cykasek 02.08.05, 19:35 Czy rzeczywiscie jest tak straszny, jak tutaj pisze wiekszosc? Wybieram sie tam w tym roku i jak na razie slysze o nim same zle rzeczy. :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mada Re: Słowacki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:06 Wcale nie jest tak źle Można przeżyć:)) Mnie osobiście bardzo się podoba i nie zamieniłabym tej szkoły na żadną inną Klimat jest rewelacyjny Według mnie szkoła ma to "coś" Będzie dobrze nie masz się czym przejmować:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz2004 Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:35 "Slowak" jest faktycznie specyficzny.Klimat tworza niespotykane w zadnej innej czestochowskiej szkole przepisy i zwyczaje(dotyczace chociazby stroju), nauczyciele,a takze sami uczniowie.Moznaby wyliczac duzo wad i zalet tego LO, ale jedno trzeba przyznac-konczac je wynosisz solidną wiedze. Jesli wiec przez najblizsze 3 lata pragniesz zdobywac rzetelne wiadomosci,a nie leniuchowac,nie masz sie czego obawiac. Z perspektywy czasu, moge stwierdzic smialo,iz: "Nie taki diabel straszny,jak go maluja: :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:45 popieram- bedzie ciezko,ale jesli naprawde chcesz sie uczyc-wal smialo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:49 wlasnie wrocilem ze Slowacji, bylo super, na pewno sie dogadasz!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
olenka1989 Re: Słowacki. 03.08.05, 12:58 Bobi chyba nie zrozumiał o co chodzi w wątku :))) hihi Z tego co wiem to ciężko tam jest dla leniuchów którzy nie chcą się uczyć. Idzie tam w tym roku moja kumepla z klasy. I jest zadowolona że się tam dostała. Nie ma co się bać jeśli lubisz się uczyć to dasz rade.Chodziła tam też moja znajoma i bardzo zachwala tą szkołe. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
olenka1989 Re: Słowacki. 03.08.05, 13:13 Podaj mi twojego maila bo teraz z nią nie mam kontaktu. Ale pogadam jak będzie nasza wspólna kumpela na GG o niej to się dowiem i Ci przyśle wszystko na maila. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
olenka1989 Re: Słowacki. 03.08.05, 13:14 A cykasek wiesz moze kto idzie w tym roku do budowlanki na Augustyna znasz kogoś kto tam idzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
cykasek Re: Słowacki. 03.08.05, 17:44 Do Augustyna wybiera się paru moich kolegów? A Ty jesteś w budowlance? Jesli tak to w jakieij klasie? Moj adres olaa@poczta.onet.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrowcia Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:04 moja siostra tam wegetowła przez 3lata i miała nawet na koniec pasek na swiadectwie, ale ta szkoła jest okropna ja bym tam nie mogła chodzic... ich regulamin i ograniczenia jak np. dotyczacy stroju... mnie dobija jestem os dosc "inna" i nie nadawałabym sie do takij szkoły, która by mnie "ograniczała"... Ja wybalam norwida pozyjemy i zobaczymy jak tam bedzie... podobno jest lepiej niz w słowckim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Re: Słowacki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:44 "ale ta szkoła jest okropna ja bym tam nie mogła chodzic... ich regulamin i ograniczenia jak np. dotyczacy stroju... " Ciekawią mnie takie wypowiedzi...:))) Chodzę tu już dwa lata i jakoś nie czuję tych ograniczeń a nawet jeśli są to bardzo mi sie podobają:)) Idąc do szkoły jestem pewna że nie zobaczę nikogo w różowym ubranku na widok którego mnie mdli:)) Słowacki nie jest taki zły jak mówią trzeba go tylko poznać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 19:40 Poza tym odkad odeszla vice-dyrektor "Masza", przepisy nieco zlagodnialy. Kiedys mozna bylo oberwac za spodnie w czarno-balo krate, rozciagniety sweter,a chlopcy za spodenki dlugosci 3/4-wciaz nie wiem,dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwetnka... :)) Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:24 w slowaku owszem nie ma az tak duzo rozowych lal... ale to nie znaczy ze nie ma tam plastikowych panienek... jesli chodzi o zdobyta wiedze to powiem szczerze ze trzeba bylo dobrze trafic na nauczyciela... ja np angielski i niemiecki mialam sporadycznie i to z najrozniejszych powodow...choc najczesciej glownym z nich bylo lenistwo szanownych profesorek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Re: Słowacki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:38 No tak w końcu plastikowe panienki to bardzo częste zjawisko ostatnich czasów niestety ale przynajmniej tego różu nie ma tak wiele Co do nauki to naprawdę zależy od nauczyciela ale to w każdej szkole jest tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcześliwa Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 00:02 Ja też przez 3 lata chodziłam do słowaka... Mój brat wcześniej przez cztwery... Na równi ze mną kuzyn i kuzynka... Koledzy i koleżanki.... Młodsi i starsi... Słowacki nauczył mnie jak żyć... jak radzić sobie z przeciwnościami losu, jak sobie radzić... Pokazał, że wszędzie spotkasz tych przychylnych i tych którzy podcinają skrzydła... w szkole sa podziały... Ale jest dobrze... Co do norwida... według mnie szkoła mocno przereklamowana... A słowacki nie ogranicza... ale skąd możesz to wiedzieć... skoro nie dałaś mu szansy.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cykasek Re: Słowacki. 04.08.05, 10:28 A kto idzie tam w tym roku? I do jakiej klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Słowacki. IP: *.prenet.pl 04.08.05, 20:08 Nie nie i nie, nie jest źle ani trochę p: Szkoła ma fantastyczny klimat, na przyjście tu decydują się najfajniejsi ludzie. Nie uświadczysz ćpunów, pijaków i różowych lalek (no dobrze, dwie czy trzy na całą szkołę, toteż nie jest źle), tak jak w *ekhem* niektórych innych szkołach *ekhem*. Nie ma jakiś surowych ograniczeń, ale wszyscy czują niestoswność przyjścia do szkoły ubranym w ostrym róż, w stroju, który więcej odkrywa niż zakrywa, więc nikt się tak nie ubiera, tak jak w *ekhem* innych szkołach niektórych. Ja poznałam tu fantastycznych ludzi, wesołych, towarzywskich, inteligentnych, zabawnych, przyjacielskich i po prostu brak mi superlatyw. Działa chór, kółko tatralne (prowadzone przez aktora teatru częstochowskiego, Marka Ślosarskiego), niewymownie fantastyczny Kabaret Lipa, gazetka szkolna (w której panuje raczej wolność słowa). Nauczyciele są barwni, czy na pozytywny czy negatywny sposób to trzeba się samemu przekonać, ale każdy ma jakieś charakterystyczne cechy p: Nauka na wysokim poziomie. Trzeba kuć, ale wiadomo, że zaprocentuje to w przyszłości. Podsumowując: nie słuchaj ludzi, którzy nie wiedzą nic o Słowaku i kierują się stereotypami. W życiu bym nie zamianiła tej szkoły na żadną inną. Ah ten klimat, piękny dziedziniec z ławeczkami i herbatka na długiej przerwie...Cudo! Bardzo fajne klasy to z polskim-historią, historią-wosem i biologią-chemią, fajni i inteligentni ludzie, którzy dużo się udzielają na forum szkoły. Słowacki rządzi, i tyle :} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:40 I jak Cykasek,humor sie poprawil?Powtarzam, w Slowaku mozna przezyc,choc do pewnych norm nalezy sie przyzwyczaic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABSOLWENTKA23 :o) Re: Słowacki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:15 To moze ja Ci powiem kilka PRAWDZIWYCH uwag na temt tej szkoly....ćpuni ,lalki pijacy itp sa wszedzie tutaj tez ja co prawda skonczylam ta szkole pare lat temu ale patrzac z perspektywy czasu ciesze sie ze tam chodzilam chociaz nie ukrywam ze bylo ciezko uczyc sie trzeba nie ma co jedne przedmioty sa lzejsze a 2 ciezsze to zalezy od "profesora"(jak karza do siebie mowic mgr w liceach :o)regulamin jest dosc surowy ale ma to swoje plusy idziesz do szkoly a nie do burd...poza tym prawie 100%absolwentow dostaje sie na studia (trzeba przyznac ze poziom slowaka jest wysoki)mysle ze bedziesz zadowolony jak w kazdej szkole jest specyficzny klimat i czesto podkladaja bomby :o) pozdr i zycze milej edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent :) Re: Słowacki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:31 Słowacki to bardzo dobre liceum wcale nie jest tam strasznie , jest to normalne liceum i nie ma co płakac ,,, polecam tą szkołę:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cy Re: Słowacki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 19:08 Skończylam Slowaka w tym roku i już mi go brakuje! Naprawde nie masz sie czego obawiac! Szkola zawsze bede milo wspomniac i to z wielu powodów. Przede wszystkim - ta atmosfera - i nie sluchaj tych, co "slyszeli", ze tu jest straszzie jak w zakonie. To nieprawda! Może kiedyś, za czasów pani M. panowal pewien rygor, ale to już przeszlość (choć niech żalują ci, którzy nigdy nie zaznali na wlasnej skórze oslawionego maszyzmu ;) to bylo coś! oj wtedy to sie dzialo ;) ale mimo Jej trudnego (czasem) charakteru zawsze mialo sie do niej sentyment i bylo strasznie pusto i ciho po Jej odejściu. Jak już wspomniaalm szkola ma niesamowity klimat, w odróznieniu do innych tak strasznie nowoczesnych i bezdusznych szkól w naszym mieście. Te stare mury tez mają w sobie przecież jakąś historie ( slynna abslowentka-poetka-Halina Poświatowska) Najmilej wspominam herbatke na dziedzincu w cieple dni, pana woźnego Slawka, panią szatniarke, która zawsze nas ukrywala w swoim mrocznym podziemu (czyt. szatni)gdy przyszlo sie zmierzyc z trudna lekcją ;)Bylo wiele ciekawych imprez (np. Targ Niewolników na Dzień Kobiet :D), mnóstwo przedstawień - jesli interesujesz sie aktorstwem to na pewno bedziesz zadowolona z kólka teatralnego i kabaretu! To szkola dla nie tylko dla humanistów, ale także artystów! Nauczyciele są (poza pewnymi wyjątkami) bardzo w porządku, najmilej wspominam ks. Wojciecha, prof. Wojaczka, prof. Paściaka, prof. Górną :)A za rok świetujemy 100lecie szkoly! Bedzie sie dzialo! Powodzenia i życze samych milych chwil w Slowaku! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też absolwentka Re: Słowacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.05, 10:32 Włosy mi "dęba stają" , gdy czytam ,że poziom wysoki , a tu takie "kwiatki" w Waszych wypowiedziach/postach : skończyłam "tą" szkołę zamiast "tę" szkołę; "karzą" zamiast "każą - od słowa "kazać" ,a nie "karać" i wiele innych ... Za taką gramatykę i ortografię się "na Zawodziu siedzi"! - powiedziałaby śp.prof. Mordaszko ! Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Słowacki. 21.08.05, 12:09 Kiedy w innych szkołach (oczywiście nie wszystkich) ludzie bali się "kocenia" w Słowackim nie było tego problemu.Zaraz na początku roku ówczesna dyrektor Głowacka-Szlaga zapowiadała,że za to się po prostu wylatuje.Nigdy nie słyszalam,żeby ktoś tam miał tego typu problemy Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Słowacki - nowy dyrektor 26.08.15, 07:01 Maślikowski . Kiedyś już starał się zostać dyrektorem I LO ale przegrał z wieloletnią nauczycielką tej szkoły . Teraz mu się udało . Ciekawe jaki ma program działania . Słowacki był znany kiedyś z wysokiej dyscypliny . Teraz spadła i dyscyplina i poziom nauczania . Ale życzę mu sukcesów . Oświatą rządzą tzw postępaki , czyli ci od " postępowej " , " nowoczesnej " oświaty . Trudno jest w takiej sytuacji o elementarną dyscyplinę . Trzeba tych postępaków odsunąć od władzy . Odpowiedz Link Zgłoś
czestochowa2030 Re: Słowacki - nowy dyrektor 27.08.15, 16:39 Ta informacja może się okazać nieprawdziwa... Zalecam wstrzemięźliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
d_n Re: Słowacki - nowy dyrektor 27.08.15, 20:58 Info już w gazetach, więc raczej wiadomość pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
czestochowa2030 Re: Słowacki - nowy dyrektor 31.08.15, 22:25 Jak już wspomnieliśmy wcześniej - jednak ta wiadomość była nieprawdziwa i warto było się wstrzymać: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,18666533,liceum-im-slowackiego-w-czestochowie-nie-maslikowski-lecz.html Ale najciekawsze przed nami. Nowy artykuł jest również nieprawdziwy. Warto nadal śledzić tą sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Słowacki - nowy dyrektor 01.09.15, 16:31 Kaim też dobrze zna to Liceum . Może po tym okresie sama wystartuje do konkursu . Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Słowacki. 21.11.15, 18:03 Na razie to miasto decyduje , kto jest dyrektorem a jak wojewoda ma inne zdanie to jego na wierzchu będzie po wyroku sądu , jesli wyrok będzie korzystny dla niego . Odpowiedz Link Zgłoś
d_n Re: Słowacki. 21.11.15, 21:27 Miasto nie decyduje, kto jest dyrektorem. Miasto ma obowiązek zorganizować konkurs na dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Re: Słowacki. 21.11.15, 22:03 To oczywiste . Ale to jest procedura , która trwa a w tym czasie to władze miejskie wyznaczają tymczasowego dyrektora a nie wojewoda . Spór sądowy potrwa długo , na pewno dłużej niż procedura konkursowa Odpowiedz Link Zgłoś