Dodaj do ulubionych

Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru?

18.05.12, 14:13
Witam.
Chodzi mi o konkretną sytuację. Zakupiłem w markecie budowlanym artykuł przemysłowy, który był konfekcjonowany w tzw. blistrze (tak to się chyba nazywa - tj. plastikowa, bezbarwna wytłoczka, z tyłu kartonik, wszystko to zgrzane/sklejone). Po rozpakowaniu i obejrzeniu/wypróbowaniu (nie było takiej możliwości, bez wyjęcia przedmiotu z opakowania) okazało się, że towar nie spełnia moich oczekiwań. Wiem, że konsument ma możliwość zwrotu, zakupionego towaru (nowy, nie noszący śladów używania) - tylko czy to obejmuje też artykuły w tym specyficznym opakowaniu? Aby wyjąć przedmiot byłem zmuszony uszkodzić opakowanie. Za nim udam się do sklepu, chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę, a nie liczyć na "widzimisię" pracownika obsługi klienta.
Obserwuj wątek
    • Gość: p Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 16:51
      w OBI na przykład zawsze oddają pieniądze w takim przypadku, ale na podstawie paragonu
      • Gość: klient Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.play-internet.pl 18.05.12, 17:13
        Właśnie w Obi spotkało mnie rozczarowanie.Po zakupieniu węża do wody średnicy ok 25 mm zapakowany był w opakowanie plastikowe.Po przyjeżdzie do domu i rozpakowaniu miałem problem w rozwinięciu go na długość.W następnym dniu chciałem go zwrócić ,ale był rozpakowany-nic nie używany-niestety po długiej dyskusji odprawiono mnie z kwitkiem.Wąż leży nie przydatny w piwnicy .Oczywiście paragon miałem z Obi.
        • Gość: Mareczek24 Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.formlessnetworking.net 18.05.12, 17:47
          Jaki długi ten wąż?Może bym go od ciebie odkupił?
    • Gość: ewa Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 18.05.12, 22:15
      sklep nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu towaru/rezygnacji to jest tylko dobra wola sklepu
    • Gość: ... Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: 94.42.252.* 19.05.12, 08:57
      pike22 napisał:

> Wiem, że konsument ma możliwość zwrotu, zakupionego towaru (nowy, nie noszą
      > cy śladów używania) - tylko czy to obejmuje też artykuły w tym specyficznym opa
      > kowaniu?
      Nie ma takiej możliwości tym bardziej obowiązku dla sprzedawcy przyjmowania takich rzeczy.To że przyjmują zwroty to tylko i wyłącznie ich dobra wola.Zwrot do 10 dni jest możliwy ale tylko przy zakupach na odległość czyli np przez internet.
      • Gość: go gościa Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.play-internet.pl 19.05.12, 14:07
        Jeśli nie masz zielonego pojęcia to nie pisz bzdur.Dzisiaj każdy kto ma 2 dziurki w nosie udaje prawnika!!!!
        • Gość: gościuuu Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.96.241.59.tvksmp.pl 20.05.12, 18:16
          Gość portalu: go gościa napisał(a):

> Jeśli nie masz zielonego pojęcia to nie pisz bzdur.Dzisiaj każdy kto ma 2 dziur
          > ki w nosie udaje prawnika!!!!

A co, może źle napisał??? Nie dopisał tylko tego, że przy zakupie poza siedzibą firmy (przez internet) towar może zwrócić bez podania przyczyny, ale bez śladów używania, czyli rozerwane opakowanie = brak możliwości zwrotu. Oczywiście są wyjątki ale to zależy od dobrej woli sprzedawcy a nie jest zapisane w prawie.
          Jeśliś mądrzejszy bo masz jeszcze dziurkę gdzie indziej, to napisz jak to jest według Ciebie a nie pierdzisz trzecią dziurką bez sensu.
        • Gość: ... Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: 94.42.252.* 21.05.12, 01:20
          Gość portalu: go gościa napisał(a):

> Jeśli nie masz zielonego pojęcia to nie pisz bzdur.Dzisiaj każdy kto ma 2 dziur
          > ki w nosie udaje prawnika!!!!
          Ty masz jeszcze dziurę w mózgu.Wbij sobie do zakutego łba:
          Jak kupujesz w sklepie to sprzedawca nie ma absolutnie żadnego obowiązku wynikającego z przepisów prawa żeby przyjąć towar bo nie spełnia on twoich oczekiwań.Jak sklep przyjmuje zwroty to jest tylko jego dobra wola.Możesz drzeć mordę i tupać nogą ale takie jest prawo.
    • Gość: Pusia Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.mtk-tv.pl 19.05.12, 16:40
      Konsument nie ma żadnego prawa do zwrotu towaru,poniewaz nie ma takiego prawa ani ustawy nakazującej sprzedawcy zwrot pieniędzy za zakupiony towar.Dobra wola sklepów jest to że przyjmuja takowe zwroty i oczywiście towar musi byc w takim stanie żeby spowrotem mógł wrócic na półke sklepową.Więc zanim sie cos kupi w opakowaniu nie pozwalającym dobrze obejrzec towaru trzeba sie dobrze zastanowić.
      • Gość: mb Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.96.244.251.tvksmp.pl 20.05.12, 18:40
        Jest jeszcze troszeczkę inaczej - gdy zakupu dokonano nie na odlegość (więc np. w sklepie) istnieje oczywiście możliwość zwrotu towaru jeżeli stwierdzono jego tzw. niezgodność z umową, nawet po rozpakowaniu i użyciu, jeżeli jest to konieczne do stwierdzenia czy towar nadaje się do określonego celu, ale ... w przypadku, gdy cel ma być nietypowy - powinien być sprzedawcy znany w chwili zawarcia umowy.
        Ta niezgodność towaru z umową może wynikać z wady towaru (np. uszkodzony, nie działa, nie nadaje się do określonego umową celu).
        • Gość: gościuuu Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 12:30
          W tym przypadku nie ma zastosowania niezgodność z umową. Jeśli kupił np latarkę, rozpakował i chce zwrócić bo świeci na żółto a nie biało, to jeśli na opakowaniu nie było podanej barwy lub była podana żółta - zwrócić nie może.
          • Gość: do piszących Re: Jak to jest ze zwrotem zakupionego towaru? IP: *.play-internet.pl 21.05.12, 12:59
            Pusia ma rację -wyjaśniła wszystkim co potrzeba.A pisać dalej i gdybać to można sobie dalej do końca roku.Zastanów się zanim coś kupujesz.Koniec -kropka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka