Dodaj do ulubionych

RYSUNEK TECHNICZNY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 09:01
SZUKAM KOGOŚ, KTO WYKONA RYSUNK TECHNICZNY SCHODÓW.ODPŁATNIE.
Obserwuj wątek
    • iskierkka Re: RYSUNEK TECHNICZNY 04.10.05, 13:11
      czy to ma być rzeczywiście tylko rysunek czy projekt i jaką techniką, w tuszu
      czy komputerowo?
      • Gość: Olo Re: RYSUNEK TECHNICZNY IP: 62.233.185.* 04.10.05, 14:47
        nie no w tuszu to chyba się już nie rysuje, chyba.

Choć jestem ciekaw.

jak zaczynałem studia to prawie wszyscy mazali tuszem, ale jak już kończyłem,
        to niemal 100% rysunków wszsycy robili w CAD-ie.

• iskierkka Re: RYSUNEK TECHNICZNY 04.10.05, 17:21
          No ja właśnie to wiem, ale tęsknię za deską kreślarską.
          Chociaż...
          W szkole podstawowej i w gimnazjum dzieciaki uczą się pisma technicznego,
          dlaczego np. studenci nie mieliby uczyć się kreślenia tradycyjnie.
          --------------------------
          A jak żarówki braknie, czy zaświecimy świecę? tak, bo to nawet romantyczne ...
          • usx Re: RYSUNEK TECHNICZNY 04.10.05, 18:27
            Na niektorych uczelniach jeszcze maze sie tluszem (np. AR w Krak. geom.
            wykreslna) lub ew. olowkami (chocby AGH), ale wg mnie to mala strata czasu.. bo
            obecnie praktycznie zadnych projektow nie robi sie odrecznie - odreczne
            szkicowanie itp. powinno się nauczac w szkolach podst. na studiach normalnoscia
            powinna byc umiejetnosc korzystania z przyzadow kreslarskich.
            • Gość: exitek Re: RYSUNEK TECHNICZNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 18:50
              A ja mimo wszystko uważam, że "mazanie tuszem" jest niezbędną umiejętnością dla
              (przykładowo) konstruktorów. Nie wiem jak można wyjść ze studiów z umiejętnością
              tylko obsługi CAD'a..
              • Gość: Olo Re: RYSUNEK TECHNICZNY IP: 62.233.185.* 04.10.05, 20:14
                niby faktycznie mazanie tuszem dla konstruktora powinno być obowiązkową
                umiejętnością, ale prawdę mówiąc chyba to nie przetrwa. Tak jak dzisiaj zapewne
                wielu młodych i zdolnych inżynierów nie potrafi obsługiwać suwaka, bo nie ma
                takiej potrzeby.
                Dziś rolę tuszu nawet w praktyce zastąpił wydruk komputerowy.
                Takie rysunki są po prostu bardziej "elastyczne" i praktyczniejsze.

A co do kreślenia rysunków z geometrii wykreślnej, to jak najbardziej ołówek i
                ekierka długo jeszcze przetrwa.
                • iskierkka Sztuka tonie? 04.10.05, 22:27
                  no a jeśli współcześni pisarze piszą tyllko na komputerach? to jeszcze nic...
                  Jeśli współcześni fotograficy używają cyfrówek ... to też nic
                  A jeśli artyści w swoim malarstwie posługują się komputerem?
                  Jeśli mają taki styl ... też możliwe,
                  A....rzeźbiarz???
                  no jak??
                  no powiedzcie jak? za pomocą 3D?
                  • Gość: Olo Re: Sztuka tonie? IP: 62.233.185.* 05.10.05, 08:42
                    wszystkie te dziedziny które wymieniłeś bardziej związane są z wnętrzem
                    człowieka i jego natchnieniem, gdzie czesto technika komputerowa zniekształca
                    ten nieprzewidywalny efekt pracy ludzkiego umysłu.
                    Natomiast w rysunku technicznym chodzi głównie o precyzyjne odwzorowanie
                    rzeczywistości i nie może tu być mowy o jakiś subiektywnych odczuciach, gdyz
                    każdy konstruktor patrząc na jeden rysunek powinien widzieć to samo.
                    I tu komputer jest niezastąpiony.
                    • Gość: Olo Re: Sztuka tonie? IP: 62.233.185.* 05.10.05, 08:44
                      podejżewam, że zaszła pomyłka.
                      Zamiast "wymieniłeś" powinno być "wymieniłaś"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka