Dodaj do ulubionych

Zuzycie prądu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 08:33
.Jestem ciekaw czy ktoś zaobserwował u siebie w domu większe zuzycie
prądu.Nie chodzi o to ze za prąd płacimy więcej ale o to ze robimy to co
zwykle a kilowatow jest duzo więcej.Zaobserwowałem to po ostatnim skoku
ceny.Zawsze płaciłem sporo bo mam małe mieszkanie a opłaty średnio wynosiły
160zł.Nagle mam po około 100 kilowatow w iecej tak jakby licznik zaczał
szybciej chodzić.Zapytałem pania ktora spisuje liczniki na to ona miło sie
rozdarła i powiedziała ze moge sprawdzic ale to kosztuje.Ten sam problem ma
kilku znajomych i śmieją sie ze te liczniki są zdalnie sterowane.Jeden ze
znajomych to zgłosił to powiedzieli mu ze pewno uzywał magnesu i chłopina
zgłupiał bo tez płacił niemało wiec ten magnes to chyba na wieksze obroty
licznika.Teraz bedziemy musieli sie bac składac reklamacje bo ponoc wszystkim
tak odpowiadaja.
Obserwuj wątek
    • Gość: magnesik Re: Zuzycie prądu IP: *.prenet.pl 12.05.05, 08:56
      no fakt
      sprwadzilem
      mam rachunek wiekszy o prawie 50 zl i kilowatow tez cos wiecej.
      Musze sie temu przyjrzec zaraz.
      Dziwne, ze jak zwrocilem uwage na wysokosc rachunku to Pani inkasentka zaraz
      nos w liste i wcisnela mi jakis cennik z ktorego niewiele zrozumialem.tylko ze
      ja sie nie boje zadnych strachow magnesikowych.
      Slyszalem o tych tlumaczeniach ZE......
      ale to chyba celowo strasza,,,,,,,,,tylko ze ja sie nie boje i zrobie jak co
      afere
      • Gość: Gość Re: Zuzycie prądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:03
        Tak jest bo tu nie chodzi o to ze więcej płacimy bo to wiemy wszyscy tylko o to
        ze wzrasta ilosć kikowatow a robimy to samo więc skąd ten wzrost.Sprawdzajcie
        ilości kilowatow na wcześniejszych rachunkach.wczoraj pokazali w telewizji ze
        ci co to zgłaszali mieli sprawdzone liczniki i wszystkim specjalisci udowodnili
        ze uzywali magnesu To jakas paranoja
        • Gość: Yoko Re: Zuzycie prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 21:59
          faktycznie ceny za prąd powalają mnie na kolana:(:(:(
          niestety muszę was zmartwić, gdyż niedawno właśnie sprawdzałem dlaczego więcej
          płacę. Wyższe opłaty nie były spowodowane tym, że zużywam więcej bo różnica w
          kilowatach była rzędu niecałe 8kilowatów a tylko te pieeerd...dolo..ne vaty
          akcyzy i inne ustrojstwa tyle biorą, jeszcze do tego ich opłaty przesyłowe
          stałe zmienne i Bóg wie jakie jeszcze!!!!!
          RZĄDAM UWOLNIENIA RYNKU ENERGII
          niestety wiem, że nie nastąpi to za szybko
          • Gość: koompel Re: Zuzycie prądu IP: *.prenet.pl 14.05.05, 22:08
            Rynek energii zostanie uwolniony w 2007 roku. Wtedy ENION obudzi się z ręką w
            nocniku :))
            Ja bynajmniej od razu podziekuję tym złodziejom za ich wątpliwe usługi i przejdę
            do konkurencji, o ile nie będzie traktowała klientów jak śmieci. Chociaż nie
            sądzę, żeby gdziekolwiek mogły być niższe standardy obsługi klienta niż w
            ENIONIE. To jest już spód dna. Nawet TP na ich tle wygląda piękniej:)
    • Gość: el Re: Zuzycie prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:04
      trzeba zapytać p.Czerwika czy te wyskoki to pozostałość po azs. bo na naukach
      na uczelni to on mało bywał.
      • Gość: Baba Re: Zuzycie prądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:05
        Rzeczywiście,wczoraj zapłaciłam prawie 50 pln więcej za energię. Pan na moje
        zdziwienie stwierdził, PRZECIEŻ BYŁY ŚWIĘTA!. Tylko tak się składa że tych
        świąt nie robiłam jakoś szczególniej. Może jednak ENION rozwikła zagadkę?
      • Gość: koompel Re: Zuzycie prądu IP: *.prenet.pl 13.05.05, 14:10
        Właśnie dostaliśmy genialną odpowiedź od p. Czerwika na nasza reklamację. Otóż
        jegomość ten twierdzi m.in., że ustawodawca objął definicją nielegalnego poboru
        także "stany faktyczne polegające na oddziaływaniu na licznik energii silnego
        pola magnetycznego". Powołuje się tu na ustawę z dnia 5 maja 2005, podczas gdy
        ENION ukradł nam licznik i pieniądze w marcu 2005 i od tamtej pory udowadniamy,
        że nie jesteśmy słoniem, czyli że niczego nie ukradliśmy. Opadają ręce, to jakiś
        totalitaryzm, surrealizm, zły sen albo jeszcze coś gorszego. OD KIEDY TO PRAWO
        DZIAŁA WSTECZ???
        Może Gazeta Wyborcza rzeczywiście zajęłaby się tematem, bo zwykły człowiek jest
        bezradny i bez szans w starciu z monopolistą. Pozostaje płakać i płacić.
        RATUNKU !!!!!!!!!
        • yanoooosh Re: Zuzycie prądu 13.05.05, 14:17
          moja rada nie placcie za prad 2 miechy jak przyjda wam odciac to poproscie o montaz licznika na karte o ktorym juz wczesniej pisalem tlumaczcie sie zla sytuacja materialna itp jak wam wylacza prad to nie zarobia a na kartowcach tak czekam na starsza az przyjdzie z pracy to napisze cos wiecej o kartowcach jezeli ktos wyrazi takie zainteresowanie to se przeczyta pozdrawiam kartowiec
        • Gość: Kubiś Re: Zuzycie prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:29
          Naprawdę współczuję ale tak to jest z tym zakładem .
          Pisałem już kiedyś że jest jeszcze gorszy od Telekomunikacji , bo tam jakiś
          postęp jest a oni traktują człowieka jak ścierwo ..... Kubiś
    • Gość: koompel Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.prenet.pl 12.05.05, 13:01
      Jeżeli licznik biega za szybko mamy dwa wyjścia: płakać i płacic za większe
      zużycie, choć nie korzystamy z tej ilości energii, która urządzenie pomiarowe
      pokazuje albo zgłosic usterke do ENIONu i tu zaczynaja się niesmaczne jaja. Do
      domu przychodzą panowie z licznikiem wzorcowym, mierzą pobór energii,
      stwierdzają uchyb i... demontują licznik a klient zostaje bez energii, bo nie
      zakładaja mu nowego licznika. Udajemy się więc do siedziby ENION i tam słyszymy,
      że jesteśmy podejrzani o nielegalny pobór energii, którą ukradliśmy magnesem i
      że nie założą nam nowego licznika, jeżeli nie zapłacimy kary - ponad dwa tysiące
      złotych. Oczywiście mozna nie płacić, ale wtedy siedzimy przy świeczkach.
      To nie dowcip, spotkało mnie to osobiście i z tego co wiem, takich klientów
      zrobionych w bambuko przez ENION jest więcej - zatem niech sie odezwią. Nie
      będzie monopolista obrzydliwy okradał nas z naszych pieniędzy, to bezprawie w
      czystej postaci.
      Czekam na posty.
      • Gość: Gość Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:10
        Skoro mam 30to metrowe mieszkanie i płace około150zł to jak ich moge
        okradać.Rachunki od dwudziestu prawie lat dość wysokie ale nie marudze.Dopiero
        teraz nagle mam wiekszą niz kiedykolwiek ilość kilowatow.Dłgo jest widno wiec
        mniej sie świeci swiatło.reszte uzywam jak zawsze.ktoś zna rozwiązanie?A może
        Wyborcza by koło tego pochodziła.Tylko nie ci od nas bo im to nic i nigdy sie
        nie udaje wykryć.
        • Gość: bingo Re: co to znaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:15
          • Gość: bingo Re: co to znaczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:16
            Magnesik o co chodzi?
        • Gość: Elżbieta Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:21
          Ja też bardzo proszę o zajęcie sie sprawą zużytych kilowatów.W dwie osoby
          zużywamy ponad 300.Oczywiście nie grzeje prądem bo mam centralne.A reszta w
          standardzie Pralka lodówka telewizor komputer Ale naprawdę oszczędzam Wszystkie
          żarówki energoszczęne, nie mam czajnika na prąd.Jak rozmawiam z sąsiadami to my
          płacimy ok 30 procent więcej niż inni w identycznej sytuacji.To duża
          róznica.Jak sprawdzić czy mój licznik działa poprawnie.I proszę bez żadnych
          bzdur o magnesch bo mam wyształcenie humanistyczne i tak naprawdę to tylko wiem
          jak właczyć kontakt.A takie sugestie moim zdaniem są obrażliwe.Czy można sobie
          zamówić takie zbadanie Tylko reztelne.
      • Gość: K Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 17:28
        Zglosiliśmy do Enionu źe nasze liczniki przekłamują. Przyjechali fachowcy i
        potwierdzili nasze przypuszczenia. A po 2 tygodniach dostaliśmy pismo, że
        nielegalnie pobieralismy energię a liczniki są uszkodzone przez magnesy, których
        w życiu nie mieliśmy.

Lepiej roztrzaskajcie liczniki w domu i zgłoście że mąż wrócił pijany,
        zdenerwował się i odreagował na licznikach - nie będą mieli co brać do
        ekspertyzy. Zapłacicie tylko 150 zł za wymiane a nie 2000zł kary i 150zł za
        licznik.

Enion jest monopolistą i z nim jeszcze nikt nie wygrał. My naszą sprawe
        skierujemy do rzecznika konsumentów. Niestety kare trzeba zapłacić, bo prąd
        odetną:(((
        • Gość: Elżbieta Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:12
          Ale z Twoich słów wynika że że każdego można potraktować jak przestępcę I to ja
          mam udawadniać że nim nie jestem. Co na to prawo?.Ja chcę kupić usługę zbadania
          za co płacę takie wysokie rachunki I czy je płacę słusznie czy nie.I niech nikt
          mi nie sugeruje że jestem oszustem bo to też jest karalne
          • Gość: Gość Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:18
            To jest z lodziejstwo na szeroką skale.Płacimy za prad od tego podatek ,opłate
            przesyłow i kupe innego badziewia.W życiu by mi do głowy nie przyszło zeby
            cokolwiek kombinować płace uczciwie dość wysokie rachunki a w laściwie coraz
            wwieksze bo licznik nabija wiecej.Baba ktora go spisuje jest wsciekła ze ją
            pytam a ja mam się jeszcze bać ze zapłace kare?To jest chore.Co na to nasza
            gazeta?zajmie się tym czy znowu ktośją wyręczy?
          • Gość: Kubiś Do Elżbiety i reszty Forumowiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:23
            Z tego co mi się wydaje i co raczej jest prawdą to nie istnieje w Polsce
            labolatorum które jednoznacznie potrafiłoby stwierdzić czy na dany przyżąd
            pomiarowy działał zewnętrzny magnes który zakłócił jego pracę . I to chyba jest
            szczęściem odbiorców prądu gdyż znając dostawcę prądu , jego władzę i możliwości
            to wszystkie wasze liczniki byłyby uznane za uszkodzone magnesem .
            Zakład Energetyczny oraz Przedsiębiorstwo Wodociągowe mają teraz poważny problem
            który chcą jakoś wyciszyć . To właśnie owe magnesy . SĄ ONE DOSKONAŁYM
            PRZYKŁADEM Z ŻYCIA JAK SZYBKO TECHNIKA IDZIE DO PRZODU . NIE PRĘDKO NA
            LICZNIKACH POMIAROWYCH znajdzie się coś co uniemożliwi działanie magnesa
            neodymowego lub jednoznacznie wskaże jego bezpośrednie oddziaływanie na dany
            licznik co umożliwi wykrycie oszustwa . Dlatego jedyną obroną jest oskarżanie
            wszystkich klientów o kradzież . Pikanterii tej sprawy dodaje fakt że w
            Demokratycznym kraju nie można zabronić sprzedaży magnesów :-) :-) :-)
          • Gość: elektryk Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: 80.51.170.* 12.05.05, 20:24
            Przecież licznik możemy sobie sprawdzić we własnym zakresie, należy: W momencie
            gdy licznik nam się ustawi w pozycji np. 013456,0
            wyłączyć wszystkie urządzenia w domu (lodówka, telewizor na czuwaniu, wszystko)
            W tym momencie licznik powinien się zatrzymać (dokładnie możemy stwierdzić po
            stojącym dysku, dysk się nie obraca (licznik analogowy)
            Włączamy urządzenie które ma moc 1000W, w ciągu godziny licznik powinien
            dokładnie nakręcić jedną kilowatogodzine, czyli 013457,0
            • Gość: Kubiś Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 20:27
              A może przyczyną droższych opłat za energię jest to że zwiększono napięcie w
              kontaktach ????? ..... Kubiś
              • Gość: Gość Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 21:40
                Moj mąz tez coś takiego mowił ale czy to moze być prawda
                • Gość: Kubiś Zawsze traci szary odbiorca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:08
                  Może też być tak że liczniki zostały wyprodukowane z myślą pomiaru 220 wolt no i
                  wiadomo jaką przestarzałą technologią :-) . Przełączyli na 240 volt i zaczęły
                  się szybciej kręcić . Jedyną alternatywą jaką widzę to prośić szanowną spółkę o
                  założenie nowoczesnego licznika pomiaru energii najlepiej zachodniego z Niemiec .
                  Ewentualnie częstochowski Pozyton !! Pozdrawiam ..... Kubiś
                  • Gość: elektryk Re: Zawsze traci szary odbiorca IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:29
                    Napięcie w sieci zostało podniesione z 220V na 230V "a nie na 240V" Poza tym,
                    gdy było jeszcze "to stare - 220V" Istnieje tolerancja, która i tak zazębia
                    się napieciem 230V, nie ma to dużego znaczenia. Proponuje zakupić cyfrowy
                    multimetr (urządzenie do pomiaru np. napięcia elektrycznego w sieci, koszt ok
                    18zł.Ja taki posiadam i mierząc w tej chwili napięcie w gniazdku, wynosi ono
                    219V.
                    • yanoooosh Za prund tanij 12.05.05, 22:56
                      A ja proponuje wam zalozyc liczniki na karte
                      nie nie robie sobie jaj mam taki zuzywa mi mniej od starego normalnego jedyny minus to to zeby miec prad musze jechac na mirowska go zatankowac tam jest energomat trzeba wsadzic karte wrzucic kasy ile macie najwiecej 200 i nacisnac przycisk wychodzi rachunek a na nim numer wklepujecie w licznik i na jakis czas spokoj no i jeszcze jednego minusa znalazlem jak nie zaplacisz rachunku za zwykly rachunek to dopiero po miesiacu ci odetna tu jak nie doladujesz nie masz pradu pozdro sprawdzcie to polecam
                      • tomq Re: Za prund tanij 12.05.05, 23:22
                        jakich formalności trzeba dokonać aby mieć licznik na kartę i jaki jest koszt
                        takiej zamiany. czy są też liczniki na kartę dwutaryfowe jeżeli masz wiecej
                        informacji na ten temat to proszę pdziel sie na forum
                        • yanoooosh Re: Za prund tanij 12.05.05, 23:32
                          z tego co ja wiem to u mnie bo to starzy zakladali moj stary licznik pokazywal jakies wyssane z palca sumy zostalo to zgloszone z prosba o wymiane licznika na nowy w dodatku na karte za calkowite free z tym ze jak zuzycie pradu mi spadlo to od razu przyszla kontrola z energetyka i sprawdzali czy nie mam jakiegos lewego podlaczenia wywalili bezpieczniki a potem sprawdzali klazde mozliwe gniazdko jako ze nie czerpe pradu na lewo wyszli bardzo zdenerwowani hehe a z licznikiem na karte to jest taki motyw ze wiesz ile zuzywasz aktualnie pradu na ile ci starczy to co w niego wbiles masz w nim godzine date i kilka fajnych bajerow czego (NORMALNE) liczniki nie maja no ale tak jak wczesniej pisalem jak ci brakuje to jedziesz jak ja to mowie po wiaderko pradu i hula
                          www.enion.pl/pl/czest tu jest adres stronki zakladu energetycznego cos tu powinno byc ale moje lenistwo nie pozwolilo mi tego szukac pozdrawiam kartowiec hehe
                          • yanoooosh Re: Za prund tanij 12.05.05, 23:33
                            aha a dwutaryfowe czy sa to nie wiem u mnie jest tylko jedna taryfa
                            • Gość: Elżbieta Re: Za prund tanij IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:08
                              A o co chodzi z tym magnesem I o jaki magnes chodzi Taki zwykły? To co on robi ?
                              Zmniejszy mi rachunki.Bo jak mam byc i tak przestępcą to może chociaż się
                              dowiem w jaki spoób mam nim zostać
                              • Gość: Kubiś Re: Za prund tanij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:31
                                Jest to magnes wielkości około paczko zapałek ale siłę ma 10-ciokrotnie lub
                                większą od tradycyjnego magnesa . Potrafi zakłócić prace prawie każdego
                                urządzenia elektrycznego , elektronicznego i nie tylko :-) Pozdrawiam ..... Kubiś
        • Gość: koompel Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.prenet.pl 13.05.05, 09:49
          Do K:
          A jak to sie stało, że po stwierdzeniu uszkodzenia licznika ci go nie zabrali i
          nie pozbawili dostępu do energii elektr? W moim przypadku monterzy z ENIONu
          odjechali z licznikiem, a podłączenie następnego było możliwe DOPIERO PO
          UISZCZENIU OPŁATY ZA NIELEGALNY POBÓR ENERGII, chociaż niczego nie ukradliśmy,
          bo przecież licznik nie chodził za wolno, tylko za szybko. Można powiedzieć, ze
          to zakład energetyczny nas okradł - raz przez uszkodzone urządzenie pomiarowe,
          dwa - wyłudzając od nas ponad 2 tys. zł. To było pod koniec marca, a ciebie
          kiedy to spotkało? Pytam, bo ciekawi mnie czy szykany wobec klientów zelżały czy
          się nasiliły :(
          Ja w przypadku gdy ENION nie uzna mojej reklamacji składam skargę do prezesa
          Urzędu Regulacji Energetyki, bo takie traktowanie klientów łamie zapisy prawa
          energetycznego.
          • Gość: k Re: Czyżby zabawa neodymkiem? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 20:00
            Zgłosiliśmy sami do Enionu, że nasze liczniki zawyżają zużycie energii. Cóż za
            uczciwość przyszło nam płacić karę. Jakbyśmy kradli to po co byśmy
            zgłaszali??Muszę zaznaczyć że nasza kara wyniosła razy 2 bo mieliśmy 2 liczniki.
    • Gość: Baba Re: Zuzycie prądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:15
      Rzeczywiście, wczoraj zapłaciłam prawie 50 PLN więcej.Pan na moje zdziwienie
      stwierdzil PRZECIEŻ BYŁY ŚWIĘTA!. No były i co z tego, skoro nie urządzałam ich
      jakoś szczególnie. Może jednak ENION zna tajemnicę? Ja tych przypadków też
      kilka znam
      • Gość: henryczek Re: Zuzycie prądu IP: *.com / 213.199.204.* 13.05.05, 14:30
        coś jest rzeczywiście na rzeczy bo za okres w którym jest ciemno i świeci sie dodatkowo choinka zapłaciliśmy mniej niż za okres marzec-kwiecień,a matka juz mi chciała zabrać kabel od komputera ale wcale nie chodzi dłużej niż zimą a nawet krócej,Ja również prosze GW o jakąs interwencj ę:)
        • Gość: Ewa Re: Zuzycie prądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:47
          Chę poznać procedurę określania sprawności montowanych urządzen pomiarowych Mam
          do tego prawo bo za nie płace Insynuacje są poniżające i prawnie karalne.Nie
          wiem co by mnie akurat odpowiedzieli ale a życiu bym nie wpadła na to żeby coś
          w liczniku dłubać Zreszta jak 10 lat zużywam podobną liczbę a teraz większą to
          co moja wina ?
        • Gość: xxx Re: Zuzycie prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:02
          mam to samo i dwoch sasiadow. Nikt nie rozumie dlaczego w ubieglym miesiacu
          wszyscy mielismy rachunki wieksze o 100 zl ! I wszytko nie na oplacie
          przesylowej etc. tylko wiecej KWh. Skad?! Prawa fizyki sa stale wiec nie
          przypuszczam by nagle nam wszyskim elektrony szybciej zaczely sie poruszac w
          przewodach! Cos tu jest nie tak.
          • Gość: henryczek Re: Zuzycie prądu IP: *.com / 213.199.204.* 14.05.05, 13:38
            jeszcze mi sie przypomniało....
            u mnie w całym bloku pare tyg temu robili jakiś remont instalacji i pokoleji przez kilka dni nie było prądu w każdej z klatek.Może u was też robili coś???Bo ja juz nie wiem skąd te rachunki,moze ten remont tak wpłynął na to ze licznikowi sie spieszy?

:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka