crux_lc Re: LUBLINIEC JEST NAJLEPSZY 19.01.06, 14:40 W Lublińcu jest dużo zabytków, w końcu Lubliniec to jedno z najstarszych miasta Śląska, oto niektóre zabytki Lublińca: Do najważniejszych zabytków Lublińca należą: murowany, wzniesiony w II poł. XVI w. na miejscu zniszczonego kościoła z XIV w. kościół pw. św. Mikołaja, kryty gontem drewniany kościół pw. św. Anny z barokowym ołtarzem, kościół pw. św. Stanisława Kostki wzniesiony w latach 1928-1931, którym obecnie opiekują się oo. oblaci i kaplica Matki Boskiej Fatimskiej. Ratusz (Urząd Miejski) Sanktuarium Matki Boskiej na Górce Lubeckiej Bydynek Starosta Powiatowego Zamek Lubliniecki Kamienice przy Rynku Głównym oraz przy Rynku Małym i Cichym Sąd Więzienie dla kobiet o zaostrzonym rygorze Budynek Liceum Ogółnokształcącego nr 1 im A.Mickiewicza Budynek Szpitala Miejskiego nr 3 Budynek klasztoru Paulinów i Semianrium Duchownego Poczta Głowna Dworzec Kolejowy Główny Park Grunwaldzki Kamienica w której mieszkała rodzina św. Edyty Stein Kościół pw. św. Anny Kościół pw. św. Mikołaja Kościół Wojskowy Kościół pw. Stanisława Kostki Kościół pw. N.M.P. z ruchomą szopką Kościół pw. św. Edyty Stein Kościół pw. Podwyższenia Krzyża Świętego Kaplica Matki Boskiej Fatimskiej Kaplica w dzielnicy Droniowiczki i inne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin Re: LUBLINIEC JEST NAJLEPSZY IP: 82.160.21.* 19.01.06, 15:22 Daj już luz z tym Lublińcem wszyscy wiemy z czego słynie najbardziej ta mieścina ale jeszcze ten zabytek - więzienie dla kobiet ))) naprawde interesujące miejsce )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IROKY Re: LUBLINIEC JEST NAJLEPSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 20:43 więzienie i ....... taki fajny szpital ;) Odpowiedz Link Zgłoś
spearss Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 19.01.06, 19:34 Moim zdaniem, dziurą jest Czenstohofa, a małopolanin jest zakompleksiony, z kilku powodów, m.in. dlatego, że mieszka na wsi (w małopolsce, gdzie przy Olkuszu) a drugie, że z Czenstohofy nie pochodzi żaden znaczący polityk i jego familia! To jest dziura!!! A małopolanin to wieśniak! Nie pisz na tym forum bo zaniżasz tu poziom! :)) pzdr dla fajnych częstochowian i ich miasta:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 82.160.21.* 19.01.06, 19:53 Oooo! "Częstochowianka" się wreszcie zalogowała już wiemy , że to ~~spearss~~ ale pewnie nie Britney bo tak o tych kompleksach zapodaje w swoich postach pewnie pochodzi z jakiejś wioski pod Lublińcem i tak nienawidzi naszego miasta "Czenstohofy". Jest jeszcze możliwość , której nie można wykluczyć mianowicie to , że spędziłaś zbyt dużo czasu na oddziale zamkniętym tamtejszego szpitala psychiatrycznego czego dowodem mogą być Twoje schizofreniczne posty na forum Kielc,Katowic i Częstochowy))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 20:34 Daj spokuj. Każdy ma prawo do wyrażania własnych opini.(niestety)A że częstochowianka czy spears pisze że nas (miasta) nie lubi to już jego problem nam nic do tego. Tylko proszę zwarz na to że nie tylko ty tu jesteś i swoimi postami możesz obrazić innych np: małopolanina i przy okazji mnie mówiąc że ,,Czenstohofa" to dziura. (bo z tym politykiem to się zgadzam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malopolanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 82.160.21.* 19.01.06, 22:33 Tak ~~Seat~~ dobrych polityków w Częstochowie jak na lekarstwo niestety((( Odpowiedz Link Zgłoś
spearss Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 20.01.06, 07:20 Nie wiem o kim wy mówicie, ale ja nie jestem żadną częstohowianką! I nigdy nie będę! Ja jestem ZIELONOGÓRZANKĄ!!!! Jestesm z Zielonej Góry stolicy Lubuskiego. proponuje poczytać forum ZG i GW to mnie lepiej poznacie, tam jest mnie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 20.01.06, 15:52 spearss napisał: > Nie wiem o kim wy mówicie, ale ja nie jestem żadną częstohowianką! I nigdy nie > będę! Ja jestem ZIELONOGÓRZANKĄ!!!! Jestesm z Zielonej Góry stolicy Lubuskiego. > > proponuje poczytać forum ZG i GW to mnie lepiej poznacie, tam jest mnie więcej. Gratuluję i życzę dalszych "sukcesów")))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.icis.pcz.pl 20.01.06, 23:39 To po co wypowiadasz sie na temat Czestochowy ? Zielonogorzanko- Lublinczanko ? Ktos na podstawie Twoich malo kulturalnych wypowiedzi zacznie potem w podobnym duchu wyrazac sie o Zielonej Gorze itd. Nie przynos wstydu Zielonej Gorze swoim zacietrzewieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
spearss Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 21.01.06, 09:00 Ja nikomu nie przynoszę wstydu! Każdy ma prawo wyrazać swoje zdanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 10:36 No to wal. Tylko nie narzekaj jeżeli nikt cię czytać nie będzie. Bo jest też prawo do słuchania jednym uchem a wypuszczania drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagubiona... ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 15:23 Mnie to jest bez różnicy w jakim woj. mieszkam. Dla mnie jest najważniejsze, że mam gdzie mieszkać i za co żyć, a najważniejsze jest to, że ŻYJE! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: ...Pozdro i głowa do góry))) 21.01.06, 15:44 Gość portalu: Zagubiona... napisał(a): > Mnie to jest bez różnicy w jakim woj. mieszkam. Dla mnie jest najważniejsze, że > mam gdzie mieszkać i za co żyć, a najważniejsze jest to, że ŻYJE! > > Pozdrawiam! Zagubienie i zobojętnienie to poważny problem Częstochowianko , a ŻYCIE TO NAJWYŻSZE DOBRO WIĘC JE SZANUJ)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:03 skąd wiesz, że Zagubiona jest z Cz-wy?? Chociaz na 99 koma 9 % jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa (zagubiona) Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:10 w 100% jestem z Częstochowy...i Mi z tym dobrze! Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:14 mi też:) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! 21.01.06, 19:50 mi tż jest dobrze w naszym podjasnogórskim grodzie))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 20:46 Zastanawiam sie, po jakiego byl zakladany ten post...najlepiej bylo jak bylo woj. częstochowskie i juz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justa ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 11:40 pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%c3%b3dztwo_%c5%9bl%c4%85sko-d%c4%85browskie pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99stochowa pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_ma%C5%82opolskie#Najwi.C4.99ksze_miasta Częstochowa HISTORYCZNIE należy do małopolski... Tym "pięknym gestem" zakończmy już ten wątek...! Pozdro dla wszystkich...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 07:29 łoo, te czasy już nie wrócią...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianka Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:55 Poczytajcie to... czego ci ludzie nie wymyślą... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=35377153 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 13:19 Rybnik? Czyżby im też było z Katoficami źle? Czy piszą tak bo im się nudzi? Mniejsza o to Częstochowianko to prawda Czasu nie da się wrucić ale wojewudztwo tak. (Ja również jestem bardzo dumna że mam obywatelstwo Częstochowskie chodz to do czegoś zobowiązuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚWATOWID Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.net / 82.160.62.* 23.01.06, 18:08 MYSZKÓW TEŻ NIE NALEŻY DO ŚLĄSKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarczanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.net / 82.160.62.* 23.01.06, 18:43 Żarki równiez nie należa do tego badziewia, które nam narzucono i nikt nie słuchał, że nie chcemy i nie jest to dobre. Jeśli o mnie chodzi mam w dupie głeboko litere "S" na poczatku rejestracji... to tylko mały szczegół wktury mnie wqu..a co dzień kiedy jade do pracy. Po za nie czuje i nigdy nie poczuje sie ślązakiem. Głupota i tyle... Zbierzmy się do kupy i zacznijmy częście krytykować ten chory podział administracyjny... Pozdrowienia dla zwolenników tej mysli a przeciwniką mówie calować się w 4ry litery bo i tak się uwolnimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin czewa Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 82.160.21.* 23.01.06, 18:48 www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-7319-090-2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarczanin Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.net / 82.160.62.* 23.01.06, 19:02 Geografii i historii nie da się okłamać, a wystarczy jedna zwykła rozmowa by wiedzieć kto skąd jest. Napewno Śląskiem nie są moje okolice. Mamy tylko wiele styczności ze Śląskiem. Podobnie jest z państwami nam ościennymi~bliskość ale całkiem inny świat... Czuje się Małopolaninem a nie Ślązakiem, podobnie Ślazacy smieją się z naszej przynależności do nich. Tu tylko pitolą bezsensu, a prawda jest że nimi NIE JESTEŚMY I NIE BĘDZIEMY!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seat Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 19:50 No i widać że nie tylko Częstochowie jest na śloonsku źle Witaj w klubie żarczaninie obyż miał racje i obyśmy się w końcu wszyscy zebrali i cóś z tym zrobili (tylko niech to nie będzie referendum bo znowu do urn pujdzie dziesięć procęt PRAWDZIWYCH CZĘSTOCHOWIAN!)pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 62.233.185.* 23.01.06, 20:23 je nie wiem wogóle na co jeszcze czekacie. Aż was wyssają do cna? taka determinacja i....co? Z tego co widzę, to ani na Śląsku, ani u Was się to nie podoba. Czyżby tylko urzędasy trzymały Was w szponach. Centusiowo pewnie już czeka z otwartymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślonzok ' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 21:24 Gość portalu: Żarczanin napisał(a): > Tu tylko pitolą bezsensu, a prawda jest że nimi NIE JESTEŚMY I NIE BĘDZIEMY!!!. Ależ nikt nie twierdzi, Żarczaninie, że jesteś Ślązakiem. Tyle tylko, że nikt jakoś nie rwie się do tego, żeby z Częstochową utworzyć odrębne województwo. Częstochowskie może oderwać się od Śląska, ale chyba tylko... do góry!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin czewa Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 82.160.21.* 23.01.06, 22:45 Nie będziesz nam mówił gdzie Ziemia Częstochowska ma się znajdować , a kres tego śmiesznego woj. niby "śląskiego" już się zbliża czy tego chcesz czy nie!))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 62.233.185.* 23.01.06, 22:58 i wszechmocna Małopolska ogarnie wreszcie zbłąkane ziemie częstochowskie. Ahoj żeglarze-dość maruderów, za burtę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin czewa Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 82.160.21.* 24.01.06, 12:24 ~~Olo~~ mów jak chcesz ale Częstochowa i okolice nijak się maja do Śląska i dość już udawania bogaczy skoro jest inaczej , a pieniądze dla regionów z UE np.świętokrzyskiego są dwa razy większe niż dla bogatszych województw. Do tego dochodzi traktowanie po macoszemu naszego regionu przez Katowice i różnice w mentalności ,kulturze oraz nazwa i symbolika zacierająca prawde historyczną o tym , że połowa woj. niby "śląskiego" to Małopolska i juz wiesz ,że ta łajba nie dla nas))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 62.233.185.* 24.01.06, 15:23 fakt, przepraszam za ironię. Z tym, że aspekt historyczny nie zawsze jest aktualny. Historia kołem się toczy i nic nie jest na zawsze. Filozoficznie można stwierdzić, że nawet zdeklarowane tereny małopolskie kiedyś nie były małopolskie, bo pojęcie Małopolska nie istnieje od zarania dziejów. I kto zdecyduje, że akurat dany okres przynależności jest wystarczający do jasnego zdefiniowania przynależności. To tak troche z boku. A co do Częstochowy, to rzeczywiście ze Śląskiem nie za bardzo jest blisko. Natomiast niektóre wspomniane ziemie małopolskie nie widzą się już w małopolskim. Np. Sławków(słynne referendum) i zapewne całe Zagłębie. Tak więc co dla jednych jest oczywiste, dla innych niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin czewa Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: 82.160.21.* 24.01.06, 20:11 ~~Olo~~ jak pewnie zauwazyłeś ten wątek na swoim początku postuluje zmiane nazwy woj.niby "śląskiego" na zgodną z prawdą historyczną i z tożsamością społeczności tego sztucznego tworu.Załóże sie , że niewielu mieszkańców Zagłębia nazwie się ślązakami , a jeszcze mniej Sławkowa którego przykład referendum tutaj przytaczasz i z tego co słyszałem od tamtej pory poglądy mieszkańców zmieniły sie na niekorzyść wcześniejszej decyzji.Jakieś mniej czy bardziej prawdziwe związki ekonomiczne nie zmienią faktu ,że nadal jest to Małopolska bo wtedy ani historia czy etnografia,antropologia kultury i wreszcie geografia nie znalazła by miejsca wśród tak znaczących nauk.Wystarczy zresztą zerknąć na aktualne herby powiatów małopolskich w woj.niby "śląskim" tj.częstochowski,,kłobucki,myszkowski,zawierciański,będziński i jeśli ktoś nie zna sie na heraldyce to polecam strony www.tychże jednostek administracyjnych są tam opisy barw i znaków oraz ich znaczenie , a napewno nie bedzie wątpliwości z jakim regionem identyfikują się owe ziemie. Dodam jeszcze ,że zostały one zatwierdzone przez przedstawicieli społeczności lokalnych tych ziem całkiem niedawno.Pozdrawiam z małopolskiej Częstochowy))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarczanin Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: *.net / 82.160.62.* 25.01.06, 00:56 Popieram wypowiedź kolegi "małopolanin czewa", Tożsamość człowieka jest jak jego dusza bez niej jesteśmy jak rośliny, a przynależność do danego regionu jest bardzo ważna. Przymusowy związek ze ślaskiem zabiera nam taką świadomość i wolność... w kratach nikt nie chce mieszkać... chcemy swobody... a województwo śląskie zabiera nam możliwości pełnego rowoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarczanin Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: *.net / 82.160.62.* 25.01.06, 00:56 Popieram wypowiedź kolegi "małopolanin czewa", Tożsamość człowieka jest jak jego dusza bez niej jesteśmy jak rośliny, a przynależność do danego regionu jest bardzo ważna. Przymusowy związek ze ślaskiem zabiera nam taką świadomość i wolność... w kratach nikt nie chce mieszkać... chcemy swobody... a województwo śląskie zabiera nam możliwości pełnego rowoju. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: ślunzoku na hasiok!!! 25.01.06, 18:05 Gość portalu: Żarczanin napisał(a): > Popieram wypowiedź kolegi "małopolanin czewa", > Tożsamość człowieka jest jak jego dusza bez niej jesteśmy jak rośliny, a przyn > ależność do danego regionu jest bardzo ważna. > Przymusowy związek ze ślaskiem zabiera nam taką świadomość i wolność... w krata > ch nikt nie chce mieszkać... chcemy swobody... a województwo śląskie zabiera na > m możliwości pełnego rowoju. Łdnie to ujołeś Żarczninie)))Pozdro z Częstochowy dla Ciebie i całych Żarek))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: ślunzoku na hasiok!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 11:44 nie moze byc tak ze o naszych czestochowskich pieniadzach decyduja ludzie z katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: 217.97.0.* 26.01.06, 10:03 ano...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re:Som se idź na hasiok IP: 212.87.234.* 26.01.06, 11:03 Co ty mie sam bydziesz na hasiok posyłoł, małopolski ciulu niemyty. Jak by myśleli, że sie umisz sóm gospodarować to by cie łostowili na tym płachetku coś go mioł. Ale kożdy widzioł, że wiela by wom nie doć to przeżrecie a nic nie zbudujecie. Ty mi sam kulturą nie wyjyżdżej, bo u nas nie takie medaliki robią jak u was. Technologicznie to wyście sóm 19 wiek, w dodatku rosyjski zabór. A jak już chopy do was na ta Jasno Góra pojadom w galantnych mundurach, to całe od ptoków osrane wracajom, co to je hodujecie w tym parku kole klasztoru. Znod sie, pierónie, spluwok i bydzie nos na hasion wyciepywoł. Chyba na tn hasiok na kerym Czynstochowa stoi bo wóm hasie z cołkij Polski zwożom. To idź i sprzontnij tyn hasion bo cie zasypie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarczanin Re:Som se idź na hasiok IP: *.net / 82.160.62.* 26.01.06, 12:42 Witaj nie wiem czy jesteś tym za kogo sie podajesz jednak napewno bity z ciebie cham. W rzadnym poscie nikt nikogo nie obraził, a ty wyjechałes z takimi wulgarnymi odzywkami. Tyle wyższych szkół u was ale do rzadnej nie trafiłes widac to jak cholera. Tepak z ciebie, wiec aż dziw bierze, że potrafiłeś włączyć komputer i wejść na tą stronę. Nikt nie odbraża śląska my chcemy odrąbności i suwerenności naszego regionu to wielka różnica!!, jednak do tego widocznie trzeba mieć wiekszą inteligencje niz takowa ty posiadasz by zrozumieć. Nie czas i temat by polemizować nad twoja inteligencją, napewo nie rozumiesz sensu tego tematu wiec zamilknij i zmień forum na edukacyjne i tam naucz się poprawnej polszczyzny oraz kultury wypowiedzi. Nie masz szacunku dla nas więc i my dla ciebie nie musimy mieć. Więc odwalcie się od nas i dajcie nam to co chcieliśmy czyli inny podział administracyjny, a nie taki chory twór którym jest województwo śląskie z częstochową w sobie. P.s. To pewnie twoje śmieci zostaja jak przyjeżdzasz na jure odpoczać wiele jest takich nieczystości i to właśnie po takich jak ty chamach, a nie kulturalnych turystach, którzy posiadają kulture i posprzątaja po sobie by kolejny turysta mógł odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re:Jożech o tym nie wiedzioł. IP: 212.87.234.* 27.01.06, 13:43 Po piyrsze primo, kłaniom się pokornie, panie Żarczanin, i łaski dopraszom. Jożech nie wiedzioł, że u was w Czynstochowie wy tak na codziyń do siebie godocie „Idź na hasiok,” i że dlo wos to nie jest żodno łobraza. Już to widza jak w tam u was ludzie ze mszy wychodzóm i zamiast „Witam, Szanownego Pana!”, abo „Żegnam, Szanownego Pana!” godajom do siebie „Idź na hasiok,” i żodyn (u was jak mi się zdo pisze sie „rzaden”, bo tak was w tych waszych wyższych szkołach uczóm) nie czuje się łobrażóny ino wszyscy się piyknie uśmiechajom i kożdy dostojnie sie idzie do dóm na zgrzipióncych zolach i zaś do malżonki zamiast „Dzień dobry, kochanie!” elegancko „Idź na hasiok!” zapodaje. Jak to w Małopolsce w zwyczaju. Po drugie primo, komputra to mi tako piykno dziouszka włonczajom co mi sam przichodzi codziyń i pisze po noszymu co tam podyktuja, tyju trocha robi, kafejka, jak móm ochota i herzklekotów niy móm. Tepak to jo może i jest. Nie za bardzo wiym co to znaczy, ale tępakiem to mie jeszcze w życiu nikt nie nozwoł. Jo rozumia, że to w Czynstochowie tyż nie jest łobroza jak tak do siebie godocie. No i co kómu do tego. Po trzecie primo, mie w tych moich śląskich szkołach nauczyli, choć niewiela ich było, że nazwy własne (np. Śląsk, Małopolska, Częstochowa, Jura, etc.) pisze się po polsku z wielkij litery a „na pewno” osobno. Z polskom składnią tyż mocie kłopoty, Wielmożny Panie, co nawet taki cham mało uczóny jak jo widzi. To, że chcecie odrąbności, a nie odrębności waszego to widać po tym co wypisujecie, choć po mojymu szybcij piszecie niż myślicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin czewa ReTen śląski typ tak ma))) IP: 82.160.21.* 26.01.06, 21:22 W odpowiedzi na słowa w tym śląskim narzeczu wystarczy napisać "zamknij paszcze bo ci naszcze" ale , że człek ze mnie kulturalny to takiej riposty z mojej strony nie usłyszysz.Bardzo dobrze zcharakteryzował twoje przysłowiowe śląskie chamstwo kolega Żarczanin i odrazu rozszyfrował , że do pisania na forum nie wystarczy matura w wieczorowym technikum górniczym o czym najwyrazniej zapomniałeś po ciężkim dniu fedrowania kolejnych pokładów "wiedzy" twojego zamulonego śląskiego mózgu)))Pozdrowienia dla Żarczanina i wszystkich mieszkańców regionu którym dalszy los naszej Ziemi Częstochowskiej nie jest obojętny))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Hmm... Ziemia Częstochowska?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 21:47 Gość portalu: małopolanin czewa napisał(a): > ... Pozdrowienia dla > Żarczanina i wszystkich mieszkańców regionu którym dalszy los naszej Ziemi > Częstochowskiej nie jest obojętny))) Mały Polaninie! Region częstochowski, ziemia częstochowska... Zawsze zastanawiam się, co kryje się pod tymi określeniami? Jakie obecne jednostki administracyjne wchodzą w skład np. ziemi częstochowskiej? Miasto wraz z powiatem częstochowskim?! Nigdzie, na żadnej mapie nie widziałem ziemi częstochowskiej... Mapami Śląska, z różnych okresów, mógłbym Cię zasypać! ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małopolanin czewa Re: Hmm... Ziemia Częstochowska?! IP: 82.160.21.* 28.01.06, 20:16 Drogi Han(y)sie ja także mogę Cię zasypać mapami Małopolski z różnych okresów bo Częstochowa stanowi jej historyczną ,kulturową i etniczną częsć.Pojęcie Ziemi Częstochowskiej jest istotnie trudne do zdefiniowania w kontekscie historycznym i napewno takiego terminu nie znajdziesz na żadnej mapie z jednego tylko powodu ponieważ Częstochowa od zarania dziejów wchodziła w skład Ziemi Krakowskiej i królewsko-stołecznego województwa krakowskiego.Dopiero 1795r. jej związki z Ziemią Krakowską przerwali zaborcy.Jeśli krótko mogę nakreślic ramy terytorialne regionu częstochowskiego to wyłoniły się one właśnie w trakcie zaborów i obejmują tereny dzisiejszego powiatu kłobuckiego,częstochowskiego,myszkowskiego częsciowo zawierciańskiego i włoszczowskiego(swietokrzyskie).Takie terytorium odpowiadało powiatowi częstochowskiemu Guberni Piotrkowskiej w zaborze rosyjskim oraz w przedwojennym powiecie którego stolicą była Częstochowa w województwie kieleckim (staropolskim).Po reformie administracyjnej z 1974r. do tego naturalnie jednolitego terenu dokoptowano śląskie ziemie obecnego powiatu oleskiego i lublinieckiego które z wiadomych przyczyn nigdy bliższych związków z Częstochową nie chciały i nigdy nie zechcą nawiązac.Ale nie tylko śląskie ziemie w tamtej reformie zostały dołączone także obecny powiat pajęczanski i częsciowo wieluński do 1998r. znajdował się w woj.częstochowskim. O ile nie możemy narazie mówic o tym terenie jako o Ziemi Częstochowskiej to o regionie z pewnością gdyż Częstochowa jest największym miastem , centrum naukowo- oświatowym,kulturalnym,przemysłowym i handlowym dla tych obecnie powiatów woj.łódzkiego.Podsumowując do Ziemi Częstochowskiej(historyczne , kulturowe i etnograficzne związki) zaliczamy terytoria powiatów kłobuckiego,częstochowskiego,myszkowskiego częsciowo zawierciańskiego i włoszczowskiego . Do regionu częstochowskiego zaliczają się te same ziemie co powyżej oraz powiaty pajęczański ,wieluński i radomszczański z woj.łódzkiego dla których Częstochowa jest największym miastem w okolicy i w propozycji 25 województw podczas debaty nad ostanim podziałem terytorialnym miały się one znlezć razem z naszym miastem w jednym województwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: 212.87.234.* 27.01.06, 13:50 Ja, Czynstochowioki, terozki rozumia czymu was zlikwidowali. Z takom kulturom bycia i elokwyncjom szybko byście się stali rezerwatym dobrego wychowanio i taktu nie tylko w Polsce ale i w cołkij Europie. Poloki chcóm coby ludziska mysleli, że u nos już zacofanio ni ma, że analfabeztyzm zlikwidowano, a Wom nie ino ortografia ale i skladnia nie leży. Z interpunkcji to wom w tych waszych szkołach wyższych, niższych i polonijnych ino o wykrzykniku godali. Te idiómy tyż u was jakisi takie pokraczne. U nas żodyn nikómu do gymby nie jsco, (Qelle l’étourdie!) bo wody do mycio zymbów momy wiela się kómu zamarzy w kokotkach. U nas, w familokach, kanalizacjo i guliki byli łod nowości, sto lot tymu, nie to co u was. Nie stoć was na mineralka? Łoszczyndność łoszczyndnościóm, ale gdo to widzioł !!! P.S. U nas się godo, „Przyciepujesz, a kelni ni mosz!”, abo „Fulosz (fanzolisz) jak mulorz, a z kapsy ci malta leci!”. Uczcie się, chopy, bo trza znac jynzyk kraju w kerym się żyje. Nu, paka, maładcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: 212.126.207.* 27.01.06, 14:50 I właśnie takie wypowiedzi i tacy jak "Ślązak" psują opinie, regionowi śląskiemu.Pisząc te swoje wypociny nie podpisuj się jako Ślązak.Obraża to prawdziwych Ślązaków,i świadczy o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Hanys, nie prziciepuj. IP: 212.87.234.* 28.01.06, 12:32 Ty Hanys godej za siebie. Może ciebie sie zdo że dyszcz padze jak ci w oko naplujom. Chcesz być pokorny i grzeczny to bydź ale innym dej pokój. Jak mie ktoś na hasiok śle to mom pełne prawo mu ślip podzelować abo spuścić go w hażlu z wodóm. Hanys spod Żywca sie znod. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Hanysy i Ślązacy zgoda buduje niezgoda rujnuj 31.01.06, 18:29 Gość portalu: Ślązak napisał(a): > Ty Hanys godej za siebie. Może ciebie sie zdo że dyszcz padze jak ci w oko > naplujom. Chcesz być pokorny i grzeczny to bydź ale innym dej pokój. Jak mie > ktoś na hasiok śle to mom pełne prawo mu ślip podzelować abo spuścić go w hażlu > > z wodóm. Hanys spod Żywca sie znod. Hanysy i Ślązacy jedni i drudzy w obliczu takiej tragedii powinni się " nie wadzić" tylko zachować żałobe jak wszyscy Polacy!Wstyd mi za Was choć nie jestem ani Hanysem ani Ślązakiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarczanin Do "Ślązak'a" IP: 82.160.62.* 05.02.06, 21:34 Nie sztuka każdemu dogryzać. Ty to potrafisz jak nikt na tym forum. Swoją nieskazitelną polszczyzna ubliżasz na prawo i lewo. Z tym podzelowanym okiem to lekko przesadziłeś bo skoro wspominasz, że ledwo pikawa ci bije to pewnie byś padł od pierwszego zamachu. To jest najmniej ważne bo z głupkami się nie mam zamiaru bić bo szkoda ręce brudzić takim odpadem jakim jesteś. Odwal się od mojej składni błędów i innych tego typu rzeczy. To że je robie nie jest powodem do dociekliwości gdzie uzyskałem wykształcenie bo był to twój Śląsk. Ja nie zaprzeczam, że nie ma tam wysokiego poziomu naukowego. Ty się czepiasz wszelkich możliwych problemów. To że u was wcześniej były wszelkie nowinki techniczne to nie powód by nam dogryzać. Chce odrębności a nie bycia pod waszym butem. Śląsk to nie my. Śląsk nic nam nie daje a zabiera dużo. Odrębność i wolność to naturalna potrzeba ludzka. Teraz ten twór którym jest województwo śląskie jest nieporozumieniem, a dzięki takim wypowiedzią wiem, że jest to słuszne nasze zapatrywanie. Brak szacunku dla drugiego to najniższy szczebel człowieczeństwa i ty go dosadnie reprezentujesz. P.s. Uczyć się takiego chłamu jak prezentujesz nie mam ochoty!! Mam wielu znajomych którzy są prawdziwymi ślązakami, wiedzą co to wartość swojego rodowitego języka nie obrzucaja nim jak błotem. Daleko ci do nich i zmień nick bo ich obrażasz jak i resztę prawdziwych ślązaków. Prędzej czy później nie bedziemy w województwie śląskim. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Do "Ślązak'a" 07.02.06, 01:01 Dobrze powiedziane ~~Żarczaninie~~ ale ten ślązak dużo czasu będzie musiał poświęcić na poprawne zrozumienie Twoich słów i przetrawienie treści przez swój ciasny śląski umysł))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarczanin Re: Do "Ślązak'a" IP: *.net / 82.160.62.* 09.02.06, 01:38 Dziękuje "małopolanin2", za wsparcie. Ogólnie spokojny ze mnie człowiek, któremu nie pasuje siedzenie w domu gdzie jestem podciągnięty do Śląska. Gdzie nie pojede w trasę to że "ślązak-hanys" przyjechał. Bez urazy oczywiście, ale proszę szanownych forumowiczów z wróbla nie będzię gołębia. Oprócz czysto osobistych pobudek tracimy i jeszcze raz tracimy na takim podziale administacyjnym. Dlatego jeśli mogę to choć w ten sposób się wypowiadam na temat jak by nie patrzeć drażliwy. P.s. a (nick)"Ślązak" na to nie możliwe, siedzi i zawija w sreberka :-)<<=czekam na twoje dalsze wywody w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin katowice i caly ten shit IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 14.02.06, 12:40 hehe, smieszne sa te wypowiedzi cwaniakow z Katowic i okolic. Strukturalne bezrobocie, brud, syf, smrod. Tam jest wszystko takie brzydkie i biednie wygladajace ze az zal czlowieka bierze. A taki ci tu wyskoczy i powie ze woj. slaskie jest najlepsze i ma najlepsze wyniki gospodarcze. Smiech na sali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: katowice i caly ten shit IP: 217.153.131.* 15.02.06, 15:03 Ucz się dziecko, ucz: Region śląski z przeszło 4,7 mln mieszkańców należy do największych - zajmuje pod tym względem drugie miejsce w kraju po województwie mazowieckim (ponad 5,1 mln). Drugie miejsce daje mu także wielkość produkcji sprzedanej w przemyśle. Według ostatnich danych GUS po trzech kwartałach tego roku jej wartość wyniosła prawie 92,7 mld zł - więcej miało tylko woj. mazowieckie (93,4 mld zł). W regionie śląskim działa 209 przedsiębiorstw państwowych (najwięcej w kraju po woj. mazowieckim) oraz przeszło 4,2 tys. spółek handlowych z udziałem kapitału zagranicznego - 4 miejsce po Mazowszu, Wielkopolsce i woj. dolnośląskim. Drugie miejsce w rankingu województw zajmuje śląskie pod względem wysokości średniej płacy brutto, która po trzech kwartałach br. wyniosła ponad 2,7 tys. zł wobec ponad 2,9 tys. w mazowieckim i 2,5 w dolnośląskim - średnia w kraju wynosiła wówczas przeszło 2,4 tys. zł. W końcu września stopa bezrobocia wynosiła na Śląsku 16,8 proc. - mniejsze bezrobocie miały w tym czasie 4 województwa: mazowieckie, małopolskie, podlaskie i wielkopolskie (średnia w kraju wynosiła 18,9 proc.). Odpowiedz Link Zgłoś
ciulaty.slaski.kret Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk 24.02.06, 00:11 Mosz recht a te gorolskie buble niech sie zawrzuom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk 06.03.06, 18:12 Ładne tutaj kwiatki przybyły heheh jakieś ciule ze Śląska jak rozumiem ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Günter von Kluge Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.06, 19:10 BBBBbbbbbuuuuuhhhahha.Dobrze rozumiesz kołku, tylko nie ze Śląska ino z Oberschlesien. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Opole Katowice Bielsko = Górny Śląsk 17.03.06, 15:50 Gość portalu: Günter von Kluge napisał(a): > BBBBbbbbbuuuuuhhhahha.Dobrze rozumiesz kołku, tylko nie ze Śląska ino z > Oberschlesien. Kołku? Richard???))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amber Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: *.prenet.pl 16.02.07, 20:05 Hanys poperam Twje slowa! "I właśnie takie wypowiedzi i tacy jak "Ślązak" psują opinie, regionowi śląskiemu.Pisząc te swoje wypociny nie podpisuj się jako Ślązak.Obraża to prawdziwych Ślązaków,i świadczy o Tobie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: ReRe Kum Kum, Bęc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:43 ty ślązak chciałbyś wylecieć z roboty tylko dlatego ze w Częstochowie otwierał by się urząd który nie jest już potrzebny na śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: CZĘSTOCHOWA TO NIE ŻADEN "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 09:09 region na forum jaskola.pl/phpbb/ kulturalne forum zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Myszków to Małopolska!!! 17.03.06, 18:41 My nie jestesmy na Ślasku i nigdy tam nie będziemy Myszków jest na Wyżynie Krakowsko - Częstochowskiej (Małopolska) , a nie na jakimś Śląsku!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Myszków to Małopolska!!! 25.03.06, 21:39 Ciesze śię Myszkowianko , że Twoja świadomość regionalna jest taka , a nie inna np. "śląska".Można mieć nadzieję , że coraz więcej osób stara się poznać rodowód regionu w którym się mieszka , a nasz jest najwyższej próby bo jako część dawnej Ziemi Krakowskiej byliśmy w stołeczno- królewskim województwie krakowskim jako wazna jego część , która chroniła zachodnie tereny Rzeczypospolitej przed śląskimi , czeskimi i teutońskimi najezdzcami.Szkoda , że nie potrafiliśmy się uchronić przed obecnym jakże haniebnym poddaniem pokopalnianej braci z miasta po którym jeszcze 150 lat temu jelenie robiły rykowiska , a bobry w rzeczce Rawie szczęsliwie tworzyły swe żeremia((( Miejmy nadzieję , że długo taka sromota dla naszego regionu nie potrwa , a cała nadzieja w nas samych!Pozdrowienia z Częstochowy dla sympatycznych Myszkowian))) Odpowiedz Link Zgłoś
rappi_radomsko Re: Radomsko to tez część Małopolski !!! 01.05.06, 15:29 Nasze miasto i powiat jest granicznym grodem miedzy Małopolską a Mazowszem.Najlepiej jakbysmy sie zanlezli razem z Częstochową w jednym województwie częstochowskim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Opolski Re: Myszków to Małopolska!!! IP: *.sanetja.pl 01.05.06, 16:41 Mały Polaninie! Czy w przypadku reaktywacji woj. częstochowskiego (hihihi!) zwrócicie Ślązakom klasztor jasnogórski wraz z obrazem? Gdybyś nie wiedział - to dar Władysława Opolczyka, księcia opolsko-raciborskiego dla waszej (wówczas) wsi... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Władysław Opolczyk to pierwszy zdrajca którego 01.05.06, 17:24 pomysłem był rozbiór Polski w porozumieniu z Czechami i Krzyżakami i takim człowiekiem chcesz uzasadniać prawa Śląska do Częstochowy przeciez on nawet bezprawnie zagarnoł te tereny i jego 20 letnie rządy zakończyły się porażką zadaną przez Władysława Jagiełłe! Ponadto Częstochowa uzyskala prawa miejskie od Kazimierza Wielkiego w 1353r. jako miasto na brodzie nad Wartą , na obecnym wzgórzu jasnogorskim istniał kościół który w 1371r. ulokował sprowadzony z Węgier Zakon Paulinów i prawdopodobnie podarował zagrabiony z Rusi cudowny obraz NMP chociaz co do tego faktu ostatnio pojawiły sie wątpliwosci i spekulacje. Nie ma mowy o decydującym znaczeniu klasztoru dla rozwoju Częstochowy dla ktorej najwaznieszym było jej położenie na skrzyzowaniu szlaku z Krakowa do Wielkopolski i ze wschodu w kierunku Śląska oraz przeprawa przez Warte z prawem poboru myta i organizacji jarmarków pod klasztorem powstala wieś Częstochówka która w XVIIIw. uzyskała prawa miejskie a na początku wieku XIX została połączona z Częstochową aleją NMP i dopiero ten fakt wraz z powstaniem kolei warszawsko - wiedenskiej i dziewietnastowiecznej rewolucji przemyslowej przesądzil o rozwoju naszego miasta! Klasztor jasnogorski jest waznym ale nie najwazniejszym czynnikiem rozwoju Czestochowy i napewno jak piszesz "zwrócenie klasztoru i cudownego obrazu NMP" w kontekscie tak krotkiego panowania Opolczyka ktory tylko fundowal pierwotnie malutki drwniany klasztor a jego świetnośc zawdziecza sie dopiero kolejnym królom i możnowładcom oraz całemu Narodowi Polskiemu a nie chwilowej okupacji tej częsci Ziemi Krakowskiej przez zdrajce z Opola!Twoim tokiem myslenia nalezy zwrócic Kasztelanie Bytomską podarowaną w 1177r. śląskim kśiążętom przez władce dzielnicy senioralnej jako integralną częsc dawnej Małopolski bo nawet do 1820r. była to częsć Diecezji Krakowskiej a na tym terenie leza obecnie tak śląskie miasta jak Bytom , Katowice ,Mysłowice czy Pszczyna)))) I co Ty na takie rozwiazanie;))) Pozdrawiam z zawsze małopolskiej Ziemi Częstochowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Opolski Wzgórze też oddajcie! IP: *.sanetja.pl 01.05.06, 17:57 Władysław Opolczyk nie tylko paulinów i klasztor oraz obraz podarował Częstochowie. Podarował również całe wzgórze janogórskie: cyt.: "Paulini sprowadzeni zostali do Polski przez Władysława Opolczyka, namiestnika króla Ludwika Węgierskiego w latach 1367 - 1382. Do Częstochowy przybyli w 1382 r. otrzymując w darze od księcia jasnogórskie wzgórze z maleńkim kościołem pod wezwaniem Najświętszej Maryi Panny, Dziewicy Wspomożycielki. W nim to złożyli bezcenny skarb - od wieków otaczany wielką czcią Cudowny Wizerunek Matki Bożej przywieziony przez fundatora z Bełza... ... W czasie walk prowadzonych przez Kazimierza Wielkiego i Ludwika Węgierskiego na Rusi Obraz ukryto w zamku w Bełzie. W roku 1382 znalazł go tam książę Władysław Opolczyk. Doznawszy łaski orężnego zwycięstwa nad nieprzyjacielem, książę zabrał Obraz i przywiózł do Częstochowy, oddając go pod opiekę Paulinów. Taką historię Obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej przekazuje najstarszy rękopis "Translatio tabulae", którego odpis z 1474 r. przechowywany jest w archiwum jasnogórskim." www.jasnagora.pl/polski/ Dlaczego nazywasz Władysława Opolczyka zdrajcą? Zdradził Ślazaków, zaparł się śląskości? Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Wzgórze a jakie te ktore bezprawnie zagarnoł ? 01.05.06, 18:40 Opolczyk bezprawnie zagarnoł częsć Ziemi Krakowskiej na ktorej leżala Częstochowa bo dostał tylko w lenno Ziemie Wieluńską a zajoł wieksze terytorium dlatego jego 20 letnie rządy uznaje się za bezprawne , a nadanie wzgorza Częstochowie to tylko taki Twój kwiatek ;) bo ja już tłumaczyłem Częstochowa powstała wcześniej jako miasto nad Wartą pierwsze wzmianki pochodzą z roku 1220 ,a w 1353r. otrzymala prawa miejskie od Kazimierza Wielkiego klasztor jasnogorski powstał dwa kilometry na zachód od miasta na rzeczonym wzgórzu gdzie pózniej powstała wieś klasztorna Częstochówka która prawa miejskie otrzymala dopiero w XVIIIw. , a już w początku XIXw. została przyłączona do Częstochowy.Zdrajcom Opolczyka uznaje się bo jako książe piastowski coprawda lennik czeski ale bardzo blisko spokrewniony z Jadwigą żona Władyslawa Jagiełły spiskował przeciwko Koronie Polskiej i jako pierwszy w historii był zwolennikiem rozbioru Królestwa przez Czechy wówczas siedziba Cesarswa Rzymskiego Narodu Niemieckiego i Państwo Krzyzackie dla osobistych kożyści w postaci tronu krakowskiego ! Dlatego został przez rycerstwo polskie pod dowództwem Jagiełły przpedzony z terenów nadanych mu przez Ludwika Węgierskiego i tych bezprawnie zaanektowanych do ktorych należała Czestochowa i okolice.Pytania o zdradzie ślązaków nie mają zadnego uzasadnienia historycznego ponieważ w ówczesnych czasach nie było pojęcia narodu dlatego nie mogł zdradzic ani Polaków ani ślązaków tylko rację stanu Królestwa Polskiego i dlatego srogo skarcony szybko zakończył swoją dwulicowa kariere! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek Opolski Naród śląski? YesYesYes IP: *.sanetja.pl 04.05.06, 20:48 ziemia.częstochowska napisała: "Pytania o zdradzie ślązaków nie mają zadnego uzasadnienia historycznego ponieważ w ówczesnych czasach nie było pojęcia narodu dlatego nie mogł zdradzic ani Polaków ani ślązaków tylko rację stanu Królestwa Polskiego i dlatego srogo skarcony szybko zakończył swoją dwulicowa kariere!" Nie było wówczas pojęcia narodu? Nawet polskiego?! Jaki naród wygrał bitwę pod Grunwaldem? Opolczyk pretendował do polskiego tronu, tak to wówczas się działo. A pamiętasz, jak to było z Krzyżakami, kto ich sprowadził? Gdyby Krzyżacy wówczas nie stchórzyli i poparli Opolczyka, to dziś budowalibyśmy IV Rzeczpospolitą Śląską. Tym samym - sprawa województwa częstochowskiego nie miała by racji bytu... Bo wszędzie, jakbyś daleko okiem sięgnął - byłby Śląsk!!! W ostatnim spisie powszechnym narodowość śląską wyznało 172000 Ślonzokow. A słynnych Kaszubów - tylko 5000szt.!!! Co sądzisz, ziemio.częstochowska, o powrocie do stanu z 1922 roku, czyli autonomicznego woj. śląskiego, od Zielonej Góry po Cieszyn?! Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Naród to brzmi dumnie))) 05.05.06, 22:51 Pojęcie narodu w odniesieniu do Rzeczpospolitej jak i dla wiekszosci Europy zaczyna sie kształtować w drugiej połowie XVIIIw. Rewolucja Francuska przyczyniła sie do upadku systemu feudalnego i na naszych terenach Insurekcja Kościuszkowska była pierwszym przykładem zrywu narodu w szerszym tego słowa znaczeniu .Już nie pospolite ruszenie szlachty , ktora mieniła się "narodem szlacheckim" ale własnie zagwarantowanie wiekszych praw i swobód chłopstwu dalo impuls do określenia sie już nie jako własność danego "Pana" własciciela folwarku ale jako współodpowiedzialnego za losy Rzeczpospolitej.Oczywiście ten proces nie zachodził szybko i nastepnym jego etapem była Wiosna Ludów po której w zaborze austryjackim nadano ziemie chłopom, a co w Kongresówce stalo sie po ukazie carskim mającym odciągnąć chłopstwo od Powstania Styczniowego.Ostateczne zniesienie stosunków feudalnych na ziemiach polskich oraz nieocenoiona rola Kościoła Katolickiego w zachowaniu i wrecz propagowaniu kultury polskiej w zniewolonym , germanizowanym i rusyfikowanym kraju doprowadziła do powstania swiadomosci narodowej w zblizonej do obecnej definicji formie tego pojecia .Dlatego to nie Polacy " wygrali bitwe pod Grunwaldem" bo dowodził nimi litewski król Królestwa Polskiego pomagał mu jego brat książe Ksiestwa Litewskiego a w sklad ich wojsk wchodziło zarówno rycerstwo polskie jak i woje litewscy czy hordy tatarskie także o zwyciestwie Polaków możemy mowić tylko symbolicznie jako o wielkim sukcesie Królestwa Polskiego jako wyłaniajacego sie lidera Europy Środkowej czego owocem była szczytowa pozycja jaka nasze państwo osiągneło w XVIw. Krzyzakow oczywiscie wiem kto sprowadził , a to że ostatecznie nie poparli oni Opolczyka świadczy tylko o jego krotkowzrocznosci bo już w tamtych czasach znana była chwiejnosc i koniunkturalność zakonnych braci.Tak zawsze powtarzam , że Śląsk powinien być pojeciem uniwersalnym i zdaloby sie wzorem Japonczykow czy bogatych szejkow z Bachrajnu wybudowac jakąs sztuczna wyspe naqwet na Baltyku i nazwac ja "Silesia" tak dla uczczenia niedoszłej IVRP Śląskiej;)) Gratuluje , że w ostatnim spisie ludnosci aż 172 000 osob uznało sie za Ślązakow chociąż moglo by więcej nie uważasz? Co do powrotu do stanu z 1922r. to nie wiem czy jest to realne wlaśnie z tak prostej przyczyny jaka jest bytność Ziemi Częstochowskiej w granicach tego sztucznego i tymczasowego woj. "śląskiego" jak równiez Zagłebia Dąbrowskiego , Jaworzna i Żywiecczyzny!Co do jego zasięgu to jakos sobie nie przypominam aby siegalo kiedyś az od Zielonej Gory zresztą z nią czy z Wroclawiem i innymi miastami Dolnego Śląska , a raczej z ich mieszkancami mielibyscie tylko klopoty bo niewielu z nich czuje się Ślązakami i nie wiem czy zechcieli by takiego rozwiazania.Bardziej mi sie podoba idea województw o wspolnch związkach kulturowych,historycznych i etnograficznych gdzie każdy czułby się u siebie gospodarzem i mieszkancem swojej malej ojczyzny, a nie jak teraz jakiegos sztucznego pokraka stworzonego dla lepszego samopoczucia watażków np. Katowic! Ja widze Katowice,Opole i Bielsko w jednym regionie jesli bedzie chcial Sosnowiec to sprawa samych Zgłebiakow ale bez Czestochowy bo u nas nikt się na zadna autonomie nigdy sie nie zgodzi bo dla nas zawsze na pierwszym planie bedzie Polska! Pozdrawiam wszystkich Ślązakow z dużej litery;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Władek Opolski Ślązak tak, jak Polak... IP: *.sanetja.pl 05.05.06, 21:36 ziemia.czestochowska napisał: "ani Polaków ani ślązaków " Ziemio.częstochowska, piszemy Ślązak tak, jak Polak! Od dużej litery. Nazwy narodowości zawsze od dużej litery... Czy my, Ślązacy, musimy na tym forum pilnować, żeby Mali Polanie poprawnie po polsku pisali? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnosticfront Częstochowa to nie śląsk!!! IP: 82.160.8.* 01.05.06, 16:36 Z tak imperialistycznym podejściem katowic ciężko się rozwijać. Środki strukturalne z Unii ciągną dla siebie. Nie ma żadnej równości - przykłady to np. parki jasnogórskie. Wojewoda utrzymuje park chorzowski, za krajowe pieniadze buduja sobie tunel pod rondem w katowicach, drogowa trasa średnicowa, remont kinoteatru Rialto - Wszystko to z pieniędzy unijnych i z kontraktów wojewódzkich!!!! A co My dostaliśmy? Ktoś może powiedziec, że źle przygotowujemy wnioski, ale to tylko pare kilka procent prawdy, bo o podziale decyduje urz ad wojewódzki, a im na rękę wyromntowac sobie swoją ulicę, swoje kino! Ile dołożyli do remontu stadionu CKM?!!! No a stadion RKM Rybnik zrobiony za pienadze wojewódzkie!!! To sa fakty!! Śląsk nas wykorzystuje i Nasz region podwyższa im ilośc mieszkańców więc moga się starac o większe pieniadze które wydają tylko na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elsat Re: Częstochowa to nie śląsk!!! IP: *.elsat.net.pl 02.05.06, 23:57 Akurat park w Chorzowie jest własnością województwa, więc nie powinno Cię dziwić, że są łożone na niego pieniążki. Podobnie z Drogową Trasą Średnicową, finansowaną przez województwo. Nie wiem jak to jest z parkami jasnogórskimi, ale chyba tu właścicielem jest nie województwo, lecz miasto. Co do tych narzekań - część miast na Śląsku aby przyciągnąć inwestorów zdecydowała się na zwolnienie z podatku od nieruchomości przedsiębiorców kreujących nowe miejsca pracy - efekty tego widać w Chorzowie, Zabrzu, Katowicach czy Gliwicach. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_rudnik_wielunskich Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzie 03.05.06, 20:31 Tak samo jak Praszka i Rudniki Wieluńskie haniebnie wcielone do tego opolskiego bauerowa!Górny Śląsk jest na mapce do której daje link , a nasza część Ziemii Wieluńskiej powinna znaleść sie razem z Wieluniem w przyszłym woj. częstochowskim , a Opolem niech sie "zaopiekują" Katowice bo mają raqzem duzo wspólnego!!! www.gornoslaskie-dziedzictwo.com/images/mapa_witaj.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieuk Sześć Regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:04 Krakowski.....Wrocławski......Poznański......Warszawski....Szczecińki......Gdański..tak powinna wygladać mapa Polski.. logiczny historyczno-geograficzny podział.. my razem z katowicami w krakowskim..... sprawiedliwie i korzystnie dla nas.. reformę sknocono od początku, wydając lekką ręką masę pieniędzy naszych ......a my teraz połykamy tę żabę... mam wykształcenie podstawowe, a więcej rozumu od naszych "elit" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ol Re: Sześć Regionów IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 12:37 Gość portalu: nieuk napisał(a): > my razem z katowicami w krakowskim..... co jak co, Częstochowa może i by podeszła pod centusiów, ale slonzoki, nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omen Re: IP: 195.117.19.* 04.05.06, 00:50 kolejny brudny scyzoryk ktory za chlebem przyjachal do slaskiej czestochowy? kazdy kto chce laczyc czestochowe z tymi brudnymi kielcami musial wczesniej upasc na glowe. jak tam w ogole dojechac do tych kielc? ile maja tam porzadnych szpitali? jak wyglada administracja? w ogole maja tam jakies drogi? oczywiscie ze nie. bo to dziura znana tylko z dziwek i scyzorykow biegajacych po brudnych wysypiskach. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski głupek Re Śląsk od Bałtyku do Tatr tako prowda !!! IP: 82.160.21.* 04.05.06, 16:36 Częstochowa to Małopolska nie "śląska czestochowa" bo moze byc tylko taka kiełbasa zresztą dosć podłego gatunku))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 04.05.06, 13:56 Wypad! Górny Śląsk bez innych np. Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
krakauerr Re: Jasne , że nie Śląsk!!! 25.07.06, 23:14 Górny Śląsk jest jak na tej mapce w linku! www.gornoslaskie-dziedzictwo.com/images/mapa_witaj.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzie IP: *.prenet.pl 26.07.06, 11:46 Oby szybko połączyć się z Kielcami albo Krakowem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzi 26.07.06, 14:07 Gość portalu: Anka napisał(a): > Oby szybko połączyć się z Kielcami albo Krakowem!!! Święte słowa Aniu! Wszystkiego najlepszego z okazji imienin Aneczko))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Częstochowa to nie śląsk inigdy nim nie bedzi IP: *.prenet.pl 26.07.06, 15:53 Dziekuje Kłobuczaninie za zyczenia ciesze sie , że w Kłobucku są też tacy ludzie jak Ty ktorzy maja świadomośc regionalna , a nie tylko powtarzaja bełkot śląskiej prasy i telewizji o "ślaskiej Częstochowie czy Kłobucku"! Pozdrawiam Anka:) Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Jak długo bedziemy tolerowac obelgi ślazaków!! 26.07.06, 18:33 Katowice Re: Jurajskiego nie będzie!! hurra Autor: Gość: harc mistrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl Data: 26.07.06, 15:52 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- A to "gorzeliki-medaliki" pieprzone, secesji i rozbicia dzielnicowego chcom! Jurę, moją ukochaną, chcą oderwać od Województwa Śląskiego! - N I G D Y , gnidy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... NIE! NIE! NIE!!! - jak mawiał premier... (HKP) ... CZUWAJMY, BRACIA I TY, O'MATKO BOSKA CZĘSTOCHOWSKA!!! Niestety na naszym forum są ludzie ktorzy kasuja podobne wątki widocznie nie brak jest śląskich agentow ktorym sie taki traktowanie nas podoba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hayden Re: Oni tam akurat tylko na was czekają IP: *.chello.pl 29.07.06, 19:28 i marzą o tym. żeby Was z całym majdanem niemocy i bałaganu wziąć pod swoje skrzydła. Po prostu nie mają większych kłopotów. Podejdź Aniu do ściany i mocno uderz główką w kontakt. Może wróci Ci rozumek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Oni tam akurat tylko na was czekają IP: *.prenet.pl 29.07.06, 19:45 WY tylko marzycie abyśmy z "całym majdanem niemocy i bałaganu " dalej byli przez WAS prowadzeni do lepszego dobrobytu i ogolnej "śląskiej szczęsliwości" na podobieństwo slumsów Bytomia , Siemianowic czy innych hanyskich metropolii:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyhanys >.< Re: Oni tam akurat tylko na was czekają IP: *.prenet.pl 27.03.07, 17:12 Hayden ty pajacu stul swoją parszywą gębe !!! Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Wolna Małopolska Zachodnia ! 27.07.06, 14:48 Nie długo będą wybory samorządowe. Proponuje ich bojkot poporzez uczestnictwo w wyborach. Pozorny paradoks. Chodzi mi o to, aby zarejestrować się. Następnie kartę z kandydatami do sejmiku tzw. "woj." tzw. "śląskiego" przekreślić napisem : "precz ze śląską okupacją". Przy masowym proteście tego typu komisja wyborcza musi podać oficjalną przyczynę dlaczego np. ze 100% oddanych głosów tylko np. 5% jest ważnych. I sprawa stała by się głośna na całą Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
kattowitzer_gieksa Re: Wolna Małopolska Zachodnia ! 28.07.06, 22:43 Mosz recht chopie dejcie pozoor kaj woom bydzie lepiyj bo ze Szchloonskiem wom niy podrodze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akna Re: Wolna Małopolska Zachodnia ! IP: *.prenet.pl 29.07.06, 13:41 Czefanku bardzo ciekawa propozycja z tymi głosami mysle , że trzeba to nagłośnic bo tzw." woj.śląskie " niewielu ma fanów:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa Częstochowy 29.07.06, 17:27 Ufff mamy deszcz może by jeszcze poprosic naszych posłów aby wymodlili wreszcie zmiane granic tego pokraka "śląskiego" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Cezary Re: deszcz , a sprawa Częstochowy IP: *.prenet.pl 29.07.06, 19:25 NIE JESTESMY HANYSAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hayden Re: deszcz , a sprawa ... IP: *.chello.pl 29.07.06, 19:31 No pewnie, że nie! Jeszcze długo nie, a potem wcale. Emigracja "głodowa z piachów "szkietelczyzny" chciałaby się równać z Hanysami? Wolne żarty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... IP: *.prenet.pl 29.07.06, 20:07 Aha zapomniałam ci powiedziec żebyś się buraczany hanysku:)) kto wie może mieszańcu " z piachami kielecczyzny" spróbował nauczyć walić główką w przodek pod lepszym kątem to i jakieś górnicze , wieczorowe technikum zdołasz popełnić , a wtedy kariera sztygara na wyciągnięcie ręki;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hayden Re: deszcz , a sprawa ... Anki IP: *.chello.pl 30.07.06, 06:53 He,he, he. Oj te kompleksy Małopolan uprawiających buraki w ogródkach przydomowych z tęsknoty za utraconą "szkieletcyzną". Wszystko im się z warzywami i trójpolówką kojarzy. A poczytać by trochę to się horyzont rozszerzy i dieta też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.prenet.pl 30.07.06, 16:08 Kompleksy Ślązaków są chyba najwieksze dlatego przeforsowali w 1998r. wcielenie regionu częstochowskiego do "śląskiego" co miało zapobiec karłowatości tak "znamienitego" wojewodztwa którego przedstawiciele w tym czasie rządzili Polską!!Nasza dieta sie nie martw bo lepsze buraczki z przydomowych ogrodków niz modro kapusta z hołd pod Piekarami nafaszerowana ołowiem i rtęcią czego efekty widac w postaci Twoich głupkowatych wpisow w tym topicku , a statystyki są coraz bardziej obiecujące dlatego liczba takich kretynow będzie na Górnym Śląsku coraz większa:) Juz teraz składm Wam szczere wyrazy współczucia z tego powodu;))) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 30.07.06, 23:52 He he he dobrze Aniu powiedziane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the-truth Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 00:23 w końcu to zaakceptujcie: zostaniecie pod śląskim kieratem do końca waszych dni!!! widać jak z dnia na dzień metropolia GOP pięknieje, a Częstochowa staje się podrzędnym satelitą Katowic. oby ta tendencja trwała jak najdłużej! Tylko czekać jak hanysy zaczną sobie stawiać letnie rezydencje na waszych dzikich, kongresowych stepach :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 31.07.06, 10:47 Tiaaa a świstak siedzi i zawija te sreberka " widać jak z dnia na dzień metropolia GOP pięknieje " :) Pięknieje , że aż się ż...ć chce Szombierki, Bobrek czy Karb w Bytomiu tak samo Batory w Chorzowie , Helenka w Zabrzu to są enklawy dobrobytu nawet budujące sie Katowic nie potrafia przycmić tego dobrobytu Brzezin Śl. czy innych dziur Górnego Ślaska;) hanysy to sobie domki buduja w Beskidach , a do nas to najwyzej wracają emerytowani gornicy czy hutnicy pochodzący z naszych stron! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.prenet.pl 31.07.06, 16:36 Cała prawda o hanyskich stronach ziemio.czestochowska , a ten niby "prawda" to chyba klon "kraju rad" tam tez takie fakty swego czasu zamieszczano ale chyba na forum niewielu ludzi pamięta tamte czasy;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the-truth Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 17:32 Miło przeczytać tyle ciepłych slów na temat starych dzielnic Bytomia. Gratuluję znajomości topografii, co swiadczy, ze skrupulatnie przyswajasz wiedze na temat miejscowości w swym nowym regionie. To się chwali :) Odnośnie faktów kraju rad - polecam zajrzec do lokalnych dokumentów, chociażby LPR-ów, gdzie opisano inwestycje, ktore zostana wkrotce poczynione, lub sa juz prowadzone, celem rewitalizacji historycznych dzielnic mieszkaniowych - jak wolisz, niech to będą fakty klona z kraju rad :) Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 31.07.06, 17:59 Może jeszcze zrewitalizujecie ludzi mieszkających w tych slamsach na śląsku to wtedy wasza "metropolia" będzie jak hanyski Singapur hehehehhe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the-truth Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 21:19 lepiej tak nie mów obrażasz swoich potomków :) Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 01.08.06, 10:30 Gość portalu: the-truth napisał(a): > lepiej tak nie mów > obrażasz swoich potomków :) Moi potomkowie wiedzą w jakim regionie mieszkają i żaden hanysek na to nie będzie miał wpływu tak z TV3, Radia Katowice czy tych śląskich szmatławców niemieckiego wydawcy , a juz napewno nie taki kiepski prowokator jak ty :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: deszcz , a sprawa ... hanyska 31.07.06, 23:27 Zanim plany jakiejkolwiek rewitalizacji dojdą do skutku "historyczne dzielnice Bytomia" i innych śląskich slumsów zapadna sie pod ziemia tak jak swoje dno ośiągneły społeczności zamieszkujące ten śląski Eden:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: deszcz , a sprawa ... hanyska IP: *.prenet.pl 02.08.06, 00:17 UP;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Częstochowa kiedy w SGiPM ? 03.08.06, 00:25 Stowarzyszenie Gmin i Powiatów Małopolski to dla nas szansa na promocje regionu! Dlaczego nie pójsc drogą Bielska Białej czy nawet pobliskich Szczekocin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa kiedy w SGiPM ? IP: *.prenet.pl 22.01.07, 20:18 No własnie kiedy Czewa w Stowarzyszeniu Małopolskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyhanys >.< Re: deszcz , a sprawa Częstochowy IP: *.prenet.pl 14.03.07, 16:22 POPIERAM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! 03.08.06, 02:44 Ja,ja - i dyc NIGDY niy bydzie !!! - ano, pra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 03.08.06, 11:12 Mosz rychtig recht pierónie śląski;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 03.08.06, 23:08 Ślonzoki przeca nie wszystkie ciemnioki?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) IP: *.prenet.pl 05.08.06, 01:26 Lubliniec zwariowal chyba :))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38695&w=46320297&a=46320297 Odpowiedz Link Zgłoś
kattowitzer_gieksa Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) 06.08.06, 19:38 Tym przygłupom z Lublińca nie wiadomo o co chodzi na forum Katowic też ciagle cos biadolom! Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) 10.08.06, 00:44 kattowitzer_gieksa napisał: > Tym przygłupom z Lublińca nie wiadomo o co chodzi na forum Katowic też ciagle > cos biadolom! Święta prawda kattowitzer Lubliniec sięgnoł dna niestety , a taka mila miescinka tylko ci ludzie jacys tacy ... no wiesz ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
rappi_radomsko Re: Lubliniec to nie żaden "ŚLĄSK"!???;)))) 10.08.06, 19:30 Ta wioska Lubliniec to chyba naprawde nie jest lubiana w Czestochowie bo ostatnio słyszałem jak kolega z Czewy zwyzywał od hanysów i jeszcze inaczej;) gościa z rejestracja SLU jak nam zajechał droge :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! 10.08.06, 22:46 O jestes ale troche pomniejszony tak mi sie wydaje!:( Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! 10.10.06, 16:16 Cos mój wątek poszedł w zapomnienie , a jest taki aktualny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 19:04 juz go odswiezamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: .........zaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 22.01.07, 11:09 Mosz recht Frylok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: hanysy won od Czewy! IP: *.prenet.pl 10.10.06, 23:08 HWDP hanysom! Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: hanysy won od Czewy! 11.10.06, 22:57 Gość portalu: antyhanys napisał(a): > HWDP hanysom! Popieram antyhanysa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca bombowca Re: No patrzta chłopaki jaki pieszczoch IP: 195.189.52.* 13.10.06, 22:05 Tylko mu jedno w głowie. Z wojska chyba świeżo wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! : 12.10.06, 15:28 Dlatego, uważam, że należy zbojkotować wybory to tzw. "sejmiku śląskiego". Bojkot nie ma polegać na nieuczestnictwie w wyborach. Wręcz przeciwnie. Uważam, że należy uczestniczyć w wyborach i zgodnie ze swoim sumieniem wybrać prezydena i radę miasta. W wyborach do Sejmiku pobieram kartę do głosowania na radnych do sejmiku "pseudowojewództwa" po czym ją całą przekreślam. Umieszczam też na niej wielki napis: PRECZ ZE ŚLĄSKĄ OKUPACJĄ! Wiem skądinąd iż komisje wyborcze muszą się wypowiedzieć co było przyczyną nieważnych formalnie głosów do sejmiku. I MUSZĄ podać przyczynę, czyli protest wyborców! Przy masowym zjawisku może by Polska dostrzegła kuriozalność istnienia tego "województwa". Też: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=50212804 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 12.10.06, 21:19 Czefan dobry pomysł z tym wpisem na karcie do głosowania masz we mnie sojusznika. Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 13.10.06, 15:15 Popieram ja też tak napisze na karcie ! Precz ze śląską okupacją Ziemi Częstochowskiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.prenet.pl 13.10.06, 18:58 Kłobucczaninie tak trzymaj jest nas coraz więcej !Musimy wyrazić sprzeciw wobec śląskiej dominacji naszego regionu! Odpowiedz Link Zgłoś
kattowitzer_gieksa Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 13.10.06, 21:44 Trza wom bydzie wiela takich kart szkryfloć. Jo wos popiyrom bo Czynstochowa nigdy niy boua ani niy bydzie Wiyrchnim Szchloonskiym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 07:46 Ty udzielasz się może w RAŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
kattowitzer_gieksa Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 16.10.06, 21:59 Wert jo jest Kożdoniowiec ale RAŚ tyż popieyrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 01:19 Ok. wszystko wiym, dej pozor na Czestochowa Odpowiedz Link Zgłoś
kattowitzer_gieksa Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! 20.10.06, 21:48 Gość portalu: wert napisał(a): > Ok. wszystko wiym, dej pozor na Czestochowa Ja, mosz recht pozoor sie przydo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 21:54 buuuuuuuuuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans A u nas w Lublińcu.... IP: *.sanetja.pl 13.10.06, 22:35 Kłobuczaninie! Kłobuck - to Śląsk pełną gębą! Czy Wy nie wiecie, gdzie mieszkacie?! U nas - w Lublińcu - żeby okazać swą przedwyborczą miłość do rolników, nasz burmistrz zorganizował dożynki. Ostatnie dożynki, to chyba za nieboszczki komuny były świętowane.... W tegorocznych dożynkach wspaniały program artystyczny zaprezentował zespół ze śląskiego Kłobucka!!! Tytuł zaprezentowanego programu nawet był w języku ślaskim: DZIUBKA DEJ... Poczytaj sobie, nawet na zdjęciu widać Ślązaczki z Kłobucka: www.lubliniec.info/index.php?nr_newsa=2697 www.mdk.lubliniec.pl/index.php?id=5&id_g=65 Ślązak - to brzmi dumnie! Zobaczcie, co potrafi Ślązak, Honorowy Obywatel Lublińca: www.lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/657087.html Pozdrowienia dla Ślązaków z Kłobucka! Aaaa... piszemy - Ślązak - tak, jak - Polak - od dużej litery!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: A u nas w Lublińcu....w szpitalu kase podpierd IP: *.prenet.pl 13.10.06, 22:55 Hanys lecz sie może jeszcze nie zapózno najlepiej na miejscu u siebie tylko kasy pilnuj;) Twoim tokiem myslenia to pewnie zespół z Koszęcina to Kujawiacy czy Małopolanie bo wykonują tańce i pieśni miedzy innymi z tamtych regionow ale co może taki ślązak z małej litery napisać skoro porownuje występ Małych Form Teatralnych z MOK w Kobucku z "godkom" rdzennych mieszkańcow Górnego Śląska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans A u nas w Lublińcu.... IP: *.sanetja.pl 13.10.06, 23:49 Antyhanysku! Dzięki za troskę o stan mojego zdrowia... Nie podoba Ci się naszo godka? Nie lubisz jej słuchać? Będzie gorzej... Kup sobie kajecik i juz dziś ćwicz kaligrafię śląskiego pisma!!! ;-))) Ładne?! serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3674885.html Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: A u nas w Lublińcu.... 14.10.06, 22:38 Hans myslisz że te śląskie bazgroły będa obowiazywały w całym tym pseudowojewodztwie bo chyba dla pisemek z UM nikt nie będzie zwracał uwagi na te wymysły zakompleksionych ślązaczkow ? Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: A u nas w Lublińcu.... 15.10.06, 20:08 Gość portalu: Hans napisał(a): > Kłobuczaninie! > Kłobuck - to Śląsk pełną gębą! Czy Wy nie wiecie, gdzie mieszkacie?! > > U nas - w Lublińcu - żeby okazać swą przedwyborczą miłość do rolników, nasz > burmistrz zorganizował dożynki. Ostatnie dożynki, to chyba za nieboszczki > komuny były świętowane.... W tegorocznych dożynkach wspaniały program > artystyczny zaprezentował zespół ze śląskiego Kłobucka!!! Tytuł > zaprezentowanego programu nawet był w języku ślaskim: DZIUBKA DEJ... > Poczytaj sobie, nawet na zdjęciu widać Ślązaczki z Kłobucka: > www.lubliniec.info/index.php?nr_newsa=2697 > www.mdk.lubliniec.pl/index.php?id=5&id_g=65 > Ślązak - to brzmi dumnie! Zobaczcie, co potrafi Ślązak, Honorowy Obywatel > Lublińca: > www.lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/657087.html > Pozdrowienia dla Ślązaków z Kłobucka! Aaaa... piszemy - Ślązak - tak, jak - > Polak - od dużej litery!!! Kiepski żart hanysie z Lublinca ale na poziomie mieszkancow Palantowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: A u nas w Lublińcu.... IP: *.prenet.pl 15.10.06, 22:23 Z tym psycholami z Palantowa nie ma co dyskutowac można im tylko współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Ponieważ Częstochowa to nie żaden "ŚLĄSK"!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.06, 12:48 taa czewa to nie slask Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klop CZ-WA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 19:30 Zgadzam sie absolutnie Odpowiedz Link Zgłoś
ciulaty.slaski.kret Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! 19.10.06, 00:03 My Szchloonzoki uo tym pamientomy i radzi bydziymy Wos uoboczyc we Małopolskiy abo Kielyckiy dziedzinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.prenet.pl 19.10.06, 23:58 JA,ja naturlich drogi Śląski Krecie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! 25.10.06, 00:24 Śląski krecik nikt wiekszy zapewne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:28 Częstochowa to nie śląsk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rakowianin Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 14:30 zrobmy wszystko aby slask oddal nam wolnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.prenet.pl 29.10.06, 14:54 Yes yes yes koledzy musimy tego dokonac i pogonic hanyskow gdzie ich miejsce na hasiok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! 29.10.06, 22:11 Oderwijmy sie od tych hanyskich kopalnianych oszołomow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dysiel Re: Kłobuck i Krzepice do boju pogonic ślązakow ! IP: *.prenet.pl 30.10.06, 01:31 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
krakauerr Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 09:24 Małopolska musi sie zjednoczyć , a w szczegolnosci Ziemia Krakowska , ktorej Częstochowa po Krakowie jest najwazniejszym miastem regionu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 19:02 100% racja krakauerr,czewa to nie śląsk powtarzajmy to az do znudzenia,ale to sie nigdy nie znudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 20:05 Tak drodzy Bracia musimy walczyc o swoje racje i tozsamosc regionalną ! Zacznijmy rozmawiac ze swoimi bliskimi i przyjaciólmi i przekonywac ich do ideii małopolskiej Ziemi Częstochowskiej czy to razem w jednym wojewodztwie z Krakowem(Ziemia Krakowska) czy z Kielcami jako rownorzedni partnerzy tworzący region Staropolski! Pozdro. dla wszystkich ktorym jest bliska sercu Częstochowa i jej przyszłość , gościa z Krakowa i dla Medalika nowego aktywnego uczestnika mojego wątku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:14 witaj malopolanin2 tak trzeba walczyc o nasza historie tozsamosc zwyczaje i kulture. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 20:22 Cześc Kolego widze , ze mamy podobne poglądy na temat przyszlosci naszego miasta. Jsli możesz to napisz mi nr GG na maila gazetowego malopolanin2@NOSPAM.gazeta.pl moze porozmawiamy o sprawach waznych dla naszego miasta i regionu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 20:53 i jak doszlo moje gg Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! 30.10.06, 21:33 Niestety nie doszedl ten nr GG :( Może wyslij na malopolanin2@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.06, 21:49 "tak trzeba walczyć" itd juz ze 100 takich postow tu wyczytalem. ruszcie dupy i zrobcie porzadna inicjatywe, pozbierajcie podpisy, pokazcie ilu was jest a potem jazda z tym do sejmu. Powodzenia w Staropolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Ziemia Krakowska z Częstochową ! IP: *.prenet.pl 30.10.06, 23:06 wdr dziekujemy za zyczliwosć , na walke i podpisy jest czas , a narazie to sami slazacy swymi decyzjami pomagają nam przekonac niezdecydowanych i do tej pory biernych mieszkancow regionu do ideii wyjscia tego sztucznego baboka jakim jest to wojewodztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: udo Re: CZ-WA to je Małopolsko dziedzina ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 09:54 Taaa Czewa to żaden śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Naszo Autonomio... IP: *.sanetja.pl 30.10.06, 23:14 Niy bydź ciula, Głosuj na trzinosto tabula! Wybory posłów do Sejmu Śląskiego Okręg nr 4 ... powiat lubliniecki... Lista nr 13 – KW Ruch Autonomii Śląska 1. Brehmer Dietmar 31 2. Kalinowski Piotr Jerzy 32 3. Lippa Marcin Franciszek 37 4. Mazur Grażyna Magdalena 23 5. Dymek Grzegorz 36 ... lubliniec.naszemiasto.pl/wydarzenia/663329.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Naszo Autonomio... IP: *.prenet.pl 30.10.06, 23:28 Ja , tyn Piter Kalinowski to sie bou rozym z Krzaklewskiym na jedno bocznico ze Kolbuszowyj wysiod na szchloonsko gruba fedrowac i juz borok zostoł sie tero RAŚiowcym zwie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxl Re: Naszo Autonomio... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:07 Czestochowa górą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoslazak Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 11:22 A my na dolnym nie mamy takich problemow bo wiemy ze stolica calego slaska od 700 lat jest Wroclaw co widac w przypadku chocby rozbicia dzielnicowego:) . Wiec darujcie sobie te dyskusje czy czewa lezy na slasku czy nie bo historyczny slask troche bardziej na zachod moi drodzy lezy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.prenet.pl 01.11.06, 16:05 Dolnślązaku czy jest jeszcze jakiś inny Śląsk oprócz historycznego? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa:) IP: *.prenet.pl 01.11.06, 19:33 Okręg częstochowski (nr 6) 1 Marian Jerzy Kasza, lat 51, zamieszkały w Chorzowie 2 Zbigniew Jerzy Majorkiewicz, lat 41, zamieszkały w Katowicach 3 Joachim Bernard Pawlik, lat 45, zamieszkały w Rudzie Śląskiej 4 Elżbieta Monika Pawińska, lat 81, zamieszkała w Bytomiu 5 Wiktor Piotr Nowak, lat 61, zamieszkały w Piekarach Śląskich Czego oni sie spodziewaja chyba to jakies RAŚistowskie odpadki skoro zostali zeslani do naszego okręgu z marnymi szansami na sukces:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 01.11.06, 22:08 Życzmy tym desperatom pwodzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UDO Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 13:20 SLAZAKI NIECH ZOSTANA NA SLASKU,MY SIE DO NICH NIE PCHAMY Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 02.11.06, 18:29 Gość portalu: UDO napisał(a): > SLAZAKI NIECH ZOSTANA NA SLASKU,MY SIE DO NICH NIE PCHAMY Święte słowa UDO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 10:32 q Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 23:22 A na jakich listach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 10:30 Tarnow przylacza sie do postulatow Częstochowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 03.11.06, 13:00 Ci ślązacy startują z list Ruchu Autonomii Ślaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogal Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 03.11.06, 16:59 Jaki raś w Częstochowie to chore czas skonczyś z hanysami ! oderwijmy sie od katowic!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 18:48 Dokladnie, dla Katowic jesteśmy tylko dojną krową najwyższy czas skończyć z tym głupim i nienaturalnym województwem.Tarnów nas popiera. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 04.11.06, 18:31 Siemka Medalik dlaczego piszesz , że Tarnow nas popiera ? Jesteś z Tarnowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Środkowopolskie walczy czas na Częstochowe! IP: *.prenet.pl 04.11.06, 20:34 Chcą utworzyć województwo środkowopolskie "Gazeta Poznańska": Do końca roku do Sejmu ma trafić projekt ustawy w sprawie utworzenia województwa środkowopolskiego. Projekt jest dziełem Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Regionu i Utworzenia Województwa Środkowopolskiego w Kaliszu. Członkami Stowarzyszenia są działacze samorządowi i gospodarczy z Wielkopolski Południowej i Wschodniej oraz z Sieradzkiego. "Myśląc o utworzeniu nowego województwa mamy na uwadze uzdrowienie demokratycznie działającego państwa i interes mieszkańców regionu" - zapewnia prezes stowarzyszenia Stanisław Zalejski. Pomysłodawcy chcą połączyć w jeden organizm administracyjny powiaty: kaliski, pleszewski, jarociński, krotoszyński, ostrowski, ostrzeszowski, kępiński, kolski, koniński, turecki i słupecki z Wielkopolski oraz sieradzki i część wieluńskiego z województwa łódzkiego. Nowe województwo miałoby porównywalny potencjał demograficzny i gospodarczy ze świętokrzyskim, a byłoby większe od lubuskiego i opolskiego - informuje dziennik.REKLAMA Czytaj dalej Działacze Stowarzyszenia zapewniają, że mają poparcie zarówno władz samorządowych, jak i mieszkańców. "Nie sprzyjają nam tylko władze Konina i Krotoszyna ciążące do Poznania, ale wśród mieszkańców opinie są już podzielone" - twierdzi. By ustawa ta mogła trafić do Sejmu - pisze gazeta - musi ją poprzeć 15 posłów. "Mamy zapewnienie pomocy ze strony posła Rogackiego z Kalisza, ale także posłów Woźnego z Ostrowa, Grzyba z Ostrzeszowa, posłanki Ratajczak oraz kilkunastu innych posłów Samoobrony i PiS" - wylicza Zalejski. Stowarzyszenie działa od czterech lat, a jego członkowie postanowili przejść od słów do czynów, gdy potrzebę utworzenia nowych województw ogłosił publicznie minister w kancelarii premiera Przemysław Gosiewski. Nieoficjalnie wiadomo, że w grę, poza środkowopolskim, wchodzą popierane przez wicepremiera Andrzeja Leppera - środkowopomorskie, częstochowskie oraz powstałe z podziału mazowieckiego - radomskie i płockie. "Utworzenie jednego nowego województwa nie miałoby sensu, ale dla przeprowadzenia tak radykalnych zmian możemy znaleźć poparcie w parlamencie" - uważa Zalejski. Jak informuje "Gazeta Poznańska", projekt ustawy w sprawie utworzenia województwa środkowopolskiego z dniem 1 stycznia 2008 r. ma trafić do Sejmu w ciągu kilku tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Środkowopolskie walczy czas na Częstochowe! IP: *.prenet.pl 04.11.06, 22:57 Kalisz potrafi działać z głową . Czy nasi Włodarze są wstanie skutecznie lobbować za wojewodztwem? Przyszłość pokaże mam nadzieję , że niebawem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 10:33 Witaj fajna Myszkowianko,jestem z Częstochowy ale mam znajomych z Tarnowa którzy popierają nas w staraniach o odłączenie od Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 05.11.06, 18:39 Czesc Medaliku czy Twoi znajomi z Tarnowa aktywnie popierają nasz region w staraniach oderwania od Katowic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.prenet.pl 05.11.06, 20:50 Mnie też interesuje w jaki sposob popieraja nasze starania ludzie z innych miast w tym wypadku chodzi o wymieniony przez medalika Tarnow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 11:43 Witaj myszkowianko,poparcie dla naszego regionu przez Tarnowian,polega na wsparciu duchowym ,podobnych tradycjach a takze tym ze ludziska z Tarnowa bardzo dobrze sie czuja w Częstochowie ale nie na śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 08.11.06, 22:14 Medaliku chyba juz Cię lubie tak samo nie znosimy hanyskich okupantow . Napisz może cos o sobie czy masz dziewczyne? Pozdrawiam ciepło )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 11:29 Witaj myszkowianko,ciesze się że mamy podobne poglądy co do statusu Częstochowy w kraju,im nas będzie więcej tym lepiej,co do dziewczyny no cóż,niemam dziewczyny ale mam za to żonę,ale myślę że to nie będzie przeszkodą do naszej dyskusji na różnych forach internetowych.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Śląscy komicy z RAŚ w okregu wyb Częstochowa: 10.11.06, 13:51 Medaliku fajnie jest z Tobą klikac choc szkoda , że jestes juz zajety bo chętnie poznałabym Cie lepiej. Moze ktorys z Twoich znajomych z Tarnowa jest jeszcze wolny i zechciałby sie ze mna spotkac i podyskutowac , wypic kawe czy małe piwko ?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 18:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Waszo Autonomio bo naszo chyba nie ;) IP: *.prenet.pl 23.01.07, 21:08 Dolnoslazak dziekujemy Ci za Twoj post ale wybacz nie mieszkasz w Czewie i nie wiesz jak to jest byc pod katowickim butem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: udo Re: Naszo Autonomio... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 16:30 Qwa co to jest ,reklamuj tych psycholi na forum Ślunsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyhanys......... Re: Naszo Autonomio... IP: *.prenet.pl 27.01.07, 23:22 Autonomio jakos nie chcą w Lublincu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: CZ-WA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 17:44 ja tez sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Co za prostacka dyskusja 06.11.06, 22:33 temat może nie ale wypowiedzi owszem. wielu ciekawych rzeczy można sie w tym temacie dowiedzieć: o okupacji ziem częstochowskich, o jej okradaniu (80% budrzetu bierze GOP - hmm bardzo ciekawe) i wielu innych teoriach. Jedni chcą zmiany województwa, inni zmiany jej nazwy, pozostali utworzenia odrębnego swojego. Co do przyłaczenia Czestochowy do województwa Małopolskiego to napisze tylko tyle ze Krakowienie mają Was głęboko w d.... Niestety, ale trudno im sie dziwić. Opcja pierwsza chyba nie wchodzi w grę, trzecia moze bylaby mozliwa tylko które powiaty chcialyby wejść do takiego województwa? lista wydaję sie bardzo krótka. Pozrawiam Częstochowian (tych pozytywnie nastawionych do Sląska bo takich na szczescie znam) I oczywiście zaraz odezwie sie masa ludzi ziejących nienawiścią ale tych także pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Co za prostacka dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.06, 11:57 Reksio ale naszczekałeś Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Co za prostacki Reksio pchlarz ze ślunska ! 07.11.06, 16:19 Niech sobie burek szczeka widocznie u siebie na ślunskich forach nie może) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reytan Re: Co za prostacki Reksio pchlarz ze ślunska ! IP: *.prenet.pl 07.11.06, 21:26 Racja Kłobuczaninie niech spada ten piesek na śląsk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reksio Re: Co za prostacki Reksio pchlarz ze ślunska ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:31 hau hau Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Co za prostackie towarzystwo ! 10.11.06, 20:21 hau hau? raczej ha ha ha - czytając wasze posty można się nieźle pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Co za prostackie towarzystwo ! IP: *.prenet.pl 12.11.06, 15:52 Reksio do budy ślunski kundelku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnowianin Re: Co za prostackie towarzystwo ! IP: *.centertel.pl 12.11.06, 16:20 Brawo antyhanys,może po wyborach coś się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Co za prostackie towarzystwo ! IP: *.prenet.pl 12.11.06, 17:14 Miejmy nadzieje Tarnowianinie , że po wyborach znajda sie ludzie w naszym miescie , ktorzy wreszcie podejma odpowiednie kroki w kieronku secesji z tego sztucznego tworu zwanego "śląskim"! Ciesze sie , że sa ludzie z Tarnowa , ktorzy interesują sie losem Częstochowy pod sląską okupacją i są w stanie mam nadzieje poprzeć nas w odpowiednim czasie. Pozdrawiam i zaprawszam na stronke poświęconą naszej walce o nizaleznośc od kopalnianych geniuszy ze ślaska . www.czestochowska.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Teraz na powaznie 12.11.06, 19:09 pośmiałem się trochę ale terz juz tak na powaznie. nie za bardzo Was rozumie. w zarzadzie wojewodztwa jest 5 osob, z czego 2 z Czestochowy, 1 z Sosnowca, 1 z Bielska-Bialej, i ZALEDWIE 1 OSOBA Z GORNEGO SLASKA!!!!!!!!! Zatem Gorny Slask, ktory stanowi 50% tego wojwodztwa, ma we wladzy 20% wplywow, w urzedzie wojewodzkim i marszalkowskim 3/4 zatrudnionych to ludzie z Zaglebia. Wredne hanysy nie sprawuja wladzy w tym wojewodztwie! Marszałek jest z Sosnowca, czyli ziem Małopolskich. a teraz mapa podziału środkó z UE, z któej wynika że Częstochowa dostaje wiecej niż niejedno miasto GOPu www.zporr.silesia-region.pl/mapa/# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyhanys ! Re: Teraz na powaznie IP: *.prenet.pl 14.02.07, 18:30 Tego reksia 84 to juz ne da sie czytac wypisuje brednie i brdeniami je uzasadnia! Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re:Tarnowianinie fajnie , że wspierasz nasz region 12.11.06, 22:52 Jestes może znajomym forumowicza Medalika ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnowianin Re:Tarnowianinie fajnie , że wspierasz nasz regio IP: *.centertel.pl 13.11.06, 18:35 Tak jestem my łoba jak jedna wontroba ale nie na ślunsku Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re:Tarnowianinie fajnie , że wspierasz nasz regio 19.11.06, 20:32 Gość portalu: Tarnowianin napisał(a): > Tak jestem my łoba jak jedna wontroba ale nie na ślunsku HAhaha to dbajcie o te wątroby co by wam zostało jeszcze troche przyjemnsci;)) Odpowiedz Link Zgłoś
rappi_radomsko Re: Co za prostacka dyskusja 13.11.06, 00:36 reksio.84 napisał: > temat może nie ale wypowiedzi owszem. wielu ciekawych rzeczy można sie w tym > temacie dowiedzieć: o okupacji ziem częstochowskich, o jej okradaniu (80% > budrzetu bierze GOP - hmm bardzo ciekawe) i wielu innych teoriach. Jedni chcą > zmiany województwa, inni zmiany jej nazwy, pozostali utworzenia odrębnego > swojego. > Co do przyłaczenia Czestochowy do województwa Małopolskiego to napisze tylko > tyle ze Krakowienie mają Was głęboko w d.... Niestety, ale trudno im sie > dziwić. Opcja pierwsza chyba nie wchodzi w grę, trzecia moze bylaby mozliwa > tylko które powiaty chcialyby wejść do takiego województwa? lista wydaję sie > bardzo krótka. > > Pozrawiam Częstochowian (tych pozytywnie nastawionych do Sląska bo takich na > szczescie znam) > > I oczywiście zaraz odezwie sie masa ludzi ziejących nienawiścią ale tych także > pozdrawiam. Reksio mylisz się co do twoim zdaniem niecheci okolicznych powiatow wobec Czewy sam mogę byc przykładem jak rowniez moja rodzina i znajomi , że Radomsko i Czewe łączy bardzo wiele i jestesmy pozytywne nastawieni do idei wspolnego wjewodztwa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Co za prostacka dyskusja IP: 80.48.49.* 06.08.07, 23:27 Reksio co z Tobą ? Bakuje nam Ciebie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieśniak spod Cz-w Częstochowa to Śląsk, ale... IP: 212.87.232.* 13.11.06, 09:02 Katowice to górny Śląsk, Worcław to dolny śląsk, a Częstochowa to sztuczny śląsk, hehehe..... Medaliki (czy Medalikarze - ludzie z Cz-wy) to zadufane małomiasteczkowe snoby. Zero kultury, zero ogłady, no jakby w dżungli wyszli. Znałem kilku porządnych z Cz-wy, ale się wyprowadzili na wieś. Woleli trzytysięczną miejscowość od tego pseudo miasta. Pozdrowienia dla wszystkich spoza Cz-wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Częstochowa to Śląsk, ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 09:13 Witaj wieśniaku z pod Cz-wy po co ta prowokacja,żle ci się mieszka pod Częstochową to przeprowadż się pod Katowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: *.prenet.pl 13.11.06, 12:57 Kolego medaliku nie ma co sie przejmowac tym burakiem ze śląska bo to jest juz tylko krzyk rozpaczy i bezsilności na to co w niedługim czasie nastąpi. Pewnie hanysek kupił działke na Jurze bo pare groszy odłozył z górniczej odprawy( to sukces ze starczyło jeszcze na Tico ,a reszte pewnie przepił) i sie burzy , że nie bedzie mieszkał w ślunskim tylko w Częstochowskim czy Staropolskim:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 10:21 Ale z jednym trzeba się zgodzić z wieśniakiem antyhanysie, że Częstochowa to sztuczny śląsk, a skoro sztuczny to po co tą sztuczność dalej podtrzymywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: *.prenet.pl 14.11.06, 20:17 "Ale z jednym trzeba się zgodzić z wieśniakiem antyhanysie, że Częstochowa to sztuczny śląsk, a skoro sztuczny to po co tą sztuczność dalej podtrzymywać." Medaliku trafnie to ujołes.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa to Małopolska od zawsze . IP: 80.48.49.* 16.06.07, 00:22 Łuuuup ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "hanys" z czewy Cóż IP: 212.87.244.* 16.06.07, 01:37 Brawo ile razy można podbijać ten sam wątek. Może poprostu potrzeba założyć nowe forum np. zatytułowane "Pożyteczni idioci w akcji" albo "Wieści z Prowincji" lub "chałupy i strzechy ziemi częstochowskiej"? Jestem częstochowianinem od kilku pokoleń. Jednak wstyd mi,że miasto Częstochowa ma tak wielu "pożytecznych idiotów". Województwa chcieli,potem kieleckiego a na końcu małopolskiego. Świat marzeń,baśni i mrzonek jest taaaki piękny bo kolorowy... Zbudujmy sobie może lepiej zamki z piasku.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Cóż głupich nie sieją ... IP: 80.48.49.* 17.06.07, 18:51 "Jestem częstochowianinem od kilku pokoleń." Idioci trafiają się wszędzie ale w wymiarze ponadczasowym tylko w Twojej rodzinie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "hanys" z czewy re IP: 212.87.244.* 18.06.07, 00:16 "Jestem częstochowianinem od kilku pokoleń." Cóż... dialektyka stosowana to jeden z przedmiotów wielu filologii....to jednak nie podpada pod takie określenie..... Może zwyczajnie jesteś małointeligentny,albo twój zamordyzm nie pozwala Ci pojąć owego pojęcia.Idiota? Debil? Pożyteczny idiota? Buc? Nie wiadomo....... Pisząc "częstochowianin od kilku pokoleń" miałem na myśli,iż kilka już pokoleń mieszka w tym grodzie w dodatku zanim Częstochowa zwiększała swoje rozmiary o kolejne podczęstochowskie wiochy,które dziś są już dzielnicami Częstochowy,lecz tak naprawdę wiele z nich wygląda (w sensie rozwój infrastruktury,drogi etc.)gorzej niż tragicznie,a nie jedna gmina przewyższa cywilzacyjnie niektóre dzielnice Częstochowy. Natomiast patrząc pod kątem całości:Częstochowa z regionem jest jak te niektóre zaniedbane,z zapascią cywilzacyjną dzielnice- ładna,swojska,prosta,ale zacofana tkwiąca w maraźmie,bo żyje takimi jak w tym wątku baśniami,mrzonakmi. Gdzie inwestycje?" Ano" nie ma,pieniądze są lokowane np. w parku podjasnogórkim albo koleinym pomniku.... Za to żyje i kwitnie legenda i sen taki "Czestochowa wojewodztwo Dream" "My sa Pany na zagrodzie" ale golodupce.hehehe Któż jednak powiedział,że folklor nie ma swojego uroku.... Zatem słodźmy "se". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: re IP: 80.48.49.* 19.06.07, 00:35 Hanys z Czewy od kilku lat to dobre określenie dla takich szczurow ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: re IP: 80.48.49.* 05.07.07, 23:32 Świenie , że hamy ze śunska dały sobie na wstrzymane;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re:Orfeusz wymięka ale taka juz natura szczurka :) IP: 80.48.49.* 14.07.07, 01:32 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re:Orfeusz szczurek dalej w kanale a może w Rawie? IP: 80.48.49.* 19.07.07, 18:23 Autor: Gość: orfeusz IP: 212.87.244.* Data: 11.07.07, 23:40 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- "Tak Wam źle w tej Polsce? Chcecie autonomii? To nie trzeba było robić trzech powstań śląskich i ciążyć ku Polsce z jej przywarami i najgorszymi wadami narodowymi. Trzeba było ostać się w reichu. Potem była komuna. To komuna robaczku rozgrabiła Śląsk,ta sama komuna dawała darmochę mieszkania i specjalne uprzywilejowne sklepy dla "kretów" takich jak ty. A kompleksy z powodu restruktaryzacji, lecz gdzie indziej. Polska,Śląsk nie pierwsze wychodzą z tego bajzlu na kółkach. Wcześniej była Wielka Brytania i pani premier Thatcher,która w sposób zdecydowany,ale jakże skuteczny rozwiązała problem takich regionów jak Śląsk podobnych pod wieloma względami do niego. On jest bogaty, rozwojowy,ma ogromny potencjał i wiele możliwości,które trzeba skutecznie wykorzystać,a nie uprawiać biadolenie i ogólne psucie atmosfery. Czy drogą jest Autonomia Śląska? Tysiące wątpliwości i tysiące argumentów przeciw. Mnie nie obchodzi jakiś cholerny śląski sentymenalizm,podobnie jak częstochowskie "wymachiwanie szabelką",liczy się tylko dobro ekonomiczne tego kraju,rozwojowe perspektywy Śląska i jak najlepsza pozycja Częstochowy i "mojego drugiego miasta"- Katowic, z którymi jestem szczególnie związany z wielu prywatnych powodów." Brawo szczurku z ka(na)łu Rawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnowianin Re: Częstochowa to Śląsk, ale... IP: *.centertel.pl 13.11.06, 18:41 Nie dajmy się przygniatać medaliku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.prenet.pl 13.11.06, 22:18 To miło , że Tarnowianin zawitał na nasze forum i bierze udział protescie przeciwko ześlązaczeniu Czewy i regionu. Pozdro wielkie dla Tarnowianina:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 11:25 Popieram Was drodzy Częstochowianie w Waszych dążeniach do odrodzenia się woj. częstochowskiego. POd jednym wszakże warunkiem - nie wciągajcie na siłę Lublińca do swego mikro-antyśląskiego województwa!!! NIedawno w radiowej Trójce był program o Waszych zamiarach ale w stylu dla Was nieco upokarzającym - "Chcemy w swoim przyszłym województwie Lubliniec ale on nie chce być z nami" redaktor prowadzący czekał na reakcje słuchaczy ale się nie doczekał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 11:33 masz racje, nic na sile Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 14.11.06, 18:09 Ale jesli wiekszośc mieszkancow powiatu lublinieckiego , a raczej ich przedstawicieli zdecyduje się poprzeć idee woj. częstochowskiego czy inną forme związków z Częstochową w oderwaniu od "śląskiego" to nie mozemy tego zignorowac .Pozdrowienia dla wszystkich uczestnikow dyskusji oczywiście oprócz elementów chorobliwie prośląskich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 20:42 Kilka miesięcy temu wszystkie rady miejskie i gminne w powiecie lublinieckim negatywnie oceniły odezwę senatora Laseckiego w tej sprawie a więc sprawa jest chyba zamknięta ;-) ps. tak poza tym to nie mam nic przeciwko Częstochowie! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin2 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 15.11.06, 20:14 Gość portalu: Lublińczanin napisał(a): > Kilka miesięcy temu wszystkie rady miejskie i gminne w powiecie lublinieckim > negatywnie oceniły odezwę senatora Laseckiego w tej sprawie a więc sprawa jest > chyba zamknięta ;-) > ps. tak poza tym to nie mam nic przeciwko Częstochowie! ;- Podobno kilku wojtow gmin powiatu lublinieckiego opowiadalo sie za wejsciem do ewentualngo nowego wojewodztwa .Ciekawe czy ci ludzie zostali wybrani ponownie na swoje stanowiska. PS. ja rowniez nie mam nic do Lublinca niestety jest wielu jego mieszkancow na naszym forum ktorzy na siłe chcą skłocic nas i nasze miasta:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.06, 12:54 Ciekawe jakie poglądy na temat ewentualnego woj Częstochowskiego mają kandydaci na prezydenta,czy są za jego powstaniem i co zamierzają w tym kierunku robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 16.11.06, 21:02 Oficjalnie oboje kandydatow popiera powstanie woj.częstochowskiego albo połączenia z Kielcami na rownych zasadach ale ile z tego kiełbasy wyborczej , a ile prawdziwych intencji będziemy mogli zobaczyć po wyborach .Czy to pani Rozpondek zostanie prezydentem czy Wrona to i tak oboje mogą się aktywniej zaangazowac w walke jako poseł , prezydent czy radny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tarnowianin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.centertel.pl 16.11.06, 22:26 jeszcze są wszoku otym nie myślą poczeajmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 16.11.06, 23:31 W szoku też mozna działać tylko mniej racjonalnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 17:39 Za wejściem gminy Boronów opowiadał się wójt Jihar Rezek i był to jedyny wójt z powiatu lublinieckiego.Jednak zawsze podkreślał, iż zdaje sobie sprawę z tego że mieszkańcy są innego zdania. Zresztą w wyborach odpadł w 1 turze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 18.11.06, 14:14 Szkoda , ze Jihad Rezek nie został ponownie wojtem gminy Boronow bo mądry z niego Arab w przeciweństwie do wiekszości jego współplemiencow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 10:28 Jihad Rezek,who is it. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 19.11.06, 18:21 Rezek to do niedawna Wojt gminy Boronów przychylnie nastawiony do koncepcji woj. częstochowskiego. Niestety w ostatnich wyborach został odsuniety od władzy w Boronowie szkoda bo mądry i skuteczny był z niego gospodarz:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 14:50 ok dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 27.11.06, 17:30 Nie ma sprawy Yeti pytasz nie bladzisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:45 Tomku dlaczego uważasz żę wszpółmieszkańcy Jihada nie są mądrzy? A może u ciebie coś nie tak z główką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 20.11.06, 14:35 Gdzie ja napisałem , że mieszkancy gminy Boronow nie są mądrzy? Nie generalizuj bo dajesz swiadectwo swojemu miastu i potwierdzasz opinie wielu Czestochowian , ktorzy nie są Lubliniczanom przychylni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 17:21 Napisałeś "bo mądry z niego Arab w przeciweństwie do wiekszości jego współplemiencow!" Prawda jest taka że Wy CZęstochowianie chcielibyście nas ubezwłasnowolnić. Nie lubicie Ślązoków a jedyne czego Wam trzeba to naszej ziemi, która niestety leży tuż obok Waszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 20.11.06, 20:39 Lublinczaninie czytaj ze zrozumieniem !Czy ja naisałem o wspołplemiencach Araba jako o mieszkancach Boronowa ? Chyba , że czegos nie wiem i w tej gminie mieszkaja sami chamito -semici;) Częstochwiane nie ptrzebują Waszych miasteczek i wiosek , a o ubezwłsnowolnieniu to juz nawet w najsmielszych snach nie myslimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanin Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:15 Dobra ok niech ci będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 20.11.06, 23:45 a o ubezwłsnowolnieniu to juz nawet w najsmielszych snach nie > myslimy. za to chyba cały temat jest o ubezwłasnowolnieniu ziem Czestochowskich przez Ślązaków, he he (chyba, bo wszystkich postów jeszcze nie przeczytałem a ciekawych rzeczy się można dowiedzieć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:48 Czytaj czytaj a napewno czegoś ciekawego się dowiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhanys Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 22.11.06, 20:01 Reksio łączymy się w bólu ze ślązakami po tragedii w Rudzie Śl. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna_myszkowianka Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 22.11.06, 21:19 [*] img395.imageshack.us/img395/7064/swieca3ob.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:17 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 23.11.06, 19:25 (*)(*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 23.11.06, 21:22 Śląsk Wam dziękuje za wsparcie. Niestety dla tego regionu rok źle się zaczął i źle kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.stk.vectranet.pl 30.11.06, 21:06 Wiecie czemu tak zależy wam na Lublińcu bo jest miastem śląskim i co sie z tym wiąze bardziej rozwiniętym od innych.....i żebyście sie mogli zrewanżować "wy nas mieliście to my wam weźniemy Lubliniec".....Ja sam do woj.częstochowskiego nic nie mam bo nam na was nie zależy......choć jesteście w woj.śląskim to jak dla mnie jesteście odległym miastem jak i dla większości Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 01.12.06, 20:45 Ślazaku demonizujesz z tymi zakusami na Lublinec nikt o takim rozwiazaniu ne wspominał. Owszem byly zapytania wojtow i burmistrzow lublinieckich gmnin co sadza o takim projekcie ale tylko dwoch wyrazilo sie pozytywnie o takiej mozlwosci z czego jeden nie został ostatno wybrany na nastepną kadencje (mam nadzieje ze nie z tego powodu).Co do wyzszosci ślaskich miast to bylbym bardzej ostrozny w swoich osadach bo wystarczy wybrac się na "safari" po Bobrku czy Szombierkach w Bytomiu aby zobaczyć III świat w skali nigdzie indziej w Polsce nie spotykanej , a to tylko mała częsc "rezerwatow" na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 01.12.06, 22:31 Co do wyzszosci ślaskich miast to bylbym bardzej > > ostrozny w swoich osadach bo wystarczy wybrac się na "safari" po Bobrku czy > Szombierkach w Bytomiu aby zobaczyć III świat w skali nigdzie indziej w Polsce > nie spotykanej , a to tylko mała częsc "rezerwatow" na Śląsku. Co cię wszyscy tak tego Bytomia uczepili? Chyba ze to wasz jedyny argument który waszym zdaniem moze świadczyć o Śląsku. Porównaj sobie Częstochowę z Gliwicami, Opolem, Rybnikiem lub Chorzowem to wyjdzie na korzyść tych drugich. Niepowtarzalne safari w Bytomiu? Hmmm, chyba nigdy nie jechałeś na wschód kraju lub na warszawską Pragę he he. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 02.12.06, 18:54 REKS chyba sobie zartujesz , że to jedyny przyład ze Śląska , a porownania Chorzowem to juz farsa mało jezdzisz po swoim regionie skoro nie zajechałes do dzielnicy Batory i nie widziales dzieci z wozkami wożacych złom do skupu! Gliwice moze Rybnik to faktycznie ale Opole z czym z odremontowanym rynkiem? Bo poza tym to gdyby nie euro przywozone przez gastarbaiterow i to , ze jest stolicą wojewodztwa to całe wygladałoby jak dworzec kolejowy w tym zascianku! Na wschodzie bywam czesto i powiem ci , ze nie ma tam takich dramatow jak w ślaskich miastach tam ludzie maja blisko do granicy Białorusi i Ukrainy i potrafią sobie dorobic. Pewnie bys sie zdziwił jaki wille maja mieszkancy okolic Lublina bo ziemia tam jest pierwszej jakosci gospodarstwa duże dlatego dają im godne dochody. W Warszawie Praga ostatnio staje sie bardzo modna poniewaz mlodzi ludzie wprowadzaja sie do tanszej dzielnicy dlatego struktura społeczna w tej dzielnicy zmienia sie na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 03.12.06, 22:08 > REKS chyba sobie zartujesz , że to jedyny przyład ze Śląska , a porownania > Chorzowem to juz farsa mało jezdzisz po swoim regionie skoro nie zajechałes do > dzielnicy Batory i nie widziales dzieci z wozkami wożacych złom do skupu! No cóż tak się akurat składa ze mieszkam w Chorzowie Batorym he he. I nigdy nie widzialem tam opisanego przez ciebie przykladu ale nie moge zaprzeczyć, może kiedyś taki widok ujrzałeś i teraz myślisz ze tak jest codziennie. jednak najwyrazniej Jesteś w błędzie. > Gliwice moze Rybnik to faktycznie ale Opole z czym z odremontowanym rynkiem? > Bo poza tym to gdyby nie euro przywozone przez gastarbaiterow i to , ze jest > stolicą wojewodztwa to całe wygladałoby jak dworzec kolejowy w tym zascianku! A Czestochowa? Nawet rynku nie ma. > Na wschodzie bywam czesto i powiem ci , ze nie ma tam takich dramatow jak w > ślaskich miastach tam ludzie maja blisko do granicy Białorusi i Ukrainy i > potrafią sobie dorobic. Pewnie bys sie zdziwił jaki wille maja mieszkancy > okolic Lublina bo ziemia tam jest pierwszej jakosci gospodarstwa duże dlatego > dają im godne dochody. Wille na wschodzie owszem są. Zresztą na Śląsku takze i to nawet w Chorzowie Batorym. Po za tym Ślązacy oprócz swoich mieszkań mają wille w górach, w okolicach Częstochowy, przejedź sie i zobacz. Zreszta porównania starych dzielnic miast ślaskich do nowych willi na wschodzie sa chyba jakąs twoja pomylką. Porównaj sobie malucha z BMW. Przecież to śmieszne. Śląskie dramaty? Wytłumacz o co ci chodzi. > W Warszawie Praga ostatnio staje sie bardzo modna poniewaz mlodzi ludzie > wprowadzaja sie do tanszej dzielnicy dlatego struktura społeczna w tej > dzielnicy zmienia sie na lepsze. Ja tam na razie nie zauważyłem pozytywnych zmian ale moze takie bardzo powoli następują i sa moze niezbyt zauważalne he he. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.czestochowska Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 05.12.06, 21:42 Gratuluje Reksio , ze mieszkasz w Chorzowie Batorym pomyśl nad przeprowadzką do Bytomia Karbia bo w Batorym jest zbyt mało tych "śląskich willi" ;) Widze , że w Częstochowie to byłes tylko na Jasnej Gorze skoro piszesz o braku rynku w naszym miescie :) Musze Ci powiedziec , że mamy aż trzy rynki :Stary Rynek , Nowy Rynek(obecnie Plac Daszyńskiego) i Rynek Wieluński.Pierwszy znajduje sie na drugim końcu Aleji NMP idąc 2km od Jasnej Gory w miejscu gdzie powstała w 1356r. Częstochowa , Nowy Rynek(Plac Daszynskiego) z XIXw. zabudową znajduje się ok. 70m od Starego Rynku w strone Jasnej Gory natomiast Rynek Wieluński to pozostałosc po Częstochowce najpierw osadzie przyklasztornej , ktora w poczatkach XVIIIw. uzyskała prawa miejskie aby już w 1820r. połączyć się z Częstochwą w jeden organizm miejski. Specyfika naszego miasta , zniszczenie go przez Szwedow w 1655r. ktore na długi czas zatrzymało rozkwit Częstochowy spowodowało , ze nasze rynki nie są tak okazałe w zabudowie szczegolnie Rynek Wielunski ale to nie upoważnia do pisania o "braku rynku w Czestochowie" . Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. 06.12.06, 13:31 na razie nie mam planów dot. przprowdzki z Batorego ;-) żyję się tu bardzo dobrze. Wiem ze w Czestochowie są rynki (ja widzilaem dwa, trzeciego nie). Ja tylko porównałem rynek opolski do waszych i wniosek napisałem w poście wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chiqita Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: *.prenet.pl 07.03.07, 22:36 Niech ten slunsk sie pierd.... ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riktikitak Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: 80.48.49.* 13.04.07, 23:42 Tak nie zmuszamy Lublinca do wstapienia do Czestochwskego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Częstochowa nie zmusza do niczego Lublinca. IP: 80.48.49.* 04.05.07, 00:26 Czytaj reksio czytaj to moze wreszcie troche przjzysz na oczy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty... Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.prenet.pl 15.11.06, 22:39 Dziekujemy Lubliniczaninie za poparcie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:51 Ok zobaczymy po wyborach jak nowy prezydent Częstochowy będzie walczył(a) o uwolnienie nas od śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarnowianin Re: Częstochowa wita kolege z Tarnowa :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 19:44 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Częstochowa to nie śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:39 Przeczytałem wywiady z p Rozpondek i p Wroną w dzisiejszej GW i zastanawia mnie brak pytań o woj. Częstochowskie czyżby pani Steinhagen i panu Haładyjowi tak dobrze było w woj śląskim,ciekawe czemu sami kandydaci nie podjęli tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
klobuczanin Re: Częstochowa to nie śląsk 24.11.06, 21:01 Podobnie u nas w Kłobucku kandydaci maja prawie tak sam program i nic w nim nie mowi sie o wspólpracy w tej kwesti z innymi gminami regionu czestochowskiego. Natomiast znam kilka osób z rady powiatu kłobuckiego , ktore są gorącymi zwolennikami secesji z tego "ślaskiego" bagna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medalik Re: Częstochowa to nie śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 15:01 Oby tych radnych kłobuczninie było jak najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antyhanys <>>< Re: Częstochowa to Śląsk, ale... IP: *.prenet.pl 21.03.07, 23:36 Wiesniak ales ty głupi pojeb!!! Odpowiedz Link Zgłoś