Dodaj do ulubionych

Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw...

23.08.12, 12:27
pochowek ma dwa aspekty- sanitarny i ochrony godnosci zmarlej osoby. wszystko, co nie jest z nimi w sprzecznosci, powinno byc dozwolone.
Obserwuj wątek
    • puzonik48 Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw... 23.08.12, 12:34
      Kilka late temu już pisano ,że ta ustawa o pochówkach jest już w komisji a tu się okazuje ,że jeszcze jej nie ma ?Spory toczą pewnie KK i prowadzący zakłady pogrzebowe ,o to kto więcej wyszarpie dla siebie ?Co to znaczy ,że rozrzucanie prochów w miejscach wskazanych przez zmarłego ,jest pomysłem zbyt rewolucyjnym ?Czy dlatego ,że zarządcy cmentarzy nie zarobią ?Prochy z kremacji nie zawierają żadnych szkodliwych substancji,wiec nie stanowią żadnego zagrożenia w przeciwieństwie do tradycyjnych pochówków ,o czym mieliśmy okazję się przekonać w czasie ubiegłorocznej powodzi.Uchwalenie złego prawa ,będzie skutkowało jak zwykle próbami omijania go .
      • Gość: andrzej Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.96.245.16.tvksmp.pl 23.08.12, 15:24
        oto czym się zajmuje poseł Balt , tylko na to go stać - kto go takich głupstw namawia?
        • puzonik48 Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 23.08.12, 16:02
          To nie są głupstwa tylko dla wielu bardzo ważna sprawa .Niestety Pan poseł wykazał daleko idącą ostrożność w jednym przypadku a zbytnią szczegółowość w innych .Ale to jest dopiero propozycja,a taki projekt musi najpierw zostać skierowany do komisji ,więc może coś się w końcu z tego wylęgnie .
          • Gość: bio Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.pools.arcor-ip.net 24.08.12, 11:20
            To nie jest ważna sprawa tylko oczywista archaiczność naszych przepisów, która powinna być poprawiona przynajmniej 10 lat temu. Nie ma się nad czym rozwodzić tylko załatwić. Takimi drobiazgami sejm też się musi zająć.
            • puzonik48 Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 25.08.12, 11:17
              Dla niektórych bardzo istotna :):) i już dawno taka ustawa powinna być znowelizowana .Dzisiaj ludzie płacą ogromne pieniądze za zatopienie urny w morzu ,lub kary w wysokości 5000 tys.zł za wypełnienie woli zmarłego i rozrzucenie jego prochów w ulubionym miejscu .Dodatkowo klechy wnoszą o zasądzenie kary za "zbezczeszczenie " zwłok i kolejna grzywna 5000 zł.
        • Gość: mikusz Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.12, 17:40
          poseł Balt zajmuje się tematami na rozwiązanie których wielu czeka.Może według ciebie ma się zajmować smoleńskiem - barania głowo?????????????????????
        • Gość: wawiak Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.31.177.55.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.11.12, 20:40
          Gość portalu: andrzej napisał(a):

> oto czym się zajmuje poseł Balt , tylko na to go stać - kto go takich głupstw n
          > amawia?

jendruś, idź obciągnij proboszczu
          to się dowiesz ile na tym straci
          czarna, pedofilska sotnia
        • Gość: Ja Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.13, 05:29
          Dla mnie jesteś przygłup.
      • Gość: ormowiec Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.net.stream.pl 24.08.12, 07:40
        Balt i wszystko wiadomo.Żenujące czerwone medaliki
    • 111111l Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw... 23.08.12, 12:46
      Pisze z Kanady , jak jest tu ? Nie musisz chowac zmarlego , prochy mozesz trzymac w domu. Nic dobrego , przez jakis czas urna stoi w regale , nastepnie w garazu a po jakims czasie ginie , gdzies sie zapodziewa. Powinien byc obowiazek zakopywania.
      • puzonik48 Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 23.08.12, 13:09
        A prochom w tej urnie jest obojętne co się z nimi stanie :):)
        • nerwus0 Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 23.08.12, 14:19
          Podobnie jest z g....wienkami na wojnie. Leżą koło siebie
          i ani myślą się ze sobą bić.
      • zdybka Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 23.08.12, 14:37
        111111l napisał:

> Pisze z Kanady , jak jest tu ? Nie musisz chowac zmarlego , prochy mozesz trzym
        > ac w domu. Nic dobrego , przez jakis czas urna stoi w regale , nastepnie w gara
        > zu a po jakims czasie ginie , gdzies sie zapodziewa. Powinien byc obowiazek zak
        > opywania.
        Skoro takim trafi sie taka rodzinka ,to raczej maja pecha lub nie pomysleli
        za wczasu .Nie widze tu zadnej potrzeby zakopywania .
        • puzonik48 Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 11.04.13, 13:29
          Najmniej ważne jest to co się stanie z prochami po smierci .Zmarłemu jest to też obojętne :)
      • Gość: maxi Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu IP: 173.233.217.* 23.08.12, 17:40
        W wielu miejscach w USA mozna chowac zmarlych na prywatnej posesji... i praktycznie nikomu to nie przeszkadza.
    • wtcz5 USC 23.08.12, 12:52
      - ustawa z 1959 roku (wczesny Gomułka!!!) mówi że jeden cmentarz komunalny może powstać dla ...kilku gmin.
      wg mnie w każdej gminie nawet małej wiejskiej powinien obowiązkowo powstać i to w ciągu 2-3 lat cmentarz komunalny aby proboszczowie nie byli tak chamscy ze swoimi cmentarzami parafialnymi i aby uszanować świecki charakter państwa

- po drugie ustawa o cmentarzach i urzędach statnu cywilnego powinna przewidywać to że w każdym (nawet wiejskim) USC powinien być urzędnik/urzędnicy cy przeprowadzający świeckie/cywilne pogrzeby tak jak świeckie/cywilne śluby , świeckie państwo powinno nam gwarantować takie świeckie /cywilne ceremonie jako europejski standard
      • puzonik48 Re: USC 23.08.12, 13:10
        Już dzisiaj szmat Polski ,to nic innego tylko cmentarze :(:(Wolałabym wprowadzenie obowiązku ciałopalenia :) i nie zaśmiecania tej ziemi trupami :(
    • maggorlo Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw... 23.08.12, 13:18
      Projekt dokładnie opisuje, gdzie w żadnym wypadku stanąć nie mogą: w miejscach służących do przechowywania odpadów, w łazienkach, toaletach, ustępach, w pomieszczeniach kuchennych, w spiżarniach, piwnicach, garażach i pomieszczeniach magazynowych, w sypialniach dzieci do lat 13 i pokojach przeznaczonych dla nich do nauki i zabawy, a także w miejscach znajdujących z się w pobliżu legowisk zwierząt.

Brawo. Im dokładniejsza ustawa tym więcej zabawy.

Proponuję dopisać cotygodniowe odwiedziny Rady Gospodyń Domowych sprawdzające częstotliwość i skuteczność wycierania kurzu w okolicach urny. Należy też pomyśleć o dokładnej specyfikacji szmaty do kurzu, bo przecież nie godzi się wycierać pojemnika z prochami tą samą ścierą co kafle w wychodku.

Zasadnym wydaje się też określenie dokładnych odległości ponieważ w niewielkim pomieszczeniu z aneksem kuchennym istnieje duże zagrożenie profanacji urny aromatami z patelni.

Każdy kolejny projekt ustawy, opisywany na łamach prasy skłania mnie ku refleksji, że ciało ustawodawcze ma obywateli za idiotów.
      • tj2787898 Re: Urna i urzędasy 23.08.12, 13:57
        Brawo ! Nic dodać, nic ująć ! Oto kolejny sejmowy nawiedzony misiaczek uważa, że wszystko musi być regulowane przepisem. Kurważ mać, żeby mi jakiś pieprzony urzędas węszył po domu i mówił, czy urna jest w regulaminowej odległości od wucetu ?! "My house is my castle" - won, wy rządowe wuje od mojego życia prywatnego !
      • nerwus0 Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 23.08.12, 14:16
        Tak to jest, gdy urzędas chce się zrobić szerszy od swego krawata.
    • mieszkaniec_wszechswiatow Jestem za utworzeniem ściany przodków w każdym dom 23.08.12, 13:25

u - jak np. w Japonii !!!
      • nerwus0 Re: Jestem za utworzeniem ściany przodków w każdy 23.08.12, 14:22
        Już to widzę w mieszkaniu spółdzielczym typu M-3.
    • przem0_25 Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw... 23.08.12, 13:25
      - Jeśli ktoś był by prawdziwym katolikiem to by wiedział , że czy to trumna , czy to urna zwłoki (prochy) od zgonu do pogrzebu winny przeleżeć 48 godz., tyle ile Jezus wisiał na Krzyżu (czasem więcej) aby dać całej rodzinie czas na pożegnanie. Obecni księża często o tym zapominają i zaraz na drugi dzień każą chować , lub wymyślają jakieś 2 msze nad jednym nieboszczykiem.
      - Nie wyobrażam sobie faceta z sanepidu, który by stwierdził że istnieje taka izba w moim domu gdzie nie wejdzie dziecko i nie będzie siedzieć lub biegać lub stwierdzi że po pewnym czasie ja nie wyniosę z tej urny trochę prochu i potajemnie nie wysype np.na torowisko bo moja kochana lubiła jeździć tramwajem .
      - Kolejny absurdem jest to że mogę trzymać prochy w domu . Ok jeden może być sentymentalny jak Jarosław inny ma tak w religii , a trzeci postawi trumnę na środku chałupy i powie po co mam płacić za miejsce na cmentarzu , kopidołkowi, organiście, kościelnemu i księdzu za msze , mam fajny stolik dzięki temu Markowi B. tylko blat dokrece .
      • dyziek_o Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 23.08.12, 13:51
        I wyobraź sobie drogi "przemo", ze ten ostatni będzie też miał rację.
        Bo, za przeproszeniem, - howno ci do tego, jak ja mam w swoim mieszkaniu meble poustawiane i gdzie stoi urna z prochami drogiej mi osoby.
        A już najmniej w tej kwestii powinien mieć do gadania kościół. A to z tego choćby powodu, ze oni na każdym kroku patrzą zedrzeć z ciebie kasę. Więc i w tym wypadku bez tego się nie obejdzie.
        A z tym ja się nie zgadzam. Choćby tylko dla zasady.
        I nie piernicz mi tu o jakimś Jezusie bo on z tym ma akurat najmniej wspólnego.
        A nawet, gdyby miał cokolwiek, ja osobiście mam to tam, gdzie pan wisz a ja rozumie.
        A to mi akurat wolno
        Poniał?!
        Dyzio.
      • Gość: Maxx Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu... IP: 173.233.217.* 23.08.12, 17:45
        "- Kolejny absurdem jest to że mogę trzymać prochy w domu"?

A jaki to absurd? To tylko popiol... W wielu krajach mozna i nikomu to nie przeszkadza...

P.S. Nie wszyscy w Polsce naleza do rzymsko-katolickiej sekty
        i nie wszyscy musza przestrzegac katolickich zwyczajow...
    • stangor Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw... 23.08.12, 14:56
      Ustawa bardzo pożądana, ale jak to bywa z każdą ustawą w naszym kraju, z instrukcją obsługi dla niekumatych. Czy nie można w Polsce żadnej ustawy uchwalić bez bzdurnych szczegółów typu "Inspektor sanitarny będzie oceniał, czy są wystarczająco godne".
      Mimo to popieram M. Balta.

• Gość: bio Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.pools.arcor-ip.net 24.08.12, 11:27
        Niech będzie z tymi wszystkimi bzdurami byle by w końcu coś uchwalili. Przepis z '59 roku to trochę żenada.
    • jozwa51 Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw... 23.08.12, 17:27
      Jezeli az tyle sld ma ludziom do zaoferowania to ja im dziekuje .dalej bedziemy tkwili w klinczu popisowskim .
      • Gość: abc Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.96.226.217.tvksmp.pl 23.08.12, 22:24
        Moja mama zmarła 11 lat temu.Zgodnie z jej życzeniem była skremowana .Drugim jej życzeniem było rozsypanie jej prochów w miejscu jej dzieciństwa ,dorastania.
        Nie chciała jak to mówiła ,,do ziemi,, Wszystkiego zgodnie z jej wolą dopilnowałam. Pogrzeb też się odbył .Tylko w urnie nie było prochów mojej mamy tylko wcześniej przygotowany popiół drzewny .Z resztą kto by tam zaglądał do urny. Ja też nie chcę do ,,ziemi,, i nie chcę żadnego pogrzebu nawet takiego lipnego .
    • Gość: pozorne działania Jak z pozyskiwaniem inwestorów, walką z bezrobo... IP: *.ice-net.pl 23.08.12, 18:27
      kolejny przykład działań pozorowanych. coś robić, żeby niby coś robić, przeczekać.
      no dobrze, prochy przodka będę mógł postawić koło akwarium. super. i co dalej?
      bardziej interesuje mnie jednak, ilu inwestorów pozyskało SLD dla Częstochowy i jakie działania SLD podjęła w związku walki z bezrobociem i z jakim SKUTKIEM???
      jakoś tutaj informacji jak na lekarstwo.
      • Gość: wnerwiony Re: Jak z pozyskiwaniem inwestorów, walką z bezro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.12, 19:29
        Kto przyciągnie jakichkolwiek inwestorów. Gdyby nie głodowe pensje pracowników to my jesteśmy najdroższym państwem w Europie jeśli chodzi o koszty pracy. Do tego dodać niespójne i niestabilne prawo i jego dowolną interpretację, rozrośniętą do granic absurdu biurokrację itd.
        Jedynym rozwiązaniem jest zlikwidowane wszelkich programów, projektów, agencji, i innych wszelkiej maści podmiotów mających na celu zwiększenie miejsc pracy (dla znajomków) za grube pieniądze z naszych i pracodawców podatków.
        Drugim bardzo ważnym czynnikiem jest likwidacja wszystkich bez wyjątku przywilejów. Jedynym wynagrodzeniem winien być pieniądz. Przywilejów nie można stopniować w zależności od wkładu pracy.
        I trzeci czynnik to likwidacja zbędnej administracji i biurokracji, począwszy od góry w dół.
        Jednoznaczne prawo i odpowiedzialność za podejmowane decyzje.
        To pozwoliło by zmniejszyć koszty pracy. A zatem wzrost wynagrodzeń, co daje wzrost popytu i wymusza podaż. A to nie jest osiągalne na niwie lokalnej. To już dawno powinien zrobić parlament wraz z innym regulacjami jak np: obowiązkowe ubezpieczenia od zdarzeń losowych.
      • Gość: Zeniu Re: Jak z pozyskiwaniem inwestorów, walką z bezro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.12, 18:24
        co się oglądasz że ktoś coś za ciebie zalatwi.Rusz dupe sprzed kompa i sam szukaj roboty bo wbrew pozorom jej nie brakuje !!!Cfaniak...................
    • wiarygodnyjerry Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 23.08.12, 23:06
      Obawa przed spoczynkiem w poświęconej ziemi jest tak wielka , że się komuszkowi we łbie poprzewracało :)
      • costa3500 Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr 24.08.12, 06:52

Mamroty szkodzą szczególnie moherom.
    • costa3500 Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Praw... 24.08.12, 06:54

Larum chcą odebrać kasę za pochówek czarnym,a to był przyzwoity zarobek i uczciwy odesłanie trupa panu bogu.
      • Gość: oi Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 24.08.12, 13:31
        Mnie to wali co ze mną po śmierci zrobią!
        Zimna dupa nie żądzi jak mawiał jeden z mądrych proboszczów w tym mieście ksiądz Stępień!
    • kicha3 Jak to? 24.08.12, 14:34
      Chcecie kościół pozbawić tak znacznych dochodów?Proboszczowie dostaną anoreksji i będą zapadać na suchoty z powodu niedożywienia.
      • Gość: linka Re: Jak to? IP: *.158.217.255.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.08.12, 14:59
        Jak dla mnie to doskonały pomysł.Po jakego grzyba te wedrówki 1-listopada itd.W BOGA należy wierzyć ale w kler i tego typu rzeczy nie.Jestem na TAK.
        • Gość: kicha Re: Jak to? IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 15:24
          Pamięć o bliskich którzy odeszli to rzecz dobra,ale zupełnym chmstwem jest bogacenie się na tej pamięci.
          • Gość: gość Re: Jak to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.12, 17:23
            Po co ta dyskusja? kichę i tak Pan zawiezie do utylizacji albo zakopie w ogródku !
          • Gość: lebowsky Re: Jak to? IP: *.42.12.96.alfanet24.pl 11.04.13, 13:33
            .... a mógłbyś zdradzić w jaki sposób można wzbogacić sie na tej pamięci? ;-)
    • Gość: a-lfa Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.net.stream.pl 25.08.12, 08:09
      Pomysła może i dobry ale czy bedzie zbyt duze zainteresowanie takim rozwiazaniem to już inna sprawa. Natomist co do przepisów to sugeruje zamiast wyważac otwarte drzwi zainteresować sie jak tę sprawe rozwiazały państwa gdzie coś takiego funkcjonuje już od lat.
    • Gość: RasTafari Re: Urna z prochami zmarłego może stać w domu. Pr IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.13, 13:14
      z sanitarnym się nie kłócę ale co jeśli osoba zmarła ma w dupie godność swojego własnego trupa? dlaczego musimy być uszczęśliwiani na siłę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka