Dodaj do ulubionych

Czy powstanie muzeum przemysłu?

21.12.05, 17:01
mam 45 lat i obawiam się,że za niewiele lat młodzi ludzie nie będą rozumieli
tego, że Częstochowa była NA PRAWDĘ DUŻYM OŚRODKIEM PRZEMYSŁOWYM - popieram
pomysł - organizatorzy powinni wraz z wadzami miejskimi załozyć konto dla
zbierania datków na te ideę - pozdrawiam - PM
Obserwuj wątek
    • Gość: Sztachet Czy powstanie muzeum przemysłu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:01
      To świetny pomysł zwłaszcza że w Częstochowie jest nawet sporo przemysłu jaki
      powstawał na przełomie wieku 19 i 20 :), niestety wiele żeczy juz przepadło
      ale trzeba ratowac co sie da. Jest dobre miejsce na budynek na ul.
      Waszynktona taka stara duża chala która stoi obok BGZ-tu tylko nie wiem jakie
      sa tam tosunki prawne i kto jest właścicelem :( Pozadrawiam i trzymam kciuki
      • Gość: Heniek Re: Czy powstanie muzeum przemysłu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 09:12
        Miejsce może i dobre tylko jaką forsę trzeba wewalić w remont tego budynku ...
    • rjl Re: Czy powstanie muzeum przemysłu? 21.12.05, 17:52
      Mam nadzieję, że także niektóre zabytki z również przemysłowego - choć
      niedużego - Myszkowa uda się ochronić (a niewiele zostało).
    • Gość: trzeźwy autor pitolenie w bambus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 18:42
      to takie typowo nasze pitolenie: wspaniałe zabytki (kilka zardzewiałych łopat i
      silników), wspaniały przemysł (kilka fabryk), zrobimy muzeum - a z czego i
      gdzie? znowu miasto ma zapłacić i utrzymywac coś co bedzie chałą wynikła z
      pitolenia kilku dziadków? a co tam nam z tych kilku milionów złotych. za to
      dziadki zarobia na "koncepcji", "scenariuszu" itp . może którys chce zostac
      dyrektorem takiego muzeum? o, jezu......
      • Gość: prohistoryk Re: pitolenie w bambus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 23:46
        Żeby muzeum powstało potrzeba zapału, pracy społecznej, ofiarności wielu osób.
        Już na wstępie należy takim ludziom podziękować, a nie ich obrażać. Kiedyś
        Wieliczka była tylko kopalnią soli, a Wawel - koszrami armii austriackiej.
        Dzisiaj odwiedzają te zabytki miliony ludzi. Stanowią one chlubę Polski.
        Wieliczka jest wpisana przez UNESCO do dziedzictwa ludzkości. Na pewno w tym
        czasie, kiedy w nich robiono muzea, nie brakowało sceptyków. Nie zdziwiło mnie
        takie zachowanie. Łatwiej krytykować niż samemu zrobić coś pozytecznego.
      • Gość: Heniek Re: pitolenie w bambus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 09:11
        trzeźwy ... ile ty masz synku lat??? Może trawa i browar mózg spałaszowały???
    • Gość: oszrany do trzeźwego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 22:21
      niestety trzeźwy jestes w bledzie i widac ze sie zupelnie nie znasz na technice
      i przemysle. Jak jestes jakims polonista to nie zabieraj glosu tylko siedz w
      swoich Dziadach. Stworzenie takiego muzeum to swietna rzecz Jak najbardziej
      jestem za i mam nadzieje ze wkrotce powstanie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka