Dodaj do ulubionych

Osiedle Brzeziny

IP: 172.24.102.* / 192.168.14.* / *.121.135.227.host.de.colt.net 12.10.01, 13:07
Szukam przyszłych mieszkańców osiedla Brzeziny przy Głębockiej (developer:Agro-
man) - jakie wrazenia z działania tej firmy, lokalizacji itd.
Pozdr
Bartek
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Osiedle Brzeziny 12.10.01, 13:17
      1/ jakie wrazenia z działania tej firmy:
      to jest ich pierwsza inwestycja.
      2/ lokalizacja
      bardzo dobra, blisko centrum handlowego, rzut beretem na Bródno, trzy linie
      autobusowe.
      Tylko ta nazwa jest z kosmosu. Brzeziny są 4,5 km. dalej. W zasadzie to powinien
      być już Lewandów. Kiedyś na te tereny mówiłó się Zagórki - ale trochę to brzmi
      wsiowo, toteż inwestor spojrzał na plan miasta i nazwał tak dziwnie.

• Gość: Eraser Re: Osiedle Brzeziny IP: 217.67.195.* 15.10.01, 17:49
        sloggi napisał(a):

> 1/ jakie wrazenia z działania tej firmy:
        > to jest ich pierwsza inwestycja.
        > 2/ lokalizacja
        > bardzo dobra, blisko centrum handlowego, rzut beretem na Bródno, trzy linie
        > autobusowe.
        > Tylko ta nazwa jest z kosmosu. Brzeziny są 4,5 km. dalej. W zasadzie to powinie
        > n
        > być już Lewandów. Kiedyś na te tereny mówiłó się Zagórki - ale trochę to brzmi
        > wsiowo, toteż inwestor spojrzał na plan miasta i nazwał tak dziwnie.

Według mnie to nie Lewandów, który jest po drugiej stronie Głębockiej tylko
        Głodna Wieś :):):). Ale z taką nazwą to nawet na tym osiedlu wieleby nie
        sprzedali.
        Co do inwestora to Agroman należy do Grupy Tonagro, a z kolei Tonagro do Skarbu
        Państwa (konkretnie do Agencji Własności Rolnej) - budują osiedle na gruncie,
        który kiedyś był PGRem tak jak i lokalizacje IKEI, Castoramy i Carrefour. Spośród
        deweloperów mają chyba najwyższą możliwą wiarygodność (właściciel i własne
        środki). Osiedle dosyć tanie zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę co oferują w cenie
        (ochrona, internet itd.). Lokalizacja jak dla mnie znakomita pod warunkiem, że
        nie puszczą toruńską autostrady.

• sloggi Re: Osiedle Brzeziny 31.10.01, 22:09
      wiadomość z dziś - chyba zamieszkam w osiedlu Brzeziny - a zatem w gminie
      Bialołęka - beata_ i zdzicha się powinny ucieszyć :)
      • beata_ Re: Osiedle Brzeziny 01.11.01, 13:58
        sloggi napisał(a):

> wiadomość z dziś - chyba zamieszkam w osiedlu Brzeziny - a zatem w gminie
        > Bialołęka - beata_ i zdzicha się powinny ucieszyć :)

Ja na pewno, za Zdzichę gadać nie będę, ale przeczucie takie mam, że ona też:-))
        Jak mocne/słabe jest Twoje "chyba"? Kiedy ma nastąpić to wielkie wydarzenie?
        Wiadomo już coś?

• chaladia Re: Osiedle Brzeziny 01.11.01, 16:41
          Sloggi i Beatko_!
          Cieszę się bardzo. To jest już niedaleko od mojej wsi, rowerem będę do Was
          wpadał. Może ktoś się zlituje i jakoąś pizzerię otworzy w okolicy, ewentualnie
          może Centrum Głębocka stanie się bardziej "bikers friendly". Na Vikingu mieszka
          też sporo fajnych ludzi, więc bedzie do kogo zaglądać.
          Palker zapewne doda, że będziecie mieli parafię w najstarszym kościele w
          Warszawie (1534 r). Tylko że to jest maleńki wiejski kościółek, jak Wy się tam
          pomieścicie? Ja sam jestem agnostykiem i teoretycznie nie powinno mnie to
          obchodzić, ale ten kościółek jest dla mnie bardziej symbolem ciągłości
          historycznej Warszawy niż odbudowane od fundamentów świątynie Starego Miasta.
          Śliczny jest. Oby tylko jakiś psychopata go nie podpalił... Parafia jak zamożny
          dworek, ale zbiornika p.poż i tryskaczy (powinien być właściwie gaz CF4, ale to
          fortuna) nie widać.

• beata_ Re: Osiedle Brzeziny 01.11.01, 16:50
            Będziemy jak te konie rozstawne:-)))
            Na początku Ty, Chaladio, dalej Sloggi, trochę w bok Palker i k.kula, a potem
            to już rajd po Tarchominie i Nowodworach - i im bliżej wału tym więcej nas:-))
            • chaladia Re: Osiedle Brzeziny 01.11.01, 18:17
              Oby tylko ścieżki rowerowe porobli. Dostałem jakieś pismo (w kopii), że mają
              robić ścieżkę nad Kanałkiem Żerańskim. Chwała im za to, jeżeli to zrobia
              oczywiście. A tak w ogóle - to dlaczego nie w drugą stronę? Kula, Plker,
              Sloggi, Ty, Ja i dalej lasami nad Zalew do "Leśnego Barku" albo do "Chama". To
              nie tak daleko. Można też zrobić grilla gdzieś po drodze, trzeba by tylko
              jakieś device do roweru zrobić, żeby to przewozić. Sprzedawali w Carro-fourze
              przyczepki rowerowe...
              • beata_ Re: Osiedle Brzeziny 01.11.01, 19:07
                chaladia napisał(a):

> Oby tylko ścieżki rowerowe porobli. Dostałem jakieś pismo (w kopii), że mają
                > robić ścieżkę nad Kanałkiem Żerańskim. Chwała im za to, jeżeli to zrobia
                > oczywiście. A tak w ogóle - to dlaczego nie w drugą stronę? Kula, Plker,
                > Sloggi, Ty, Ja i dalej lasami nad Zalew do "Leśnego Barku" albo do "Chama". To
                > nie tak daleko. Można też zrobić grilla gdzieś po drodze, trzeba by tylko
                > jakieś device do roweru zrobić, żeby to przewozić. Sprzedawali w Carro-fourze
                > przyczepki rowerowe...

Nie widzę przeciwwskazań:-))) Pora roku na razie nieodpowiednia, ale akurat czasu
                starczy na przygotowania, bo widzę że tu się kroi nPSI:-)) Poza tym zanim device
                do roweru sobie sprawię muszę sobie (a właściwie córce) ten rower odkupić...
                Pomysł mi się baaaaaaardzo podoba i myślę, że reszta też będzie za!:-))

• palker Re: Osiedle Brzeziny 01.11.01, 20:27
            chaladia napisał(a):

> Palker zapewne doda, że będziecie mieli parafię w najstarszym kościele w
            > Warszawie (1534 r). Tylko że to jest maleńki wiejski kościółek, jak Wy się tam
            > pomieścicie? Ja sam jestem agnostykiem i teoretycznie nie powinno mnie to
            > obchodzić, ale ten kościółek jest dla mnie bardziej symbolem ciągłości
            > historycznej Warszawy niż odbudowane od fundamentów świątynie Starego Miasta.
            > Śliczny jest. Oby tylko jakiś psychopata go nie podpalił...

Najstarszym kościołem warszawskim jest bodajże gotycki kościół pod wezwaniem
            Nawidzenia NMP na Nowym Mieście (początek budowy datowany na 1411 r.). Ten o
            którym wspomniałeś jest na pewno najstarszym kościołem drewnianym w obecnych
            granicach administracyjnych Warszawy i najstarszym kościołem po praskiej stronie
            Wisły. Gdy obszar, na którym stoi kościół p.w. Św. Michała Archanioła przy
            Głębockiej (bo o nim tu mowa), był zwykłą podwarszawska wiochą, za najstarszy
            kościół praski uchodził kościół p.w. MB Loretańskiej na Ratuszowej, niedaleko ZOO.
            Z drewnianym kościółkiem łączona jest postać królowej Bony, zaś z XVII wiecznym
            kościołem na Ratuszowej, postać króla Zygmunta III Wazy, który w 1617 roku
            osobiście wmurował kamień węgielny pod jego budowę.
            Architektoniczną perełkę, jaką jest bez watpienia drewniany kościółek, odkryłem
            dopiero dwa lata temu podczas rowerowej wycieczki po Lewandowie. Byłbym rad
            zrobić to powtórnie w miłym towarzystwie forumowiczów.
            • Gość: Chaladia Re: Osiedle Brzeziny IP: 212.69.73.* 01.11.01, 23:11
              Z całym szcunkiem dla kościoła na Nowym Mieście. Z 1411 roku to tam jest
              kawałek muru zachowany bez tynku. Reszta to przebudowy i odbudowy.
              A na Kątach można się spotkać, czemu nie?
              • beata_ Re: Osiedle Brzeziny 02.11.01, 18:19
                Hej, hej - a co wy licytowac będziecie który kościół starszy i ile go jest?:-))
                Chaladio, czy Kąty to to miejsce, gdzie kościółek drewniany stoi, czy też coś
                przeoczyłam? Przyznaję bez bicia, że stron tamtych nie znam - rowerkowa wyprawa
                rzeczywiście ze wszech miar wskazana:-)
                • sloggi Re: Osiedle Brzeziny 02.11.01, 19:08
                  Czy ktoś zadał pytanie który jest w Wawie najstarszy ?
                  Zresztą Lewandów jest w granicach Warszawy od 1977 r. - więc o czym tu mówić.
                  A urok tego kościoła p.w. św.Michała Archanioła jest fantastyczny - to trzeba
                  zobaczyć, bo opisać ciężko
                • chaladia Re: Osiedle Brzeziny 02.11.01, 19:08
                  Jadąc od Carrefoura Głębocką przejeżdżasz przez wiadukt, mijasz po prawej
                  Osiedle w budowie, potem prosto około pół kilometra przez popegeerowskie bloki
                  i trochę zabudowań tzw. "prywatnej inicjatywy", jaieś hurtownie, impregnacja
                  drewna, ogrodzenia itp., potem są po lewej i po prawej bardzo sympatyczne
                  mikroosiedla domków jednorodzinnych wciąż w budowie i przy znaku ogranicznia
                  prędkości do 40 km/godz. jest po lewej modrzewiowy kościółek jak z obrazka. Za
                  nim plebania w stylu neodworkowym, ale nie-kicz. Dalej - nieważne. W prawo do
                  Ząbek, gdzie po drodze kilka gargameli zapierających dech w piersiach, w lewo
                  do mnie. A te Kąty to niektórzy Kętami nazywają...
                  • sloggi Re: Osiedle Brzeziny 05.11.01, 17:33
                    Co ciekawe do 1977 były to Kąty Grodzkie, a dopiero w Warszawie okazały się
                    Grodziskimi.
                    • Gość: Chaladia Re: Osiedle Brzeziny IP: 212.69.73.* 05.11.01, 23:37
                      A ja pamiętam, jak jeździłem tamtędy rowerem nad Zalew Zegrzyński i połowa
                      chałup była słomą kryta...
                      • sloggi Re: Osiedle Brzeziny 06.11.01, 21:53
                        A ja pmiętam jak puścili 145 bis na Kąty i kierowca na gęsi trąbił.
                        • chaladia Re: Osiedle Brzeziny 06.11.01, 22:44
                          Dwa miesiące temu w Kątach od północnej strony latał po ulicy wolno koń bez
                          uzdy, a rolnik postępowy zataczając sie pod wpływem wody sodowej nie mógł go
                          złapać. Zatrzymałem samochód i czekałem co będzie. Koń przeleciał obok, a
                          rolnik bęc! mi na maskę... Wypadek osobliwy: pieszy wpadł na samochód stojący
                          na środku ulicy. Dobrze, że mi nic nie wgniótł!
                          • beata_ Re: Osiedle Brzeziny 06.11.01, 22:53
                            Miętki był - jak to po wodzie sodowej:-)))
                            • Gość: palker Re: Osiedle Brzeziny IP: *.waw-mec.dialup-ppp.ids.pl 06.11.01, 23:00
                              beata_ napisał(a):

> Miętki był - jak to po wodzie sodowej:-)))

No i nie miał widać końskiego zdrowia
                          • Gość: pp Re: Osiedle Brzeziny IP: 217.99.1.* 13.11.01, 22:31
                            A my widzieliśmy tam całe stado bezpańskich koni biegnących przez ulicę w
                            ostatnią sobotę
                            • beata_ Re: Osiedle Brzeziny 13.11.01, 22:53
                              A bezpańskich rolników po wodzie sodowej z nimi nie było?:-)
                              • Gość: maksina Re: Osiedle Brzeziny IP: *.ipt.aol.com 25.11.01, 02:04
                                A co beda budowac na zwalce ? moze trase alpejska,duch Romano bedzie kibicowal.
                                • sloggi Re: Osiedle Brzeziny 25.11.01, 02:35
                                  Tam na być stok narciarski - jak go zrobią, to chyba padnę ze śmiechu.
                                  Zamiast letniego Aqua Parku - sporty zimowe :)
                                  • Gość: maksik Re: Osiedle Brzeziny IP: *.ipt.aol.com 25.11.01, 19:40
                                    Zimowa Olimpiada Brzeziny 2006. Prawda ze brzmi to wspaniale.
    • chaladia Re: Osiedle Brzeziny 25.11.01, 23:13
      A propos Brzezin.
      Już o tym wspominałem na DuPSI. Za Brzezinami i za Kościókiem, około pół
      kilometra w prawo w stronę Marek ktoś buduje konkurencyjne osiedle, prawie w
      takiej samej koncepcji. Z mniejszą pompą, ale dość sprawnie. Ciekaw jestem, czy
      jest na Forum jakiś przyszły mieszkaniec tamtego mini-osiedla. A może sam
      developer raczy się odezwać?
      Przy okazji. Coś mi kiedyś ktoś wspominał, że w ramach poprawy infrastruktury
      drogowej Centrum Głębocka miało zrobić pełną "koniczynkę" po stronie
      Białołęckiej Trasy "T". Umożliwiałoby to bezkolizyjny wjazd na Głębocką z Trasy
      w stronę Centrum. Dla takiej wielkiej inwestycji te dwieście metrów
      jednopasmówki to byłby "pryszcz", ale jakoś się nie zdobyli na to. Szkoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka