martin102 27.08.12, 07:11 Ten Skubiś to pilnie psychiatry potrzebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czwa-niak Proszę nie mieszać religi zżyciem codziennym 27.08.12, 07:30 Wypadałoby powiedzieć "stary dewota". Wszystko mitologicznej bozi i kościółkowi. Sic! Jak można mieszać religię (którąkolwiek) z codziennym życiem? Jedno z drugim nie ma nic wspólnego! A z alej korzystamy w codziennym życiu właśnie. I tym samym kler wypalił we Wronę Poza tym Panie Skubiś... To klasztor paulinów odgradza się od Częstochowy - np. poprzez hermetyczne autobusy PKS POLONUS przywożące pielgrzymów prosto na plac klasztoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Proszę nie mieszać religi zżyciem codziennym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 07:48 Co ten Skubiś chce od naszego miasta jakie odciąganie miasta od Jasnej Góry, to własnie Jasna Góra odcina sie od reszty,jak pielgrzym ma wstąpić do centrum miasta ,restauracji,kawiarni, sklepów, skoro pielgrzymi idąc lub jadąc autokarami na Jasną górę słyszą z ust księży nie kupujcie w innych sklepach tylko w CLARAMONTANIE do tam tanio i bezpiecznie, a potem okazuje się że ludzie właśnie tam przepłacają, bo wiele rzeczy można kupić i zjeść taniej na ul. Wieluńskiej, Barbary czy w Alejach, a paulini upychają ich u siebie i obdzierają z kasy biednych pielgrzymów. Bo oni tacy biedni ci paulini, dobrze że nie ma już Wrony bo by im oddał pół miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: częstochowianin Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 07:31 Brawo panie Haładyj, widzę,że panu naprawdę zależy na tym mieście. Według wskazan ks. Skubisia-wiemy za co odwołano Wronę : między innymi za remont Alej, bo to przecież był jego plan i jego wizja, obecne władze wykonują tylko projekty z czasów prezydenta Wrony, tak również mówi Głębocki. Więc do kogo te pretensje ks.Skubisia? Wystarczy również spojrzeć na plac Daszynskiego wg.planów prezydenta Wrony wybudowano ten okropny pomnik, upadły krzyż i postać schorowanego,starego papieża. Wedłu mnie to symbolizuje upadek tego miasta. Wszyscy wiemy,kiedy powstał. Tak więc ks.Skubiś nie popisał się tym tekstem, wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, 27.08.12, 08:20 Po pierwsze: Od kiedy to klecha ma decydować, jak ma przebiegać rozwój czy modernizacja 200-tyśięcznego miasta ?! O ile znam się na geografii, o tym wszędzie decydują urbaniści, architekci oraz ekonomia. Oczywiście mam na myśli kraje cywilizowane, a nie Iran, Afganistan czy Polska. Poza tym, faktycznie, - plany tych zmian powstały za "światłego przywództwa " śwagra, niejakiego Tadeusza Wielkiego - ksywa Wroniasty. Więc jak by co, - pretensyjki do rodziny. Po drugie; Oczywiście hałas czyniony przez klechę to sprawka stricte polityczna. Jak słusznie ktoś tu zauważył / sam Haładyj......chyba / - ma to związek z wymianą szefowej Gaude Mater. Co w kontekście wyłazi jak szydło z worka. Zemsta kościelnych dysydentów w imię / oczywiście / miłosierdzia bożego. Amen. Na marginesie. Czytając artykuł Skubisia, jak gó... z przerębla wypływa pokrętna mentalność kościoła katolickiego w kontekście dbania o dobro tych, którzy tę instytucję utrzymują i dzięki którym opływa ona / ta instytucja / we wszelakie dobra i przywileje. Via sacra, - z łać. święta ulica, -/ to dla mniej kumatych / ma być przyjazna pielgrzymom oraz wszystkim spieszącym do klasztoru - z datkami ma się rozumieć - co oczywiście w rozumieniu Skubisia zostało / w jaki sposób?! / zatracone. Tu rację ma Haładyj iż to gó... prawda albowiem projektant alei miał zupełnie inne zamysły. Ale kościelni oczywiście usiłują w pokrętny sposób tłumaczyć " owieczkom że czarne to w rzeczywistości białe. I tu należy się ukłon w stronę Haładyja za informacje dot. celu/podstaw urbanistycznych powstania Alei. Oczywiście wyznawcy ojca derechtora ani inni wierzący, że Maryja to królowa Polski nie zostaną owymi wyjaśnieniami przekonani ale to jak by normalne i przejmować się tym nie ma sensu. Dla światlejszej części społeczeństwa to jednak cenna z punktu historycznego informacja. Co by proboszcz kitu na mszy nie wciskał. Aleje, remontowane są tak, by miasto oderwać od klasztoru............pisze Skubiś co oczywiście popierał bym obiema rencami a nawet nogami..........gdyby to była prawda. I tu żal mi minionego czasu gdy za tego typu pomówienie był by Skubiś musiał się gęsto tłumaczyć w miejscu do tego przeznaczonym. Co jak by niepowetowaną stratą jest. Ale mamy "wolność" słowa z której to i ja korzystam, - może więc i Skubiś dyrdymały w swoim brukowcu wypisywać. Mądry się uśmiechnie a głupiemu i tak nie przetłumaczysz. Co miałem zamiar udowodnić, - amen. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do dyziek_o No cóż że głułupim Bóg go stworzył! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 19:11 Lepiej z mądrym znaleźć jak z głupim stracić!, zawsze na czasie:::)))) Dyziek-o, czy twoja matka uczyła cię szacunku dla drugiego człowieka?, jeśli tak to jakie ty świadectwo swojej matce wydajesz!, że tak obrażasz ludzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do głupio-mądrego "Głupi po ile pieniądze?" IP: *.ice-net.pl 27.08.12, 19:44 tak czytam te częstochowskie antyklerykalne głupio-mądre wypociny i nasuwa mi się jedno pytanie: "głupi po ile pieniądze?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ar2D2 Re: "Głupi po ile pieniądze?" IP: 109.95.27.* 29.08.12, 01:10 Ot powiedział co wiedział. A co jest złego w byciu antyklerykałem, tym jasnogórski przydupasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Ar2D2 Re: "Głupi po ile pieniądze?" IP: *.ice-net.pl 29.08.12, 07:30 głupkowi gdy braknie argumentów, pozostają tylko wyzwiska. może chociaż wiesz, "po ile pieniądze?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: "Głupi po ile pieniądze?" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 07:38 Nie bądź taki do przodu. Znam na tym forum paru klerykalnie upośledzonych. Zero argumentów za to w każdym poście wyzwiska i bajanie o czerwonej zarazie. Typowe dla bałwochwalców, którzy idą przez całą Polskę, żeby na koniec przy wejściu do Częstochowy nabożnie pocałować w łapę(nie w pierścień!!) biskupa dobrodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdmuchowski Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 14:00 Wrona był 13 lat prezydentem i miał szansę się wykazać. Nie przypisujcie mu tego, o czym nawet nie miał pojęcia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 07:40 Jedno drobne pytanie: Po kiego diaska przerabiać al. NMP dla pielgrzymów skoro oni w 90% i tak tam nie zaglądają? I nie będą zaglądać, bo oni nie przybywają, aby zwędzać al. NMP tylko na Jasną Górę. I w zasadzie po zakończeniu pielgrzymki i odebraniu bagażu 90% pielgrzymów kieruje się wprost na któryś z dworców lub do podstawionego autokaru. Ich pobyt w Cz-wie trwa od 1 do 2 - 3h. Z przykrością muszę stwierdzić, iż rewitalizacja al. NMP przyniosła efekt odmienny od oczekiwanego (a może tak miało być) - kiedyś III al. NMP tętniła życiem w tej chwili głównie tam wiatr hula. Lokale, które tam są cieszą się takim sobie powodzeniem (tłumów ja tam nie widuje) w sezonie a po sezonie świecą pustkami. Taki sam los spotkał pl. Biegańskiego, który stał się nie przestrzenia publiczna a betonową pustynią. I to nie dziwi, bo trudno uznać za idealną przestrzeń publiczną betonowy środek gigantycznego ronda, który od al. NMP oddzielają ruchliwe ulice. Osobiście znam ciekawsze miejsca na spacery. Dlatego ja jestem zdania, iż jak na razie to rewitalizacja zakończyła się fiaskiem i nic nie wskazuje na to, aby to się miało zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 07:50 No właśnie, taką wizję miasta przygotowała nam poprzednia ekipa rządząca: Wrona i PO. Teraz to może nam się tylko nie podobać. Trzeba było miec wyobraźnię wcześniej, chodzić na rady miasta i nie dopuścić do takich planów,trzeba było żądać konsultacji społecznych.No, ale krążą słuchy,ze Wrona chce kandydować znowu na prezydenta tego miasta, czyżby chciał przyjść i poprawiać Aleje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 08:01 Herr Wrona ma na swym koncie dużo „udanych” pomysłów, co sa teraz realizowane. Genialny pomysł z tramwajem na Błeszno, genialny pomysł z dwupasmową ul. Legionów, która wiedzie do nikąd, genialny pomysł z budowa skrzyżowania wielopoziomowego na styku al. JPII i al. WP. Natomiast jakoś nie miał genialnego pomysłu, co zrobić by Cz-wa nie wisiała na jednej al. JPII a obwodnica nie przechodziła przez kolejna dzielnice, jakoś nie wystarczyło kasy na wybudowanie środkowej części ul. Westerplatte, aby połączyć Szpital na Parcice sensowną droga po 20 latach od oddania do użytku. To wszytko było mało istotne. Wpakujemy. Miliony wpakowano w al. NMP a one będą świeciły pustakami miliony w bezsensowne skrzyżowane wielopoziomowe a korki na al. JPII i na al. WP nadal się będą tworzyły tyle ze na al. WP kilometr dalej a na al JPII nie zmieni się absolutnie nic. Oczywiście w dz. Stradom czy Sabinów i w wielu innych nadal straszyć będą drogi gruntowe, bo na to już braknie kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy granica IP: 212.87.227.* 27.08.12, 09:13 Takiego dyletanta z urbanistyki to jeszcze tu nie było. Dużo zdrowia( bo jest potrzebne) Panie xkx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: granica IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 09:21 Zapewne wedle Ciebie znanego acz anonimowego fachowca te inwestycje były i będą genialne? To, dlaczego jakoś nie znajdują uznania wśród mieszkańców Cz-wy? Na przykład inwestycja w wielopoziomowe skrzyżowanie al. JPII i al. WP ogólnie jest traktowane sceptycznie, bo ni jak nie spowoduje diametralnych zmian w tym miejscu. Wiec, jeśli nie odkorkuje ono ani al. WP ani al. JPII to, jaki jest sens jego budowy? A może mnie oświecisz z(i nie tylko mnie), jaki sens ma przebudowa al. NMP w kamienną pustynie? No czekam na światłą informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: granica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 09:31 Czy ks.Skubiś naprawdę nie wie, że taki ,a nie innych pomysł remontu Alei to sprawa poprzedniego prezydenta. Betonowy p. Biegańskiegp także Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-lfa Re: granica IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 10:00 Kś. Skubisiowi nie podoba się iż inwestycja została nieco zmodyfikowana np. nie bedzie stacji drogi krzyżowej na środkowym pasażu, np pozostanei szczątkowy ruch pojazdów i autobusów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjb48 Re: granica IP: *.96.226.83.tvksmp.pl 27.08.12, 13:08 xkx: wypowiadaj sie za siebie, jestem Częstochowianinem i kompletnie nie podzielam Twojego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-lfa Re: granica IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 13:41 Znaczy podobają Ci się kamienne (i puste) aleje oraz betonowy pl. Biegańskiego. Ano jak to mawiają gusta (choćby specyficzne) nie podlegają dyskusji. Nie mniej gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bjb48 Re: granica IP: *.96.226.83.tvksmp.pl 27.08.12, 17:59 Tobie brdziej podobają się asfaltowe aleje zapchane autami i ze spalinami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy Młody człowieku IP: 212.87.227.* 28.08.12, 09:19 Po pierwsze, wolno Ci pisać tylko w swoim imieniu, przypisywanie sobie prawa reprezentacji innych jest zwykłym nadużyciem. Po drugie Twoje teorie są tak niedorzeczne, że nie warto o nich dyskutować. Student pierwszego roku budownictwa obali je po miesiącu nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Młody człowieku IP: *.opera-mini.net 28.08.12, 10:52 No wobec tego jako fachowiec i urbanista napisz swe wnioski i uwagi i teorie. Pewnie nie tylko ja chetnie sie z nimi zapoznam. A co do mlodosci to z tym roznie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rudy Re: Młody człowieku IP: 212.87.227.* 29.08.12, 09:14 napisz swe wnioski i uwagi i teorie. Jeśli nie rozumiesz wyższości skrzyżowania wielopoziomowego nad zwykłym to żadne teorie i uwagi nie mają sensu. Myślę, że tobie wcale nie chodzi o celność inwestycji, Ty rozgrywasz swoją prywatną wojnę z nieistniejącym wrogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Młody człowieku IP: *.net.stream.pl 29.08.12, 18:12 Oczywiście ja rozumiem wyższość. Tylko nadal nie rozumiem, co to skrzyżowanie wielopoziomowe poprawi w kwestii poprawy płynności ruchu w Cz-wie? Owszem ruch na tym konkretnym skrzyżowaniu będzie odbywał się płynniej, ale korków na Al. JPII ta przebudowa nie zmieni, bo aby coś się zmieniło takie samo skrzyżowanie trzeba by wybudować jeszcze w 3 miejscach (minimum w 3). 1 - Skrzyżowanie al. JPII z Warszawską (no na upartego wystarczy estakada) 2 - Skrzyżowanie al. JPII z al. AK 3 - Skrzyżowanie al. JPII a ulicami Szajnowicza - Iwanowa i Popiełuszki. Dodatkowo estakady przydałyby się na Skrzyżowaniach al. WP z ul. Legionów i Skrzyżowaniu Al. WP z Krakowską i Rejtana. Bez tych inwestycji na al. JPII korki jak są tak będą a ewentualne zatory przeniosą się skrzyżowanie dalej w rejony Legionów i ewentualnie Krakowskiej. Ponieważ zaś koszty inwestycji są spore a ewentualna poprawa płynności ruch drogowego uzyskana w wyniku tej inwestycji niespecjalna, dlatego uważam tę inwestycje za inwestycje nieprzemyślaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madmax Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.12, 13:13 xkx niestety ma wiele racji : "rewitalizacja zakończyła się fiaskiem i nic nie wskazuje na to, aby to się miało zmienić". Dlaczego tak się stało ? Ponieważ działania w sprawie przebudowy Alej to dziwny konglomerat uporczywego dążenia T.Wrony do utrwalania "za wszelką cenę" traktu pielgrzymkowego i wielu innych działań o niestety przypadkowym charakterze, podejmowanych w trakcie przygotowywania inwestycji praktycznie z pominięciem głosu społeczeństwa i z pominięciem (obowiązkowej w cywilizowanej Europie) poważnej debaty urbanistycznej. Z takiego obrotu sprawy cieszy się zapewne tylko pracownia "Forma", która zarobiła na tym temacie prawdopodobnie setki tysięcy złotówek podatników. Innych zadowolonych nie potrafię wskazać. Ponieważ zabrakło poważnej debaty urbanistycznej straty w wyniku działań T.Wrony i zaniechań następców, są OLBRZYMIE, i nie chodzi bynajmniej o straty finansowe, choć też są wielkie... Fatalne jest to złe (w praktyce przez pokolenia nienaprawialne), kompletnie niedostosowane do współczesnych potrzeb urządzenie przestrzeni publicznej w samym środku naszego miasta. Na koniec błagam : nie dyskutujcie z kompletnie nieprzygotowanym do takiej dysputy księdzem, bo po prostu szkoda na to czasu. Warto jednak szczególnie o funkcji poszczególnych częsci Alej poważnie rozmawiać, bo wielu z nas mieszkańców=podatników nie wie "na co ich miasto jest chore", a bez tego nie da się postępującej niestety choroby powstrzymać, a co dopiero marzyć o wyleczeniu . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Czemu smierdzi w toalecie PKP na dworcu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 18:53 Mam pytanie czemu na tym waszym dworcu PKP "europejskim" tak Kwaśniewski go nazwał, tak cuchnie moczem w toalecie? i jeszcze każą płacić 2 zł, byłem tam dzisiaj i jestem w szoku bo pani która tam była w najlepsze gaworzyła z jakimś facetem jarając papierosa, nie dość że smród moczu to jeszcze dymu, poczułem się jak w filmie Barei za czasów głębokiej komuny, czyli smród, bród i ubóstwo!. A ponoć jesteśmy w UE tam toalety pachną, dlatego mam pytanie czemu w toalecie dworcowej PKP Częstochowa osobowa tak cuchnie!!. Ten kibel to wizytówka miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Czemu smierdzi w toalecie PKP na dworcu! IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 23:44 Zapytaj kogoś z PKP baranie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 07:58 Teraz wiem,dlaczego tak strasznie spada sprzedaż tego tygodnika.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.12, 08:03 Ale jak wokół JG, czyli na ul. Klasztornej, 7 kamieńic, Barbary, jest pełno sklepów, barów i nawet bank się znajdzie, oczywiście pod ICH władaniem to jest wszystko wporządku tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 08:13 Jestem osobą bardzo wierzącą, i nie rozumiem, skąd w księdzu tyle hipokryzji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 23:46 Zapytać księdza skąd w nim tyle hipokryzji to jak zapytać złodzieja dlaczego kradnie - odpowiedź jest prosta, taka już ich natura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tara Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 08:12 Pan Wrona hołubiony przez Niedzielę, a Pan Matyjaszczyk....... przez Gazetę Wyborczą.Które hołubienie lepsze ? Panie redaktorze, wszczyna Pan prymitywnie dyskusję mocno niepotrzebną , a lepiej może niech każdy zostanie przy swoim zdaniu i nie trzeba przy okazji wplątywać nazwiska. Częstochowianie w sprawie modernizacji centrum miasta są podzieleni bez względu na przekonania religijne,starszym żal ......z obawy ,że już nie doczekają ławeczki w cieniu drzew, a młodym wszystko jedno,jest kasa,jest piwo, jest zabawa......są banki. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, 27.08.12, 08:29 Nie masz "tara" racji. Dyskusje są jak najbardziej potrzebne. We własnym jak by nie było interesie. A co do nazwisk........też dobrze, że się je ujawnia. Bo dobrze wiedzieć jest, kto Ci wodę mąci a kto stara się uczynić ją przejrzystą. Choćby po to, by mąciciela następnym razem szans do mącenia pozbawić. Przemyśl to sobie w brzuchu jeszcze raz. Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tara Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 12:05 Może Pan Redaktor napisze kiedy skończy się budowa , a nie docieka czy ks.Skubis ma rację , czy nie.....Czy to komuś się podoba, czy nie ,aleje są w historycznym ujęciu droga świetą / nazwa i charakter / i tego nikt nie zmieni. Dyskusja , może tak , ale bez inwektyw i z poszanowaniem historii i tradycji ?! Brrrrrrrrrrr , jak ta Częstochowa pochamiała.Dyźku twoja argumentacja w wielu aspektach jest słuszna , ale mam nadzieję ,że twoja niewątpliwa inteligencja nie stanie po stronie chamstwa, a po stronie kulturalnej rozmowy i troski o piękno i rangę naszego miasta.Czy nie o to nam wszystkim chodzi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 08:44 Mam niejakie obawy, iż al. NMP oraz pl. Biegańskiego przebudowane wedle światłego "pomysła" firmy herr T. Wrona i spółka nijak nie są przyjazne ani osobą starszym ani młodym. Dla osób starszych chodzenie po kamiennej kostce takiej jak w III al. NMP to tortura a ławeczek też niebyt wile w tych rejonach zaś na pl. Biegańskiego jest otwarta a kamienna pustynia (taki częstochowski plac defilad) a to też mało przyjemne miejsce dla starszej osoby. Młodzi z kolei tez nie znajdą tam nic dla siebie - no chyba, że mamy a myśli tych kilka przybytków gastronomicznych z „dość” wysokimi cenami - to tez ja tam "młodych" za bardzo nie widuje. A co do banków to wybacz, ale większość kamienic w al. NMP to własność prywatna a do momentu, do którego bank jest pewniejszym i solidniejszym płatnikiem niemałego czynszu niż lokal czy sklep trudno się dziwić, że to im są wynajmowane lokale. Jak to był w słynny skeczu "praw Fizyki pan nie zmienisz" Tak samo się da zmienić bezwzględnych praw ekonomii. Każdy woli solidnego płatnika na długie lata niż lokal, który po 3 miesiącach się zwinie. I to tile w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bełkot Bełkot. Zróbcie jeszcze z ulicy miejsce kultu IP: *.ice-net.pl 27.08.12, 08:54 "lipy salutujące"...... zróbcie jeszcze z ulicy miejsce kultu. ulica to tylko ulica. bełkot, emeryt na emeryturę. powołać nowego redaktora z trzeźwym spojrzeniem na urbanizację miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bełkot. Zróbcie jeszcze z ulicy miejsce kultu IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 08:59 ks.Skubiś się zagubił, cóż , wiek robi swoje. Nie trzeba tak nienawidzieć, trzeba pokory i prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Bełkot. Zróbcie jeszcze z ulicy miejsce kultu IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 09:02 Owszem. Ale wedle bardzo specyficznej logiki szanownego ks. redaktora Częstochowa ma pełnić rolę służebną dla JG. Dlatego i taki pomysł na al. NMP. I ogólne centrum miasta. Ponad 200 tyś miasto niestety z klasztoru się nie utrzyma. A ewentualni inwestorzy (po za marketami) nie specjalnie mile były przez poprzednich decydentów widziani. Efekty takiego podejścia widzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
marillion73 To my mamy królową? 27.08.12, 09:24 To Polska ma oprócz prezydenta Komorowskiego jeszcze jakąś królową? Nie wiedziałem! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: To my mamy królową? IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 10:09 Jeżeli ks .Skubiś chce, aby w Alejach nie było sklepów,restauracji itp, to gdzie zaproponuje prace tym ludziom, którzy się z tej pracy utrzymują? Czy pomyślał o 20 % bezrobociu w tym mieście? Czy to jest rozwiązanie? Śmiem wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre_dollinsky Re: To my mamy królową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 11:57 Gość portalu: obserwator napisał(a): > Jeżeli ks .Skubiś chce, aby w Alejach nie było sklepów,restauracji itp, to gdzi > e zaproponuje prace tym ludziom, którzy się z tej pracy utrzymują? Czy pomyślał > o 20 % bezrobociu w tym mieście? Raczej nie, bo klechów w tym kraju bezrobocie nie dotyczy. Jak duże by nie było masz na nich ustawowo bulić, albowiem w Bolandzie żaden kryzys nie może mieć wstępu na plebanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luron40 Re: To my mamy królową? IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 10:17 jakiego masz prezydenta taka masz wiedzę - łączę się w BULU Odpowiedz Link Zgłoś
pitkiki Re: To my mamy królową? 29.08.12, 21:06 Częstochowa ma Królową Jasną Górę, a ojczulkowie puszczając msze i modły na całe aleje urażają mnie i dziwię się że tak można, przecież aleje to centrum miasta w którym żyją ludzie o zróżnicowanych przekonaniach religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sirkone Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, a... 27.08.12, 10:12 Panie Skubiś, wara od alei. I tak wyssaliście to miasto do cna. Aleje sa dla częstochowian a nie dlawaszej czarnej mafii i niech uważają lokalni politycy którzy będą się wam wysługiwać bo niedługo ich nie będzie w życiu publicznym Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, a... 27.08.12, 10:14 Fajnie jest w Czestochowie... Takie miasteczko w ktorym KK musi ustami swoich nawiedzonych pasterzy ingerowac w wyglad, zycie i byc moze alkowy czestochowian. Byl okres Wrony zostal po nim finansowy kac braku kasy i wysokiego bezrobocia, poniewaz zamiast myslec o inwestorach, miejscach pracy dla mieszkancow, podatkach od inwestycji, dzialalnosci regularnie wplywajacych do kasy miasta, glowny ministrant zdecydowal wybudowac via sacra grzebiac centrum. Tyle juz zostalo napisane na ten temat. A Skubisiowi byc moze chodzilo o to zeby zamiast sklepow i funkcji centralnych miasta sluzacych mieszkancom w ich miejscach byly budki z medalikami, dewocjonaliami i swietymi obrazami. Jak szalec to szalec... Ot takie prowincjonalne miasto na wlasne zyczenie mieszkancow i baaaardzo slabej merytorycznie klasy zarzadzajacej. I nie wolno zapominac ze red. Haladyj mial swoj wielki udzial w promowaniu obecnego wygladu alej oraz placu Bieganskiego. Mam wrazenie ze chcialby sie jakos wywinac od odpowiedzialnosci za powstaly efekt swiadczacy o slabosci i mizerii Czestochowy. Bez dobrze zyjacych i na odpowiednim....srednim poziomie mieszkancow, wszelkie starania o rozkwit miasta musza spalic na panewce... Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kalasanty18 Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, a... 27.08.12, 10:50 Skubiś to dinozaur który od paru lat powinien być na emeryturze. Skubiś to bezkrytyczny wielbiciel Rydzyka. Poprawy nie będzie,już nowy Abepe do spółki z w/w postara się o to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja czemu usunięto komentarze z wystawy o Kaczyńskim? IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 11:02 gdzie się podziało kilkanaście komentarzy z wystawy poświęconej Sp.Lechowi Kaczyńskiemu? Co robi moderator? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elemelek Re: czemu usunięto komentarze z wystawy o Kaczyńs IP: *.unimot.pl 27.08.12, 11:37 HANIEBNE PISANIE O NASZYM MIEŚCIE PANA REDAKTORA , NAJBARDZIEJ STRONNICZEJ GAZETY, POWODUJE ŻE DLA TEJ REDAKCJI TRZEBA BY ZASTOSOWAĆ BOJKOT PRAWDZIWYCH CZĘSTOCHOWIAN I NAWET NIE ULEGAĆ PROŚBĄ PROBOSZCZY I NIE KUPOWAĆ NIEDZIELI ! ! ! GDZIE BYŁ WRAŻLIWY DUCHOWNY SKUBIS JAK NASZYCH CZĘSTOCHOWSKICH Z DZIADA PRADZIADA KUPCÓW , WYWALIŁA GRUPA RZĄDNYCH KOŻYŚCI MATERIALNYCH ,, WIELEBNYCH " Z HISTORYCVZNEGO SZLAKU VIA ???? HIPOKRYZJA TO WASZEJ GAZETY CODZIENNA WIZJA - BOJKOT TEGO PISMA JEST DLA PRAWDZIWYCH CZĘSTOCHOWIAN SPRAWĄ HONORU BO TO ODWET ZA REKLAMĘ NA MIEJSKIM PARKU ZA KTÓRĄ SPRAWIĆ TRZEBA ŻEBY UIŚCILI ZALEGŁĄ OPŁATĘ TERAZ BĘDĘ TEGO ŻĄDAŁ OD WŁADZ MIASTA BO SAMO ZDIĘCIE NIE ZWALNIA ICH OD OPŁATY ZA 5 ; LAT , MIASTO SZUKA KASY WIĘC PANIE PREZYDENCIE ZLEC POLICZENIE ILE I POINFORMUJ OPINIE PUBLICZNA ILE NIEDZIELA WPŁACIĆ MA DO KASY MIASTA !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-lfa Re: czemu usunięto komentarze z wystawy o Kaczyńs IP: *.net.stream.pl 27.08.12, 11:52 Cóż. Metodę z ul. 7 Kamienic można powtórzyć i w al. NMP, choć ta będzie nieco odmienna aczkolwiek b. prosta. Ot - doprowadzamy po przez wyludnienie al. NMP i pl. Biegańskiego do bankructwa okolicznych właścicieli lokali a potem przejmujemy przez podstawione firmy i figurantów na własność. A po 5 -6 latach, gdy zakazy się skończą przywracamy stan normalny, ale wtedy nieruchomości są NASZE i to MY będziemy ciągnęli z nich kasę (wtedy za przeproszeniem nawet, jeśli tam będzie Agencja Towarzyska to nie będzie nam przeszkadzała) byle terminowo wpłacała odpowiednią kasę na konto). Bo jak mawiali już starożytni pieniądz nie śmierdzi. Plan doprowadzeni al. NMP do wyludnienia częściowo już się sprawdził, jeśli zaś nie będzie tam autobusów i bardzo ograniczymy ruch kołowy to gwarantuje, iż będzie tam coraz mniej ludzi. Bo i po co tam by mieli chodzić? Tak jak i nie mają, po co chodzić na pl. Biegańskiego. W końcu defilady u nas się nie odbywają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Wprowadzić dziesięcinę i świętopietrze, IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 11:45 ......zabić dechami, pozamykać restauracje, lokale ofiarować JG na handle medalikami, w czasie pielgrzymowania - zakazać ruchu kołowego włącznie z karetkami pogotowia, dla mieszkańców (jak za komuny) obowiązkowe witanie i machanie do pielgrzymów. Przy pl. Biegańskiego jak wół stoi tablica, że aleje są remontowane dla pielgrzymów. Więc może by się katolickie chamstwo od nas odchrzaniło !!!! Wzdłuż całych alei na KAŻDYM i po KAŻDEJ stronie traktu wiszą te przeklęte głośniki, śmiem przypuszczać, że jest ich koło setki. Ryczą całymi dniami i nocami, niejednokrotnie grubo po 22 godz. Ciekawa jestem kto płaci za pożerany przez nie prąd ? Bo z pewnością nie chciwcy z JG. Odpowiedz Link Zgłoś
gregoson Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, a... 27.08.12, 11:43 Odezwali się dwa ,,urbaniści " Haładyj i Skubiś.... Koncepcje zarówno jednego jak i drugiego to pomysły wzięte z nocnych koszmarów. Jak to mówi stare przysłowie : ,,przyganiał kocioł garnkowi". Z tym, że trzeba pamiętać o tym, że pomysł z betonową pustynią i halą sportową to pomysły Wrony, ministranta skubisiowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre_dollinsky Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 11:51 >>Naczelny "Niedzieli" chce śródmiejskie funkcje zepchnąć gdzieś na bok, dokładnie tak jak... komuniści, choć z innego niż oni powodu.<< ----------------- Powody może i inne, ale mentalność większej części kleru taka sama jak u bolszewików - czy się to komu podoba, czy nie Polska ma być kombinatem modlitewnym i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przejezdny Re: Ks. Skubiś stał się moim wrogiem bo..... IP: *.stanmot.mercedes-benz.pl 28.08.12, 10:22 ... wykorzystując zasięg "swojej" oraz znajomość możliwości percepcji jej czytelników ośmiesza częstochowian i ich demokratyczne decyzje. Dlaczego swym "bystrym" okiem nie zauważa szpetnej "bramy" , krzyża z płyt betonowych pod którymi przeprowadzane są pielgrzymki aby wymusić na ich uczestnikach zgięcie karku w pokorze i pokłonie. Nie o krzyż tu przecież chodzi a o jego funkcję, konstrukcję i estetykę. Średniowieczny zamysł poprzedniego Prezydenta, oparty o podobną funkcję jaką spełniały niskie drzwi do dworu pana, na wiele lat będzie " wrzodem" na estetyce reprezentacyjnego traktu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
filopolityk Zamknąć już dziuby i do roboty! 27.08.12, 12:06 To się tyczy księży, czerwonych głów i kłótliwych skrzatów forumowych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przem0_25 Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, a... 27.08.12, 12:40 Ks. Skubiś jeśli ma prawo podsumowywać, lub chcieć planować zmieniać to tylko dorobek kleru . Bo tak jak mówi pismo święte " Drzazgi w czyimś oku się poszukuje , a belkę w swoim się nie widzi". Wszyscy wiemy ile wynoszą tereny zakonu i jak one wyglądają, i czy te sklepy i budynki nie przeszkadzają mieszkańcom i pielgrzymom przecież tam też są restauracje , nawet księża prowadzą jedną w "Domu Pielgrzyma" i co zakon nie grzeszy , a miasto grzeszy. Tak samo Piesza Pielgrzymka Warszawska zaczęła chodzić w XVIIIw. dokładnie nie pamiętam jak mi mówił pielgrzym ale od 1717 r. to na Błoniach Jasnogórskich krowy się pasały , a pod Zygmuntem był cmentarz , to były utrudnienia . A ksiądz jeśli chce sobie zrobić reklamę wśród moherów to niech część swojego honorarium oddaje na szczytny cel , a nie jeszcze bardziej swoich braci ośmiesza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbanista Dyletanci Skubuś i Haładyj projektantami. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.12, 13:17 Teraz dwaj dyletanci [PROJEKTANCI AMATORZY ] spierają się i obwiniają nawzajem o to kto zniszczył nasze aleje. Panowie cała Czestochowa wie że to wy obaj czynnie braliście udział w tym projekcie, wiec razem z Wroną zapiszecie się na niechlubnych kartach historii naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator1970 Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, a... 27.08.12, 13:24 Via sacra to niech ks. Skubiś sobie urządza w Watykanie a od częstochowskich aleji i ulic się odwali. Być może chodzi w tym wszystkim o to aby się odgryźć za Gaude Mater wobec rządzących tym miastem. Najchętniej kuria i paulini wzieli by sami Częstochowę we władanie i urządzili by tu polski Watykan. Czarna mafia za wszelką cenę próbuje wpłynąć na każdy rodzaj polityki związanej z tym miastem jak i państwem. Mam nieraz wrażenie że jest to sekta do której chcąc należeć trzeba się wkupić. Mam na myśli opłaty wnoszone przez wiernych (członków sekty ) za chrzest, ślub czy pochówek członka rodziny. Taki proceder uprawiają w większości właśnie sekty wyznaniowe co nie ma tak naprawdę nic wspólnego z Bogiem i religią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ej Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.08.12, 16:13 panie Skubis zauwaz pan ze w miescie prócz kleru mieszkaja tez ludzie normalni którym przeszkadza transmisja czegos przez ustawione szczekaczki w niedzielne poranki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol ciulowa gazeta IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 27.08.12, 16:22 dlaczego artykuł jednoznacznie wskazuje niechęć do ks. Skubisia? jako obiektywna gazeta, powinna trzymać sie z daleka od jakiegokolwiek oceniania stron. a tak wychodzi na to że Pan Matyjaszczyk z ekipą jest super, a ks. Skubiś ble. Ani mi za tym, ani za tamtym ale autor tekstu na drugi raz niech sie powstrzyma od oceniania!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Aleje są dla każdego IP: *.play-internet.pl 27.08.12, 17:34 ten tumanowaty klecha ( przykro mi ale nie mam sił na jego opinię ) chyba myśli, że w Alejach powinna powstać jakaś droga krzyżowa lub ołtarzyki co by połączyć się z klasztorem...ŻENADA - jeżeli nie chcą aby ludzie przestali całkiem chodzić do kościoła to lepiej niech nie zabierają głosu o tym co jest dobre dla miasta a co złe bo g**no się na tym znają. To jest duże miasto i ma swoje życie i oraz swoje Aleje. Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 Niech kler przestanie ględzić.... 27.08.12, 17:35 Tylko wyłoży kasę na remont alei.No dlaczego ja mam łożyć na drogę dla księdza.Przecież ksiądz ma znacznie większe dochody,zwolniony z podatku i ma inne przywileje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Niech kler przestanie ględzić.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 13:21 Pierwszy raz przyznam ci kicha rację. Jeśli Aleje mają być via sacra, to dlaczego tzw. rewitalizacja idzie z kieszeni podatnika. Niech biało ubrane klechy wytoczą ciężki sprzęt, zakaszą rękawy swoich habitów i zapierniczają przy odbudowie a budulec niech kupują za pieniądze z jasnogórskiego skarbca. Skoro klasztor i kuria nie dała nic na rewitalizację alei, to MILCZEĆ. Nie płacą za wywóz nieczystości w czasie szczytów pielgrzymkowych, nie płacą za dewastację miejskich autobusów przez skretyniałych pielgrzymów(mieliśmy niedawno zaprezentowane w Gazecie video), nie płacą za nic. Prędzej aleje staną się via sraka, jeśli kupcy i restauratorzy rozjuszeni głupotą zionącą z retoryki reda Niedzieli pozamykają swoje szalety dla pielgrzymów wywieszając na nich tablice "tylko dla klientów restauracji". Daj żyć miastu swoim życiem klecho. Poza kościołem twoja władza się nie rozciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umcs Re: Niech kler przestanie ględzić.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 20:59 Macie prosty przykład z tym zlotem motocyklistów- Matyjaszczyk BEEE , bo urządził w mieście impreze dla mieszkancow i ewentualnie przyjezdnych a ciemna góra po obsianiu trawników na błoniach potrzebowała aleji nmp ...jako parkingu dla motocykli swoich gosci. Maja łeb- szkoda ze im jeszcze rosnie- ot taka katolicka obuda. Za ich ulubieńca miasto imprezę by odwołalo a wroniasty by przeprosił, łeb popiołem posypał i krzyżem ze trzy dni leżał w kaplicy, a taki maytyjaszczyk ich olał i tego MU PO KATOLICKU NIE WYBACZĄ. Tak pzyz okazji- PANIE Prezydencie Matyjaszczyk- kiedy zamilkną w alejach te szczekaczki , odstraszające klientów lokali PLACĄCYCH W TYM MIESCIE P O D A T K I - co nie da się???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Niech kler przestanie ględzić.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 21:18 Tylko się cieszyć, - że "władza" Matyjaszczyka opiera się na takich postumentach jak "umcs" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.xdsl.centertel.pl 27.08.12, 17:46 mówisz o sobie w trzeciej osobie? faktycznie potrzebujesz psychiatry... Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, 27.08.12, 17:52 e,jak żeś taki przykładny katolik -to dlaczego się za mnie nie modlisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.12, 22:25 przeslij mi kase i jakie egzorcyzmy sobie zyczysz ,moge ci podac nr konta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.net.stream.pl 28.08.12, 08:19 Nie jestem fachowcem nie jestem urbanistą nie znam się, ale wiem jedno, rewitalizacja miała być ponoć metodą na wyciągniecie al. NMP i centrum z dołka. Rozumiem, iż do zakończenia imprezy jest jeszcze trochę czasu nie mniej III al. NMP została już zrewitalizowana ładnych kilka lat wstecz i będę szczery ja pozytywnego oddźwięku rewitalizacji nie widzę. O ile w sezonie jeszcze jest tam trochę osób to zimą, wiosną i jesienią tam są szczere pustki a za statystów, (czyli tłum) robią dzieci i młodzież z dwóch szkół tam funkcjonujących i rodzice pojawiający się 2x dziennie po dzieciaki. Po knajpach siedzi głownie towarzystwo zliczane do tak zwanych celebrytów częstochowskich a oni tłumu nie stworzą. Ze sklepów ruch, jaki taki ma jedynie EMPiK. Jeśli tak mają wyglądać al. NMP po zakończonej za grube miliony rewitalizacji to może faktycznie wystarczyło wymienić asfalt na nowy i położyć nowe chodniki. Ale może się mylę i puste aleje i betonowa pustynia, (bo z przykrością stwierdzam, iż jedynie z tym mi się kojarzy pl. Biegańskiego po remoncie) to jest to, do czego należało dążyć. Ja się nie znam, ale wydaje mi się tak na prostą logikę, iż chyba nie o to powinno chodzić. Jesli się myle to może mnie ktoś oświeci jaki ma sens przerobienei centralnej ulicy miasta i placu w kamienne pustkowie? I co to ma wspólnego z założeniami rewitalizacji? Bo może jestem zbyt głupi aby dostrzec w tym jakis głębszy sens i logikę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.12, 08:33 CZY wiecie jak wygląda droga krzyżowa w Jerozolimie? Warto zobaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 13:29 Właśnie. Wierny katolik Cejrowski robił o tym film. Wąska uliczka wypełniona kramami gdzie odbywa się normalne codzienne życie mieszkańców Jerozolimy. Ludzie śmieją się, płaczą, handlują, żyją. Widok tego nie przeszkadza zupełnie pielgrzymującym do miejsc świętych. Nie przeszkadza pielgrzymom podróżującym do Ziemi Świętej, by mogli przeżyć swoją wielką mistyczną przygodę. W Częstochowie red. Skubiś wymaga gigantycznie więcej od jej mieszkańców niż cały świat wobec mieszkańców Jerozolimy. Najlepiej byłoby wypierniczyć mieszkańców miasta na Marsa, żeby szafarzom sakramentów nikt nie przeszkadzał w odprawianiu modłów a pielgrzymi nie kalali swojego wzroku widokiem restauracji, pubów, kawiarni, sklepów czy banków. Bankiem centralnym powinna być kuria. Zróbmy z Częstochowy pielgrzymkowy skansen aby zrobić dobrze redaktorowi naczelnemu Niedzieli. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 00:00 w stosunku do takiej takiej qrwy jak cejrowski powinno sie zastować wytyczne Ks. Jeremiego Wiśniowieckiego...ZABIJAJCIE ICH ABY CZULI ŻE UMIERAJĄ... i no comennts Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 00:05 przeginasz pałę Odpowiedz Link Zgłoś
wdmuchowski ks.Skubiś dla mnie nie jest żadnym autorytetem! 28.08.12, 13:57 Ma prawo tak sądzić. Tak samo można powiedzieć o renowacji zabytków na Jasnej Górze. Od wieków są oderwane od miasta ... Prace w Alejach toczą się w błyskawicznym tempie i mnie to za 22 lata mojej obecności w tym mieście ogromnie cieszy. Poprzednicy nie zrobili nic a nic dla tego miasta! Tylko nazywali siebie patriotami, zaś nic oprócz słów obywatelom tego miasta nie proponowali. Na miejscu ks.Skubisia udałbym się do dietetyka i zrzucił kilkanaście kilogramów. Oto moja mu rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa kotki dwa Re: wdmuchowski i spólka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 16:35 wdmuchowski - jeśli dobrze rozumiem obecna władza z Matyjaszczkiem ci dogadza, oprócz pustych słów i pijarowskich zagrywek dała ci cukierka albo i gumę do żucia... Żuj w pokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdmuchowski Re: wdmuchowski i spólka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 17:00 A tobie, widzę, NIE!? Właśnie, mnie sam Matyjaszczyk wychował i ukształtował mój pogląd na świat i życie, przecież jest starszy ode mnie :)) A tak poważnie, to urodziłem się w Białorusi, w małym miasteczku, gdzie wszyscy wiedzieli za mojego dzieciństwa jak należy pracować ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdmuchowski Re: wdmuchowski i spólka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.12, 17:01 Tak może pisać tylko głupia baba typu Roz...wa i jej spółka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 28.08.12, 16:07 właśnie tak przypuszczałam, że te drzewa wycięli na złość Matce Bożej, ojojoj... Odpowiedz Link Zgłoś
wiarygodnyjerry Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, 29.08.12, 17:00 Czemu on na emeryturę nie pójdzie? Choć możliwe że i na rentę się załapie z takimi "jazdami". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 17:22 Widziałeś kiedyś księdza, który dobrowolnie odszedłby od swojego koryta? Niczym się nie różnią od innych ludzi ale za to doskonale prawią morały. Był taki jeden, który pytał płemieła "jak żyć?" i nie otrzymał odpowiedzi. Ksiądz umiałby odpowiedź ująć w jednym zdaniu - "Pójdź za mną!". Jest tylko jeden problem. Jezusowi zaufałbym bez zastrzeżeń, natomiast na pewno nie zaufałbym żadnemu klesze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 17:32 W latach osiemdziesiątych była taka popularna pieśń, którą ufna młodzież chętnie śpiewała księżom przy okazji, imienin, rocznic święceń, prymicji itd. Nosiła tytuł "Sutanna" i miała takie słowa: Sutanna Ref: Wystarczyła Ci sutanna uboga i ubogi wystarczył ci ślub. Bo wiedziałeś, kim jestes dla Boga I wiedziałeś, co Tobie dał Bóg. Nie słyszałeś Jego słów i nie pukał w twoje drzwi A jednak przyszedłeś do Niego On ci krzyż dać swój mógł, wśród życiowych dróg. Zapukałeś i stałeś u Jego drzwi. Ref:Wystarczyła ci... Cóz ci Jezus mógł dać oprócz trudnej drogi Cóż ci mógł powiedzieć w powitaniu Dobrze wie, jak trudne są Jego drogi I najczęsciej mówi w powołaniu. Ref: Wystarczyła ci... Przechodziłes wiele chwil,wiele ciepłych chwil I żegnałeś się z dobrem rodzinnym I wiedziałeś,że nie wrócisz już nigdy I,że życie to będzie już inne. Ref: Wystarczyła ci... Jeśli chcesz bym służył tylko sercu Twojemu Jeśli kochasz choć troszeczkę,kochasz mnie Prwadź Jezu, prowadź,proszę,Przyjacielu niezrównany W zwykłą szatę powołania ubierz mnie. Ref: Wystarczyła ci... KUNIEC :)))))))))) Jak bardzo ironicznie brzmi ta pieśń w dzisiejszych czasach kiedy tylko bardzo nielicznym(bo jednak jeszcze tacy są) klechom wystarcza sutanna uboga i ślub, który złożyli. Tylu pakuje się w politykierkę, biznes, jakieś fundacje parszywe, podwójne życie, seks z nieletnimi itd. że aż nie chce się chodzić do kościoła słuchać tych ich kazań. Niektórzy powinni mieć zakazane głosić Słowo Boże, bo wiedzą sąsiedzi jak proboszcz siedzi. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 19:34 Była odpowiedź ! Jak żyć panie premierze ? -krótko ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Jak kraść panie premierze ,jak kraść IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 20:03 Sami poeci puszczający bączki.przemo lat 25 wierszokleta .Teraz pieśniarz z Bożej łaski.Ja cię kręcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do dupka Re: Jak kraść panie premierze ,jak kraść IP: *.play-internet.pl 29.08.12, 21:31 Jak kradniesz, to wiesz jak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do młodego Re: Jak kraść panie premierze ,jak kraść IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.12, 21:49 Jeszcze parę dni i pójdziesz paszoł won ,jak mówi Paździoch .Do nauki synu.A nie okupywać internet cały dzień .Pod różnymi nickami .Ja cię kręcę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzys1987 Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, 29.08.12, 22:32 Popatrzcie jak Wam psy zasrywają Duchową Stolicę POlski. Wystarczy pod wieczór się przejechać przez Wasze miasto. Tabuny mieszkańców z psami - niby na "SPACER" z psami. A tak naprawdę idą po to , aby ich pupil się odłajnił n pierwszym lepszym trawniku. Aby obszczał trawę, drzewo, samochód..... I to ma być kultura? Cywilizacja ? To sranie po trawnikach ? Ha , ha , ha. Żal mi Was. Swoją drogą zastanawiam się po co ludziska trzymacie te psiska? Czy to wyraz Waszego braku dobrych kontaktów z ludźmi, szukania przyjaciół w zwierzach co to za miche jadła zamyrda Ci ogonem ? Nie szkoda Wam miliardów ( w skali kraju) złotych przeznaczanych na karmę (producenci aż zacierają ręce i wymyślają coraz to nowe kretyńskie reklamy ) ???? A tymczasem tyle biedy wokół... Wystarczy się rozejrzeć. Tylu ludzi wymaga zwykłej pomocnej dłoni. A Wy tylko pieska i na odłananie pod wieczór ....... Nie piszę już tu o psiej sierści, o pasożytach w wydychanym przez psa powietrzu , o BRUDZIE w domach i obejściach, itd.itd. p.s. cmoknijcie psa pod ogon na dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.12, 23:51 Dobry ksiądz,,,To martwy ksiądz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 09:26 "x ",-Twoja wypowiedź jest " godna" gazety wyborczej i słuszna z nakazami guru ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Re: Ks. Skubiś: Aleje to via sacra. Haładyj: tak, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 09:42 Niech zgadnę. Tym guru jest Józef Stalin, Adolf Hitler albo inny demon. My tu dyskutujemy jak wprowadzić zdrową równowagę w mieście a ten psychopata jakieś prowokacje tu nam urządza. Won z nim do szpitala w Lublińcu. Odpowiedz Link Zgłoś