Gość: SLAW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 09:01 SZUKAM KOGOŚ, KTO WYKONA RYSUNK TECHNICZNY SCHODÓW.ODPŁATNIE. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iskierkka Re: RYSUNEK TECHNICZNY 04.10.05, 13:11 czy to ma być rzeczywiście tylko rysunek czy projekt i jaką techniką, w tuszu czy komputerowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: RYSUNEK TECHNICZNY IP: 62.233.185.* 04.10.05, 14:47 nie no w tuszu to chyba się już nie rysuje, chyba. Choć jestem ciekaw. jak zaczynałem studia to prawie wszyscy mazali tuszem, ale jak już kończyłem, to niemal 100% rysunków wszsycy robili w CAD-ie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierkka Re: RYSUNEK TECHNICZNY 04.10.05, 17:21 No ja właśnie to wiem, ale tęsknię za deską kreślarską. Chociaż... W szkole podstawowej i w gimnazjum dzieciaki uczą się pisma technicznego, dlaczego np. studenci nie mieliby uczyć się kreślenia tradycyjnie. -------------------------- A jak żarówki braknie, czy zaświecimy świecę? tak, bo to nawet romantyczne ... Odpowiedz Link Zgłoś
usx Re: RYSUNEK TECHNICZNY 04.10.05, 18:27 Na niektorych uczelniach jeszcze maze sie tluszem (np. AR w Krak. geom. wykreslna) lub ew. olowkami (chocby AGH), ale wg mnie to mala strata czasu.. bo obecnie praktycznie zadnych projektow nie robi sie odrecznie - odreczne szkicowanie itp. powinno się nauczac w szkolach podst. na studiach normalnoscia powinna byc umiejetnosc korzystania z przyzadow kreslarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exitek Re: RYSUNEK TECHNICZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 18:50 A ja mimo wszystko uważam, że "mazanie tuszem" jest niezbędną umiejętnością dla (przykładowo) konstruktorów. Nie wiem jak można wyjść ze studiów z umiejętnością tylko obsługi CAD'a.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: RYSUNEK TECHNICZNY IP: 62.233.185.* 04.10.05, 20:14 niby faktycznie mazanie tuszem dla konstruktora powinno być obowiązkową umiejętnością, ale prawdę mówiąc chyba to nie przetrwa. Tak jak dzisiaj zapewne wielu młodych i zdolnych inżynierów nie potrafi obsługiwać suwaka, bo nie ma takiej potrzeby. Dziś rolę tuszu nawet w praktyce zastąpił wydruk komputerowy. Takie rysunki są po prostu bardziej "elastyczne" i praktyczniejsze. A co do kreślenia rysunków z geometrii wykreślnej, to jak najbardziej ołówek i ekierka długo jeszcze przetrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierkka Sztuka tonie? 04.10.05, 22:27 no a jeśli współcześni pisarze piszą tyllko na komputerach? to jeszcze nic... Jeśli współcześni fotograficy używają cyfrówek ... to też nic A jeśli artyści w swoim malarstwie posługują się komputerem? Jeśli mają taki styl ... też możliwe, A....rzeźbiarz??? no jak?? no powiedzcie jak? za pomocą 3D? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Sztuka tonie? IP: 62.233.185.* 05.10.05, 08:42 wszystkie te dziedziny które wymieniłeś bardziej związane są z wnętrzem człowieka i jego natchnieniem, gdzie czesto technika komputerowa zniekształca ten nieprzewidywalny efekt pracy ludzkiego umysłu. Natomiast w rysunku technicznym chodzi głównie o precyzyjne odwzorowanie rzeczywistości i nie może tu być mowy o jakiś subiektywnych odczuciach, gdyz każdy konstruktor patrząc na jeden rysunek powinien widzieć to samo. I tu komputer jest niezastąpiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Sztuka tonie? IP: 62.233.185.* 05.10.05, 08:44 podejżewam, że zaszła pomyłka. Zamiast "wymieniłeś" powinno być "wymieniłaś" Odpowiedz Link Zgłoś