Dodaj do ulubionych

CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!!

• crux_lc Re: LUBLINIEC JEST NAJLEPSZY 19.01.06, 14:40
      W Lublińcu jest dużo zabytków, w końcu Lubliniec to jedno z najstarszych miasta
      Śląska, oto niektóre zabytki Lublińca:

Do najważniejszych zabytków Lublińca należą: murowany, wzniesiony w II poł. XVI
      w. na miejscu zniszczonego kościoła z XIV w. kościół pw. św. Mikołaja, kryty
      gontem drewniany kościół pw. św. Anny z barokowym ołtarzem, kościół pw. św.
      Stanisława Kostki wzniesiony w latach 1928-1931, którym obecnie opiekują się
      oo. oblaci i kaplica Matki Boskiej Fatimskiej.

Ratusz (Urząd Miejski)
      Sanktuarium Matki Boskiej na Górce Lubeckiej
      Bydynek Starosta Powiatowego
      Zamek Lubliniecki
      Kamienice przy Rynku Głównym oraz przy Rynku Małym i Cichym
      Sąd
      Więzienie dla kobiet o zaostrzonym rygorze
      Budynek Liceum Ogółnokształcącego nr 1 im A.Mickiewicza
      Budynek Szpitala Miejskiego nr 3
      Budynek klasztoru Paulinów i Semianrium Duchownego
      Poczta Głowna
      Dworzec Kolejowy Główny
      Park Grunwaldzki
      Kamienica w której mieszkała rodzina św. Edyty Stein
      Kościół pw. św. Anny
      Kościół pw. św. Mikołaja
      Kościół Wojskowy
      Kościół pw. Stanisława Kostki
      Kościół pw. N.M.P. z ruchomą szopką
      Kościół pw. św. Edyty Stein
      Kościół pw. Podwyższenia Krzyża Świętego
      Kaplica Matki Boskiej Fatimskiej
      Kaplica w dzielnicy Droniowiczki

i inne
      • Gość: małopolanin Re: LUBLINIEC JEST NAJLEPSZY IP: 82.160.21.* 19.01.06, 15:22
        Daj już luz z tym Lublińcem wszyscy wiemy z czego słynie najbardziej ta
        mieścina ale jeszcze ten zabytek - więzienie dla kobiet ))) naprawde
        interesujące miejsce ))))
        • Gość: IROKY Re: LUBLINIEC JEST NAJLEPSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 20:43
          więzienie i ....... taki fajny szpital ;)
    • spearss Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 19.01.06, 19:34
      Moim zdaniem, dziurą jest Czenstohofa, a małopolanin jest zakompleksiony, z
      kilku powodów, m.in. dlatego, że mieszka na wsi (w małopolsce, gdzie przy
      Olkuszu) a drugie, że z Czenstohofy nie pochodzi żaden znaczący polityk i jego
      familia! To jest dziura!!! A małopolanin to wieśniak! Nie pisz na tym forum bo
      zaniżasz tu poziom! :))

pzdr dla fajnych częstochowian i ich miasta:)
      • Gość: małopolanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 82.160.21.* 19.01.06, 19:53
        Oooo! "Częstochowianka" się wreszcie zalogowała już wiemy , że to ~~spearss~~
        ale pewnie nie Britney bo tak o tych kompleksach zapodaje w swoich postach
        pewnie pochodzi z jakiejś wioski pod Lublińcem i tak nienawidzi naszego
        miasta "Czenstohofy". Jest jeszcze możliwość , której nie można wykluczyć
        mianowicie to , że spędziłaś zbyt dużo czasu na oddziale zamkniętym tamtejszego
        szpitala psychiatrycznego czego dowodem mogą być Twoje schizofreniczne posty na
        forum Kielc,Katowic i Częstochowy)))))
        • Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 20:34
          Daj spokuj. Każdy ma prawo do wyrażania własnych opini.(niestety)A że
          częstochowianka czy spears pisze że nas (miasta) nie lubi to już jego problem
          nam nic do tego. Tylko proszę zwarz na to że nie tylko ty tu jesteś i swoimi
          postami możesz obrazić innych np: małopolanina i przy okazji mnie mówiąc
          że ,,Czenstohofa" to dziura. (bo z tym politykiem to się zgadzam)
          • Gość: malopolanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 82.160.21.* 19.01.06, 22:33
            Tak ~~Seat~~ dobrych polityków w Częstochowie jak na lekarstwo niestety(((
    • spearss Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 20.01.06, 07:20
      Nie wiem o kim wy mówicie, ale ja nie jestem żadną częstohowianką! I nigdy nie
      będę! Ja jestem ZIELONOGÓRZANKĄ!!!! Jestesm z Zielonej Góry stolicy Lubuskiego.
      proponuje poczytać forum ZG i GW to mnie lepiej poznacie, tam jest mnie więcej.
      • malopolanin2 Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 20.01.06, 15:52
        spearss napisał:

> Nie wiem o kim wy mówicie, ale ja nie jestem żadną częstohowianką! I nigdy
        nie
        > będę! Ja jestem ZIELONOGÓRZANKĄ!!!! Jestesm z Zielonej Góry stolicy
        Lubuskiego.
        >
        > proponuje poczytać forum ZG i GW to mnie lepiej poznacie, tam jest mnie
        więcej.
        Gratuluję i życzę dalszych "sukcesów"))))))))
      • Gość: xx Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.icis.pcz.pl 20.01.06, 23:39
        To po co wypowiadasz sie na temat Czestochowy ? Zielonogorzanko- Lublinczanko ?

Ktos na podstawie Twoich malo kulturalnych wypowiedzi zacznie potem w podobnym
        duchu wyrazac sie o Zielonej Gorze itd. Nie przynos wstydu Zielonej Gorze swoim
        zacietrzewieniem.
    • spearss Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 21.01.06, 09:00
      Ja nikomu nie przynoszę wstydu! Każdy ma prawo wyrazać swoje zdanie!!!
      • Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:36
        No to wal. Tylko nie narzekaj jeżeli nikt cię czytać nie będzie. Bo jest też
        prawo do słuchania jednym uchem a wypuszczania drugim.
    • Gość: Zagubiona... ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 15:23
      Mnie to jest bez różnicy w jakim woj. mieszkam. Dla mnie jest najważniejsze, że
      mam gdzie mieszkać i za co żyć, a najważniejsze jest to, że ŻYJE!

Pozdrawiam!
      • malopolanin2 Re: ...Pozdro i głowa do góry))) 21.01.06, 15:44
        Gość portalu: Zagubiona... napisał(a):

> Mnie to jest bez różnicy w jakim woj. mieszkam. Dla mnie jest najważniejsze,
        że
        > mam gdzie mieszkać i za co żyć, a najważniejsze jest to, że ŻYJE!
        >
        > Pozdrawiam!
        Zagubienie i zobojętnienie to poważny problem Częstochowianko , a ŻYCIE TO
        NAJWYŻSZE DOBRO WIĘC JE SZANUJ))))
    • Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:03
      skąd wiesz, że Zagubiona jest z Cz-wy?? Chociaz na 99 koma 9 % jest!!!
      • Gość: Justa (zagubiona) Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:10
        w 100% jestem z Częstochowy...i Mi z tym dobrze!

Pozdro!
    • Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:14
      mi też:)
      • malopolanin2 Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 21.01.06, 19:50
        mi tż jest dobrze w naszym podjasnogórskim grodzie)))
        • Gość: Justa Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 20:46
          Zastanawiam sie, po jakiego byl zakladany ten post...najlepiej bylo jak bylo
          woj. częstochowskie i juz!
          • Gość: Justa ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:40
            pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%c3%b3dztwo_%c5%9bl%c4%85sko-d%c4%85browskie
            pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99stochowa
            pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_ma%C5%82opolskie#Najwi.C4.99ksze_miasta
            Częstochowa HISTORYCZNIE należy do małopolski...

Tym "pięknym gestem" zakończmy już ten wątek...!

Pozdro dla wszystkich...!
            • Gość: Tomek Re: ...Justa IP: *.prenet.pl 28.11.06, 17:59
              Ale sie wysiliłas;)
    • Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 07:29
      łoo, te czasy już nie wrócią...:(
    • Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:55
      Poczytajcie to... czego ci ludzie nie wymyślą...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=35377153
      • Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 13:19
        Rybnik? Czyżby im też było z Katoficami źle? Czy piszą tak bo im się nudzi?
        Mniejsza o to Częstochowianko to prawda Czasu nie da się wrucić ale wojewudztwo
        tak. (Ja również jestem bardzo dumna że mam obywatelstwo Częstochowskie chodz
        to do czegoś zobowiązuje)
    • Gość: ŚWATOWID Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.net / 82.160.62.* 23.01.06, 18:08
      MYSZKÓW TEŻ NIE NALEŻY DO ŚLĄSKA
      • Gość: Żarczanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.net / 82.160.62.* 23.01.06, 18:43
        Żarki równiez nie należa do tego badziewia, które nam narzucono i nikt nie słuchał, że nie chcemy i nie jest to dobre. Jeśli o mnie chodzi mam w dupie głeboko litere "S" na poczatku rejestracji... to tylko mały szczegół wktury mnie wqu..a co dzień kiedy jade do pracy. Po za nie czuje i nigdy nie poczuje sie ślązakiem. Głupota i tyle...
        Zbierzmy się do kupy i zacznijmy częście krytykować ten chory podział administracyjny...
        Pozdrowienia dla zwolenników tej mysli a przeciwniką mówie calować się w 4ry litery bo i tak się uwolnimy...
        • Gość: małopolanin czewa Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 82.160.21.* 23.01.06, 18:48
          www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-7319-090-2
          • Gość: Żarczanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.net / 82.160.62.* 23.01.06, 19:02
            Geografii i historii nie da się okłamać, a wystarczy jedna zwykła rozmowa by wiedzieć kto skąd jest. Napewno Śląskiem nie są moje okolice. Mamy tylko wiele styczności ze Śląskiem. Podobnie jest z państwami nam ościennymi~bliskość ale całkiem inny świat... Czuje się Małopolaninem a nie Ślązakiem, podobnie Ślazacy smieją się z naszej przynależności do nich.
            Tu tylko pitolą bezsensu, a prawda jest że nimi NIE JESTEŚMY I NIE BĘDZIEMY!!!.
            • Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 19:50
              No i widać że nie tylko Częstochowie jest na śloonsku źle Witaj w klubie
              żarczaninie obyż miał racje i obyśmy się w końcu wszyscy zebrali i cóś z tym
              zrobili (tylko niech to nie będzie referendum bo znowu do urn pujdzie dziesięć
              procęt PRAWDZIWYCH CZĘSTOCHOWIAN!)pozd
              • Gość: Olo Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 62.233.185.* 23.01.06, 20:23
                je nie wiem wogóle na co jeszcze czekacie. Aż was wyssają do cna? taka
                determinacja i....co? Z tego co widzę, to ani na Śląsku, ani u Was się to nie
                podoba. Czyżby tylko urzędasy trzymały Was w szponach. Centusiowo pewnie już
                czeka z otwartymi rękami.
            • Gość: Ślonzok ' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 21:24
              Gość portalu: Żarczanin napisał(a):
              > Tu tylko pitolą bezsensu, a prawda jest że nimi NIE JESTEŚMY I NIE
              BĘDZIEMY!!!.

Ależ nikt nie twierdzi, Żarczaninie, że jesteś Ślązakiem. Tyle tylko, że nikt
              jakoś nie rwie się do tego, żeby z Częstochową utworzyć odrębne województwo.
              Częstochowskie może oderwać się od Śląska, ale chyba tylko... do góry!!!
              • Gość: małopolanin czewa Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 82.160.21.* 23.01.06, 22:45
                Nie będziesz nam mówił gdzie Ziemia Częstochowska ma się znajdować , a kres
                tego śmiesznego woj. niby "śląskiego" już się zbliża czy tego chcesz czy nie!)))
                • Gość: Olo Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 62.233.185.* 23.01.06, 22:58
                  i wszechmocna Małopolska ogarnie wreszcie zbłąkane ziemie częstochowskie. Ahoj
                  żeglarze-dość maruderów, za burtę!
                  • Gość: małopolanin czewa Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 82.160.21.* 24.01.06, 12:24
                    ~~Olo~~ mów jak chcesz ale Częstochowa i okolice nijak się maja do Śląska i
                    dość już udawania bogaczy skoro jest inaczej , a pieniądze dla regionów z UE
                    np.świętokrzyskiego są dwa razy większe niż dla bogatszych województw. Do tego
                    dochodzi traktowanie po macoszemu naszego regionu przez Katowice i różnice w
                    mentalności ,kulturze oraz nazwa i symbolika zacierająca prawde historyczną o
                    tym , że połowa woj. niby "śląskiego" to Małopolska i juz wiesz ,że ta łajba
                    nie dla nas)))
                    • Gość: Olo Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 62.233.185.* 24.01.06, 15:23
                      fakt, przepraszam za ironię.
                      Z tym, że aspekt historyczny nie zawsze jest aktualny. Historia kołem się toczy
                      i nic nie jest na zawsze. Filozoficznie można stwierdzić, że nawet zdeklarowane
                      tereny małopolskie kiedyś nie były małopolskie, bo pojęcie Małopolska nie
                      istnieje od zarania dziejów. I kto zdecyduje, że akurat dany okres
                      przynależności jest wystarczający do jasnego zdefiniowania przynależności. To
                      tak troche z boku. A co do Częstochowy, to rzeczywiście ze Śląskiem nie za
                      bardzo jest blisko. Natomiast niektóre wspomniane ziemie małopolskie nie widzą
                      się już w małopolskim. Np. Sławków(słynne referendum) i zapewne całe Zagłębie.
                      Tak więc co dla jednych jest oczywiste, dla innych niekoniecznie.
                      • Gość: małopolanin czewa Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 82.160.21.* 24.01.06, 20:11
                        ~~Olo~~ jak pewnie zauwazyłeś ten wątek na swoim początku postuluje zmiane
                        nazwy woj.niby "śląskiego" na zgodną z prawdą historyczną i z tożsamością
                        społeczności tego sztucznego tworu.Załóże sie , że niewielu mieszkańców
                        Zagłębia nazwie się ślązakami , a jeszcze mniej Sławkowa którego przykład
                        referendum tutaj przytaczasz i z tego co słyszałem od tamtej pory poglądy
                        mieszkańców zmieniły sie na niekorzyść wcześniejszej decyzji.Jakieś mniej czy
                        bardziej prawdziwe związki ekonomiczne nie zmienią faktu ,że nadal jest to
                        Małopolska bo wtedy ani historia czy etnografia,antropologia kultury i wreszcie
                        geografia nie znalazła by miejsca wśród tak znaczących nauk.Wystarczy zresztą
                        zerknąć na aktualne herby powiatów małopolskich w woj.niby "śląskim"
                        tj.częstochowski,,kłobucki,myszkowski,zawierciański,będziński i jeśli ktoś nie
                        zna sie na heraldyce to polecam strony www.tychże jednostek administracyjnych
                        są tam opisy barw i znaków oraz ich znaczenie , a napewno nie bedzie
                        wątpliwości z jakim regionem identyfikują się owe ziemie. Dodam jeszcze ,że
                        zostały one zatwierdzone przez przedstawicieli społeczności lokalnych tych ziem
                        całkiem niedawno.Pozdrawiam z małopolskiej Częstochowy)))
                        • Gość: Żarczanin Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: *.net / 82.160.62.* 25.01.06, 00:56
                          Popieram wypowiedź kolegi "małopolanin czewa",
                          Tożsamość człowieka jest jak jego dusza bez niej jesteśmy jak rośliny, a przynależność do danego regionu jest bardzo ważna.
                          Przymusowy związek ze ślaskiem zabiera nam taką świadomość i wolność... w kratach nikt nie chce mieszkać... chcemy swobody... a województwo śląskie zabiera nam możliwości pełnego rowoju.
                        • Gość: Żarczanin Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: *.net / 82.160.62.* 25.01.06, 00:56
                          Popieram wypowiedź kolegi "małopolanin czewa",
                          Tożsamość człowieka jest jak jego dusza bez niej jesteśmy jak rośliny, a przynależność do danego regionu jest bardzo ważna.
                          Przymusowy związek ze ślaskiem zabiera nam taką świadomość i wolność... w kratach nikt nie chce mieszkać... chcemy swobody... a województwo śląskie zabiera nam możliwości pełnego rowoju.
                          • malopolanin2 Re: ślunzoku na hasiok!!! 25.01.06, 18:05
                            Gość portalu: Żarczanin napisał(a):

> Popieram wypowiedź kolegi "małopolanin czewa",
                            > Tożsamość człowieka jest jak jego dusza bez niej jesteśmy jak rośliny, a
                            przyn
                            > ależność do danego regionu jest bardzo ważna.
                            > Przymusowy związek ze ślaskiem zabiera nam taką świadomość i wolność... w
                            krata
                            > ch nikt nie chce mieszkać... chcemy swobody... a województwo śląskie zabiera
                            na
                            > m możliwości pełnego rowoju.
                            Łdnie to ujołeś Żarczninie)))Pozdro z Częstochowy dla Ciebie i całych Żarek)))
                    • Gość: medalik Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 11:44
                      nie moze byc tak ze o naszych czestochowskich pieniadzach decyduja ludzie z
                      katowic
    • Gość: jarek Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 217.97.0.* 26.01.06, 10:03
      ano...:)
      • Gość: Ślązak Re:Som se idź na hasiok IP: 212.87.234.* 26.01.06, 11:03
        Co ty mie sam bydziesz na hasiok posyłoł, małopolski ciulu niemyty. Jak by
        myśleli, że sie umisz sóm gospodarować to by cie łostowili na tym płachetku coś
        go mioł. Ale kożdy widzioł, że wiela by wom nie doć to przeżrecie a nic nie
        zbudujecie. Ty mi sam kulturą nie wyjyżdżej, bo u nas nie takie medaliki robią
        jak u was. Technologicznie to wyście sóm 19 wiek, w dodatku rosyjski zabór. A
        jak już chopy do was na ta Jasno Góra pojadom w galantnych mundurach, to całe
        od ptoków osrane wracajom, co to je hodujecie w tym parku kole klasztoru. Znod
        sie, pierónie, spluwok i bydzie nos na hasion wyciepywoł. Chyba na tn hasiok na
        kerym Czynstochowa stoi bo wóm hasie z cołkij Polski zwożom. To idź i
        sprzontnij tyn hasion bo cie zasypie.
        • Gość: Żarczanin Re:Som se idź na hasiok IP: *.net / 82.160.62.* 26.01.06, 12:42
          Witaj nie wiem czy jesteś tym za kogo sie podajesz jednak napewno bity z ciebie cham. W rzadnym poscie nikt nikogo nie obraził, a ty wyjechałes z takimi wulgarnymi odzywkami. Tyle wyższych szkół u was ale do rzadnej nie trafiłes widac to jak cholera. Tepak z ciebie, wiec aż dziw bierze, że potrafiłeś włączyć komputer i wejść na tą stronę.
          Nikt nie odbraża śląska my chcemy odrąbności i suwerenności naszego regionu to wielka różnica!!, jednak do tego widocznie trzeba mieć wiekszą inteligencje niz takowa ty posiadasz by zrozumieć. Nie czas i temat by polemizować nad twoja inteligencją, napewo nie rozumiesz sensu tego tematu wiec zamilknij i zmień forum na edukacyjne i tam naucz się poprawnej polszczyzny oraz kultury wypowiedzi. Nie masz szacunku dla nas więc i my dla ciebie nie musimy mieć. Więc odwalcie się od nas i dajcie nam to co chcieliśmy czyli inny podział administracyjny, a nie taki chory twór którym jest województwo śląskie z częstochową w sobie.
          P.s. To pewnie twoje śmieci zostaja jak przyjeżdzasz na jure odpoczać wiele jest takich nieczystości i to właśnie po takich jak ty chamach, a nie kulturalnych turystach, którzy posiadają kulture i posprzątaja po sobie by kolejny turysta mógł odpocząć.
          • Gość: Ślązak Re:Jożech o tym nie wiedzioł. IP: 212.87.234.* 27.01.06, 13:43
            Po piyrsze primo, kłaniom się pokornie, panie Żarczanin, i łaski dopraszom.
            Jożech nie wiedzioł, że u was w Czynstochowie wy tak na codziyń do siebie
            godocie „Idź na hasiok,” i że dlo wos to nie jest żodno łobraza. Już to widza
            jak w tam u was ludzie ze mszy wychodzóm i zamiast „Witam, Szanownego Pana!”,
            abo „Żegnam, Szanownego Pana!” godajom do siebie „Idź na hasiok,” i żodyn (u
            was jak mi się zdo pisze sie „rzaden”, bo tak was w tych waszych wyższych
            szkołach uczóm) nie czuje się łobrażóny ino wszyscy się piyknie uśmiechajom i
            kożdy dostojnie sie idzie do dóm na zgrzipióncych zolach i zaś do malżonki
            zamiast „Dzień dobry, kochanie!” elegancko „Idź na hasiok!” zapodaje. Jak to w
            Małopolsce w zwyczaju.
            Po drugie primo, komputra to mi tako piykno dziouszka włonczajom co mi sam
            przichodzi codziyń i pisze po noszymu co tam podyktuja, tyju trocha robi,
            kafejka, jak móm ochota i herzklekotów niy móm. Tepak to jo może i jest. Nie za
            bardzo wiym co to znaczy, ale tępakiem to mie jeszcze w życiu nikt nie nozwoł.
            Jo rozumia, że to w Czynstochowie tyż nie jest łobroza jak tak do siebie
            godocie. No i co kómu do tego.
            Po trzecie primo, mie w tych moich śląskich szkołach nauczyli, choć niewiela
            ich było, że nazwy własne (np. Śląsk, Małopolska, Częstochowa, Jura, etc.)
            pisze się po polsku z wielkij litery a „na pewno” osobno. Z polskom składnią
            tyż mocie kłopoty, Wielmożny Panie, co nawet taki cham mało uczóny jak jo
            widzi. To, że chcecie odrąbności, a nie odrębności waszego to widać po tym co
            wypisujecie, choć po mojymu szybcij piszecie niż myślicie.
        • Gość: małopolanin czewa ReTen śląski typ tak ma))) IP: 82.160.21.* 26.01.06, 21:22
          W odpowiedzi na słowa w tym śląskim narzeczu wystarczy napisać "zamknij
          paszcze bo ci naszcze" ale , że człek ze mnie kulturalny to takiej riposty z
          mojej strony nie usłyszysz.Bardzo dobrze zcharakteryzował twoje przysłowiowe
          śląskie chamstwo kolega Żarczanin i odrazu rozszyfrował , że do pisania na
          forum nie wystarczy matura w wieczorowym technikum górniczym o czym
          najwyrazniej zapomniałeś po ciężkim dniu fedrowania kolejnych
          pokładów "wiedzy" twojego zamulonego śląskiego mózgu)))Pozdrowienia dla
          Żarczanina i wszystkich mieszkańców regionu którym dalszy los naszej Ziemi
          Częstochowskiej nie jest obojętny)))
          • Gość: Hans Hmm... Ziemia Częstochowska?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:47
            Gość portalu: małopolanin czewa napisał(a):
            > ... Pozdrowienia dla
            > Żarczanina i wszystkich mieszkańców regionu którym dalszy los naszej Ziemi
            > Częstochowskiej nie jest obojętny)))

Mały Polaninie!
            Region częstochowski, ziemia częstochowska... Zawsze zastanawiam się, co kryje
            się pod tymi określeniami? Jakie obecne jednostki administracyjne wchodzą w
            skład np. ziemi częstochowskiej? Miasto wraz z powiatem częstochowskim?!
            Nigdzie, na żadnej mapie nie widziałem ziemi częstochowskiej... Mapami Śląska,
            z różnych okresów, mógłbym Cię zasypać! ;-))

• Gość: małopolanin czewa Re: Hmm... Ziemia Częstochowska?! IP: 82.160.21.* 28.01.06, 20:16
              Drogi Han(y)sie ja także mogę Cię zasypać mapami Małopolski z różnych okresów
              bo Częstochowa stanowi jej historyczną ,kulturową i etniczną częsć.Pojęcie
              Ziemi Częstochowskiej jest istotnie trudne do zdefiniowania w kontekscie
              historycznym i napewno takiego terminu nie znajdziesz na żadnej mapie z jednego
              tylko powodu ponieważ Częstochowa od zarania dziejów wchodziła w skład Ziemi
              Krakowskiej i królewsko-stołecznego województwa krakowskiego.Dopiero 1795r. jej
              związki z Ziemią Krakowską przerwali zaborcy.Jeśli krótko mogę nakreślic ramy
              terytorialne regionu częstochowskiego to wyłoniły się one właśnie w trakcie
              zaborów i obejmują tereny dzisiejszego powiatu
              kłobuckiego,częstochowskiego,myszkowskiego częsciowo zawierciańskiego i
              włoszczowskiego(swietokrzyskie).Takie terytorium odpowiadało powiatowi
              częstochowskiemu Guberni Piotrkowskiej w zaborze rosyjskim oraz w
              przedwojennym powiecie którego stolicą była Częstochowa w województwie kieleckim
              (staropolskim).Po reformie administracyjnej z 1974r. do tego naturalnie
              jednolitego terenu dokoptowano śląskie ziemie obecnego powiatu oleskiego i
              lublinieckiego które z wiadomych przyczyn nigdy bliższych związków z
              Częstochową nie chciały i nigdy nie zechcą nawiązac.Ale nie tylko śląskie
              ziemie w tamtej reformie zostały dołączone także obecny powiat pajęczanski i
              częsciowo wieluński do 1998r. znajdował się w woj.częstochowskim. O ile nie
              możemy narazie mówic o tym terenie jako o Ziemi Częstochowskiej to o regionie z
              pewnością gdyż Częstochowa jest największym miastem , centrum naukowo-
              oświatowym,kulturalnym,przemysłowym i handlowym dla tych obecnie powiatów
              woj.łódzkiego.Podsumowując do Ziemi Częstochowskiej(historyczne , kulturowe i
              etnograficzne związki) zaliczamy terytoria powiatów
              kłobuckiego,częstochowskiego,myszkowskiego częsciowo zawierciańskiego i
              włoszczowskiego . Do regionu częstochowskiego zaliczają się te same ziemie co
              powyżej oraz powiaty pajęczański ,wieluński i radomszczański z woj.łódzkiego
              dla których Częstochowa jest największym miastem w okolicy i w propozycji 25
              województw podczas debaty nad ostanim podziałem terytorialnym miały się one
              znlezć razem z naszym miastem w jednym województwie.
          • Gość: Ślązak Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: 212.87.234.* 27.01.06, 13:50
            Ja, Czynstochowioki, terozki rozumia czymu was zlikwidowali. Z takom kulturom
            bycia i elokwyncjom szybko byście się stali rezerwatym dobrego wychowanio i
            taktu nie tylko w Polsce ale i w cołkij Europie. Poloki chcóm coby ludziska
            mysleli, że u nos już zacofanio ni ma, że analfabeztyzm zlikwidowano, a Wom nie
            ino ortografia ale i skladnia nie leży. Z interpunkcji to wom w tych waszych
            szkołach wyższych, niższych i polonijnych ino o wykrzykniku godali. Te idiómy
            tyż u was jakisi takie pokraczne. U nas żodyn nikómu do gymby nie jsco, (Qelle
            l’étourdie!) bo wody do mycio zymbów momy wiela się kómu zamarzy w kokotkach.
            U nas, w familokach, kanalizacjo i guliki byli łod nowości, sto lot tymu, nie
            to co u was. Nie stoć was na mineralka? Łoszczyndność łoszczyndnościóm, ale gdo
            to widzioł !!!
            P.S. U nas się godo, „Przyciepujesz, a kelni ni mosz!”, abo „Fulosz (fanzolisz)
            jak mulorz, a z kapsy ci malta leci!”.
            Uczcie się, chopy, bo trza znac jynzyk kraju w kerym się żyje.
            Nu, paka, maładcy!
            • Gość: Hanys Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: 212.126.207.* 27.01.06, 14:50
              I właśnie takie wypowiedzi i tacy jak "Ślązak" psują opinie,
              regionowi śląskiemu.Pisząc te swoje wypociny nie podpisuj się
              jako Ślązak.Obraża to prawdziwych Ślązaków,i świadczy o Tobie.
              • Gość: Ślązak Re: Hanys, nie prziciepuj. IP: 212.87.234.* 28.01.06, 12:32
                Ty Hanys godej za siebie. Może ciebie sie zdo że dyszcz padze jak ci w oko
                naplujom. Chcesz być pokorny i grzeczny to bydź ale innym dej pokój. Jak mie
                ktoś na hasiok śle to mom pełne prawo mu ślip podzelować abo spuścić go w hażlu
                z wodóm. Hanys spod Żywca sie znod.
                • malopolanin2 Re: Hanysy i Ślązacy zgoda buduje niezgoda rujnuj 31.01.06, 18:29
                  Gość portalu: Ślązak napisał(a):

> Ty Hanys godej za siebie. Może ciebie sie zdo że dyszcz padze jak ci w oko
                  > naplujom. Chcesz być pokorny i grzeczny to bydź ale innym dej pokój. Jak mie
                  > ktoś na hasiok śle to mom pełne prawo mu ślip podzelować abo spuścić go w
                  hażlu
                  >
                  > z wodóm. Hanys spod Żywca sie znod.
                  Hanysy i Ślązacy jedni i drudzy w obliczu takiej tragedii powinni się " nie
                  wadzić" tylko zachować żałobe jak wszyscy Polacy!Wstyd mi za Was choć nie
                  jestem ani Hanysem ani Ślązakiem!!!
                • Gość: Żarczanin Do "Ślązak'a" IP: 82.160.62.* 05.02.06, 21:34
                  Nie sztuka każdemu dogryzać. Ty to potrafisz jak nikt na tym forum. Swoją nieskazitelną polszczyzna ubliżasz na prawo i lewo. Z tym podzelowanym okiem to lekko przesadziłeś bo skoro wspominasz, że ledwo pikawa ci bije to pewnie byś padł od pierwszego zamachu. To jest najmniej ważne bo z głupkami się nie mam zamiaru bić bo szkoda ręce brudzić takim odpadem jakim jesteś.
                  Odwal się od mojej składni błędów i innych tego typu rzeczy. To że je robie nie jest powodem do dociekliwości gdzie uzyskałem wykształcenie bo był to twój Śląsk. Ja nie zaprzeczam, że nie ma tam wysokiego poziomu naukowego.
                  Ty się czepiasz wszelkich możliwych problemów.
                  To że u was wcześniej były wszelkie nowinki techniczne to nie powód by nam dogryzać. Chce odrębności a nie bycia pod waszym butem.
                  Śląsk to nie my. Śląsk nic nam nie daje a zabiera dużo. Odrębność i wolność to naturalna potrzeba ludzka. Teraz ten twór którym jest województwo śląskie jest nieporozumieniem, a dzięki takim wypowiedzią wiem, że jest to słuszne nasze zapatrywanie. Brak szacunku dla drugiego to najniższy szczebel człowieczeństwa i ty go dosadnie reprezentujesz.
                  P.s. Uczyć się takiego chłamu jak prezentujesz nie mam ochoty!! Mam wielu znajomych którzy są prawdziwymi ślązakami, wiedzą co to wartość swojego rodowitego języka nie obrzucaja nim jak błotem.
                  Daleko ci do nich i zmień nick bo ich obrażasz jak i resztę prawdziwych ślązaków.
                  Prędzej czy później nie bedziemy w województwie śląskim.
                  • malopolanin2 Re: Do "Ślązak'a" 07.02.06, 01:01
                    Dobrze powiedziane ~~Żarczaninie~~ ale ten ślązak dużo czasu będzie musiał
                    poświęcić na poprawne zrozumienie Twoich słów i przetrawienie treści przez swój
                    ciasny śląski umysł)))
                    • Gość: Żarczanin Re: Do "Ślązak'a" IP: *.net / 82.160.62.* 09.02.06, 01:38
                      Dziękuje "małopolanin2", za wsparcie.
                      Ogólnie spokojny ze mnie człowiek, któremu nie pasuje siedzenie w domu gdzie jestem podciągnięty do Śląska. Gdzie nie pojede w trasę to że "ślązak-hanys" przyjechał. Bez urazy oczywiście, ale proszę szanownych forumowiczów z wróbla nie będzię gołębia.
                      Oprócz czysto osobistych pobudek tracimy i jeszcze raz tracimy na takim podziale administacyjnym.
                      Dlatego jeśli mogę to choć w ten sposób się wypowiadam na temat jak by nie patrzeć drażliwy.
                      P.s. a (nick)"Ślązak" na to nie możliwe, siedzi i zawija w sreberka :-)<<=czekam na twoje dalsze wywody w tym temacie.
                      • Gość: opolanin katowice i caly ten shit IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 14.02.06, 12:40
                        hehe, smieszne sa te wypowiedzi cwaniakow z Katowic i okolic. Strukturalne
                        bezrobocie, brud, syf, smrod. Tam jest wszystko takie brzydkie i biednie
                        wygladajace ze az zal czlowieka bierze. A taki ci tu wyskoczy i powie ze woj.
                        slaskie jest najlepsze i ma najlepsze wyniki gospodarcze. Smiech na sali...
                        • Gość: nauczyciel Re: katowice i caly ten shit IP: 217.153.131.* 15.02.06, 15:03
                          Ucz się dziecko, ucz:
                          Region śląski z przeszło 4,7 mln mieszkańców należy do największych - zajmuje
                          pod tym względem drugie miejsce w kraju po województwie mazowieckim (ponad 5,1
                          mln). Drugie miejsce daje mu także wielkość produkcji sprzedanej w przemyśle.
                          Według ostatnich danych GUS po trzech kwartałach tego roku jej wartość wyniosła
                          prawie 92,7 mld zł - więcej miało tylko woj. mazowieckie (93,4 mld zł). W
                          regionie śląskim działa 209 przedsiębiorstw państwowych (najwięcej w kraju po
                          woj. mazowieckim) oraz przeszło 4,2 tys. spółek handlowych z udziałem kapitału
                          zagranicznego - 4 miejsce po Mazowszu, Wielkopolsce i woj. dolnośląskim. Drugie
                          miejsce w rankingu województw zajmuje śląskie pod względem wysokości średniej
                          płacy brutto, która po trzech kwartałach br. wyniosła ponad 2,7 tys. zł wobec
                          ponad 2,9 tys. w mazowieckim i 2,5 w dolnośląskim - średnia w kraju wynosiła
                          wówczas przeszło 2,4 tys. zł.
                          W końcu września stopa bezrobocia wynosiła na Śląsku 16,8 proc. - mniejsze
                          bezrobocie miały w tym czasie 4 województwa: mazowieckie, małopolskie,
                          podlaskie i wielkopolskie (średnia w kraju wynosiła 18,9 proc.).

• ciulaty.slaski.kret Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk 24.02.06, 00:11
                            Mosz recht a te gorolskie buble niech sie zawrzuom!!!
                            • malopolanin2 Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk 06.03.06, 18:12
                              Ładne tutaj kwiatki przybyły heheh jakieś ciule ze Śląska jak rozumiem )))
                              • Gość: Günter von Kluge Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.06, 19:10
                                BBBBbbbbbuuuuuhhhahha.Dobrze rozumiesz kołku, tylko nie ze Śląska ino z
                                Oberschlesien.
                                • malopolanin2 Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk 17.03.06, 15:50
                                  Gość portalu: Günter von Kluge napisał(a):

> BBBBbbbbbuuuuuhhhahha.Dobrze rozumiesz kołku, tylko nie ze Śląska ino z
                                  > Oberschlesien.

Kołku? Richard???)))
              • Gość: amber Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: *.prenet.pl 16.02.07, 20:05
                Hanys poperam Twje slowa!

"I właśnie takie wypowiedzi i tacy jak "Ślązak" psują opinie,
                regionowi śląskiemu.Pisząc te swoje wypociny nie podpisuj się
                jako Ślązak.Obraża to prawdziwych Ślązaków,i świadczy o Tobie."
            • Gość: medalik Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:43
              ty ślązak chciałbyś wylecieć z roboty tylko dlatego ze w Częstochowie otwierał
              by się urząd który nie jest już potrzebny na śląsku.
    • Gość: :) Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 09:09
      region na forum
      jaskola.pl/phpbb/
      kulturalne forum zapraszamy
    • fajna_myszkowianka Re: Myszków to Małopolska!!! 17.03.06, 18:41
      My nie jestesmy na Ślasku i nigdy tam nie będziemy Myszków jest na Wyżynie
      Krakowsko - Częstochowskiej (Małopolska) , a nie na jakimś Śląsku!!!!!!!!!!!!!!
      • malopolanin2 Re: Myszków to Małopolska!!! 25.03.06, 21:39
        Ciesze śię Myszkowianko , że Twoja świadomość regionalna jest taka , a nie inna
        np. "śląska".Można mieć nadzieję , że coraz więcej osób stara się poznać
        rodowód regionu w którym się mieszka , a nasz jest najwyższej próby bo jako
        część dawnej Ziemi Krakowskiej byliśmy w stołeczno- królewskim województwie
        krakowskim jako wazna jego część , która chroniła zachodnie tereny
        Rzeczypospolitej przed śląskimi , czeskimi i teutońskimi najezdzcami.Szkoda ,
        że nie potrafiliśmy się uchronić przed obecnym jakże haniebnym poddaniem
        pokopalnianej braci z miasta po którym jeszcze 150 lat temu jelenie robiły
        rykowiska , a bobry w rzeczce Rawie szczęsliwie tworzyły swe żeremia((( Miejmy
        nadzieję , że długo taka sromota dla naszego regionu nie potrwa , a cała
        nadzieja w nas samych!Pozdrowienia z Częstochowy dla sympatycznych
        Myszkowian)))
        • rappi_radomsko Re: Radomsko to tez część Małopolski !!! 01.05.06, 15:29
          Nasze miasto i powiat jest granicznym grodem miedzy Małopolską a
          Mazowszem.Najlepiej jakbysmy sie zanlezli razem z Częstochową w jednym
          województwie częstochowskim!
        • Gość: Władek Opolski Re: Myszków to Małopolska!!! IP: *.sanetja.pl 01.05.06, 16:41
          Mały Polaninie!
          Czy w przypadku reaktywacji woj. częstochowskiego (hihihi!) zwrócicie Ślązakom
          klasztor jasnogórski wraz z obrazem? Gdybyś nie wiedział - to dar Władysława
          Opolczyka, księcia opolsko-raciborskiego dla waszej (wówczas) wsi...
          • ziemia.czestochowska Re: Władysław Opolczyk to pierwszy zdrajca którego 01.05.06, 17:24
            pomysłem był rozbiór Polski w porozumieniu z Czechami i Krzyżakami i takim
            człowiekiem chcesz uzasadniać prawa Śląska do Częstochowy przeciez on nawet
            bezprawnie zagarnoł te tereny i jego 20 letnie rządy zakończyły się porażką
            zadaną przez Władysława Jagiełłe! Ponadto Częstochowa uzyskala prawa miejskie
            od Kazimierza Wielkiego w 1353r. jako miasto na brodzie nad Wartą , na obecnym
            wzgórzu jasnogorskim istniał kościół który w 1371r. ulokował sprowadzony z
            Węgier Zakon Paulinów i prawdopodobnie podarował zagrabiony z Rusi cudowny
            obraz NMP chociaz co do tego faktu ostatnio pojawiły sie wątpliwosci i
            spekulacje. Nie ma mowy o decydującym znaczeniu klasztoru dla rozwoju
            Częstochowy dla ktorej najwaznieszym było jej położenie na skrzyzowaniu szlaku
            z Krakowa do Wielkopolski i ze wschodu w kierunku Śląska oraz przeprawa przez
            Warte z prawem poboru myta i organizacji jarmarków pod klasztorem powstala wieś
            Częstochówka która w XVIIIw. uzyskała prawa miejskie a na początku wieku XIX
            została połączona z Częstochową aleją NMP i dopiero ten fakt wraz z powstaniem
            kolei warszawsko - wiedenskiej i dziewietnastowiecznej rewolucji przemyslowej
            przesądzil o rozwoju naszego miasta! Klasztor jasnogorski jest waznym ale nie
            najwazniejszym czynnikiem rozwoju Czestochowy i napewno jak piszesz "zwrócenie
            klasztoru i cudownego obrazu NMP" w kontekscie tak krotkiego panowania
            Opolczyka ktory tylko fundowal pierwotnie malutki drwniany klasztor a jego
            świetnośc zawdziecza sie dopiero kolejnym królom i możnowładcom oraz całemu
            Narodowi Polskiemu a nie chwilowej okupacji tej częsci Ziemi Krakowskiej przez
            zdrajce z Opola!Twoim tokiem myslenia nalezy zwrócic Kasztelanie Bytomską
            podarowaną w 1177r. śląskim kśiążętom przez władce dzielnicy senioralnej jako
            integralną częsc dawnej Małopolski bo nawet do 1820r. była to częsć Diecezji
            Krakowskiej a na tym terenie leza obecnie tak śląskie miasta jak Bytom ,
            Katowice ,Mysłowice czy Pszczyna)))) I co Ty na takie rozwiazanie;)))
            Pozdrawiam z zawsze małopolskiej Ziemi Częstochowskiej.
            • Gość: Władek Opolski Wzgórze też oddajcie! IP: *.sanetja.pl 01.05.06, 17:57
              Władysław Opolczyk nie tylko paulinów i klasztor oraz obraz podarował
              Częstochowie. Podarował również całe wzgórze janogórskie:

cyt.: "Paulini sprowadzeni zostali do Polski przez Władysława Opolczyka,
              namiestnika króla Ludwika Węgierskiego w latach 1367 - 1382. Do Częstochowy
              przybyli w 1382 r. otrzymując w darze od księcia jasnogórskie wzgórze z
              maleńkim kościołem pod wezwaniem Najświętszej Maryi Panny, Dziewicy
              Wspomożycielki. W nim to złożyli bezcenny skarb - od wieków otaczany wielką
              czcią Cudowny Wizerunek Matki Bożej przywieziony przez fundatora z Bełza...

... W czasie walk prowadzonych przez Kazimierza Wielkiego i Ludwika
              Węgierskiego na Rusi Obraz ukryto w zamku w Bełzie. W roku 1382 znalazł go tam
              książę Władysław Opolczyk. Doznawszy łaski orężnego zwycięstwa nad
              nieprzyjacielem, książę zabrał Obraz i przywiózł do Częstochowy, oddając go pod
              opiekę Paulinów. Taką historię Obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej przekazuje
              najstarszy rękopis "Translatio tabulae", którego odpis z 1474 r. przechowywany
              jest w archiwum jasnogórskim."
              www.jasnagora.pl/polski/
              Dlaczego nazywasz Władysława Opolczyka zdrajcą? Zdradził Ślazaków, zaparł się
              śląskości?
              • ziemia.czestochowska Re: Wzgórze a jakie te ktore bezprawnie zagarnoł ? 01.05.06, 18:40
                Opolczyk bezprawnie zagarnoł częsć Ziemi Krakowskiej na ktorej leżala
                Częstochowa bo dostał tylko w lenno Ziemie Wieluńską a zajoł wieksze terytorium
                dlatego jego 20 letnie rządy uznaje się za bezprawne , a nadanie wzgorza
                Częstochowie to tylko taki Twój kwiatek ;) bo ja już tłumaczyłem Częstochowa
                powstała wcześniej jako miasto nad Wartą pierwsze wzmianki pochodzą z roku
                1220 ,a w 1353r. otrzymala prawa miejskie od Kazimierza Wielkiego klasztor
                jasnogorski powstał dwa kilometry na zachód od miasta na rzeczonym wzgórzu
                gdzie pózniej powstała wieś klasztorna Częstochówka która prawa miejskie
                otrzymala dopiero w XVIIIw. , a już w początku XIXw. została przyłączona do
                Częstochowy.Zdrajcom Opolczyka uznaje się bo jako książe piastowski coprawda
                lennik czeski ale bardzo blisko spokrewniony z Jadwigą żona Władyslawa Jagiełły
                spiskował przeciwko Koronie Polskiej i jako pierwszy w historii był
                zwolennikiem rozbioru Królestwa przez Czechy wówczas siedziba Cesarswa
                Rzymskiego Narodu Niemieckiego i Państwo Krzyzackie dla osobistych kożyści w
                postaci tronu krakowskiego ! Dlatego został przez rycerstwo polskie pod
                dowództwem Jagiełły przpedzony z terenów nadanych mu przez Ludwika
                Węgierskiego i tych bezprawnie zaanektowanych do ktorych należała Czestochowa i
                okolice.Pytania o zdradzie ślązaków nie mają zadnego uzasadnienia historycznego
                ponieważ w ówczesnych czasach nie było pojęcia narodu dlatego nie mogł zdradzic
                ani Polaków ani ślązaków tylko rację stanu Królestwa Polskiego i dlatego srogo
                skarcony szybko zakończył swoją dwulicowa kariere!
                • Gość: Włodek Opolski Naród śląski? YesYesYes IP: *.sanetja.pl 04.05.06, 20:48
                  ziemia.częstochowska napisała:
                  "Pytania o zdradzie ślązaków nie mają zadnego uzasadnienia historycznego
                  ponieważ w ówczesnych czasach nie było pojęcia narodu dlatego nie mogł zdradzic
                  ani Polaków ani ślązaków tylko rację stanu Królestwa Polskiego i dlatego srogo
                  skarcony szybko zakończył swoją dwulicowa kariere!"
                  Nie było wówczas pojęcia narodu? Nawet polskiego?! Jaki naród wygrał bitwę pod
                  Grunwaldem? Opolczyk pretendował do polskiego tronu, tak to wówczas się działo.
                  A pamiętasz, jak to było z Krzyżakami, kto ich sprowadził? Gdyby Krzyżacy
                  wówczas nie stchórzyli i poparli Opolczyka, to dziś budowalibyśmy IV
                  Rzeczpospolitą Śląską. Tym samym - sprawa województwa częstochowskiego nie
                  miała by racji bytu... Bo wszędzie, jakbyś daleko okiem sięgnął - byłby Śląsk!!!

W ostatnim spisie powszechnym narodowość śląską wyznało 172000 Ślonzokow. A
                  słynnych Kaszubów - tylko 5000szt.!!!

Co sądzisz, ziemio.częstochowska, o powrocie do stanu z 1922 roku, czyli
                  autonomicznego woj. śląskiego, od Zielonej Góry po Cieszyn?!

• ziemia.czestochowska Re: Naród to brzmi dumnie))) 05.05.06, 22:51
                    Pojęcie narodu w odniesieniu do Rzeczpospolitej jak i dla wiekszosci Europy
                    zaczyna sie kształtować w drugiej połowie XVIIIw. Rewolucja Francuska
                    przyczyniła sie do upadku systemu feudalnego i na naszych terenach Insurekcja
                    Kościuszkowska była pierwszym przykładem zrywu narodu w szerszym tego słowa
                    znaczeniu .Już nie pospolite ruszenie szlachty , ktora mieniła się "narodem
                    szlacheckim" ale własnie zagwarantowanie wiekszych praw i swobód chłopstwu dalo
                    impuls do określenia sie już nie jako własność danego "Pana" własciciela
                    folwarku ale jako współodpowiedzialnego za losy Rzeczpospolitej.Oczywiście ten
                    proces nie zachodził szybko i nastepnym jego etapem była Wiosna Ludów po której
                    w zaborze austryjackim nadano ziemie chłopom, a co w Kongresówce stalo sie po
                    ukazie carskim mającym odciągnąć chłopstwo od Powstania Styczniowego.Ostateczne
                    zniesienie stosunków feudalnych na ziemiach polskich oraz nieocenoiona rola
                    Kościoła Katolickiego w zachowaniu i wrecz propagowaniu kultury polskiej w
                    zniewolonym , germanizowanym i rusyfikowanym kraju doprowadziła do powstania
                    swiadomosci narodowej w zblizonej do obecnej definicji formie tego
                    pojecia .Dlatego to nie Polacy " wygrali bitwe pod Grunwaldem" bo dowodził nimi
                    litewski król Królestwa Polskiego pomagał mu jego brat książe Ksiestwa
                    Litewskiego a w sklad ich wojsk wchodziło zarówno rycerstwo polskie jak i woje
                    litewscy czy hordy tatarskie także o zwyciestwie Polaków możemy mowić tylko
                    symbolicznie jako o wielkim sukcesie Królestwa Polskiego jako wyłaniajacego sie
                    lidera Europy Środkowej czego owocem była szczytowa pozycja jaka nasze państwo
                    osiągneło w XVIw. Krzyzakow oczywiscie wiem kto sprowadził , a to że
                    ostatecznie nie poparli oni Opolczyka świadczy tylko o jego krotkowzrocznosci
                    bo już w tamtych czasach znana była chwiejnosc i koniunkturalność zakonnych
                    braci.Tak zawsze powtarzam , że Śląsk powinien być pojeciem uniwersalnym i
                    zdaloby sie wzorem Japonczykow czy bogatych szejkow z Bachrajnu wybudowac jakąs
                    sztuczna wyspe naqwet na Baltyku i nazwac ja "Silesia" tak dla uczczenia
                    niedoszłej IVRP Śląskiej;)) Gratuluje , że w ostatnim spisie ludnosci aż 172
                    000 osob uznało sie za Ślązakow chociąż moglo by więcej nie uważasz? Co do
                    powrotu do stanu z 1922r. to nie wiem czy jest to realne wlaśnie z tak prostej
                    przyczyny jaka jest bytność Ziemi Częstochowskiej w granicach tego sztucznego i
                    tymczasowego woj. "śląskiego" jak równiez Zagłebia Dąbrowskiego , Jaworzna i
                    Żywiecczyzny!Co do jego zasięgu to jakos sobie nie przypominam aby siegalo
                    kiedyś az od Zielonej Gory zresztą z nią czy z Wroclawiem i innymi miastami
                    Dolnego Śląska , a raczej z ich mieszkancami mielibyscie tylko klopoty bo
                    niewielu z nich czuje się Ślązakami i nie wiem czy zechcieli by takiego
                    rozwiazania.Bardziej mi sie podoba idea województw o wspolnch związkach
                    kulturowych,historycznych i etnograficznych gdzie każdy czułby się u siebie
                    gospodarzem i mieszkancem swojej malej ojczyzny, a nie jak teraz jakiegos
                    sztucznego pokraka stworzonego dla lepszego samopoczucia watażków np. Katowic!
                    Ja widze Katowice,Opole i Bielsko w jednym regionie jesli bedzie chcial
                    Sosnowiec to sprawa samych Zgłebiakow ale bez Czestochowy bo u nas nikt się na
                    zadna autonomie nigdy sie nie zgodzi bo dla nas zawsze na pierwszym planie
                    bedzie Polska! Pozdrawiam wszystkich Ślązakow z dużej litery;)))
                • Gość: Władek Opolski Ślązak tak, jak Polak... IP: *.sanetja.pl 05.05.06, 21:36
                  ziemia.czestochowska napisał: "ani Polaków ani ślązaków "

Ziemio.częstochowska, piszemy Ślązak tak, jak Polak! Od dużej litery. Nazwy
                  narodowości zawsze od dużej litery... Czy my, Ślązacy, musimy na tym forum
                  pilnować, żeby Mali Polanie poprawnie po polsku pisali?
                  ;-)

• Gość: Agnosticfront Częstochowa to nie śląsk!!! IP: 82.160.8.* 01.05.06, 16:36
      Z tak imperialistycznym podejściem katowic ciężko się rozwijać. Środki
      strukturalne z Unii ciągną dla siebie. Nie ma żadnej równości - przykłady to np.
      parki jasnogórskie. Wojewoda utrzymuje park chorzowski, za krajowe pieniadze
      buduja sobie tunel pod rondem w katowicach, drogowa trasa średnicowa, remont
      kinoteatru Rialto - Wszystko to z pieniędzy unijnych i z kontraktów
      wojewódzkich!!!! A co My dostaliśmy? Ktoś może powiedziec, że źle przygotowujemy
      wnioski, ale to tylko pare kilka procent prawdy, bo o podziale decyduje urz ad
      wojewódzki, a im na rękę wyromntowac sobie swoją ulicę, swoje kino! Ile dołożyli
      do remontu stadionu CKM?!!! No a stadion RKM Rybnik zrobiony za pienadze
      wojewódzkie!!! To sa fakty!! Śląsk nas wykorzystuje i Nasz region podwyższa im
      ilośc mieszkańców więc moga się starac o większe pieniadze które wydają tylko na
      siebie.
      • Gość: Elsat Re: Częstochowa to nie śląsk!!! IP: *.elsat.net.pl 02.05.06, 23:57
        Akurat park w Chorzowie jest własnością województwa, więc nie powinno Cię
        dziwić, że są łożone na niego pieniążki. Podobnie z Drogową Trasą Średnicową,
        finansowaną przez województwo.
        Nie wiem jak to jest z parkami jasnogórskimi, ale chyba tu właścicielem jest nie
        województwo, lecz miasto.
        Co do tych narzekań - część miast na Śląsku aby przyciągnąć inwestorów
        zdecydowała się na zwolnienie z podatku od nieruchomości przedsiębiorców
        kreujących nowe miejsca pracy - efekty tego widać w Chorzowie, Zabrzu,
        Katowicach czy Gliwicach.
        • ania_z_rudnik_wielunskich Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzie 03.05.06, 20:31
          Tak samo jak Praszka i Rudniki Wieluńskie haniebnie wcielone do tego opolskiego
          bauerowa!Górny Śląsk jest na mapce do której daje link , a nasza część Ziemii
          Wieluńskiej powinna znaleść sie razem z Wieluniem w przyszłym woj.
          częstochowskim , a Opolem niech sie "zaopiekują" Katowice bo mają raqzem duzo
          wspólnego!!! www.gornoslaskie-dziedzictwo.com/images/mapa_witaj.jpg
          • Gość: nieuk Sześć Regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:04
            Krakowski.....Wrocławski......Poznański......Warszawski....Szczecińki......Gdański..tak
            powinna wygladać mapa Polski.. logiczny historyczno-geograficzny podział..
            my razem z katowicami w krakowskim..... sprawiedliwie i korzystnie dla
            nas.. reformę sknocono od początku, wydając lekką ręką masę pieniędzy naszych
            ......a my teraz połykamy tę żabę... mam wykształcenie podstawowe, a więcej
            rozumu od naszych "elit"
            • Gość: Ol Re: Sześć Regionów IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 12:37
              Gość portalu: nieuk napisał(a):
              > my razem z katowicami w krakowskim.....

co jak co, Częstochowa może i by podeszła pod centusiów, ale slonzoki, nigdy!
              • Gość: Tomek Re: Sześć Regionów IP: 80.48.49.* 30.05.07, 23:05
                Prawda:)
    • Gość: omen Re: IP: 195.117.19.* 04.05.06, 00:50
      kolejny brudny scyzoryk ktory za chlebem przyjachal do slaskiej czestochowy?

kazdy kto chce laczyc czestochowe z tymi brudnymi kielcami musial wczesniej
      upasc na glowe. jak tam w ogole dojechac do tych kielc? ile maja tam porzadnych
      szpitali? jak wyglada administracja? w ogole maja tam jakies drogi?

oczywiscie ze nie. bo to dziura znana tylko z dziwek i scyzorykow biegajacych
      po brudnych wysypiskach.

pozdr
      • Gość: śląski głupek Re Śląsk od Bałtyku do Tatr tako prowda !!! IP: 82.160.21.* 04.05.06, 16:36
        Częstochowa to Małopolska nie "śląska czestochowa" bo moze byc tylko taka
        kiełbasa zresztą dosć podłego gatunku)))
    • Gość: hanys Re IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 04.05.06, 13:56
      Wypad! Górny Śląsk bez innych np. Częstochowy.
      • krakauerr Re: Jasne , że nie Śląsk!!! 25.07.06, 23:14
        Górny Śląsk jest jak na tej mapce w linku!
        www.gornoslaskie-dziedzictwo.com/images/mapa_witaj.jpg
    • Gość: 00 Re: CZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 12:07
      iiii
      • Gość: Anka Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzie IP: *.prenet.pl 26.07.06, 11:46
        Oby szybko połączyć się z Kielcami albo Krakowem!!!
        • klobuczanin Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzi 26.07.06, 14:07
          Gość portalu: Anka napisał(a):

> Oby szybko połączyć się z Kielcami albo Krakowem!!!

Święte słowa Aniu! Wszystkiego najlepszego z okazji imienin Aneczko)))
          • Gość: Anka Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzi IP: *.prenet.pl 26.07.06, 15:53
            Dziekuje Kłobuczaninie za zyczenia ciesze sie , że w Kłobucku są też tacy
            ludzie jak Ty ktorzy maja świadomośc regionalna , a nie tylko powtarzaja bełkot
            śląskiej prasy i telewizji o "ślaskiej Częstochowie czy Kłobucku"!

Pozdrawiam Anka:)
            • fajna_myszkowianka Re: Jak długo bedziemy tolerowac obelgi ślazaków!! 26.07.06, 18:33

Katowice

Re: Jurajskiego nie będzie!! hurra
              Autor: Gość: harc mistrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl
              Data: 26.07.06, 15:52 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
              A to "gorzeliki-medaliki" pieprzone, secesji i rozbicia dzielnicowego chcom!
              Jurę, moją ukochaną, chcą oderwać od Województwa Śląskiego!
              - N I G D Y , gnidy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
              NIE! NIE! NIE!!! - jak mawiał premier...
              (HKP)
              ...
              CZUWAJMY, BRACIA I TY, O'MATKO BOSKA CZĘSTOCHOWSKA!!!

Niestety na naszym forum są ludzie ktorzy kasuja podobne wątki widocznie nie
              brak jest śląskich agentow ktorym sie taki traktowanie nas podoba!!!
        • Gość: Hayden Re: Oni tam akurat tylko na was czekają IP: *.chello.pl 29.07.06, 19:28
          i marzą o tym. żeby Was z całym majdanem niemocy i bałaganu wziąć pod swoje
          skrzydła. Po prostu nie mają większych kłopotów.
          Podejdź Aniu do ściany i mocno uderz główką w kontakt. Może wróci Ci rozumek.
          • Gość: Anka Re: Oni tam akurat tylko na was czekają IP: *.prenet.pl 29.07.06, 19:45
            WY tylko marzycie abyśmy z "całym majdanem niemocy i bałaganu " dalej byli
            przez WAS prowadzeni do lepszego dobrobytu i ogolnej "śląskiej szczęsliwości"
            na podobieństwo slumsów Bytomia , Siemianowic czy innych hanyskich metropolii:)
          • Gość: Antyhanys >.< Re: Oni tam akurat tylko na was czekają IP: *.prenet.pl 27.03.07, 17:12
            Hayden ty pajacu stul swoją parszywą gębe !!!
    • czefan Wolna Małopolska Zachodnia ! 27.07.06, 14:48
      Nie długo będą wybory samorządowe.
      Proponuje ich bojkot poporzez uczestnictwo w wyborach. Pozorny paradoks.
      Chodzi mi o to, aby zarejestrować się. Następnie kartę z kandydatami do sejmiku
      tzw. "woj." tzw. "śląskiego" przekreślić napisem : "precz ze śląską okupacją".
      Przy masowym proteście tego typu komisja wyborcza musi podać oficjalną
      przyczynę dlaczego np. ze 100% oddanych głosów tylko np. 5% jest ważnych.
      I sprawa stała by się głośna na całą Polskę.
      • kattowitzer_gieksa Re: Wolna Małopolska Zachodnia ! 28.07.06, 22:43
        Mosz recht chopie dejcie pozoor kaj woom bydzie lepiyj bo ze Szchloonskiem wom
        niy podrodze!!!
      • Gość: Akna Re: Wolna Małopolska Zachodnia ! IP: *.prenet.pl 29.07.06, 13:41
        Czefanku bardzo ciekawa propozycja z tymi głosami mysle , że trzeba to
        nagłośnic bo tzw." woj.śląskie " niewielu ma fanów:)
    • ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa Częstochowy 29.07.06, 17:27
      Ufff mamy deszcz może by jeszcze poprosic naszych posłów aby wymodlili wreszcie
      zmiane granic tego pokraka "śląskiego" ;)))
      • Gość: Cezary Cezary Re: deszcz , a sprawa Częstochowy IP: *.prenet.pl 29.07.06, 19:25
        NIE JESTESMY HANYSAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Hayden Re: deszcz , a sprawa ... IP: *.chello.pl 29.07.06, 19:31
          No pewnie, że nie! Jeszcze długo nie, a potem wcale. Emigracja "głodowa z
          piachów "szkietelczyzny" chciałaby się równać z Hanysami? Wolne żarty!
          • Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... IP: *.prenet.pl 29.07.06, 20:07
            Aha zapomniałam ci powiedziec żebyś się buraczany hanysku:)) kto wie może
            mieszańcu " z piachami kielecczyzny" spróbował nauczyć walić główką w przodek
            pod lepszym kątem to i jakieś górnicze , wieczorowe technikum zdołasz
            popełnić , a wtedy kariera sztygara na wyciągnięcie ręki;)))
            • Gość: Hayden Re: deszcz , a sprawa ... Anki IP: *.chello.pl 30.07.06, 06:53
              He,he, he. Oj te kompleksy Małopolan uprawiających buraki w ogródkach
              przydomowych z tęsknoty za utraconą "szkieletcyzną". Wszystko im się z
              warzywami i trójpolówką kojarzy. A poczytać by trochę to się horyzont rozszerzy
              i dieta też.
              • Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.prenet.pl 30.07.06, 16:08
                Kompleksy Ślązaków są chyba najwieksze dlatego przeforsowali w 1998r.
                wcielenie regionu częstochowskiego do "śląskiego" co miało zapobiec
                karłowatości tak "znamienitego" wojewodztwa którego przedstawiciele w tym
                czasie rządzili Polską!!Nasza dieta sie nie martw bo lepsze buraczki z
                przydomowych ogrodków niz modro kapusta z hołd pod Piekarami nafaszerowana
                ołowiem i rtęcią czego efekty widac w postaci Twoich głupkowatych wpisow w tym
                topicku , a statystyki są coraz bardziej obiecujące dlatego liczba takich
                kretynow będzie na Górnym Śląsku coraz większa:) Juz teraz składm Wam szczere
                wyrazy współczucia z tego powodu;)))
                • ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 30.07.06, 23:52
                  He he he dobrze Aniu powiedziane :)
                  • Gość: the-truth Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 00:23

w końcu to zaakceptujcie:
                    zostaniecie pod śląskim kieratem do końca waszych dni!!!
                    widać jak z dnia na dzień metropolia GOP pięknieje,
                    a Częstochowa staje się podrzędnym satelitą Katowic.
                    oby ta tendencja trwała jak najdłużej!
                    Tylko czekać jak hanysy zaczną sobie stawiać letnie rezydencje na waszych dzikich,
                    kongresowych stepach :)
                    • ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 31.07.06, 10:47
                      Tiaaa a świstak siedzi i zawija te sreberka " widać jak z dnia na dzień
                      metropolia GOP pięknieje " :) Pięknieje , że aż się ż...ć chce Szombierki,
                      Bobrek czy Karb w Bytomiu tak samo Batory w Chorzowie , Helenka w Zabrzu to są
                      enklawy dobrobytu nawet budujące sie Katowic nie potrafia przycmić tego
                      dobrobytu Brzezin Śl. czy innych dziur Górnego Ślaska;) hanysy to sobie domki
                      buduja w Beskidach , a do nas to najwyzej wracają emerytowani gornicy czy
                      hutnicy pochodzący z naszych stron!
                      • Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.prenet.pl 31.07.06, 16:36
                        Cała prawda o hanyskich stronach ziemio.czestochowska , a ten niby "prawda" to
                        chyba klon "kraju rad" tam tez takie fakty swego czasu zamieszczano ale chyba
                        na forum niewielu ludzi pamięta tamte czasy;))
                        • Gość: the-truth Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 17:32
                          Miło przeczytać tyle ciepłych slów na temat starych dzielnic Bytomia.
                          Gratuluję znajomości topografii, co swiadczy, ze skrupulatnie przyswajasz wiedze
                          na temat miejscowości w swym nowym regionie.
                          To się chwali :)

Odnośnie faktów kraju rad - polecam zajrzec do lokalnych dokumentów, chociażby
                          LPR-ów, gdzie opisano inwestycje, ktore zostana wkrotce poczynione, lub sa juz
                          prowadzone, celem rewitalizacji historycznych dzielnic mieszkaniowych - jak
                          wolisz, niech to będą fakty klona z kraju rad :)

• klobuczanin Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 31.07.06, 17:59
                            Może jeszcze zrewitalizujecie ludzi mieszkających w tych slamsach na śląsku to
                            wtedy wasza "metropolia" będzie jak hanyski Singapur hehehehhe
                            • Gość: the-truth Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 21:19
                              lepiej tak nie mów
                              obrażasz swoich potomków :)
                              • klobuczanin Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 01.08.06, 10:30
                                Gość portalu: the-truth napisał(a):

> lepiej tak nie mów
                                > obrażasz swoich potomków :)

Moi potomkowie wiedzą w jakim regionie mieszkają i żaden hanysek na to nie
                                będzie miał wpływu tak z TV3, Radia Katowice czy tych śląskich szmatławców
                                niemieckiego wydawcy , a juz napewno nie taki kiepski prowokator jak ty :))
                          • ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 31.07.06, 23:27
                            Zanim plany jakiejkolwiek rewitalizacji dojdą do skutku "historyczne dzielnice
                            Bytomia" i innych śląskich slumsów zapadna sie pod ziemia tak jak swoje dno
                            ośiągneły społeczności zamieszkujące ten śląski Eden:)))
                            • Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.prenet.pl 02.08.06, 00:17
                              UP;)
                              • ziemia.czestochowska Re: Częstochowa kiedy w SGiPM ? 03.08.06, 00:25
                                Stowarzyszenie Gmin i Powiatów Małopolski to dla nas szansa na promocje regionu!
                                Dlaczego nie pójsc drogą Bielska Białej czy nawet pobliskich Szczekocin?
                                • Gość: Tomek Re: Częstochowa kiedy w SGiPM ? IP: *.prenet.pl 22.01.07, 20:18
                                  No własnie kiedy Czewa w Stowarzyszeniu Małopolskim?
        • Gość: Antyhanys >.< Re: deszcz , a sprawa Częstochowy IP: *.prenet.pl 14.03.07, 16:22
          POPIERAM !!!
    • fyrlok Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! 03.08.06, 02:44
      Ja,ja - i dyc NIGDY niy bydzie !!! - ano, pra.
      • Gość: Anka Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 03.08.06, 11:12
        Mosz rychtig recht pierónie śląski;)
        • Gość: Anka Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 03.08.06, 23:08
          Ślonzoki przeca nie wszystkie ciemnioki?;)
          • Gość: Anka Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) IP: *.prenet.pl 05.08.06, 01:26
            Lubliniec zwariowal chyba :)))
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38695&w=46320297&a=46320297
            • kattowitzer_gieksa Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) 06.08.06, 19:38
              Tym przygłupom z Lublińca nie wiadomo o co chodzi na forum Katowic też ciagle
              cos biadolom!
              • ziemia.czestochowska Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) 10.08.06, 00:44
                kattowitzer_gieksa napisał:

> Tym przygłupom z Lublińca nie wiadomo o co chodzi na forum Katowic też ciagle
                > cos biadolom!

Święta prawda kattowitzer Lubliniec sięgnoł dna niestety , a taka mila
                miescinka tylko ci ludzie jacys tacy ... no wiesz ;)))
                • rappi_radomsko Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) 10.08.06, 19:30
                  Ta wioska Lubliniec to chyba naprawde nie jest lubiana w Czestochowie bo
                  ostatnio słyszałem jak kolega z Czewy zwyzywał od hanysów i jeszcze inaczej;)
                  gościa z rejestracja SLU jak nam zajechał droge :)
          • ziemia.czestochowska Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! 10.08.06, 22:46
            O jestes ale troche pomniejszony tak mi sie wydaje!:(
            • malopolanin2 Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! 10.10.06, 16:16
              Cos mój wątek poszedł w zapomnienie , a jest taki aktualny!
              • Gość: xxl Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 19:04
                juz go odswiezamy
      • Gość: Tomek Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 22.01.07, 11:09
        Mosz recht Frylok!!!
    • Gość: antyhanys Re: hanysy won od Czewy! IP: *.prenet.pl 10.10.06, 23:08
      HWDP hanysom!
      • fajna_myszkowianka Re: hanysy won od Czewy! 11.10.06, 22:57
        Gość portalu: antyhanys napisał(a):

> HWDP hanysom!

Popieram antyhanysa:)
      • Gość: kierowca bombowca Re: No patrzta chłopaki jaki pieszczoch IP: 195.189.52.* 13.10.06, 22:05
        Tylko mu jedno w głowie. Z wojska chyba świeżo wyszedł.
    • czefan Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! : 12.10.06, 15:28
      Dlatego, uważam, że należy zbojkotować wybory to tzw. "sejmiku śląskiego".
      Bojkot nie ma polegać na nieuczestnictwie w wyborach. Wręcz przeciwnie. Uważam,
      że należy uczestniczyć w wyborach i zgodnie ze swoim sumieniem wybrać prezydena
      i radę miasta.
      W wyborach do Sejmiku pobieram kartę do głosowania na radnych do
      sejmiku "pseudowojewództwa" po czym ją całą przekreślam. Umieszczam też na niej
      wielki napis: PRECZ ZE ŚLĄSKĄ OKUPACJĄ!
      Wiem skądinąd iż komisje wyborcze muszą się wypowiedzieć co było przyczyną
      nieważnych formalnie głosów do sejmiku. I MUSZĄ podać przyczynę, czyli protest
      wyborców! Przy masowym zjawisku może by Polska dostrzegła kuriozalność
      istnienia tego "województwa". Też:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=50212804
      • Gość: antyhanys Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 12.10.06, 21:19
        Czefan dobry pomysł z tym wpisem na karcie do głosowania masz we mnie
        sojusznika.
        • klobuczanin Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 13.10.06, 15:15
          Popieram ja też tak napisze na karcie ! Precz ze śląską okupacją Ziemi
          Częstochowskiej!!!
          • Gość: antyhanys Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 13.10.06, 18:58
            Kłobucczaninie tak trzymaj jest nas coraz więcej !Musimy wyrazić sprzeciw wobec
            śląskiej dominacji naszego regionu!
            • kattowitzer_gieksa Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 13.10.06, 21:44
              Trza wom bydzie wiela takich kart szkryfloć. Jo wos popiyrom bo Czynstochowa
              nigdy niy boua ani niy bydzie Wiyrchnim Szchloonskiym!
              • Gość: wert Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 07:46
                Ty udzielasz się może w RAŚ?
                • kattowitzer_gieksa Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 16.10.06, 21:59
                  Wert jo jest Kożdoniowiec ale RAŚ tyż popieyrom.
                  • Gość: wert Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 01:19
                    Ok. wszystko wiym, dej pozor na Czestochowa
                    • kattowitzer_gieksa Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 20.10.06, 21:48
                      Gość portalu: wert napisał(a):

> Ok. wszystko wiym, dej pozor na Czestochowa

Ja, mosz recht pozoor sie przydo.
                  • Gość: x Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 21:54
                    buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
          • Gość: Hans A u nas w Lublińcu.... IP: *.sanetja.pl 13.10.06, 22:35
            Kłobuczaninie!
            Kłobuck - to Śląsk pełną gębą! Czy Wy nie wiecie, gdzie mieszkacie?!

U nas - w Lublińcu - żeby okazać swą przedwyborczą miłość do rolników, nasz
            burmistrz zorganizował dożynki. Ostatnie dożynki, to chyba za nieboszczki
            komuny były świętowane.... W tegorocznych dożynkach wspaniały program
            artystyczny zaprezentował zespół ze śląskiego Kłobucka!!! Tytuł
            zaprezentowanego programu nawet był w języku ślaskim: DZIUBKA DEJ...
            Poczytaj sobie, nawet na zdjęciu widać Ślązaczki z Kłobucka:
            www.lubliniec.info/index.php?nr_newsa=2697
            www.mdk.lubliniec.pl/index.php?id=5&id_g=65
            Ślązak - to brzmi dumnie! Zobaczcie, co potrafi Ślązak, Honorowy Obywatel
            Lublińca:
            www.lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/657087.html
            Pozdrowienia dla Ślązaków z Kłobucka! Aaaa... piszemy - Ślązak - tak, jak -
            Polak - od dużej litery!!!
            • Gość: antyhanys Re: A u nas w Lublińcu....w szpitalu kase podpierd IP: *.prenet.pl 13.10.06, 22:55
              Hanys lecz sie może jeszcze nie zapózno najlepiej na miejscu u siebie tylko
              kasy pilnuj;) Twoim tokiem myslenia to pewnie zespół z Koszęcina to Kujawiacy
              czy Małopolanie bo wykonują tańce i pieśni miedzy innymi z tamtych regionow ale
              co może taki ślązak z małej litery napisać skoro porownuje występ Małych Form
              Teatralnych z MOK w Kobucku z "godkom" rdzennych mieszkańcow Górnego Śląska :)
              • Gość: Hans A u nas w Lublińcu.... IP: *.sanetja.pl 13.10.06, 23:49
                Antyhanysku! Dzięki za troskę o stan mojego zdrowia... Nie podoba Ci się naszo
                godka? Nie lubisz jej słuchać? Będzie gorzej... Kup sobie kajecik i juz dziś
                ćwicz kaligrafię śląskiego pisma!!! ;-)))
                Ładne?!
                serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3674885.html
                • ziemia.czestochowska Re: A u nas w Lublińcu.... 14.10.06, 22:38
                  Hans myslisz że te śląskie bazgroły będa obowiazywały w całym tym
                  pseudowojewodztwie bo chyba dla pisemek z UM nikt nie będzie zwracał uwagi na
                  te wymysły zakompleksionych ślązaczkow ?
            • klobuczanin Re: A u nas w Lublińcu.... 15.10.06, 20:08
              Gość portalu: Hans napisał(a):

> Kłobuczaninie!
              > Kłobuck - to Śląsk pełną gębą! Czy Wy nie wiecie, gdzie mieszkacie?!
              >
              > U nas - w Lublińcu - żeby okazać swą przedwyborczą miłość do rolników, nasz
              > burmistrz zorganizował dożynki. Ostatnie dożynki, to chyba za nieboszczki
              > komuny były świętowane.... W tegorocznych dożynkach wspaniały program
              > artystyczny zaprezentował zespół ze śląskiego Kłobucka!!! Tytuł
              > zaprezentowanego programu nawet był w języku ślaskim: DZIUBKA DEJ...
              > Poczytaj sobie, nawet na zdjęciu widać Ślązaczki z Kłobucka:
              > www.lubliniec.info/index.php?nr_newsa=2697
              > www.mdk.lubliniec.pl/index.php?id=5&id_g=65
              > Ślązak - to brzmi dumnie! Zobaczcie, co potrafi Ślązak, Honorowy Obywatel
              > Lublińca:
              > www.lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/657087.html
              > Pozdrowienia dla Ślązaków z Kłobucka! Aaaa... piszemy - Ślązak - tak, jak -
              > Polak - od dużej litery!!!

Kiepski żart hanysie z Lublinca ale na poziomie mieszkancow Palantowa ;)
              • Gość: antyhanys Re: A u nas w Lublińcu.... IP: *.prenet.pl 15.10.06, 22:23
                Z tym psycholami z Palantowa nie ma co dyskutowac można im tylko współczuć.
          • Gość: yeti Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 12:48
            taa czewa to nie slask
    • Gość: klop CZ-WA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 19:30
      Zgadzam sie absolutnie
      • Gość: antyhanys Re: CZ-WA IP: *.prenet.pl 17.10.06, 22:19
        Klop tak trzymaj ;)
        • ciulaty.slaski.kret Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! 19.10.06, 00:03
          My Szchloonzoki uo tym pamientomy i radzi bydziymy Wos uoboczyc we Małopolskiy
          abo Kielyckiy dziedzinie!
          • Gość: antyhanys Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.prenet.pl 19.10.06, 23:58
            JA,ja naturlich drogi Śląski Krecie :))
            • ziemia.czestochowska Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! 25.10.06, 00:24
              Śląski krecik nikt wiekszy zapewne ;)
              • Gość: medalik Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:28
                Częstochowa to nie śląsk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: rakowianin Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:30
                  zrobmy wszystko aby slask oddal nam wolnosc
                  • Gość: antyhanys Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.prenet.pl 29.10.06, 14:54
                    Yes yes yes koledzy musimy tego dokonac i pogonic hanyskow gdzie ich miejsce na
                    hasiok!!!
                    • klobuczanin Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! 29.10.06, 22:11
                      Oderwijmy sie od tych hanyskich kopalnianych oszołomow!
                      • Gość: Dysiel Re: Kłobuck i Krzepice do boju pogonic ślązakow ! IP: *.prenet.pl 30.10.06, 01:31
                        j.w.
                        • krakauerr Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 09:24
                          Małopolska musi sie zjednoczyć , a w szczegolnosci Ziemia Krakowska , ktorej
                          Częstochowa po Krakowie jest najwazniejszym miastem regionu!
                          • Gość: medalik Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 19:02
                            100% racja krakauerr,czewa to nie śląsk powtarzajmy to az do znudzenia,ale to
                            sie nigdy nie znudzi.
                            • malopolanin2 Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 20:05
                              Tak drodzy Bracia musimy walczyc o swoje racje i tozsamosc regionalną !
                              Zacznijmy rozmawiac ze swoimi bliskimi i przyjaciólmi i przekonywac ich do
                              ideii małopolskiej Ziemi Częstochowskiej czy to razem w jednym wojewodztwie z
                              Krakowem(Ziemia Krakowska) czy z Kielcami jako rownorzedni partnerzy tworzący
                              region Staropolski! Pozdro. dla wszystkich ktorym jest bliska sercu Częstochowa
                              i jej przyszłość , gościa z Krakowa i dla Medalika nowego aktywnego uczestnika
                              mojego wątku:)
                              • Gość: medalik Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:14
                                witaj malopolanin2 tak trzeba walczyc o nasza historie tozsamosc zwyczaje i
                                kulture.
                                • malopolanin2 Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 20:22
                                  Cześc Kolego widze , ze mamy podobne poglądy na temat przyszlosci naszego
                                  miasta. Jsli możesz to napisz mi nr GG na maila gazetowego
                                  malopolanin2@NOSPAM.gazeta.pl moze porozmawiamy o sprawach waznych dla
                                  naszego miasta i regionu ?
                                  • Gość: medalik Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:53
                                    i jak doszlo moje gg
                                    • malopolanin2 Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 21:33
                                      Niestety nie doszedl ten nr GG :( Może wyslij na malopolanin2@gazeta.pl
                                      • Gość: wdr Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 21:49
                                        "tak trzeba walczyć" itd juz ze 100 takich postow tu wyczytalem.
                                        ruszcie dupy i zrobcie porzadna inicjatywe, pozbierajcie podpisy, pokazcie ilu
                                        was jest a potem jazda z tym do sejmu.
                                        Powodzenia w Staropolskim.
                                        • Gość: antyhanys Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.prenet.pl 30.10.06, 23:06
                                          wdr dziekujemy za zyczliwosć , na walke i podpisy jest czas , a narazie to sami
                                          slazacy swymi decyzjami pomagają nam przekonac niezdecydowanych i do tej pory
                                          biernych mieszkancow regionu do ideii wyjscia tego sztucznego baboka jakim
                                          jest to wojewodztwo!
                      • Gość: udo Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 09:54
                        Taaa Czewa to żaden śląsk
            • Gość: Hans Naszo Autonomio... IP: *.sanetja.pl 30.10.06, 23:14
              Niy bydź ciula,
              Głosuj na trzinosto tabula!

Wybory posłów do Sejmu Śląskiego
              Okręg nr 4
              ... powiat lubliniecki...

Lista nr 13 – KW Ruch Autonomii Śląska
              1. Brehmer Dietmar 31
              2. Kalinowski Piotr Jerzy 32
              3. Lippa Marcin Franciszek 37
              4. Mazur Grażyna Magdalena 23
              5. Dymek Grzegorz 36
              ...
              lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/663329.html
              • Gość: antyhanys Re: Naszo Autonomio... IP: *.prenet.pl 30.10.06, 23:28
                Ja , tyn Piter Kalinowski to sie bou rozym z Krzaklewskiym na jedno bocznico ze
                Kolbuszowyj wysiod na szchloonsko gruba fedrowac i juz borok zostoł sie tero
                RAŚiowcym zwie;)
                • Gość: xxxl Re: Naszo Autonomio... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:07
                  Czestochowa górą
                  • malopolanin2 Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) 31.10.06, 23:54
                    j.w.
                    • Gość: Dolnoslazak Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 11:22
                      A my na dolnym nie mamy takich problemow bo wiemy ze stolica calego slaska od
                      700 lat jest Wroclaw co widac w przypadku chocby rozbicia dzielnicowego:) . Wiec
                      darujcie sobie te dyskusje czy czewa lezy na slasku czy nie bo historyczny
                      slask troche bardziej na zachod moi drodzy lezy;)
                      • Gość: antyhanys Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.prenet.pl 01.11.06, 16:05
                        Dolnślązaku czy jest jeszcze jakiś inny Śląsk oprócz historycznego? ;))
                        • Gość: antyhanys Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa:) IP: *.prenet.pl 01.11.06, 19:33
                          Okręg częstochowski (nr 6)

1 Marian Jerzy Kasza, lat 51, zamieszkały w Chorzowie

2 Zbigniew Jerzy Majorkiewicz, lat 41, zamieszkały w Katowicach

3 Joachim Bernard Pawlik, lat 45, zamieszkały w Rudzie Śląskiej

4 Elżbieta Monika Pawińska, lat 81, zamieszkała w Bytomiu

5 Wiktor Piotr Nowak, lat 61, zamieszkały w Piekarach Śląskich

Czego oni sie spodziewaja chyba to jakies RAŚistowskie odpadki skoro zostali
                          zeslani do naszego okręgu z marnymi szansami na sukces:)
                          • Gość: Tomek Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 01.11.06, 22:08
                            Życzmy tym desperatom pwodzenia;)
                            • Gość: UDO Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 13:20
                              SLAZAKI NIECH ZOSTANA NA SLASKU,MY SIE DO NICH NIE PCHAMY
                              • ziemia.czestochowska Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 02.11.06, 18:29
                                Gość portalu: UDO napisał(a):

> SLAZAKI NIECH ZOSTANA NA SLASKU,MY SIE DO NICH NIE PCHAMY

Święte słowa UDO !
                            • Gość: olo Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 10:32
                              q
                          • Gość: ja Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 23:22
                            A na jakich listach?
                            • Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:30
                              Tarnow przylacza sie do postulatow Częstochowy.
                            • Gość: antyhanys Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 03.11.06, 13:00
                              Ci ślązacy startują z list Ruchu Autonomii Ślaska.
                              • Gość: rogal Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 03.11.06, 16:59
                                Jaki raś w Częstochowie to chore czas skonczyś z hanysami ! oderwijmy sie od
                                katowic!!!
                                • Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:48
                                  Dokladnie, dla Katowic jesteśmy tylko dojną krową najwyższy czas skończyć z tym
                                  głupim i nienaturalnym województwem.Tarnów nas popiera.
                                  • fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 04.11.06, 18:31
                                    Siemka Medalik dlaczego piszesz , że Tarnow nas popiera ? Jesteś z Tarnowa?
                                    • Gość: Tomek Re: Środkowopolskie walczy czas na Częstochowe! IP: *.prenet.pl 04.11.06, 20:34
                                      Chcą utworzyć województwo środkowopolskie

"Gazeta Poznańska": Do końca roku do Sejmu ma trafić projekt ustawy w sprawie
                                      utworzenia województwa środkowopolskiego. Projekt jest dziełem Stowarzyszenia
                                      na rzecz Rozwoju Regionu i Utworzenia Województwa Środkowopolskiego w Kaliszu.
                                      Członkami Stowarzyszenia są działacze samorządowi i gospodarczy z
                                      Wielkopolski Południowej i Wschodniej oraz z Sieradzkiego. "Myśląc o
                                      utworzeniu nowego województwa mamy na uwadze uzdrowienie demokratycznie
                                      działającego państwa i interes mieszkańców regionu" - zapewnia prezes
                                      stowarzyszenia Stanisław Zalejski.

Pomysłodawcy chcą połączyć w jeden organizm administracyjny powiaty: kaliski,
                                      pleszewski, jarociński, krotoszyński, ostrowski, ostrzeszowski, kępiński,
                                      kolski, koniński, turecki i słupecki z Wielkopolski oraz sieradzki i część
                                      wieluńskiego z województwa łódzkiego. Nowe województwo miałoby porównywalny
                                      potencjał demograficzny i gospodarczy ze świętokrzyskim, a byłoby większe od
                                      lubuskiego i opolskiego - informuje dziennik.REKLAMA Czytaj dalej

Działacze Stowarzyszenia zapewniają, że mają poparcie zarówno władz
                                      samorządowych, jak i mieszkańców. "Nie sprzyjają nam tylko władze Konina i
                                      Krotoszyna ciążące do Poznania, ale wśród mieszkańców opinie są już
                                      podzielone" - twierdzi.

By ustawa ta mogła trafić do Sejmu - pisze gazeta - musi ją poprzeć 15
                                      posłów. "Mamy zapewnienie pomocy ze strony posła Rogackiego z Kalisza, ale
                                      także posłów Woźnego z Ostrowa, Grzyba z Ostrzeszowa, posłanki Ratajczak oraz
                                      kilkunastu innych posłów Samoobrony i PiS" - wylicza Zalejski.

Stowarzyszenie działa od czterech lat, a jego członkowie postanowili przejść
                                      od słów do czynów, gdy potrzebę utworzenia nowych województw ogłosił
                                      publicznie minister w kancelarii premiera Przemysław Gosiewski. Nieoficjalnie
                                      wiadomo, że w grę, poza środkowopolskim, wchodzą popierane przez wicepremiera
                                      Andrzeja Leppera - środkowopomorskie, częstochowskie oraz powstałe z podziału
                                      mazowieckiego - radomskie i płockie. "Utworzenie jednego nowego województwa
                                      nie miałoby sensu, ale dla przeprowadzenia tak radykalnych zmian możemy
                                      znaleźć poparcie w parlamencie" - uważa Zalejski.

Jak informuje "Gazeta Poznańska", projekt ustawy w sprawie utworzenia
                                      województwa środkowopolskiego z dniem 1 stycznia 2008 r. ma trafić do Sejmu w
                                      ciągu kilku tygodni.

• Gość: antyhanys Re: Środkowopolskie walczy czas na Częstochowe! IP: *.prenet.pl 04.11.06, 22:57
                                        Kalisz potrafi działać z głową . Czy nasi Włodarze są wstanie skutecznie
                                        lobbować za wojewodztwem? Przyszłość pokaże mam nadzieję , że niebawem!
                                    • Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:33
                                      Witaj fajna Myszkowianko,jestem z Częstochowy ale mam znajomych z Tarnowa
                                      którzy popierają nas w staraniach o odłączenie od Katowic.
                                      • fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 05.11.06, 18:39
                                        Czesc Medaliku czy Twoi znajomi z Tarnowa aktywnie popierają nasz region w
                                        staraniach oderwania od Katowic ?
                                        • Gość: antyhanys Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 05.11.06, 20:50
                                          Mnie też interesuje w jaki sposob popieraja nasze starania ludzie z innych
                                          miast w tym wypadku chodzi o wymieniony przez medalika Tarnow?
                                        • Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 11:43
                                          Witaj myszkowianko,poparcie dla naszego regionu przez Tarnowian,polega na
                                          wsparciu duchowym ,podobnych tradycjach a takze tym ze ludziska z Tarnowa
                                          bardzo dobrze sie czuja w Częstochowie ale nie na śląsku.
                                          • fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 08.11.06, 22:14
                                            Medaliku chyba juz Cię lubie tak samo nie znosimy hanyskich okupantow . Napisz
                                            może cos o sobie czy masz dziewczyne? Pozdrawiam ciepło ))
                                            • Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:29
                                              Witaj myszkowianko,ciesze się że mamy podobne poglądy co do statusu Częstochowy
                                              w kraju,im nas będzie więcej tym lepiej,co do dziewczyny no cóż,niemam
                                              dziewczyny ale mam za to żonę,ale myślę że to nie będzie przeszkodą do naszej
                                              dyskusji na różnych forach internetowych.Pozdrawiam.
                                              • fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 10.11.06, 13:51
                                                Medaliku fajnie jest z Tobą klikac choc szkoda , że jestes juz zajety bo
                                                chętnie poznałabym Cie lepiej. Moze ktorys z Twoich znajomych z Tarnowa jest
                                                jeszcze wolny i zechciałby sie ze mna spotkac i podyskutowac , wypic kawe czy
                                                małe piwko ?;)
                      • Gość: q Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 18:36
                      • Gość: Tomek Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.prenet.pl 23.01.07, 21:08
                        Dolnoslazak dziekujemy Ci za Twoj post ale wybacz nie mieszkasz w Czewie i nie
                        wiesz jak to jest byc pod katowickim butem!
              • Gość: udo Re: Naszo Autonomio... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 16:30
                Qwa co to jest ,reklamuj tych psycholi na forum Ślunsk
              • Gość: Antyhanys......... Re: Naszo Autonomio... IP: *.prenet.pl 27.01.07, 23:22
                Autonomio jakos nie chcą w Lublincu:)
      • Gość: yeti Re: CZ-WA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:44
        ja tez sie zgadzam
    • reksio.84 Re: Co za prostacka dyskusja 06.11.06, 22:33
      temat może nie ale wypowiedzi owszem. wielu ciekawych rzeczy można sie w tym
      temacie dowiedzieć: o okupacji ziem częstochowskich, o jej okradaniu (80%
      budrzetu bierze GOP - hmm bardzo ciekawe) i wielu innych teoriach. Jedni chcą
      zmiany województwa, inni zmiany jej nazwy, pozostali utworzenia odrębnego
      swojego.
      Co do przyłaczenia Czestochowy do województwa Małopolskiego to napisze tylko
      tyle ze Krakowienie mają Was głęboko w d.... Niestety, ale trudno im sie
      dziwić. Opcja pierwsza chyba nie wchodzi w grę, trzecia moze bylaby mozliwa
      tylko które powiaty chcialyby wejść do takiego województwa? lista wydaję sie
      bardzo krótka.

Pozrawiam Częstochowian (tych pozytywnie nastawionych do Sląska bo takich na
      szczescie znam)

I oczywiście zaraz odezwie sie masa ludzi ziejących nienawiścią ale tych także
      pozdrawiam.
      • Gość: olo Re: Co za prostacka dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 11:57
        Reksio ale naszczekałeś
        • klobuczanin Re: Co za prostacki Reksio pchlarz ze ślunska ! 07.11.06, 16:19
          Niech sobie burek szczeka widocznie u siebie na ślunskich forach nie może)
          • Gość: Reytan Re: Co za prostacki Reksio pchlarz ze ślunska ! IP: *.prenet.pl 07.11.06, 21:26
            Racja Kłobuczaninie niech spada ten piesek na śląsk!
            • Gość: reksio Re: Co za prostacki Reksio pchlarz ze ślunska ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:31
              hau hau
              • reksio.84 Re: Co za prostackie towarzystwo ! 10.11.06, 20:21
                hau hau? raczej ha ha ha - czytając wasze posty można się nieźle pośmiać.
                • Gość: antyhanys Re: Co za prostackie towarzystwo ! IP: *.prenet.pl 12.11.06, 15:52
                  Reksio do budy ślunski kundelku :)
                  • Gość: Tarnowianin Re: Co za prostackie towarzystwo ! IP: *.centertel.pl 12.11.06, 16:20
                    Brawo antyhanys,może po wyborach coś się zmieni.
                    • Gość: antyhanys Re: Co za prostackie towarzystwo ! IP: *.prenet.pl 12.11.06, 17:14
                      Miejmy nadzieje Tarnowianinie , że po wyborach znajda sie ludzie w naszym
                      miescie , ktorzy wreszcie podejma odpowiednie kroki w kieronku secesji z tego
                      sztucznego tworu zwanego "śląskim"! Ciesze sie , że sa ludzie z Tarnowa ,
                      ktorzy interesują sie losem Częstochowy pod sląską okupacją i są w stanie mam
                      nadzieje poprzeć nas w odpowiednim czasie. Pozdrawiam i zaprawszam na stronke
                      poświęconą naszej walce o nizaleznośc od kopalnianych geniuszy ze ślaska .

www.czestochowska.republika.pl/
                      • reksio.84 Re: Teraz na powaznie 12.11.06, 19:09
                        pośmiałem się trochę ale terz juz tak na powaznie. nie za bardzo Was rozumie.

w zarzadzie wojewodztwa jest 5 osob, z czego 2 z Czestochowy, 1 z
                        Sosnowca, 1 z Bielska-Bialej, i ZALEDWIE 1 OSOBA Z GORNEGO SLASKA!!!!!!!!! Zatem
                        Gorny Slask, ktory stanowi 50% tego wojwodztwa, ma we wladzy 20% wplywow, w
                        urzedzie wojewodzkim i marszalkowskim 3/4 zatrudnionych to ludzie z Zaglebia.
                        Wredne hanysy nie sprawuja wladzy w tym wojewodztwie!

Marszałek jest z Sosnowca, czyli ziem Małopolskich.

a teraz mapa podziału środkó z UE, z któej wynika że Częstochowa dostaje wiecej
                        niż niejedno miasto GOPu www.zporr.silesia-region.pl/mapa/#
                        • Gość: Antyhanys ! Re: Teraz na powaznie IP: *.prenet.pl 14.02.07, 18:30
                          Tego reksia 84 to juz ne da sie czytac wypisuje brednie i brdeniami je
                          uzasadnia!
                    • fajna_myszkowianka Re:Tarnowianinie fajnie , że wspierasz nasz region 12.11.06, 22:52
                      Jestes może znajomym forumowicza Medalika ?
                      • Gość: Tarnowianin Re:Tarnowianinie fajnie , że wspierasz nasz regio IP: *.centertel.pl 13.11.06, 18:35
                        Tak jestem my łoba jak jedna wontroba ale nie na ślunsku
                        • fajna_myszkowianka Re:Tarnowianinie fajnie , że wspierasz nasz regio 19.11.06, 20:32
                          Gość portalu: Tarnowianin napisał(a):

> Tak jestem my łoba jak jedna wontroba ale nie na ślunsku

HAhaha to dbajcie o te wątroby co by wam zostało jeszcze troche przyjemnsci;))
      • rappi_radomsko Re: Co za prostacka dyskusja 13.11.06, 00:36
        reksio.84 napisał:

> temat może nie ale wypowiedzi owszem. wielu ciekawych rzeczy można sie w tym
        > temacie dowiedzieć: o okupacji ziem częstochowskich, o jej okradaniu (80%
        > budrzetu bierze GOP - hmm bardzo ciekawe) i wielu innych teoriach. Jedni chcą
        > zmiany województwa, inni zmiany jej nazwy, pozostali utworzenia odrębnego
        > swojego.
        > Co do przyłaczenia Czestochowy do województwa Małopolskiego to napisze tylko
        > tyle ze Krakowienie mają Was głęboko w d.... Niestety, ale trudno im sie
        > dziwić. Opcja pierwsza chyba nie wchodzi w grę, trzecia moze bylaby mozliwa
        > tylko które powiaty chcialyby wejść do takiego województwa? lista wydaję sie
        > bardzo krótka.
        >
        > Pozrawiam Częstochowian (tych pozytywnie nastawionych do Sląska bo takich na
        > szczescie znam)
        >
        > I oczywiście zaraz odezwie sie masa ludzi ziejących nienawiścią ale tych
        także
        > pozdrawiam.

Reksio mylisz się co do twoim zdaniem niecheci okolicznych powiatow wobec Czewy
        sam mogę byc przykładem jak rowniez moja rodzina i znajomi , że Radomsko i
        Czewe łączy bardzo wiele i jestesmy pozytywne nastawieni do idei wspolnego
        wjewodztwa !
      • Gość: Tomek Re: Co za prostacka dyskusja IP: 80.48.49.* 06.08.07, 23:27
        Reksio co z Tobą ? Bakuje nam Ciebie;)
    • Gość: wieśniak spod Cz-w Częstochowa to Śląsk, ale... IP: 212.87.232.* 13.11.06, 09:02
      Katowice to górny Śląsk, Worcław to dolny śląsk, a Częstochowa to sztuczny
      śląsk, hehehe..... Medaliki (czy Medalikarze - ludzie z Cz-wy) to zadufane
      małomiasteczkowe snoby. Zero kultury, zero ogłady, no jakby w dżungli wyszli.
      Znałem kilku porządnych z Cz-wy, ale się wyprowadzili na wieś. Woleli
      trzytysięczną miejscowość od tego pseudo miasta. Pozdrowienia dla wszystkich
      spoza Cz-wy.
      • Gość: medalik Re: Częstochowa to Śląsk, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 09:13
        Witaj wieśniaku z pod Cz-wy po co ta prowokacja,żle ci się mieszka pod
        Częstochową to przeprowadż się pod Katowice.
        • Gość: antyhanys Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: *.prenet.pl 13.11.06, 12:57
          Kolego medaliku nie ma co sie przejmowac tym burakiem ze śląska bo to jest juz
          tylko krzyk rozpaczy i bezsilności na to co w niedługim czasie nastąpi. Pewnie
          hanysek kupił działke na Jurze bo pare groszy odłozył z górniczej odprawy( to
          sukces ze starczyło jeszcze na Tico ,a reszte pewnie przepił) i sie burzy , że
          nie bedzie mieszkał w ślunskim tylko w Częstochowskim czy Staropolskim:))
          • Gość: medalik Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 10:21
            Ale z jednym trzeba się zgodzić z wieśniakiem antyhanysie, że Częstochowa to
            sztuczny śląsk, a skoro sztuczny to po co tą sztuczność dalej podtrzymywać.
            • Gość: antyhanys Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: *.prenet.pl 14.11.06, 20:17
              "Ale z jednym trzeba się zgodzić z wieśniakiem antyhanysie, że Częstochowa to
              sztuczny śląsk, a skoro sztuczny to po co tą sztuczność dalej podtrzymywać."

Medaliku trafnie to ujołes.Pozdrawiam
          • Gość: Tomek Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: 80.48.49.* 16.06.07, 00:22
            Łuuuup ;)
            • Gość: "hanys" z czewy Cóż IP: 212.87.244.* 16.06.07, 01:37
              Brawo ile razy można podbijać ten sam wątek.
              Może poprostu potrzeba założyć nowe forum np. zatytułowane "Pożyteczni idioci w
              akcji" albo "Wieści z Prowincji" lub "chałupy i strzechy ziemi częstochowskiej"?

Jestem częstochowianinem od kilku pokoleń.
              Jednak wstyd mi,że miasto Częstochowa ma tak wielu "pożytecznych idiotów".
              Województwa chcieli,potem kieleckiego a na końcu małopolskiego.
              Świat marzeń,baśni i mrzonek jest taaaki piękny bo kolorowy...
              Zbudujmy sobie może lepiej zamki z piasku..........

• Gość: Tomek Re: Cóż głupich nie sieją ... IP: 80.48.49.* 17.06.07, 18:51
                "Jestem częstochowianinem od kilku pokoleń."
                Idioci trafiają się wszędzie ale w wymiarze ponadczasowym tylko w Twojej
                rodzinie !
                • Gość: "hanys" z czewy re IP: 212.87.244.* 18.06.07, 00:16
                  "Jestem częstochowianinem od kilku pokoleń."

Cóż... dialektyka stosowana to jeden z przedmiotów wielu filologii....to jednak
                  nie podpada pod takie określenie.....

Może zwyczajnie jesteś małointeligentny,albo twój zamordyzm nie pozwala Ci pojąć
                  owego pojęcia.Idiota? Debil? Pożyteczny idiota? Buc? Nie wiadomo.......
                  Pisząc "częstochowianin od kilku pokoleń" miałem na myśli,iż kilka już pokoleń
                  mieszka w tym grodzie w dodatku zanim Częstochowa zwiększała swoje rozmiary o
                  kolejne podczęstochowskie wiochy,które dziś są już dzielnicami Częstochowy,lecz
                  tak naprawdę wiele z nich wygląda (w sensie rozwój infrastruktury,drogi
                  etc.)gorzej niż tragicznie,a nie jedna gmina przewyższa cywilzacyjnie niektóre
                  dzielnice Częstochowy.
                  Natomiast patrząc pod kątem całości:Częstochowa z regionem jest jak te niektóre
                  zaniedbane,z zapascią cywilzacyjną dzielnice- ładna,swojska,prosta,ale zacofana
                  tkwiąca w maraźmie,bo żyje takimi jak w tym wątku baśniami,mrzonakmi.
                  Gdzie inwestycje?" Ano" nie ma,pieniądze są lokowane np. w parku podjasnogórkim
                  albo koleinym pomniku....
                  Za to żyje i kwitnie legenda i sen taki "Czestochowa wojewodztwo Dream"
                  "My sa Pany na zagrodzie" ale golodupce.hehehe
                  Któż jednak powiedział,że folklor nie ma swojego uroku....
                  Zatem słodźmy "se".

• Gość: Tomek Re: re IP: 80.48.49.* 19.06.07, 00:35
                    Hanys z Czewy od kilku lat to dobre określenie dla takich szczurow !
                    • Gość: Tomek Re: re IP: 80.48.49.* 05.07.07, 23:32
                      Świenie , że hamy ze śunska dały sobie na wstrzymane;)
                      • Gość: Tomek Re:Orfeusz wymięka ale taka juz natura szczurka :) IP: 80.48.49.* 14.07.07, 01:32
                        j.w.
                        • Gość: Tomek Re:Orfeusz szczurek dalej w kanale a może w Rawie? IP: 80.48.49.* 19.07.07, 18:23
                          Autor: Gość: orfeusz IP: 212.87.244.*
                          Data: 11.07.07, 23:40 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                          "Tak Wam źle w tej Polsce? Chcecie autonomii?
                          To nie trzeba było robić trzech powstań śląskich i ciążyć ku Polsce z jej
                          przywarami i najgorszymi wadami narodowymi.
                          Trzeba było ostać się w reichu.
                          Potem była komuna.
                          To komuna robaczku rozgrabiła Śląsk,ta sama komuna dawała darmochę mieszkania i
                          specjalne uprzywilejowne sklepy dla "kretów" takich jak ty.
                          A kompleksy z powodu restruktaryzacji, lecz gdzie indziej.
                          Polska,Śląsk nie pierwsze wychodzą z tego bajzlu na kółkach.
                          Wcześniej była Wielka Brytania i pani premier Thatcher,która w sposób
                          zdecydowany,ale jakże skuteczny rozwiązała problem takich regionów jak Śląsk
                          podobnych pod wieloma względami do niego.
                          On jest bogaty, rozwojowy,ma ogromny potencjał i wiele możliwości,które trzeba
                          skutecznie wykorzystać,a nie uprawiać biadolenie i ogólne psucie atmosfery.
                          Czy drogą jest Autonomia Śląska?
                          Tysiące wątpliwości i tysiące argumentów przeciw.
                          Mnie nie obchodzi jakiś cholerny śląski sentymenalizm,podobnie jak
                          częstochowskie "wymachiwanie szabelką",liczy się tylko dobro ekonomiczne tego
                          kraju,rozwojowe perspektywy Śląska i jak najlepsza pozycja Częstochowy i "mojego
                          drugiego miasta"- Katowic, z którymi jestem szczególnie związany z wielu
                          prywatnych powodów."

Brawo szczurku z ka(na)łu Rawy :)
        • Gość: Tarnowianin Re: Częstochowa to Śląsk, ale... IP: *.centertel.pl 13.11.06, 18:41
          Nie dajmy się przygniatać medaliku
          • Gość: Tomek Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.prenet.pl 13.11.06, 22:18
            To miło , że Tarnowianin zawitał na nasze forum i bierze udział protescie
            przeciwko ześlązaczeniu Czewy i regionu. Pozdro wielkie dla Tarnowianina:)))
            • Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 11:25
              Popieram Was drodzy Częstochowianie w Waszych dążeniach do odrodzenia się woj. częstochowskiego. POd jednym wszakże warunkiem - nie wciągajcie na siłę Lublińca do swego mikro-antyśląskiego województwa!!! NIedawno w radiowej Trójce był program o Waszych zamiarach ale w stylu dla Was nieco upokarzającym - "Chcemy w swoim przyszłym województwie Lubliniec ale on nie chce być z nami" redaktor prowadzący czekał na reakcje słuchaczy ale się nie doczekał!
              • Gość: yeti Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 11:33
                masz racje, nic na sile
              • malopolanin2 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 14.11.06, 18:09
                Ale jesli wiekszośc mieszkancow powiatu lublinieckiego , a raczej ich
                przedstawicieli zdecyduje się poprzeć idee woj. częstochowskiego czy inną forme
                związków z Częstochową w oderwaniu od "śląskiego" to nie mozemy tego
                zignorowac .Pozdrowienia dla wszystkich uczestnikow dyskusji oczywiście oprócz
                elementów chorobliwie prośląskich ;)
                • Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:42
                  Kilka miesięcy temu wszystkie rady miejskie i gminne w powiecie lublinieckim
                  negatywnie oceniły odezwę senatora Laseckiego w tej sprawie a więc sprawa jest
                  chyba zamknięta ;-)
                  ps. tak poza tym to nie mam nic przeciwko Częstochowie! ;-)
                  • malopolanin2 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 15.11.06, 20:14
                    Gość portalu: Lublińczanin napisał(a):

> Kilka miesięcy temu wszystkie rady miejskie i gminne w powiecie lublinieckim
                    > negatywnie oceniły odezwę senatora Laseckiego w tej sprawie a więc sprawa
                    jest
                    > chyba zamknięta ;-)
                    > ps. tak poza tym to nie mam nic przeciwko Częstochowie! ;-

Podobno kilku wojtow gmin powiatu lublinieckiego opowiadalo sie za wejsciem do
                    ewentualngo nowego wojewodztwa .Ciekawe czy ci ludzie zostali wybrani ponownie
                    na swoje stanowiska.
                    PS. ja rowniez nie mam nic do Lublinca niestety jest wielu jego mieszkancow na
                    naszym forum ktorzy na siłe chcą skłocic nas i nasze miasta:(
                    • Gość: medalik Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:54
                      Ciekawe jakie poglądy na temat ewentualnego woj Częstochowskiego mają kandydaci
                      na prezydenta,czy są za jego powstaniem i co zamierzają w tym kierunku robić.
                      • Gość: antyhanys Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 16.11.06, 21:02
                        Oficjalnie oboje kandydatow popiera powstanie woj.częstochowskiego albo
                        połączenia z Kielcami na rownych zasadach ale ile z tego kiełbasy wyborczej , a
                        ile prawdziwych intencji będziemy mogli zobaczyć po wyborach .Czy to pani
                        Rozpondek zostanie prezydentem czy Wrona to i tak oboje mogą się aktywniej
                        zaangazowac w walke jako poseł , prezydent czy radny!
                      • Gość: Tarnowianin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.centertel.pl 16.11.06, 22:26
                        jeszcze są wszoku otym nie myślą poczeajmy
                        • Gość: antyhanys Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 16.11.06, 23:31
                          W szoku też mozna działać tylko mniej racjonalnie:)
                    • Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 17:39
                      Za wejściem gminy Boronów opowiadał się wójt Jihar Rezek i był to jedyny wójt z powiatu lublinieckiego.Jednak zawsze podkreślał, iż zdaje sobie sprawę z tego
                      że mieszkańcy są innego zdania. Zresztą w wyborach odpadł w 1 turze.
                      • Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 18.11.06, 14:14
                        Szkoda , ze Jihad Rezek nie został ponownie wojtem gminy Boronow bo mądry z
                        niego Arab w przeciweństwie do wiekszości jego współplemiencow!
                        • Gość: yeti Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 10:28
                          Jihad Rezek,who is it.
                          • Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 19.11.06, 18:21
                            Rezek to do niedawna Wojt gminy Boronów przychylnie nastawiony do koncepcji
                            woj. częstochowskiego. Niestety w ostatnich wyborach został odsuniety od władzy
                            w Boronowie szkoda bo mądry i skuteczny był z niego gospodarz:(
                            • Gość: yeti Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 14:50
                              ok dzieki.
                              • Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 27.11.06, 17:30
                                Nie ma sprawy Yeti pytasz nie bladzisz;)
                        • Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:45
                          Tomku dlaczego uważasz żę wszpółmieszkańcy Jihada nie są mądrzy?
                          A może u ciebie coś nie tak z główką?
                          • Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 20.11.06, 14:35
                            Gdzie ja napisałem , że mieszkancy gminy Boronow nie są mądrzy? Nie generalizuj
                            bo dajesz swiadectwo swojemu miastu i potwierdzasz opinie wielu Czestochowian ,
                            ktorzy nie są Lubliniczanom przychylni!
                            • Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:21
                              Napisałeś "bo mądry z niego Arab w przeciweństwie do wiekszości jego współplemiencow!"
                              Prawda jest taka że Wy CZęstochowianie chcielibyście nas ubezwłasnowolnić.
                              Nie lubicie Ślązoków a jedyne czego Wam trzeba to naszej ziemi, która niestety
                              leży tuż obok Waszego miasta.
                              • Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 20.11.06, 20:39
                                Lublinczaninie czytaj ze zrozumieniem !Czy ja naisałem o wspołplemiencach Araba
                                jako o mieszkancach Boronowa ? Chyba , że czegos nie wiem i w tej gminie
                                mieszkaja sami chamito -semici;) Częstochwiane nie ptrzebują Waszych miasteczek
                                i wiosek , a o ubezwłsnowolnieniu to juz nawet w najsmielszych snach nie
                                myslimy.
                                • Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:15
                                  Dobra ok niech ci będzie.
                                • reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 20.11.06, 23:45
                                  a o ubezwłsnowolnieniu to juz nawet w najsmielszych snach nie
                                  > myslimy.

za to chyba cały temat jest o ubezwłasnowolnieniu ziem Czestochowskich przez
                                  Ślązaków, he he (chyba, bo wszystkich postów jeszcze nie przeczytałem a
                                  ciekawych rzeczy się można dowiedzieć ;-)
                                  • Gość: medalik Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:48
                                    Czytaj czytaj a napewno czegoś ciekawego się dowiesz
                                  • Gość: antyhanys Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 22.11.06, 20:01
                                    Reksio łączymy się w bólu ze ślązakami po tragedii w Rudzie Śl.
                                    • fajna_myszkowianka Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 22.11.06, 21:19
                                      [*] img395.imageshack.us/img395/7064/swieca3ob.gif
                                      • Gość: medalik Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:17
                                        [*]
                                        • Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 23.11.06, 19:25
                                          (*)(*)(*)
                                          • reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 23.11.06, 21:22
                                            Śląsk Wam dziękuje za wsparcie. Niestety dla tego regionu rok źle się zaczął i
                                            źle kończy.
                                            • Gość: Ślązak Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.stk.vectranet.pl 30.11.06, 21:06
                                              Wiecie czemu tak zależy wam na Lublińcu bo jest miastem śląskim i co sie z tym
                                              wiąze bardziej rozwiniętym od innych.....i żebyście sie mogli zrewanżować "wy
                                              nas mieliście to my wam weźniemy Lubliniec".....Ja sam do woj.częstochowskiego
                                              nic nie mam bo nam na was nie zależy......choć jesteście w woj.śląskim to jak
                                              dla mnie jesteście odległym miastem jak i dla większości Ślązaków.
                                              • ziemia.czestochowska Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 01.12.06, 20:45
                                                Ślazaku demonizujesz z tymi zakusami na Lublinec nikt o takim rozwiazaniu ne
                                                wspominał. Owszem byly zapytania wojtow i burmistrzow lublinieckich gmnin co
                                                sadza o takim projekcie ale tylko dwoch wyrazilo sie pozytywnie o takiej
                                                mozlwosci z czego jeden nie został ostatno wybrany na nastepną kadencje (mam
                                                nadzieje ze nie z tego powodu).Co do wyzszosci ślaskich miast to bylbym bardzej
                                                ostrozny w swoich osadach bo wystarczy wybrac się na "safari" po Bobrku czy
                                                Szombierkach w Bytomiu aby zobaczyć III świat w skali nigdzie indziej w Polsce
                                                nie spotykanej , a to tylko mała częsc "rezerwatow" na Śląsku.
                                                • reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 01.12.06, 22:31
                                                  Co do wyzszosci ślaskich miast to bylbym bardzej
                                                  >
                                                  > ostrozny w swoich osadach bo wystarczy wybrac się na "safari" po Bobrku czy
                                                  > Szombierkach w Bytomiu aby zobaczyć III świat w skali nigdzie indziej w
                                                  Polsce
                                                  > nie spotykanej , a to tylko mała częsc "rezerwatow" na Śląsku.

Co cię wszyscy tak tego Bytomia uczepili? Chyba ze to wasz jedyny argument
                                                  który waszym zdaniem moze świadczyć o Śląsku. Porównaj sobie Częstochowę z
                                                  Gliwicami, Opolem, Rybnikiem lub Chorzowem to wyjdzie na korzyść tych drugich.

Niepowtarzalne safari w Bytomiu? Hmmm, chyba nigdy nie jechałeś na wschód kraju
                                                  lub na warszawską Pragę he he.
                                                  • ziemia.czestochowska Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 02.12.06, 18:54
                                                    REKS chyba sobie zartujesz , że to jedyny przyład ze Śląska , a porownania
                                                    Chorzowem to juz farsa mało jezdzisz po swoim regionie skoro nie zajechałes do
                                                    dzielnicy Batory i nie widziales dzieci z wozkami wożacych złom do skupu!
                                                    Gliwice moze Rybnik to faktycznie ale Opole z czym z odremontowanym rynkiem?
                                                    Bo poza tym to gdyby nie euro przywozone przez gastarbaiterow i to , ze jest
                                                    stolicą wojewodztwa to całe wygladałoby jak dworzec kolejowy w tym zascianku!
                                                    Na wschodzie bywam czesto i powiem ci , ze nie ma tam takich dramatow jak w
                                                    ślaskich miastach tam ludzie maja blisko do granicy Białorusi i Ukrainy i
                                                    potrafią sobie dorobic. Pewnie bys sie zdziwił jaki wille maja mieszkancy
                                                    okolic Lublina bo ziemia tam jest pierwszej jakosci gospodarstwa duże dlatego
                                                    dają im godne dochody.
                                                    W Warszawie Praga ostatnio staje sie bardzo modna poniewaz mlodzi ludzie
                                                    wprowadzaja sie do tanszej dzielnicy dlatego struktura społeczna w tej
                                                    dzielnicy zmienia sie na lepsze.
                                                  • reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 03.12.06, 22:08
                                                    > REKS chyba sobie zartujesz , że to jedyny przyład ze Śląska , a porownania
                                                    > Chorzowem to juz farsa mało jezdzisz po swoim regionie skoro nie zajechałes
                                                    do
                                                    > dzielnicy Batory i nie widziales dzieci z wozkami wożacych złom do skupu!

No cóż tak się akurat składa ze mieszkam w Chorzowie Batorym he he. I nigdy nie
                                                    widzialem tam opisanego przez ciebie przykladu ale nie moge zaprzeczyć, może
                                                    kiedyś taki widok ujrzałeś i teraz myślisz ze tak jest codziennie. jednak
                                                    najwyrazniej Jesteś w błędzie.

> Gliwice moze Rybnik to faktycznie ale Opole z czym z odremontowanym rynkiem?
                                                    > Bo poza tym to gdyby nie euro przywozone przez gastarbaiterow i to , ze jest
                                                    > stolicą wojewodztwa to całe wygladałoby jak dworzec kolejowy w tym zascianku!

A Czestochowa? Nawet rynku nie ma.

> Na wschodzie bywam czesto i powiem ci , ze nie ma tam takich dramatow jak w
                                                    > ślaskich miastach tam ludzie maja blisko do granicy Białorusi i Ukrainy i
                                                    > potrafią sobie dorobic. Pewnie bys sie zdziwił jaki wille maja mieszkancy
                                                    > okolic Lublina bo ziemia tam jest pierwszej jakosci gospodarstwa duże dlatego
                                                    > dają im godne dochody.

Wille na wschodzie owszem są. Zresztą na Śląsku takze i to nawet w Chorzowie
                                                    Batorym. Po za tym Ślązacy oprócz swoich mieszkań mają wille w górach, w
                                                    okolicach Częstochowy, przejedź sie i zobacz. Zreszta porównania starych
                                                    dzielnic miast ślaskich do nowych willi na wschodzie sa chyba jakąs twoja
                                                    pomylką. Porównaj sobie malucha z BMW. Przecież to śmieszne.
                                                    Śląskie dramaty? Wytłumacz o co ci chodzi.

> W Warszawie Praga ostatnio staje sie bardzo modna poniewaz mlodzi ludzie
                                                    > wprowadzaja sie do tanszej dzielnicy dlatego struktura społeczna w tej
                                                    > dzielnicy zmienia sie na lepsze.

Ja tam na razie nie zauważyłem pozytywnych zmian ale moze takie bardzo powoli
                                                    następują i sa moze niezbyt zauważalne he he.
                                                  • ziemia.czestochowska Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 05.12.06, 21:42
                                                    Gratuluje Reksio , ze mieszkasz w Chorzowie Batorym pomyśl nad przeprowadzką do
                                                    Bytomia Karbia bo w Batorym jest zbyt mało tych "śląskich willi" ;)
                                                    Widze , że w Częstochowie to byłes tylko na Jasnej Gorze skoro piszesz o braku
                                                    rynku w naszym miescie :) Musze Ci powiedziec , że mamy aż trzy rynki :Stary
                                                    Rynek , Nowy Rynek(obecnie Plac Daszyńskiego) i Rynek Wieluński.Pierwszy
                                                    znajduje sie na drugim końcu Aleji NMP idąc 2km od Jasnej Gory w miejscu gdzie
                                                    powstała w 1356r. Częstochowa , Nowy Rynek(Plac Daszynskiego) z XIXw. zabudową
                                                    znajduje się ok. 70m od Starego Rynku w strone Jasnej Gory natomiast Rynek
                                                    Wieluński to pozostałosc po Częstochowce najpierw osadzie przyklasztornej ,
                                                    ktora w poczatkach XVIIIw. uzyskała prawa miejskie aby już w 1820r. połączyć
                                                    się z Częstochwą w jeden organizm miejski. Specyfika naszego miasta ,
                                                    zniszczenie go przez Szwedow w 1655r. ktore na długi czas zatrzymało rozkwit
                                                    Częstochowy spowodowało , ze nasze rynki nie są tak okazałe w zabudowie
                                                    szczegolnie Rynek Wielunski ale to nie upoważnia do pisania o "braku rynku w
                                                    Czestochowie" .
                                                  • reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 06.12.06, 13:31
                                                    na razie nie mam planów dot. przprowdzki z Batorego ;-) żyję się tu bardzo
                                                    dobrze.

Wiem ze w Czestochowie są rynki (ja widzilaem dwa, trzeciego nie). Ja tylko
                                                    porównałem rynek opolski do waszych i wniosek napisałem w poście wyzej.
                                            • Gość: Chiqita Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 07.03.07, 22:36
                                              Niech ten slunsk sie pierd.... !
                                  • Gość: riktikitak Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: 80.48.49.* 13.04.07, 23:42
                                    Tak nie zmuszamy Lublinca do wstapienia do Czestochwskego.
                                  • Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: 80.48.49.* 04.05.07, 00:26
                                    Czytaj reksio czytaj to moze wreszcie troche przjzysz na oczy !!!
              • Gość: anty... Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.prenet.pl 15.11.06, 22:39
                Dziekujemy Lubliniczaninie za poparcie:))
                • Gość: medalik Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:51
                  Ok zobaczymy po wyborach jak nowy prezydent Częstochowy będzie walczył(a) o
                  uwolnienie nas od śląska.
                  • Gość: tarnowianin Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:44
                    [*]
                    • Gość: medalik Częstochowa to nie śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:39
                      Przeczytałem wywiady z p Rozpondek i p Wroną w dzisiejszej GW i zastanawia mnie
                      brak pytań o woj. Częstochowskie czyżby pani Steinhagen i panu Haładyjowi tak
                      dobrze było w woj śląskim,ciekawe czemu sami kandydaci nie podjęli tego tematu.
                      • klobuczanin Re: Częstochowa to nie śląsk 24.11.06, 21:01
                        Podobnie u nas w Kłobucku kandydaci maja prawie tak sam program i nic w nim nie
                        mowi sie o wspólpracy w tej kwesti z innymi gminami regionu czestochowskiego.
                        Natomiast znam kilka osób z rady powiatu kłobuckiego , ktore są gorącymi
                        zwolennikami secesji z tego "ślaskiego" bagna.
                        • Gość: medalik Re: Częstochowa to nie śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 15:01
                          Oby tych radnych kłobuczninie było jak najwięcej.
      • Gość: Antyhanys <>>< Re: Częstochowa to Śląsk, ale... IP: *.prenet.pl 21.03.07, 23:36
        Wiesniak ales ty głupi pojeb!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka