Dodaj do ulubionych

dawne kwadraty

26.11.13, 19:57
Po dosc długiej nieobecnosci w Czestochowie stwierdzam brak całkowitego miejca do spotkan jakie były kwadraty ,obecnie nie ma nawet pożądnych ławeczek tylko jakies połamane az strach na nich usiąść,inne domy handlowe ładnie juz oswietlone ,brawo dla Społem wygląd nie do poznanie sprzed lat ,panie M brakło kasy na rozbudowę i wystrój swiąteczny
Obserwuj wątek
    • komicznee Re: dawne kwadraty 26.11.13, 20:04
      Kwadraty to były dobre ale w latach 90 ;)
      Oj spędziło sie na nich kupe czasu ( panki,metale,hipisi,dzieci kwiaty)
      Obalało sie piwko ( tak,tak nie było prohibicji) rozmawiało i chłodziło ( była fontanna)
      To były piekne czasy jak były kwadraty !!!
      • 5andrzejm Re: dawne kwadraty 30.11.13, 23:49
        właśnie-a propo's kwadratów:
        pamiętam,jak pod koniec lat 90-tych miałem się spotkać ze znajomą aby coś przekazać i sam zaproponowałem aby spotkać się koło Megasamu.Znajoma potwierdziła mówiąc "to ok koło Megasamu na kwadratach". Nie chcąc być uznanym za niedoinformowanego przytaknąłem,a wtedy nie wiedziałem że teren wokół Megasamu nazywany był potocznie Kwadratami.
        I właściwie do dziś nie wiem dlaczego to miejsce wokół Megasamu koło przystanku tramwajowego nazywano kwadratami (czy to od kształtu płytek chodnikowych?)...
        • 1ot Re: dawne kwadraty 01.12.13, 00:17
          Pewności nie mam, ale chyba stąd, że przed Megasamem były kiedyś takie kwadratowe klomby (?), nie tyle ukwiecone co tłumnie obsiadywane.
          To jeden z tych cudów na baaardzo starym zdjęciu:
          galeria.apczewa.nazwa.pl/ulice-czestochowy-w-prl-u/943bc40edcab9674322b7cf32c564198.jpg.php
          • qq.44 Re: dawne kwadraty 01.12.13, 00:45
            Racja, chodziło o te Gierkowskie klomby na których się siadało.
      • mama_lidia Re: dawne kwadraty 02.12.13, 16:24
        Mogły zostać bo miały swój styl. Teraz w modzie place typu lotnisko dla gołębi, tam nawet nie ma gdzie usiąść, bo te ławeczki to porażka. Na kwadratach było siedzenie i zieleń, teraz jest nijak.
        • fanciu Re: dawne kwadraty 02.12.13, 16:48
          mama_lidia masz racje ,te ławeczki totalne dziadostwo , połamane i brudne niech sobie właściciel kwadratów śiądzie na nich i podświetli drzewka latarką bo widac go nie stac na lampki przynajmniej bedzie pozytek i ładniej sie zrobi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka