Dodaj do ulubionych

Słownik gwary częstochowskiej

• Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.05.03, 05:17
      Jako ciekawe określeni proponuję " dać dyla " czyli uciec
    • Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.05.03, 05:28
      Gość portalu: ziom napisał(a):

> Przesyłajcie słowa spotykane tylko tutaj, nigdzie indziej poza miastem lub
      > regionem, oczywiście częstochowskim.
      > Moje typowanie to:
      > 1. chapcie
      > 2. piterek
      > 3. majloch
      > 4. dziorga
      > 5. po schódkach

Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ?

1. taksówka
      2. taksiarz
      3. bilet
      • szymekg Re: Słownik gwary częstochowskiej 25.05.03, 21:24
        No oczywisci, że złotówa to typowe częstochowaskie określenie taksówki.
        Sam to wcześniej napisałe :D. Myśle że trzeba ten wyraz dopisać do słownika
        gwary czestochowskiej. A tak na marginesie to jest tu wiele wyrazów uważanych
        za czestochowskie a wywodzące sie z innej grawy. (ciepnąć to typowo śliąskie
        powiedzenie).
        • Gość: Sławek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 01.06.03, 04:29
          szymekg napisał:

> No oczywisci, że złotówa to typowe częstochowaskie określenie taksówki.
          > Sam to wcześniej napisałe :D. Myśle że trzeba ten wyraz dopisać do słownika
          > gwary czestochowskiej. A tak na marginesie to jest tu wiele wyrazów
          uważanych
          > za czestochowskie a wywodzące sie z innej grawy. (ciepnąć to typowo śliąskie
          > powiedzenie).

Wiem że napisałeś to wcześniej . Byłeś pierwszy.
          • kierowca_mpk Re: Słownik gwary częstochowskiej 16.08.03, 21:07
            Oj, chyba Panowie się mylicie. Wsród kierowców złotówa znaczy taksiarz,
            taksówkarz.

Pozdrawiam
      • Gość: shamot Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: 193.0.110.* 29.05.03, 23:48
        >
        > Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ?
        >
        > 1. taksówka
        > 2. taksiarz
        > 3. bilet
        co do taksówki to jeszcze usłyszałem :"Wrócę TARYFĄ"
        a w moim otoczeniu na autobus nr24 mówimy :"DWA CZTERY"
        • Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 01.06.03, 04:22
          Gość portalu: shamot napisał(a):

> >
          > > Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ?
          > >
          > > 1. taksówka
          > > 2. taksiarz
          > > 3. bilet
          > co do taksówki to jeszcze usłyszałem :"Wrócę TARYFĄ"
          > a w moim otoczeniu na autobus nr24 mówimy :"DWA CZTERY"

Co do określenia TARYFA moja prababcia określeniem taryfa określała ogólnie
          samochód nie tylko taksówkę
          • Gość: Sławek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 01.06.03, 04:27
            Gość portalu: Slawek napisał(a):

> Gość portalu: shamot napisał(a):
            >
            > > >
            > > > Proponuję quiz co to jest ZŁOTÓWA ?
            > > >
            > > > 1. taksówka
            > > > 2. taksiarz
            > > > 3. bilet
            > > co do taksówki to jeszcze usłyszałem :"Wrócę TARYFĄ"
            > > a w moim otoczeniu na autobus nr24 mówimy :"DWA CZTERY"
            >
            > Co do określenia TARYFA moja prababcia określeniem taryfa określała ogólnie
            > samochód nie tylko taksówkę

Przepraszam ale pomyliłem nazwy , wszystkie samochody moja prababcia określała
            jako TAKSÓWKA a nie taryfa .Ciekawe czy ktoś spotkał się z takim określeniem.

• Gość: Roman Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.opole.dialup.inetia.pl 02.06.03, 18:34
              Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Przepraszam ale pomyliłem nazwy , wszystkie samochody moja prababcia
              określała
              > jako TAKSÓWKA a nie taryfa .Ciekawe czy ktoś spotkał się z takim określeniem.

W Radomsku taryfa to tylko taksówka.
            • Gość: ewa Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 22:43
              moja babacia też tak mówiła np. "moja córka kupiła sobie nową taksówke" Co mnie
              doprowadzało do białej gorączki
    • Gość: Slawek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.05.03, 05:37
      przypominało mi się jesce słówko U(C)HNIĘTY
    • Gość: fermen Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.public.lawson.webtv.net 23.05.03, 06:05
      Gość portalu: ziom napisał(a):

> Przesyłajcie słowa spotykane tylko tutaj, nigdzie indziej poza miastem lub
      > regionem, oczywiście częstochowskim.
      > Moje typowanie to:
      > 1. chapcie
      > 2. piterek
      > 3. majloch
      > 4. dziorga
      > 5. po schódkach
      > 6. wykape
    • Gość: expertum credere p Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 00:27
      w podstawówce mieliśmy kolegę, używającego nagminnie słówka "żem" - ja żem
      czytał, ty żeś zrobił itp. Nazywaliśmy go nawet "jażemkiem". Jeśli istnieją
      jeszcze jakieś regiony w Polsce gdzie ostał się ten relikt prasłowiańszczyzny -
      dajcie znać, ale szybko, zanim kompletnie zaniknie !!!
      • Gość: kk Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:13
        Moj kolega uzywa jeszcze "my byli" :) on z Zawiecia jest i zawsze mnie to
        strasznie śmieszylo ale juz jestem przyzwyczajona
    • Gość: Faust Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 29.05.03, 01:01
      Moj dziadek i kilka jeszcze starszych osob nie tylko z
      mojej rodziny mowi tak:
      besiać -w znaczeniu robic kupe
      wońtować- w znaczeniu wymiotować

a wszyscy oni sa rodowitymi czestochowianami ja
      osobiscie nie slyszalem tych okreslen nigdzie juz.
    • Gość: Monika Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: 212.244.67.* 31.05.03, 14:02
      U mnie w domu na chapcie ( kapcie) zawsze się mówiło (i mówi) laćki, a czy
      znane jest Wam takie słowo jak: "podciep"w określeniu do dziecka źle
      zachowującego się?,ostatnio moja sąsiadka opowiadała mi właśnie o podciepach, w
      mowie zabrzmiało to jak "płodciep"- "płotciep"?.
      niw wiedziałam, że słowo zrywka nie jest znane w inych regionach,
      Baardzo ciekawy wątek, gdy przypomną mi się inne słowa - nie omieszkam
      powiadomić forumowiczów.
      • Gość: Młoda Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.03, 20:26
        A mi znane sa równiez słowa nie wiem czy tylko częstochowiskie:
        zonk - co oznacza niepowodzenia
        omelać - co znaczy opłuć
    • Gość: BETI Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.premex.pl 31.05.03, 14:11
      Mimo z nie jestem z Częstochowy, przebywam tu od 7 lat i sama łapię sie na tym,
      że niektóre "wasze" słówka na stałe zamieszkały w moim języku (niestety).
      Proponuję jeszcze "pościelać łózko", "fusyt" i "patrzałem".
      • Gość: e-Polka Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.pcz.pl / 192.168.1.* 18.06.03, 08:58
        Pochodzę z Mazowsza. Po roku mieszkania w Częstochowie zaczęłam mówić
        z "zaśpiewem" (a ten bardzo rozbawia moich znajomych z okolic centralnej
        Polski)...po 5 latach "zrywka" była dla mnie oczywistym synonimem jednorazowej
        torebki foliowej - kto z kim przestaje takim się staje... Teraz nie reaguję już
        jak mój mąż mówi, że "idzie na nogach", bo ja zawsze będę mówić "piechotą"
        lub "pieszo". Pozdrawiam wszystkich "zrywkowiczów" :)
    • Gość: Lewis123 Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 12:49
      zajebiscie tylko ja z tej listy znam tylko chapcie
    • Gość: baba jaga Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.03, 11:30
      Te typy to jeszcze nic a co powiecie na slowo turlikac?
      • Gość: gr.. Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 13:03
        to znaczy toczyc np piłkę, kulkę...
    • Gość: Grzesiek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.ordinateur / 192.168.1.* 06.06.03, 16:45
      Mysle,że w okolicy Częstochowy i tylko tutaj mówi się zamiast schowaj "schow",
      np "schow pieniadze do portwela"
    • Gość: abdulian@gazeta.pl Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.net.autocom.pl 08.06.03, 11:39
      Powiem wam jedno: przez pół godziny moja dziewczyna, która pochodzi z
      Częstochowy tłumaczyła mi co znaczą te "magiczne" słówka a ja miałem naprawdę
      niezły ubaw...

Proponuję wam na przykład taką kombinację:

Nie idź NA DZIORGĘ na GUGUŁY bo Ci jeszcze jakiś MAJLOCH zrobi ZIAZIU :)))

Druga rzecz, z której się śmiałem to: jak oni się dogadują w tej
      CZĘSTOCHÓWIE :))) (Żartowałem)

Pozdrawiam
      • Gość: expertum credere p Abdullachu - witaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.03, 11:49
        Staropolskim Gość w dom, Bóg w dom witam Was Abdullachu i Częstochowianko w
        internetowej dzielnicy naszego miasta.

Bismillah!! Jakże się cieszę że macie choć trochę ubawu z nas i naszych postów.

I oto chodzi, przynajmiej jest śmiesznie!! ;)
    • Gość: Shogun Słownik gwary częstochowskiej IP: *.cst.tpsa.pl 09.06.03, 09:11
      A moze mi ktos powie skad pochodza takie slowka:
      tonkaj
      na rymby
      • Gość: Ewa Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.03, 09:36
        Charakterystyczne dla Częstochowy określenia:
        Życzać- oznacza pożyczyć coś np. pieniądze
        burzyć do drzwi tzn. stukać mocno, aby ktoś je otworzył
    • Gość: kriis Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.03, 09:19
      ja spotkalem sie ze ludzie (czytaj moja dziewczyna z kieleckiego) zwracali mi uwage jak mowielm "sku..... ostatnio mi samochod zrysali" lub "tylko zebys mi nie porysal samochodu". ciekawe czy to z czwy??
      • Gość: kriis Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.03, 09:20
        chodzi oczywiscie o slowo "rysac" "zrysac" zamiast "rysowac" "porysowac"
    • Gość: koniak Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.pcz.czest.pl 11.06.03, 13:48
      Slowkiem spotykanym tylko w czestochowskich sklepach (w regionie chyba tez)
      jest 'zrywka'.My wiemy co to, ale gdzie indziej to taaakie oczy robia.
      • Gość: ziomek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.ap.edu.pl 13.06.03, 11:51
        cieszę się że temat się spodobał.
        A tak na marginesie to mieszkam w cz-wie dopiero od 8 lat, ale gwara ze
        Świętego Miasta mi się spodobała, że postanowiłem puścić temat w eter, już w
        sumie prawie 2 lata będzie :))) od pierwszego wątku. Pozdrawiam
        • Gość: piasia Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: diabel:* 13.06.03, 12:30
          Nasza zrywka to już legenda!

Nie tylko wprawia w osłupienie ekspedientki w całej Polsce, ale i przyjezdnych
          w Częstochowie. Ktoś mi opowiadał, jakie gorące chwile przeżył w sklepei, gdy
          za nim stała kolejka, a sprzedawczyni zapytała "dać panu zrywkę?" Trzy razy go
          pytała, trzy razy odpowiadał że to już wszystko, nic więcej nie chce ;)

TAKSÓWKA - nagminne we wsiach podczęstochowskich kikanaście (dziesiąt) lat
          temu - "taksówką żeście przyjechali" - nie, syrenką rodziców - no, to taksówką.

Wątek super, żeśmy, kurna, sami na niego nie wpadli...

Przyjechał Ziomek, popatrzył na majlochów, poszedł na dziorgę, kupił se
          chapcie, zapakowali mu w zrywkę, przejechał się taryfą, pociekał i pociątal po
          internecie i założył jeden z najmilszych wątków na forum.
          Ziomek, żyj nam długo.

PS. moja babcia była z domu Ziomek
          • Gość: ziomek Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.ap.edu.pl 13.06.03, 15:11
            Ano, tak to jest ...piasia, czy piasiu!
            Właśnie następny podtemat do gwary cz-skiej "UŻYCIE WOŁACZA"
            Jaki piękny vocativus tu króluje:
            Marku! Aniu! Kasiu!,
            Trudno by szukać jeszcze regionów z poprawnym użyciem wołacza. Na serio.
            Przeważnie jest tak...." Jacek, podaj mi ksiązkę! niestety, zamiast jacku...

A propos, to może jakiś nowy temacik: np. stara przedwojenna Cz-wa, dawne
            słynne rodziny ( tylko jeden artykulik widziałem o znanych rodach). A może...
            o słynnych Częstochowiakach w Polsce i za granicą itd.
            Piasia rzuć... coś może ok?
    • Gość: adalbert Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 13:39
      przecinak - tramwaj
      spienić się - zdenerwować
    • Gość: dota Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 23:20
      No to jeszcze się nie pojawiło ZAKOZUBIĆ w znaczeniu pobrudzić...
      • Gość: gr.. Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 13:06
        zafajtać t również znaczy pobrudzić
    • Gość: MartMar Wasserpolacy IP: *.natur.cuni.cz 19.06.03, 20:32
      Wasserpolacy

tutaj:
      morava.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=67
    • Gość: MartMar Słowniczek gwarowy + linki!! IP: *.natur.cuni.cz 19.06.03, 20:33
      www.isibrno.cz/~malczyk/slownik.htm
    • Gość: mała mi Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 21:09
      Piterek jest najlepszy. Studiuję w Krakowie i jeszcze nie spotkałam nikogo, kto
      wiedziałby o co chodzi.
      • p.lupiezowiec Re: Słownik gwary częstochowskiej 25.06.03, 13:06
        Wasza Zrywka - nasz nylon bojtel nie jest takim fenomenem jak niektórzy piszą.
        Pracowałem w firmie produkującej takie reklamówki na rolce które nawet u nas
        nazywano zrywkami. Sądzę iż nie jest to częstochowski patent bo ja uzywam tego
        okreslenia od kiedy sie pojawiła forma takiego polietylenowego worka z uszami
        faktycznie wykorzystywana w sklepach samoobsługowych. Sam jestem z Górnego
        Śląska a pracowałem w Kątach Wrocławskich. A tak nawiasem mówiąc jestem ciekaw
        jakie macie odpowiedniki na nasze śląskie słowa:
        cug - pociąg
        banhof - dworzec kolejowy
        bana - tramwaj
        gelynder- poręcz
        szczewiki - buty
        lacie - kapcie
        sztok - piętro
        rajzen tasia - walizka
        pitać - uciekać
        moplik na pendale - motorower
        olik mantel - płasz przeciwdeszczowy
        olik - prezerwatywa
        cygarety - papierosy
        gorol - każdy przyjezdny, nie jest to określenie pejoratywne
        Hanys - Ślązak
        zouza - sos
        nudle - makaron
        karminadel - kotlet mielony
        szrank - szafa
        byfyj - kredens kuchenny
        tyj - cherbata
        zelter - woda mineralna w butelce szklanej
        ciepać - rzucać
        rzykać - modlić się
        łonacyć - czasownik zastępujące wszystkie czasowniki
        klamory - narzędzia
        zyga - piła
        bal - piłka np do footbollu
        tor - bramka
        torman - bramkarz
        hajer - górnik
        gruba - kopalnia
        szola - winda w kopalni
        pana - przebita opona
        fliger - samolot
        elefant - słoń
        kiełzdać - ślizgać się na łyżwach
        karasol - karuzela
        koło - rower
        karlus - chłopak
        bryle - okulary
        styknąć - wystarczyć

no to pyrsk ( cześć na dowidzenia )
        na razie styknie

• Gość: Monika Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.110.11.vie.surfer.at 01.07.03, 23:06
      A nikt nie zauważył jeszcze słowa REMAMENT na witrynach sklepowych... Ja czesto
      chodząc "na nogach" do domu widze taki napis..:)
    • Gość: baba jaga Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:07
      a co powiecie na takie zdanie:
      "Przyszedl z roboty i troche sie musiał obtoknąć"
      Co znaczy słowo: obtoknąć?
      • Gość: Wiola Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: 212.160.234.* 04.09.03, 14:11
        Tego chyba nikt nie wie.
    • Gość: Szaman Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 15:41
      trynkować - moja babcia używa tego słowa w odniesienu do tynkować. :)
      • sdd75 Re: Słownik gwary częstochowskiej 31.12.21, 22:24
        Od 1988 roku Trynk.. kojarzy się już tylko z Piotrkowem.
    • Gość: Prezes Re: Słownik gwary częstochowskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 07:24
      Witam,
      W trakcie studiów hitem było układanie ciągów wyrazów "częstochowskich" np:
      "Poszłem po ćmaku po schódkach w chapetkach i czopce do komórki postawiś
      słapke, zamykam kłotke a tu jak coś nie sopnie i któś woła żeby pomósz, aż żem
      sie przelong i ze strachu mi sie kichło"
      lub
      "Pytam taksiarza po czemu kurs na Raków a on że pińcet, to dużo więc
      pojechałem autem a reszte drogi przeleciałem na skuśkę bo nie było tramwajki."

Pozdrawiam
      Prezes
    • wisienka-w-likierze Re: Słownik gwary częstochowskiej 09.07.03, 09:40
      to ja już nie wiem...
      przeczytałam pierwszą część forum (na dalsze sił mi nie wystarczyło) i
      zastanawiam się, czy w Częstochowie faktycznie mówi się "w cały świat"???

Od kwietnia mieszkam w Warszawie. Skarżyłam się kiedyś mojemu chłopakowi, że
      141 jeździ w cały świat. Zrobił wielkie oczy i zapytał, co chcę przez to
      powiedzieć ;))) Zrobiłam małą "ankietę" wśród częstochowskich znajomych -
      wszyscy mnie zrozumieli. W Warszawie nie zrozumiał mnie nikt ;)))

Tak samo nie wiedzą co to śpiki ;D Oraz "nabombany" - ale to byc może gwara
      jeszcze z przedszkola ;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka