Dodaj do ulubionych

HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:10
HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL.
CZY MY CZĘSTOCHOWIANIE NIE MOŻEMY SIĘ JAKOŚ ZORGANIZOWAĆ I PRZEPROWADZIĆ
BOJKOT, MOŻE KIEROWNICTWO MARKETÓW POSZŁO BY PO ROZUM DO GŁOWY, JAKBY MILI
BARDZO MAŁE OBROTY.CO MAJĄ POWIEDZIEĆ TE OSOBY, KTÓRE TAM PRACUJĄ,NP.MOJA
ŻONA,ONE NIE MOGĄ SIĘ ZBUNTOWAĆ.
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:16
      A niech pracują, dzisiaj jest poniedziałek, tylko w Polsce jest to święto,
      jestem teraz w Niemczech i tu się normalnie pracuje. Jak w całej Europie. To
      jest tylko (!) święto kościelne i powinien być to normalny dzień pracujący.
      • Gość: Bobi Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:24
        niech ludzie nie kupują w święto to przestaną otwierać, a jeżeli klienci się
        znajdują to widocznie zakupy są ważniejsze od święta. Nie narzucajmy ludziom
        własnej woli, niech każdy robi co chce robić. Ty chcesz świętować OK, a co do
        pracy to najlepiej niech stanie telewizja, wyłączą telefony, radio, szpitale itd.
        • Gość: studentka do x IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:59
          Oj,mylisz sie drogi?-a X! Dzis oprocz swieta maryjnego mamty tez rocznice bitwy
          warszwskiej-tzw. cud nad Wisla- 15.08.1920 (wojna polsko-rosyjska)
      • Gość: PICIA Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:32
        JAK BYŁBYŚ W POLSCE TO BYŚ WIEDZIAŁ, ŻE MY POLACY PRACUJEMY NAJDŁUŻEJ W CAŁEJ
        UNI. A IM NAWET TEN JEDEN DZIEŃ NIE POMOŻE, MOGLI BY SOBIE ZROBIĆ JEDEN DZIEŃ
        WOLNEGO, JA TAM LUBIĘ WOLNE-JAK CHCESZ A NIE MUSISZ TO RÓÓÓÓÓBBBB ILE MOŻESZ.
      • Gość: Sowa Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:17
        Odpowiadasz na :
        Gość portalu: X napisał(a):

> A niech pracują, dzisiaj jest poniedziałek, tylko w Polsce jest to święto,
        > jestem teraz w Niemczech i tu się normalnie pracuje. Jak w całej Europie. To
        > jest tylko (!) święto kościelne i powinien być to normalny dzień pracujący.

A o rocznicy" Cudu nad Wisłą"zapomniałeś?
        Tu chodzi o pracowników hipermarketów , którzy chcieliby święto spędzić z
        rodziną a muszą pracować.

• Gość: PICIA Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:21
      NIE PORÓWNUJ NIEMIEC DO POLSKI, NIEMCY TO ZDEMORALIZOWANY KRAJ IM JUŻ NIC NIE
      POMOŻE
      • jelon_p Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL 15.08.05, 23:19
        Bardzo Cie prosze - nie krzycz bez powodu.
      • Gość: Niemiec Re: Do PICIA !!!! HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.05, 09:37
        Ty dopiero bedziesz widzial jaki twoj kraj jest ZDEMORALIZOWANY jak wam dopiero
        €uro wciepnom :) to sie bedziesz jeszcze twojego pracodawcy prosic zeby we
        wigilie i swieta bozego narodzenia ci pozwolil robic , bo z €uronami bedziesz
        mial non stop manko w portfelu . Nie tylko ty chcialbys w niedziele i swieta ze
        swoja zona lepiej w lozku spedzic ! Niemcy by tez tak chcieli i Francuzi i
        Anglicy itd. wszyscy ci co w dzisiejszych czasach €uro dostaja ! Moze my sie
        jeszcze czytac bedziemy w najblizszej przyszlosci tak okolo 2-3 lata jak juz
        €uro u was bedzie! To bede ciekawy co mi potem napiszesz, i nie pisz takich
        glupstw o niemcach i & jak na 100% procent prawdy nie znasz, tylko z
        opowiesci , bo przecietny niemiec robi swoje 8,5 godzin i leci do drugiej
        pracy, bo musi tez utrzymac rodzine i wszystko poplacic . A ten co twierdzi ze
        tak nie jest ,ten klamie! .Ale tak jak ci juz napisalem ,na swojej skorze
        musisz to przejsc to pokapujesz !!! I jeszcze kiedys bedziesz wdzieczny iz te
        Supermarkiety otwarte przez caly tydzien beda, bo przynajmniej twoja zona
        bedzie prace miala ! jak ja wczesniej nie zwolnia .A wiesz dlaczego ? u nas sie
        to nazywa " Personal abbau " duzo i dlugo robic i nic nie zarobic !I jak juz
        MOZE wiesz pomalu wchodzi ustawa ze niemcy i inne kraje beda pracowaly do 70
        roku zycia , to nie mysl ty tylko ze w Polsce bedziesz do 60-tki pracowac :) A
        wiec Bog z Toba i twoja Rodzina i witam serdecznie W Uni Europejskiej!!
      • Gość: re Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.trustnet.pl 22.08.05, 18:56
        Jeżeli chce świętować, to niech świętuje. Inni będą pracować i zarabiać
    • Gość: xx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.icis.pcz.pl 15.08.05, 14:32
      Dzisiaj w Czestochowie pracuje wiele sklepow, bo w koncu pielgrzymi gdzies
      musza cos kupic do zjedzenia.
      • Gość: PICIA Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 14:36
        A HIPERMARKETY BUDOWLANE-PRZECIEŻ ZAPRAW I KLEJU PIELGRZYMI NIE JADAJĄ, TYLKO
        NOWOBOGACKI MŁOTY I KORPIELE.
        CO INNEGO GASTRONOMIA I SPOŻYWKA W CENTRUM, PIELGRZYMI MUSZĄ PRZECIEŻ JEŚĆ.
    • Gość: Aga Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 80.51.233.* 15.08.05, 15:05
      O Jezu niech pracuja jesli chca
    • Gość: ja Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:15
      A czemu mialy by nie pracowac ? To chore...
      • Gość: Boki Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:20
        Żeby wolne mógł mieć ktoś - to pracować musi ktoś !

Tak było, jest i będzie !

pozdr.
      • j2316 Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL 15.08.05, 15:38
        chora to jesteś ty? Zastanów się co piszesz a jak masz piać takie farmazony to
        lepiej nie pisz i idź pracować w święto, ja wolę je spędzać z rodziną ale
        Ciebie rozumiem nie każdy może mieć jakieś wartości, są i ludzie tacy jak ty
        tzn.tylko mieć, trudno
      • Gość: j2315 Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:42
        chora to jesteś ty? Zastanów się co piszesz a jak masz piać takie farmazony to
        lepiej nie pisz i idź pracować w święto, ja wolę je spędzać z rodziną ale
        Ciebie rozumiem nie każdy może mieć jakieś wartości, są i ludzie tacy jak ty
        tzn.tylko mieć, trudno
        • Gość: aska Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:50
          To nie jest wolny dzień tylko w Polsce. Austria też ma święto kościelne. I tam
          na pewno sklepy są zamknięte.
          • Gość: Niemiec Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.05, 09:42
            niestety mylisz sie , w Austri ( Öserreich ) sa sklepy tez otwarte jak w
            normalne dni tygodnia .
    • Gość: mieszkaniec Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 16:55
      Markety dzisiaj jak i w każdą niedziele i święto. powinny być zamknięte. A Ci
      którzy mówią że dobrze jest bo jest otwarte niech zamienią się na miesiąc z
      tymi kasjerskimi co tam pracują w każdą niedziele i wtedy zobaczymy czy będą
      mówić że sklepy powinny być otwarte.
      • iwonaruda Re: Taaaaaaaaaaaaaaa 15.08.05, 17:02
        To i stragany pod klasztorem i wszystkie klasztorne sklepy ..........
        POZAMYKAĆ.....
        Ludzie pracujący w niedzielą POWINNI dużo więcej zarabiać.......
        A praca dowolna.......
        • Gość: picia Re: Taaaaaaaaaaaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 17:15
          jesteś żałosna.stragany koło klasztoru żyją z pielgrzymów i z nich praktycznie
          tylko żyją i są dla nich, a markety np. budowlane czy spożywcze też dla
          turystów?, nie dla prostaków, którzy dla zabici swojej próżności "wypełniają"
          sobie czas bo nic inneg nie potrafią zorganizować, ale nie zastanowi się jeden
          ciemniak z drugim, że tym swoim pustym wypełnianem czasu szkodzi innem,
          najważniejsze, że OOOONNNN się pokaże w markecie, może go ktoś zobaczy,będzie
          się czuł "bosem", zorganizował żonie i dziecią wycieczkę, jak się bawić to się
          bawić na całego a jak, po całości niech inni widzą.
          • iwonnkaa Re: Taaaaaaaaaaaaaaa 15.08.05, 17:31
            Po pierwsze...... jak nie msz argumentów to nie obrazaj adwersarza...........
            Po drugie ,temat już przerabiany i przez to wypalony.........
            Pracować w niedzielę , -wybór pracownika.........
            Tylko pensja powinna być wyższa......z dodatkami........
            A tak wogóle , to o rodzinę trzeba dbać nie tylko w niedzielę........
            • Gość: picia Re: Taaaaaaaaaaaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 17:36
              tak ludz musi czuć chyba nienawiść
            • Gość: picia Re: Taaaaaaaaaaaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 17:39
              temat może stary ale cały czas aktualny a to najważniejsze, dlatego myślę, że
              nadal można i trzeba o nim mówić a jak ktoś nie chce to niech nie czyta, może
              ma jakieś uprzedzenia czy coś, to już nie mój problem
              • iwonnkaa Re: Taaaaaaaaaaaaaaa 15.08.05, 17:51
                Nie przelewaj z pustego, w próżne............
                I nie pluj jadem niepotrzebnie............
                I to by było na tyle
                • Gość: picia Re: Taaaaaaaaaaaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:18
                  łatwo Ci tak pisac bo siedzisz w domu i płaszzy dupe , przykro mi Cię
                  słuchać,jesteś beznadziejna i daruj sobie z tymi ludź do ludzia, ja Ci
                  napisałem co czuje ludź do ludzia jak ma przyjść do pracy w Święto i zostawić
                  rodzinę, ale pewno masz jeszcze mało latek dlatego tak piszesz,
                  • Gość: gosc nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:32
                    Wystarczy już tych dni wolnych od pracy w naszym kraju i tak zwanych długich
                    wekendów. Ja dzisiaj byłem w markecie kupiłem sobie świerze pieczywko a nie
                    żarłem czerstwego bo mamy znów święto kościelne. Jak byś zwrócił uwagę to w
                    marketach jest mniejsza obsada pracowników w takie to dni. I widać że jesteś w
                    mniejszości bo w tesco było dzisiaj bardzo dużo ludzi więcej niż w normalnym
                    dniu. Ludzie są już poprostu znudzeni ciągłymi długimi wekendami. A kończąc i
                    tak staje w obronie handlu bo nikt nie będzie otwierał działalności żeby była
                    ciągle zamknięta a Zus trzeba płacić niezależnie od tego czy mamy otwarte czy
                    zamknięte i trzeba na to zarobić!!
                    • Gość: P1 Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:48
                      NO WŁAŚNIE DLA TAKIEGO PADALCA JAK TY LUDZIE MUSZĄ SIEDZIEC W MARKECIE CAŁY
                      DZIEŃ I CZEKAĆ BO MOŻE ZACHCE CI SIĘ "ŻREC" A TAK SWOJA DROGA TO CIEKAWY JESTEM
                      CZY MASZ KOGOS KTO PRACUJE W MARKECIE CHYBA NIE, BO BYS TAK NIE PISAŁ, ROZUMIEM
                      FIRMY KTÓRE NIE MOGA MIEĆ PRZESTOJU, ALE MARKETY?
                      • Gość: gosc Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:52
                        Padalca to ty masz w majtkach!! nie ma żadnej różnicy markety, stacje paliw,
                        policja, kierowcy autobusów, i kilka tysięcy innych instytucji a ponadto
                        dzisiaj już pracują piekarze, masarze itp. żebyś miał co żryć na rano debilu.
                        • Gość: XXX Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:56
                          FAKTYCZNIE TEN GOSC TO DOSYC ZE PADALEC TO JESZCZE BUC I DEBIL
                        • Gość: PICIA Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:59
                          KOŃCZĘ Z TOBĄ PISAĆ BO WIDZĘ, ŻE JESTEŚ PROSTAKIEM A DO LUDZI PROSTYCH ŻADNE
                          ARGUMENTY NIE OCIERAJĄ NARA:)))
                      • Gość: PICIA Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:53
                        PADALEC TO MAŁO POWIEDZIANE, MA GOŚĆ PROBLEM I TYLE TYLKO DLACZEGO MUSZĄ
                        CIRPIEĆ PRZEZ TAKICH INNI
                      • Gość: xkx Re: nic w tym złego nie widze IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 06:41
                        To wowbec tego pomysl nie padalcu ze np w mojej rodzine jest osoba która
                        pracuje w Mcdonaldsie i musaa isc do pracy na 6 a z uwagi na takich czy innych
                        padalców co maj ochote tam przyjsc na hamburgera bedzie robiła 12h. I
                        gwarantuje ci ze nic wiecej za to nie dostanie. Gwarantuje Ci ze równiez chcała
                        by miec wolne. Powiedz mi wo=bec tego dlaczego jesli tak litujmy sie na
                        pracownikami marketów niemamy litosci dla pracowników fast foodów? Gwarantuje
                        ci ze w wielu miejscach an swiecie nie sa to firmy rozbiace 7- dni w tygodniu.
                    • Gość: PICIA Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:51
                      DLACIEBIE WYZNACZNIKIEM MORALNOŚCI JEST TO CO ROBIĄ LUDZIE? TO GRATULUJĘ
                      DLAMNIE SĄ TO POPROSTU BUCE I TYLE.
                      MAJĄ NIZŁE HOBBY IŚĆ DO TESKO W Święto.
                      a jakbyś przeczytał wcześniej tam byś się dowiedział,że w uni przodujemy pod
                      względem ilości godzin pracy.
                      A JAK JESTEŚ ZMĘCZONY DŁUGIMI WECKENDAMI TO IDŹ POPRACUJ, MOŻE ODPOCZNIJ
                      JA TAM LUBIĘ ODPOCZYWAĆ LUBIE DŁUGIE WECKENDY
                      A TY MASZ PROBLEM
                      • Gość: gośc Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:59
                        I właśnie takim pajacom jak ty Polska należy do najbiedniejszych krajów w Uni
                        Europejskiej. I w żadnym kraju na świecie nie ma tylu wolnych dni w kalendażu
                        ja przez wiele lat byłem kelnerem i zapierdzialałem w świątek piątek nawet w
                        dni wolne takie jak te i teraz stać mnie na wszystko co chce dzięki temu że
                        pracuje a nie leże i wiwatuje że znów mamy kolejny dzień wolny i nażekam że tak
                        źle się dzieje w Polsce bo nie ma pracy. Jak może być dobrze jak ludzie by
                        tylko leżeli a pracować nie ma kto i zrozumiesz to jak będziesz miał może
                        kiedyś swoją firmę !!
                        • Gość: XXX Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:03
                          MAM I TEZ PŁACE ZUS I NIE MUSISZ TŁUMACZYC NA CZYM TO POLEGA ALE I TAK UWAŻAM
                          ŻE ŚWIETO NALEŻY USZANOWAĆ KTO USZANUJE TWÓJ KRAJ I CIEBIE JAK SAM SIE NIE
                          SZANUJESZ ?
                        • Gość: PICIA Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:09
                          RÓWNIEŻ BYŁEM KELNEREM,N RÓWNIEŻ ZAPIAPRZAŁEM W ŚWIĘTA I WIEM, ŻE NIE BYŁO MI
                          MIŁO A JAK TOBIE BYŁO MIŁO, TO TRZEBA BYŁO KELNEROWAĆ NADAL, MNIE RÓWNIEŻ JAK
                          TOBIE NICZEGO NIE BRAKUJE ALE LUBIĘ ŚWIĘTA BO PO ŚWIĘTACH MUSZĘ ZAPIEPSZAĆ ABY
                          ZAROBIĆ NA ZUS I NIE TYLKO
                          MASZ PROBLEM I TYLE
                          PRZYKRO MI
                          SAM JESTEŚ KOWALEM SWOJEGO LOSU
                          DOBRZE KTOŚ NAPISAŁ "KTO USZANUJE TWÓJ KRAJ I CIEBIE JAK SAM SIE NIE
                          SZANUJESZ ?"
                          MOŻE TO KIEDYŚ ZROZUMIESZ

• facia Re: nic w tym złego nie widze 15.08.05, 19:04
                        Ale rozpacz -zona poszla do pracy aty biedaku nie wiesz co masz robic?Ja tez
                        dzis bylem w Obi i Realu i Praktikerze tez.Takie mam hobby,zeby niedziele i
                        swieta spedzac w supermarketach. No i co moze mi zabronisz?A co do pracy w
                        niedziele i swieta to niech sie ci pracujacy ciesza ,ze moga pracowac nawet w
                        niedziele. Mysle ,ze jak sie ma takiego meza jak ty to lepiej isc do pracy.I
                        twoja zona tez na pewno woli.A bucem to jestes ty.
                        • Gość: XXX Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:08
                          TEMU FACI W GŁÓWCE SIE POPRZESTAWIAŁO
                      • Gość: ..... Re: nic w tym złego nie widze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:07
                        kimkolwiek jesteś oszołomie, to szkoda mi Ciebie leniu śmierdzący. jak lubisz
                        leżeć, proszę bardzo ale nie dyktuj innym co mają kiedy robić. Nie każdy siedzi
                        cały dzień w kościele. Niektórym wystarczy kilka godzin. I dość już tego
                        głupiego pieprzenia - picio, czy jak ci tam.
                        • iwonnkaa Re: nic w tym złego nie widze 15.08.05, 19:44
                          A co z ludzmi niewierzącymi............
                          Co z tymi o innej wierze...........
                          Dyktat katolicyzmu i tyle.........
                          A co do moich lat to masz mame w moim wieku.............
                          I prowadzę już dużo lat własną firmę i wiem co to znaczy pracować w niedzielę
                          żeby klienta nie stracić ..........
                          Będę leżała jak mnie do trumny położą ........
                          A Ty nie popisuj się bogactwem słownictwa i swobodą wypowiedzi i nie używaj
                          róznych nicków.........
                          Zaloguj się , i weż odpowiedzialność za wygłaszane poglądy.......
                          No i nie krzycz na nas , ..........
                          Żeby się zrównać z Twoim poziomem , musiałabym się położyć ...........
                          • Gość: PICIA Re: nic w tym złego nie widze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:48
                            MAM JEDEN NICK, A JAK INNI MYŚLĄ PODOBNIE TO JEST MI MIŁO
                            • iwonnkaa Re: Optymista................. 15.08.05, 19:53
                              No i nie kłam,mamusia nie mówiła że to grzech..............
                              • Gość: picia Re: Optymista................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:55
                                NIE KŁAMĘ,DA SIĘ TO SPRAWDZIĆ, MAM ZASADY W PRZECIWIEŃSTWSIE DO ......
                                starczy
                                • iwonnkaa Re: Optymista................. 15.08.05, 20:02
                                  I dalej krzyczysz.............
                                  I nie szanujesz interlokutora...........
                                  A co do zasad .......jeśli Twoja zasadą jest wyzywać i obrażać ludzi ,tylko
                                  dlatego że mają inne poglądy............
                                  To gratuluję .............
                                  • Gość: Wojtek Re: Do PICI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:06
                                    Picia zastanów sie jak ktos ma prace i robi po 16 godz na dobe od poniedzialku
                                    do piatku to kiedy ma qwa zrobic zakupy i gdzie......a wiara nie posmarujesz chlebka
                                    • Gość: picia Re: Do PICI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 17:07
                                      w twoim przypadku masz rację, bezapelacyjnie, ale wątpię, że większośc tak ma,
                                      raczej widząc jakimi samochodami i jak ubrani "pokazują się" w markecie to oni
                                      po 16 godin 6 dni w tyg. nie pracują, zgadzam się z kolegą, że zamiast jechać
                                      do lasu idą się pokazać do marketu bo to jest kul i trendy a oni są poprostu
                                      płytcy i tyle
          • Gość: xkx Re: Taaaaaaaaaaaaaaa IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 06:36
            Napisze to raz jeszcze jesli wole to powinni miec wszyscy oczywiscie poza
            przypadkami kiedy za lada w sklepie stoi własciciel wtedy jego wybór. Natomiast
            ogólen jesli maja nie praowac markety to w takim razie powinna byc tez
            zamknieta gastronomia (typu: Fast foody) czy jakies inne cukiernie czy pizzerie
            wszedze tam gdzie pracuja pracownicy najemni. Nie mozna rozbic róznicy miedzy
            kasjerak z np. Reala a kasjerka w KFC czy MCDonaldsie. Jesli jedna ma miec
            obowiazkowo wolne to dlaczego druga ma pracować? Ja niewidze miedzy nimi
            róznicy.
        • Gość: karolek do iwonki czy jak jej tam..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:47
          wymyśl cos innego bo juz z tym ludziem to nudzi sie przesada!!!!!! nudna
          jesteś...
      • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 06:29
        Odpowedz sobie na jedno pytanie. Jesli zamkniemy hipermarkety to dlaczego mamy
        pozwolic na prace np. gastronomi np takiego MC donaldsa czy KFC? Czym osoba
        pracujaca w hipermarkiecie rózni sie od pracownika tej firmy? Odpowiedz jest
        prost niczym. A coz proacownikami stacjo benzynowych? Oni tez musza pracowac 7 -
        dni w tygodniu 24h na dobe i jakos funkcjonuja. Tak wiec twoj argument jest
        nieprzekonywujacy. Bo zasada powina byc prosta jak wszyscy to wyszscy jesli
        nikt to nikt. Jak zamkniemy markety powinnismy tez wziac pod uwage sytuacji
        ludzi pracujacych nap w tym czy innym malym sklepie które to musz pracowac a
        czesto gesto tez wolałyby te osoby miec wolna niedzele czy swieto i byc w domu
        z rodzina. Czy np. wspomniane wczesniej stacje benzynowe - tu tez rozwiazanie
        jest proste jesli by sie uprzec to naprawde do zakupu paliwa czy podstawowych
        rzeczy typu napoj czy jis olej itp nie trzeb ludzi w wilu panstwach zachodich
        stacje funkcjonuja np.od 21 tylko w ruchu automatycznym. Oczywiscie jest jedna
        czy dwie stacja dyzurna ale jest ich niewiele i tez jakos to funkcjonuje.
        Podobnie z gastronomia nie zawsze wszedzie wszystko funkcjonuje w pelnym
        zakresie wiec bez tego tez sie mozna obyc. Wiec pamietaj generalna zasade nie
        dzel ludzi na lepszych i gorszych bo ktos pracuje tu czy tam.
      • Gość: Tired-but-happy Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.05, 15:04
        Pracuję na umowę o dzieło (ok. 800-1000/m-c). Pracuję w domu - kosztem czasu
        spędzanego z dziećmi. Często zarywam noce, siedząc przy komputerze do 3-4
        w nocy, żeby tylko choć część dnia spędzić z dzieciakami. I cieszę się, że
        wreszcie mam w miarę systematyczny przypływ gotówki, że mam na pieluchy, mleko
        i inne niezbędne rzeczy. Że nie jestem uzależniona od klientów mojego męża,
        którzy raz zapłacą za remont, a najczęściej z opóźnieniem, a zdarza się, że
        wcale. Nie zarabiałam 3 lata (tłumaczyłam sobie, że tak jest dobrze, bo jestem
        z dziećmi, mam dla nich czas itd., ale naprawdę tylko ktoś, kto nie miał pracy,
        wie, jakie głupie myśli (o sobie i o świecie) ma się wtedy: że się człowiek
        czuje jak darmozjad, pasożyt, nieudacznik, że psioczy się na świat, w którym
        inteligentna i wykształcona osoba nie może znaleźć dla siebie miejsca.
        Składałam przez ten czas dziesiątki aplikacji. Tylko z 2 miejsc dostałam
        podziękowanie za odpowiedź, ale "nie, bo nie to wykształcenie, nie to
        doświadczenie, ale zachowamy w bazie danych..." Kiedy słyszy się od bliskiej
        osoby, że jakbym chciała, to znalazłabym pracę - wtedy więc, gdy wreszcie coś
        się trafi, człowiek trzyma się tej pracy rękami i nogami i daje z siebie
        wszystko, siedzi po 12 godzin, żeby szybko i na czas, i tylko modli się, żeby
        ktoś nie okazał się lepszy albo żeby firma nie splajtowała albo nie zmieniła
        branży.
        I myślę, że owszem, warunki pracy są ważne, ale ważniejsze jest, że pracę się w
        ogóle ma, że są stałe dochody, że można wreszcie wyjść z planami życiowymi poza
        przyszły tydzień. Na niezbędne zakupy zostają mi właściwie wieczory i weekendy.
        A poza tym uważam, że zadaniem sklepów jest sprzedawać jak najtaniej, bo
        klienci chcą kupować jak najtaniej. Więc właściwie pracę w wolne dni czy święta
        (z czego ja też się cieszę jako klient) warunkują klienci i to do nich (czyli
        do mnie też) trzeba mieć pretensje, bo właściciele sklepów wychodzą po prostu
        nam naprzeciw.
    • Gość: aaaa Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 15.08.05, 19:56
      Kiedyś tego święta nie było i było dobrze.Ktoś komu się pracować nie chciało to
      je wymyślił.A reszta niepracujących przyklepała i tak zostało.
      • Gość: gość Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.grosz.prenet.pl 15.08.05, 22:09
        księża markety chcieli pozamykać w niedziele , ale sami medalikami handlują . cyrk - nie kraj .
        • Gość: antyrywin cos ci sie synu popinkoliło. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:24
          księża nie chcieli handlu zamykac w sobote i niedzielę, tylko paru radnych
          którzy chcieli byc badziej papiescy od papieza... Na szczęście prezydent Wrona
          nie chciał zakazu handlu w sobotę i niedzielę - argumentoweał to tym że miasto
          jest wyjatkowe - musi ovsłuzyć 5 mln pielgrzymów i turystów - a oni przychodza
          głownie w weekendy. Normalność tutaj jest bardzo potrzebna - przeciez i tak
          rząd i sejm robi nam na co dzień kabaret z SLD w roli głównej.
        • Gość: Meg Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:30
          Nie wiem jak wy ale ja pracuję po to żeby żyć ale na pewno nie odwrotnie.Na
          pewno nie żyję po to zeby pracować. Bardzo lubię swoją pracę i zarabiam całkiem
          całkiem. Ale najbardziej lubię wracać po wolnej niedzieli do pracy. Co trzecia
          niedzielę wypada mi pracować i nikt mi nie powie ze to jest fajne i miłe. A w
          zabranianiu otwierania m.in. marketów w niedzielę nie chodzi o was wcale drodzy
          klienci to nie wy powinniście się wypowiadać tylko właśnie pracownicy tych
          miejsc. Niech nikt nie mówi że za pracującą niedzielę czy święto dostanę wolny
          dzień w tygodniu i że to jest to samo.
          • Gość: Monika Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 22:32
            Jestem za zakazaniem handlu w niedzielę. Poza tym ( do ignorantów! )dzisiejsze
            święto jest nie tylko kościelne trzeba by zajrzec do podręcznika historii.
            • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 06:48
              Komu? Tylko hipermarketa czy wszystkim? Jesli to pierwsze to znaczy ze
              nierozumiesz zasad wolnego rynku i konkurencji - jesli to drugie to jestem za.
              Niech pracuja pojedyncze sklepy dyzurne gdzie za lada stoi własciciel i np
              jedna czy dwie apteki jaksa jedan czy dwie stacje benzynowe (pozosdtale moga
              pracowac jak stacja NESTE w ruchu automatycznym)oraz zaklady ruchu ciagłego.
              Pozostale rzeczy moga byc zamkniete. Wtedy jest ok. Ale robic wyjatek dla
              marketów to nprawde jest smieszne kiedy jest tyle innych firm gdzie ludze
              pracuja tez ciezko i tez 7 -dni w tygodniu a jakos nikt niema dla nich litosci.
            • Gość: Tired-but-happy Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.05, 15:15
              A kto powiedział, że w święta TRZEBA mieć wolne? Dlaczego nie można, jak
              protestanci, "chwalić Pana poprzez pracę"? Tylko katolicy uważają, że praca
              jest przekleństwem, bo kiedyś Ktoś podobno kazał pracować Adamowi i Ewie po
              wygnaniu z raju.
              Jeżeli o to chodzi, to jestem jak najbardziej protestancka. Dopiero jak się
              czegoś nie ma, docenia się fakt, że coś się miało. Dlatego uważam, że każdy z
              urzędników (zwłaszcza z PUP) i włodarzy powinnien profilaktycznie choć raz
              stracić pracę i nie móc znaleźć nowej - wtedy zaczęliby wreszcie działać
              prospołecznie.
              Bo cała sprawa z hipermarketami polega na tym, że menedżerowie wiedzą, że na
              ile mogą sobie pozwolić, bo ze względu na wysokie bezrobocie na 1 miejsce jest
              kilku chętnych, a jak się komuś nie podoba, to "bye-bye".
              Kiedy już (o ile) sytuacja na rynku się poprawi i naprawdę bez pracy będą tylko
              ci, którym nie chce się pracować, wtedy i warunki socjalne się poprawią.
    • Gość: Biber Re: HIPMARKETY DZIŚ PRACUJĄ? TO WSPANIALE!!! IP: *.chello.pl 15.08.05, 22:57
      I tak zostanie. Nie po to obalaliśmy komunizm, czy jak to zwali, żeby
      utrzymywać dyktat klasy robotniczej. Skończyło się. Albo się pracuje jak i
      kiedy każą i wtedy jest wypłata, albo na zasiłek i święto jest codziennie,
      przez 7 dni w tygodniu. Wolna wola i wybór. I to właśnie jest wolność. Ale
      zaplute karły kolektywizmu wciąż podnoszą głowę. Dawniej aktyw robotniczo
      chłopski, teraz ten sam aktyw tylko zasiadający w radach parafialnych, chce nam
      dyktować co, jak i kiedy świętować. "A tu się zgina dziób pingwina," jak mawiał
      słynny patriota polski Kozakiewicz zanim sie przechrzcił na patriotę
      niemieckiego i wtopił w kolektyw. No to by było na tyle w temacie Święta.
    • Gość: KASIA Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:15
      JA TEŻ PRACUJĘ CO DRUGI WEEKEND PO 12GODZ. I DZISIAJ TEŻ WYPADŁA MOJA ZMIANA I
      TYM SPOSOBEM SPĘDZIŁAM 10 GODZIN W MARKECIE MÓWIĘ WAM TO JEST NIE DO ZNIESIENIA
      NA DŁUŻSZĄ METĘ I TAK JUŻ OD KILKU LAT, ŚWIĘTO JAKIE KOLWIEK JUŻ NIE MÓWIĘ O
      DZISIEJSZYM A JA MUSZE IŚĆ NA TYLE GODZI SZKODA MI JEDYNIE MOICH DZIECI, KTÓRE
      ZAMIAST Z MAMĄ SIEDZĄ Z DZIADKAMI LUB MUSZĘ SIE PROSIĆ ABY KTOŚ Z NIMI ZOSTAŁ
      • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 06:51
        A odemnie ktos z rodziny zreszta tez kobieta pracuje MCdonaldsie i tez musiała
        isc do pracy a tez chałaby miec wolne? Dlaczego ona ma pracowac a ty masz miec
        wolne? Czym sie róznicie? Jesli tym masz miec wolne to ona tez chce. Czy z tego
        powodu ze Ty bedzesz chciala przyjsc z dzecmi na hamburgera ona ma pracowac?
        Czy to nie to samo co Twoje praca w markecie? Ja nie widze róznicy.
        • Gość: q Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 08:18
          Nie chodzę w święta na Hamburgery ani do marketu, za to w tygodniu mogę tam
          chodzić do woli
    • Gość: paweł Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:36
      ja na ten przykład wróciłem dziś grubo po 20 z pracy dodam ze był to market
      budowlany musiałem siedziec 10 godzin dla kilku oszołomów którzy kupili klej do
      tapet nie mam pretensji ze siedze w sobote nawet moge siedzie w kazda, ale
      niedzile i dzis to naprawde skandal i niech mi nie mówi ktoś kto nie pracuje w
      niedziele ze to fajnie ze markety sa otwarte !!!!
      • Gość: Wojtek Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 23:48
        Źle wam bylo za socjalizmu...ok
        Teraz macie kapitalizm i demokracje(sami chcielisci i wywalczyliscie) ... jak
        nie pasuje praca to sie zwolnij nikt ci nie karze pracowac (wczesniej kazali).
        Tak ze cisza mi tu!!!
        • Gość: ? Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 00:15
          CIEMNIAK
          • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 06:56
            Nie realista. Bo jesli dasz wolen jednym powinenes pomyslec o innych którzy tez
            pracuja ciezko niekonieczne w marketach i tez musieli pracowac w niedzele i
            nikt sie nad nimi nie uzala i dlaczego jesli beda miec wolne ludze z marketów
            Ci pracujacy np, w gastronomi maja pracowac? Czy to sprawiedliwe? Nie to nie
            jest sprawiedliwe ale tak było jest i bedzie. Chcicelismy kapitalizmu to go
            mamy.
            • Gość: Wojtek Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 10:12
              Jakos hutnicy tez pracuja w swieta poniewaz musi byc ciągłość produkcji i zaden
              tu nie narzeka, a policjanci,lekarze itd..
              • Gość: Maldoror Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 82.160.8.* 16.08.05, 11:52
                NIECH CI CO TAK BARDZO CIESZA SIE ZE SA SKLEPY OTWARTE W SWIETA SAMI POJDA
                POPRACOWAC W TE DNI!!! Ciekawe po jakim czasie zmienia zdanie!!!
                Naprawde wygodnie sie pisze, gdy sie ma inna prace z wolnymi weekendami. Bo
                akurat ciocia po znajomoscui zalatwila doba posade, vczy jeden z drugim buc ma
                dzianych rodzicow, ktorzy zalatwili mu dobra posade.
                SKORO TAK SAMI CHCECIE KUPOWAC W NIEDZIELE TO SAMI ZAPIEPRZAJCIE DO ROBOTY W TE
                DNI A NIE POGANIAJCIE INNYCH!!!
                Co do Europy (do ktorej tak zmierzamy) w w Bawarii (poludnie Niemiec) markety w
                sobote zawsze do 13-16 i wolne niedziele!!
                I da sie i jakos ludzie nie marudza
                A tu chory i goniacy kapitalizm!!!
                Naprawde zachecam do dyskusji ze mna tych wszystkich
                Moje GG: 3693846
                draven@poczta.onet.pl
                • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:08
                  Proponuję aby niezadowoleni sie zwolnili. Praca nie jest nakazem Nie płakać
                  tylko rzucić tą podła robotę Przyjdą inni Mniej święci ale bardziej potrzebujący
                  • Gość: www Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:39
                    widać, żę się motasz my nie mówimy, kto jest bardziej Święty od kogo, tylko o
                    tym, że rzeczą ludzką, potrzebną rodzinie, odpoczynkowi, dzieciom i samemu
                    sobie jest to aby Święto był dniem wolnym( nie mówię tu o tuchu ciągłym i
                    służbach,centrach turystycznych itd.
                    współczuję twoim dzieciom, jak masz takie podejście
                    • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 18:19
                      Moment moment rozumiem ruch ciagły ale co z tym wsplnego maja centra
                      turystyczne? To znaczy ze market w centrum turystycznym moze byc otwarty i
                      ludze tam zatrudnieni maja pracowac a gdzie indzej nie? Oj cos to
                      niesprawiedliwie. Dla mnie sprawa jest prosta jesli mambyc wolne to dla
                      wszystkich ŁACZNE Z GASTRONOMIA I STACJAMI PALIW (CI LUDZE TEZ MAJA PRAWO DO
                      WOLNEJ NIEDZELI A AJK PISALE PRZYTKLAD STACJI NESTE POKAZUJE ZE LUDZIE
                      (pracownicy) NIE SA KONIECZNI DO TANKOWANIA PALIWA) Z WYŁACZENIEM FIRM RUCHU
                      CIAGLEGO (typu hyty energetyka itp).
                • Gość: X*X*X Re: Maldoror to nie jest praw HIPERMARKETY IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.05, 14:05
                  Wiesz ty opowiadasz tutaj bajki !!!!!! A to jest takie proste nie chcesz
                  pracowac to nie pracuj nikt cie nie zmusza,ale potem nie marudz ze inni maja
                  wiecej anizeli ci co nie pracuja . poloz sie kolo roboty i czekaj, czy sie robi
                  czy sie lezy tyle to i tyle sie nalezy , ale niestety nie w kapitalizmie ,
                  komunisty sa przeszloscia , gdzies indziej w swiecie sie tylko pytaja chcesz
                  pracowac ? chcesz to dobrze nie chcesz to nikt cie nie bedzie prosil ! ty nie
                  jestes osoba niezastapiona na twoje miejsce znajdzie sie 100 innych pracownikow.
                  a jak jeszcze zes tego nie pokapowal da tust du mir sehr leid !
                • Gość: picia Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:17
                  Maldoror- dobrze mówisz,masz rację, jesteś gość z jajami nie jak te buce
                  tak trzymaj
                • Gość: XKX Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 16.08.05, 18:14
                  SWIETNIE JESTEM ZA ale niech zakaz dotyczy tak jak pisałem wszystkich bez
                  wyjatku poz np. firmami rodzinnymi czy 1 czy 2 dyzurnym sklepem. Bo robienie
                  wyjatków ma krótkie nogi.
              • Gość: Meg Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:58
                Odróżniaj to co musi być czynne i pracować typu huta, szpital czy komisariat od
                tego co nie musi typu hipermarket czy KFC.
                • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 17.08.05, 17:09
                  Zgadzam sie z toba w całej rozciaglosci. Ja jestem nastepującego zdania ze nie
                  mozna dzielic ludzi na lepszych i gorszych. To znaczy ze kasjerka z
                  hipermarketu nie jest lepsza od kasjerki czy pracownika stacji benzynowej czy
                  fast fooda. Tak jedna jak i drug ma prawo do dnia wolnego. Wiec jesli
                  wprowadzamy zakaz pracy w dni swiateczne i niedzele to niech on dotyczy
                  wszystkich z wyłaczeniem dyzurnych (w scisle okreslonych godzinach) sklepów i
                  stacji benzynowych i aptek oraz firm ruchu ciaglego jak np huta czy energetyka
                  oraz oczywiscie tzw słuzb publicznych typu Policja czy Straz Miejska ze oni
                  beda pracowali to nie podleg dyskusji. Natomiast cala reszta powinna miec
                  wolne. I wtedy ma to sens inaczej to czysta demagogia.
    • Gość: iksiński Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 16.08.05, 12:11
      Ja pracuję 30 lat.W piątek i świątek.Mam wolną sobotę i niedzielę raz w
      miesiącu pracując na zmiany i jest dobrze nie narzekam.Komu się nie chce
      pracować to zawsze będzie płakał.Po to żeby jedni odpoczywali w niedzielę inni
      muszą pracować.Tak jest na całym świecie.
      • Gość: Meg Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:02
        Dodaj ze nie masz zony dzieci i zal cię ściska jak widzisz spacerująca rodzinkę
        w słoneczne niedzielne popołudnie bo ty nie masz nikogo i wolisz siedzieć w
        pracy światek i piatek...
    • Gość: iksiński Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 16.08.05, 14:34
      Maldor .Jesteś cieniutki.Ja w niedziele charuje i nie nażekam.Trzeba się
      nauczyć pracować.
    • Gość: iksiński Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 16.08.05, 15:42
      Do www.Widzisz.Po to żebyś ty odpoczywał razem z dziećmi drugi musi zasuwać w
      pocie czoła i proszę to uszanować. Bo ja nie pracuję z własnej woli tylko z
      obowiązku.Może ty jesteś nauczony -łatwo przyszło -łatwo poszło.
      • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 16:54
        A to ty pracujesz za szacunek Bo ja za pieniądze
    • Gość: krzysiek kasprzyk Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.adsl.ip-transfer.net 16.08.05, 18:05
      ciekawe co za pacan wymyslil ze niemmcy pracuja 15-go,akurat przebywam w
      monachium i jakos wszystko tu bylo wczoraj pozamykane
      • Gość: picia Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 18:13
        z tego co pamiętam było kilku takich mądrali, może oni byli w takich Niemczech
        NA JAWIE, nic tylko pozazdrościć fantazji i argumenty mieli również na jawie,
        to był sen na jawie,
        • Gość: Ali Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 18:25
          We Francji ,Strasbourg tez swieto i sklepy pozamykane .
    • Gość: iksiński Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 16.08.05, 19:12
      abc,ale jesteś dowciapna,a jak masz tak durnowato pisać to lepiej ręce przysiąć
      sobie pupcią.
      • Gość: X Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 19:24
        Jak tak dokończę wątek który zacząłem. Uważam że markety powinny pracować, bo
        święto kościelne jest świętem kościelnym, a wolne powinno być w święta
        narodowe. OK, jest to też rocznica tzw. "Cudu nad Wisłą" ale takich dat jest
        więcej, np. Powstanie Warszawskie, zakończenie wojny, to jest data ważna tylko
        historycznie. A co do Niemców, to jest dużo lepsze społeczeństwo niż Polacy,
        jestem tu dwa tygodnie i wszędzie spotykam się z życzliwością, a jutro z żalem
        wracam do mojej ojczyzny, która jest faktycznie zacofana pod każdym chyba
        względem oprócz jedzenia.
      • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:36
        A czy ty słyszałeś coś o wolności słowa i pogladów Moim zdaniem handel ma
        działać bo tak chce klient.A przeciwni temu są drobni sklepikarze i ci co im
        się robić nie chce
        • Gość: PICIA Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:41
          JA JESTEM PRZECIWNY, NIE JESTEM DROBNYM SKLEPIKARZEM
          A ROBIĆ CHCĘ I LUBIĘ ALE W TYGODNIU
          ŚWIĘTA I NIEDZIELĘ STARAM IE POŚWIĘCIĆ SOBIE, DZIECIOM, ŻONIE, WŁASNEMU
          LENISTWU I ROZUMIEM INNYCH I DLATEGO NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W TE DNI
          • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:48
            A ja robię bo lubię Mam wtedy czas i chęć I nic mnie nie obchodzi cudza praca
            tak jak i ich nie obchodzi moja praca
    • Gość: syk Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 19:53
      jak przychodzą pielgrzymki /niekoniecznie 14. 15.08 / to wszystko i to
      całkowicie wszystko powinno być zamknięte . Ulice także ! wtedy nie wejdą do
      paulinów i więcej nie przyjdą . Już się cieszę /ale dokładnie z
      czego ????????????????/
      • Gość: wyr Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 19:56
        kat było za czsów głębokiej komuny
        • Gość: kirk Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:01
          też niekoniecznie tak i dlatego nie wiem z czego się cieszę ? z tego ,że
          otwarte i pielgrzymki idą czy z tego ,że wszystko zamknięte i pielgrzymek brak?
          • Gość: syk Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:03
            kirk cieszysz się tak jak ja? , ale to był sarkazm.
            • Gość: gość Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:46
              To dała nam "Solidarność"-nasi ojcowie walczyli o wolne soboty,a tu ani wolnych sobót i jeszcze w niedzielę trzeba iść do pracy.I praca po godzinach też "ku chwale ojczyzny".
    • Gość: RUDY Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 16:34
      Jakim płytkim człowiekiem trzeba być żeby mając dzień wolny od pracy,jechać z rodziną do hipermarketu i łazić i gapić się na wiszące mienso i kiełbase, zamiast jachać do lasu lub na zamek i odetchnąc świerzym powietrzem
      • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:15
        Ale na tyle głębokim by umieć pisać bez błędów ortograficznych I może jak by
        się się wróg marketów poduczył to i do innego sklepu by awansował? Do takiego
        co pracuje 3 dni w tygodniu i płaci średnią krajową
        • Gość: gośc Do pici i innych narzekających! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 20:00
          Dla mnie nie ma żadnej dyskusji nie chcesz jeden czy drugi pracować w niedziele
          i święta załóż własną działalnośc gospodarczą i zostań szefem własnej firmy
          wtedy będziesz sam sobą rządził i mówił sobie kiedy pracujesz kiedy nie!!
          (zobaczymy czy cię będzie na to stać żeby leżeć jak inni chcą kupować! ) A co
          do Pici który ten temat tak ciągnie i jest najbardziej oburzony zastanów ty się
          chłopie, piszesz że twoja sytuacja materialna jest wspaniała masz własną firmę
          nic ci nie brakuje a wysyłasz żonę do pracy w markecie za drobne pieniądze a
          potem wypisujesz jak to ona ciężko w święta pracuje czy nie masz szacunku do
          własnej żony? masz własną firmę zatrudni ją u siebie i będzie pracowała kiedy
          ty zechcesz!! Praca w marketach dla wielu osób jest jedynym zbawieniem(nie
          trzeba mieć szczególnego wykształcenia) ale i zarobki są też mierne więc ludzie
          i tak się cieszą z tej pracy, że ją wogóle mają a właściciele po to je otwarli
          żeby na nich zarabiać a nie zamykać i koło się zamyka. Ja znam wiele osób
          pracujących w marketach szczególnie w Tesco które jest otwarte 24h i które nie
          narzekają na prace bo cieszą sie, że zarobią chociaż 700-800 zł. i będą mogli
          dać jeść swoim dzieciom ale co ty możesz o tym wiedzieć przecież jesteś bogaty
          i masz żone która pracuje w markecie:)) Chcesz być kowalem własnego losu zrób
          coś swojego może ci się skończą powody do narzekania!! Życzę ci tego z całego
          serca chociaż z twoim podejściem sukcesu wielkiego nie wróżę. Pozdrawiam
        • Gość: RRR Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 22:45
          SIĘ SIĘ NIE WYTYKAJ BŁĘDÓW INNYM
    • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 17.08.05, 20:43
      Droga piciu wolny rynek i kapitalizm mniej wiecej polegaja na tym ze to
      oplacalnosc i nieoplacalnosc reguluja takie sprawy jak to kiedy i w jkich
      godzinach jest otwarty sklep. W zasadzie tez wolny rynek a nie zakazy i nakazy
      ze strony panstwa powinny regulowac sprawy takie jak wysokosc placy i godziny
      pracy. Najgorsze co mozna zrobic to zaczac ingerowac w wolny rynek skutki w
      takiej sytuacji sa oplakane. Jesli zas chodzi o zakaz pracy marketow w swieta
      to ja jestem zdania ze jesli juz mamy zakazywac pracy to wszsytkim z nieliczymi
      wyjatkami. Wtedy bedze sprawiedliwie w niedzele chandelbedze wygladal tak jak
      parenascie lat temu i bedzie ok. Inaczej to nie jest sprawiedliwe. Tylko robimy
      wyjatki ze ta sba pracujaca tu jest lepsza od osoby pracujacej tam. bo ta ma
      prawo miec wolne a ta nie.
    • Gość: zik Re: Czy 10 lat temu też świętowałeś ???? IP: *.grosz.prenet.pl 17.08.05, 21:22
      Jeżeli bardzo Ci zależy na świętowaniu to weż jeden dzień urlopu
      • Gość: Polak Re: Czy 10 lat temu też świętowałeś ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 22:29
        Banda mlodych debili.
        Teraz to kosciol maja w dup..., ale ojciec z matka do strajkow to z obrazem
        Matki Boskiej szli.
        Wtedy wszyscy koscielne piesni spiewali, kościolem sie zastawiali jak o
        demokracje walczyli.
        Teraz dzieciaczki w boga nie wierza , a pytam czyje to te dzieciaczki?

Typowe polskie podejscie.
        Nie na darmo na zachodzie mowia, ze Polaką dac troche wladzy to sie sami
        pozabijają.
    • Gość: sdfsdfsdfsd Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 21:24
      fgsdfsdfsd
      • Gość: Polak Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 22:30
        --------------------------------------------------------------------------------
        Banda mlodych debili.
        Teraz to kosciol maja w dup..., ale ojciec z matka do strajkow to z obrazem
        Matki Boskiej szli.
        Wtedy wszyscy koscielne piesni spiewali, kościolem sie zastawiali jak o
        demokracje walczyli.
        Teraz dzieciaczki w boga nie wierza , a pytam czyje to te dzieciaczki?

Typowe polskie podejscie.
        Nie na darmo na zachodzie mowia, ze Polaką dac troche wladzy to sie sami
        pozabijają.
        • Gość: Hiphopek do:Polaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 22:41
          To widać od razu że ty polaczku nie nadążasz za trendem.
          Starzy do kościółka latali lecz teraz to inna historia i inne czasy.
          Życie sie zmienia i obyczaje też.Najgorzej jak sie tego nie dostrzega tak jak ty.
    • Gość: nnn Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 17.08.05, 22:45
      my sie nie możemy zbuntować i zawsze będziemy za otwarciem hipermarketów.
    • Gość: iksiński Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 18.08.05, 06:57
      I to jest to.
      • Gość: Meg Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 10:58
        Zakaz handlu w niedziele i święta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: iksiński Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: 212.160.108.* 18.08.05, 11:21
      Nieeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!
      • Gość: ring Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:30
        zakaz handlu w kazdy dzień,spożywać i odziewać się wyłącznie z darów
        Przenajświetrzego Ojca Benedykta XVI. A kto przeciwny to jego hitlerowskim
        sposobem do krematorium i cześć.
        • Gość: Meg Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:39
          Własnie nie chodzi o przesade tylko o 1 wolny dzień w tygodniu. Ale skoro tego
          nie rozumiesz...
          • Gość: ring Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:56
            ja to widzę,rozumiem i tak jak liczni normalni forumowicze wraziłem to słowem
            też forumowicza -sarkazm. Wolne w ten ,inny dzień nalezy się by odpocząć i
            lepiej pracować(dla pracodawcy i dla siebie potrzebne).Lecz bez przsady -do
            innych forum.pozamykać bo niedziela ,pozamykać bo przychodzi
            pielgrzymka,pozamykać bo noc itd. .Czy straż pożarna ,pogotowie
            ratunkowe,policja itp. też pozamykać bo noc .swięto itd. Podrowienia i miłego
            odpoczynku.
        • Gość: PICIA Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:42
          OJ TU WIDZĘ WIELKĄ PŁYCIZNĘ INTELEKTUALNĄ
          TOBIE JUŻ NIC NIE POMOŻE
          • Gość: gość Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 15:47
            W tych 112 postach jedyną płyciznę to tylko od ciebie się czuje!! Przeczytaj na
            poprzedniej stronie temat : "do pici i wszystkich narzekających" i zamilcz już
            bo brakuje ci argumentów!!!
            • Gość: picia Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 18:05
              to twoje argument, jeżeli je można nazwać argumentami a nie bełkotem są
              monotonne i mało przekonywujące
              • Gość: xkx Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.org / *.cn.com.pl 18.08.05, 18:15
                Droga PICI - u odpowedz mi na jedno pytanie kto mam miec wolne w niedzele i
                dlaczego własnie ta grupa a inna nie? Napisz i wyjasnij mi dlaczego
                hipermarkety maj byc zamkniete a np. male sklepy nie czym rózni sie osoba
                pracujaca w markeci od osoby pracujace w skleie SPOŁEM? Dla mnie niczym.
                Dletego powtórze jeszcze raz albo wzorem takich NIemiec czy Szwecji bedze zakaz
                całkowity dotyczacych wszystkich łaczie z duza czescia gastronomii i stacjami
                benzynowymi (pracuja w ruchu automatycznym) albo to niema sensu bo taki zakaz
                to damagogia.
                • Gość: picia Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 18:31
                  w tym masz rację, przyznaję, nie można robić wyjątków
                  ( ruchu ciągłegy, energetyka ale jak widzę z tym zgadzamy się wszystcy)-to musi
                  być
                  • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 18:54
                    A może jakiś lekarz ci pomoże Słuchać to musi psychoterapeta forumowiecze nie
                    Daj spokój bo nie rozumiesz słowa pisanego i demokracji Idz na zasiłek
                    • Gość: picia Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:11
                      widzę problemy z wysławianiem się a racze bełkot
                      • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:21
                        Już ci napisałem że nie umiesz czytać ze zrozumieniem Twoje zdanie jest dla
                        mnie bez wartości Zamiast lamentować i prowadzic agitację przeciw handlowi
                        siedząc przy komputerze weż się za pracę albo rób co chcesz, tylko juz
                        normalnym ludzim daj spokój( chyba ze są opcje które ci za to płacą ) Ponad 100
                        wpisów na forum, zdecydowana większośc przeciw twoim durnym żalom a ty swoje I
                        niereformowalnośc ma swoje granice
                        • Gość: picia Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:27
                          dlaczego mam przyznawać rację większości, jeżeli ona jest ograniczon, niech
                          robią co chcą i patrzą końca
                          większość to te kilka osób rozźalonych na niewiadomo co, mających pretensję do
                          wszystkich i wszystkiego tylko nie do siebie

ha ha ha
                          dzięki
                          ale masz wzorce na większości
                    • Gość: abc Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:24
                      A to ty bełkotem nazywasz to czego nie rozumiesz ? Nawet market nie powinien
                      zatrudniać ludzi którzy nie rozumieją prostych zdań
                      • Gość: gośc Do pici raz jeszcze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:49
                        ZADAŁEM CI PYTANIE I NIE USŁYSZAŁEM NA NIE ODPOWIEDZI!! A co
                        do Pici który ten temat tak ciągnie i jest najbardziej oburzony odpowiedz mi na
                        pytanie chłopie, piszesz że twoja sytuacja materialna jest wspaniała masz
                        własną firmę nic ci nie brakuje a wysyłasz żonę do pracy w markecie za drobne
                        pieniądze a potem wypisujesz jak to ona ciężko w święta pracuje czy nie masz
                        szacunku do własnej żony? masz własną firmę zatrudni ją u siebie i będzie
                        pracowała kiedy ty zechcesz!! Praca w marketach dla wielu osób jest jedynym
                        zbawieniem(nie trzeba mieć szczególnego wykształcenia) ale i zarobki są też
                        mierne więc ludzie i tak się cieszą z tej pracy, że ją wogóle mają a
                        właściciele po to je otwarli żeby na nich zarabiać a nie zamykać i koło się
                        zamyka. Ja znam wiele osób pracujących w marketach szczególnie w Tesco które
                        jest otwarte 24h i które nie narzekają na prace bo cieszą sie, że zarobią
                        chociaż 700-800 zł. i będą mogli dać jeść swoim dzieciom ale co ty możesz o tym
                        wiedzieć przecież jesteś bogaty i masz żone która pracuje w markecie:)) Chcesz
                        być kowalem własnego losu zrób coś swojego może ci się skończą powody do
                        narzekania!!Życzę ci tego z całego serca chociaż z twoim podejściem sukcesu
                        wielkiego nie wróżę. Jak to z tym szacunkiem i wysyłaniem żony do pracy w
                        markecie jak jesteś przecież taki bogaty nie wstyd ci!?? Pozdrawiam !!
                        • Gość: picia Re: Do pici raz jeszcze!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:58
                          wstyd to kraść i z d.... spaść a nie pracować
                          i tym się różnimy
                          pozdrawiam
                          • Gość: abc Re: Do pici raz jeszcze!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 20:17
                            Gdyby on miał choćby mały warzywniak to by wiedział o czym pisze Ale że to
                            nasłany agitator to sie plącze jak bluszcz I na tym kończę
                          • Gość: gośc Re: Do pici poraz ostatni!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 21:03
                            No widzisz różnimy się w czynach ale czytając temat który zacząłeś od początku
                            to czym bardziej się zagłębia tym bardziej się gubisz i zaprzeczasz sam sobie a
                            do tego brak ci argumentów!! Wstyd też jest wtedy kiedy się bardzo coś gani,
                            potem przechwala a na końcu mówi że wstyd to z d. spaść a nie pracować. Brawo!!
                            Myślę, że na tym można by skończyć ten aczkolwiek ciekawy temat i wydaje mi się
                            że tak jak moi przedmówcy pisali brakuje ci poprostu argumentów do rzeczowej
                            rozmowy. Kończe na tym swoją dyskusję bo już nic więcej nie zostanie
                            powiedziane sam przyznałeś racje że pracować to nie wstyd i trzeba pracować
                            żeby żyć. Pozdrawiam wszystkich
                  • xkx2 Re: HIPERMARKETY DZIŚ PRACYJĄ TO SKANDAL 18.08.05, 22:24
                    w wielu cywilizowany krajach panje zasada w soboty niedzele is wieta pracuje
                    tylko to co jest niezbedne i nic wiecej. Czyli np. sklepy to tylko dyzurne
                    stacje benzynowe to samo (argumenty paru osób ze tak sie nieda bo ajk odpowiada
                    po raz kolejny ze stacja nie musi pracowac w pelnym zakresie wystrczy
                    calkowicie ruch automatyczny w koncu karta platnicza nie jest w Polsce jakims
                    nowum a przyklad stacji neste pokazuje ze jednak da rade. Co do gastronomi to
                    rozumiem moga byc czynne eleganckie restauracje przy hotelach ale fast-foogy
                    juz nikoniecznie. Powinna byc wprowadzona po prostu zasada niezbedengo minimum -
                    a jak to ma wygladac wystarczy sobie przypomniec jak bylo 15 lat temu i
                    wszystko. w czestochowie były czyne 2 czy 3 sklepy dyzurne ze 2 kioski ruchu
                    eleganckie restauracje i kawiarnie i nic wiecej nawet stacje beznzynowe nie
                    wszystkie pracowaly cala dobe i tez jakos transport funkcjonowal. Moze mniej
                    otwartych stacji spowoduje ponowne zainteresowanie transportem kolejowym z
                    dobrym skutkiem dla naszych drog.
    • nawia Skończyć dyskusję 18.08.05, 22:04
      Powinniśmy wreszcie skończyć tę dyskusję, a obrażanie innych i nazywanie
      ich „bucami”, „pajacami” czy jeszcze ładniej, nic nie zmieni. Nigdy nie pogodzą
      się interesy handlujących i klientów – jedni chcą pracować mniej za więcej (też
      bym tam chciała), a drudzy – chcą kupować więcej za mniej. A wtedy jedna strona
      musi ustąpić drugiej. No i mamy kwadraturę koła.
      Pamiętam taki przypadek z innej kategorii: kiedy kilka lat temu byłam we
      Franfurcie (tym nad Menem, w Hesji), poszłam na zakupy, a miałam „listę życzeń”
      z całej rodziny. Była sobota, a my prawie byliśmy w jakimś dużym samoobsługowym
      sklepie typu nasz były Adler. Wybrałam interesujące mnie ciuchy i szłam właśnie
      do kasy, a tu patrzę, pani liczy utarg. Zobaczyłam przerażenie w jej oczach i
      zastanawiałam się, co się stało. Okazało się, że dochodziła już szesnasta (albo
      czternasta, nie pamiętam), a tam w sobotę wolno handlować tylko do tej godziny.
      Pani nie chciała mnie obsłużyć, może bała się, że skarbówka nie uzna jej utargu
      (wydruk z kasy fiskalnej ma przecież datownik z godziną). Umówiliśmy się więc,
      że zostawię swoje rzeczy i przyjdę po nie w poniedziałek. I nie liczyło się, że
      prawdopodobnie zostawię w kasie kilkaset marek. Dla kasjerki ważniejsza była
      LEGALNOŚĆ sprzedaży, a nie jej WYSOKOŚĆ. Fajnie, co? Nawet jak jest klient – to
      wynocha, bo będziemy mieć problemy z urzędami. I tak źle, i tak niedobrze. Ale
      chociaż mają jakieś normy prawne, których skrupulatnie przestrzegają. Więc
      jeśli chodzi o zarządy hipermarketów, to też powinny przestrzegać przepisów
      prawa pracy, nawet jeśli z nimi się nie zgadzają. A jeżeli przepisy dopuszczają
      pewne sytuacje (co nie jest zakazane, jest dozwolone) i komuś nie podobają się
      warunki pracy – wolna droga. Umowa o pracę jest dobrowolną umową między
      pracodawcą i pracobiorcą. Obie strony muszą po prostu przestrzegać zapisów tej
      umowy. Tylko i aż tyle.
      Ludzie, zrozumcie, nie może być tak, że jak jest jakieś święto (a tych mamy
      bodajże najwięcej w Europie), to cała Polska zachowuje się jak święte krowy i
      nie będzie pracować, bo jej się to należy!
      A co do rocznicy „cudu nad Wisłą”. Nad Wisłą i nie tylko tam było więcej cudów
      i więcej bitew, gdybyśmy chcieli świętować każdą, nie pracowalibyśmy przez cały
      rok! Przecież chociażby w czasie II w.św. codziennie prawie była jakaś bitwa.
      Za każdym razem mamy to celebrować i mieć wolny dzień? Paranoja. No, chyba że
      do kościółka i dać na tacę, to co innego.
      • Gość: Meg Re: Skończyć dyskusję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:18
        Ale nie świetujemy kazdej bitwy tylko tą akurat tylko ta jest czerwona w
        kalendarzu.Zakaz handlu w niedzielę dla wszystkich oprócz ciągłego ruchu-który
        musi pracowac choc w ograniczonym składzie.
        • xkx2 Re: Skończyć dyskusję 18.08.05, 22:58
          Sprawa zakazu pracy w dni świąteczne, czyli tzw. Ustawowo wolne od pracy wraca
          non stop jak bumerang. I niestety wydaje mi się, że szans na sensowne tego
          rozwiązanie niema, bo po prostu na za wiele pozwolono te 7 czy 8 lat temu i
          teraz wycofanie się z tego będzie, co najmniej bardzo trudne, jeśli nie
          niemożliwe. Zbyt wielu polaków przyzwyczaiło się traktować weekendy jako dni
          zakupowe. I zmienienie tych przyzwyczajeń będzie, co najmniej trudne, jeśli nie
          niemożliwe. Tak jak pisałem wcześniej, że z ustalaniem tych spraw poprzez
          zakazy ma ten minus, że na dobrą sprawę trzeba by zakazać pracy niemalże
          wszystkim a to nie realne w każdym innym przypadku Bedze skutek tylko taki, że
          zacznie się szukanie metod obejścia prawa a to tez niezbyt dobre. Bo jeśli
          zamkniemy hipermarkety to, dlaczego ma pracować jakakolwiek gastronomia czy
          stacje benzynowe? Czy tam pracują jacyś inni ludzie? A co np. z firmami ruchu
          ciągłego? Jak tam rozwiązać sprawę tak, aby nie doprowadzić do paranoi w
          rodzaju zrobienia ze sklepu firmy ruchu ciągłego poprzez znalezienie jakiejś
          luki w prawie? A analizując sprawę dalej, co ze stacjami benzynowymi? Jak tu
          rozwiązać sprawę? Czy ludzie pracujący tam maja pracować? A jeśli tak to czy to
          jest sprawiedliwie w sytuacji, kiedy na upartego do zatankowania i zapłacenia
          za paliwo i podstawowe rzeczy sprzedawane na stacjach paliw obecność
          pracowników nie jest niezbędna wystarczą automaty + monitoring. Wiec albo
          zmodyfikujemy prawo i wprowadzimy wbrew wolnemu rynkowi ustawowe ograniczenie
          godzin i dni pracy, ale praktycznie absolutnie wszystkiego jednie z małymi
          naprawdę małymi wyjątkami wracając defakto do stanu z przed 15 lat albo
          przestańmy sobie zawracać tym głowę, bo zakaz obejmujący tylko niektóre miejsca
          jest niestety demagogią mniemająca nic wspólnego z troska o pracownika a
          zupełnie z czymś innym.
          • Gość: Nawia Re: Skończyć dyskusję IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.05, 23:30
            A dlaczego Polacy chcą kupować w weekendy? Bo tak jak jak pracują przez okrągły
            tydzień (wcale nie za kokosy) i chcą mieć to minimum komfortu, że zawsze i o
            każdej porze można coś świeżego lub niezbędnego kupić, na przykład dla dzieci.
            Wiele razy Tesco "ratowało mi tyłek", gdy niespodziewanie skończyły się
            pieluchy, bo mały miał z przeproszeniem sraczkę (jak to niemowlę) albo mleko
            (niestety, nie stać mnie było na robienie w tej materii zapasów) i jechałam do
            hipermarketu o 22.00.
            Myślę, że handel musi być elastyczny i dostosować się do klienta, bo
            sprzedawców jest 100.000, a klientów - 40.000.000. To tyle.
            • Gość: xkx Re: Skończyć dyskusję IP: *.org / *.cn.com.pl 19.08.05, 07:38
              Z jednej strony sie z Toba zgadzam z drugiej nie. Rozumiem ze bardzo przyjemne
              jest moc o kazdej porze dnia i nocy jechac do sklepu i dokaniac tam zakupów z
              drugiej jednak trzeba wziac pod uwage fakt iz tam tez pracuja ludze którzy
              wolei by miec wolne. Dlaczego w wielu krajach z których bierzemy wzór sklepy sa
              w zasadzie pozamykane w kazda niedzlele i swieta a nawet w soboty handel jest
              mocno ogrniczony? Dlatego ze ktos doszedł do wniosku ze nieludzkimjest
              zmuszanie ludzie do pracy niemalze 24 h na dobe 7 dni w tygodniu. Zreszta
              pomysl te kilkanascie lat temu handel zamieral nie tylko w niedzele ale tez w
              soboty w dni powszenie po 18 tez nie pracowalo w zasadze nic. I jakos wszsycy
              funkcjonowali. I jakos sie dało. a półki sklepów nie uginały sie pod ciezarem
              towarów raczej wrecz przeciwnie brakowalo wszystkiego. Teraz mozna kupic
              wszsytko wiec moze zastanówmy sie czy naprawde ten wekend przysługuje tylko
              nami czy inna osoba nima prawa do wypoczynku. A dojdzemy do wniosku ze naprawde
              ten jeden dzen w tygodniu mozna sobie darowac. Pisze jeden bo zdaje sobie
              sprawe ze rozwiazania typu handel zamkniety tez w sobote raczej nie przejda. Ja
              po prostu jestem za ustawowym ogrniczenim handlu w sobote do max 14 w niedzele
              całkowity zakaz handlu (moga byc czynne wytypowane dyzurne sklepy spozywcze i
              apteki) obejmujacy równiez gastronomie (z wyłaczeniem restauracji przy
              hotelach) i stacje paliw (z wyłaczeniem tzw. dyzurnych). W0 dni powszednie
              godziny handlu powinny sie konczyc max kolo 19. powinien obowiazywac całkowitey
              zakaz sklepów całodobowych - dotyczy to tez gastronomi i stacji paliw (naprawde
              do zatankowania paliwa nie trzeba koniecznie ludzi). Moze wtedy zaczniemy
              funkcjonowac nieco normalnie nie poswiecajac kazdej wolnej chwili na zakupy.
              • Gość: Ela Re: Skończyć dyskusję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 08:00
                Czasy kiedy decydowano od której co kupować ,jak żyć i w co sie ubierać minęły
                bezpowrotnie I nigdy nie wrócą Jeśli każesz mi współczuć pracownikom marketu to
                ja nie rozumiem Zróbmy ścianę wspłóczującym i wpiszmy :górnicy bo ciężko
                pracują i jest ciemno pod ziemią,nauczyciele bo młodzież coraz gorsza,kierowcy
                bo szef nie taki jak być powinien,fryzjerki bo tyle godzin na nogach a
                najwięcej pracy sobotę, bankowcy bo fatalne godziny pracy itd ,itd.Ludzie
                zajmnijmy sie pracą a nie narzekaniem i współczuciem bo wam emerytury nie
                wypłaci empatyczny 30 latek Na to nie liczcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka