Dodaj do ulubionych

starzy ludzie

14.02.13, 23:44
witam jestem ciekawa jakie jest wasze zdanie na temat tego jak nasze miasto traktuje starych ludzi? mnie sie wydaje że po macoszemu-nie ma opieki, lekarzy, rozrywek, nic
Obserwuj wątek
    • Gość: Q Re: starzy ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.13, 07:25
      A " mnie się wydaje " , że po matczynemu , jest opieka , lekarze, rozrywki , wszystko .
      • Gość: obserwator Re: starzy ludzie IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 15.02.13, 09:00
        @Q
        Spadłeś z Księżyca czy jesteś po jednym głębszym?
        • Gość: Q Re: starzy ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.13, 09:50
          A ty?
          • Gość: do Q Re: starzy ludzie IP: *.play-internet.pl 15.02.13, 10:34
            Może też kiedyś będziesz starszy to zmądrzejesz i będziesz pisał realnie.Ale kiedy to nastąpi????
            Temat jest ciekawy.
            • Gość: Q Re: starzy ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.13, 10:55
              O tak, szczególnie jak poznam znaczenie określenia " będziesz pisał realnie " , ale kiedy to nastąpi ??? Temat jest ciekawy .
              I faktycznie, może kiedyś będę starszy ale nie koniecznie nie wszyscy stają się starsi niektórzy z nas stają się młodsi !

Dziecko , czy ktoś mało rozgarnięty???
          • Gość: obserwator Re: starzy ludzie IP: *.96.230.9.tvksmp.pl 15.02.13, 10:54
            @Q
            Miło, że odezwałeś się panie "Q".
            Tylko nie pisz takich farmazonów w temacie życia starszych ludzi w naszym kraju.

Ciesz się "Q",
            że jesteś jeszcze młodym facetem. I... módl się aby zmieniło się coś w naszym kraju na lepsze, bo gdy dożyjesz lat dostojnych a będzie dalej tak jak jest (albo nawet gorzej) to niejednokrotnie popłyną Tobie łzy z oczu, z bólu, z bezsilności i bezradności.

Widzisz "Q",
            wylansowano - rządzący wbijali skutecznie takie pojęcia młodym ludziom do głów przez ostatnie kilkanaście lat - iż jedynymi wartościami człowieka są: młodość, pieniądz i seks.

Nie dziw się więc "Q",
            że np.:
            - największa grupa bezrobotnych to ludzie po 50-tce;
            - lekarz potrafi powiedzieć do pacjenta po 50-tce np. "nie interesuje nas leczenie, nie jesteśmy
            tym zainteresowani, My!"
            - często spotyka się w życiu codziennym brak szacunku młodych ludzi do osób starszych.

"Q",
            dużo można pisać na ten temat. Niestety, przykłady z życia nie napawają optymizmem.
            Sądzę, że żal w tym wszystkim jest najbardziej tego, że występują świadome (może nieświadome?) takie działania by wiedza, doświadczenie życiowe i zawodowe, i mądrość starszych ludzi nie została spożytkowana na rzecz rozwoju naszego kraju.
            To poważna sprawa, bardzo poważny problem. Konsekwencją tego będzie coraz większa zapaść gospodarcza naszego kraju. Żadne gadanie polityków że jest to nieprawdą sprawy nie rozwiąże.
            Największe konsekwencje tych zjawisk poniesie Wy jako młodzi ludzie. Tak więc w Waszych rękach spoczywa rozwiązanie tego problemu. Pomyślcie o tym teraz! Za kilka lat będzie za późno!
            Pozdrawiam.
            • Gość: Q Re: starzy ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.13, 11:05
              No i po co mi wypisujesz te banały obserwator????
              Ja odnosiłem się do pierwszego postu , pytanie z serii :" uważam , że tym to jest źle bo tak uważam a wy jak uważacie?" - zasłużyło sobie tylko na taką samą odpowiedź z mojej strony .
              No ale czujny " obserwator " już wywnioskował ,, że jestem młody , niedoświadczony i nieczuły na starość oraz ludzkie niedoskonałości :))) zapewne interesuje mnie tylko : "... młodość , pieniądz i seks ..."
              Trzeba było napisać odpowiedz na pierwszy post skoro uważasz że jest tego warty a nie uzewnętrzniać swój słowotok w naukach moralizatorskich skierowanych w moją stroną : "Ciesz się "Q",
              > że jesteś jeszcze młodym facetem. I... módl się aby zmieniło się coś w naszym k
              > raju na lepsze, bo gdy dożyjesz lat dostojnych a będzie dalej tak jak jest (alb
              > o nawet gorzej) to niejednokrotnie popłyną Tobie łzy z oczu, z bólu, z bezsilno
              > ści i bezradności.'
              z
              Mi już płyną łzy z oczu z bólu jak czytam takie wzruszające tyrady !!
            • n.u.d.a Re: starzy ludzie 15.02.13, 11:37
              obserwatorze, a z czego wynika takie zachowanie młodzieży? tylko nie pisz proszę Cię, że to wina polityków! Wszystko sprawdzasz do kwestii polityki. W oku bliźniego drzazgę widzisz, a we własnym belki nie dostrzegasz!

Zachowanie młodzieży jest odzwierciedleniem jakości wychowania przez rodziców, szkołę (i czasami Kościół). Jeśli jest tak źle to należałoby zadać pytanie: czy my (rodzice) potrafimy się zmienić na lepsze i przykładem życia (nie hipokryzją - słowa jedno czyny drugie) wychowywać potomstwo (czasem na wychowanie może być już za późno - ale jeśli nie spróbujesz, możesz tego żałować do końca życia), uczyć uczciwości, zaradności... tylko jest jeden problem - nie lubimy zmian. Oczekujemy, że dzieci będą takie jak byśmy chcieli choć sami byliśmy inni, a niestety to tak nie działa.

Dodatkowo zgadzam się z "ccc" i "Q" z całym szacunkiem do ludzi starszych, zwłaszcza tych poczciwych. Ale są też "tzw. moherki". Na studiach w Warszawie w komunikacji miejskiej niejednokrotnie byłem świadkiem sytuacji, gdy kobiety w ciąży lub z małymi dziećmi stały w tramwaju i nikt z moherków miejsca nie ustąpił (pomimo iż zawsze jest miejsce dla matki z dzieckiem - były zajęte przez starsze panie). Ale muszę też przyznać, że są też ludzie poczciwi - kiedyś wracałem autobusem od lekarza ledwo trzymając się na nogach, w autobusie ścisk, nie mówiąc o tym, że miejsc miejsca siedzące też pozajmowane. A tu podchodzi do mnie starsza Pani i mówi, że chyba źle się czuję i żebym sobie usiadł. Naprawdę nie wiecie jak byłem wdzięczny tej kobiecie). Także starsze osoby to zwykli ludzie - jedni poczciwi, a inni roszczeniowi. Nie uważam, żeby starsze osoby miały źle w naszym kraju. Wręcz wydaje mi się, że jesteśmy zbyt opiekuńczym państwem. Oczywiście zaraz spadnie na mnie grom komentarzy, że ktoś przez kilkadziesiąt lat pracował na emeryturę i jemu się należy. A nam się nie należy? naszym dzieciom się nie należy? pracować będziemy jeszcze dłużej! A jeszcze dziedziczymy długi z przeszłych pokoleń! Bo w końcu życie na kredyt musi się skończyć i trzeba będzie je spłacać. Więc drogi zacietrzewiony starszy człowieku, zastanów się zanim zaczniesz mnie obrażać... czy naprawdę masz tak źle i w czym Twoja sytuacja jest gorsza od obecnych 30, 20, 10 latków? jak my będziemy mieć za 30, 40, 50 lat?
              • angrusz1 Re: starzy ludzie 15.02.13, 13:46
                Nuda napisał :

"Zachowanie młodzieży jest odzwierciedleniem jakości wychowania przez rodziców, szkołę (i czasami Kościół)."

Taak, masz rację te instytucje , każda w różnym zakresie nie podołały zadaniu .

Ale zapomniałeś o jeszcze innej instytucji .
                Media , takie tefałeny promujące zachowanie " róbta , co chceta ' .
                Tu jest największy winowajca .
                • n.u.d.a Re: starzy ludzie 15.02.13, 15:22
                  mylisz się angruszu! największym winowajcą nie jest TV tylko rodzice, którzy nie mają czasu dla dzieci i fundują im zajęcie w postaci oglądania TV kilka godzin dziennie i tak życie im przemija. A więc podtrzymuję swoje zdanie: winni są rodzice (!), nauczyciele (!) i czasami Kościół.
                  Media - owszem manipulują, ale tego się nie zmieni - ale manipulują równo - w każdej grupie wiekowej i każda stacja w swoim kierunku (TVT nie manipuluje?).
    • Gość: ccc Re: starzy ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.13, 10:39
      Starzy ludzie chodzą z pieskami po których nie sprzątają, rozmnażają bezdomne koty dokarmiając, z gołębiami zresztą robią podobnie itd. .... a przede wszystkim obserwują okolicę tworząc potem bajki i legendy .... a ta to ma nowego gacha, a ten kupił nowy telewizor, a tamten wczoraj pił piwo pod drzewkiem itd ..... tak właśnie żyją starsi ludzie z nadmiarem czasu wolnego ....
      • Gość: gość Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 13:41
        Kto był za młodu pie...chą,bajcarzem to i na starość się nie zmieni,tacy są najgorsi,matka z ojcem ploty popycha,dziecko rośnie w tym bajzlu i robi to samo na starość
    • angrusz1 Re: starzy ludzie 15.02.13, 11:34
      Emil776 napisał :

"witam jestem ciekawa jakie jest wasze zdanie na temat tego jak nasze miasto traktuje starych ludzi? mnie sie wydaje że po macoszemu-nie ma opieki, lekarzy, rozrywek, nic "

Hmm, po pierwsze starzy ludzie mają swoje rodziny , swoje dzieci ( powinni mieć ) i to oni winni dbać o dobrobyt swoich staruszków .
      Po drugie każda stara , starsza osoba kiedyś pracowała i stąd ma swoją emeryturę .
      Jeśli dużo pracowała to i emerytura niemała , pozwalająca na korzystanie z tego , co miasto oferuje : teatr , kino , filharmonia wycieczki ( przypomnij sobie pewnego pana , chyba o nazwisku Skibiński , jak on organizuje sobie życie i zachęca innych do podobnej aktywności ) . Taak , na to trzeba mieć i jednak trochę zdrowia i pieniędzy , więcej niż na bułkę z serkiem homo , rano w południe i wieczorem .
      Lekarzy i przychodni w Częstochowie jest pełno . Taak , problem w pieniądzach . Jeśli ktoś nie chce czekać w kolejce na NFZ , to musi wydać swoje pieniądze na prywatną wizytę .
      No ale o tym trzeba było myśleć wcześniej , kiedy było się sprawnym i zdrowym i była praca.

Oczywiście człowiek gnuśny zawsze będzie narzekał i zrzucał winę na innych , tylko nie na siebie .
      Takich jest sporo .
    • Gość: jota Re: starzy ludzie IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 11:41
      Każdy jest kowalem swojego losu.
    • emil776 Re: starzy ludzie 15.02.13, 12:13
      nie bardzo zgadzam się z opinią, że wysokość emerytury od pracowitości zależy:)

trochę jadu wobec starych ludzi jednak się pojawiło; no faktycznie nie każdy jest na tyle kreatywny, energiczny, żeby jakoś zorganizować sobie czas; podobnie jest z dziećmi, ale nimi się zajmujemy; w krakowie była taka inicjatywa"wiekowe zajawkowe"-chodziło o to, żeby odczarować trochę wizerunek starszego człowieka-nudnego, karmiącego gołębie dziada, może należałoby zrobić coś podobnego u nas? co do rodziny;
      podobno w chinach ustanowiono kary za nieodwiedzanie starszych członków rodziny:) u nas jest podobnie-rodziny często mają to gdzieś, że dziadek cały dzień pod blokiem siedzi
      • Gość: Q Re: starzy ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.13, 12:30
        " starszego człowieka-nudnego, karmiącego gołębie dziada.." :))) heheh dobre
        Wracając do tematu to należało by rozróżnić brak zainteresowania ze strony rodziny , znajomych itd... od , braku możliwości rozrywki , rozwoju , leczenia , olewania starszych ludzi przez państwo .
        W tym temacie jak udało mi się ustalić " po wnikliwym badaniu " chodzi o to drugie , a z tym jak śmiem twierdzić nie jest wcale tak źle ( choć pewnie dało by się lepiej ) , studia " trzeciego wieku ", kina, teatry , wyjazdy za pół darmo na wycieczki ( znam z autopsji ) itd... któremu młodemu człowiekowi ktoś zaproponuje wyjazd do Zakopca za pół darmo bo jest młody ???
        To nie jest tylko kwestia państwa ale tego , że często starsi ( oczywiście nie wszyscy ) czekają aż im się coś poda na tacy bo : im się należy , bo nie po to całe życie budowali socjalizm , bo za komuny to były domy kultury na każdym osiedlu i medale przyznawali itd..
        Pomijam skrajne przypadki gdy kogoś nie stać nawet na tą tanią wycieczkę , czy bilet na autobus i jedyną jego rozrywką jest tv. ale znam takich biednych starszych ludzi którzy nie mają pieniędzy a doskonale radzą sobie uprawiając sport np. bieganie ( które nie wymaga nakładów finansowych a biegów organizowanych przez miasto, mosiry i inne jest sporo nawet w samej Częstochowie - to taki mój pomysł na zdrową i tanią rozrywkę dla starszych.
      • angrusz1 Re: starzy ludzie 15.02.13, 13:51
        Emil776 napisał :

"nie bardzo zgadzam się z opinią, że wysokość emerytury od pracowitości zależy:) "

A ja się nie zgadzam z opinią Emila776 .
        Dla zdecydowanej większości ludzi - emerytów - ich emerytura zależała i zależy od aktywności zawodowej : jakości wykształcenia ( oh!!jak daleko sięgam ) jakości pracy i jej ilości .

Tylko pewna nieliczna grupa ludzi zawdzięcza swoje emerytury - wysokie !! - układom politycznym .
        Bo to dzięki - głównie - poparciu politycznemu Kowalski zostawał dyrektorem , naczelnikiem , kierownikiem a nie Malinowski .
        Tak było i za komuny i tak jest teraz .
        Nie dajmy sobie wciskać ciemnoty, że to głównie kwalifikacje .
        Takie czy inne wielu ma ale stołek dostanie koleś ministra , premiera .
        Popatrzmy na przypadek syna obecnego naszego premiera .
        • Gość: . Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 10:37
          ...>Nie dajmy sobie wciskać ciemnoty, że to głównie kwalifikacje .
          Takie czy inne wielu ma ale stołek dostanie koleś ministra , premiera .
          Popatrzmy na przypadek syna obecnego naszego premiera .<
          ,a popatrzyłeś na innych prominentów dzieci np. dzieci wielokrotnego doktora -niegdysiejszego prezydenta RP , ,, ,?. To są uroki władzy nawet chorobę się nową wynajdzie dla potrzeby chwili.
    • Gość: ? Re: do angrusza!! IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 15:19
      Psa już zdążyłeś dzisiaj kopnąć?
      • Gość: speleus Re: do angrusza!! IP: *.net.stream.pl 16.02.13, 22:34
        Facet. ty się lecz.
        • angrusz1 Re: do speleusa!! 17.02.13, 07:14
          A coś więcej umiesz niż tylko diagnozować przez kompa ?

Grypa mi przeszła .

• angrusz1 Re: do speleusa!! 17.02.13, 07:21
            Speleus ! najpierw się zaloguj .
            W innym miejscu zdarzyło mi się , że ktoś pisał pod moim nickiem niezalogowany .
            Na głupie zaczepki niezalogowanego speleusa nie będę odpowiadał .
            • speleus Re: do speleusa!! 18.02.13, 23:50
              angrusz1 napisał:

> Speleus ! najpierw się zaloguj .
              > W innym miejscu zdarzyło mi się , że ktoś pisał pod moim nickiem niezalogowany
              > .
              > Na głupie zaczepki niezalogowanego speleusa nie będę odpowiadał .
              Angrusz. Mam Cię za poważnego człowieka. Wiem, że jesteś nauczycielem języka angielskiego. Świetnie nam się konwersowało, ale coś Ty mnie olałeś. Przecież ja piszę cały czas prawdę. A Ty mi zarzucasz coś tam. Nigdy w życiu nie mam zamiaru Cię zaczepiać, wręcz przeciwnie. Zresztą zdaję sobie sprawę z tego, że praca z młodzieżą jest cholernie trudna i mam dla Ciebie dużo sympatii i podziwu i jeszcze na dodatek życzę Ci wytrwałości z oszołomkami. Doczekaj godziwej, zasłużonej emerytury. Pozdrawiam. Speleus. Jaskiniowiec pierwszego sortu.
              • angrusz1 Re: do speleusa!! 19.02.13, 07:00
                speleus napisała:

>" angrusz1 napisał:
                >
                > > Speleus ! najpierw się zaloguj .
                > > W innym miejscu zdarzyło mi się , że ktoś pisał pod moim nickiem niezalog
                > owany
                > > .
                > > Na głupie zaczepki niezalogowanego speleusa nie będę odpowiadał ."

A osoba o nicki speleus napisała :

>" Angrusz. Mam Cię za poważnego człowieka. Wiem, że jesteś nauczycielem języka an
                > gielskiego. Świetnie nam się konwersowało, ale coś Ty mnie olałeś. Przecież ja
                > piszę cały czas prawdę. A Ty mi zarzucasz coś tam. Nigdy w życiu nie mam zamia
                > ru Cię zaczepiać, wręcz przeciwnie. Zresztą zdaję sobie sprawę z tego, że praca
                > z młodzieżą jest cholernie trudna i mam dla Ciebie dużo sympatii i podziwu i j
                > eszcze na dodatek życzę Ci wytrwałości z oszołomkami. Doczekaj godziwej, zasłuż
                > onej emerytury. Pozdrawiam. Speleus. Jaskiniowiec pierwszego sortu."

Czy ten wpis to twój ?

"Facet. ty się lecz."

Też był pod nickiem " speleus " ale niezalogowany ?
                Hmm, i do tego adresowany do mnie .
      • Gość: speleus Re: do angrusza!! IP: *.net.stream.pl 19.02.13, 10:33
        Angrusz, . To było do gościa, który chciał kopać psa. i stąd to zamieszanie. Nie gniewaj się, posiadamy psa, stąd moja uwaga. No jakoś tak wyszło. Sory, sory, ż przyjąłeś do siebie. Ale rzeczywiście sprawdzam dzisiaj i jest. Jeszcze raz sorka. Pozdrówka
    • Gość: domino Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 15:26
      Państwu nie zależy na emerytach bo trzeba im płacić emerytury. Z punktu widzenia tzw "państwa" - ekonomicznie najbardziej jest korzystne aby emeryt prędziutko umarł. Państwo to system stworzony do dojenia ludzi w wieku produkcyjnym a nie utrzymywania ludzi w wieku poprodukcyjnym. Teraz światem rządzi ekonomia a nie zwykłe człowieczeństwo, szkoda i ku*ewnie to smutne...
      • n.u.d.a Re: starzy ludzie 15.02.13, 15:42
        a co masz na myśli pisząc o "zwykłym człowieczeństwie"? uczucia? Ty piewca nauki i logiki (w tym tej przewrotnej)? tępiący wiarę i religię? w jaki sposób owo "zwykłe człowieczeństwo" ma się rozwijać w młodym człowieku?

• Gość: domino Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 15:53
          W jaki sposób owo "zwykłe człowieczeństwo" ma się rozwijać w młodym człowieku?

Chodzi o zwykłe zdroworozsądkowe myślenie, nie skażone żadną religią, ideologią, durną medialną papką sączącą się z telewizora i tym podobnymi bzdetami. Ja nie jestem piewcą nauk - oficjalna nauka to syf tak samo przegniły jak religia.
          • n.u.d.a Re: starzy ludzie 15.02.13, 16:09
            :D no to na logikę to rzeczywiście powinna być przymusowa eutanazja w dniu przejścia na wiek emerytalny, albo jeszcze inaczej - zlikwidować emerytury i dokąd pracujesz i płacisz podatki to możesz żyć. Wiesz to też jest logiczne, prawda? no a że dzieci potrzeba to całkowity zakaz stosowania antykoncepcji. To też jest logiczne, prawda? :D :D :D :D :D
            • Gość: domino Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 16:31
              A tak, nuda zaczyna wklejać emotikonki x5 :)
              No to sobie wyśmiej to co napisałem i nich Ci ziemia lekką będzie.
              • n.u.d.a Re: starzy ludzie 15.02.13, 17:47
                tutaj nie chodzi o wyśmiewanie, ale o spójność poglądów i wypowiedzi. Ty walczysz z wiarą stojącą na straży godności człowieka, a jednocześnie oczekujesz, że ludzie będą się szanować nawzajem, choć sam ich nie szanujesz. Pytam jak w młodych ludziach zaszczepić szacunek do drugiego człowieka? skoro nie ma Boga (jak twierdzisz) to dlaczego taki młodzik ma nie traktować ludzi instrumentalnie? Już kiedyś Ci pisałem, że wiara pomaga - w tym w wychowaniu dzieci. I masz na to prosty dowód.
                • Gość: obiektyw-ny Re: starzy ludzie IP: *.96.228.107.tvksmp.pl 15.02.13, 19:19
                  w myśl :
                  Jak żyć ?
                  KRÓTKO.
                • Gość: domino Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 19:45
                  Pytam jak w młodych ludziach zaszczepić szacunek do drugiego człowieka?
                  No to ja Ci odpowiadam:
                  Młodzi będą szanowali starszych kiedy będą słyszeli z ich ust słowa mądre a nie głupie.
                  • Gość: mano Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 20:06
                    Masz rację domino, być może młodzi za mało słyszą od starszych słów roztropnych i mądrych, ci nasi starsi byli wychowani w komunie i dziś mają do wszystkich pretensje, że ich świat się zmienił. Bo zmienił się na gorsze! Dzisiaj nie możesz przepracować 5 lat, żeby dostać rentę, tylko musisz zapieprzać 25 lat, dzisiaj nie możesz w młodym wieku dostać renty,bo po prostu nie wolno. Nie znaczy to, że starzy sa źli, oni maja wspomnienia z gierkówki. Nie wszyscy! Podkreślam - nie wszyscy!
                    • emil776 Re: starzy ludzie 15.02.13, 20:34
                      a mnie jakoż żal, że są wyalienowani, na ulicach widać ich właśnie tylko przy karmieniu gołebi:)
                  • n.u.d.a Re: starzy ludzie 15.02.13, 20:47
                    Mhmmm, ale jak sam widzisz - każdy z nas ma swoją mądrość. Wg. Ciebie to ja głupio gadam, bo jestem wierzący i dla mnie wiara przedstawia ogromną wartość. Dla Ciebie to czysta głupota. Więc częściowo masz rację - ale tylko częściowo. Tzn. popieram całkowicie poszerzanie wiedzy. Ale szacunek uważam, że buduje się na relacjach, a tutaj sama mądrość nie wystarczy (tym bardziej, że na starość często ludzie chorują na różnego rodzaju choroby typu demencja starcza i co wtedy? Nie daje mądrych rad to jest zbędny? to gdzie ten szacunek?). Poza tym chodzi mi o szacunek w ogóle dla drugiego człowieka - nie tylko rodzica, ale każdego człowieka (i to bez rozwodzenia się na kategorie wiekowe).
                    • Gość: domino Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 21:14
                      Nie.. wali mnie to i ta Twoja cała wiara...... Ile byś nuda nie napisał - ciągle nie widzisz jakim pasożytem jest państwo i całe to żydostwo które Ci się mieni jako potrzebne nam koniecznie. :) Generalnie jest to smutne. Tyle z mojej strony.
                      • n.u.d.a Re: starzy ludzie 15.02.13, 21:40
                        Co Cię "wali"? Domino, oczywiście, że dostrzegam patologie władzy, ale nie spalam się tym. Tyle że, gdyby nie państwa to byłbyś rodakiem z tym znienawidzonym przez Ciebie Żydem... byłbyś człowiekiem bez Ojczyzny, bez tożsamości narodowej.
                        Nie rozumiem, czy piszesz o "żydostwie" jako narodzie czy jako wiary w Jezusa Chrystusa? Jeśli to pierwsze to musisz ich tolerować jak oni muszą tolerować Ciebie. Żyjemy razem na tej Ziemi i nie masz wyjścia. Jeśli zaś chodzi o wiarę to, domino - tak, uważam, że jest nam koniecznie potrzebne. Dzięki niej jestem szczęśliwym człowiekiem. A Twój brak wiary w cokolwiek widać po Twoich wypowiedziach (jakoś radości w nich nie widzę i masz rację "generalnie jest to smutne" ;) ). I to tyle z mojej strony.
                      • angrusz1 Re: starzy ludzie 16.02.13, 08:31
                        Domino napisał :

" ciągle nie widzisz jakim pasożytem jest państwo ... "

To państwo jest takie , jakich przedstawicieli do władz wybiorą sobie obywatele tego państwa .
                        Skoro ty uważasz to państwo za pasożytnicze , to widocznie tacy są i wyborcy , spora ich część , bo takich ludzi , choćby posłów , wybierają .

Ale lepiej takie państwo niż niemieckie, rosyjskie czy austriackie .
                        A tak kiedyś było .
                        • Gość: domino Re: starzy ludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.13, 21:45
                          To państwo jest takie , jakich przedstawicieli do władz wybiorą sobie obywatele tego państwa.
                          Nie, obywatele tego państwa nie mają żadnego wyboru. Mogą sobie wybrać jedynie konformistów z PIS-u, z SLD, z PO, Palikotów i co tam jeszcze w tym sejmie jest. Co by nie wybrali - i tak Polską będą rządzili globaliści tak jak jest teraz.
                          • Gość: gościu Re: starzy ludzie IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 22:52
                            Co proponujesz dominiku?Czy wybierasz mniejsze zło.Bo tak ci dyktuje przekonanie niewierzące.Druga siła to PIS .Wybierasz PIS i płaczesz rzewnymi łzami.Bo to Rydzyk popierał.Wybierasz SLD i patrzysz, ile zegarków na jednej ręce nosi Kwaśniewski ?.Wybierasz Palikota i druga PO się kłania .Tyle ,że równość chodzi po sejmie i trzyma się za ręce.I znika krzyż .W Polsce rewolucja i gilotyny tną Ruch Palikota.Reszty nie liczę .Ziobry ,Solidarnych i Korwinów.Nic nie poradzisz dominiku Choć by twój bożek mówił, nie chodź na wybory.Musisz wybrać ,albo szlochać na necie.
                      • angrusz1 Re: starzy ludzie. Domino 16.02.13, 08:47
                        Czy chciałbyś takiego państwa ?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13399762,Imperium_na_kacu__Ksiazka__Gogol_w_czasach_Google__.html#MT
                    • Gość: do domina Re: starzy ludzie IP: *.play-internet.pl 15.02.13, 21:23
                      Za dużo jest wypowiedzi trudnych do zrozumienia.Ale trzeba wziąść pod uwagę ,że najpierw jest się młodym a potem dopiero człowiek się starzeje.Jedno można napisać to starszym trzeba wiele rzeczy zawdzięczać aby młodzi mogli już z czegoś korzystać -a czy im się to podoba czy nie
                      to już odrębny temat-niech robią tak aby mogli być zadowoleni np za 40 lat.Do dzieła młodzi pokażcie co potraficie i sami osądzicie się w przyszłości.Nie oglądajcie się na pomoc-różne spadki po starszych-oczywiście jest to tylko aluzja do pewnej grupy ludzi młodszych.
      • angrusz1 Re: starzy ludzie 16.02.13, 08:44
        Domino napisał :

"Państwu nie zależy na emerytach bo trzeba im płacić emerytury. Z punktu widzenia tzw "państwa" - ekonomicznie najbardziej jest korzystne aby emeryt prędziutko umarł. Państwo to system stworzony do dojenia ludzi w wieku produkcyjnym a nie utrzymywania ludzi w wieku poprodukcyjnym. Teraz światem rządzi ekonomia a nie zwykłe człowieczeństwo, szkoda i ku*ewnie to smutne... "

Taak, to oczywiste, że światem rządzi ekonomia i państwo musi to brać pod uwagę .
        Jeżeli państwo nie będzie brało tego pod uwagę , to państwo zniknie i na to miejsce wejdzie inne państwo i też będzie doić mieszkańców .

W I RP , wielkim ludnym i dość bogatym państwie nie można było wykrzesać takiej gotówki, żeby wystawić wojsko zdolne do obrony swoich granic .
        To państwo znikło .
        Ale w pewnym momencie powstało Księstwo Warszawskie - kadłubek tego, co było dawniej , i ludzie mieszkający na tym terenie zostali zmuszenie prze Napoleona do wystawienia i utrzymania armii stutysięcznej .

Nie pomyślałeś o tym Domino ?

Dlatego staraj się być produktywny jak najdłużej .
        • Gość: speleus Re: starzy ludzie IP: *.net.stream.pl 16.02.13, 22:49
          Matko . Wszyscy się zestarzejemy.
          • Gość: stary Re: starzy ludzie IP: *.96.228.107.tvksmp.pl 17.02.13, 09:16
            Ale głęboko przemyślane wpisy. Oj. oj, oj
            • Gość: nie co starszy Re: starzy ludzie IP: *.play-internet.pl 17.02.13, 11:14
              Te wpisy to jest przykład jak nasi czytelnicy są wychowani i potrafią myśleć.
    • angrusz1 Re: starzy ludzie 18.02.13, 14:57
      wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/fakt-parafia-prywatnym-folwarkiem-ksiedza-jest-ska,1,5423308,region-wiadomosc.html
      To zdaje mi się podlega archidiecezji częstochowskiej .
      • Gość: też starszy Re: starzy ludzie IP: *.play-internet.pl 18.02.13, 19:12
        Jak trudny to jest temat to świadczy o braku konkretnych i rzeczowych wypowiedzi na temat ludzi starszych.
      • Gość: życzliwy do "angrusza " !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 19:29
        "angrusz "- skąd wiesz, jakie są decyzje Kościoła ? Z gazet takich jak "Fakt", czy też z "wybiórczej"?

Odpuść sobie to forum, dobrze Ci radzę .
        To jest forum "kichy", "dyźka " i "ancymonki !

Tutaj dyskusja jest próżna !
        • Gość: wyrozumiały Re: do "angrusza " !!! IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.13, 19:48
          Ale pisać od 7 rano ,zamiast się wyspać to paranoja.Niektórzy tu od rana ,do wieczora urzędują .Praca na necie ,też zajęcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka