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.net.stream.pl 25.02.12, 09:10 POZWOLE SOBIE BYĆ TYM RAZEM PO RAZ KOLEJNY NIEDOWIARKIEM. Uwierze jak zobacze. Gdyby Aquapark miał sens w naszym miescie powstałby już dawno. A tak nikt nie utopi sporej kasy w inwestycji która bedzie sie zwracac X -lat i być moze nigdy sie ie zwróci. A wizje mozna miec wszelakie papier wszytko przyjmie. Przypominam iż wedle stosownej wizji III al. NMP po remocie miała stac sie cudownym deptakiem - Czestochowskim salonem. Co wyszło z tych wizji chyba nie trzeba pisać. Wystaczy się tam przejsc i zobaczyć te "tłumy". Odpowiedz Link Zgłoś
menes2 Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud 26.02.12, 18:21 jeśli lubisz ,,tłumy'' idz do Galeri lub innego supermarketu a tutaj może być trochę lużniej aby można było spokojnie oddychnąć od zgiełku miasta Odpowiedz Link Zgłoś
a-lfa Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud 25.02.12, 09:13 W Cz-wie wybudowano już galaerie handlową - w któej do dziś dnia nie wynajeto nawet wszystkich BOX -ów. A w tygodniu wiatr po niech wieje. Ciekawe kto bedzie bywał w tym Aquaparku skoro pracy w miesice nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jacek 63 Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.play-internet.pl 25.02.12, 10:34 Przedewszystkim na Słowacji gorąca woda dostarczana jest niemal za darmo ze żródeł podziemnych.Druga sprawa to kąpiel po godzinie 17.00 przypomina ???????Wejdż dowanny nalej wody i niech 5 osób w tej wodzie przebywa a ty będziesz 6-zobaczymy co napiszesz. Koszty utrzymania są za duże a zainteresowanie spada w Polsce w każdym mieście ze względu na nadmiar różnych atrakcji.Ale to trzeba rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 11:37 nie gadaj - aquaparki zawsze będą atrakcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.12, 11:43 "123szklarnia godzinę temu Oceniono 16 razy 12 Miasta nie muszą bankrutować.Mogą zwiększać podatki nakładane na mieszkańców.Może wtedy ludzie zrozumieją, że burmistrz nie buduje im krytego basenu, czy hali sportowej za swoje pieniądze, ani nie będzie tych obiektów utrzymywał. Polacy muszą zejść na ziemię i zrozumieć, że bogactwo bierze się z pracy, a nie z zaciągania długów.Jest wielu mądrych ludzi, którzy o tym mówią, ale wyborcy dalej wybierają kłamców i złodziei.Obecne lumpenelity doszły do włądzy kłamstwem i oszukiwaniem ludzi.Zamówili dla nich obiad, ale nie powiedzieli, że ci frajerzy będą musieli sami za niego zapłacić. Nadchodzi czas zejścia na ziemię, tak jak w Grecji.Etatystyczna utopia gospodarcza bankrutuje, tak jak zbankrutowała utopia komunistyczna.Czas na kapitalizm, czas na pracę i oderwanie od żłobu cwaniaczków i złodziejaszków, opowiadaczy bajek i manipulantów ciemnym ludem." Odpowiedz Link Zgłoś
mirage75 Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 26.02.12, 12:48 Wrozenie z fusow i ze szklanej kuli...:( Oby tylko ktos ta szklana kula, lub diamentowa jakiedys spiewal Lombard ktos nie dostal miedzy oczy... Calkowita zgoda co do transparentnosci dla potencjalnego kontraktu. Doswiadczenie w tym z przekory swietym miescie uczy, ze nie zawsze to co dobre dla obecnej wladzy jest i bedzie dobre dla mieszkancow.Przyklady same ciskaja sie do gardla tym, ktorzy w podswiadomosci mysla tylko o swoich stolcach, uciekajac w poplochu przed spojrzeniem w oczy miejscowej populacji... Czy powstanie zobaczymy, pozyjemy...i jakos ewntualne niepowodzenie tez przezyjemy. Najwazniejsze zeby miasto jeszcze bardziej nie stracilo na tej potencialnie pozytywnej inwestycji, bo jakos czas leci a miasto dalej nie ma zadnego planu i zadnej dlugoterminowej perspektywy na przyszlosc.Oczywiscie widzienej i rozumienej tutaj na miejscu, a nie w zaciszu gabinetow partyjnych coraz to nowych pociagaczy za sznurek zycia w Polszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
menes2 Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cuda ... 26.02.12, 18:46 Jeśli nie ma chętnego inwestora a miasta nie stać na taką inwestycję a mamy tak piękny teren jak park lisiniec to zagospodarujmy go podobnie jak Pająk czy Mstów. Będąc w Wiedniu widziałem na Dunaju prosty w budowie napęd do nart wodnych -wspaniała frajda i chętnych chyba nie brakowało by ? Na wodzie postawić można by kilka starych łodzi na których zrobić można kawiarenki i jedzonko ...Myślę że latem były by tu tłumy ludzi tylko trzeba uporządkować i uatrakcyjnić ten teren Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: work Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.12, 18:21 Mieszkam niedaleko tego syfu i moge Ci powiedziec, ze to nie przejdzie. Te glinianki to zwykły syf, do ktorego co niektorzy okoliczni mieszkańcy wpuszczaja szambo. Zastanawia mnie to jak dwa lata temu ta woda zostala dopuszczona do mozliwosci kapieli, ale chyba byl to zwykly przekret zrobiony ze wzgledu na owczesny remont basenu przy hali polonia. Oprócz tego teren ten sluzy chyba tylko do spacerow z psem, gdzie moga sie zesrac i do libacji alkocholowych, bo takich zarosli to mozna szukac tylko w jakims rezerwacie. A uporzadkowanie tego terenu z tych samosiejek to są grube miliony. Odpowiedz Link Zgłoś
menes2 Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud 27.02.12, 19:46 Ja również mieszkam w tej okolicy i wiem jak to obecnie wygląda. O ile wiem to nie dawno była duża nagonka na dzikie szamba wpuszczane w ten teren i badania te są raczej prawdziwe ( mój znajomy systematycznie zażywa tam kąpieli i nie ma żadnych wysypek jakich można nabawić się na innych zbiornikach) Z samosiewkami też nie było by większych problemów -sam mogę podjąć się usunięcia ich w zamian za odzyskane drewno . Większe koszty niosą za sobą prace ziemne związane z koniecznością użycia ciężkiego sprzętu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: work Re: Aquapark w Częstochowie, a w nim hotele i cud IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.12, 19:52 Z tym usuwaniem w ramach, ktorego mozna by pozyskac drewno, to jest niezly pomysl. Tylko czy sie miasto na takie rozwiazanie by zgodzilo, hmm. Odpowiedz Link Zgłoś