Dodaj do ulubionych

Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą dz...

• Gość: Marta tablica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 13:41
      To hańba, że taka tablica szpeci nasze miasto, na wysypisko z nią !!!!!!!!
      • Gość: xx Re: tablica IP: *.icis.pcz.pl 26.08.04, 22:18
        Ciekawe ile masz lat i co zrobilas dobrego dla miasta i Polski, ze tak
        kategorycznie wypowiadasz sie o innych ktorzy jednak poniesli smierc z rak
        okupantow ?
        • mmaly Re: tablica 26.08.04, 22:25

> co zrobilas dobrego

Sorry, że znowu ja, ale jakoś tak nie mogę się pogodzić z tym, że szufladkujemy facetów, o których nic nie wiemy poza ich przynależnością partyjną.
          Słuchajcie, dzisiaj szedłem pod szczytem w czasie mszy. W rogu placu przylegającym do Parku Staszica stała grupa skinów z wielkim transparentem "Młodzież Wszechpolska - Polska Bogiem silna". Mieli na rękawach swastyki, na plecakach napisy "Jude raus" itp. To mi bardzo obca ideologia. Niezrozumiałe jest dla mnie i to, że Kościół oficjalnie nie potępia takich postaw, ba, niektórzy częstochowscy proboszczowie wręcz uwazają się za kapelanów skinów, ale nie o to tu chodzi.
          Otóż gdyby dziś pod szczytem spadł meteor i zabił tych skinów, to nie miałbym nic przeciwko temu, by ktoś postawił tablicę z napisem "Tu zginęło kilkunastu młodych ludzi, którzy się właśnie modlili". I w ogóle by mnie nie obchodziło, że oni mają porąbane w głowie i są skinami.
          • Gość: witek tablica tablicy nie równa ! IP: *.bis.czestochowa.pl 28.08.04, 20:29
            ludzie, czy wy nie rozróżniacie tablicy będącej zwykłym zarejestrowaniem faktu
            historycznego, od tablicy która powstała, nie po to aby udokumentować jakieś
            zdarzenie, ale w celu uhonorowania zdrajców??!!. No bo jak można nazwać facetów
            którzy należeli do partii założonej przez Stalina, realizującej jego rozkazy na
            ziemiach polskich !?
            • Gość: xx Re: tablica tablicy nie równa ! IP: *.icis.pcz.pl 29.08.04, 00:22
              Wtedy to nie bylo takie oczywiste.

Dzisiaj rozmawialem z tzw. synem pulku. Walczyl w AK a potem
              w formacji ktora sie nazywala Ludowe Wojsko Polskie.

Tamci tez byli Polakami i tez pewnie ginac mysleli o wolnej Polsce.

• Gość: anima animal Re: tablica tablicy nie równa ! IP: *.d2.club-internet.fr 29.08.04, 00:52
                wojna...
                przychodzi kolega konspirator
                potrzeba chetnych do walki
                nie tylko o wyzwolenie ojczyzny spod hitlerowskiego okupanta
                lecz takze o wyzwolenie ludzi swiata spod ucisku posiadaczy ziemi , fabryk, sklepow

mam tyle lat co srednia wieku umieszczonych na Tablicy poleglych

wyksztalcenie:

niepelne podstawowe
                owszem kradne wegiel z nazistowskich wagonow, ale przy przesluchaniu nie
                wytrzymuje i mowie
                tak jestem zwiazany z PPR...

reszta to kula w leb

przy zupelnym braku swiadomosci

o co tu chodzi

bo przeciez ja tylko walcze o wolna Polske

zwrocmy delikatnie uwage, ze Ci Tam Polegli nie byli akurat funkcjonariuszami
                urzedu bezpieczenstwa, ani tez swiadomymi agentami Stalina...
                • Gość: anima animal historia potrzebuje wyobrazenia IP: *.d2.club-internet.fr 29.08.04, 01:03
                  Nasz Marszalek, ginie zanim zmienia przystanek tramwajowy z lewego na swoj wlasny

jest tablica pamiatkowa

trzeba ja koniecznie usunac

byl tylko i wylacznie lewacka s...a

historia jednak potrzebuje wyobrazenia, nawet po to, aby subtelnie zauwazyc, sie
                  subtelnie powtarza i powtarzac sie bedzie
        • Gość: Wlodek Re: tablica IP: *.vf.shawcable.net 29.08.04, 03:46
          > Ciekawe ile masz lat

- A co to ma do rzeczy? Wszystko jedno czy ma 15, czy 70 ...

i co zrobilas dobrego dla miasta i Polski,

- Cale szczescie, ze nareszcie nadeszly takie czasy, ze kazdy robiac dobrze
          sobie. Moze robic dobrze dla Ojczyzny. Oczywiscie jesli sobie robi dobrze nie
          lamiac praw panstwa i nie nadeptujac na odciski wspolobywateli.
          Komunisci troszczyli sie o wszystkich i teraz mamy tego skutki...

> ze tak kategorycznie wypowiadasz sie o innych ktorzy jednak poniesli smierc z
          rak okupantow ?

Ja wiem, ze to trudno pojac, ze czlonkowie ppr-u byli wspolnikami okupantow.
          Moze nie ci szeregowi ale ich bezposredni zwierzchnicy napewno.
          Jednego z nich zrobiono patronem placu Daszynskiego. Pamietasz jak mu bylo???
          I kto go wykonczyl?
          W koncu to Adolf z Josipem sie dogadali i zaraz bedzie rocznica tej zmowy.
          Chcialbym Ci tez uprzejmie przypomniec, ze wtedy kiedy bahnschutze strzelali do
          ppr=owcow kradnacych wegiel z wagonow, to istnialo legalne panstwo i legalny
          rzad RP. To tez taki drobny drobiazg.
          Stalinowcy sie tym nie przejmowali z urzedu, ale tyle to chyba wypadalo by
          wiedziec zanim zacznie sie wylewac zale na mlodziez i zanim zacznie sie
          przesluchiwac ...
          A co do okupantow, to do 41 to kto i co okupowal oprocz Adolfa?
          Pamietasz jeszcze?
          Czy o pamiatkowej tablicy dla folksdojczow tez juz pomyslales gdzie ja ustawic?
          Tez im sie nalezy.
          • Gość: xx Re: tablica IP: *.icis.pcz.pl 29.08.04, 13:42
            Twoje spojrzenie na niektore sprawy jest tak jednostronne ze dyskusja przestaje
            miec po prostu sens.

Pozdrawiam,

P.S. Na bazie moich Slaskich doswiadczen dobrze wiem jak zlozona sytuacja
            mogla miec miejsce nawet z folksdojczami.
    • Gość: aa Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.d2.club-internet.fr 29.08.04, 01:21
      i jeszcze tylko dodam (wylaczajac sie zupelnie z dyskusji na tym Szanownym Forum
      w tym temacie)

opinie pana Jarka Kapsy, ktorego tragiczny zyciorys jest mi znany z okresu stanu
      wojennego.

i na tym ta sprawe szlachetnie zamkne.

Bo jesli Pan Kapsa wypowiada sie w tym czy innym rozliczeniwowym temacie, to ja
      Wam wszystkim potwierdzam, malo kto ma prawo szafowac sobie Jego opinia.

Pozdrawiam

Anima Animal
      • Gość: Wlodek Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.vf.shawcable.net 29.08.04, 03:48
        A Animal czy Ty mozesz to samo o Kapsie jeszcze raz?
        Tylko z sensem i zrozumiale, zeby bylo wiadomo o co ci chodzi, to to cus*
        metnie ci wyszlo.
        A ja tlumacza pod reka nie mam
        • Gość: xx Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.icis.pcz.pl 29.08.04, 13:44
          Wypowiedz Kapsy jest w artykule - wystarczy go przeczytac.
          • mmaly Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą 29.08.04, 19:09
            Włodek,
            ja Cię mam za bardzo mądrego człowieka. Dziwię się, że taki mądry człowiek tak nieuwaznie czyta, co inni piszą.
            • Gość: Wlodek Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.vf.shawcable.net 30.08.04, 02:12
              mmaly napisał:

> Włodek,
              > ja Cię mam za bardzo mądrego człowieka.
              - Juz sie zaczewienilem ..... :)))
              Ale nie wbijaj mnie w pasy. Ja sie ciagle ucze...
              Wczoraj np nauczylem sie, ze Gierek byl zbawca NARODU, a przez tyle
              gierkowszczyzny tego nie wiedzialem.

Dziwię się, że taki mądry człowiek tak
              > nieuwaznie czyta, co inni piszą :))))

- Jak bedziesz ciut wiekszy, to zrozumiesz.
              Z latami to tak czasem sie robi...
              Ja to jeszcze nic. Ale sa tacy co maja tak od urodzenia, albo jeszcze gorzej -
              wcale nie czytaja????
              malo tego! Zdarza mi sie kompletnie nie rozumiec tego co pisza niektorzy inni.
              Szczegolnie o tablicach godnych ...niepamieci.
              • mmaly Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą 30.08.04, 14:24

> Szczegolnie o tablicach godnych ...niepamieci.

No to o niej ... nie pamiętajmy.
                I niech sobie tam stoi. Nikt na niej kwiatów składać nie musi, jak nie chce.
                Znalazłeś bardzo trafne rozwiązanie.
                • Gość: kloss Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.bis.czestochowa.pl 30.08.04, 18:57
                  stać ta tablica nie będzie przez jakichs kilku pogrobowcow komunizmu
                  • Gość: kloss ppr=zdrajcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:18
                    hej, wy obrońcy tej szmatławej tablicy, będącej wątpliwym ozdobnikiem naszego
                    miasta, uważacie ze pomniki i tablice postawione przez nazistów tez nalezało
                    zachować ???, a może pomnik cara przed Jasną Górą tez????
          • Gość: Wlodek Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.vf.shawcable.net 30.08.04, 01:59

> Wypowiedz Kapsy jest w artykule - wystarczy go przeczytac.

To moze bylbys tak uprzejmy i podal link.
            To co pisal kolega jest raczej artystyczna wizja na temat, niz informacja w
            temacie.
            Z gory dziekuje.
            Wlodek
          • Gość: Wlodek Re: Jaka przyszłość czeka tablicę .. IP: *.vf.shawcable.net 30.08.04, 02:32
            Gość portalu: xx napisał(a):

> Wypowiedz Kapsy jest w artykule - wystarczy go przeczytac.

- Wypowiedz Kapsy faktycznie jest w tekscie.
            Nie bardzo moglem jednak wymiarkowac o co chodzi koledze artyscie aa.
            Tym nie mniej to jest jego [ Kapsy} opinia i ja nie musze sie z nim zgadzac w
            tej sprawie. Tak jak i Ty ze mna.
            Tym bardziej, ze on teraz jest na urzedniczym stolku i musi sie wypowiadac
            oglednie w sprawach lezacych lewicy na sercu...
            Nie jest wiec niezaleznym autorytetem w sprawie.

• Gość: Patriotka Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.kulczyktradex.com.pl 30.08.04, 11:05
      To tak samo pokręcony pomysł jak zmiana ulicy z 16-go stycznia na Kiedrzyńską,
      to tak jakby Częstochowa była wyzwolona niesłusznie. W Warszawie czy innych
      miastach są ulice upamiętniające datę wyzwolenia, a u nas nie. Chochriakow
      wyzwolił Częstochowę, ocalił w pewnym sensie Jasną Górę, ale co tam ,też już
      nikt nie będzie pamiętał, był też sobie fajny czołg-atrakcja dla dzieci
      niebywała- ale to tez wspomnienie.Całe szczęście że młodzi historycy nie chcą
      (jeszcze)zrównywać grobów żołnierzy radzieckich na Kulach, a propos Kąkielowie
      też tam leżą. Trzeba się mocno puknąć w czółko zanim wyskoczy sie z takim
      pomysłem, jak wyrywanie tablicy upamiętniającej śmierć z rąk hitlerowców.
      Młody historyk - młody faszysta!!!
      • mmaly Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą 30.08.04, 14:38
        > To tak samo pokręcony pomysł jak zmiana ulicy z 16-go stycznia na Kiedrzyńską,

W tym przypadku to akurat powrót do nazwy historycznej.
        Co nie zmienia faktu, że mamy jako Częstochowianie pokopane w głowach, skoro musimy ciągle zmieniać sobie nazwy bez powodu, jakbyśmy nie rozumieli, że w ten sposób wyrywamy miastu kawał historii.
        Czyż nie byłoby pięknie móc dzieciom dzisiaj tłumaczyć, dlaczego ulica Teatralna nazywa się Teatralna?
        Albo jaki to był absurd przywracać nazwę Piłsudskiego ulicy, która kiedyś nazywała się Dworcowa? Przecież Kolej Warszawsko - Wiedeńska (niestety zbudowana za carskich czasów, co niektórym bardzo przeszkadza) była jednym z głównych bodźców eksplozji miasta. Należy się jej ta ulica. Dodajmy, że gdy przywrócono nazwę Piłsudskiego "detronizując" Świerczewskiego, w Częstochowie przez krótki okres czasu były dwie ulice Piłsudskiego. Tak się bowiem spieszyliśmy z uhonorowaniem Piłsudskiego (niestety PPS, co niektórym też bardzo przeszkadza), że pierwotna nazwa ulicy Okulickiego to także Piłsudskiego.
        Nie szkoda pieniędzy na te zmiany?
        Gdyby pokolenia Częstochowian nie wydawały kasy na zmiany nazw ulic, to pewnie już dawno by nas było stać na przedłużenie Okulickiego do Wręczyckiej czy Obrońców Westerplatte do Wrocławskiej i Siweckiego. Rany, jakie dwie duże ulice dla nie byle jakich patronów!!!

> Chochriakow wyzwolił Częstochowę, ocalił w pewnym sensie Jasną Górę

I dlatego pewnie i jemu w Częstochowie kiedyś tą ulicę powinniśmy oddać. Patronów dla ulic jest mnóstwo.
        Tylko do cholery zróbmy nową ulicę i wtedy szukajmy jej nazwy.
    • Gość: Paweł śmierć zdrajcom ! IP: *.bis.czestochowa.pl 30.08.04, 18:48
      Ludzie którzy tęsknią za pomnikiem sowieckiego czołgu, ulicą Świerczewskiego są
      albo chorzy umysłowo albo skrajnie niedouczeni !
      • Gość: Wlodek Re: śmierć zdrajcom ! IP: *.vf.shawcable.net 30.08.04, 19:08
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Ludzie którzy tęsknią za pomnikiem sowieckiego czołgu, ulicą Świerczewskiego
        są albo chorzy umysłowo albo skrajnie niedouczeni !

Oni ich zwyczajnie przez wiele lat wielbili.
        Sporo bylo takich, ktorym partia zycie uratowala.
        Gdzie mogles z jedna klasa technikum, czy dwiema zawodowki byc WAZNA figura,
        ktorej sie malutkie ludziki z robollandu w pas klanialy.
        Dala prace w komitetach, w urzedach w ubecji, mogli sie wybic na uczelniach,
        zostac dyrektorami waznych instytucji....
        Haslo Nie matura lecz chec szczera zrobi z ciebie oficera bylo jednym z tych -
        kto wie czy nie jedynym- ktore sie komunistom udalo wprowadzic w zycie.
        To sie nie dziw ze tesknia za ppr-em, Gierkiem i jego dobrobytem.
        Na kartki dla ludu pracujacego i sklepy za zoltymi firankami dla wybranych.
        W firmie budzetowej gdzie zaczynalem prace zawodowa na poczatku dekady na
        jednego robotnika przypadalo ~ 05 papierpsuja, kiedy odchodzilem ten stosunek
        wygladal jak 5 do 1 robola.
        beda sie cieszyc, ze komuna zniknela?
        ps Ja ich tam bym nie zabijal,,,
        Ale staram sie przypominac pewne kawalki z przeszlosci.
        Bo sklerotykow cus" u nas dostatek.
        Malo tego jakby ich przybywalo,
      • mmaly Re: śmierć zdrajcom ! 30.08.04, 20:27

> Ludzie którzy tęsknią za pomnikiem sowieckiego czołgu, ulicą Świerczewskiego są
        >> albo chorzy umysłowo albo skrajnie niedouczeni !

A ludzie, którzy napisali powyższe nie umieją czytać, bo nie wiadomo gdzie się doczytali, że ktoś tęskni za ulicą Świerczewskiego.
        Swoją drogą bez względu na to, jak oceniami Sowietów, czołg Chochriakowa powinien mieć miejsce choćby w muzeum, a nie na złomie. Ludzie, którzy zrzucają pomniki z cokołów i wywożą je na złom to barbarzyńcy albo frustraci leczący w ten sposób swoje kompleksy, że wyżywają się na myślących inaczej albo przodkach.
        Proponuję idąc tym śladem zburzyć Koloseum. Wiecie, że tam lwy chrześcijan rozszarpywały? Ludzie, chorzy jesteście na nienawiść.
        Idźcie no trochę na miasto, poznajcie kogoś, uśmiechnijcie się.
        • mmaly Re: śmierć zdrajcom ! 30.08.04, 20:34
          O, jeszcze mi się przypomniało, że można by zburzyć resztki Muru Hadriana i Halę Ludową we Wrocławiu.
          I Politechnikę Częstochowską, wszystkie budynki po Gestapo - połowa ulicy Dąbrowskiego. O, jak się zrobi przestronnie i wesoło.
          Co by tu jeszcze rozwalić, Panowie, co by tu jeszcze rozwalić?
          • Gość: c Re: śmierć zdrajcom ! IP: *.com.pl 30.08.04, 21:09
            mmaly nie wiesz co rozwalic
            moim skromnyn zdaniem nalezalo by wyburzyc wszystko co zostalo zbudowane
            za PRL-u
            • mmaly Re: śmierć zdrajcom ! 30.08.04, 21:54
              Też dobry pomysł.
              Uroczo będzie.
              Można by wystąpić o jakieś dofinansowanie z Unii Europejskiej na demontaż tych wszystkich reliktów socjalizmu.
              No miodzio, miodzio.
              Uwielbiam ten wątek.
              • mmaly Re: śmierć zdrajcom ! 30.08.04, 22:03
                I wiecie co? Przecież Obrońców Westerplatte, Okulickiego, Świętego Krzysztofa, Szajnowicza-Iwanowa to ulice, które zaprojektowali komuniści. Więc chociaż zbudowaliśmy je już w III RP, to też należałoby je rozwalić, nie?
                No nie dobry pomysł?
                Zapomnieliśmy o tym, by na forum warszawskim przekonać ich do rozbiórki PKiN.
              • Gość: Wlodek Re: śmierć zdrajcom ! IP: *.vf.shawcable.net 31.08.04, 03:35
                mmaly! Ales sie porozpedzal...
                A moze tak zaczalbys odbudowywac to co rozwalili komunisci???
                Popatrz na stare zdjecia i zobacz ile ladnych kamienic zniknelo w Alejach.
                Taki naroznik Kosciuszki i Al.NMP i nastepny ANMP i Kilinskiego...
                A jak zobaczylbys jak wygladal plac Bieganskiego w kawalku przed ratuszem, to
                pewnie nie uwierzylbys, ze byl na prawde jednym z ladniejszych punktow w
                miescie. Nawet czolgista w towarzystwie przodownikow pracy niespecjalnie go
                szpecil...
                A jak juz my przy tych ulicach -smy, to wredni kapitalisci wymyslili taki glupi
                calkiem zwyczaj, ze najpierw buduja drogi z calym oporzadzeniem, a potem
                dopiero reszte. Ci ktorych tak chwalisz zawsze robili odwrotnie...
                Nie sadzisz, ze sa tego jakies przyczyny?
                - I jeszcze cus"
                Ten czolg, ktory tak Ci sie podobal, to nie byl czolg Chochriakowa....
                Wyciagnieto go z demobilu 6 pp na Zaciszu. Duzo tego zlomu tam stalo
                bezuzytecznie jeszcze tak z 15 -17 lat temu.
                Taki on zabytek jak te ppr-aki bohatery wojenne :)))
                • mmaly Re: śmierć zdrajcom ! 31.08.04, 08:57
                  Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> A moze tak zaczalbys odbudowywac to co rozwalili komunisci???

No Włodek Ty znowu czytasz nie rozumiejąc.
                  Mi właśnie o to chodzi, że po co w ogóle ciągle burzyć i burzyć?
                  Ja nie mogę wyjść z podziwu na przykład, jak mogło dojść do zburzenia pięknej rotundy z wystawy przemysłowej początku XX w, która stała w okolicach dzisiejszej Cepelii. Przecież to był niesamowicie okazały budynek, najpiękniejszy jaki po wystawie pozostał. Czemu go rozebrano?
                  I gdzie Ty się doczytałeś, że ja się zachwycam komunistami? Naprawdę, cholera, nie umiesz czytać.
                  Pozdrawiam,
                  • Gość: Paweł Do nieuków IP: 213.25.70.* 31.08.04, 11:45
                    przecież jasne że nie chodzi o wyburzanie wszystkiego co zostało wybudowane w
                    prl-u, ale o usunięcie pomników tablic itp. honorujących zdrajców, zaprzedane
                    sowietom organizacjie itd. Czy Wy tego na prawdę nie rozumiecie ?
                    • mmaly Re: Do nieuków 31.08.04, 14:04
                      > Czy Wy tego na prawdę nie rozumiecie ?

To Ty, Pawełku, nie rozumiesz, że nie wypada nazywać nieukami ludzi, którzy od Ciebie dużo więcej wiedzą i rozumieją. Nie mówię tu o sobie wcale, żeby było jasne.
                      • Gość: Paweł Do mmalego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 15:12
                        kogo np. masz na myśli, może tego "eksperta" z artykulu, jak dobrze pamiętam p.
                        Maślikowskiego?????, czy tych ekspertów, profesorów z czerwonymi
                        legitymacjami ????
                        • mmaly Re: Do mmalego 01.09.04, 15:40
                          Sorry, ale dyskusja polegająca na obrzucaniu inwektywami traci sens.
                          Wyłączam się.
                  • Gość: Wlodek Re: śmierć zdrajcom ! IP: *.vf.shawcable.net 01.09.04, 05:36
                    >
                    > No Włodek Ty znowu czytasz nie rozumiejąc.
                    > Mi właśnie o to chodzi, że po co w ogóle ciągle burzyć i burzyć?

No to moze zaczniemy od poczatku:))
                    A na poczatku byla tablica jaka towarzysze z ppr-u upstrzyli pewien plac.
                    I problemem jest co z tym fantem teraz zrobic?
                    Przerobic na spluwaczke? - pomysl moj.
                    Umiescic tam gdzie dwa Wanki -
                    W muzeumm czy zezlomowac.
                    Albo zostawic gdzie jest.
                    W dyskusji pojawilo sie kilka glosow wielbiacych posmiertnie upamietnionych...
                    I kilka wrecz przeciwnych.
                    Reszta to watki poboczne...

> I gdzie Ty się doczytałeś, że ja się zachwycam komunistami? Naprawdę,
                    cholera, nie umiesz czytać.

No to jeszcze raz wyraznie powiedz czy chcesz, zeby ta tablica szpecila plac,
                    czy nie? W ponad setce postow wyjasniono juz wszystkie za i przeciw.
                    • mmaly Re: śmierć zdrajcom ! 01.09.04, 11:13

> No to jeszcze raz wyraznie powiedz czy chcesz, zeby ta tablica szpecila plac,
                      > czy nie? W ponad setce postow wyjasniono juz wszystkie za i przeciw.

Nie chcę, żeby ktokolwiek wydawał pieniądze na demontaż tablicy, której istnienia nie zauważyłem, mimo że przez plac przechodzę często.
                      Treść tablicy, którą można znaleźć w artykule i którą ktoś w tym wątku powtórzył, jest zupełnie niekontrowersyjna.
                      Nie zachwycam się PPR-em, ale napisałem w tym wątku również, że chociaż nie zachwycam się Panem Romanem Giertychem, to gdyby ktoś postawił mu kiedyś tablicę, że w tym oto miejscu Pan Giertych założył coś tam, to byłbym przeciwny jej zdejmowaniu. Podobnie jak napisałem, że gdyby meteor zabił grupę skinów modlących się pod szczytem w trakcie nieudanej homilii prymasa - rasisty, też bym nie prostestował przeciwko tablicy upamiętaniającej ich śmierć, mimo że stali tam ze swastykami i napisami "Jude raus" na plecakach.
                      Po prostu umiem uszanować świętości innych ludzi.
                      A tablica nie jest ku czci PPR-u, tylko trzeba to umieć przeczytać.
                      Pozdrawiam i zapewniam, że nasze zdanie w ocenie historii wcale nie jest tak bardzo różne. Różnimy się w kwestii upamiętniania wydarzeń i zacierania śladów po nich.
                    • mmaly Re: śmierć zdrajcom ! 01.09.04, 11:21

> Umiescic tam gdzie dwa Wanki -
                      > W muzeumm

Z czystej ciekawości: gdzie jest Wańka?
                      W którym muzeum?
                      • Gość: Wlodek zlom tablicy ! IP: *.vf.shawcable.net 04.09.04, 22:00
                        > Z czystej ciekawości: gdzie jest Wańka?
                        > W którym muzeum?

O jejku!
                        mmaly! To zagraniczny czestochowianin ma Ci tlumaczyc, gdzie jest Twoje
                        ulubione dzielo "prof" Koniecznego paskudzace Plac Bieganskiego?
                        Tam gdzie byc powinno! Nawet w "Gazecie" wydawanej w Toronto bylo
                        zdjecie "czestochowskiego" soldata spoczywajacego na zlomowisku w odlewni
                        pomnikow w Gliwicach.
                        I przyznam sie ze sperparowalem do tego odpowiedni komentarz. Wlasnorecznie.

A przy okazji Wanki to pojawilo sie pare anegdot, ktorych zapewne nie znacie
                        boscie za mmale..

Czemu Wanka z pl bieganskiego mial wyciagnieta do gory reke?
                        - Bo wolal do tego drugiego z Nowotki
                        CHoc Szasza ... KIBLE znalazlem
                        ....
                        Czemu jak Wanke wiezli na plac, to mu reke przywiazali?
                        - Bo jechali kolo ...jubilera.
                        ....
                        I jeszcze byl taki wierszyk.

Siedzi sobie Wanka
                        na wyskim slupie
                        Glowe ma w kosciele,
                        a magistrat w dupie...

To w temacie Wanka.
                        • mmaly Re: zlom tablicy ! 11.09.04, 15:52

> mmaly! To zagraniczny czestochowianin ma Ci tlumaczyc, gdzie jest Twoje
                          > ulubione dzielo "prof" Koniecznego paskudzace Plac Bieganskiego?
                          > Tam gdzie byc powinno! Nawet w "Gazecie" wydawanej w Toronto bylo
                          > zdjecie "czestochowskiego" soldata spoczywajacego na zlomowisku w odlewni
                          > pomnikow w Gliwicach.

No właśnie mi o to chodziło Włodku, żebyś się przyznał do barbarzyństwa, jakie popierani przez Ciebie ludzie popełnili.
                          Ten pomnik został po długiej publicznej debacie zdjęty z cokołu i miał trafić na cmentarz Kule do kwatery żołnierzy radzieckich. Tymczasem został bestialsko zniszczony przez ludzi, dla których jego ideologiczna wymowa była przyczyną pustej nienawiści. Nie liczyło się dla nich to, że był to bez wątpienia jeden z najcenniejszych pod względem artystycznym pomników, jakie w Częstochowie się kiedykolwiek znajdowały. Nie licząc się z tym, że pomniki tego samego artysty stanowią dumę miejsc, w których się znajdują, i że po dziś dzień nikt nie ośmielił się wywieźć na złom warszawskiej syrenki tylko dlatego, że zrobił ją ten sam gościu.
                          Szanuję, Włodku, ludzi z całego świata. Rozumiem, że można być dobrym i porządnym człowiekiem bez względu na to, czy jest się demokratą czy republikaninem, rzymskim katolikiem, protestantem, świadkiem Jehowy, Żydem czy Muzułmaninem, że nie trzeba być członkiem prawicowej partii, by być dobrym ojcem. I tego samego Tobie życzę, Włodku. Żebyś to zrozumiał.
                          Bo bez tego nasz świat pogrąża się w otchłani wojny.
                • Gość: xx Re: śmierć zdrajcom ! IP: *.icis.pcz.pl 31.08.04, 12:04
                  W wielu miastach (Wroclaw chociazby) czolgi pozostawiono i staja sie one juz
                  atrakcja turystyczna.
                  U nas oczywiscie zniszczono, bo nie potrafilismy przyznac, ze to tez czesc
                  historii miasta, i to historii bardzo interesujacej, nadajacej sie zeby ja
                  eksponowac ze wzgledu na dramatyzm calej historii z Chochriakowem i Jasna Gora
                  w tle. Niestety to byl Ruski, chociaz dokonal czegos waznego dla miasta A
                  mozna bylo przeciez to rozwiazac tak, zeby to nie przeszkadzalo i jednym i
                  drugim.

Na marginesie: sluchalem "z wypiekami na twarzy" opowiadan swiadka niektorych z
                  tamtych wydarzen (znanego Czestochowskiego zuzlowca, wspanialego czlowieka).
                  On byl wtedy chlopakiem i z jego opowiesci wynikalo, ze naprawde nic zlego by
                  sie nie stalo, gdyby taki czolg zostawiono.

Pozdrawiam,
                  • Gość: Wlodek Re: Niepamiec raczej .... IP: *.vf.shawcable.net 01.09.04, 05:25
                    > Na marginesie: sluchalem "z wypiekami na twarzy" opowiadan swiadka niektorych
                    z tamtych wydarzen (znanego Czestochowskiego zuzlowca, wspanialego czlowieka).
                    > On byl wtedy chlopakiem i z jego opowiesci wynikalo, ze naprawde nic zlego by
                    > sie nie stalo, gdyby taki czolg zostawiono.
                    >
                    >
                    Pewnie nie. Tym bardziej ze sam czolg i czolgista to zupelnie inna bajka, niz
                    ta tytulowa.
                    Moze zostaw tych Ruskich w spokoju, bo akurat nie o tych z frontu z pierwszej
                    linii chodzi. I doskonale wiesz o tym.
                    Tak jak nie chodzi o robienie komukolwiek przykrosci z powodu niezabrania sie z
                    armia gen. Andersa.
                    Wiesz przeciez ze mowimy o ppr-owcach o praktycznie niezweryfikowanych
                    zyciorysach.
                    A czym byla ppr? To moze zajrzyj do Toranskiej... Oni sami o sobie ciekawie
                    mowili. A o nich ciekawie pisal tez Stefan Korbonski ...
                    Jest pare lektur, ktore rowniez profesor powinien znac...
          • Gość: Wlodek Re: śmierć zdrajcom ! IP: *.vf.shawcable.net 04.09.04, 21:39

mmaly napisał:

> O, jeszcze mi się przypomniało, że można by zburzyć resztki Muru Hadriana i
            Halę Ludową we Wrocławiu.
            - A co Ci Hadrian zrobil?

> I Politechnikę Częstochowską, wszystkie budynki po Gestapo - połowa ulicy
            Dąbrowskiego.
            - Znowu oszukujesz, bo czemu chce wciskasz ciemnote publicznie. Gestapo bylo
            takim samym wlascicielem tych kamienic jak i ppr z pzpr- em do kupy.
            tez zrabowali bylym wlascicielom...

O, jak się zrobi przestronnie i wesoło.
            - CHciales kolo teatru wesole miasteczko wybudowac? Przeor z Kowalikiem sie na
            to nie zgodza, bo ludzie beda musieli pracowac w niedziele, a wesole miasteczko
            bedzie burzyc przedjasnogorskie skupienie modlitewne.

> Co by tu jeszcze rozwalić, Panowie, co by tu jeszcze rozwalić?

- Znowu nie odrobiles lekcji.
            Mlynarski spiewal:
            " Co by tu jeszcze spieprzyc panowie."
            Wlasnousznie to slyszalem - pare razy.

A tablica wrednej niepamieci i tak powinna zniknac z centrum miasta.
            Bez wzgledu na Twoje huraganowe pomysly po nocnej burzy w mozgu :))

Najlepszego
            Wlodek

• Gość: gość Re: śmierć zdrajcom ! IP: *.pcz.pl 14.09.04, 15:01
        nono co za poziom?????
    • Gość: włodiK Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 16:27
      kloss ma 100% racji !!!!
      • mmaly Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą 01.09.04, 17:09
        Mam radosną nowinę.
        Postanowiłem sobie w ramach protestu przeciwko analfabetyzmowi wtórnemu przestać brać udział w jakichkolwiek dyskusjach na częstochowskim forum.
        Szkoda czasu pisac w kółko jedno i to samo, skoro i tak nikt nie próbuje zrozumieć.
        Pozdrawiam i życzę mniej obrzucania się błotem. Świat byłby jednak o wiele piękniejszy, gdybyśmy starali się być odrobinę bardziej empatyczni.
        • mmaly Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą 01.09.04, 17:17
          Aha, chciałbym serdecznie pozdrowić Angelę, xx-a, Włodka, expertum i wszystkich innych ludzi z olejem w głowie na tym forum, bez względu na to, czy się zgadzaliśmy w tych dyskusjach czy nie.
          Życzę Wam wytrwałości w krzewieniu kultury osobistej i mam nadzieję, że Wasza praca przyniesie rezultaty.
          • Gość: expertum credere p thx IP: *.intern.wittmann / *.dip.t-dialin.net 01.09.04, 21:25
            Dear Martin,
            I#m very glad to read this very kind greatings from you. To be frank with you,
            I have also abandoned participoation in aruments and discussions on the net.
            However, the reason for such a decision (well, well, well, - seems that English
            can also be a language of rhyme and rythm) is very simple: the real life is
            actually much more important to me than sophisticated statemens of each and
            everyone who has an given access to the internet.
            So, right now I try rather to get some dose of information about my beloved
            city, rather than form it#s publicity. If you wish to follow me, this is also
            a good piece of cake, and sometimes tastier than others. If you don#t mind
            English, it#s also nice. Nowadays, this vernacular seems still function like
            it used to be with the sacred Latin: kepps off the grass all kinds of mob and
            let#s us freely and peacfuly exchange ideas and deliberate the bitter-sweet
            taste of the Truth.

----------------------------------------------------------------------
            Linux - the ultimate Windows service pack.
        • Gość: aa '"mam radosna nowine" IP: *.d2.club-internet.fr 01.09.04, 19:56
          Protestuje!

po co odchodzic forum? Forum potrzebuje normalnych ludzi z 'olejem w glowie'.

inaczej to takie oddawanie pola ignorancji.

ale oczywiscie respektuje Twa decyzje mmaly, jakakolwiek bedzie ona w ostatecznosci.
          • Gość: aa Re: '"mam radosna nowine" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 22:18
            skąd się wzięło aa coś się tu powiela, wobec tego ja przechodzę na AA, bo chyba
            nie wyjaśnimy kto był pierwszy, to jedno drugie i ważniejsze to deklaracja
            mmaly-ego , bardzo to przykre bo ceniłam sobie jego wypowiedzi i forum mocno
            zubożeje, mądrych głosów mało, oczywiście nie zapominam o xx z którym się
            nieraz spierałam, równiż sznując jego słowo, mmaly wracaj!!!!
      • Gość: xx Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.icis.pcz.pl 01.09.04, 20:15
        To po co uzywa kryptonimu agenta NKWD ?

Rozstrzelac natychmiast za zdrade :))))))))))))))))))))))))))
        • Gość: aa "niepamiec raczej" IP: *.d2.club-internet.fr 01.09.04, 22:07
          i tu sie zupelnie zgodze "niepamiec raczej".

Historia potrzebuje jednak pewnego wyobrazenia.

pisze te slowa nie tylko na podstawie oceniania historii na podstawie wiedzy
          ksiazkowej, lecz rowniez: bezposrednich spotkan z ludzmi ktorzy kontrowersyjnie
          historycznie sytuacje przezyli, jak i z wlasnego doswiadczenia opozycyjnej
          konspiracji i mego okresu internowania.

Kim wiec byli Ci, ktorych tablica smierc z rak hitlerowcow upamietnia?

czy sam fakt ich przynaleznosci do PPR oznacza, ze nalezy ich osadzac tak jak
          osadza sie czolowke kierownicza tej partii? Przywodcy PPR swiadomie
          podporzadkowali sie Stalinowi i zaprzegli doskonale funkcjonujaca machine
          propagandy w swej manipulacji szeregowymi funkcjonariszami swej organizacji.

pisano na tym watku, rowniez proszac o uwzglednienie warunkow
          spoleczno-historycznych istniejacych wowczas w kraju, ktore wplywaly na
          przyjecie takiej czy innej ideologii. Zwalaszcza gdy mamy do czynienia z ludzmi
          niewyksztalconymi, pochodzacymi z najbiedniejszych warstw owczesnego
          spoleczenstwa. Dla tych ludzi naistotniejsze bylo, ze przynaleza do organizacji,
          ktora zwalcza hitlerowcow.

Dodajmy do tego propagandowa wizja powojennej Polski, jakze atrakcyjna z punktu
          widzenia sprawiedliwosci, uczciwosci i rownosci spolecznej...

Jesli tablica ta upamietnialaby historycznie udokumentowanych i zasluzonych dla
          rezimu pracownikow Sluzby Bezpieczenstwa, badz ludzi, ktorzy hitlerowcom wydawali
          akowcow, to osobny temat.

Pamietajmy, ze ludzi ci zgineli. A kto wie kim byliby w pozniejszej PRL-owskiej
          Polsce?

P.S. Juz tak zupelnie przekornie dodam, ze nalezaloby sprawdzic ilu z poleglych
          w manifestacjach 1956, 1970 i okresu stanu wojennego osob bylo kiedykolwiek
          czlonkami PZPR? Po sprawdzeniu i udokumentowaniu powinnismy rownym glosem
          zarzadac usuniecia ich nazwisk z tablic upamietniajacych ich smierc.

i jeszcze na koniec: powinno powstac w Czestochowie muzeum komunizmu.

i jednak, odrobina wyobrazni nie zaszkodzila nikomu, a najlepsi historycy
          wprost o nia apeluja jak rowiez swiadomie i tworczo zaprzegaja ja, aby ukazac
          jak najszerszy
          i obiektywny stan historycznej rzeczywistosci

inaczej stajemy sie historycznymi daltonistami
          • Gość: Paweł głupota przegrała ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.04, 17:24
            No, wreszcie jeden postkomunista zrozumiał, że nie ma dla niego miejsca na
            forum. Brawo, popieramy !
            A co do propozycji muzeum komunizmu w Cz-wie, to głupszego pomysłu nie
            słyszałem. Od czego są w tym mieście wysypiska śmieci ????
            • Gość: aa Re: głupota przegrała ! IP: *.d2.club-internet.fr 02.09.04, 17:48

> No, wreszcie jeden postkomunista zrozumiał, że nie ma dla niego miejsca na
              jak widac nie tylko nie czytasz dokladnie tresci postow (mmaly pisal wyraznie )

> A co do propozycji muzeum komunizmu w Cz-wie, to głupszego pomysłu nie
              > słyszałem. Od czego są w tym mieście wysypiska śmieci ????

jak rowniez nie wiadomo Ci jest nic na temat istniejacych tego rodzaju placowek
              czy to w kraju badz za granica

rola tych placowek jest dokumentownie i ukazanie rzeczywistosci komunistycznej
              ku przestrodze pokolen

a najwieksza glupota jest ludzka ignorancja a jej wyrazem: obrzucanie kogos
              inwektywami

idac Twoim tropem nalezaloby zniesc z powierzchni ziemi Muzea dokumentujace
              okrucienstwo faszystow

• Gość: Wlodek Re: głupota przegrała ! IP: *.vf.shawcable.net 03.09.04, 04:40
                Twoim tropem nalezaloby zniesc z powierzchni ziemi Muzea dokumentujace
                > okrucienstwo faszystow
                >
                Muzea, czy podobne placow owszem istnieja, ale my mowimy o specyficznej tablicy
                w reprezentacyjnym punkcie miasta.
                Tablicy ktora tam umiescili czlonkowie organizacji, ktora cwiczyla na
                spoleczenstwie rownie okrutne metody co wymienieni przez Ciebie faszysci.
                Malo tego faszysci, a raczej niemieccy najezdzcy w okupowanej Polsce, nie
                udawali SWOICH.
                Gdzies napisales tez, ze trudno winic szeregowych pprowcow za dzialania szefow.
                Dziwne to stwierdzenia.
                Zdaje sie, ze karze podlega takze czlonkowstwo w organizacji mafijnej.
                I przypominam, ze ciagle mowimy o tablicy i organizacji ja firmujacej.
                Nikt jak dotad nie proponowal jakichs profanacji miejsc pochowku wymienionych
                na tablicy.

jak rowniez nie wiadomo Ci jest nic na temat istniejacych tego rodzaju placowek
                > czy to w kraju badz za granica rola tych placowek jest dokumentownie i
                ukazanie rzeczywistosci komunistycznej ku przestrodze pokolen

- Przeciez to nie musza byc akurat muzea. Wystarczy KARTA, IPN i publikacje w
                temacie... I kilka lektur dostepnych dla chetnych.
                Jakos nie widac, zeby byli chetni do proponowania tablic ku czci i pamieci dla
                zolnierzy wojen XX wieku zyjacych w Cz-wie faktycznie zasluzonych dla
                niepodleglosci Polski.
                A w koncu zyli tu Legionisci, POW -iacy, zolnierze wojny z bolszewikami,
                kampanii ukrainskiej, uczestnicy chyba wszystkich bitew II ws.
                po wlasciwej stronie...
                • Gość: expertum credere p dom Frankego IP: *.intern.wittmann / *.dip.t-dialin.net 03.09.04, 11:29
                  na domu Frankego istnieje tablica poswiecona jego pamioeci (Katyn), na bylych
                  posterunkach UB istnieja tablice ku czci pomordowanych zolnierzy AK, na Jasnej
                  Gorze i w Katedrze istnieja tablice upamietniajace (trudno mi pisac bez patosu)
                  nasze oddzialy.

Zapraszam do Czestochowy, wiele sie zmienilo.

na razie tyle na ten temat.
                  • Gość: aa Szara Strefa IP: *.d2.club-internet.fr 03.09.04, 12:18
                    bardzo dobrze, Wlodku, ze wyciagnales na swiatlo na dzienne na tym watku takie
                    istytucje, ktore dokumentuja jak najszerszy zapis historii Polski bez ciec
                    cenzuralnych: Instutut Pamieci Narodowej, KARTA (wlasnie z ludzmi z KARTY
                    wspolpracowalem przed i w czasie stanu wojennego)
                    bardzo dobrze, bo przynajmniej czesc forumowiczow zda sobie sprawe, ze
                    materialow historycznych nie wyrzuca sie na smietnik, lecz sie je d o k u m e n
                    t u j e

oczywiscie, ze nie nawoluje do natychmiastowego konkretnego powolania muzeum
                    komunizmu, czy tez muzeum PRL w Czestochowie
                    chcialem tylko subtelnie zwrocic uwage, ze 'smietniki historii' nalezy
                    porzadkowac, ale nie za pomoca przedsiebiorstwa oczyszczania miasta

zgadzam sie z Wami: Wlodku, mmaly, i xx, ze sa w naszym regionie ludzie
                    zasluzeni, ktorych historia PRL usunela w obszar zapomnienia, i te szlachetne
                    Postaci powinny w jakis realny sposob byc upamietnione

o ile nie mialem zadnych mieszanych uczuc w zwiazku z usunieciem pomnika
                    Boleslawa Bieruta ze skwerku na przeciw swego czasu kina "Relaks" na Rakowie
                    (straszyl mnie zwlaszcza w nocy swym ponurym historycznym przeslaniem jak i
                    tandetnym rownie wykonaniem tejze rzezby--szkoda, ze nie moze dalej straszyc
                    np.: w muzeum PRL) to z ta tablica sprawa dla mnie nie jest tak oczywista

umyka bowiem uwadze w tej calej dyskusji fakt, perfekcyjnej manipulacji
                    totalitarnej, w tym przypadku sowieckiej machiny, wiec:

czy ci prosci bez wyksztalcenia ludzie z tablicy, ktorzy zgineli z rak
                    hitlerowcow byli swiadomi, ze naleza do rownie zbrodniczej organizacji jak ich
                    rzeczywisty, realny okupant Ojczyzny z NSDAP?

bo ta zbrodniczosc, taki niewyksztalcony czlowiek mogl dopiero odczuc
                    w czasie okupacji sowieckiej Polski--mogl, ale tez niekoniecznie musial.

dlatego to wlasnie ta szara strefa w ktorej dokonuje sie zamach na wolnosc
                    czlowieka poprzez cukierkowe, etnonacjonalistyczne idee populizmu powinna byc
                    dokumentowana i rozpowszechniana--bo tu bije zrodlo wszelkich barw totalitaryzmu

P.S. mam naprawde nadzieje, ze kiedys nie znajdzie sie ktos kto zarzada
                    weryfikacji ofiar PRL i w zwiazku z ich nawet czasowa przynaleznoscia do PZPR
                    (tez przeciez organizacja 'mafijna', dziecko PPR), nie zarzada usuniecia ich
                    nazwisk z tablic upamietniajcych ich smierc.

• Gość: aa Re: dom Frankego IP: *.d2.club-internet.fr 03.09.04, 12:27
                    Gość portalu: expertum credere p napisał(a):

> na domu Frankego istnieje tablica poswiecona jego pamioeci (Katyn), na bylych
                    > posterunkach UB istnieja tablice ku czci pomordowanych zolnierzy AK, na Jasnej
                    > Gorze i w Katedrze istnieja tablice upamietniajace (trudno mi pisac bez patosu)
                    >
                    > nasze oddzialy.
                    >
                    > Zapraszam do Czestochowy, wiele sie zmienilo.
                    >
                    > na razie tyle na ten temat.

Ciesze sie, ze jednak piszesz... wierze, ze i mmaly, rowniez bedzie.

a odnosnie Twego wpisu, to teraz czas, na realne upamietnie Postaci historycznie
                    zasluzonych dla Miasta i Regionu
                    (Apelowali o to : mmaly, Wlodek i xx)
                    • Gość: Wlodek Re: dom Frankego IP: *.vf.shawcable.net 04.09.04, 22:17
                      Co do domu Frankego, to tablica katynska sie tam powinna byla znalezc juz dawno.
                      Jeden z rodziny Franke zginal tam wraz z innymi oficerami. [tablica ppr-akow
                      sie czka!!!]

na Jasnej Gorze i w Katedrze istnieja tablice upamietniajace (trudno mi pisac
                      bez patosu)nasze oddzialy.
                      -
                      Co by nie powiedziec to Jasna Gora byla takze przechowalnia pamiatek narodowych
                      o czym sie dzisiaj zapomina. Tam byly i sztandary Leginowe i potem pulkowe.
                      Pamiatki po wybitnych Polakach, ktore w muzeach trudno bylo spotkac.
                      A przy okazji, to Centusie z Krakowa dalej nie oddaly J. Gorze szabli po Rydzu
                      Smiglym.
                      Za to pielgrzymki z Centusiowa powinny na J. Gore na kolanach zasuwac.
                      Minimum prze nastepne 15 lat.

• Gość: aa odnosnie zakonczenia forumowego tematu tablicy IP: *.d2.club-internet.fr 04.09.04, 22:28
                        no coz 'gawiedz' sie wypowiedziala

bylo duzo emocji

i wiele pobocznych watkow (ciekawych) sie wyklulo

czas posunac sprawe dalej

do szanowanych i tym celom sluzacym instytucjom takim jak:

Narodowy Instytut Pamieci Narodowej

na przyklad.
                        • Gość: aa errata: Instytut Pamieci Narodowej IP: *.d2.club-internet.fr 04.09.04, 23:23
    • Gość: a Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.pcz.pl 10.09.04, 13:55
      hahahha dla tych tablic
    • Gość: dd Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.pcz.pl 10.09.04, 13:56
      dasdadasda
    • Gość: e Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.pcz.pl 10.09.04, 13:56
      e
    • Gość: Asia Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 23:11
      Czemu się tak nielubicie?
      • Gość: Paweł Do Asi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 14:50
        Nie to że sie nie3 lubimy jest to po prostu wymiana poglądów, a że ktoś jest
        strym komunistą i nie jest w stanie zaakceptować zmian które sie dokonały
        po '89 r. to już nie moja wina :).
        • mmaly Re: Do Asi 11.09.04, 15:45

> ktoś jest starym komunistą i nie jest w stanie zaakceptować zmian które sie dokonały
          > po '89 r. to już nie moja wina :).

Zajrzałem na forum po chwili odpoczynku i widzę, że Wam dalej szajba odbija z nienawiści.
          Jako "stary komunista" chciałem tylko powiedzieć, że skończyłem 18 lat w III RP i że jednym z moich idoli jest Tadeusz Mazowiecki.
          Po przeczytaniu postu Włodka, w którym poprawia mnie w sposób świadczący o tym, że nie rozumie prostych aluzji i bierze je za błędy, cofam moją wypowiedź na temat jego inteligencji.
          Pozdrawiam ludzi o trzeźwym spojrzeniu na rzeczywistość, którzy potrafią znaleźć sobie cel w życiu i coś konstruktywnie robić, a nie tylko plują na lewo i na prawo na ludzi i rzeczy, o których nie mają pojęcia.
          Apeluję po raz kolejny o to, by w dobie wiszącej na włosku wojny chociaz na tym forum zapanował wśród nas pokój.
          A teraz sobie ponownie pomilczę. Pozdrawiam.
          • Gość: xx Re: Do Asi IP: *.icis.pcz.pl 11.09.04, 17:00
            Chcialbym sie dolaczyc do Twojego apelu.

Pozdrawiam,
            • Gość: kloss Do oszołomów IP: *.bis.czestochowa.pl 12.09.04, 15:33
              Ale wam szajba odbija jaka wojna ?, jaki pokój ?, pewnoście są jakimiś
              świadkami Jehowy itp. Nie rozumiecie co to jest wymiana poglądów i normalna
              konstruktywna dyskusja. Oczywiście nikt nikomu słodził nie będzie bo nie o to
              chodzi.
              • mmaly Re: Do oszołomów 15.09.04, 14:56
                Gość portalu: kloss napisał(a):

> Ale wam szajba odbija jaka wojna ?

Kochany Klossie, polecam obejrzeć dowolny program informacyjny w dowolnej telewizji.

>jaki pokój ?

Na forum.

> pewnoście są jakimiś świadkami Jehowy itp.

Czy Ty potrafisz w ogóle napisać post, żeby kogoś nie obrazić? Nie jestem
                świadkiem Jehowy, chociaż wczoraj była u mojego ojca para takowych młodych ludzi
                i mieli o kulturze o wiele lepsze pojęcie od niektórych z nas.

> Nie rozumiecie co to jest wymiana poglądów i normalna
                > konstruktywna dyskusja.

Cieszę się, że stajesz po mojej stronie barykady popierając konstruktywną
                dyskusję na forum w miejsce obrzucania się błotem bez powodu.
                Po uważnej ponownej lekturze tego wątku proponuję Ci jednak sprawdzenie w
                słowniku języka polskiego znaczenia wyrazu "konstruktywny".
                • Gość: włodiK pomnik IP: 213.25.14.* 17.09.04, 14:23
                  proponuje wyciszyć te dyskusję do czasu wypowiedzenia sie IPN itd.

zwracam także uwagę na sprawę z Poznania i wniosek (złożony w środę)
                  tamtejszych kombatantów o usunięcie pomnika Świerczewskiego.
    • Gość: czerwono-czarny o tej dyskusji IP: *.bis.czestochowa.pl 12.09.04, 15:43
      Coz za ciekawa dyskusja... kilka grup ludzi spiera sie, kloci, a tak na prawde
      wasze dyskusje sa gowna warte i tak o niczym nie decydujecie, nie macie na nic
      wplywu, o wszystkim podejma decyzje inni (wladza), wiec po co tracic czas i
      pieniadze. Wezcie sie do jakies pozadnej roboty !!!
    • storima Re: Jaka przyszłość czeka tablicę upamiętniającą 14.09.04, 00:27
      tak jak pisalem wyzej: forumowicze sie wypowiedzieli, a rozwiazanie sprawy
      pozostanie w gestii kompetentnych instytucji:

"(...)wydział kultury Urzędu Miasta wystąpił do Instytutu Pamięci Narodowej
      oraz Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, by udostępniły wszelką posiadaną
      dokumentację w sprawie osób wymienionych na tablicy(...)"
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2283093.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka