Dodaj do ulubionych

BUNKIER :)))

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 16:12
Ktoś nie wie z jakiego okresu jest ten ceglany bunkier na Rejtana przy torach
(koło Polontexu)??? Czy to jest jedyny taki bunkier w rejonie czy jeszcze
gdzieś są inne???? Jeśli tak to gdzie????
Obserwuj wątek
    • Gość: Boki Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:47
      Na polach w okolicach szpitala na parkitce, niedaleko ulicy Łodzkiej koło
      osiedla domków jednorodzinnych, są jeszcze trzy. Nie jestem biegły w tej
      dziedzinie, ale prawdopodobnie pochodza one z czasów II WŚ.

pozdr.
      • Gość: q12 Re: BUNKIER :))) IP: 212.87.241.* 02.08.05, 19:16
        dwa są przy Łódzkiej (przy drodze i kilkanaście metrów dalej w polach), jeden na
        Żabińcu, trzy są na Grabówce niedaleko cmentarza (jeden jest na terenie cmentarza)
        • Gość: gemol Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:07
          nie budowano ceglanych bunkrów mogła to być strażnica ale nie bunkier
          • Gość: HJ Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:00
            No właśnie mnie to zdziwiło że ceglany ...... mam fotki ale jeszcze nie
            ściągałem z aparatu ..... ma szczelnice ..... Podaj maila to wyślę fotkę jak
            ściągnę...
    • Gość: Yoko Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:51
      na terenie Huty Częstochowa jest parę bunkrów ale chyba z okresu "zimnej wojny".
      Dodatkowo jeszcze przy blokach na alei Pokoju z piwnic przechodzi się do
      schronów podziemnych. Bloki przy Armii Krajowej naprzeciwko Politechniki też
      wydaje mi się, że są wyposażone w podobne schrony jak na alei Pokoju, można tak
      sądzić po wylatch szybów wentylacyjnych. Jak ktoś wie jeszcze coś ciekawego to
      niech napisze.
      • Gość: HJ Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:59
        Schrony są też pod starymi blokami na Nadrzecznej. Widziałem taki jeden ....
        grube ciężkie drzewi, agregat prądotwórczy .........
        • lookas.prv.pl Re: BUNKIER :))) 02.08.05, 22:11
          Bunkrami można nazwać wszystkie stare kamienice w Alejach i nie tylko :-)
          Mój kolega mieszka w Alejach w jednej z nich i ma metrowe ściany :-)))

Co do bunkrów - kiedyś przejeżdżałem w Rudnikach koło takiego kościoła i tuż
          obok na skrzyżowaniu zobaczyłem coś co przypominało mi bunkier - a z drugiej
          strony równie dobrze mogła to być jakaś większa studzienka (raczej studnia), ale
          nie jestem do końca przekonany co to dokładnie było :-) Czy ktoś z Was orientuje
          się może czy w tej okolicy są jakieś bunkry? Jeśli nie to prawdopodobnie była to
          tylko jakaś trochę większa studzienka i nic ponadto :-)

---------------------------------
          www.lookas.prv.pl
          • Gość: ty Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 06:28
            od rudnik po olsztyn ciągnie siedruga linia niemieckich umocnień pierwsza jest
            na pilicy a trzecia to mniała być częstochowa
            • Gość: ty Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 06:30
              może założymy sobie klub miłośników częstochowskich bunkrów znam prawie
              wszystkie i mam wykrywacz do ich zbadania czekam na propozycje
              • Gość: Roman Re: BUNKIER :))) IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 07:51
                I dobrze byłoby opracować jakąs mapkę owych linii umocnień obwarowanych bunkrami.
                • Gość: student Re: BUNKIER :))) IP: *.trustnet.pl 03.08.05, 08:10
                  ja jestem jak najbardziej na tak aby zalozyc klub milosnikow sam czesto
                  spedzalem czas jeżdzac po lisinciu (tam po polach od cmenterza komunalnego)
                  przygladajac sie i szukujaac nowych bunkrow!!!!!!!!
                  • Gość: HJ Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:30
                    Dokładna mapka to jest to ....... może najpierw zróbmy listę

1. www.schrony.prv.pl/ tu są zdjęcia częstochowskich bunkrów
                    2. Ceglany przy torach na Rejtana
                    3. Na polu po prawej stronie przy wjeżdzie do Żarek jadąc od strony Janowa

Bunkry są ponoć za tą stacją benzynową koło Zrębic ...... ja cholera znalazłem
                    tylko jeden w lesie ..... a one są ponoć w tych zaganikach za stacją .....
                    Chyba lepiej tam jechać kiedy nie ma liści na drzewach
                    Ktoś wie gdzie one są dokładnie??????
                    • Gość: Roman Re: BUNKIER :))) IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:51
                      Tak,jest tam sporo bunkrów,miedzy Zrębicami a Złotym Potokiem,ciągną się daleko
                      na północ.W lokalizacji owych mógłby być pomocny Andrzej Siwiński który
                      organizuje wyprawy rowerowe,można przeczytać o nich na łamach Gazety-o ile
                      wiem-dziadek zna tamte rejony dość dobrze.
                    • Gość: q12 Re: BUNKIER :))) IP: 212.87.241.* 03.08.05, 18:25
                      Co do bunkrów w Zrębicach to sa dokładnie naprzeciwko tartaku, na praywatnym
                      ogrodzonym polu, jeden przysypany prawie cały frugo otoczony jakimś badziewiem,
                      ten gospodarz to jakiś flejtuch chyba jest! :)
        • Gość: IL SCHRONY SĄ W WIELU BUDYNKACH IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 03.08.05, 11:57
          W wielu budynkach mieszkalnych znajdują się schrony. Jest ich dwieście.
          Dlatego, że ustawa i rozsądek tak nakazują.
          Bliższych szczegółów podać nie mogę :)

IL
          • Gość: Yoko Re: SCHRONY SĄ W WIELU BUDYNKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:28
            swojeo czasu w Sądach przerobiono schron na archiwum czy coś takiego. Pamiętam,
            że gazeta o tym pisała.
            Panie Ireneuszu a jest tajemne przejście z Urzędu Miasta do Ratusza??;););)
        • tomqpl Re: BUNKIER :))) 03.08.05, 21:42
          Na Nadrzecznej?
          Tam były bunkry żydowskich partyzantów w czasie II wojny światowej. Po parzystej
          stronie ulicy, numery domów 66, 70, 80, 86. Budowano nawet tunel w stronę ul.
          Jaskrowskiej.
    • agnieszka71 Re: BUNKIER :))) 03.08.05, 11:42
      Jest jeszcze bunkier na tyłach byłej wojskowej strzelnicy, dojazd do niego -
      najprościej do końca ul. Skrzetuskiego, tam już na "wyżynce" widać, podobno
      pochodzi z okresu między wojennego.
      • Gość: ty Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:27
        to może w niedziele się jakoś umuwimy i pojedziemy do zrębic ???
    • Gość: Anika Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:42
      Bunkry są za strzeklnicą na Stradomiu. Trzeba objechać strzelnice wkoło, a za
      nią jest ładny bunmkier, choć może trochę za bardzo oblegany prze pijaków.
      Ponadto jest bunkier w Lesie w Blachowni, obok szpitala im. R.Weigla, na pętli
      autobusowej trzeba wjechać kawałek w las, po prawej będzie bunkier. Ale wejście
      (od góry) zapchano balami, bo ktoś kiedyś wyrzucał tam odpady chemiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka