Gość: HJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 16:12 Ktoś nie wie z jakiego okresu jest ten ceglany bunkier na Rejtana przy torach (koło Polontexu)??? Czy to jest jedyny taki bunkier w rejonie czy jeszcze gdzieś są inne???? Jeśli tak to gdzie???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Boki Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 18:47 Na polach w okolicach szpitala na parkitce, niedaleko ulicy Łodzkiej koło osiedla domków jednorodzinnych, są jeszcze trzy. Nie jestem biegły w tej dziedzinie, ale prawdopodobnie pochodza one z czasów II WŚ. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q12 Re: BUNKIER :))) IP: 212.87.241.* 02.08.05, 19:16 dwa są przy Łódzkiej (przy drodze i kilkanaście metrów dalej w polach), jeden na Żabińcu, trzy są na Grabówce niedaleko cmentarza (jeden jest na terenie cmentarza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gemol Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:07 nie budowano ceglanych bunkrów mogła to być strażnica ale nie bunkier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HJ Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 22:00 No właśnie mnie to zdziwiło że ceglany ...... mam fotki ale jeszcze nie ściągałem z aparatu ..... ma szczelnice ..... Podaj maila to wyślę fotkę jak ściągnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoko Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:51 na terenie Huty Częstochowa jest parę bunkrów ale chyba z okresu "zimnej wojny". Dodatkowo jeszcze przy blokach na alei Pokoju z piwnic przechodzi się do schronów podziemnych. Bloki przy Armii Krajowej naprzeciwko Politechniki też wydaje mi się, że są wyposażone w podobne schrony jak na alei Pokoju, można tak sądzić po wylatch szybów wentylacyjnych. Jak ktoś wie jeszcze coś ciekawego to niech napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HJ Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 21:59 Schrony są też pod starymi blokami na Nadrzecznej. Widziałem taki jeden .... grube ciężkie drzewi, agregat prądotwórczy ......... Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: BUNKIER :))) 02.08.05, 22:11 Bunkrami można nazwać wszystkie stare kamienice w Alejach i nie tylko :-) Mój kolega mieszka w Alejach w jednej z nich i ma metrowe ściany :-))) Co do bunkrów - kiedyś przejeżdżałem w Rudnikach koło takiego kościoła i tuż obok na skrzyżowaniu zobaczyłem coś co przypominało mi bunkier - a z drugiej strony równie dobrze mogła to być jakaś większa studzienka (raczej studnia), ale nie jestem do końca przekonany co to dokładnie było :-) Czy ktoś z Was orientuje się może czy w tej okolicy są jakieś bunkry? Jeśli nie to prawdopodobnie była to tylko jakaś trochę większa studzienka i nic ponadto :-) --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 06:28 od rudnik po olsztyn ciągnie siedruga linia niemieckich umocnień pierwsza jest na pilicy a trzecia to mniała być częstochowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 06:30 może założymy sobie klub miłośników częstochowskich bunkrów znam prawie wszystkie i mam wykrywacz do ich zbadania czekam na propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: BUNKIER :))) IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 07:51 I dobrze byłoby opracować jakąs mapkę owych linii umocnień obwarowanych bunkrami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: BUNKIER :))) IP: *.trustnet.pl 03.08.05, 08:10 ja jestem jak najbardziej na tak aby zalozyc klub milosnikow sam czesto spedzalem czas jeżdzac po lisinciu (tam po polach od cmenterza komunalnego) przygladajac sie i szukujaac nowych bunkrow!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HJ Re: BUNKIER :))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:30 Dokładna mapka to jest to ....... może najpierw zróbmy listę 1. www.schrony.prv.pl/ tu są zdjęcia częstochowskich bunkrów 2. Ceglany przy torach na Rejtana 3. Na polu po prawej stronie przy wjeżdzie do Żarek jadąc od strony Janowa Bunkry są ponoć za tą stacją benzynową koło Zrębic ...... ja cholera znalazłem tylko jeden w lesie ..... a one są ponoć w tych zaganikach za stacją ..... Chyba lepiej tam jechać kiedy nie ma liści na drzewach Ktoś wie gdzie one są dokładnie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: BUNKIER :))) IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:51 Tak,jest tam sporo bunkrów,miedzy Zrębicami a Złotym Potokiem,ciągną się daleko na północ.W lokalizacji owych mógłby być pomocny Andrzej Siwiński który organizuje wyprawy rowerowe,można przeczytać o nich na łamach Gazety-o ile wiem-dziadek zna tamte rejony dość dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q12 Re: BUNKIER :))) IP: 212.87.241.* 03.08.05, 18:25 Co do bunkrów w Zrębicach to sa dokładnie naprzeciwko tartaku, na praywatnym ogrodzonym polu, jeden przysypany prawie cały frugo otoczony jakimś badziewiem, ten gospodarz to jakiś flejtuch chyba jest! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IL SCHRONY SĄ W WIELU BUDYNKACH IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 03.08.05, 11:57 W wielu budynkach mieszkalnych znajdują się schrony. Jest ich dwieście. Dlatego, że ustawa i rozsądek tak nakazują. Bliższych szczegółów podać nie mogę :) IL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoko Re: SCHRONY SĄ W WIELU BUDYNKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 21:28 swojeo czasu w Sądach przerobiono schron na archiwum czy coś takiego. Pamiętam, że gazeta o tym pisała. Panie Ireneuszu a jest tajemne przejście z Urzędu Miasta do Ratusza??;););) Odpowiedz Link Zgłoś
tomqpl Re: BUNKIER :))) 03.08.05, 21:42 Na Nadrzecznej? Tam były bunkry żydowskich partyzantów w czasie II wojny światowej. Po parzystej stronie ulicy, numery domów 66, 70, 80, 86. Budowano nawet tunel w stronę ul. Jaskrowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka71 Re: BUNKIER :))) 03.08.05, 11:42 Jest jeszcze bunkier na tyłach byłej wojskowej strzelnicy, dojazd do niego - najprościej do końca ul. Skrzetuskiego, tam już na "wyżynce" widać, podobno pochodzi z okresu między wojennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:27 to może w niedziele się jakoś umuwimy i pojedziemy do zrębic ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: BUNKIER :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:42 Bunkry są za strzeklnicą na Stradomiu. Trzeba objechać strzelnice wkoło, a za nią jest ładny bunmkier, choć może trochę za bardzo oblegany prze pijaków. Ponadto jest bunkier w Lesie w Blachowni, obok szpitala im. R.Weigla, na pętli autobusowej trzeba wjechać kawałek w las, po prawej będzie bunkier. Ale wejście (od góry) zapchano balami, bo ktoś kiedyś wyrzucał tam odpady chemiczne. Odpowiedz Link Zgłoś