Dodaj do ulubionych

Pomoc dla zwalnianych hutników

20.05.13, 21:40
www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/stanowisko-w-sprawie-sytuacji-huty-1
Bardzo to wszystko piękne, tylko dla kogoś, kto tak jak ja i setki moich znajomych z Huty może stracić pracę za miesiąc lub dwa, "nowa perspektywa finansowa na lata 2014-2020" nie jest pocieszeniem.

Myślę, że Gazeta mogłaby poprosić kompetentne osoby z ZUS-u, Urzędu Pracy, Urzędu Skarbowego o cykl wypowiedzi, które mogą być pomocne zwalnianym, lub zwalniającym się pracownikom.

Przedstawiciele firmy konsultingowej na spotkaniach mówili ogólnie o programach unijnych – co to jest, czym to się je, jak pomogły pracownikom innych zakładów w podobnej sytuacji, tego się nie dowiedzieliśmy. Urząd Pracy mógłby nam to przybliżyć.

Pracownicy ZUS-u na konkretnych przykładach mogliby wyjaśnić różnice między emeryturą pomostową, świadczeniem przedemerytalnym i wcześniejszą emeryturą. Jak wpływa przynależność do II filara na możliwość przejścia np. na świadczenie przedemerytalne. Czy można zrezygnować z II filara?

Urzędnicy ze skarbówki mogliby odpowiedzieć, jak rozliczyć podatek od kilkunastu pensji, żeby nie wejść w wyższy próg podatkowy.

Zaczynają się rozmowy indywidualne, po których trzeba podjąć trudną, życiową decyzję. Czasu zostało niewiele, już nawet nie półtora miesiąca.

A może Wyborcza dorzuci do swoich stron jakiś dodatek z najważniejszymi informacjami?
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.42.0.154.alfanet24.pl 20.05.13, 21:48
      Masz rację, poruszasz ważne kwestie. Ty i Twoi koledzy możecie czuć się zaszczuci tymi "informacjami".
      Dlatego albo Gazeta albo związki zawodowe powinny szybko zawołać kogoś z ZUS i US żeby Ci ludzie rozwiali wszystkie Wasze wątpliwości.
    • Gość: gra Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 07:36
      Czy będzie pomoc dla zwalnianych nauczycieli....!???
      • Gość: Ja Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 07:41
        Wszyscy równi!! Pomoc dla wszystkich zwalnianych!!
    • Gość: opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: 212.87.244.* 21.05.13, 14:12
      CO TO ZA bełkot??????

Pracownicy z Huty mieli 10letni okres ochronny pracy. I on właśnie się kończy.
      Żaden inwestor nie chciał Wam dać pakietu ochronnego- bo niby dlaczego???? Kapitalizm jest!

Budżet Państwa utrzymują firmy średnie i małe (ale prywatne) tam o okresach ochronnych i o pensjach hutniczych nikt nie marzy!!!!

Przebranżowić się nie chciało przez 10lat??? Odprawy weźmiecie???

W pryatnej firmie dostajesz kopa w d...pę i nikt nie rozdziera szat.

Witamy w kapitalizmie!... z resztą jak obywatel ciągle wyciąga rękę do Państwa a Pństwo mu wciska moje pieniądze z podatków to to jest socjalizm!!!!!
    • opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 21.05.13, 14:26
      A takie masz wybory- czy pomostówkę, czy kapitałowo na emeryturkę.

Trzeba było o tym myśleć jak się siedziało na chronionym stanowisku przez 10LAT. Zapamiętaj sobie, że w prywatnych firmach nie ma takiej laby jak w tej Twojej Hucie!. Czemu ma Ci ktoś pomagać skoro Twoje stanowisko od 15 lat jest deficytowe, a zarabiasz ze 2 razy więcej ode mnie?
      To nie KOMUNA! Na bruk i radź sobie człowieku. Jeszcze Ci będę musiał wysoką emeryturę zapłacić.

Pamiętam wypowiedź 5 lat temu. Jakiś tam prezes Huty mówił: "Ja wiem, że większość pracowników biurowych na Hucie siedzi na czatach i nic nie robi. Ale nic nie poradzę mają okres ochronny, a przebranżowić się nie chcą. Zmienić stanowiska pracy nie chcą... itd"

Czemu UrządPracy ma Ci pomagać w specjalny sposób? Jesteś lepszy ode mnie i innych, którzy pracują w prywatnych firmach? DO mojej pensji nikt nie dopłaca. Deputatów nie dostaje. Wycieczek także. Miałeś na to 10 lat- by poszukać normalnej uczciwej pracy.

Czemu Hutnik i Górnik, nauczyciel i cała budżetówka wyciąga rękę po moje??!!! Okradacie uczciwych obywateli- nie ma różnicy między złodziejem, który wyciąga portfel z kieszeni a "utrzymankami z budżetu", którzy robią to pośrednio!
      • Gość: Obywatel X Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.free.aero2.net.pl 21.05.13, 15:11
        Popieram w pełni wypowiedź mojego przedmówcy!
        Ja też jestem pracownikiem prywatnej firmy, a właściwie nim byłem, bo tydzień temu dostałem wypowiedzenie i tu uwaga aż JEDNOMIESIĘCZNE.
        Niech nikt z huty nie płacze, że mu źle i boi się "wejść" w prawdziwy współczesny rynek pracy.
        Ja nie dostanę żadnej odprawy, choć w firmie tej pracuję grubo ponad dwa lata (teoretycznie powinna mi się należeć 2-miesięczna), bo pracodawca obchodzi w banalny sposób moje prawo, zatrudniając całą produkcję przez agencję pracy tymczasowej (ponad sto osób).
        Bezpośrednio zatrudnia kilkunastu pracowników biurowych (czyli w majestacie popapranych przepisów zatrudniając mniej niż 20 osób jest on zwolniony z wypłaty odpraw).
        CHORE, ale prawdziwe!!!!!!
        I co ja mam dopiero powiedzieć panie hutniku mając na utrzymaniu rodzinę?????????????

KONIEC PRZYWILEJÓW Z MOICH PODATKÓW.
        • Gość: ping-pong Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.xdsl.centertel.pl 21.05.13, 17:10
          Racja......ja kilka lat prowadziłem działalnośc,zamknałem z braku zamówień i nikt mnie nie pocieszał kilkoma pensjami na odprawe.....prace znalazłem bo nie boje sie pracy i nigdy nie byłem przytwierdzony do jednej ciepłej posadki i pensji......-dadzą sobie rade....jak my wszyscy
          • Gość: Szczepan Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.net.stream.pl 21.05.13, 17:33
            pewnie że sobie dadzą radę :) pomyślcie za to ile firm innych niż huta było napędzanych zarówno przez sam zakład jak i ludzi wydających wypłaty należące do jednych z najwyższych w Czestochowie ? pomyśleliście ? to lepiej pomyśleć niż kwiczeć jakby wam żal tyłki zbytnio zacisnął :) to są prawa które OBOWIĄZUJĄ do roku 2015 i im się należą, jestem po stronie hutników, a pracodawca propozycje modyfikacji tych PRAW powinien zacząć wprowadzać znacznie znacznie wcześniej skoro miał kłopoty, a nie w sposób nagłego grożenia bankructwem, grożenia w większości starszym ludziom, którzy tam przepracowali całe swoje życie i trochę zdrowia tam zostawili
            • Gość: ja cię kręcę Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 21:13
              Same mądre głowy ,jak opus 812.Sam się chłopie przekwalifikuj .Ma emeryturę jeszcze za komuny .Bo władzę utrwalał.Merkel hut i stoczni swoich nie rozwala.Tam związki silne.Nikt mi nie fiknie.U nas garnuszku władzy jadą i udają niezależne.Pracy nie ma lub za grosze .Młody ma przesrane,a co dopiero stary.Który ma tyrać do 67.Ludzie jak nie wyjdą na ulicę i nie pogonią tę bandę .To będą cierpieć.A mądre głowy co się ciągle wypowiadają na temat kościoła radzą :.Mądre głowy dobre rady ,to sobie każdy w kiosku kupi.
              • Gość: warto było ? Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 21.05.13, 23:36
                zgoda buduje, niezgoda rujnuje. Było do przewidzenia.
              • opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 22.05.13, 09:30
                Huty i stocznie w Polsce 'rozwalają" pracownicy. Czemu w FSO nie inwestował VW? Bo pracownicy chcieli okresu ochronnego- minimum 5lat. Czemu Huty Cz-wa nikt nie chce? Bo było dokładnie tak samo. Okres ochronny, socjal dla rodziny, wakacje sponsorowane i pensja 4tys. A z żadnej Huty w Polsce nie wychodzi blacha nadająca się bezpośrednio do produkcji (np. pod rynek motoryzacyjny)- tylko półprodukt, na którym podwykonawca zarobi.

Zakładasz ciągle, że ktoś na Twoją emeryturkę będzie robił. Założenie wypłaty i opłacania emerytur w Polsce wzięła się z czasów kiedy przyrost obywatela w kraju rósł a nie spadał. Więc ciągle oglądanie się za siebie niczego nie daje. Podnoszenie wieku emerytalnego bez zmiany założenia systemu doprowadzi tylko do tego, że się do emerytury nie dożyje a świadczenie będzie wypłacane krócej.
                UE idzie w stronę socjalizmu i gosp. centralnej. Komunizm się skończył a przywileje niektórych grup społecznych zostały. Żołnierz w dzisiejszych czasach nie wytwarza żadnego dobra, a świadczenie emerytalne może pobierać w sile wieku i jednocześnie pracować na 100% zatrudnienia w prywatnej firmie.

Podsumowując zamiast pozostawić dziki kapitalizm z lat 90-tych Państwa zaczęła kłaść łapę na poszczególnych sektorach. Więc komuna się skończyła o tyle, że można wyjechać za granicę- co wiele osób robi, a socjalizm dla grup związkowych związanych z kapitałem państwowym pozostał- i tylko o to chodziło pokoleniu styropianiarzy z Solidarności. O zachowanie status quo.

Przykład: Każdy podatnik musiał się złożyć na kopalnie, które były w stanie agonalnym (lata 90te)- by utrzymać miejsca pracy (+ odprawy dla górnika by nigdy nie pracował w górnictwie). Teraz kiedy węgiel jest w cenie nie oddają nam pieniędzy. W Polsce sztucznie zawyża się np. cenę gazu (najwyższa w tej części europy) by gaz nie stał się konkurencją dla mniej wydajnego i mniej ekologicznego węgla. Dzieje się tak dlatego, że w Polsce kapitalizmu nie ma. Rynek sam się nie reguluje robi to nieudolnie Państwo na szkodę sektora prywatnego, który jako jedyny wpłaca do budżetu jakieś pieniądze.

Ludzie PRL indoktrynował umysły 40lat! Widać udało się skoro od biedaka po bogacza każdy wyciąga ręce do Państwa i woła: dajcie, zróbcie coś, pomóżcie.
                • Gość: AAA Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.13, 10:44
                  Akurat VW wiedział że polaczków skodą podbije. Już hitler chciał mieć skodę i ją zdobył. Także tutaj to raczej zadziałały tradycyjne ciągoty i chore uzależnienie Polaków od niemieckiej motoryzacji .......
                • Gość: AAA Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.13, 10:52
                  Z resztą masz rację ...... polski węgiel opłaca się dowozić max do Łodzi .... dalej już opłaca się sprowadzać z Chin (sic!). To jest właśnie ekonomia niesprywatyzowanych branż i ich lobby. To że Tusk zlikwidował te stocznie to był strzał w 10-tkę bo każdy statystyczny Polak dopłacał do nich ok. 300zł - czy to niemowlak czy 90-letni dziadek. Niestety prywaciarz sobie da radę ale nieudaczny uprzywilejowany budżetówkowiec już niestety nie ......... czemu 20 lat temu było 90 tys. urzędników a teraz ponad 500 tys.??? po prawda jest taka że nikt nad tym nie panuje. A potem najlepiej normalnym ludziom przykręcać śrubę ...... podnosić podatki, Zus-y itd
                  • opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 22.05.13, 14:11
                    Jakbym siebie słuchał ;-)
                    • Gość: do opus 812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 19:40
                      Jaki ty głupi jesteś i nie masz zielonego pojęcia o względności gospodarki.Nie masz zielonego pojęcia o ludziach ,którzy ciężko harują .Nie masz zielonego pojęcia o bezrobociu .O nędzy i rozpaczy.Nie masz bo jesteś zielony ,czerwony lub z partii zwanej obywatelską<POciskasz takie bzdety i banały ,że głowa mała .Doktorku.
              • Gość: AAA Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.13, 10:37
                Merkel hut nie rozwala bo jeśli są to te co są na plusie ....... a nasze są na minusie. Więc papa. Ile chcecie żeby to was reszta społeczeństwa dopłacała???????? Prywaciarzowi nikt nie pomoże ale w sektorze publicznym święte krowy same ........... zwłaszcza górnicy!!!!!!!!
                • opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 22.05.13, 14:47
                  Generalnie Solidarność w latach 80-tych zapatrzona była na zachód: Regan i Thacher. Wałęsa sobie zdjęcia z Panią Thacher robił. Ale Thacher ograniczyła wpływy związków zawodowych! Ona i Regan wypuszczali policję konną na strajkujących. Pozamykali kopalnie i nierentowne sektory. Zabrali socjal i przestali dawać jakiekolwiek dopłaty. Tacher spieniężyła sektor publiczny- bo to nienormalne żeby rząd zarządzał spółkami jak ekonom na włościach. I przez 30lat UK z podupadającego Państwa znów stało się liderem europejskim.

Tylko kapitalizm... albo chce Ci się pracować, albo śpisz pod mostem. Nie przypadkiem najwyższą stopę życiową mają obywatele państw w których państwo zostawia wolność rynkową dla prywatnych inwestorów.

Sektory rentowne jak energetyka została sprzedana zachodnim inwestorom. A sektory nierentowne zostały na garnuszku państwa- czyli podatnika. Tak to jest jak państwo próbuje zarządzać wolnym rynkiem. Cierpi podatnik.
                  • Gość: do opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 19:45
                    Ty to z pracy piszesz te bzdety ,czy na wolnym siedzisz i pociskasz wypociny swoje.Niech ci zablokują kompa ,bo można oszaleć.
                    • opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 23.05.13, 09:22
                      Pracuję w prywatnej firmie i widać moje stanowisko jest rentowne bo patrzą na efekty mojej pracy. Nie schowam się na wielkim zakładzie za maszyną i nie dośpię dniówki w spokoju na 10-letnim okresie ochronnym.

Ale nie jest powiedziane, że nie zostanę zwolniony- piętno i presja w każdej Częstochowskiej prywatnej firmie.

Hutnicy macie okazję zobaczyć jak żyją ludzie bez socjalu, okresów ochronnych i za 1500zł ;-)
              • Gość: TYM do ja cię kręcę IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.13, 09:41
                a co jest złego przekwalifikować?? czytajac Ciebie sadze że zacierasz ręce żeby wyciagnąć jeszcze kase z naszych podatków,jak Ty spojrzysz osobą w twarz Tym którzy nieposiadali takiego okresu ochronnego ,tylko 1 miesiac i za brame jak Ty spojrzysz tym rodzinąę gdzie dwa tygodnie i fru za bramę.zapewne w całośćci jestes jakies tam wiary czętochowskiej!!!!ale dalmnie jesteście kwiożercy bałganiarze niepotrafiący nic ale to nic nowego sie nauczyć,To co że masz 60lat ,lub też gdzies w okolicach trzeba było skromnie żyć....hmmmm jesteście już nie ludzmi tylko barbarzyńcami tego miasta
    • angrusz1 A czy jest , czy była 22.05.13, 08:48
      pomoc dla zwalnianych nauczycieli ?
      • Gość: dosegela Re: A czy jest , czy była IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 19:58
        Czemu Wyborcza ma wyręczać kierownictow huty w akcji iinformacyjnej hutnicy mają "Głos Hutnika" -swoją gazetę. Gazeta to niech się przyjrzy ile tam jest związków zawodowcych, lei tam jest zatrunionych synów, córek starych działaczy. Żyli przez lata na garnach pracowników teraz maja ciepło i niby walczą o załoe. Czy w hucie jest jeszcze ktoś wierzy dzialaczom zz?
        A zwolnieni zawsze,moga zasilic szeregi Workera - pieczarki w Holandii, szparagi w Raichu, albo TRW w Cz-wie . O TRW nikt się nie troszczy choc tam od dawna wrze a zwolnienai są cały czas. I znów mamy podział na równych i równiejszych
        • Gość: Sara Re: A czy jest , czy była IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.13, 20:07
          Zgadza się, ale tylko pozornie. Problem w tym, że tu może trafić jednocześnie na rynek pracy 1500 osób (plus ich odprawy, które można w mieście wykorzystać i pobudzić lokalny rynek) albo 3000 osób (razy 3-4, bo trzeba liczyć jako rodziny) - i wtedy mamy nieciekawie, jeśli te 1500 chętnych się nie znajdzie. I będzie problem dla całego miasta, więc nie można być egoistą i udawać, że to nas nie dotyczy, ponieważ jeśli tak się stanie, dotknie to każdego z nas. Wiecie, ile firm powstało w okolicach huty? Ile bezpośrednio lub pośrednio współpracuje i zarabia na hucie i hutnikach? To będzie problem i cieszy fakt, że chociaż w tym przypadku panowie Matyjaszczyk i Balt ten problem widzą i chcą pomóc w jego rozwiązaniu, choćby w taki sposób, żeby jakoś ułatwić rozwiązanie tej kwestii.
          • Gość: krzysiu Jutro proszę udać się do MOPS IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 20:19
            Dla wszystkich zwalnianych w kolejności .Nauczycieli ,pracowników WORK ,uciśnionych ,prześladowanych przez księży ,strażników miejskich biorących łapówki.Oraz wszelakich innych.MOPS jutro będzie wydawał na łeb po zegarku złotym wartym 10 tyś ,oraz po samochodzie Volvo .I dodatkowo od Serafina 1000 zł na zagospodarowanie się.
        • segel Re: A czy jest , czy była 22.05.13, 21:48
          Nie jestem córką działacza, mam za soba 33 lata pracy i miałam to szczęście, że przez te lata pracowało mi się z fajnymi ludźmi, w dobrej atmosferze. Jestem być może w trochę lepszej sytuacji niż reszta hutników, bo pracuję w Stalowni, która może zostanie sprzedana i moje i moich kolegów miejsca pracy będą uratowane, bo kupi nas np. Alchemia.

Przykra jest świadomość, że znajomi, z którymi od lat pracuję, będą musieli odejść, a nie każdy bedzie miał siłę zbierac pieczarkilub szparagi.
          Każdy broni się, jak może, ja akurat próbuję pomoc moim znajomym w zdobyciu wiedzy, która może im się przydać. Mnie akurat ta wiedza na nic, bo nic mnie nie łapie, jeśli mnie zwolnią. Do emerytury zostało mi jeszcze 10 lat.
          Kupno Stalowni jest wariantem optymistycznym, który też może nie wypalić i w wieku 53 lat będę w Częstochowie szukać pracy - czarno to widzę. Podobno średnia wieku w Hucie to właśnie około 53 lata.
    • Gość: hutnik Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.13, 21:05
      Do wszystkich kretynów i psów ogrodnika którzy mają jeden zwój mózgu więcej od kury bo chodzą po domu i nie srają na dywan a myślenie sprawia im Ból ISD CZĘSTOCHOWA JEST PRYWATNĄ FIRMĄ tak jak reszta hut w Polsce.
      • Gość: p Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: 212.87.246.* 22.05.13, 23:21
        to dlaczego prywatnej firmie ma pomagać rząd?
        Niech to zrobią akcjonariusze.
      • opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 23.05.13, 09:15
        No to radź sobie człowieku. Bo chyba zapomniałeś jaki jest tytuł posta. "POMOC DLA ZWALNIANYCH blablabla..." Tak Wam się pomoc należy jak każdej prywatnej firmie- żadna.
        • Gość: hutnik Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 18:45
          opus812 Bóg dał ci mózg ale zapomniał pofałdować.Huta jest firmą prywatną która dała 10 letni pakiet ochronny co się chwali. Po drugie huta nic od państwa nie dostała i nie dostanie.Pomoc finansowa dla zwalnianych będzie pochodziła ze sprzedaży stalowni czyli części majątku huty.MYŚLENIE SPRAWIA CI BÓL.
          • Gość: <do chutnika Re: Pomoc dla zwalnianych hutników IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 18:56
            a w jakim to żyjemy kraju? Michnika -anioła?
          • segel Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 02.06.13, 22:50
            Nawet niekoniecznie ze sprzedaży Stalowni, bo tłumaczą nam, że kasa dla zwalnianych będzie, niezależnie od tego, czy Stalownię zamkną, czy sprzedadzą.
          • opus812 Re: Pomoc dla zwalnianych hutników 03.06.13, 08:43
            Może i myślenie sprawia mi ból, ale czytanie mnie nie boli. Przeczytaj pierwszy post osoby, która zaczęła dyskusję. Ja odnoszę się do tego. Emerytury jak na razie wypłacane są z budżetu państwa a nie z wypracowanych dóbr konkretnego pracownika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka