kicha3 06.04.13, 13:03 A dlaczego książka do religii taka droga?Księża tłumaczą że to przez prawa autorskie boga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jestsuperjestsuper sprawdzcie hale IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.13, 13:40 zajmujecie sie pierdołami a prawdziwy biznes (nowe domy, kolejne mieszkanka) robić można (bo przeciez nikogo nie złapałem za reke, nie od tego jestem) wynajmujac na lewo szkolne hale. sprawdzcie dlaczego światło swieci sie po nocach w szkolnych halach i dlaczego tego nie ma w fakturach.... a jak nagle sie znajdzie podczas kontroli czy kasa sie zgadza.... sprawdzcie ile materiału idzie przy okazji szkolnych remontów na remont mieszkania dopiero co kupionego na wynajem (czy dyrektorzy musza składac zeznania majatkowe co roku?...a jak składaja czy nikogo nie dziwi nagły wzrost majatku? albo wzrosty majatku dzieci na studiach które stały sie włascicielami mieszkania.... skarbówka....) albo po prostu firma dostanie zamówienie a przy okazji.... I TU są pieniadze prawdziwe a nie za podreczniki czy pierdoły. ale jak sie ma takich pierdołowatych dziennikarzy to wszystko jest cacy. Odpowiedz Link Zgłoś
polis24 Re: sprawdzcie hale 06.04.13, 14:57 Co to za retoryka ?? Obie sprawy są poważne, lekceważenie jednych nieprawidłowości żeby wskazać kolejną to dziecinada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaa Re: CBA już dawno powinno się tym zająć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 17:27 Czym zająć? Że szkoły w jakikolwiek sposób próbują jakos doposażyć sale? Że biblioteki szkolne rozprowadzając podręczniki były w stanie dostać nowe lektury do swoich zbiorów czy drukarkę z której korzystały dzieci? Jeżeli na nic nie ma pieniędzy, a podręcznik , który wybieram jest dobry- to w czym problem,że będę z niego korzystała przez cykl nauki czyli te 3 lata, o których jest mowa w artykule? Sama nigdy nie sprzedawałam książek uczniom, bo mi się nie chciało- ale zdecydowanie wolałam kupić cały komplet dla moich dzieci w ich szkole, niż biegać po miescie w poszukiwaniu brakującego podręcznika. Odpowiedz Link Zgłoś
lester15 Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy d... 06.04.13, 19:08 Trzeba ich spałować aż im kredki z tornistra wypadną! To afera za 5,50zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 19:15 Pisałem o tym wielokrotnie. Oto moje wpisy: Życzyłbym sobie i polskiej oświacie takich reformatorów jak Hugo Kołłątaj czy Poczobut - Odolanicki. Niestety nie te czasy. Na początek chciałby czytelników uraczyć obszarami przestępstw w polskim szkolnictwie. Od razu mówię, że NIKOMU TO nie przeszkadza, a i same gazety nie są zainteresowane ujawnianiem takich zachowań. Zjawiska naganne w szkołach polskich w skali kraju. -przyjmowania uczniów z dziwnego naboru. Proszę nie mieć wątpliwości we wrześniu i październiku następuje przenoszenia słabych uczniów ze słabych liceów do tych bardzo dobrych. (dyrektorzy ... oczywiście nie za darmo). Deprawuje to UCZCIWYCH UCZNIÓW I ich rodziców, których dzieci często z większymi osiągnięciami SĄ WYPYCHANE Z LIST lub są w przepełnionych klasach 35 - 37 osobowych. Dlaczego tych spraw się nie rusza? - przekręty z pieniędzy Rady Rodziców - to jest złamanie ustawy. Także kradzieże z Kas Koleżeńskich i kas socjalnych - sprawa z II LO im. Romualda Traugutta pokazała to jaskrawo. Często dyrektorzy ukrywają przestępstwa- dlaczego? - płatności z zawyżonymi FAKTURAMI np. coś co kosztuje 2500 płacimy za to 12 - 13 tysięcy. - ubezpieczenia uczniów (dyrektorzy dzielą się łupem z brokerami, często sekretarki). - sprzedaż książek prawnie zakazana (prezenty od wydawnictw, dyrektorzy i nauczyciele). NIE WOLNO nikomu sprzedać nowych książek w szkole (używane tak), nikt nie może ich dla uczniów zamawiać. To działanie powszechnie a lamie ustawę. tu link: jaskola.pl/wordpress/?p=1259 - wynajem sal dydaktycznych prywatnym firmom (dyrektorzy, dostają za to fikcyjny etat w takich szkołach lub pieniądze). Płacimy za 1 salę, używamy po południu 6 sal. Tu jest eldorado ... - Wynajem innych sal i basenów (dyrektorzy) lub nauczyciele WF odbywa się to za wiedzą i zgodą dyrektora szkoły - tu sporę pieniądze. - wycieczki - 15 - 20 % kosztu wycieczki to zawyżone rachunki. Rodzice nie zdają sobie sprawy z rozmiarów tego procederu. - "zmuszanie" uczniów i rodziców do wykupywania wycieczek w firmach nauczycieli (podwójna korzyść: kasa nielegalna i kasa z faktur firmy). zmuszanie swoich uczniów do korepetycji (nauczyciele), spółdzielnie czyli wzajemne naganianie uczniów sobie na korki (nauczyciele), reklamy w szkołach prywatnych firm. - studniówki :) katering i inne w firmach od dawna znanych i "lubianych", które dzielą się z ... Najgorsze, że niewiele osób zdaje sobie sprawę, że robi coś złego :) A TERAZ ZAPYTAM CZY NIKT NAPRAWDĘ NIE ZAUWAŻYŁ TAKICH ZACHOWAŃ? Czy też często panuje swoista omerta - zmowa milczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Jaskóły znowu trujesz dupę ,o wszystkim i o niczym IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.13, 19:34 Życzył byś sobie .A do kogo nie kierujesz swoich życzeń .I o to jest pytanie ? Kto zamyka szkoły ? Po co komuś uczelnie ?Jak nie ma pracy .Sale gimnastyczne ,nikomu nie potrzebne.Boiska szkolne przerobione na parkingi .Co robi młodzież ? Zobaczysz , jak się tylko ociepli .To może też odlecisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 20:09 SPRAWA KTÓRĄ ZAMIERZA SIĘ ZATRZEĆ LUB ZAMIEŚĆ POD DYWAN Z CZĘSTOCHOWY Szanowni Państwo, Stowarzyszenie NASZ LISINIEC podął się próby wyjaśnienia dlaczego dwójka nauczycieli (małżeństwo były dyrektor II LO im. R. Traugutta i jego żona nauczycielka w SP 13) mieszkających obok SP 13 w Częstochowie oprócz tego, że otrzymało możliwość wykupu połowy domu wraz z działką 1/2 z 911 metrów z 80 % bonifikatą, (niespełna 40 tysięcy złotych), ale dodatkowo owe małżeństwo zajęło o zagrodziło dodatkową część placu szkolnego około 300 metrów kwadratowych. Obecnie w maju i czerwcu 2011 roku zrobiliśmy serię zdjęć dokumentujących to wieloletnie, trwałe, nieprzerwane posiadanie przez osoby nieuprawnione nieruchomości szkolnej. Natychmiast w czerwcu rozebrano płot i zagrodzone prawidłowy przebieg działek. Taki stan trwał kilka lat. O pewnych działaniach nie możemy pisać, ale w styczniu 2013 roku wobec w/w nauczycieli na podstawie Karty Nauczyciela z dnia 26 stycznia 1982 roku, art. 75 w powiązaniu z art. 6 ust. 1,4,5, oraz na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 22 stycznia 1998 roku (Dz. U. z dnia 3 lutego 1998 r.) w sprawie komisji dyscyplinarnych dla nauczycieli i trybu postępowania dyscyplinarnego zawróciliśmy się o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego wobec małżeństwa nauczycieli oraz wszelkich osób współdziałających lub podtrzymujących stan bezprawnego posiadania. Oto zdjęcia sprzed i po pośpiesznym rozebraniu płotu oraz przebieg prawidłowy (wszystkie zdjęcia z profilu na FB Stowarzyszenia NASZ LISINIEC. stan z płotem i ziemią szkolna przejętą przez przedsiębiorcze małżeństwo stan bez płotu rozebranego po kilku latach w panice kiedy powstało stowarzyszenie, które od razu wiedziało dlaczego zablokowano Orlika i ciągle nie można go zbudować ... obszar zagarnięta mapa satelitarna JEŚLI MAŁŻEŃSTWO NAUCZYCIELI NIE ZOSTANIE UKARANA ZA DOGRODZENIE SOBIE 300 METRÓW ZIEMI SZKOLNEJ PRZY KTÓREJ MIESZKAJĄ zapraszam państwa do stawiania budek z hotdogami na placach szkolnych w całej Częstochowie. BEZ OPŁAT I BEZ POZWOLENIA, NO BO TO OZNACZAM, ŻE MOŻNA TAK CZYNIĆ. Robi się wiele szanowni mieszkańcy Częstochowy, aby SPRAWĘ WYCISZYĆ ... włącznie z sugestiami straszenia, że mam dzieci w SP 13 . ... DOŚĆ PATOLOGII! Zadam pytanie: Czy przynależność najpierw do SOLIDARNOŚCI a obecnie do Platformy Obywatelskiej Pana, który to robił jest tutaj wazna w tej sprawie czy nie? Z poważaniem Przewodniczący Stowarzyszenia NASZ LISINIEC Tomasz Jaskóła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 21:22 Szanowni Rodzice! Ubezpieczenie waszych dzieci JEST ABSOLUTNIE nie obowiązkowe w szkole, bo one są już ubezpieczone przez Państwa! Na naiwności rodziców robi się ciężkie pieniądze - liczby uczniów i zbiorowe ubezpieczenie to sporo. To jest wyciąganie od Państwa pieniędzy, bo DECYDENCI DOSTAJA ZA TO pieniądze od brokerów to jest normalna KORUPCJA. ubezpieczdziecko.pl/prawda.aspx Kiedy wreszcie rodzice zroumiecie, że na wycieczka zarabia się grube tysiące złotych? Nawet 20 % wycieczek czesto jest po prostu kradziona. Za zgoda i wiedza organzatorów i ich współpracowników. Sa to gadzety, pieniądze. Jak długo zajemie jeszcze wszystkim domyślanie się ile SAL dydaktycznych, sal gminastycznych oraz basenów pracuje na LEWO dla sporej ilości osób? Czy państwo zdajecie sobie sprawę z ogromu tego procederu? To są w moim przekonaniu miliony złotych kradzionych (sale pracują do 23-24 godziny) itd. Oczywiście, że nie wszędzie, ale to bedzie kolejny obszar który zgłosimy do CBA o kontrolę np. w Częstochowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB1 Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.play-internet.pl 07.04.13, 15:18 p. Jaskółka z jednym faktem się zgadzam - wycieczki organizowane przez nauczycieli dobry biznes jednego nauczyciela złapałem na gorąco - prokurator temat wybitnie zlekceważył i po sprawie, a proceder dalej pewnie kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as złodzieje nie nauczyciele IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 07:16 proszę nie odpuszczać trzeba by za t złodziejstwo odpowiedzieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kongo Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 07:30 Warto przyjrzeć się także wymianie zagranicznej młodzieży, bo i na tym niektórzy próbują zarobić . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 W oświacie 08.04.13, 08:13 jest sporo okazji do korupcji . Stopnie zależą głównie od uznania nauczyciela . Procedury , określające reguły stawiania stopni , są dość ogólne . Na tyle, że skorumpowany nauczyciel może stawiać niezłe , dobre stopnie uczniowi , który nic nie umie , albo niewiele . Tu bardzo ważna jest uczciwość nauczyciela . W sytuacji dużego zagrożenia utraty pracy , nauczyciel jest podatny na sugestie swoich przełożonych i wszystkich , którzy mają wpływ na zatrudnienie nauczyciela , na przedłużenie umowy o pracę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowość na rynku IP: *.play-internet.pl 08.04.13, 09:19 Będzie dochodzenie w sprawie kapusty kiszonej,stopień zakwaszenie jest nie zgodny z chińską normą.Prokuratorzy przejeli dochodzenie-pierwsze aresztowania w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Jaskóła Re: na rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 09:46 "Niezgodny" piszemy razem mistrzu ortografii. Będzie dochodzenie czyś nie nauczyciel i do tego idiota, który nie potrafi pisać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilja Re: na rynku IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 12:31 Robi błędy , bo on po matematyce jest........... Odpowiedz Link Zgłoś
iupikaiei Re: na rynku 10.08.13, 01:39 Panie Tomaszu, jeśli zarzuca Pan komuś błędy, sam Pan powinien pisać poprawnie. Jako nauczyciel, powinien Pan znać zasady interpunkcji polskiej. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kizior28 a gdzie nie ma korupcji ? Niech wchodzi cba ...! 08.04.13, 10:57 Ej..! Zawistni, faryzeusze..?! W Polsce nie ma korupcji, są tylko wyrazy wdzięczności, Mamy taką narodową tradycję ! Jaka korupcja, jakie afery, koperta czy reklamówka z forsą to nie walizka..! W Polsce tylko ryba nie bierze. Ryba podobno psuje się od głowy, a przyzwolenie na kręcenie lodów trwa już, ho..., ho.., ho i jeszcze dłużej. Wszystkie afery zostały zamiecione pod dywan, a MOPSY dają 70zł., zapomogi wdowie na buty dla 4-ga dzieci, znajoma dostała " dofinansowanie " na zakup węgla na zimę w wysokości 50zł. Niestety wybrane grupy społeczne (lekarze, sędziowie, prokuratorzy, urzędnicy, pOsłowie i SEN..atorowie, cała władza) uważają, że prawo jest dla wszystkich, ale z pominięciem ich samych. Bezrobocie prawdziwe już dawno przekroczyło 16%. Titanic tonie, orkiestra gra , a rządząca koalicja ma się dobrze. Już klasyk j.urban w latach 80-tych, POwiedział, że rząd się sam wyżywi i tak się też dzieje. A tak na marginesie.., choć to główny wątek artykułu, w szkołach i itp. placówkach to faktycznie można się fest nachapać, jeśli chodzi o przenośnię obłowić : Chyba Śniętych RYB..!? No.., może jest kilkoro nieuczciwych, tych trzeba piętnować !, ale co to da ?!, jak Ci u góry sami tacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech... Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 09.08.13, 21:14 Ja bym wolała GROM, no ale skoro CBA, to niech będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.13, 10:40 Jak najbardziej, antyterroryści ............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic jasia Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.play-internet.pl 11.08.13, 13:29 Przecież szkoła może sprzedawać wszystko-ziemniaki ,jabłka ,śledzie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.wcm.opole.pl 11.08.13, 18:32 A ja wolę kupić w szkole! :-)))) Taki mam kaprys. Nie uważam tego za korupcję. Zwyczajnie: mam to wtedy z głowy!!! A takie austriackie gadanie mam gdzieś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 10:40 Podręczniki podręcznikami,do nauki muszą być.Mnie bardziej denerwuje wpisowe w szkołach średnich- w "sienkiewiczu" 200 zł. Zebranie z rodzicami w wakacje w sumie tylko po to, żeby o tym poinformować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 11:09 Zmień dziecku szkołę. W innych się nie płaci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.13, 14:09 Podaj przykład takiej szkoły średniej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 14:57 Wszystkie! Wpłata na Radę Rodziców jest dobrowolna. Chyba nieuważnie słuchałaś na zebraniu z rodzicami albo masz problemy ze zrozumieniem słowa mówionego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.net.stream.pl 12.08.13, 18:51 to chyba Ty masz problemy ze zrozumieniem. Nie mówimy tu o dobrowolnych wpłatach na rade rodziców, a o wpisowym! I zgadza się, w części szkół ponadgimnazjalnych to 200zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.dynamic.chello.pl 12.08.13, 19:08 Wpisowe też jest dobrowolne. O tym było mówione na zebraniu. Przysnęłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 17:59 Może mam problemy ze zrozumieniem słowa mówionego, zdefiniuj mi więc, proszę, pojęcie,,wpisowe w PUBLICZNEJ szkole średniej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.13, 18:34 O wpisowym pisała Anka. Może ona Ci wyjaśni co miała na myśli:) A ja już kończę tę jałową wymianę zdań. Jeśli ktoś zmusza Cię do jakichkolwiek wpłat w jakiejkolwiek publicznej szkole to jest to niezgodne z prawem. Możesz sprawę zgłosić do kuratora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Podręczniki stwarzają okazję do korupcji. Czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.13, 19:52 Oczywiście, że mogę zgłosić do kuratorium, UM, MEN i diabli wiedzą, gdzie jeszcze.Ja chcę powiedzieć jedynie, że po prostu żadne wpisowe nie powinno mieć miejsca w szkole publicznej!I tez uważam, że czas zakończyć tę jałową dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś