Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.05.03, 05:17 Jako ciekawe określeni proponuję " dać dyla " czyli uciec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.05.03, 05:28 Gość portalu: ziom napisał(a): > Przesyłajcie słowa spotykane tylko tutaj, nigdzie indziej poza miastem lub > regionem, oczywiście częstochowskim. > Moje typowanie to: > 1. chapcie > 2. piterek > 3. majloch > 4. dziorga > 5. po schódkach Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ? 1. taksówka 2. taksiarz 3. bilet Odpowiedz Link Zgłoś
szymekg Re: Słownik gwary częstochowskiej 25.05.03, 21:24 No oczywisci, że złotówa to typowe częstochowaskie określenie taksówki. Sam to wcześniej napisałe :D. Myśle że trzeba ten wyraz dopisać do słownika gwary czestochowskiej. A tak na marginesie to jest tu wiele wyrazów uważanych za czestochowskie a wywodzące sie z innej grawy. (ciepnąć to typowo śliąskie powiedzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 01.06.03, 04:29 szymekg napisał: > No oczywisci, że złotówa to typowe częstochowaskie określenie taksówki. > Sam to wcześniej napisałe :D. Myśle że trzeba ten wyraz dopisać do słownika > gwary czestochowskiej. A tak na marginesie to jest tu wiele wyrazów uważanych > za czestochowskie a wywodzące sie z innej grawy. (ciepnąć to typowo śliąskie > powiedzenie). Wiem że napisałeś to wcześniej . Byłeś pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowca_mpk Re: Słownik gwary częstochowskiej 16.08.03, 21:07 Oj, chyba Panowie się mylicie. Wsród kierowców złotówa znaczy taksiarz, taksówkarz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shamot Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: 193.0.110.* 29.05.03, 23:48 > > Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ? > > 1. taksówka > 2. taksiarz > 3. bilet co do taksówki to jeszcze usłyszałem :"Wrócę TARYFĄ" a w moim otoczeniu na autobus nr24 mówimy :"DWA CZTERY" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 01.06.03, 04:22 Gość portalu: shamot napisał(a): > > > > Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ? > > > > 1. taksówka > > 2. taksiarz > > 3. bilet > co do taksówki to jeszcze usłyszałem :"Wrócę TARYFĄ" > a w moim otoczeniu na autobus nr24 mówimy :"DWA CZTERY" Co do określenia TARYFA moja prababcia określeniem taryfa określała ogólnie samochód nie tylko taksówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 01.06.03, 04:27 Gość portalu: Slawek napisał(a): > Gość portalu: shamot napisał(a): > > > > > > > Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ? > > > > > > 1. taksówka > > > 2. taksiarz > > > 3. bilet > > co do taksówki to jeszcze usłyszałem :"Wrócę TARYFĄ" > > a w moim otoczeniu na autobus nr24 mówimy :"DWA CZTERY" > > Co do określenia TARYFA moja prababcia określeniem taryfa określała ogólnie > samochód nie tylko taksówkę Przepraszam ale pomyliłem nazwy , wszystkie samochody moja prababcia określała jako TAKSÓWKA a nie taryfa .Ciekawe czy ktoś spotkał się z takim określeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.opole.dialup.inetia.pl 02.06.03, 18:34 Gość portalu: Sławek napisał(a): > Przepraszam ale pomyliłem nazwy , wszystkie samochody moja prababcia określała > jako TAKSÓWKA a nie taryfa .Ciekawe czy ktoś spotkał się z takim określeniem. W Radomsku taryfa to tylko taksówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 22:43 moja babacia też tak mówiła np. "moja córka kupiła sobie nową taksówke" Co mnie doprowadzało do białej gorączki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.05.03, 05:37 przypominało mi się jesce słówko U(C)HNIĘTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fermen Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.public.lawson.webtv.net 23.05.03, 06:05 Gość portalu: ziom napisał(a): > Przesyłajcie słowa spotykane tylko tutaj, nigdzie indziej poza miastem lub > regionem, oczywiście częstochowskim. > Moje typowanie to: > 1. chapcie > 2. piterek > 3. majloch > 4. dziorga > 5. po schódkach > 6. wykape Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 00:27 w podstawówce mieliśmy kolegę, używającego nagminnie słówka "żem" - ja żem czytał, ty żeś zrobił itp. Nazywaliśmy go nawet "jażemkiem". Jeśli istnieją jeszcze jakieś regiony w Polsce gdzie ostał się ten relikt prasłowiańszczyzny - dajcie znać, ale szybko, zanim kompletnie zaniknie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:13 Moj kolega uzywa jeszcze "my byli" :) on z Zawiecia jest i zawsze mnie to strasznie śmieszylo ale juz jestem przyzwyczajona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Faust Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 01:01 Moj dziadek i kilka jeszcze starszych osob nie tylko z mojej rodziny mowi tak: besiać -w znaczeniu robic kupe wońtować- w znaczeniu wymiotować a wszyscy oni sa rodowitymi czestochowianami ja osobiscie nie slyszalem tych okreslen nigdzie juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: 212.244.67.* 31.05.03, 14:02 U mnie w domu na chapcie ( kapcie) zawsze się mówiło (i mówi) laćki, a czy znane jest Wam takie słowo jak: "podciep"w określeniu do dziecka źle zachowującego się?,ostatnio moja sąsiadka opowiadała mi właśnie o podciepach, w mowie zabrzmiało to jak "płodciep"- "płotciep"?. niw wiedziałam, że słowo zrywka nie jest znane w inych regionach, Baardzo ciekawy wątek, gdy przypomną mi się inne słowa - nie omieszkam powiadomić forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młoda Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 20:26 A mi znane sa równiez słowa nie wiem czy tylko częstochowiskie: zonk - co oznacza niepowodzenia omelać - co znaczy opłuć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BETI Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.premex.pl 31.05.03, 14:11 Mimo z nie jestem z Częstochowy, przebywam tu od 7 lat i sama łapię sie na tym, że niektóre "wasze" słówka na stałe zamieszkały w moim języku (niestety). Proponuję jeszcze "pościelać łózko", "fusyt" i "patrzałem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-Polka Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.pcz.pl / 192.168.1.* 18.06.03, 08:58 Pochodzę z Mazowsza. Po roku mieszkania w Częstochowie zaczęłam mówić z "zaśpiewem" (a ten bardzo rozbawia moich znajomych z okolic centralnej Polski)...po 5 latach "zrywka" była dla mnie oczywistym synonimem jednorazowej torebki foliowej - kto z kim przestaje takim się staje... Teraz nie reaguję już jak mój mąż mówi, że "idzie na nogach", bo ja zawsze będę mówić "piechotą" lub "pieszo". Pozdrawiam wszystkich "zrywkowiczów" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewis123 Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 12:49 zajebiscie tylko ja z tej listy znam tylko chapcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba jaga Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.03, 11:30 Te typy to jeszcze nic a co powiecie na slowo turlikac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr.. Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 13:03 to znaczy toczyc np piłkę, kulkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.ordinateur / 192.168.1.* 06.06.03, 16:45 Mysle,że w okolicy Częstochowy i tylko tutaj mówi się zamiast schowaj "schow", np "schow pieniadze do portwela" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdulian@gazeta.pl Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.net.autocom.pl 08.06.03, 11:39 Powiem wam jedno: przez pół godziny moja dziewczyna, która pochodzi z Częstochowy tłumaczyła mi co znaczą te "magiczne" słówka a ja miałem naprawdę niezły ubaw... Proponuję wam na przykład taką kombinację: Nie idź NA DZIORGĘ na GUGUŁY bo Ci jeszcze jakiś MAJLOCH zrobi ZIAZIU :))) Druga rzecz, z której się śmiałem to: jak oni się dogadują w tej CZĘSTOCHÓWIE :))) (Żartowałem) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Abdullachu - witaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.03, 11:49 Staropolskim Gość w dom, Bóg w dom witam Was Abdullachu i Częstochowianko w internetowej dzielnicy naszego miasta. Bismillah!! Jakże się cieszę że macie choć trochę ubawu z nas i naszych postów. I oto chodzi, przynajmiej jest śmiesznie!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shogun Słownik gwary częstochowskiej IP: *.cst.tpsa.pl 09.06.03, 09:11 A moze mi ktos powie skad pochodza takie slowka: tonkaj na rymby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.03, 09:36 Charakterystyczne dla Częstochowy określenia: Życzać- oznacza pożyczyć coś np. pieniądze burzyć do drzwi tzn. stukać mocno, aby ktoś je otworzył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kriis Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.03, 09:19 ja spotkalem sie ze ludzie (czytaj moja dziewczyna z kieleckiego) zwracali mi uwage jak mowielm "sku..... ostatnio mi samochod zrysali" lub "tylko zebys mi nie porysal samochodu". ciekawe czy to z czwy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kriis Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.03, 09:20 chodzi oczywiscie o slowo "rysac" "zrysac" zamiast "rysowac" "porysowac" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniak Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.pcz.czest.pl 11.06.03, 13:48 Slowkiem spotykanym tylko w czestochowskich sklepach (w regionie chyba tez) jest 'zrywka'.My wiemy co to, ale gdzie indziej to taaakie oczy robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.ap.edu.pl 13.06.03, 11:51 cieszę się że temat się spodobał. A tak na marginesie to mieszkam w cz-wie dopiero od 8 lat, ale gwara ze Świętego Miasta mi się spodobała, że postanowiłem puścić temat w eter, już w sumie prawie 2 lata będzie :))) od pierwszego wątku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piasia Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: diabel:* 13.06.03, 12:30 Nasza zrywka to już legenda! Nie tylko wprawia w osłupienie ekspedientki w całej Polsce, ale i przyjezdnych w Częstochowie. Ktoś mi opowiadał, jakie gorące chwile przeżył w sklepei, gdy za nim stała kolejka, a sprzedawczyni zapytała "dać panu zrywkę?" Trzy razy go pytała, trzy razy odpowiadał że to już wszystko, nic więcej nie chce ;) TAKSÓWKA - nagminne we wsiach podczęstochowskich kikanaście (dziesiąt) lat temu - "taksówką żeście przyjechali" - nie, syrenką rodziców - no, to taksówką. Wątek super, żeśmy, kurna, sami na niego nie wpadli... Przyjechał Ziomek, popatrzył na majlochów, poszedł na dziorgę, kupił se chapcie, zapakowali mu w zrywkę, przejechał się taryfą, pociekał i pociątal po internecie i założył jeden z najmilszych wątków na forum. Ziomek, żyj nam długo. PS. moja babcia była z domu Ziomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.ap.edu.pl 13.06.03, 15:11 Ano, tak to jest ...piasia, czy piasiu! Właśnie następny podtemat do gwary cz-skiej "UŻYCIE WOŁACZA" Jaki piękny vocativus tu króluje: Marku! Aniu! Kasiu!, Trudno by szukać jeszcze regionów z poprawnym użyciem wołacza. Na serio. Przeważnie jest tak...." Jacek, podaj mi ksiązkę! niestety, zamiast jacku... A propos, to może jakiś nowy temacik: np. stara przedwojenna Cz-wa, dawne słynne rodziny ( tylko jeden artykulik widziałem o znanych rodach). A może... o słynnych Częstochowiakach w Polsce i za granicą itd. Piasia rzuć... coś może ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 13:39 przecinak - tramwaj spienić się - zdenerwować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dota Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 23:20 No to jeszcze się nie pojawiło ZAKOZUBIĆ w znaczeniu pobrudzić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr.. Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 13:06 zafajtać t również znaczy pobrudzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MartMar Wasserpolacy IP: *.natur.cuni.cz 19.06.03, 20:32 Wasserpolacy tutaj: morava.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=67 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MartMar Słowniczek gwarowy + linki!! IP: *.natur.cuni.cz 19.06.03, 20:33 www.isibrno.cz/~malczyk/slownik.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała mi Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 21:09 Piterek jest najlepszy. Studiuję w Krakowie i jeszcze nie spotkałam nikogo, kto wiedziałby o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
p.lupiezowiec Re: Słownik gwary częstochowskiej 25.06.03, 13:06 Wasza Zrywka - nasz nylon bojtel nie jest takim fenomenem jak niektórzy piszą. Pracowałem w firmie produkującej takie reklamówki na rolce które nawet u nas nazywano zrywkami. Sądzę iż nie jest to częstochowski patent bo ja uzywam tego okreslenia od kiedy sie pojawiła forma takiego polietylenowego worka z uszami faktycznie wykorzystywana w sklepach samoobsługowych. Sam jestem z Górnego Śląska a pracowałem w Kątach Wrocławskich. A tak nawiasem mówiąc jestem ciekaw jakie macie odpowiedniki na nasze śląskie słowa: cug - pociąg banhof - dworzec kolejowy bana - tramwaj gelynder- poręcz szczewiki - buty lacie - kapcie sztok - piętro rajzen tasia - walizka pitać - uciekać moplik na pendale - motorower olik mantel - płasz przeciwdeszczowy olik - prezerwatywa cygarety - papierosy gorol - każdy przyjezdny, nie jest to określenie pejoratywne Hanys - Ślązak zouza - sos nudle - makaron karminadel - kotlet mielony szrank - szafa byfyj - kredens kuchenny tyj - cherbata zelter - woda mineralna w butelce szklanej ciepać - rzucać rzykać - modlić się łonacyć - czasownik zastępujące wszystkie czasowniki klamory - narzędzia zyga - piła bal - piłka np do footbollu tor - bramka torman - bramkarz hajer - górnik gruba - kopalnia szola - winda w kopalni pana - przebita opona fliger - samolot elefant - słoń kiełzdać - ślizgać się na łyżwach karasol - karuzela koło - rower karlus - chłopak bryle - okulary styknąć - wystarczyć no to pyrsk ( cześć na dowidzenia ) na razie styknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.110.11.vie.surfer.at 01.07.03, 23:06 A nikt nie zauważył jeszcze słowa REMAMENT na witrynach sklepowych... Ja czesto chodząc "na nogach" do domu widze taki napis..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba jaga Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:07 a co powiecie na takie zdanie: "Przyszedl z roboty i troche sie musiał obtoknąć" Co znaczy słowo: obtoknąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiola Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: 212.160.234.* 04.09.03, 14:11 Tego chyba nikt nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szaman Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 15:41 trynkować - moja babcia używa tego słowa w odniesienu do tynkować. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sdd75 Re: Słownik gwary częstochowskiej 31.12.21, 22:24 Od 1988 roku Trynk.. kojarzy się już tylko z Piotrkowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 07:24 Witam, W trakcie studiów hitem było układanie ciągów wyrazów "częstochowskich" np: "Poszłem po ćmaku po schódkach w chapetkach i czopce do komórki postawiś słapke, zamykam kłotke a tu jak coś nie sopnie i któś woła żeby pomósz, aż żem sie przelong i ze strachu mi sie kichło" lub "Pytam taksiarza po czemu kurs na Raków a on że pińcet, to dużo więc pojechałem autem a reszte drogi przeleciałem na skuśkę bo nie było tramwajki." Pozdrawiam Prezes Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka-w-likierze Re: Słownik gwary częstochowskiej 09.07.03, 09:40 to ja już nie wiem... przeczytałam pierwszą część forum (na dalsze sił mi nie wystarczyło) i zastanawiam się, czy w Częstochowie faktycznie mówi się "w cały świat"??? Od kwietnia mieszkam w Warszawie. Skarżyłam się kiedyś mojemu chłopakowi, że 141 jeździ w cały świat. Zrobił wielkie oczy i zapytał, co chcę przez to powiedzieć ;))) Zrobiłam małą "ankietę" wśród częstochowskich znajomych - wszyscy mnie zrozumieli. W Warszawie nie zrozumiał mnie nikt ;))) Tak samo nie wiedzą co to śpiki ;D Oraz "nabombany" - ale to byc może gwara jeszcze z przedszkola ;D Odpowiedz Link Zgłoś