Dodaj do ulubionych

Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego

03.12.12, 07:31
Jakie beda gwarancje ze w wypadku wybrania metody naliczania oplaty od ilosci zuzytej wody, i w sytuacji ze zuzycie wody moze spasc wodociagi nie podniosa stanowczo oplat za wode, liczac na wiekszy zysk?
Po drugie czy ktos z magistratu lub radnych zapoznal sie z odpowiednikami metod i skutkow naliczania oplat w innych krajach UE i jakie mozna z tego powodu wyciagnac wnioski u nas.
Po trzecie czy ktos zastanowil sie dlaczego mieszkancy blokowisk nie mogliby (wiekszosc z nich) zaczac segregacji smieci. Byc moze potrzebne bylyby pewne rozwiazania informacyjne lub restrykcyjne jak sie to ma chociazby w Niemczech w Dortmundzie, gdzie zle posegregowanych smieci sie nie odbiera, a wtedy kolektyw mieszkancow zalatwia te sprawe miedzy soba
. Nie ma takiej mozliwosci ze ludzie jezeli zapewni sie im odpowiednie warunki nie zaczna segregowac smieci. Chyba ze z gory przyjmie sie ze mieszkancami sa niechluje, brudasy nie potrafiace odroznic opakowania papierowego od puszki aluminiowej, butelki szklanej, czy odpadowm mokrych spozywczych. Skoro moze to funkcjonowac gdzie indziej dlaczego nie mogloby funkcjonowac u nas, lecz wczesniej trzeba zapewnic odpowiednie warunki do segregacji tychce smieci.
Obserwuj wątek
    • Gość: ziom Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.pcz.pl 03.12.12, 08:14
      Dla mnie naliczanie według zużycia wody to absurd. Ktoś kto dużo zużywa wody nie dość że będzie płacił duze rachunki za wode to jeszcze mega wysokie za śmieci. Ktoś kto podlewa ogródek , myje sobie samochód, czy utrzymuje czystość na sowim podwórku po mino,że na przykład nie produkuje dużo śmieci zapłaci za nie astronomiczny rachunek. Ja zuzywam na 3 osobową rodzinę ok. 20-25 m3 wody miesięcznie to za posegregowane śmieci zapłace ok 125zł miesięcznie !!! W tej chwili płace za nieposegregowane (zaznacze ze niesegregowanie nie wynika z mojego lenistwa tylko firmy śmieciowe nie są przygotowane na odbiór śmieci posegregowanych śmieci) ok 42zł. Więc u mnie wzrost ceny wyniósłby ok 300% !!!!
      ABSURD!
      • Gość: morwa Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.42.12.55.alfanet24.pl 03.12.12, 08:26
        Popieram poprzednią wypowiedź - naliczanie od zużytej wody to idiotyzm. Mam ogródek oraz trawnik, który - szczególnie wiosną, dość dużo podlewam. Mam za to być ukarany wyższą opłatą za śmieci ? Najlepiej zostać brudasem i nie myć się wcale - w nagrodę będzie niższy rachunek za śmieci. Przecież to bez sensu...
        • mistral75 Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 03.12.12, 08:41
          Do poprzednikow:

Dlaczego nie zainstalujecie sobie dodatkowego licznika dla wody gospodarczej, m.in do podlewania ogrodka, do zmywania chodnika!!
          Wode dla tzw. celow gospodarczych .ktora nie splywa do kanalizacji jest tansza.
          • Gość: krisi. Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.net.stream.pl 03.12.12, 08:45
            Naliczanie w zależności od zużytej wody to idiotyzm.Uważam,że sprawiedliwie będzie liczone od ilości osób w gospodarstwie.Jednak stawki podane w artykule są astronomiczne:(
          • Gość: ziom Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.pcz.pl 03.12.12, 08:55
            wiem,że woda z takiego podlicznika jest tańsza ale tzn. że metry z tej wody nie będą wliczane do opłaty za śmieci??
            Ps. Tam gdzie mieszkam niestety nie ma jeszcze kanalizacji więc metry to metry.
          • Gość: ojciec Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 20:58
            mam dwoje małych dzieci i pralka chodzi cały czas co to ma wspólnego ze śmieciami
    • Gość: Ekobolszewik Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 09:03
      Mieszkam sam miesięcznie wyrzucam góra cztery zrywki śmieci, zużywam metr wody. Każda z tych propozycji jest wiec zawyżona. Choć oczywiście od wody najlepsza bo wodę należy oszczędzać. Szczególnie wodę w Częstochowie gdzie jest pobierana ze źródeł głębinowych. Jak braknie to nasze dzieci będą musiały pić ścieki z Warty.
      • Gość: ziom Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.pcz.pl 03.12.12, 09:11
        1m3 wody?? oszczędności oszczędnościami ale to nie wykonalne, chyba ze myjesz się w deszczówce albo neodym na liczniku?
        Dla mnie opłaty powinny być jak najbardziej sprawiedliwe, i uważam,że opłata od osoby by była najbardziej sprawiedliwa ze wszystkich, a to że opłaty wzrosną to pewne przy każdej z metod.
        No chyba ze ktoś się nie myje, nie pierze itd. wtedy rzeczywiście można być "eko" i za śmieci się nic nie zapłaci
        • Gość: Ekobolszewik Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 09:29
          Ależ nie musisz wierzyć - to jest 1000 litrów wody czyli 33 litry dziennie. To mało? Oczywiście jak ktoś chce brać codzienny półgodzinny prysznic i prać skarpetki w automacie to może być mało. Jesli jednak dzis ludzie marnują wodę jutro bedą musieli pic z kałuży. Nawet Egipt ma lepszy bilans wodny niz Polska. A gdy zaczną wydobywać gaz z głópków będzie gorzej niz na pustyni. Ale możesz przyjąć ze zużywam 2 metry i tak ci się to w głowie nie zmieści. To nic nie zmienia w argumentacji. Wodę należy oszczędzać.
          • Gość: celiks Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 10:13
            Ale ten Ekobolszewik to musi strasznie śmierdzieć!!!
            • Gość: Ekobolszewik Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 10:26
              W ostatecznym rachunku mniej niż ty skarbie. Gdyż zostawiam po sobie mniej brudu i śmieci. Co więcej sprawdzałem ile wody ludzie zużywają gdy tą trzeba sobie przynieść nawet z niewielkiej odległości (np: w czasie wczasów na wsi). i wtedy wychodzi ze lenistwo zwycięzca z higieną a potrzeby są o wiele mniejsze. Więc proszę bez hipokryzji.
          • Gość: Mały rozgranicznik Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 10:20
            My oszczędzamy ,wy oszczędzacie,a oni ciągle ponoszą ceny.Każdy myślący ma założone liczniki wody .Do tego nie trzeba namawiać.Chyba ,że jesteś prezesem spółki wodociągowej i wciskasz swoje ideologie.Kto nie ma liczników założonych nie buli i płacze.Jego brocha. Polska wysycha, a nierząd donalda ma inne cele, niż budowanie zbiorników wodnych .W Raciborzu miał powstać zbiornik wody ,w roku 2014.A nawet łopaty tam nie wbito.Szczęście ma ten nierząd ,że lato było suche i nie było powodzi.Bo zbiorników retencyjnych też.Jak ja lubię taki domorosłych ideologów .Tfu.
          • smegolw Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 03.12.12, 10:37
            Sorry ale chyba Cię pogieło. Użycie wody na poziomie wskazanym przez Ciebie jest nierealne przy rodzinie 3-4 osobowej.

Normy dotyczące zużycia wody

Więc nie pisz głupot. Sorry ale jak masz czworo domowników to na samo gotowanie / wł. picie/ zużyjesz połowe tego co podałeś.
          • Gość: Tomasz Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.ip.netia.com.pl 03.12.12, 14:08
            Bolszewik, przenieś się do swoich do ZSRR!
          • Gość: KAZ38 Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 14:21
            Może weź kubeł lodowatej no może ty weż szklanke wody bo kubeł to dla ciebie ocean i wylej sobie na tą pustą pałe to może troche wystygniesz.
            • Gość: ekobolszewik Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 15:50
              Nie rozumiem misiu czemu się burzysz? Czy ja ci czegoś zabraniam? Albo coś karze? Twierdze tylko ze można. Mam dla twojej satysfakcji zużywać więcej wody? Norma spożycia płynów dla człowieka to 3-5 litrów. Co do emigracji na wschód to faktycznie jest o czym myśleć. Piękny, ogromny bogaty kraj.
              • Gość: doEKOBOLSZEWIK Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.183.151.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 08:11
                Ty się zacznij codziennie myć lub kąpać bo zapewne strasznie śmierdzisz skoro zużywasz tak mało wody !!!!!!!!!
                • Gość: ekobolszewik Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 19:49
                  a co cię to obchodzi wąchasz? Musze cię takze poinformować ze najnowsze badania są sprzeczne z twoimi zaleczeniami. Zbyt częste mycie niszczy naturalną florę bakteryjną bakteryjną Związku z tym ludzie którzy za często się myją bardziej śmierdzą gdyż łatwiej zapadają na wszelkie choroby w tym choroby skóry itd... Wszystko z umiarem.
          • Gość: aassaa Re: do Ekobolszewik IP: 109.95.31.* 03.12.12, 17:39
            Też mieszkam sama i nie wyobrażam sobie jak można zużyc tylko 1 m3 wody na miesiąc.
            Ja sama zużywam 5 m3 wody na miesiąc, a co dzień wyrzucam 1 zrywkę śmieci, są dni że nie cała zrywka jest zapełniona śmieciami, a są i takie że jest pełna, a 4 zrywki na śmieci na miesiąc to dla mnie jakiś kosmos (mieszkam w bloku).
            • Gość: Ekobolszewik Re: do Ekobolszewik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 18:13
              Nie pale, napojów nie pije, jem proste jedzenie - nie pakowane i nie przetworzone kupowane na wagę, chleb piekę sam (bo taniej i smaczniej) albo nie krojony. Jako ze nie jestem ortodoksyjny i czasem mi się zdarzy coś kupić w plastiku to ta zrywka na tydzień może się uzbierać (ale jak nie zgniotę). Co do wody to w czasach gdy nie było powszechnej kanalizacji w najlepszych domach dzbanek do mycia w miednicy nie przekraczał 7 litrów. Wodę z mycia można używać do spłukiwania kanalizacji - są tacy którzy tak projektują instalacje. Oczywiście jak kto ma brudny zawód itd... - ja wcale się nie upieram. Faktycznie jest to dolna granica zużycia.
              • Gość: aassaa Re: do Ekobolszewik IP: 109.95.31.* 03.12.12, 19:12
                Gość portalu: Ekobolszewik napisał(a):

> Nie pale, napojów nie pije, jem proste jedzenie - nie pakowane i nie przetworzo
                > ne kupowane na wagę, chleb piekę sam (bo taniej i smaczniej) albo nie krojony.
                > Jako ze nie jestem ortodoksyjny i czasem mi się zdarzy coś kupić w plastiku to
                > ta zrywka na tydzień może się uzbierać (ale jak nie zgniotę). Co do wody to w
                > czasach gdy nie było powszechnej kanalizacji w najlepszych domach dzbanek do m
                > ycia w miednicy nie przekraczał 7 litrów. Wodę z mycia można używać do spłukiwa
                > nia kanalizacji - są tacy którzy tak projektują instalacje. Oczywiście jak kto
                > ma brudny zawód itd... - ja wcale się nie upieram. Faktycznie jest to dolna gra
                > nica zużycia.

Też nie palę. Co robisz ze skórkami z owoców i warzyw (pomarańcze, banany, buraki, ziemniaki, itd.). Nie kupujesz i nie jesz czy zjadasz te skóry?
                Prawie wszystko co kupuję jest zapakowane, nawet produkty na wagę są pakowane.
                Gotujesz w domu? Co ze zmywaniem, praniem, sprzątaniem - do tego potrzebna jest woda + jakieś płyny, proszki itd. (a to już ma opakowanie).
                Wyrzucam co dzień zrywkę, nawet jeśli śmieci mam mało, ponieważ śmieci śmierdzą, a zrywek mam bardzo dużo.
                Co do wody, to nie będę się cofac do czasów kiedy nie było kanalizacji i do mycia musiał wystarczyc dzbanek wody, jak też nie będę wodą z mycia czy prania spłukiwac ubikacji. Niby gdzie miałabym tą brudną wodę trzymac w bloku. Dla mnie takie postępowanie to nie jest żadna ekologia czy oszczędnośc tylko zwykłe skąpstwo. Jak by się dało to byś szkłem tyłek wytarł.
                • Gość: ekobolszewik Re: do Ekobolszewik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 06:27
                  Jadam jabłka i gruszki- ze skórką. Owoce cytrusowe są po prostu nic nie warte. Ziemniaki jem rzadko (bo trzeba obierać) preferuje raczej kasze. Jeśli gotuje to na 2-3 dni czyli brudny 1/2garczki +patelnia. Chemii zużywam bardzo mało. Wiekszość opakowań jakie dostaje to są zrywki. Po prostu nie wiesz gdzie kupować. Nie w hipermarketach a na rynku. Są rzeczy świeże - nie kasze pakowane w saszetki po 200gr które rozpadają się ze starości i cuchną trutką na szczury a rzeczy swieże. Ja poznaje po zapachu. Weddliny tez jem takie ktore nie są pakowane po plasterku i składają się z soi i wody. Nie będę reklamował gdzie bo zasoby są ograniczone.Ależ ja nikogo nie namawiam do skąpstwa - stwierdzam fakt. Ja tyle zużywam. Jesli coś ma wartość i należy je sanować są to zasoby które są ograniczone. A takim zasobem niezbędnym do życia jest woda. Bardziej niz np ropa naftowa i gaz. w Częstochowie jest to woda głębinowa. Co nie znaczy ze powinna byc droga - wręcz przeciwnie jako cos co jest niezbędne do życia powinna być dostępna do kazdego. Natomiast marnotrawstwo nie powino byc promowane.
            • Gość: rex Re: do Ekobolszewik IP: *.146.190.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.12.12, 21:45
              możesz i 100m3 wody zużywać, tylko niepłacz że za śmieci zapłacisz 400
      • Gość: do eko Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 10:23
        Myj się grupowo ,jeden po drugim.A tak to często używaj dezodorantu .Jedna nie pełna wanna na tydzień .Dla czterech osób.
    • Gość: wy Trza wyjść na ulicę i na "śmietnik" takie rządy IP: *.ice-net.pl 03.12.12, 09:11
      trza wyjść na ulicę i na śmietnik takie rządy. 700 zł za śmieci rocznie w dobie kryzysu i biedy. chyba wam sie w głowach popie..... a jak jest w domu 2 bezrobotnych to jak mają wam zapłacić?
      • Gość: taki tam sobie... Re: Trza wyjść na ulicę i na "śmietnik" takie rzą IP: 188.95.29.* 03.12.12, 09:51
        Naliczone stawki to zwykłe sk..........,wzięte z sufitu.
        W spółdzielniach mieszkaniowych stawka na dzień
        dzisiejszy wynosi średnio 8-10 zł od "lebka".
        I wszyscy są zadowoleni łącznie z firmą "śmieciową"
        która musi zarobić na siebie i mieć jakiś zysk.
        To w takim razie,skąd tak wysokie zawyżone stawki?
        Łatanie miejskiego budżetu za wszelką cenę,
        czy nieudolność gospodarcza miejskiego wysypiska
        nieumiejącego obniżać kosztów własnych?
        Ordynarne okradanie mieszkańców tego "dobrego miasta"
        w majestacie prawa (?).
        A każdym domu,w każdym gospodarstwie będziemy mieli
        indywidualne mini wysypiska,bo jak inaczej nazwać
        segregowanie śmieci we własnym mieszkaniu.
      • Gość: jak tu żyć Re: Trza wyjść na ulicę i na "śmietnik" takie rzą IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 10:05
        Od dawien dawna ,o tym mówię i piszę .Ale tylko kościół jest tu zagrożeniem ludzkości.Dzisiaj kolejka do pośredniaka kończyła się koło Akademii Polonijnej.Płać ,albo zdychaj.To jest motto tego rządu.Gminy to wykorzystują ,by bulić.Kto to będzie sortował.Ci biedni ludzie co odwiedzają śmietniki nocą i rozrywają worki.Za październik i listopad dostałem 300 zł, bo inwestor pracodawcy nie przelał pieniędzy.W grudniu wstrzymał pracę.Mam się codziennie dowiadywać,czy coś dostanę.I czy święta będą wesołe.
        • Gość: kst666 Śmieciolandia - kraj przyszłości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 12:11
          Społeczeństwo konsumpcyjne produkuje śmieci, które w większości są doskonałym surowcem wtórnym. Odpadki biologiczne można kompostować, papier i drewno - ponownie przerobić w papier lub spalić, zużytą odzież, szmaty - przerobić na włókna lub spalić, szkło, metale (złom), tworzywa sztuczne - wszystko dosłownie można wykorzystać powtórnie jako surowiec lub spalić i wykorzystać energetycznie. Skala marnotrawstwa surowców we współczesnym społeczeństwie jest przeogromna ! Tymczasem już dzisiaj bezimienni pionierzy nowego świata, w osobach "śmieciarzy-amatorów" dzień w dzień, a raczej noc w noc, patrolują śmietniki w blokowiskach wydobywając co cenniejsze surowce. Gdyby tak dać tym ludziom pracy - bardzo ciężkiej i potrzebnej pracy - możliwość stałego odbioru i segregacji śmieci - to ta część recyklingu w postaci segregacji odpadków zostałaby wykonana na samym początku łańcucha śmieciowego , bo w śmietniku. Powstałby zatem nowy zawód: śmieciarz-segregator.
          I takich ludzi powinno zatrudnić miasto lub gmina, zamiast rejestrować jako bezrobotnych i uchylać się od wypłacania zasiłku. W tak zorganizowanym społeczeństwie problem śmieci nie istniałby. Śmieci byłyby bowiem doskonałym surowcem wtórnym i energetycznym, a osoby w "śmieciach" pracujące tworzyłyby wartość dodaną produkcji.
          Powstałby zatem nowy zawód - śmieciarz-segregator.
          Eh,pomarzyć - dobra rzecz....
    • kicha3 Podatek śmieciowy w zależności od dochodu. 03.12.12, 09:42
      Bo ten co zarabia 1200 nie robi tyle śmieci co ksiądz który to ma netto7000pln
      • filopolityk Do Kichencji 03.12.12, 11:56
        kicha3 napisał(a):

> Bo ten co zarabia 1200 nie robi tyle śmieci co ksiądz który to ma netto7000pln
        Byłeś wtedy ministrantem ? Kiedy Cię dotykał? Zgłoś to!
        • Gość: kicha Re: Do Kichencji IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 12:33
          a po co?Zeby mnie zgwałcili ponownie?W latach 50tych też trzeba było siedzieć cicho i chwalić jedynie słuszny system,bo inaczej czapa.Koryta są te same -tylko świnie śię zmieniły.Amen.
          • Gość: do kichy Re: Do Kichencji IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 20:08
            Przyznaj się ,że lubisz dupy nastawiać.Więc ,w czym problem.Jeśli piszesz o korytach czerwonych to jest zgoda.Sierpem i młotem.
    • Gość: observer wiedziałem, że coś "mądrego" zostanie IP: *.ice-net.pl 03.12.12, 10:24
      wymyślone. Płacić od zużytej wody, żenujący pomysł im mniej się będziesz mył tym mniej zapłacisz za wywóz śmieci, czyli powrót do epoki kamienia łupanego albo do epoki brązu. Płacić od mieszkańca? ja na dzień dzisiejszy płacę 18 zł od kubła dla 2-ch osób, a samorząd chce tą samą kwotę od osoby. Z tego wynika iż samorząd stwierdził, że będę zużywał dwa kubły na miesiąc. Skąd w moim domostwie 100% zwiększonej "produkcji" śmieci, niech mi autorzy pomysły odpowiedzą. Dla pełnej informacji, co 3 miesiące firma odbierająca śmieci odbiera posegregowane śmieci typu : papier, szkło nie biorąc ani złotówki więcej. Proszę pamiętać iż samorząd musi przedstawić kalkulację ceny, na życzenie.
      • Gość: ??? Re: wiedziałem, że coś "mądrego" zostanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 10:35
        od mieszkańca też nie jest sprawiedliwe,moja sąsiadka jest zameldowana tylko z mężem a przebywa u niej długoterminowo jakieś 7,8 osób,bo to się często zmienia,produkują dużo śmieci a będą płacic od stałych lokatorów czyli 2 osób
    • smegolw Paranoja dla mnie wzrost o 100% 03.12.12, 10:25
      To jest jakaś paranoja - obecnie za 3 osobową rodzinne w domku jednorodzinnym płacę 27 zł. Mam dwa pojemniki 240 litrów, co miesiąc są pełne ale nie palę śmieci i nie wyrzucam ich do lasu. Nie segreguje bo firmy wywożące nie zapewniają odbioru segregowanych śmieci.

Generalnie jakaś kpina - przy zakupie usług globalnie powinno byc taniej a nie drożej. Sorry ale jak każdy monopol wyjdzie to nam bokiem.

A już totalną paranoja byłby powiązanie tego z wodą. Obecnie zużywamy ponad 20 m3 wody w miesiącu średnio w roku. Oznacza to że za śmieci musiałbym płacić prawie 90 zł.

Na marginesie co z osobami, które nie mają wodociągu - są takie miejsca w gminie gdzie ludzie mają wiercone studnie - jak ich będziecie rozliczać?
      • Gość: a Re: Paranoja dla mnie wzrost o 100% IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.12.12, 10:45
        Też jestem ciekawa, wodę mam z własnej studni prócz tego własną oczyszczalnię ekologiczną ścieków. Na 2 osoby jeden pojemnik 120-litrowy opróżniany raz w miesiącu za 20zł. Do śmieci nie wliczam kompostu, który sama zużywam. Mieszkamy we dwoje jednak zameldowane są z nami dzieci mieszkające w innych województwach. Pytanie: ile zapłacę za śmieci?
      • Gość: Ja Re: Paranoja dla mnie wzrost o 100% IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 10:46
        Jak będą mi naliczać od zużytej wody to montuję hydrofor do studni i nie będę płacił nic.
      • miglanc86 Hej ho,hej ho, my chłopcy z MPO 03.12.12, 11:08
        Władza przyzwyczaiła nas do podwyżek stałych opłat ,jakie musi ponosić każdy obywatel.W szybkim tempie geniusze ministerialni dali papiery ,posłowie to przegłosowali.A Komorowski, jak zawsze to podpisał.I nie pytał się nikogo.Oczywiście wszystko pochodzi z Unii ,a co z Unii to święte.I trzeba to szybko u nas wprowadzić.Tylko ,że Węgrzy się jakoś nie spieszą.I zaczęła się walka klasowa ,bo sami śmieciarze się zorientowali ,że ta ustawa likwiduje konkurencję i miejscowy urzędnik sprzeda jasyr na wieczne czasy.Bo jakoś nie słychać ,w Częstochowie o rozpisaniu przetargu na wywózkę śmieci. Patrząc już teraz ,to nie jedna firma śmieciowa wyżywi się.W Świętym Mieście.Bo do tego dojdą też pielgrzymi.Oczywiście zaczniemy oszczędzać wodę ,patrzeć przez okno .Kto podjeżdża samochodem i gonić po śmietnikach.Jesteśmy rozumnymi ludzi ,a dajemy się rolować jak dzieci.
      • Gość: facetzokolic Re: Paranoja dla mnie wzrost o 100% IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.12, 11:40
        Dokładnie , jak napisałeś (aś) kto i na jakiej podstawie obliczył stawki za śmieci ?
        Przecież to jest złodziejstwo w biały dzień .
        Zakładając , że teraz firmy odbierające śmieci zarabiaja , a muszą dzilić się rynkiem z innymi firmami , przejazd śmieciarki niejednokrotni jest mało opłacalny ( jeden odbiorca na końcu ulicy i trzeba do niego jechać ) to jak firma wygra przetarg na wywóz z całego miasta to spokojnie mozna zrobić optymalizację kursów , zmniejszyć ilość km , czas pracy co daje zwiększenie zysków .
        Koszt wywozu powinien spaść o jakies 10-20 % .
        Można dodać ilość śmieci które są wywożone do przysłowiowych lasów , ale powiedzmy , jest to z 20 % ogółu ( chyba , że sa inne dane to powinny być przedstawione )
        Możliwość nieograniczonego oddawania smieci nie spowoduje ich zwiekszenia-śmieci to odpady rzeczy zakupionych , a te nie zwiększą się tylko dlatego , ze ktoś płaci ryczałtem za wywóz .
        Czy radni przedstawili jakiśbiznaesplan który pokazuje dlaczego stawki przy optymalizacji wydatków idą praktycznie o 100-200 % do góry ?
        Wydaje teraz na śmieci 21 zł za 240 litórw w firme Darpol , osobno segreguję kompost oraz złom ( puszki i inne metale ) , ta pojemność mi wystarczy i opłaca sie także firmie odbierającej śmieci .

• Gość: Nie Płace Re: Paranoja dla mnie wzrost o 100% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.12, 20:53
        Ja śmieci nie wyrzucam praktycznie wcale
        Stołuje się w restauracji (stać mnie) i co mam za kurz płacić co posprzątam ?? !!
        Napoje, owszem - szklane, plastikowe - czysty zysk i jeszcze mam płacić komuś co na śmieciach zarabia
        Nie Płaćmy !!!
        Niech nasz Prezydent wyjaśni dla czego ma być drożej
        No dla czego hmmm
        Śmieci to biznes ?? niech społeczeństwo płaci a chleb po 5 zł 1h pracy 5zł i paliwo po 5zł
        Nie Płace Pierdole !!!!!

• Gość: kkk Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.kolejesl.static.3s.pl 03.12.12, 10:56
      Dla mnie paranoja liczenie od ilości osób w gospodarstwie. Zameldowanych u mnie w domu są 4 osoby z czego mieszka jedna. Będzie musiała zapłacić 60 pln za wywóz śmieci. A czasami zameldowanych w mieszkaniu są 2 osoby a wynajmują je 4 studentom. W takim wypadku już lepszy jest przelicznik zużytej wody.
      • Gość: Samuel Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.12, 11:18
        Każda z tych metod jest zła, albo jeszcze gorsza. Jesli juz nie ma innego wyboru, to powinna byc opcja, że kazdy się deklaruje, jak chce rozliczać smieci. Czy od wody, czy od osoby czy od gospodarstwa. W blokach raczej trudno będzie segregować, poza tym, jak ktoś już napisał, nawet te posegregowane śmieci będą rozrywane w poszukiwaniu zarobku. Zresztą na moim osiedlu stoj a pojemniki do segregacji, które firma śmieciowa i tak wsypuje na jedna pakę samochodu. Stawki też są wzięte z sufitu i to tego 10 piter powyżej. Tak na szybko zrobiłem przed chwila sonde wśród kolegów i wyszło, że KAŻDY z nas zapłaci od 100 do 300 procent więcej niż obecnie. Nie ma uzasadnienia dla takiej znacznej podwyzki, chyba, że chodzi o nowe posadki dla prezesików iich rodzin zatrudnionych przy "rozliczaniu" tego śmieciowego interesu. Generalnie - dupa w pokrzywach.
        • Gość: kst666 Podatek śmieciowy, jak sama nazwa wskazuje... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 11:54
          ..jest podatkiem, a nie opłatą za wywóz śmieci. Sam wywóz kosztować będzie tyle samo, co dotychczas, ale jak wynika z obliczeń, opłaty wzrosną średnio o 100%. Czyli stawka podatku wynosi 100% wartości usługi wywozu śmieci. Cała zmyłka z "konsultacjami społecznymi" i głosowaniami za metodą, wg której mają być naliczane opłaty, ma na celu jedynie ukryć fakt wprowadzenia nowego podatku. A nowe podatki muszą być wprowadzane, bo praktycznie wszystkie polskie miasta, gminy,powiaty, województwa, jak również całe państwo- są bankrutami ! Dlatego nie marudzić !!! Ratuj gminę - płacąc podatki przed terminem !!!!
        • Gość: NIEpaleSMIECI A co z paleniem śmieci - KARAĆ po 5000 PLN IP: 217.89.34.* 03.12.12, 11:54
          Witam,
          Wydaje mi sie ze problem palenia smieci i tak pozostanie, bo to nie jest kwestia tego ze wywoz smieci jest za drogi, tylko tego że wegiel/gaz/olej (paliwo energetyczne) jest za drogie!To jest problem nunmer jeden! Moim zdaniem spalanie smieci i tak bedzie, i gdzie sa ekolodzy, ktorzy powinni blokowac takie domy, gdzie wy jestescie?

Jak jade ul. Rocha, albo ul.Ikara albo caly Stradom w Czestochowie, to mnostwo ludzi pali smieci. Co z nimi zrobic? Czy nie ma naprawde sposobu na trocicieli??? Mam udokumentowane na zdjeciach 20 domow z samej tylko ul. Ikara, gdzie to moge zlgosic?
          Tak, zeby im wybito z glowy (skutecznie) pomysly spalania smieci...

Czy ktos poza mna dostrzega ten problem?
          Krzysiek
          • Gość: Bogdan Rozumiem, że to propozycja wyjsciowa do dyskusji IP: *.prenet.pl 03.12.12, 12:13
            Widać asekurację i stawki z trochę z sufitu. Przelicznik wodny nie ma sensu wychodzi drożej niż od mieszkańca czy gospodarstwa. Np 4-os rodzina w miarę oszczędnie gospodarując wodą zużywa ok.14-15 m3/miesiąc - wychodzi blisko 75 zł i to przy segregacji , wg stawki osobowej, niespełna 60 zł lub 53 liczone od mieszkania. Normatyw " światowy" wody wynosi ok. 100 l/dziennie na osobę czyli ok. 12-12,5 m3/miesiąc/4 osoby ale większość go przekracza....
            Autor pisze o firmie wywożącej odpady - chyba o FIRMACH !!! , po pierwsze monopole szkodzą po drugie nie ma takiej na rynku żeby miała potencjał do wywożenia z całego miasta. Miasto należy podzielić terytorialnie albo asortymentowo - do przetargów
          • Gość: kst666 Re: A co z paleniem śmieci - KARAĆ po 5000 PLN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 12:17
            Zamiast karać za palenie śmieciami w kotłach niskotemperaturowych trzeba wybudować profesjonalną spalarnię miejską, odebrać od mieszkańców posegregowane odpadki GRATIS i spalić to zyskując energię cieplną. Taka spalarnia funkcjonuje np w Wiedniu.
            Ale żeby coś takiego stworzyć to trzeba być uczciwym i przedsiębiorczym człowiekiem działającym w ramach prawnych uczciwego państwa.
            Jak widzimy ta ustawa nie powstała po to, żeby rozwiązać problem śmieci, tylko po to, żeby pod pozorem odbioru śmieci opodatkować Obywateli nowym podatkiem.
          • liber007 Re: A co z paleniem śmieci - KARAĆ po 5000 PLN 03.12.12, 12:22
            karę to powinien dostać rząd a właściwie wszystkie po kolei od lat,
            węgiel, gaz, olej są najtańsze od wielu lat...
            to podatki zabijają ludzi w tym kraju, o ile lżej by się żyło gdyby zminimalizować akcyzy i vaty na takie rzeczy jak paliwo do auto, olej opałowy, węgiel czy gaz...

Benzyna bez podatków - ok. 2,40zł/litr - z podatkami 5,80zł/litr czyli podatki i marże stanowią 140% wartości samego paliwa...
            Gaz Ziemny bez podatków - ok. 0,29zł/m3 - z podatkami 2,75zł/m3 czyli podatki i marże stanowią 950% wartości samego gazu...
            Węgiel bez podatków ok. 260zł/tona - z podatkami 700-800zł czyli podatki i marże stanowią 270-310% wartości samego węgla...
          • Gość: czesio Re: A co z paleniem śmieci - KARAĆ po 5000 PLN IP: *.96.230.70.tvksmp.pl 03.12.12, 22:20
            kablarz guma kablarz donosiciel kablarz donosiciel
      • ajk_gierki Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 03.12.12, 12:21
        metoda od zameldowanej osoby wcale nie jest zła - skoro wychodzimy z założenia że "wszystkie śmieci nasze są," to skoro u Ciebie jest zameldowanych 5 osób a faktycznie mieszka jedna - to albo niech się meldują tam gdzie mieszkają i tam płacą za śmieci, albo płacą w Częstochowie ale wtedy nie płacą tam gdzie śmiecą. Generalnie jest to rodzaj podatku od każdego obywatela, więc o wiele sprawiedliwiej jest naliczać od głowy (każdy ma tylko jeden meldunek) niż od zużycia wody.
        Pomysł od zużytej wody jest na rękę radnym dlatego, że jest to mocno opomiarowana usługa i łatwo przykręcać kurek obywatelom a na słupkach od razu widać ile kasy przybędzie.
    • Gość: referendum Władza przyzwyczaiła się do "pożytecznych idiotów" IP: *.ice-net.pl 03.12.12, 12:01
      władza przyzwyczaiła się pod "pożytecznych idiotów". co nie wymyślimy, to "idioci" zaakcpetują. ile nie zażądamy, tyle "frajerstwo" zapłaci.
      Grecy wyszli, protestowali i uzyskali. leżą dalej a Unia płaci. a polscy gastarbeiterzy tyrają i ciągle biedni i wszystko w kredycie.
      ludzie tu nie chodzi o PiS, PO, SLD. tu chodzi o wasz szmal. 700 zł rocznie? możnaby wysłac dzieciaka na kolonie. a tak to płać tyle forsę za śmieci.
      • Gość: ddd Re: Władza przyzwyczaiła się do "pożytecznych idi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 12:32
        Całe śmieciarstwo to rządy biznesu a nie polityki. Czemu ludzie mają segregować śmieci??? A niech biznes tworzy miejsca pracy. Niech zatrudniają ludzi którzy będą coś tam segregować i przygotowywać do utylizacji??? Ale się przecież nie da ... lepiej na ludzi przerzucać wszystko i mówić o świadomości społecznej w zakresie ekologii. Na takiej WYMUSZONEJ samoobsłudze właśnie powstały fastfoody i galerie handlowe (ta cała szerokopojęta samoobsługa) ......... Ludzie mają robić (znaczy wyręczać) a biznes trzepie kasę ......... ot logika dla głupich ....... segregować śmieci i jeszcze często najlepiej myć zużyte opakowania przed utylizacją ... żeby biznes więcej zarabiał i ludzi miał w dupie ...... LUDZIE MYŚLMY!!!
        • Gość: oi Re: Władza przyzwyczaiła się do "pożytecznych idi IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.12.12, 12:53
          Te ceny to wymysł z sufitu wzięty!
          Podobnie segregacja w blokowiskach możesz sobie segregować a i tak wieczorem czy wcześnie rano worki porozrywane leżą koło śmietników no bo jesteśmy tak bogatym społeczeństwem,że trzeba w śmietnikach grzebać!
          Nasza Praca polikwidowała śmietniki na Inwalidów wojennych i co,czy kogoś to obchodzi?Śmieci trza podrzucać pod inne bloki niestety!
    • Gość: ona1971 Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.12, 13:12
      Ja segreguję śmieci odkąd tylko pojawiły się pojemniki na szkło. plastik i odpady mokre . Martwi mnie tylko to,że śmieciarze i tak to wszystko ze sobą mieszają przy odbiorze . Poza tym mam do Ciebie pytanie dlaczego pijesz do mieszkańców blokowisk . Ja mieszkam właśnie na blokowisku i niejednokrotnie byłam świadkiem jak państwo z domków podrzuca po zmroku śmieci do naszych śmietników . W sezonie grzewczym pójście na spacer w kierunku pobliskich domków to narażanie się na wdychanie śmieci puszczanych przez komin . Metoda rozliczania odpadów według zameldowanych osób jest najbardziej sprawiedliwa .
      • Gość: oi Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.12.12, 14:49
        I ja mieszkam w bloku,nie pije do nikogo po prostu takie są fakty zbieracze rozwalają śmieci,śmieciarze wszystko mieszają a a wieczorami podrzucają swoje brudy mieszkańcy domków no i wieśniaki.Mam kilka fotek rejestracji SCZ.
        Pewnie nadal będą podrzucać bez względu na metody rozliczeń.
        Jedynie kary finansowe takich ćwoków czegoś nauczą.
    • Gość: ekobolszewik od dochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 13:14
      Oczywiscie żaden nie jest sprawiedliwy - powinien być od dochodu. ktos kto dużo konsumuje dużo wytwarza śmieci. Zupełny bezsensem jest opłata od łebka. Byłby do przyjęcia gdyby równe na łebka były dochody. Inaczej biedni i ci co ograniczają konsumpcje czyli ci co mało wytwarzają śmieci płacą za tych którzy są bogaci dużo konsumują i dużo śmiecą. Płacenie od wody preferuje oszczędnych i ekologicznych choć nie jest tez sprawiedliwe bo małe dzieci i chorzy zużywaj więcej wody. Dlatego najsprawiedliwiej jest od dochodu. Społeczeństwo ma bowiem interes by należycie opiekować się dziećmi i chorymi a nie ma żadnego dawać ulg bogatym nawet jak nie konsumują a odkładają na wycieczkę na Karaiby.
      • smegolw Re: od dochodu 03.12.12, 13:18
        Twoje wypowiedzi świadczą o braku wiedzy. Ok od dochodu z co lekarzami którzy sa na kartach podatkowych, co z ryczałtowcami? Jak nie masz wiedzy nie pisz głupot.

Mniej słów mniej głupstw.
        • Gość: obudzcie sie Siedzcie cicho, wprowadzą następny od deszczówki IP: *.ice-net.pl 03.12.12, 13:25
          dalej siedzcie cicho, to wprowadzą następny podatek od wody deszczowej spływającej z dachu. rządzący wyczuwają, ile mogą "wycisnąć" z frajerów. ale sobie pensji nie zmniejszą i po 4 zastępców.
          "obudzcie się", ale nie jak chce PiS, tylko obudzcie się i brońcie swojej forsy, ciężko wypracowanej.
        • Gość: ekobolszewik Re: od dochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 15:53
          I to są te nie przezwyciężalne problemy których nie da się rozwiązać? Lekarzu lecz się sam - z głupoty.
      • Gość: doEKOBOLSZEWIK Re: od dochodu IP: *.183.151.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 09:41
        Powinni zrobić opłatę śmieciową od kilowata zużytej energii elektrycznej to przynajmniej takie DEBILE oszczędne i ekologiczne jak ty by tutaj nie siedziały, bo szanowały by energię i nie włączałyby komputerów !!!!!!!!!
        • Gość: ekobolszewik Re: od dochodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 19:55
          całkiem niezły pomysł . Muszę cię jednak zmartwić. Nie mam telewizora, lodówki, jeno światło, radio i komputer. Także prąd tez oszczędzam.
    • mistral75 Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 03.12.12, 13:32
      Na cala Czestochowe partycypowalo w ankiecie ratem 3000 mieszkancow...!
      To swiadczy o niskiej swiadomosci spolecznej mieszkancow miasta. Domagamy sie wojewodztwa, porownujemy sie z miastami wojewodzkimi, a nie umiemy pokazac ze stac nas na to zeby uprzywilejowani przy korycie liczyli sie z naszymi glosami.

Dziwi mnie tak niskie zaangazowanie, a wlasciwie nie dziwi, poniewaz Czestochowa to jeden wielki zlepek tzw. Wielowsi.
      Wszyscy boja sie ze zostana po raz ktorys z rzedu wyrolowani, traktujac te oplate jako dodatkowy podatek.
      Ale czy wiekszosc mieszkancow wie tak naprawde o co chodzi, kto zmusza Polakow do przyjecia takiego rozwiazania.
      Czy wladza, jak chociazby tutaj na miejscu, skutecznie tlumaczy mieszkancom zalete takiego rozwiazania i potrzebe aby uregulowac problem, aby dostosowac sie do europejskiego prawa i standardow i wreszcie uniknac zaplacenia olbrzymiej kary.

Bez zmiany swiadomosci i stosownego wytlumaczenia, bez pracy magistratow i szukania najlepszego rozwiazania aby ludzi nie oskubac do cna, kazda zmiana bedzie kojarzyc sie ze zbojeckim napadem.
      Dlatego tez dziwic sie nalezy ze do tej pory tak malo sie o tym mowi, i szuka takze za granica, porownywalnych i najlepszych dla nas rozwiazan.
      • Gość: xx Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 17:19
        W tym co piszesz, masz dużo racji! ..żeby nie było, ze tylko ponarzekamy, poniżej zamieszczam wycinek zaczerpnięty ze strony UMCz:

"[...] Istotnym elementem konsultacji społecznych jest akcja informacyjna skierowana do mieszkańców Częstochowy. Informacje na temat konsultacji, planowanych rozwiązań znajdują się na stronach internetowych:
        www.konsultacje.czestochowa.pl
        www.konsultacje.czestochowa.pl/ngo
        www.odpady.czestochowa.pl".

Może dzięki temu - przeglądając forum - kilka osób kliknie w powyższe linki i skorzysta z możliwości wypowiedzi oferowanej przez miasto :)

Teraz odnośnie Twojego postu.. zgadzam się, że "ustawa śmieciowa" jest kolejnym przykładem "kukułczego jaja", które władze centralne podrzucają samorządom.. Kolejna rzecz, to wspomniana przez Ciebie "rola magistratu".. ale w przypadku UMCz jestem rozczarowany.. przeglądałem zamieszczone powyżej strony www i IMHO zostały przygotowane bardzo słabo.. a przynajmniej pod względem merytorycznym.. dlaczego:

1. Nigdzie nie mogę się doszukać informacji, w jaki sposób założono taką, a nie inną wysokość "podatku śmieciowego"!?
        2. Jest informacja o tym, że odbywają się konsultacje, ale brak jakiegokolwiek ich podsumowania..
        3. Są informacje o "Kilkugodzinnym spotkaniu w sprawie <<rewolucji śmieciowej>> zorganizowane w sali sesyjnej Urzędu Miasta", ale żadnych konkretów.. baaa.. żadnych informacji, poza tym, kto na nim był :)
        4. Oprócz przywołania przepisów prawnych brak wytłumaczenie w sposób jasny i przystępny, o co chodzi z tymi "opłatami za śmieci".. takiego wytłumaczenia w języku przystępnym dla każdego..

Kilka innych braków jeszcze by się znalazło.. Nie chodzi, mi jednak o to, żeby się nad tym "wyzłośliwiać".. swoje uwagi przekażę UMCz.. może z nich skorzystają.. albo wytłumaczą mi, że się niepotrzebnie "czepiam" ;) Jeżeli tylko uda im się mnie przekonać, proszę bardzo.. :D
    • eeeeelka Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 03.12.12, 13:39
      Pomysł powiązania opłat za śmieci od ilości zużytej wody jest paranoiczny. Za śmieci płacę obecnie 24 zł miesięcznie (pojemnik 240l), wody zużywam 7 m3 na osobę. Zatem obecny podaek śmieciowy bedzie niewspółmiernie wysoko w stosunku do ponoszonych obecnie kosztów. Czy koszty zagospodarowania odpadów tak drastycznie wzrosną? Czy CzPK nie jest w stanie oszacować ilości śmieci, które trafią do zakładu i na wszelki wypadek proponuje ceny z kosmosu?
    • andrzej-adamczyk Smieci stara sprawa - nowe podatki 03.12.12, 13:53
      Po raz kolejny traktuje sie obywateli jak co najmniej niedorozwinietych. Gdyby chodzilo o jakiś absolutnie nowy problem, z którym nie mamy żadnego doświadczenia, zrozumiałe byłyby konsultacje i wspólne poszukiwania najlepszego rozwiązania. Ale śmieci? Przedsięwzięcie funkcjonuje od wielu lat:
      *wysypisko śmieci osiąga zyski
      *firmy prywatne wywożą śmieci i bynajmniej nie robią tego charytatywnie.
      Więc w jakim celu konsultacje skoro wiadomo ile to kosztuje.
      Teraz w myśl nowej ustawy powinno być tylko taniej dlatego, że:
      *podatek śmieciowy będzie płacił każdy (dotychczas wiele osób mogło się różnymi sposobami wywinąć od płacenia)
      *wprowadzony zostaje obowiązek segregacji odpadów (odpadają koszty segregacji)
      Problem śmieci wymaga uregulowania to prawda ale nie takim kosztem.
      Obecna sytuacja dobitnie pokaże:
      *czy władze samorządowe zrobią coś w obronie przed złą ustawą
      *jakie są koszty biurokracji (porównanie obecnych opłat i przyszłych)
      • goofy82 Re: Smieci stara sprawa - nowe podatki 03.12.12, 14:42
        Ale analiza. Ale nie wzięto tu pod uwagę tego, że w przypadku segregacji będą przyjeżdżać 3 czy 4 śmieciarki a nie jedna. Więc to taniej nie może być.
        • Gość: xx Re: Smieci stara sprawa - nowe podatki IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 16:50
          IMHO lepsza od Twojej! ;) Dlaczego!? Już tłumaczę..

Czy śmieci będzie po wprowadzeniu "podatku śmieciowego" 3-4x więcej!? ;) NIE, NIE, NIE! :) Co więc stoi na przeszkodzie, żeby śmieciarki <zbierające dany rodzaj odpadu jak szkło, makulatura, etc> jeździły 3-4x rzadziej!? :)

Przypuszczam, że będzie pewna zwyżka odpadów.. Dlaczego!? Będzie to wynikało z faktu, że część osób wożąca dotychczas odpady "do lasu" zauważy, że przecież i tak płaci za odbiór odpadów.. po co więc w takiej sytuacji dodatkowo płacić za paliwo, żeby je wywieść do wspomnianego "lasu"!? ..poza tym ryzyko złapania "w lesie" i ewentualny mandat zawsze jednak jest ;) ..nie sądzę jednak, by było to powodem "pojawienia się" dużej ilości odpadów.. przecież Ci, którzy spalają je w piecach, pewnie tak łatwo nie zrezygują z tego "wysokoenergetycznego paliwa" ;D
      • Gość: pisowiec Re: Smieci stara sprawa - nowe podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 18:19
        Jeszcze przez dwa -trzy lata mieliśmy mówić o Katastrofie Smoleńskiej a nie o ekonomii czy jakiś śmieciach -dlaczego wprowadzacie wątki śmieciowe ?.
        • Gość: xx Re: Smieci stara sprawa - nowe podatki IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 22:09
          NIE TROLLUJ!!
      • Gość: BTW Re: Smieci stara sprawa - nowe podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 19:26
        Unia kazała a parobek musi
    • Gość: ekobolszewik co za duzo .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 14:22
      Co do jednego się można zgodzić. Proponowane opłaty są za duże w każdym wypadku. Najprawdopodobniej są tak celowo zawyżone co byśmy się cieszyli jak opuszczą o 50gr. Jakiś jednak system wywózki śmieci i opłat musi być.
      • Gość: olo Re: co za duzo .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 16:13
        JEST JEDEN SPOSÓB ŻEBY LUDZIE NIE PALILI ŚMIECI , MIANOWICIE DAĆ LUDZIOM ZAROBIĆ A DOPIERO PUŻNIEJ KARAĆ ZA PALENIE ŚMIECI
        • Gość: xx Re: co za duzo .... IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 16:36
          Będę trochę złośliwy.. chodziłeś do szkoły!? uważałeś na lekcjach chemii!? ..wiesz co wylatuje z komina przy spalaniu śmieci!? zdajesz sobie sprawę z tego, że oddychają tym okoliczni mieszkańcy, w tym sam palący śmieci!? zdajesz sobie sprawę, że może być to przyczyną pogorszenia/utraty zdrowia!? Tak, tak.. nie przesadzam..

Nie mam zamiaru dyskutować o tym, czy ktoś zarabia wystarczająco, czy tez nie.. ale argumentowanie spalania śmieci "zarobkami danej osoby" jest dla mnie śmieszne.. to tak samo jak przyzwolenie na to, żebym kradł, bo "za mało zarabiam".. z tym część ludzi też ma problem, ale i tak jest tu większa zgoda niż w przypadku spalania śmieci - tu potrzeba odrobiny wiedzy i wyobraźni, że ZATRUWA się otoczenie..
          • Gość: NIEpaleSMIECI Re: co za duzo .... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.12, 21:01
            Dokladnie, bardzo madrze powiedziane. Kwestia niskich dochodow to jedna sprawa, ktora nie usprawiedliwia palenia smieci! Nie wspomne jak zly ma to wplyw na zdrowie dzieci i rozwoj nowotworow.
      • Gość: xx Re: co za duzo .... IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 16:20
        To co piszesz - to raz.. ale wydaje mi się, że w znacznie większym stopniu wynika to z "asekuranctwa" UMCz.. gdyby podatek był zbyt niski, to UMCz musiałby dołożyć z zaplanowanego budżetu i brakło by np. na nagrody dla urzędników ;) Znam proponowane stawki w kilku zupełnie innych Gminach i były one rzędu 8-10 zł.. to co proponuje UMCz uważam za "przesadę".. z chęcią zapoznałbym się z argumentacją, dlaczego właśnie takie stawki, a nie inne oraz szacunkowymi wyliczeniami.. swoją drogą: czy ktoś wie, gdzie można ich szukać!? :)

..a samą sprawę, czy podatek będzie liczony od mieszkańców, czy od zużycia wody uważam za drugorzędny.. jeżeli ktoś by mi ukradł auto, to nie ma dla mnie znaczenia, czy złodziej zrobił to przy pomocy wytrycha, czy w jakiś inny sposób.. ;) Zgadzam się, że za śmieci mamy płacić, ale oczekiwałbym od UMCz rzetelnego uzasadnienia stawek!!

.. IMHO stawki powinny być MOCNO zróżnicowane w zależności od tego, czy odpady są (lub też nie) segregowane..
    • ciemnobedzie Komunizm wraca za pomocą ...Ustawy. 03.12.12, 17:29
      Tym samym czy ktoś śmieci czy też nie będzie musiał zapłacić "frycowe" nawet jak wyjedzie na klika lat poza Polskę. Ciekawe czasy nas czekają.
      • Gość: Karol Re: Komunizm wraca za pomocą ...Ustawy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 18:09
        W dawnych czasach płaciło się za ilość śmieci a nie za ilość osób - średnio 7-10 złotych za kubeł ( 240 litrów) na miesiąc. Proponowane stawki to około 500% podwyżki.
    • Gość: miron Re: Najmniej niesprawiedliwy jest od ilości osób. IP: 212.87.241.* 03.12.12, 17:34
      Najmniej niesprawiedliwy byłby od ilości osób, w dodatku łatwo z góry oszacować wpływy z takiego podatku - liczba mieszkańców miasta razy stawka podatku. Uzależnienie od ilości zużytej wody może spowodować kradzieże wody i więcej brudasów na ulicach.
      • Gość: s śmieci IP: *.net.stream.pl 03.12.12, 18:11
        Ktoś tu zarzuca, że nie wypełnialiśmy ankiet dotyczących wyboru rozliczania opłat za wywóz śmieci a bo i po co skoro po pierwsze, żadne z przedstawionych rozwiązań nie jest sprawiedliwe, po drugie nie przedstawiono zakładanych stawek, po trzecie podsumowanie po konsultacyjne odbywało się przed konsultacjami w spółdzielni Hutnik co pokazało znaczenie tych konsultacji.
        Jakim cudem opłaty wzrastają z ~8zł/osobę zamieszkałą w spółdzielni za wywóz śmieci NIEsortowanych do 18zł, kiedy teraz prywatnym firmą się za tyle opłaca? Kolejny skok na kasę podatnika, okazja do wyciągnięcia nieuzasadnionych pieniędzy od obywatela.... to dobre miasto... taaa
        • Gość: wnuczek emeryta Re: śmieci IP: *.strefa.com 03.12.12, 19:15
          Po wprowadzeniu nowego podatku śmieciowego MPK powinno zastanowic się nad zakupem autobusów w wersji kabriolet.img2.demotywatoryfb.pl/uploads/201006/1276801911_by_zbiru87_600.jpg
        • Gość: ixi Re: śmieci IP: 212.87.241.* 03.12.12, 19:47
          Bo zgodnie z nową ustawą śmieci nie będą mogły być składowane jak dotychczas, tylko muszą być posegregowane i przetworzone. Jest to słuszne jeśli chodzi o ekologie. Albo Ty posegregujesz swoje śmieci albo trzeba będzie zatrudnić ludzi do segregacji a to kosztuje. W dodatku wiele osób nie płaciło za wywóz śmieci, wywalali do lasów i na cudze nieużytki. Teraz śmieci te będą należały do gminy i one też musza być wywiezione.
        • Gość: xx Re: śmieci IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 22:06
          To co zaproponowali nam urzednicy UMCz (tj. sposob rozliczania podatku) nie jest bynajmniej ich pomysłem.. korzystają z wypracowanych rozwiazań, które powstały wczesniej na wyższych szczeblach drabiny ;) oni z nich tylko korzystają i IMHO cięzko mieć o to pretensje :) swoja droga to wydaje mi sie - nie jestem pewien - że w ankiecie mozna bylo zapropowanować inny sposob rozliczania "opłaty śmieciowej".. mogłeś w takim razie wypracować własne, autorskie rozwiazanie rozliczenia opłąty śmieciowej.. ;)

Inna sprawa to sposob wyliczenia "składki" :) Tu sie z Toba zgadzam.. te, ktore zostaly przedstawione uważam za mocno zawyżone.. i teraz sa dwie mozliwosci:

1. Gazeta.pl przedstawila jakies "lipne" informacje.. - w końcu nie taki wpadki sie zdazaja w redakcjach ;)

2. UMCz probuje przerzucić ryzyko zwiazane ze zlym oszacowaniem "opłaty śmieciowej" w całości na mieszkańców.. boją się, że źle policzą liczbę śmieci i będę musieli dołożyć do tego interesu z budżetu miasta.. stąd taka propozycja, a nie inna.. moze na poczatku prponowali jeszcze wyzsza, ale doszli do wniosku, ze w zawyzaniu opłat nie mozna też przesadzic..

To tyle w kwestii opłat.. a teraz troche pofantazjuje ;) ..gdybym to ja był Prezydentem Częstochowy to.. wstrzymałbym się z tym tak szumnie zapowiadanym "in vitro".. zapowiedzialbym, ze mam 0,5 mln zł na ten cel, ale na razie pieniedzy nie ruszamy, bo ich wykorzystanie zalezy od właściwego oszacowania stawki śmieciowej.. i teraz tak:

- osazcuje "oplate smieciowa" dobrze - jest kasa na in vitro
          - oszacuje zle - dokladam kase do smieci..
      • Gość: rex Re: obowiązek meldunkowy IP: *.146.190.225.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.12.12, 21:58
        obowiązek meldunkowy znika w 2013r hahaha
    • Gość: oxyd Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: 212.87.241.* 03.12.12, 19:54
      Powinein to finansować budżet państwa, tak byłoby najsprawiedliwiej. Dlaczego? Ano dlatego, że ilość śmieci jest wprost proporcjonalna do ilości robionych zakupów a korzyści ze sprzedaży tychże w postaci rozmaitych podatków czerpie skarb państwa, im większa konsumpcja, tym większe wpływy do budżetu i więcej śmieci. Tylo jak znam polskie realia, to od razu nastąpiłby wzrost podatków taki, że czkawką odbiłby nam się ten pomysł.
      • miglanc86 Donald Tusk oddał głos w sprawie śmieci!!!!!!!!!!! 03.12.12, 20:46
        Nasi wyborcy nam tego nie wybaczą.Na piątkowym spotkaniu ,bo Tusko-Bus krąży po Polsce.Na spotkaniu z podlaskimi działaczami.Dlaczego emerytka 25 metrowej kawalerki ma płacić ,tyle.Co minister Arabski ,który mieszka z żoną i czwórką dzieci .We 200 metrowej willi.Ci co nie głosowali na Platformę to się nie liczą .Nie wskazał ,który sposób jest lepszy.Pisałem wcześniej ,kasa miejska pusta.Jest okazja coś dorobić.Przy okazji parę miejsc dla swoich.Jedynie co zrobić to zaskarżyć tą ustawę do Trybunału Konstytucyjnego.Tak zrobili radni z Inowrocławia.Więc brać za tyłki naszych radnych.Ta ustawa jest łamana w kilku punktach i kompletnie nieprzygotowana.Jest to wyciąganie kasy.Twórcą ustawy ,był poseł Platformy Tadeusz Arkit.Co za nazwisko.Za ustawą było 275 posłów,przeciw 2,wstrzymało się od głosu 146.Arkit był w siódmym niebie.Podziękujcie wszystkim .
    • Gość: czytaj uważnie Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 21:23
      'Szok! O 100 %, a nawet więcej wzrosną opłaty za wywóz śmieci'

www.7dni.com.pl/Aktualnosci/?id=1238&addComment=no
      • Gość: diabeł Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 21:41
        Przeczytałem i nic mi to nie dało.Częstochowa jest miastem jest miastem pątniczym .Kto zapłaci za pielgrzymów? Ja na pewno nie będę pilnował śmietników lub ogradzał je drutem kolczastym.Albo kupował worki Jana ,te wytrzymałe i wrzucał do tych worów,przez cały tydzień śmieci.I po trzecie ,nie będę chodził całą rodziną gęsiego do ubikacji.I skrzykiwał się na grupowe mycie.Tak mi dopomóż Bóg.By nie podrobił mnie żaden kicha.
        • Gość: sas Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 22:03
          ... pieprzysz diabeł jak poświęcony - problem w tym ile my mieszkańcy zapłacimy za śmieci i czy mamy dopłacać do budżetu miasta, by ci chłoptasie wydawali tę kasę według ich widzimisię i futrowali kumpli w spółce...

W Tarnowie na przykład potrafili minimalizować koszty nowego "systemu" i podwyżki opłat za odpady, dla kieszeni mieszkańców, nie są drastyczne...
          • Gość: diabeł Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 22:21
            To twój problem sas.ty pieprzysz, ja pieprzę ,wy popieprzycie.I tak będziesz bulił ,nawet jak sto milionów postów wkleisz. Żałosny twój bul.Bo ten drugi to podpisał.
            • Gość: sas Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 22:38
              ... ale w Tarnowie będą płacili mniej za śmieci niż u nas (nie oglądają się na "bula"...), w Radomsku będą płacili w 2013 mniejszy podatek od nieruchomości...
              A w Częstochowie "władza" strzyże swoje barany... i tylko warto o tym pamiętać...
              W tych samych uwarunkowaniach prawnych jedni potrafią, a inni nie... bo rozumu im mało... a chciwość to brzydka rzecz i niejednego już zgubiła...
      • Gość: Bogdan Samisobie zgot. ten los-produkujemy za dużo śmieci IP: *.prenet.pl 03.12.12, 22:05
        To los społeczeństw "wczesnokonsumcyjnych" o niskiej świadomości ekologicznej.....
        Pasta do zębów - w tubce, dalej kartoniku i jeszcze nierzadko reklamówce "firmowej"
        mleko - w kartonie, drugim kartonie i jeszcze ofoliowane.
        fast food - fabryka śmieci - kubek, słomka, pokrywka, kartonik, papierek,jednorazowe sztućce, nawet durna ulotka - podkładka na tacy.
        Komórka - najchętniej co rok, dwa ......nowa - plus kolejna ładowarka, kabelek , karton, folia, instrukcja w 15- u językach....
        a napoje, soczki, cola, pepsi - królują jednorazowe butelki PET ( piękne źródło benzopirenu), nawet piwo już sprzedają w jednorazowych plastikach.
        A potem płacz i zdziwienie że to tyle kosztuje - bo nie ma gdzie wywozić, bo nikt nie chce u siebie spalarni, wysypiska, sortowni etc., bo trzeba segregować, bo normy, bo ekologia.....
        W Niemczech nawet od butelek PET jest kaucja - nie po to żeby je użyć powtórnie ale by zmusić konsumentów do zwrotu i recyklingu....
        W gospodarce śmieciami i świadomości ekologicznej konsumentów Polska jest na poziomie Afryki i teraz za to zaczynamy płacić. W Polsce 90 % ludzi nie wie że butelkę PET należy zgnieść przed wyrzuceniem i odkręcić nakrętkę....
        • filopolityk Re: Samisobie zgot. ten los-produkujemy za dużo ś 04.12.12, 09:45
          Niekoniecznie my. To firmy powinny płacić za produkcję opakowań szczególnie tych PCV(szkodliwych na człowieka w makrookresie) . Gdyby produkowali wszystko z biodegradowalnej siatki ,która się rozpuści z czasem , podejrzewam ,że połowę śmieci na wysypiskach by znikło ...jesli nie 80 %.
    • Gość: ale Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.12, 21:35
      Ale można inaczej jak się "szanuje" mieszkańców i dba o ich kieszeń i zadowolenie z "władzy"...

Policzyli za śmieci

2012-12-02

Za wywóz śmieci od lipca przyszłego roku mieszkańcy Tarnowa, którzy selekcjonują odpady zapłacą 9,9 zł od osoby. Według władz miasta nowa stawka będzie niższa od obecnej w przypadku gospodarstw domowych liczących od jednej do czterech osób.
      Jak poinformowała PAP rzecznik tarnowskiego magistratu Dorota Kunc-Pławecka, nowa opłata ustalona będzie według liczby mieszkańców zamieszkujących daną nieruchomość. Takie rozwiązanie poparły spółdzielnie mieszkaniowe oraz ankietowani mieszkańcy domów jednorodzinnych, a o jego wprowadzeniu zdecydowali radni.
      Stawkę 9,9 zł za osobę zapłacą gospodarstwa, które selekcjonują odpady. W przypadku, gdy nie są one zbierane w taki sposób, opłata będzie wyższa o 50 proc.
      Według wyliczeń władz miasta w przypadku gospodarstw domowych, które liczą od jednej do czterech osób po wprowadzeniu nowej stawki będą płacić mniej. Natomiast w przypadku spółdzielni mieszkaniowych będzie nieznacznie drożej – o ok. 2 zł miesięcznie. (PAP)

Czyżbyśmy mieli taką pazerna władzę w Częstochowie?
      Czy puścimy to jej płazem?
      • Gość: xx Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 22:27
        Hmmm. stanowcza opinia.. ;) ..to może w takim razie wytłumaczysz mi skąd taka różnica między Tarnowem, a Częstochową!? Co Tarnów robi lepiej, że opłata jest na takim poziomie!? :)

IMHO przedstawione wyliczenia przez UMCz są zawyżone, ale nie upieram się, że jest tak na pewno.. zwyczajnie mam za mało informacji.. dlaczego!? bo może zupełnie inny skład śmieci będzie na terenie wielkiego blokowiska, a inny na terenie osiedla domków jednorodzinnych z ogródkami działkowymi!? może inna będzie ich ilość!? itd.

..też bym chciał, żeby ten podatek był jak najniższy.. ale dobra.. czytam, że Cze-wa proponuje takie, a nie inne stawki.. ok.. oczekiwałbym tylko w związku z tym solidnej argumentacji, dlaczego mam płacić 50% drożej niż np. w Tarnowie.. z czym inni sa od nas lepsi!? jak na razie poziom miejskiej strony na ten temat jest żenująco niski.. zreszta oceńcie sami:

www.odpady.czestochowa.pl

Może w innej formie przekazywanie informacji wychodzi im znacznie lepiej?? ;) Mam tylko nadzieje, ze te cale miejskie wyliczenia opłaty śmieciowej nie sa na takim samym poziomie jak w/w strona internetowa ;)
      • Gość: anioł tusk matole IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 22:28
        Nie jeść ,nie pić ,nie oddychać.Stać na straży wierności ojczyzny.A ona ci się odpłaci.Ale nie ten rząd i nie ten prezydent.Podwyżka śmieci Wam dokuczyła.Nie Rydzyk, nie kościół.Nalało się do tyłka.Jak mało, naleje się po nowym roku.I nie trzeba deszczu.
        • Gość: do anioła Grecy mają "jaja", a Polacy to tyrające "leszcze" IP: *.ice-net.pl 03.12.12, 23:26
          Grecy protestowali, strajkowali i swoje osiągneli, cała UE forsę pompuje. a Polacy to tyrające "leszcze" do dojenia.
          niedługo wprowadzą im podatek od oddychania i będą się zastanaiwać na ile będą zdolni wstrzymać powietrze. co się porobiło z tym narodem? ponoć był to kiedyś naród wojowników. a teraz.
    • ciemnobedzie Temat niewygodny - do wora 03.12.12, 23:27
      Stwierdzam, że Gazeta szybko usunęła artykuł z głównej strony. Widocznie " masy" nie powinny zbytnio poznać temat ze śmieciami związany. Biznes ma swoje prawa.
    • angrusz1 Dla kierowcy 04.12.12, 07:09
      jest oczywiste, że jeżeli chce jechać samochodem z klimatyzacja , to musi więcej wydać na benzynę .
      Ale kiedy tenze sam kierowca występuje w roli mieszkańca , to takich oczywistych zależności nie rozumie , albo udaje, że nie rozumie .
      • Gość: antyRADNY Re: Dla kierowcy IP: *.183.151.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 09:04
        Wybraliśmy sobie DEBILI na radnych i na prezydentów TO TERAZ MACIE EFEKTY !!!!! Niech mi ktoś odpowie na pytanie: co ma metr sześcienny zużytej wody do segregacji śmieci ??????? Bo równie dobrze można płacić za segregację od kilowata zużytej energii, od litra zatankowanej benzyny itd itd. Ja płacę za każdy litr zużytej wody oraz za ten sam litr odprowadzenia ścieków. Dlaczego mam więc płacić za ten sam litr wody po raz trzeci ????? i co ten litr zużytej wody ma do segregacji śmieci ?????? Jeśli COŚ TAK DEBILNEGO UCHWALI MIASTO to oddam sprawę do sądu albo do Helsinskiej Fundacji Praw Człowieka !!!!!!
        • Gość: jojka Re: Dla kierowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 09:17
          częstochowianie muszą płacić za tabuny pielgrzymów którzy zostawiają w mieście tony śmieci i gó..a
          • Gość: aleś Re: Dla kierowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 10:42
            jojka kretyn...
      • Gość: aleś Re: Dla kierowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 10:46
        aleś angrusz wymyślił, chłopie roztropie...

My tu o niewspółmiernych do dziesiejszych podwyżkach opłaty śmieciowej, a ty o dup.ie Maryny...
    • teafortwoo17 Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 04.12.12, 10:28
      Uzależnienie podatku "śmieciowego" od wody jest idiotyczne. Przede wszystkim dlatego, że miasta nie powinno interesować, ile zużywam i ile płacę za wodę. Co to ma do śmieci? Przy dzieciach jest zwykle więcej prania, a śmieci się nie wytwarza, więc dlaczego mamy być rąbani podwójnie?
      Dlaczego Straż Miejska nie zacznie po prostu wypełniać swoich obowiązków i sprawdzać, kto ma podpisaną umowę na wywóz nieczystości?
      Najsprawiedliwsza metoda płacenia za śmieci to płacenie za SWOJE śmieci. Niech firmy "śmieciowe" uzależnią stawki od tego, czy śmieci są segregowane czy nie, ale niech każdy płaci za siebie. Co to za odpowiedzialność zbiorowa, do pioruna? Znowu: pani płaci, pan płaci, ja płacę?!
      Poza tym znowu Unia wymyśliła g... prawo (jak wielkość ogórka czy krzywizna banana), a my jak te matoły oczywiście pierwsi w szeregu do płacenia. Niech najpierw zmobilizują firmy "śmieciowe" do odbioru posegregowanych śmieci, do odpowiedniej utylizacji (prawie wszystko można przetworzyć ponownie), a dopiero potem nakładają nowe podatki. Mało jeszcze? Może trzeba najpierw przyjrzeć się, jak są wydatkowane pieniądze do tej pory zbierane? No i pytanie, które znowu się nasuwa (może trochę z innej beczki, więc sorki) - czy "podatek śmieciowy" to nie będzie kolejna próba doinwestowania publicznej kasy, próba, która nijak się będzie miała do tego, pod jakim pretekstem zostanie wprowadzona? Podobnie jak "podatek drogowy" w paliwie, który miał iść na budowę dróg, "podatek od emisji CO2" (na co jest przeznaczony, hunołs wie?), "podatek od psa" (podobnie).
      Ale jeśli miasto uzna, że "nic się nie da zrobić" (nie dziwota), to najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie obłożenie podatkiem liczonym od osoby. Tylko jak to zrobić, skoro wkrótce znika obowiązek meldunkowy?
      I jeszcze jedno pytanie. Czy UM może nas zapewnić, że nie wzrośnie zatrudnienie w urzędzie i że ten "podatek" nie zostanie po prostu zjedzony przez nadmiernie rozbuchaną administrację?
      • Gość: Bogdan RADA miasta jest 7-grudnia nic nie jest klepnięte IP: *.prenet.pl 04.12.12, 10:52
        Masz wątpliwości, zastrzeżenia, nie podobają ci się ceny..... - pisz, dzwoń do RADNEGO (-ch)
        • Gość: antySLD KONIEC Z SLD IP: *.183.151.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 13:02
          Przy najbliższych wyborach w Częstochowie pamiętajcie GRZECHY SLD w Cz-wie !!!!!! Niestety sam na nich głosowałem ale teraz będę głosować na Palikota !!!!!! MOŻE NIE BĘDZIE LEPIEJ ALE BĘDZIE ŚMIESZNIEJ !!!!!!!!
          • Gość: oko do kogo pretensje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 13:10
            ustawę wymyśliło, przeforsowało i przegłosowało PO to nie zrzucajmy winy na SLD !
            Pretensję miej do babci Rozpondkowej, Leszczynowej, Sztolcmana , Szewińskiego - czyli partii władzy !
            • Gość: antySLD Re: do kogo pretensje ? IP: *.183.151.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 13:51
              Ale debile z SLD siedzący w ratuszu wymyślają opłatę śmieciową od metra sześciennego zużytej wody !!!!!!!!!
              • Gość: oko Re: do kogo pretensje ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.12, 15:37
                a uważasz , że jak powinna być naliczana opłata ?
                • Gość: antySLD Re: do kogo pretensje ? IP: *.183.151.189.dsl.dynamic.t-mobile.pl 04.12.12, 17:33
                  No na pewno nie z metra sześciennego wody bo to nie ma nic wspólnego ze śmieciami. Równie dobrze można naliczać od kilowata zużytej energii albo od litra zatankowanej benzyny itd itd. Opłata powinna być naliczana od osoby zamieszkałej pod danym adresem i to by było najsprawiedliwsze. Bo nie można również zaproponować ryczałtowej stałej opłaty od każdego mieszkania czy domu ponieważ w jednym mieszkaniu czy domu może mieszkać jedna osoba a w innym np 10 osób !!!!!!!!
      • el_ku Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 04.12.12, 12:28
        całkowicie popieram !!!! mieszkam na Północy , stoją kontenery do segregacji smieci ale jak przyjeżdza smieciara to wrzuca wszystko razem do jednego wozu-(raz przyjechał taki wozik z takimi 3 pojemnikami)-więc po co taki cyrk!
        wszystkie worki porozrywane fruwają dookoła i w śmietniku i koło niego, zamknięcie śmietnika nic nie daje -jest tu wielki wieżowiec i ciagle są wyrwane i zniszczone zamki.
        A dodatkowo przyjeżdzaja pod śmietnik osobówki lub inne woziki i opróżniają swoje autka ze smieci z własnych gospodarstw -bo po co u siebie zapełniać kontener i płacić za niego???
        a naliczanie opłaty za śmieci w stosunku do zuzytej wody to tylko idiota mógł wymyslić !!!
        • bonzo1 Re: Częstochowa podała stawki podatku śmieciowego 04.12.12, 13:01
          Nikt o tym nie mówi, ale właściciele nieruchomości prywatnych będą musieli sami zakupić pojemniki (nawet 5 sztuk - szkło, plastik, papier, popiół, odpady mokre). I za co ten podatek?
          Teraz w ramach usługi mam pojemniki i nic mnie nie interesuje. Jak uchwalą taki chybiony regulamin to chyba tylko po to żeby dać zarobić wysypisku w Sobuczynie, stworzyć parę nowych stołków dla znajomych i zlecić wywóz zaprzyjaźnionej z UM firmie S..a.
          • Gość: dojenie osłów 40 mln poszło na nagrody w rządzie IP: *.ice-net.pl 04.12.12, 14:16
            "Rząd hojną ręką rozdaje nagrody. Już ponad 40 mln złotych
            Ponad 40 milionów poszło w tym roku na nagrody w administracji rządowej, ale jak ujawnia radio RMF, to nie końcowa kwota. Licznik wciąż bije...

Najlżejszą rękę mają ministerstwo obrony narodowej oraz ministerstwo spraw wewnętrznych. MON wydał w tym roku na nagrody dla swoich urzędników 6,6 mln złotych, a MSW 6,4 mln. Trzecią pozycję na liście zajmuje ministerstwo finansów. Według informacji RMF w resorcie Jacka Rostowskiego na nagrody poszło prawie 5 mln złotych, a każdy z urzędników dostał średnio ponad 2 tys. złotych premii.

Jak wyglądają kolejne pozycje w rankingu rozrzutności?

4. Ministerstwo transportu 3,5 mln złotych
            5. Ministerstwo skarbu państwa 3,5 mln złotych
            6. Ministerstwo sprawiedliwości 2,6 mln złotych
            7. Ministerstwo rolnictwa 2 mln złotych

Powyżej miliona wydały resorty środowiska, administracji i cyfryzacji, edukacji narodowej, rozwoju regionalnego oraz pracy i polityki społecznej. Kancelaria Premiera na nagrody dla swoich urzędników przeznaczyła w sumie 2,4 mln złotych, Kancelaria Prezydenta nieco więcej, bo 2,5 mln (...)"
            wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/412558,rzad-donalda-tuska-hojna-reka-rozdaje-nagrody-juz-ponad-40-mln-zlotych.html

• Gość: dojenie osłów "Gigantyczne premie dla ludzi Prezydenta" IP: *.ice-net.pl 04.12.12, 15:11
              ""Aż 16 743,39 złotych – taką zawrotną sumę otrzymał średnio w zeszłym roku jako nagrodę każdy urzędnik Kancelarii Prezydenta. Łącznie daje to sumę 5,3 miliona złotych. Dziennikowi "Fakt" udało się dotrzeć do tych danych, pomimo próby ich ukrycia przez zainteresowanych (...)"
              praca.wp.pl/title,Gigantyczne-premie-dla-ludzi-Prezydenta,wid,15148530,wiadomosc.html?ticaid=1fa48

• Gość: gościu Re: "Gigantyczne premie dla ludzi Prezydenta" IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 20:52
                A kto rządzi Polską marionetki.W rękach wielkich graczy. A majątki i bajeczne fortuny,to kogo.Najbogatsi Polacy są figurantami służb specjalnych.Swoimi nazwiskami firmują fortuny grup ludzi związanych z poprzednim ustrojem .Czy przy ich wzrostach majątków czuwały tajemne moce.?TY ,czy ja to w totka nie wygrasz.
            • miglanc86 Re: 40 mln poszło na nagrody w rządzie 04.12.12, 20:20
              PO -lska odetchnęła jest nowy wicepremier .Piechociński ,który nie chce ,ale musi.Teraz tylko lepiej będzie lol.Problem bezrobotnych to ich problem.Służba zdrowia i upadające szpitale to problem chorych.Dla kolei problemem są pasażerowie.Liczenie fusów z wody ,czy z herbaty to problem płacących .Lub płaczących.Przecież prezydent miasta , jego zastępcy i radni .Których wybraliśmy nie pomogą .To nasz problem.
              • Gość: Niewodniczański Problem ? IP: *.apus-net.pl 04.12.12, 21:04
                ....upadające szpitale to problem chorych....
                Ciebie Miglancu nie da się wyleczyć więc to nie Twój problem?
                • miglanc86 Re: Problem ? 04.12.12, 22:03
                  Mnie nie musisz leczyć .Wylecz tych ludzi co zawierzyli Platformie Obywatelskiej.Bo nawet zagorzali zwolennicy i zaprzedani ekonomiści odwracają się od liberalnej partii.Przez pięć lat rządzenia Platformy nie zrobiono nic,aby mogły rozwijać się małe i średnie przedsiębiorstwa.Tylko Palikot coś o tym bąknął.Bariery prawne i sądowe.Platforma skutecznie wyeliminowała Polaków ,ze sfery własności .Głównie w sektorze bankowym ,przemyśle i handlu.Takiego bezrobocia i recesji nie było, w żadnej rządzącej partii.Co wzrosło :administracja,ceny, podatki,opłaty ,grzywny ,odsetki i fotoradary.Tak nie lubiane przez Tuska.Dramat ludzi nie radzących sobie w świecie obłudy.Tych wylecz .Co wygrywają z ZUS nie w Polsce,tylko w Strasburgu.
                  • Gość: Niewodniczański Ależ Miglacu! IP: *.apus-net.pl 04.12.12, 22:19
                    Coś bardzo wybiórczo traktujesz naszą rzeczywistość. Z radością wylewasz żale na temat urzędującego Premiera, jeszcze bardziej Prezydenta. Natomiast o Agencie Tomku nic, o PIS-owskim CBA nic.
                    Jak to jest z Twoją osobowością Miglancu, no jak ????

Małe przedsiębiorstwa piszesz, trzeba było zobaczyć ilu ich jest. Wystawiali się dzisiaj na Politechnice. Trzeba było zobaczyć co oni potrafią zrobić. A są nimi tylko absolwenci P.Cz.
                    • Gość: antyRZĄD Re: Ależ Miglacu! IP: *.183.151.122.dsl.dynamic.t-mobile.pl 05.12.12, 09:38
                      Swoje żale zamiast na internecie możecie pokazać podczas następnych wyborów na prezydenta RP, prazydenta miata itd itd....!!!!! Teraz zajmijcie się konkretnym wątkiem czyli podatkiem śmieciowym....i DEBILAMI którzy te ustawy i uchwały przegłosowują i uchwalają w naszym mieście !!!!!
                      • Gość: ej Re: Ależ Miglacu! IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 05.12.12, 18:59
                        cos mi sie wydaje ze pora wyjsc na ulice jak w latach 80 kiedy walczylismy o godne zycie.
                        • Gość: ekobolszewik sposoby naliczania opłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 20:16
                          Po pierwsze miasto powinno przedstawić symulacje i dotychczasowe rachunki. Zamiast lipnych konsultacji należy przeprowadzić rzeczową debatę społeczną - bo dotyczy to wszystkich mieszkańców zakończone referendum albo albo głosowaniem bezpośrednim na otwartych sesjach rady dzielnic . Są zresztą na to przykłady
                          demokracja uczestnicząca.
                          Można tez wsiąść przykład z mądrzejszych - w Genewie w zasadzie nie widziałem śmietników. Każdy mieszkaniec dostawał w orki w różnych kolorach na różne rodzaje śmieci - w zależności od dnia tygodnia wystawiało się inny gatunek śmieci na chodnik przy ulicy. I to działało. Każdą decyzja władzy każdego szczebla można podważyć i zarządzać referendum.
                          • Gość: do eko Re: sposoby naliczania opłaty IP: *.dynamic.chello.pl 05.12.12, 20:41
                            Nie pisz jak sortują śmieci.W Niemczech ,Szwajcarii i innych.Bo każdy to wie.Tylko u nas jest inaczej.Polska to właśnie.
                            • Gość: xxx Re: Stawki śmieciowe w Łodzi IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.12, 20:56
                              lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,12997254,Radni_uchwalili_stawki_za_smieci__12_69_zl_i_16_50.html
                      • miglanc86 Re: Ależ Miglacu! 05.12.12, 20:38
                        Ci debile jak piszesz ,przegłosują to wszystko .Co uchwalili debile w sejmie.A tak konkretnie to nie wiele jarzysz .w tym temacie.J boję ,że nic tu nie zrobimy .Tylko mały huk.P.S.Na następnych wyborach ,będę tak samo głosował.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka