kicha3 23.01.13, 16:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mistral75 Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 16:28 Szczyty glupoty pna sie coraz to wyzej. Juz maja 14 metrow i nazywaja sie nawet nie pomnikami lecz tylko figurami. A teraz po 10 PLN od lebka za mozliwosc sfotografowania sie przy figurze. Doszlismy tutaj w tym miescie cudow do delikatnej granicy niemoznosci i glupoty. Boze drogi, nawet nasz JPII nie wytrzymalby porownania ze swoja figuryna zrobiona ze szklanej wlokniny... I to juz nawet nie jest smieszne...to wrecz jest tragiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa masz rację niestety..... IP: 109.95.30.* 23.01.13, 16:41 to nie tylko tragiczne i straszne ale całkowicie wbrew idei Jana Pawła II.To był bardzo skromny człowiek i zapewne byłby przeciwny temu pomnikowi.Pozostaje jedynie nadzieja, że nie będzie to koszmarek taki jak pomnik na Placu przed Kościołem Św.Zygmunta za który powinniśmy się jako mieszkańcy Częstochowy wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk niestety nie masz racji... IP: *.net.stream.pl 23.01.13, 17:06 Skromny człowiek? Skromny nie żyje w pałacach, nie je wykwintnych potraw... itd. Nie jestem przeciwnikiem Papieża, bo był to mądry człowiek, ale z jego świętością ludzie przeszadzają. Dlatego pytam: czy pomnik sponsoruje prywatny inwestor czy idze to z pieniędzy miejskich (czyli naszych) co będzie nie fair do osób innych wierzeń i wyznań... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: niestety nie masz racji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 17:42 Prezydent pewnie stawia jako pokutę za in vitro ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sponsorek Re: niestety nie masz racji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 18:20 My wszyscy podatnicy sponsorujemy. To za nasze pieniądze Wrona wybudował drogę do nieba. Nikt się nie pytał podatników o zdanie. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: niestety nie masz racji... IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 23.01.13, 21:59 sponsorowicze -pomnik jp,pomnik gierka ,a kiedy pomysla o wc w cz-wie,o zlobkach ,o domach dla seniorow ? czy ktos wie ile kosztuja te koszmarki i ile wejdzie z tego do kabzy kleru ,szkoda mojego czasu i pisania na ten temat , bo widze ze to jak sikanie na skrzypce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Re: nie żartuj IP: 212.87.241.* 23.01.13, 18:57 Żartujesz Ewo? Pomnik przed kościołem Zygmunta to wybitne dzieło sztuki w porównaniu z tym plastikowym gniotem. Na pewno nie musimy się go wstydzić ale ten potworek - gigant, to gigantyczna kompromitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cogito Re: nie żartuj IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 19:24 Oj ixi ! Uważasz gniota przed kościołem Zygmunta za dzieło? Czy ten kadłub z garbem wielbłąda przypomina w czymś papieża? Czy przewrócony krzyż można interpretować inaczej niż upadek? To podwójna profanacja: osoby papieża i chrześcijaństwa. W Częstochowie nie ma pomników. Jeżeli chcesz jakieś obejrzeć jedź do Rzymu, albo do Florencji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umcs Re: nie żartuj IP: *.opera-mini.net 23.01.13, 21:50 Jeden tej samej klasy co i drugi. Tandeta i kicz a ten z placu spier... ł ten plac dokumentnie. Na złom z tym Karolkiem, tam jest miejsce dla tego arcydzieła, bez smaku i wyglądu. Jednym słowem Cz-wa to WIOCHA zabita dechami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erkan Gust oswięcimski IP: *.el.pcz.czest.pl 24.01.13, 15:21 Ludzie mają rożne gusta. Można było zrobić pomnik człowieka na łozu śmierci. To też prawda. Pytanie! Czemu taki pomnik ma służyć? Jeśli niektórzy dożyją starości, to też nie będą piękni. Ale czy trzeba to eksponować. Jak w rodzinie starzy krewni pokazywali mi swoje fotografie, to zawsze z wieku dzieciństwa, młodości i stanu dojrzełego, a nie stanów niedołężności. Można zrobić pomnik "robiącego pod siebie", bo to da dużo do myslenia, duzo do zastanowienia, dużo do współczucia itd itp itd itp. Tutaj chyba jednak chęć oryginalnosci, wyróznienia się pseudoartysty wzięła górę nado logiką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorro Kto płaci ? IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.01.13, 18:00 Pytanie zasadnicze : kto płaci ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSA Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.rev.inds.pl 23.01.13, 17:31 Wolę 100 pomników JPII-go niż jeden pomnik Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsoni Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.net.stream.pl 23.01.13, 21:34 Gierek zrobił więcej niż Papa Odpowiedz Link Zgłoś
stanley_4 Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi 24.01.13, 16:51 Gierek budował zakłady pracy,drogi,przeprowadzał elektryfikację wsi natomiast papa ględził cały czas o zbawieniu człowieka przez katolicki kler i efekt papy mamy:bezrobocie i biedę-tak się Polsce przysłużył rodak papież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 17:32 Gierek budował za Twoje pieniądze, a pomnik powstanie nie za Twoje pieniądze, - tylko za prywatne po opodatkowaniu i na prywatnym gruncie ! Jedyną alternatywą jest, -że obecne czerwone władze miasta płacą za ten pomnik -jako pokuta za grzechy . Ale to jest mało prawdopodobne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tofik Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figura IP: *.42.7.148.alfanet24.pl 23.01.13, 16:50 brzyyydaaal... Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 16:58 Czestochowa (w szczegolnosci okolice JG) od lat slynela z: -produkowanych domowymi sposobami medalikow dla prostaczkow -zebrakow i oszustow zyjacych z pielgrzymow -tandety i odpustu podklasztornych kramow jedyna roznica ze ilosc przesla teraz w.. jakosc? aha, jeszcze piekne okolice kamieniolomu ktos postanowil zamienic w centrum tandety odpustowej. szkoda ze nie przeniesie tam calego kramarskiego otoczenia klasztoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co wazniejsze Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.01.13, 17:28 a w Afganistanie znów zginał polski zołnierż,czy kogos to obchodzi ? a Bartoszewski naprawia przeszlość, beda nowe wydatki na rozkopanie lasku w Kuropatach, tak wyglada polski kryzys ! Młodzi wyjeżdzajcie , nic was tu dobrego nie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
rdbckm Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi 23.01.13, 17:41 nie wiem czy jeszcze mogę się nazwać młodym, ale coraz poważniej zaczynam rozważać zawieszenie interesu w tym popieprzonym kraju i wyjechanie za granicę. Tu nie ma miejsca na legalne interesy. Dla państwa legalnie = krowa dojna i zamiast pomagać kłody pod nogi... Jeszcze 4 lata temu myślałem że można porządną robotą, solidnością i uczciwością dojść do czegoś więcej niż garba w tym kraju, jednak pomyliłem Się. Garba już prawie mam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator uczciwa praca w naszym kraju IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 23.01.13, 18:43 @rdbckm Smutna Twoja wypowiedź! Niestety, masz rację! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 19:06 "rdbckm", - o czym Ty pie....sz ? Co ma obca dla Ciebie prywatna inwestycja na prywatnym gruncie do Twoich nieudanych interesów ? Ja chcę tego papieża i jestem częstochowianinem ! Z Kłobucka tu przyjechałeś, czy też z Pomorza od Tuska ? Zaprosiłem już przyjaciół z Australii na wakacje, aby sobie zobaczyli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 19:29 Nie jesteś sam - rdbckm. Garba ma też papież (podobno to papież) przed kościołem Zygmunta :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voile JPII w fiberglassie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 18:40 - tandetny biznes paru cwaniaków... rekordomania na fiberglassie... wiocha, wiocha... 1. Największy papież z fiberglassu - rekord Guinessa - Częstochowa 2013 2. Lepienie bałwana – rekord Guinessa; rekord Guinessa na najwięcej bałwanów ulepionych w godzinę! na placu uczestnicy mieli do dyspozycji ponad 370 ton prawdziwego śniegu! Po zabójczej walce z upływającym czasem oficjalny juror Guinnessa ogłosił wynik: dokładnie 1200 bałwanów ulepionych w 60 minut. 3. Największy tort świata – polski rekord Guinessa; 19 maja 2011, w sobotnie przedpołudnie w rzeszowskiej hali na Podpromiu, zakończyło się budowanie największego tortu w kształcie piramidy na świecie. Wydarzenie zorganizowali właściciele cukierni Orłowski&Rak przy ulicy Miodowej w Rzeszowie... itedeitepe Papież największy z fiberglassu, najwięcej ulepionych bałwanów, największy tort w kształcie piramidy i guiness... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: JPII w fiberglassie IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 19:33 Tak, tak... Księga Debili Guinessa nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: JPII w fiberglassie 23.01.13, 21:15 voile - bravo za komentarz. w samo sedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ixi Nie obrażajmy JP II ! IP: 212.87.241.* 23.01.13, 18:46 Ten koszmarny gniot obraża pamięć Jana Pawła II. Papież to nie jest Papa Smerf czy krasnal Hałabała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee ... IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.13, 18:51 ale panowie rzeźbiarze to powinni się nieco bardziej postarać, bo jak na razie to ten ktoś z modelu Jana Pawła II przypomina tylko z krzyża na piersi Odpowiedz Link Zgłoś
oxoplast Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 18:55 Miasto pomnikowych potworków w stylu JPII. Ten na placu Daszyńskiego wygląda szczególnie upiornie: Zombie albo Master Yoda. Teraz będą stawiać plastikowy koszmar gigant. A kamienice w III Alei się sypią i na stemplach podparte. Ale co tam.... ważne że rekord Guinnessa będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 19:00 jakieś miejsca pracy by się przydały a później możemy stawiać pomniki Narazie to czestochowa umiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 19:13 "ja", - wiem , że "narazie" to jesteś nieuk i nie masz pieniędzy ! Narazie tak zostanie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do w/w Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 19:20 Miejsca pracy owszem, to zadanie rządzących. Kamienice w alejach w wiekszości prywatne, właściciele drą z najemcow ile wlezie a sami grzeja dupy na Seszelach albo tel-Avivie. "Pomnik" jest "dziełem osób prywatnych, nieznanej prowiniencji, więc nijak ma sie do miejsc pracy itd. Mam jedynie nadzieję, że jakis miejski plastyk czy konserwator nie pozwoli na ustawienie, tego "dzieła" na szczycie Złotej Góry bo zepsuje nie tylko krajobraz ale tez marną, bo marną, ale jednak, reputację miasta. I tak jestesmy w kraju postrzegani jako poddani jasnogórscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 19:09 "oxoplast",- kamienice w III AL.NMP są prywatne ! Ile chcesz dołożyć swojej kasy do cudzego remontu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oxoplast Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.13, 20:23 Akurat ta co się wali jest chyba niczyja. Ostatnio był artykuł w GW że miasto szuka chętncyh do jej wyremontowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jol Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.static.contabo.net 23.01.13, 20:49 religia dla głupich jest prawdą, religia dla mądrych jest kłamstwem, religia dla rządzących jest narzędziem Odpowiedz Link Zgłoś
imaman.pl Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 19:04 A ja bym wolal brazylijski karnawal na trzy dni w roku,najlepiej powiazany z pielgrzymkami! Odpowiedz Link Zgłoś
gryzbon Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 19:14 Jedyny pozytyw w tym wszystkim to to że przy okazji teren parkingu na szczycie Złotej Góry zostanie przywrócony do stanu przyzwoitości i może zamontowany zostanie monitoring. W tej chwili jest on zaśmiecony i rozkradziony ze wszystkiego co się dało - wandalizm autochtonów jest powalający ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Miniaturka?! IP: 212.87.241.* 23.01.13, 19:19 No cóż, jeszcze jedna MINIATURKA do Parku Miniatur. W dodatku tak wielką szmirą nie będzie mogło pochwalić się żadne miasto w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
zxjc Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 19:22 czy ktoś już zupełnie rozum stacił ??!!! przed chwilą czytałem o zamarzniętych bezdomnych...czemu takim ludziom nie pomogom ,tylko wydają pieniądze na bzdury(nie chce nikogo obrazić).JP2 był skromną osobą ...gdyby żył nie pozwoliłby na takie trwonienie pięniędzy...tu nie chodzi o uczczenie JP2-go ,tylko o to żeby ściągnąć ludzi i zarabiać na tym kase...ten pomnik to nie powód do chwały tylko chwała głupoty ludzkiej,żenada ...przekażcie pieniądze na szkoły albo szpitale,to by było mądrzejsze... wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 19:36 "zxjc",- nie "pomogom", bo i po co ! "Robiom" sobie na swoim gruncie to co "chcom "! Dla Ciebie to są bzdury, ale dla nich kasa, której Ty nie rozumiesz, -bo jesteś nieuk ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antropos Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.13, 19:39 " Zxjc " - tu nikt nie stracił rozumu. Żeby coś stracić, najpierw trzeba to mieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
kicha3 jakią moc silników przwdują? 23.01.13, 19:50 ŻEGNAJ LALECZKO,Bo te ogromne pomniki potrafią latać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oxoplast Re: jakią moc silników przwdują? IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.13, 20:30 Hahahha Figuro:) zanim wystartujesz to najpierw weź na barana tą złodziejską kur..wę tuska , jacka "dziurę budżetową"rostowskiego i slavko novaka ia potem wypier......dalaj z nimi w kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
sadbu-ttrue Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 20:37 Piękna latająca kukła to samo mam nadzieję spotka kukłę Wojtyły.Wstyd normalnie takiego paszkwila stawiać.Gościu zastanawia mnie kto cię tak skrzywdził,zostałeś poddany praniu mózgu bo nie jest możliwe abyś był całe życie takim zaślepionym kretynem.Czytam twoje komentarze i naprawdę głupota twoja mnie poraża Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mordal Kompot Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.centertel.pl 23.01.13, 20:57 14 metrów to stanowczo za mało musi być większy niż pomnik w RIO DE ŚWIEBODZINEJRO!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi 23.01.13, 21:20 Miś - Lekcja inwestowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.13, 21:37 "gad_z_rakowa", -nie możesz zrozumieć, że ktoś robi kasę i Tobie nic nie odpali? Nie Ty inwestujesz i nie Ty będziesz czerpał zyski ! Wymyśl sobie swój biznes ! Odpowiedz Link Zgłoś
gad_z_rakowa Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi 23.01.13, 23:45 biznes ktory masz na mysli to religia. w formie sekciarskiej, taki rydzyk na miare naszych mozliwosci. wykorzystywanie ciemnego luda. od takiego biznesu trzymam sie z dala, jest watpliwy moralnie. i finansowo zreszta tez - plastykowa kukla z ktora mozna sobie zrobic sweet focie na nasza klase, naprawde sa madrzejsze alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
oszrany Naprawde, potrafimy marnowac pieniadze 23.01.13, 21:51 bo jak to inaczej nazwac ? Wywalenie pieniedzy w bloto ktore mogly by ulatwic zycie mieszkancom ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: speleus Re: Naprawde, potrafimy marnowac pieniadze IP: *.net.stream.pl 23.01.13, 21:59 Czy w naszym mieście nie ma jakiegoś plastyka, który by się wypowiedział w kwestii tej masakry i maszkary. JPII nie zasłużył sobie na to, żeby go tak oszpecić. Mnie to rybka nie daję kasy i niech sobie budują co chcą , ale przecież ten papież to wygląda jak fantom, albo Frankenstein. Matko kochana chyba dzieci się wystraszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umcs Re: Naprawde, potrafimy marnowac pieniadze IP: *.opera-mini.net 23.01.13, 22:25 No cóż zrobic, ale wiele prawd wychodzi dopiero po śmierci i JPII nie jest tutaj wyjątkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikam inaczej IP: *.Netcominternet.pl 23.01.13, 23:17 Proponuje zamiast tego pomnika postawić pięć, tylko mniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
mirage75 Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 23.01.13, 23:27 I tak w swiat pojdzie wiadomosc, ktora mysle zna kazdy poczciwy Czestochowianin. Nie wazne czy dorastajacy, czy juz w sile wieku, ze miasto Czestochowa jest jednym wielkim kiczem, tak jak to cos, co zagosci w miejscowym ''Disneylandzie'', i za ogladanie tego czegos z bliska trzeba bedzie jeszcze zaplacic. A ja sie pytam zatrudnionych w UMCZ i dobrze oplacanych z moich podatkow urzednikow. Czy nikt nie odpowiada w tym grajdole za polityke sceniczna i wyglad miasta na zewnatrz? Czy takie atrakcje. miernego i przyziemnego lotu maja nas reprezentowac na zewntarz? Naprawde ktos juz upadl na glowe. Po prostu zle sie dzieje ze prywata i pseudobyznes decyduje o jakosci i wygladzie...jeszcze 200tys. miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
newyorkerka Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 24.01.13, 00:57 mysle ,ze Jan Pawel sprzeciwilby sie takiemu pomnikowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyśka Re: Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa fi IP: *.zim.pcz.czest.pl 24.01.13, 07:54 Ja również tak sądzę. Sam mówił, aby po śmierci nie wystawiać mu pomników. Lepiej byłoby przekazać te pieniądze dla biednych i chorych dzieci, których u nas nie brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urszulanka bosa a kto pytał jak to wpłynie na przestrzeń miasta? IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 01:11 Dziwne mamy prawo. W Częstochowie obowiązuje pewien porządek prawny,że nie można stawiać budynków, które jakby zakłócą przestrzeń miasta,jeżeli chodzi o wysokość a tu proszę..można postawić straszydło na kilka metrów a Nadzór Budowlany milczy.. miejcie jaja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noale Re: a kto pytał jak to wpłynie na przestrzeń mias IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 08:17 urszulanko boso - nie oczekuj od Matyjaszczyka - strażnika planu zagospodarowania przestrzeni miasta czy Balta, a tym bardziej od miejskiej estetki Łyćzby... jaj... to tak jakbyś oczekiwał by kot szczekał! Mentalna wiocha potwierdza w kolejnych odsłonach swoje prostactwo. Odpowiedz Link Zgłoś
filopolityk Nie lepiej na złotej górze od strony alei? 24.01.13, 08:47 Nie lepiej na złotej górze od strony alei gdzieś nad kościołem na ul.Mirowskiej? zwrócony byłby w stronę jasnej góry i pielgrzymi przez mirów przechodziliby obok widać byłoby go ze szczytu ... zamiast obskurnego komina w enionie byłoby figurę papieża widać . Ps. twarz trochę nie podobna.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Nie lepiej na złotej górze od strony alei? IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 10:33 kto to jest??? bo na pewno nie J.P. II i po jaka cholere To chcecie postawic na widok publiczny? nie wystarczy juz jedna karykatura Papieza na pl.Daszynskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mirorbod Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 24.01.13, 12:36 Ech, megalomanii ciąg dalszy. Ale przynajmniej będzie miało co pioruny zbierać z całej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierre_dollinsky Oto ironia losu - ponad 1000 lat chrześcijaństwa w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 12:52 Polsce, a pogańskich nawyków wykorzenić się nie udało. Mało tego - hołdują im właśnie ci, którzy mają się za najgorliwszych chrześcijan - stawianiem w kółko nowych posągów i ścigając się jak w amoku, kto postawi większy... Odpowiedz Link Zgłoś
pelikana Wiemy już, jak będzie wyglądała 14-metrowa figu... 24.01.13, 13:09 Zwracam się z prośbą do wszystkich mających wpływ na to, co się w Naszym Mieście dzieje, aby nie odbierano nam wszystkim szansy, na którą czekamy. Wiemy, że to co ma powstać nie wprowadzi tego od dawna oczekiwanego rozwoju Naszemu Miastu. Nie zostanie osiągnie to przez odlewane z takiego czy innego materiału pomniki, statuy , wyroby. Myślę, że przy tym temacie potrzebujemy prawdziwej solidarności i wzajemnego poparcia aby zbudować jedność bez obrażania się wzajemnego . Jeżeli zwyciężą emocje zgubimy cel naszych wypowiedzi. Zastanówmy się, każdy z osobna biorący udział w wypowiedzi, a również i Ci, którzy tylko czytają uznając że zbyt trudnym będzie wzajemnie się wesprzeć poprzez dodanie swojego głosu w tym co nas otacza, abyśmy każdy na swoim miejscu , stanowisku dołożył wszelkich starań poprzez konkretne reagowanie wszystkich środowisk i struktur tego miasta aby nas nie wytykano palcami poprzez nieprzemyślane decyzje. Przecież jeżeli pojawi się taka figura będzie zaprzeczeniem i antywizytówką Własność prywatna nie jest święta własnością . Ma swoje prawa , ale ma również swoje powinności - relacje z innymi. Korzyść prywatna może być korzyścią ogółu i odwrotnie . I o taką łączność nam chodzi . Jeżeli ktoś przyjedzie to chyba żeby zobaczyć jak tak można było pozwolić , by bez żadnej reakcji pojawiło się takie "tworzywo" ,które nie ma nic wspólnego z nauczaniem i zaproszeniem do świata , które kierował z Naszego Miasta. Czy pozwolimy na to żeby śmiano się z nas i wytykano palcami? Komu na tym zależy, żeby kompromitować to znakomite Miasto , tak, znakomite, bo ono sobą zawiera treść, którą trzeba dopiero wydobyć !To Miasto ma nadal jeszcze swoją szansę i przyszłość . Pomóżmy sobie poprzez konkretne reagowanie, by nie było zabrane nam miejsce, którego znaczenie może nas wprowadzić w oczekiwany rozwój, dać Perspektywę , nowe miejsca pracy i zainteresowanie świata, który będzie chciał korzystać z przygotowanej Oferty i Propozycję o Formacie światowym. Pomóżmy wytłumaczyć to przybyłym do nas właścicielom z Wieliczki, że ważna jest dla nas wszystkich współpraca. Aby do tego doprowadzić zapraszamy niech nie będą tylko gośćmi mieszkającymi z daleka, ale Obywatelami Naszego Miasta. Nie stawiajmy pomnika, który zatka szansę nam wszystkim ! Tu o Przyszłość chodzi ! Z Wyrazami Szacunku dla każdego z nas Łączę Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Anthony Hopkins IP: 212.87.241.* 24.01.13, 13:54 Całkiem niezły ten Anthony Hopkins, tylko jaki on ma związek z Częstochową? I dlaczego tylko 14m? Jeśli już budować pierwszy pomnik tego aktora to dlaczego by nie postawić od razu 50 metrowego giganta, a w przyszłości sfinansować produkcję filmu gdzie Sir Hopkins wcieli się w rolę księdza rekolekcjonisty [pewnie postument przedstawia pierwsze spotkanie misjonarza z tubylcami - stąd te uniesione ręce w geście "jestem bezbronny, nic wam nie zrobię"] w Afryce czy może nawet pokusić się o remake "Misji" z 1986 roku ale w jakiś bliższych naszym czasom realiach! To wszystko w myśl słów Horacego: Exegi monumentum aere perennius! Odpowiedz Link Zgłoś
brylant1 czasy się zmieniły mentalność ta sama... 24.01.13, 14:06 w poprzedniej epoce też stawiano pomniki "zasłużonym".Ciekawe ile te postoją... :) Coś Polacy mają uszkodzone w DNA że nic na błędach i historii się nie uczą i nowych "bożków" jest im potrzeba stawiać. Odpowiedz Link Zgłoś