Dodaj do ulubionych

Stara Częstochowa - w kolorze?

05.06.05, 11:31
Natknąłem się dzisiaj na jedną fotografię starej Częstochowy. Jest ona
czarno-biała, więc byłem ciekaw jak Aleje z tamtego okresu wyglądały naprawdę
- tzn. w kolorze i postanowiłem dodać trochę kolorów. Oczywiście nie jestem
historykiem i nie wiem jakie barwy miały tamte kamienice itd, ale starałem się
jak mogłem :-)

Oto wynik:
Oryginalna fotka: www.lookas.prv.pl/czwa.jpg
ta sama fotka w kolorze: www.lookas.prv.pl/czwa_color.jpg

Robiłem to na szybko, więc jest sporo niedociągnięć :-)
Co o tym myślicie? Czy nasza Częstochowa tak właśnie mogła wyglądać?
Jeśli ktoś wie lub jest historykiem to proszę śmiało o uwagi i sugestie.
Nie wiem kto jest autorem tej fotografi, nie mogłem znaleźć skąd ta fotka
pochodzi.

Pozdrawiam :-)

---------------------------------
www.lookas.prv.pl
Obserwuj wątek
    • youstynus Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 14:54
      Mnie się podoba :)
      • Gość: Lesio Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.org / *.org 05.06.05, 14:58
        Ladne, tylko ze czarno-biale zdjecia sa wg mnie ladniejsze :)

www.czestochowa.inds.pl <-
        • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 15:14
          O! Dzięki za ten adres, super fotki ;-)
          Jeśli jesteś autorem tej stronki to mam pytanie: skąd tyle starych fotek
          wygrzebałeś? :-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: =R= Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 19:32
            > Jeśli jesteś autorem tej stronki to mam pytanie: skąd tyle starych fotek
            > wygrzebałeś? :-)

Grzebało się w necie, robiło skany z pocztówek i książek... ludzie trochę
            podesłali. Różnie :)
            • Gość: Lesio Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.org / *.org 05.06.05, 19:35
              Tak jak Robson napisal, materialy zdobywamy w rozny sposob. Najbardziej liczymy
              na ludzi ktorzy w swoich albumach trzymaja stare zdjecia. Jezeli ktos ma jeszcze
              jakies niepublikowane zdjecia na www.czestochowa.inds.pl to prosimy bardzo o
              kontakt.
              • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 20:20
                No to w takim razie moje gratulacje! Życzę powodzenia i jeszcze więcej fotek ;-)

Swoją drogą przydałoby się jakoś zebrać wszsytkie fotki starej Częstochowy w
                jakimś miejscu. Zaczęliście to już robić, więc mam nadzieję, że jeszcze więcej
                fotek uzbieracie.

www.lookas.prv.pl
              • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 23:21
                Podajcie jakiś kontakt do siebie - najlepiej mail ;-)
                Mam coś dla Was od pewnej forumowiczki.

www.lookas.prv.pl
                • Gość: =R= Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 07:46
                  lookas.prv.pl napisał:

> Podajcie jakiś kontakt do siebie - najlepiej mail ;-)

Prześlij proszę na robson@bocznica.org
                  • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 06.06.05, 08:06
                    Poszły ;-)

www.lookas.prv.pl
        • Gość: As Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 20:05
          Ciągle się zastanawiam skąd mogła być robiona ta stara fotka "Częstochowa -
          widok ogólny". Macie jakieś propozycje???????
          • redakcja_czestochowa Re: Stara Częstochowa - widok ogólny 07.06.05, 14:37
            Zdjęcie, o które pytał AS zostało zrobione z terenu browaru przy ul. Ogrodowej.
            Było ono już publikowane w kilku wydawnictwach i zadaliśmy sobie w redakcji
            trud sprawdzenia skąd mogło byc robione - dlatego wiemy. Niemal identyczne
            ujęcie można powtórzyć, choć oczywiście pojawią się inne budowle. Co ciekawe na
            zdjęciu widać dwa wysokie kominy - jeden, obok budynku przemysłowego stał przy
            drukarni Oderfeldów, której ruiny straszą dziś przy ul. Waszyngtona (obok BGŻ);
            drugi - na zdjęciu na tle Jasnej Góry - to komin nieistniejącej odlewni na
            przeciwko obecnego Urzędu Miasta, dziś w tym miejscu jest skwer. Pozdrawiamy.
            • Gość: Lesio Re: Stara Częstochowa - widok ogólny IP: *.org / *.org 07.06.05, 23:33
              Czyli zgadlem :) a gdzie nagroda ? :>
              • Gość: AS Re: Stara Częstochowa - widok ogólny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 12:45
                Dzięki za info ......... własnie teraz zajrzałem na forum ..... ja stawiałem na
                okolice elanexu .... że ktoś tam właśnie wykonał tę fotkę :)))
            • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - widok ogólny 08.06.05, 18:28
              Faktycznie ;-)

Dziękujemy za informację ;-)

www.lookas.prv.pl
      • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 15:13
        heh, dzięki ;-)

www.lookas.prv.pl
    • Gość: luk Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: 212.130.22.* 05.06.05, 16:18
      swietna robota lookas, prawie jakby orgilalna byla osobiscie moge sie doczepic
      tylko markiz i bilbordow (szczegolnie fioletowego)
      Ps. widze, ze moja ulubiona stronka wrocila bo sie bardzo martwilem ze juz nie
      ma na ws
      • Gość: Student Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 17:18
        Moim skromnym zdaniem czarno białe są ładniejsze.
        Zdecydowanie bardziej oryginalne.
        Strata czasu Lookasku
      • Gość: Lesio Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.org / *.org 05.06.05, 19:33
        Ciesze sie bardzo ze nasza stronka ze starymi zdjeciami Czestochowy komus sie
        podoba, niestety adres www.czestochowa.ws jest drogi i niebardzo nam sie oplaca
        go trzymac... moze kiedys bedzie troche $ to wykupimy go jeszcze raz na dluzszy
        okres.
        • Gość: As Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 20:09
          Lesio ....... widzę że bawiłeś się w nowe ujęcia starych fotek .... fajny pomysł

Czy nie zastanawiałeś się może skąd mogła być robiona ta stara
          fotka "Częstochowa - widok ogólny"????
          • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 20:17
            Hmm, może z komina Zakładu Energetycznego?

www.lookas.prv.pl
            • Gość: As Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 20:18
              Chyba go jeszcze nie było :))) a poza nazbyt wprost względem Jasnej Góry
              Ps. może nie na temat ..... ale nie wiem czy wiecie że w naszej Katedrze jest
              winda :))
              • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 20:23
                Ups ;-) No fakt.. <ściana> W takim razie też nie wiem ;-)

Winda? gdzie dokładnie? ;-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: Lesio Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.org / *.org 05.06.05, 20:31
            Wg mnie okolice katerdy/browaru
      • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 20:22
        Thx. Tak, wiem - też mnie się to nie podoba, w ogóle nie miałem koncepcji na tą
        kamienicę ;-) Dzięki za krytykę.

www.lookas.prv.pl
    • harry1983 Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 21:30
      Może trochę nie na temat, ale jak ją pokolorowałeś?
      Bawiłeś się ręcznie czy używałeś jakiegoś konkretnego programu?
      Jeśli możesz napisać, jak to zrobić, to napisz, bo kiedyś się zastanawiałem jak się koloruje takie zdjęcia.

Pozdrawiam!

• lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 22:17
        Ręczna robota w programie graficznym, a dokładnie pędzlem i zabawa warstwami ;-)
        Akurat to robiłęm ok. 30min czego efekty uboczne widać ;-/

Pozdr!

www.lookas.prv.pl
        • Gość: x Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 22:45
          a można wiedzieć w jakim programie sie bawiłeś ?
          Adobe Photoshop, Corel ??
          • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 05.06.05, 22:56
            Photoshop, Gimp.

www.lookas.prv.pl
            • Gość: X Re: Stara Częstochowa - w kolorze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 23:58
              --== Nie jestem ten X co dwa posty wyżej ==--

Co do fotki naprawde nieźle ci wyszła, mi się serio podoba. Ja się powiem
              szczerze na grafice nie znam, bardziej mnie kręcom amatorskie animacje. Jeśli
              ktoś chciałby moje dzieło filmowe proszę e-maila ;)
              pozdrawiam
              • lookas.prv.pl Re: Stara Częstochowa - w kolorze? 06.06.05, 08:07
                Dzięki ;-)

Jeśli możesz to pochwal mi się swoimi pracami ;-)
                Wyślij na maila gazetowego albo na maila podanego na mojej stronce.

Pozdr!

www.lookas.prv.pl
                • Gość: szeliga stara - nowa CZĘSTOCHOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 10:29
                  WŁAŚCIWIE TĄ SPRAWĄ POWINIEN SIĘ ZAJĄĆ P. PREZYDENT CZĘSTOCHOWY - co pan.
                  na to panie rzecznik prezydenta p.Leśnikowski
                  stara - nowa cz-wa w kolorze? może. Kilka lat temu na łamach GW ukazał się
                  anons o osobie zbierającej widokówki-fotki Cz-wy ,chcącej dokumentować Cz-wę na
                  tej podst., kontaktowłem się z redakcją GW lecz bez rezultatu osiagniecia
                  jakiegoś adresu.Zdenerwowany większość b.dużego zbioru wylądowała w piecu.
                  Ostała się garstka/kilka/ niebędąca w zbiorze. Jeżeli , for.histor. chciałby
                  je wykorzystać do celow czystych / wiele widokówek jest podpisanych i nie można
                  udostępniać ich treści/ mogę je udostępnić ( może nadal nieliczne)pr. .Napewno
                  jest tego wiele u mieszkańców i TO MOŻE BYĆ DOPIERO FAJNY KATALOG DZIEJÓW /?
                  ost/ Cz-wy !!!
                  • lookas.prv.pl Re: stara - nowa CZĘSTOCHOWA 06.06.05, 15:39
                    Szkoda, że tak się stało.

Ale miło by było gdybyś przekazał to co masz albo Lesiowi lub =R= - oni prowadzą
                    stronkę ze starymi fotografiami Częstochowy. Mam na myśli do formy
                    elektronicznej, po zeskanowaniu można by je zwrócić.

Pozdrawiam!

www.lookas.prv.pl
                    • Gość: X Re: stara - nowa CZĘSTOCHOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 18:53
                      wysłałem ci lukas moje dzieło na adres z twojej stronki. pozdro ;)
                      • lookas.prv.pl Re: stara - nowa CZĘSTOCHOWA 06.06.05, 19:46
                        Tak, wiem i nawet odpisałem ;-)

Pozdr

www.lookas.prv.pl
                  • Gość: Lesio Re: stara - nowa CZĘSTOCHOWA IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 06.06.05, 16:56
                    Aktualnie mamy dodatkowy adres www.częstochowa.net <- dla przegladarek FF
                    i Opera, a dla Ie to : www.xn--czstochowa-fnb.net/

I znowu doszlo pare nowych zdjec :)
                    • Gość: tibor Re: stara - nowa CZĘSTOCHOWA IP: *.cable.ubr03.newm.blueyonder.co.uk 06.06.05, 21:24
                      Bardzo fajna stronka, naprawde! Gratuluje. Aż się łza w oku kręci jak się
                      ogląda te zdjęcia. Pamiętam jak byłem mały zawsze intrygowała mnie kawiarnia
                      ludowa. Rodzice nie chcieli mnie tam zabrać mówiąc, że to lokal dla
                      dorosłych... Miałem wtedy z 5, góra 7 lat. Sam nie wiem dlaczego utkwiło mi to
                      w pamięci.
                      Oglądając z kolei zdjęcia przedwojenne (również kolorowane przez lukasa),
                      chciałoby się choć na dzień dwa przenieść w czasie.
                      I na koniec smutna refleksja - na ulicy Koziej czy Senatorskiej dziadostwo
                      jakie było w czasie wojny, jest i dziś...
                      Pozdrawiam autorów!
                      • Gość: P Re: stara - nowa CZĘSTOCHOWA IP: *.pcz.pl 07.06.05, 12:49
                        A ja znalazlem taka stronke:
                        www.foto.czestochowaonline.pl
                        • Gość: Marta Re: stara - nowa CZĘSTOCHOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 19:49
                          widziałam niezła i są nowe zdjęcia rowniez
    • lookas.prv.pl Nowa fotografia 08.06.05, 21:35
      Tego zdjęcia jeszcze nigdy wcześniej nie widziałem. Zapewne są na niej
      Częstochowianie. Może ktoś rozpozna jakie to podwórko? :-)

Za fotkę dziękuję Nince :-)

oryginał: www.lookas.prv.pl/018.jpg
      color: www.lookas.prv.pl/018_color.jpg

www.lookas.prv.pl
      • Gość: As Re: Nowa fotografia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:40
        a widzieliście te fotki z likwidacji getta??? Stosy trupów koło
        Katedry??? ..... Jest też w necie taka stronka
        • lookas.prv.pl Re: Nowa fotografia 08.06.05, 21:42
          Ja nie widziałem :-/ Jeśli możesz to podaj linka lub wyślij go na maila gazetowego.

--------------------------------
          www.lookas.prv.pl
          • Gość: As Re: Nowa fotografia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:02
            Nie mogę jej znaleźć ..... może mi wpadnie w oko jeszcze

ale rzuć okiem na to
            www.geocities.com/Athens/Stage/9921/index.html
            • lookas.prv.pl Re: Nowa fotografia 08.06.05, 22:31
              Ciekawa stronka. Dzięki!

A tak przy okazji - wie ktoś jak dojechać na ten żydowski cmentarz? Przyjmując
              za środek transportu rower ;-)

www.lookas.prv.pl
              • Gość: =R= Re: Nowa fotografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:51
                Jadąc Legionów skręcasz w Złotą i do końca.
                • lookas.prv.pl DOJAZD NA CMENTARZ ŻYDOWSKI 21.06.05, 10:45
                  Wczoraj próbowałem znaleźć ten cmentarz, ale niestety mi się nie udało :-/

Jechałem Mirowską i za mostem nad Kucelinką skręciłem w prawo w Złotą,
                  przejechałem całą aż dojechałem do Legionów właśnie i dalej przez Złotą, minąłem
                  jakiś warsztat samochodowy i na końcu ulicy było dziurawe ogrodzenie, za którym
                  było ostre wzniesienie, gdy wszedłem na nie to były jakieś doły ze śmieciami, a
                  obok tego ogrodzenia była ścieżka wzdłuż Warty - przejechałem nią aż do końca
                  (do Huty) i nie znalazłem tego cmentarza :-/

Mogę prosić o jakiś dokładniejszy opis jak tam dojechać?

www.lookas.prv.pl
                  • Gość: =R= Re: DOJAZD NA CMENTARZ ŻYDOWSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 13:56
                    tu jest mapka tinyurl.com/bb7rs może Ci pomoże.
                    • lookas.prv.pl Re: DOJAZD NA CMENTARZ ŻYDOWSKI 21.06.05, 23:49
                      Dzięki za linka! Byłem tak blisko... ;-)

www.lookas.prv.pl
                  • Gość: kurz tak blisko i tak dalego ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:19
                    lookas.prv.pl napisał:

> i na końcu ulicy było dziurawe ogrodzenie, za którym było ostre wzniesienie,
                    gdy wszedłem na nie to były jakieś doły ze śmieciami, a
                    > obok tego ogrodzenia była ścieżka wzdłuż Warty - przejechałem nią aż do końca
                    > (do Huty) i nie znalazłem tego cmentarza :-/

Lukasie - byles prawie o krok.
                    W wersji legalnej - mozna dostac sie wlasnie przez brame Huty.
                    W wersji .. nieoficjalnej , byles prawie o kroczek. wchodzac przez te dziure
                    wchodzisz na wzniesienie orientujesz sie w terenie przed soba widzisz plac pelen
                    hald smieci skrecasz w prawo , po okolo 100 grzbietem wzniesienia schodzis w dol
                    sciezka i dochodzisz do ogrodzenia cmentarza - dalej poprowadzi Cie sciezka az
                    do bramy ozdobionej menora. I juz jestes. Lojalnie przestrzegam ze wchodzac
                    przez dziure mozesz napotkac patrol ochrony - dosc czesto patroluja ten teren,
                    za kazdym razem uprzedzajac ze powinno sie wchodzic przez glowna brame.
                    Ale tak jest bardziej ekscytujaca - ;))

pozdrawiam
                    kurz
                    • lookas.prv.pl Re: tak blisko i tak dalego ;) 21.06.05, 23:53
                      Dzięki za szczegółowy opis! W najbliższym czasie jeszcze raz tam pojadę :-) Tym
                      razem już wiem mniej więcej gdzie go szukać.

A przez którą bramę? Przez tą koło pętli autobusowej czy przez tą bramę na mapce
                      z torami? Bo przejeżdżałem przez tory, które prowadziły do otwartej bramy, ale
                      pisało że to teren Huty i nie przypuszczałem, że to tam jest ten cmentarz.. :-)
                      Tak więc która brama? Ta z torami?

A swoją drogą spróbuję wykorzystac obie drogi :-) Raz się żyję.

dzięki!

www.lookas.prv.pl
                  • Gość: Lesio Re: DOJAZD NA CMENTARZ ŻYDOWSKI IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 21.06.05, 16:30
                    Lookas jak masz ochote to mozna w pare osob sie tam przejechac.
                    • lookas.prv.pl Re: DOJAZD NA CMENTARZ ŻYDOWSKI 21.06.05, 23:54
                      Tymczasowo muszę zrezygnować, bo nie mam teraz czasu :-/

Ale kusząca propozycja :-) Warta zrealizowania.

Pozdr.

www.lookas.prv.pl
                      • Gość: Lesio Re: DOJAZD NA CMENTARZ ŻYDOWSKI IP: *.org / *.org 22.06.05, 00:11
                        Ok, jak cos daj znac na GG, nr masz na stronce.
          • Gość: =R= Re: Nowa fotografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:48
            Kilka jest u nas robson.bocznica.org/czwa/ w dziale WOJNA
            • lookas.prv.pl Re: Nowa fotografia 08.06.05, 23:03
              Faktycznie są. Thx.

W sumie to wypadałoby powiedzieć "niestety są".. ale historia to historia..

www.lookas.prv.pl
      • Gość: =R= Re: Nowa fotografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 22:53
        Fajne, ale okolica nie do rozpoznania. Może to być gdziekolwiek...
        • lookas.prv.pl Re: Nowa fotografia 08.06.05, 23:05
          No odgadnięcie miejsca będzie bardzo trudne. Ale warto spróbować, może ktoś je
          kojarzy z dzieciństwa lub nawet mieszka w tym podwórku? ;-)

www.lookas.prv.pl
          • Gość: =R= Re: Nowa fotografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 23:20
            Na dole jest data. To pewnie 1915. Nie sądzę, żeby budynek się ostał jeśli był
            na terenie getta... widziałeś zdjęcia...
            • lookas.prv.pl Re: Nowa fotografia 08.06.05, 23:56
              Masz rację. Szansę są małe, ale jednak są :-)

Tak czy siak fotka bardzo ciekawa, za co dziękuję jeszcze raz Nince ;-)

www.lookas.prv.pl
              • Gość: de-mo-ne-czek Re: Nowa fotografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:10
                Na cmentarz Żydowski można już dojechać nawet autem. Na Mirów gdzie jest główna
                brama Huty , w prawo się jedzie na Walcownię lub Guardiana a my skręcamy przed
                bramą w lewo do końca. Wracając do fotki "Widok ogólny" w/g mnie jest zrobiona
                z wieży ciśnień browaru. Widać tam kamienicę w której mieszkała moja Babcia.
            • Gość: a Re: Nowa fotografia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 23:59
              Cmentaż żydowski teraz robi przygnębiające wrażenie, zniszczone groby, nieład,
              wszędzie drzewa, krzewy, wszystko porośnięte bluszczem oplatającym groby,
              ziemię i drzewa... zobaczcie np. tu w galerii:
              www.cyfracolor.pl/galeria/czarnobiale.htm

a na www.foto.czestochowaonline.pl/ogolny.php jest kolorowe zdjecie
              widoku o którym wczesnej rozmawiano

...
              • Gość: Wlodek Re: Nowa fotografia IP: *.vf.shawcable.net 09.06.05, 04:40

Gość portalu: a napisał(a):

> Cmentaż żydowski teraz robi przygnębiające wrażenie, zniszczone groby,
                nieład,
                > wszędzie drzewa, krzewy, wszystko porośnięte bluszczem oplatającym groby,

W poznych latach 70' wybuchla potezna awantura bo Zydzi z Zachodu przekazywali
                na utrzymywanie kirkutu w Cz-wie jakies spore sumy. Mial sie tym zajmowac jakis
                pelnomocnik rzadu czy ktos podobny.
                Komunisci pieniadze w twardej walucie wzieli, a z wywiazaniem sie z
                umow....zrobili to co widac na zdjeciach.
                Teraz to chyba juz nie w gestii rzadu, czy samorzadu, a gminy zydowskiej, o ile
                taka w Cz-wie istnieje.
                • Gość: kurz Re: Nowa fotografia IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 09.06.05, 04:58
                  Gość portalu: Wlodek napisał(a):
                  > Gość portalu: a napisał(a):
                  > Cmentaż żydowski teraz robi przygnębiające wrażenie, zniszczone groby,
                  > nieład, wszędzie drzewa, krzewy, wszystko porośnięte bluszczem oplatającym
                  groby,
                  >
                  > Teraz to chyba juz nie w gestii rzadu, czy samorzadu, a gminy zydowskiej, o
                  ile taka w Cz-wie istnieje.

Witam.
                  Z tego co pamietam, prawna spadkobierczynia jest gmina katowicka.
                  Co do cmentarza przy Zlotej - z ciekawosci sie wybiore po raz kolejny , wydaje
                  mi sie bowiem, ze w zeszlym roku Miasto porzadkowalo jakas czesc cmentarza.
                  Chyba nawet nie chodzi tu o drzewa, krzewy i bluszcz a raczej o dewastacje
                  macew i stell. Przy okazji dodam, ze w mojej ocenie nie wszystkie szkody
                  poczynione sa reka czlowieka - choc na pierwszy rzut oka tam by to wygladalo.
                  • Gość: Wlodek fotografia z Zawodzia? IP: *.vf.shawcable.net 22.06.05, 06:47
                    Moze ktos ma zdjecia Parku i szk im G. Narutowicza?
                    Jedno takie zdjecie z tzw. teatrem zamiescila kiedys Gaz.w Cz-wie.
                    Moze sa gdzies jakies zdjecia z pomnikiem patrona parku zburzonym przez
                    Niemcow. W muzeum zachowala sie glowa z monumentu odnaleziona po wojnie.

A moze istnieja jakies zdjecia "zaczarowanego" skrzyzowania Zlotej z Mirowska.
                    Tam byl staly punkt zbiorczy tubylcow i ... tam spadly pierwsze bomby we
                    Wrzesniu i padli pierwsi zabici.
            • lookas.prv.pl Nowe fotki dla Robsona i ekipy 13.08.05, 10:56
              Znalazłem dzisiaj przypadkiem trochę fotek naszego starego dworca:

www.gim9.scholaris.pl/2/dk4.htm
              Są dostępne pod linkiem na dole "kliknij tu, by zobaczyć inne dawne fotografie
              częstochowskiego dworca"

Nie wiem czy ja już macie, jeśli to nie to skontaktujcie się z autorami.

www.lookas.prv.pl
              • Gość: Lesio Re: Nowe fotki dla Robsona i ekipy IP: *.org / *.cn.com.pl 13.08.05, 11:04
                Mamy, ale dzieki za zainteresowanie :)
                • lookas.prv.pl Re: Nowe fotki dla Robsona i ekipy 13.08.05, 11:14
                  OK :-) W takim razie już chyba wyczesaliście cały internet i nic nie ma nowego :-))

www.lookas.prv.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka